Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 3:50 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 18.9.2020 11:26 - 11:28 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. V podstate v zákone sa riešia záležitosti ohľadne preventívnej rehabilitácie a aktívneho odpočinku profesionálnych vojakov. Ide, v podstate ide o to, že je to asi súčasťou komplexnej starostlivosti o profesionálneho vojaka, čo je vlastne vytvorenie a zabezpečenie podmienok zameraných na pravidelnú regeneráciu jeho fyzických a duševných síl, ktorých stav je ovplyvnený rôznymi typmi záťaží vyplývajúcimi z náročnosti výkonu vojenského povolania.
Táto starostlivosť o profesionálneho vojaka sa zabezpečuje poskytovaním preventívnej rehabilitácie v troch formách, a to formou rekondičného pobytu s kúpeľným režimom v trvaní 21 dní, rekondičného pobytu v zariadeniach v pôsobnosti Ministerstva obrany Slovenskej republiky alebo v zariadeniach určených ministerstvom obrany alebo formou aktívneho odpočinku na území Slovenskej republiky v trvaní 14 dní.
Z uvedeného dôvodu sa navrhuje ustanoviť, že profesionálnemu vojakovi, ktorý má nárok a záujem o preventívnu rehabilitáciu, sa na základe jeho žiadosti v prvom rade poskytne preventívna rehabilitácia formou rekondičného pobytu s liečebným režimom alebo formou rekondičného pobytu v zariadeniach v pôsobnosti ministerstva obrany alebo v zariadeniach určených ministerstvom obrany. Až následne, ak profesionálnemu vojakovi nebude poskytnutá preventívna rehabilitácia jednou z dvoch uvedených foriem, poskytne sa mu na základe jeho žiadosti preventívna rehabilitácia formou aktívneho odpočinku na území Slovenskej republiky.
Návrh zákona nemá vplyv na rozpočet verejnej správy, vplyv na manželstvo, rodičovstvo a rodinu, vplyvy na podnikateľské prostredie, sociálne vplyvy, vplyvy na životné prostredie, vplyvy na informatizáciu spoločnosti a ani vplyvy na služby verejnej správy pre občana. Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, všeobecnými záväznými predpismi, medzinárodnými zmluvami a medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj s právom Európskej únie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.9.2020 9:05 - 9:06 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Dávam procedurálny návrh na presunutie dvoch bodov neverejného rokovania Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sú vedené ako bod č. 60 a 61 v schválenom programe schôdze, ide konkrétne o Správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva za rok 2019 a Správu o činnosti Slovenskej informačnej služby za rok 2019, mali byť prerokované dnes o deviatej, aby sa presunuli na prerokovanie Národnej rady Slovenskej republiky na budúci piatok 25. septembra o 9.00. To je, je to z dôvodu dlhodobo plánovaných pracovných aktivít predkladateľov.
Skryt prepis
 

17.9.2020 16:47 - 16:48 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, aby som ako spravodajca predniesol správu Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť o výsledku prerokovania návrhu na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky do vojenských výcvikových misií Európskej únie v Malijskej republike a v Stredoafrickej republike. Výbor pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor podáva návrh Národnej rade, alebo teda podáva Národnej rade túto správu.
Predseda Národnej rady pridelil návrh na prerokovanie zahraničnému výboru a Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť.
Oba výbory prerokovali návrh v určenej lehote a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky na základe čl. 86 písm. l) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s týmto návrhom.
Pán predsedajúci, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 16:01 - 16:03 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán Blanár, u vás sa zas prejavila tá červená, ktorá sa schováva pod tou akože demokratickou nejakou tvárou. A to je zase v tom, že ste zase prepojili rok 1968 a sovietsku okupáciu alebo okupáciu vojsk Varšavskou zmluvou Československa s týmito štyrmi Američanmi. Zas tam vidíte nejaké prepojenie, zas to dávate podprahovo, ako keby tam bolo nejaké prepojenie. Hneď ale na to poviete, že ale my vieme, kam patríme. Tak ja som si nie úplne istý, že či naozaj viete, kam patríme, či to naozaj len nehráte, tak ako ste to hrali celých 12 rokov, kde sme videli, akú politiku ste robili.
A čo sa týka, vy, vy sa pohoršujete teraz nad vedením ministerstva obrany? Vy by ste sa mali hanbiť. Vy ste tam mali politruka Gajdoša, ktorého viedol Danko a jeho ďalší politruk Holko. Tí tam narobili taký bordel, také svinstvo, že by ste sa mali hanbiť, vy by ste sa k tomu vôbec nemali vyjadrovať!
A čo sa týka vášho moralizovania, ja, ja neverím, že vy si dovoľujete tu moralizovať za tie všetky veci, ktoré sa za vašej vlády udiali za tých 12 rokov. A viete čo? Možno by bolo lepšie, keby ste takéto reči vôbec neviedli. Možno bude lepšie, keby ste sa radšej chodili opaľovať na tú terasu Národnej rady, ako zvyknete.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 15:44 - 15:45 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Tak sme si zas vypočuli výgrc pána poslanca Mazureka, ktorý si tu posplietal niektoré veci, ktorým ale vôbec nerozumie.
My sme už minule tu mali diskusiu napríklad o úplne základných veciach, ako je Washingtonská zmluva, ktorú ani nevie, že taká nejaká existuje. Ale hovoril a vysvetľoval nám to, ako to je.
Ale ja som si tu povšimol jednu takú vec, že nikdy ste nepovedali, že bude okupácia. Asi šesť bodov neskôr tvrdíte, že US obsadzujú toto teritórium, aby akože mohli obliehať Ruskú federáciu. Vy si protirečíte snáď v každej druhej vete len preto, aby vám to nejakým spôsobom vyhovovalo. Viete čo? Ja vám poviem jedno. Vy sa medzinárodným vzťahom, bezpečnostnej politike rozumiete asi ako, neviem, ako asi osol matematike. Ale vy ste podľa mňa aj taký sám osebe, taký matematický fenomén, ktorý stojí za štúdium, pretože vy produkujete absolútne že nekonečno sprostostí, hovadín, hoaxov, dezinformácií. A dnes ste vyprodukovali ďalšie. Len ten paradox, ten matematický, je, že keď ich vyprodukujete ďalšie, to číslo sa nemení, je stále nekonečno. Je to len kopa sprostostí, ktoré idú z vašich úst. Ešte dobre, že máte to rúško, ale ten smrad je cítiť na celé Slovensko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.9.2020 15:25 - 15:26 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, aby som ako spravodajca predniesol správu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť o výsledku prerokovania návrhu na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou ozbrojených síl Spojených štátov amerických na území Slovenskej republiky za účelom zabezpečenia výcviku a poradenstva ozbrojených síl Slovenskej republiky. Výbor pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor podáva Národnej rade Slovenskej republiky túto správu.
Predseda Národnej rady pridelil na návrh, návrh na prerokovanie Zahraničnému výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Oba výbory prerokovali návrh v určenej lehote a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky na základe článku 86 písm. m) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s týmto návrhom.
Pán predsedajúci, skončil som, otvorte húževnatú rozpravu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 3:50 - 3:52 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si strašne užívam tieto výlevy pána Mazureka, ktorý tu ide hodnotiť akademické tituly ako absolvent vysokej školy života, a možno, ja neviem, zvládol vodičák na traktor a už ako poslanec si myslí, že ovláda všetky tie veci, pretože dostal mandát od ľudí, vysvetlí nám tu všetko, poľnohospodárstvo, vesmírnu politiku a tak ďalej. Úžasné, skvelé!
Ja neviem, možnože keby sme sa mali nad tým tak zamyslieť, že ako by sme mali hodnotiť historické osobnosti, tak vo vašom podaní, ja neviem, Jozefa Tisa asi nebudeme hodnotiť podľa toho, že čo robil, čo neurobil a ako sa zaslúžil za niečo alebo nezaslúžil, či kolaboroval, alebo neka..., nekolaboroval s Nemeckom, ale možno by sme ho mali hodnotiť podľa toho, že či, ja neviem, zle citoval nejakú encykliku Pia XII. alebo niečo podobné. Podľa toho možnože by sme mali teda hodnotiť podľa vášho vnímania toho, to, čo Jozef Tiso bol. Ale tak ja to nehám na vás, vysvetlite mi to.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 2:07 - 2:08 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem. Budem veľmi stručný. Pán poslanec Kmec, ja mám tak trošku dojem, že si mýlite diplomaciu a politiku. Nejak sa tu snažíte tým svojím spôsobom vysvetľovať to, že ako vy hájite alebo ste hájili záujmy republiky, a teraz sa to snažíte nejakým spôsobom transformovať do toho, že ako vy hájite nejakým spôsobom záujmy Hlasu oligarchov a podobne, ale ja sa vás opýtam teraz na pár vecí, ktoré by ste, ktoré by som rád od vás počul ako od diplomata, ako ste hájili slovenské záujmy, keď sa bav..., keď sa riešila situácia ohľadne únosu Vietnamca, Troškovej alebo Počiatka. Čo sme tu dnes počuli? Povedzte, ako ste to vysvetľovali tým zahraničným diplomatom, tieto všetky faux pas, ktoré sa stali. A to nie sú jediné faux pas, vieme ich veľmi dobre, koľko ich bolo, bolo ich strašne veľa a bolo veľa takých bitiek a rôznych trapasov. Som zvedavý, ako to vy vysvetľujete, ako ste to vysvetľovali vašim nejakým kolegom, diplomatom, štátnikom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 9:23 - 9:25 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Veľká vďaka za slovo. Tak s veľkým záujmom som si vypočul tento návrh a musím povedať, že to presne podčiarkuje a potvrdzuje takéto videnie sveta Kotlebovcami, a teda Ľudovú stranu Naše Slovensko, kde sa v podstate zase naráža to iracionálne s tým vedeckým, a to iracionálne preto, pretože v podstate sa bavíme o dvoch konceptoch nazerania na život, a to je ten vedecký a ten náboženský, kde absolútne aj akceptujem a vnímam a mám pre..., pochopenie pre to, pre ten náboženský náhľad, že vlastne život vzniká od svojho úplného počiatku.
Keď sa bavíme ale o vedeckom náhľade, tak síce pán Schlosár tu nejak vysvetľoval, že neviem, aké sú rôzne náhľady a tak ďalej. Podľa vedeckého výskumu je dokázané, že nervový systém človeka sa vytvára v jeho 12. mesiaci, teda v 12. týždni, čiže odvtedy sa stáva podľa vedeckého náhľadu kompletným, vyvinutým človekom, a preto sa aj, vlastne je taký úzus o, o interrupciách do toho 12. týždňa. Samozrejme, sú tam už tie výnimky a tak ďalej.
Čo ale, taký bol zaujímavý náhľad, bol to, to porovnávanie a delenie, že my a tí druhí. My a liberáli. Ten princíp kolektívnej viny, presne toto je princíp fašizmu a vy to dokazujete zakaždým, v každom vo svojom vystúpení, preto ma aj tak napadlo, ako to vidíte vy vôbec, akože interrupcie a osady, ktoré tu stále spomínate, čo sa týka, a ja, ja neviem, túlavých psov, a akákoľvek téma je, vždy sa dostaneme pri vás k osadám. A zároveň ste tu strašne kritizovali všetky tie liberálne krajiny v Európe, blá, čo tam všetko, aká Európa, proste aká Británia, a ja neviem, Estónsko, a čo všetko ste spomínali. Ale vy tu máte také svoje vlastné vzory, Rusko, hej. Rusko patrí v Európe a vôbec vo svete na popredné priečky, čo sa týka potratov, hej, čo je taká Čína, tá politika jedného dieťaťa a podobné, hej, to sú tie vaše vzory. Odtiaľ si berte tiež teda vzory potom aj v tomto.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 18:36 - 18:38 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Áno, ďakujem za slovo. Pán Kotleba, ja pokúsim sa vám vysvetliť trošku situáciu, keď vy hovoríte o tých ruských vojskách na svojom území, na hranici, ako to v podstate Rusko vníma, pretože možno vás to prekvapí, ale Rusko naozaj nemá strach a obavu z nejakého konfliktu alebo že by bolo napadnuté zo strany Západu. Rusko ako diktatúra v podstate si pestuje určitý obraz nejakého vnútorného nepriateľa, ktorý by mohol nejakým spôsobom destabilizovať systém a ovplyvniť tak to, že by náhodou táto klika, ktorá tam vládne, mohla stratiť moc, a tým pádom vlastne sa, vytvára teda tú predstavu o tom nejakom vnútornom nepriateľ... vonkajšom nepriateľovi, ktorý môže vnútorne intervenovať. A čo potom vlastne vytvára taký ten, tú predstavu toho, toho vonkajšieho nepriateľa, je v niečom ale veľmi podobné, v čom, čo v podstate ináč často aj argumentujete aj vy v rámci vašej Ľudovej strany Naše Slovensko o tých vonkajších, vnútorných nepriateľoch.
A keď vám to tak vysvetlím vo vojenskom prevedení, tak v podstate Rusko to vníma tak, že si buduje vlastne ofenzívne sily tak, aby mohol dominovať a zastrašovať svoje okolie. Čiže Rusko si v podstate z vojenského hľadiska vyhradzuje právo na útočné aktivity v mene obrany, aby tak zabránilo prípadnému konfliktu na svojom území, čiže v jeho vnímaní sa vlastne útok stáva obranou. A to je vlastne jeden z tých dôvodov, prečo tie okolité krajiny aj his... majú tie skúsenosti, majú tie historické skúsenosti a obávajú sa Ruska, pretože neraz sa to stalo.
Taktiež by som sa vrátil ešte k tomu, viete, aj tá, tá hrozba toho nejakého vojenského útoku Západu na Rusko; však si všetci uvedomujeme, že takisto tu platí nejaké jadrové odstrašenie, takže asi nikto nechce ísť do takéhoto konfliktu. A po druhé, po ďalšie, ja vás trošku prekvapím, podvedenie NATO a podvelenie NATO, no, my všetci sme v NATO, naši vojaci sú v NATO, aj vy ste občanom členskej krajiny EÚ a NATO. Musíte s tým žiť.
Skryt prepis