Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 9:29 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

5.5.2021 9:25 - 9:28 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Veľká vďaka, pán predsedajúci. Takže v podstate sa jedná o návrh zákona, ktorým sa teda dopĺňa zákon 285/2009 Z. z. o poskytovaní príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie a vdovám a vdovcom po týchto osobách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Zároveň je to aj, sa dopĺňa zákon č. 461 o sociálnom poistení, čo sa týka týchto, tejto oblasti, teda účastníkov boja a ich vdov.
Úloha finančne oceniť žijúcich priamych účastníkov národného boja za oslobodenie jednorazovým zvýšením príspevku vyplynula z materiálu, ktorý vlastne bol, je dva roky starý, čiže návrh na organizačné a finančné zabezpečenie podujatí k 75. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny, a ten bol schválený ešte uznesením vlády z 12. februára 2020.
Pri príležitosti 75. výročia skončenia druhej svetovej vojny, ktoré sme si pripomenuli v roku 2020, sa považuje za významné oceniť osoby, ktoré sa ako príslušníci československej armády na Slovensku či v zahraničí, ako príslušníci spojeneckej armády a ako partizáni priamo, so zbraňou v ruke alebo ako pomocníci partizánov zúčastnili vojenských operácií počas druhej svetovej vojny. Tieto osoby v boji za slobodu a demokraciu riskovali svoj život, ako aj životy svojich rodinných príslušníkov. Nespochybniteľnou mierou prispeli k víťazstvu nad fašizmom a sú vzorom a inšpiráciou predovšetkým pre mladých ľudí, aby si vážili hodnoty mieru a slobody.
Cieľom jednorazového zvýšenia príspevku je jednak ocenenie účasti v národnom boji za oslobodenie, ako aj zlepšenie sociálnej situácie priamych účastníkov odboja.
K decembru 2020 eviduje Sociálna poisťovňa a ďalší platitelia dôchodkov spolu 395 účastníkov národného boja za oslobodenie. Je žiaduce, aby bola výplata jednorazového zvýšenia príspevku vo výške 630 eur realizovaná v čo najkratšom čase vzhľadom na vysoký vek týchto osôb.
Náklady na jednorazové zvýšenie príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie budú poskytnuté na osobitný účet platiteľa dôchodku prostredníctvom kapitoly štátneho rozpočtu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.
Prijatie návrhu zákona bude mať pozitívne sociálne vplyvy a negatívne vplyvy na rozpočet verejnej správy.
Čiže z tohto pohľadu to je z mojej strany zatiaľ všetko. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 16:12 - 16:14 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som len na margo vystúpenie, vystúpenia pána poslanca Kmeca poukázal na pár takých drobností, ktoré sa stávali aj za predošlých vlád. A také tie faux pas medzinárodné a diplomatické, ktoré sa udiali, tých bolo tiež viacej.
Stačí si spomenúť na Počiatka alebo si spomeňme na vydupanie si návštevy pána Fica a jeho vlády u pána Obamu, kde sme si potom doniesli nejakých teroristov z Guantánama. Spomeňme si na pána Danka, ktorý mal vlastnú zahraničnú politiku, chodil sa skláňať do Tatarstanu a robil hanbu, kade chodil.
Tu ten rozdiel je jeho oproti vám, že my máme jednotnú zahraničnú politiku. A tá je nepopierateľná a o tom veľmi dobre viete.
Čo sa týka, ja len zareagujem na pár vašich vecí, čo sa týka civilného krízového manažmentu. Nielen vaše vlády, ale v podstate všetky predošlé vlády absolútne ignorovali civilný krízový manažment. Neinvestovalo sa do toho ani päť korún. Máme vyše 20 rokov starý koncept domáceho krízového manažmentu. Vaše vlády sa tomu vôbec nevenovali. Štátne hmotné rezervy za posledných päť rokov, čo tam Kičura bol, nevyčlenili ani päť korún na civilný krížový manažment a to sme videli, keď vypukla pandémia. Takže asi toľko by som k tomu povedal.
A preto aj potom tu môžte akože určitým spôsobom aj trošku oprávnene kritizovať, že nasadenie armády, ale to vyplýva vyslovene z toho, že nebol žiadny civilný krízový manažment, je absolútne zdecimovaný, čiže boli sme nútení robiť veci, ktoré by sme za normálnych okolností, keby tento štát fungoval za vás, robiť nemuseli.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 10:04 - 10:06 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Áno vďaka. Vážený pán minister, myslím, že celkom trefne ste opísali, že ako vyzeralo ministerstvo vnútra, Policajný zbor a ďalšie zložky. V podstate 12 rokov SMER-u urobilo značné škody na fungovaní ministerstva vnútra, na Policajnom zbore a tak ďalej. Niekto, samozrejme, má radosť odovzdávať nejaké hasiace striekačky a v podstate sa zameriava na to, ale výsledok bol ten, že v podstate polícia robila, mala dvojaký meter. Boli to naši ľudia a potom ten zvyšok. Výsledkom je to, že v podstate dvaja predošlí prezidenti Policajného zboru skončili v cele v kolúznej väzbe.
Vidíme, že tam prebieha ďalšie vyšetrovanie, čo je ale veľké plus, že dochádza postupne k očiste a k odpolitizovaniu Policajného zboru, že polícia koná. Ja netvrdím, že aj v minulosti nekonala, ale všetci veľmi dobre vieme, ako to bolo, že tí policajti, niektorí vyšetrovatelia si jednoducho robili svoju robotu, ale vždy to končilo na nejakom nadriadenom. Jednoducho sa to nepodpísalo, nevyšetrovalo, nešlo to ďalej alebo to potom už stopil nejaký pán Kováčik, ktorý je tiež v kolúznej väzbe, a takto to vyzeralo. Každopádne, vidíme, že veci sa hýbu dopredu. Vidíme, že presne, ako spomínal, pán minister, čo sa týka nákupu, vôbec vybavenia pre tieto zložky a tak ďalej, všetko sa to hýbe dopredu. Vidíme, že sa pripravuje policajná reforma a ja si pamätám tie začiatky, ako to začínalo. Vidím teraz ako policajti sú z toho nadšení. Vidia, že naozaj to bude niečo pre nich, že konečne sa niečo pre nich spraví a ja vám držím palce a pevne verím, že sa vám to podarí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 9:29 - 9:31 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Vďaka za slovo. Ja sa chcem poďakovať pánovi ministrovi za jeho otvorený prejav, ktorý vlastne celkom jednoznačne popísal nedostatky, ktoré zdedil do vienka po tých všetkých geniálnych ministroch, ktorí tam pôsobili. Jeden z tých najgeniálnejších, o ktorom hovoril pán kapitán, bol práve pán generál Gajdoš, ktorý takto dokázal urobiť všetko pre vojaka, až sa to všetko rozkradlo.
Desať rokov som tam pôsobil zhruba a za tie roky som videl nič iné len marazmus, rozkrádanie. Ministerstvo obrany a ozbrojené sily boli dojná krava. Vojaci si nakupovali za svoje, technika bola zastaraná. Keď sa niečo kúpilo z každého rožku trošku, bolo to nekompatibilné, jednoducho nemalo to žiadny systém. Behom roka vidíme, že ten systém sa nastavuje, že tí vojaci začínajú znova veriť, znova veriť nielen ministerstvu obrany, ale aj tomu, že tie ozbrojené sily majú význam, majú budúcnosť a sú nasadení a idú do všetkých týchto misií, do všetkých týchto operácií, ktoré sú, či už to bola aj COVID-ová, naozaj s veľkým srdcom, s veľkým odhodlaním. A je vidieť, že naozaj začínajú konečne veriť, že vidia svetlo na konci tunela.
A naozaj sa konečne myslí na vojakov, myslí sa na ich sociálne zabezpečenie. Kolegyňa Marcinková spomenula aj vojačky a tak ďalej. Čiže konečne je tu nejaké svetlo na konci tunela.
A mňa tak mrzí, keď sú také všelijaké poznámky typu a taká zahraničná politika, toto ste nepovedali. Obrana je apolitická záležitosť. Tá sa nás týka všetkých. Tá sa nás týka všetkých. A jednoducho mali by sme v tomto prípade naozaj myslieť s rozvahou na to a keď príde aj ten nový plán, tak by sme ho mali všetci podporiť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 19:13 - 19:14 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja som tiež tak trošku sklamaný z tohto vystúpenia, pretože tu sa tak zamieňali dojmy s pojmami. Ono v podstate sa tu nejakým spôsobom vyťahovalo a operovalo sa s rôznymi číslami, ktoré si tuto tento speaker upravoval podľa seba aj tak ich prezentoval svojím spôsobom s tým cieľom, aby sme sa tu zase vrátili k tej starej téme, teda otvárajme, kašlime na to, aká je krivka, však krivka aj tak bude stále rásť, keď proste nemá to význam, my musíme zachrániť proste ekonomiku a podobné záležitosti, ako keby na tom zdraví nejakým spôsobom nezáležalo. A zase je to také to podprahové podsúvanie spochybňovania odborníkov.
Mne to naozaj pripomenulo v tomto momente Bolsonara, brazílskeho prezidenta, ktorý takisto hovorí, prestaňte fňukať, otvárajme, kašlite na to. To, že brazílske zdravotníctvo kolabuje, to, že sú druhí na svete, čo sa týka úmrtia, že to tam je absolútne celé zdevastované, hej, že už majú neviem koľkatú mutáciu koronavírusu, to je v poriadku, však oni sa premoria, ale hlavne, že to nejako zvládneme. A mne to tu pripomína vyslovene taký jeden populizmus, ktorý je, vidíme, aj v tej Brazílii.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.3.2021 16:21 - 16:22 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Budem stručný a určite stručnejší ako dôvodová správa, ktorá má 16 strán.
Každopádne začnem tým, že v kybernetickom priestore sú vlastne spojené aj hrozby. Sme svedkami v podstate rastúceho fenoménu, čím je aj kyberšikana. Dá sa povedať, že ide o časovanú bombu internetu. Podľa štatistík ešte z rok 2018 necelých 52 % detí v škole sa stretlo so šikanou v kybernetickom priestore. Odhadom je to asi ďalších 13 % prípadov, ktoré sa zamlčiavajú.
Problém šikany sa ale netýka len našich detí, ale aj dospelej populácie, veď čím viac ľudí, samozrejme, využíva internet, sociálne siete. A tu nám chýbajú, samozrejme, nejaké relevantné štatistiky na Slovensku. Každopádne opierame sa o štatistiku v Nemecku, kde je tá štatistika taká, že zhruba každý piaty dospelý sa bežne stretáva s kyberšikanou. Predpoklad je, že teda tá situácia u nás nebude o nič lepšia. Mnoho obetí kyberšikany túto vníma horšie ako v podstate niekedy ako tú šikanu v reálnom živote. Následkami sú často depresie, strata sebavedomia, čo u mladistvých vedie k prerušeniu sociálnych kontaktov, vyhýbaniu sa škole a v extrémnych prípadoch aj k sebapoškodzovaniu, bezradnosti alebo až dokonca samovražedným sklonom. (Zaznievanie gongu.)
V súčasnosti chýba jasná právna úprava zameraná na boj proti šikane v kybernetickom priestore. V praxi to teda funguje tak, že sa obete šikanózneho správania agresora vedia svojich práv domôcť len v prípade, ak sa jeho správanie podarí podradiť pod niektorú z už existujúcich skutkových podstát trestného činu alebo priestupku. Ako príklad uvedieme nebezpečné prenasledovanie, vydieranie, sexuálne zneužívanie, ohováranie, výroba detskej pornografie, priestupok proti občianskemu spolunažívaniu alebo proti majetku a ďalšie.
Žiaľ, trend kyberšikany je aj u nás na Slovensku rastúci, preto je potrebné začať konať razantne a chrániť nielen seba, ale hlavne naše deti a psychický vývoj aj v týchto náročných časoch. Preto sme sa rozhodli podať návrh novely Trestného zákona, ktorý definuje kyberšikanu ako trestný čin, respektíve prečin, ktorý môže vinníkov trestať až do výšky odňatia slobody do troch rokov.
Širokej verejnosti známy pojem kyberšikany sa terminologicky prekrýva s označením kybernetické obťažovanie, ktoré sa niekedy považuje za širší pojem, a kybernetická šikana sa potom používa ako pojem užší, výlučne vo vzťahu k šikane v podmienkach školstva a vzdelávania. V tomto prípade ide o vnímanie v širšom zmysle a znamená zlomyseľné obťažovanie, týranie a prenasledovanie.
Obeťou šikanovania sa môže stať ktokoľvek a kdekoľvek. Kybernetické obťažovanie sa týka teda aj dospelých, plnoletých osôb a vo všeobecnosti sa vyznačuje znakom opakovaného a trvajúceho konania s úmyslom škodiť druhému ponižovaním alebo vystupovaním v mene poškodeného. Čiže je to reakcia na trestnoprávne nepostihovanie spoločensky nebezpečného konania.
Je najvyšší čas konať a chrániť naše deti a zraniteľných pred tzv. hrdinami spoza počítačovej obrazovky. Samozrejme, zámerom je odstrašiť a nie trestať reálnymi trestami odňatia slobody. V podstate ide o to, aby tí ľudia, ktorí toto konajú, aby si boli vedomí možných následkov.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.3.2021 16:05 - 16:07 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážené pani poslankyne, páni poslanci, v súlade so zákonom o rokovacom poriadku som bol určený za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, ako aj Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci, ako aj Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30. apríla 2021 a v gestorskom výbore do 3. mája 2021 od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 17:57 - 17:58 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ja len tak stručne. Čo sa dá k tomu povedať, k tomuto prejavu? Ja si myslím, že týmto si chcel pán Blaha asi pripomenúť Víťazný február. Aj Klement Gottwald by bol na neho hrdý, ale len trošku niečo upravím a opravím.
Vy ste sa, pán Blaha, oháňal rôznymi všelijakými čiastkovými informáciami kade-tade a ste tu tak trošku velebil pána Kurza a Rakúsko, ako teda bojuje s pandémiou. Len dve informácie.
Prvá. Denne Rakúšania otestujú okolo 200-tisíc ľudí antigénovými testami, čiže testujú masovo. Po druhé. Tak isto aj hermeticky uzavreli niektoré oblasti. Napríklad malé mestečko, resp. dedinu Mayrhofen, ktorú strážia ozbrojení vojaci so zbraňami, nabitými, a nemôže nikto odtiaľ von ani dnu. Viete si to predstaviť, že by sme niečo takéto robili aj my tu? Tiež by ste nás za to velebili?
A teraz tam prebieha ináč diskusia, že takto uzavrú celé Tirolsko, pretože sa tam šíri tá mutácia juhoafrického vírusu. Takže len na margo toho a keby som tu mal rozoberať zase tie všetky šplechy a drísty, tak to by som tu musel dve hodiny hovoriť, takže zbytočné, ale len tak aspoň jedno na margo, hej?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2021 14:51 - 14:52 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja, pán Kotleba, zbabelec ste tu vy, pretože keď došlo na vás, na vaše vyšetrovanie, čo za materiály, ktoré ste predávali, tak ste sa vyhováral. Vôbec ste sa k tomu nechcel priznať a vy veľmi dobre viete, čo je extrémistický materiál, čo ste predávali, a na toto netreba žiadnu definíciu. Toho extrémistického materiálu je veľa a sú rôzne, hej, takže prosím vás pekne, trošku sa pozbierajte, lebo tieto vaše výhovorky a zahmlievanie a to, že čo mohla sudkyňa a nemohla, koľko mu dala rokov a podobné veci, sú naozaj smiešne.
Takže priznajte sa k svojim činom. Priznajte sa k tomu, čo ste, až vtedy potom sa môžme baviť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 3.2.2021 14:42 - 14:50 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ja sa na tento návrh zákona pozriem trošku z iného pohľadu. Ono viete, že keď tu počúvam, ako sa tu Kotlebovci vyslovene že zavzdušňujú bojom za občianske práva a slobody, je to rovnako bizarné, ako keď títo ľudia organizujú občianske pochody, aby si pripomenuli boj za slobodu počas Nežnej revolúcie.
Ja uznávam, že problém slobody prejavu je hlbší, ako sa väčšine spoločnosti javí. Samozrejme, že z toho ťažia aj extrémisti, ako sme boli toho svedkami aj v minulosti. Znakom krízy dnešnej doby je ústup elitnej, učenej spoločnosti od veľkej konverzácie, do ktorej dnes vstúpil úplne každý. Táto konverzácia je sprevádzaná aroganciou a ignoráciou ľudí voči vznešeným ideám, argumentom a faktom, majúcim pocit, že na svete nebolo svetlo, pokiaľ oni nezapálili svoju baterku. Takí ľudia, keď konajú čo najlepšie, tak nevedomky vynech..., vynachádzajú už vynájdené, opakujú trvalo neúspešné konania a postupy a opakovane spôsobujú nákladné chyby. Zároveň sú presvedčení o svojej neomylnosti, a teda o svojej pravde, pritom si neuvedomujú, že platia staré a osvedčené, že platí stará osvedčená námietka, ak má každý svoju pravdu, tak je pravda relatívna. Ak je však pravda relatívna, tak je tvrdenie, že pravda je relatívna, len relatívne.
Áno, je mi jasné, že najneskôr niekde tu ma prestali chápať a sledovať absolventi vysokej školy života a hoby extrémizmu. Ja vám ale ešte pridám. Čiže protikladné predpojatie je iba kontrapredpojatie a nemožno nijako dokázať, že kontrapredpojatie je lepšie v akomkoľvek zmysle než predpojatie, ktoré odhaľuje. Príjemnú zábavu.
Na vysvetlenie. Ide o sebapožierajúci kruh, ktorý vedie k posilnenému dogmatizmu a intelektuálnemu nihilizmu. Aj keď si to jasne predstaviteľ ĽSNS, ale aj iných stroskotaných opozičných strán neuvedomujú, ale presne o to sa snažia. Samozrejme, že tu máme takých, ktorí hľadajú originalitu v extrémizme. Extrémista je rodinný falšovateľ, ktorý, ktosi, kto zamieňa zveličovanie a nadsázku za inováciu. Neuvedomuje si, že to nie je znakom tvorby nových myšlienok, ale dôkazom zaostalosti a neschopnosti pochopenia svojej doby. Tvorivý človek pozná medze svojej pravdy, takže sa má na pozore a je ochotný sa jej zriecť vo chvíli, keď sa začne meniť na nepravdu. Extrémista žije tým, že kradne myšlienky a idey iným a prezentuje ich ako niečo nové, inovatívne. Takže jeho originalita spočíva v hluku, v decibeloch, používaní bombastických slov, ktorého spätné účinky ako extrémisti historicky vždy, ale príliš neskoro okúsili, v skutočnosti prekročili ich zámery, ba dokonca sa obrátili proti nim. Preto to hodnotím ako akési romantické explózie zakrnutého ducha. V skutočnosti nie sú až také kŕčovité, nie sú až takí kŕčovite akční, ako kŕčovite reční. Predháňajú sa preháňaním.
Výsledkom sú rozvrat časti spoločnosti, prehraná pýcha, permanentné hľadanie výstrelkov, ktoré prekračuje proporcie práve preto, lebo nimi opovrhujú, a preto sa pozrieme na vás, ktorí tento zákon predkladáte, aby sme si tak urobili taký prehľad, že vlastne o čo vám ide. Ono niektorí z vás odsúdili za..., niektorých z vás odsúdili za vraždu, iných za ťažké ublíženie na zdraví. Poďme si dať takú malú prehliadku typov ľudí, ktorých ste vo vašej extrémistickej partaji prichýlili.
Váš okresný predseda Jozef Király z Popradu, s ktorým Milan Mazurek veľmi rád pózoval na spoločných fotografiách, dostal 23 rokov za brutálnu vraždu. Slabším povahám sa ospravedlňujem, ale tento kotlebovec na svojom dvore dobodal muža a nútil vlastnú manželku, aby mu pomohla odstrániť telo.
Miroslav Suja, človek, ktorý trénoval Černákových vrahov, sa vyjadril: „Bol som vycvičený v piatom pluku špeciálneho určenia, mal som teda špeciálny výcvik, tak som začal trénovať chalanov v súkromnej bezpečnostnej službe u Černáka.“ To znamená veci, ktoré sa týkali streľby alebo sebaobrany, jednoducho veci, ktoré bolo treba priznať, ktoré bolo treba, priznal bez okolkov pán Suja.
Ďalší vás spoluprac..., spolustraník Róbert Martinák bol trikrát odsúdený za krádež a výtržníctvo, šesťkrát uznaný vinným z priestupku proti majetku a dvakrát proti občianskemu spolunažívaniu. Cez vetracie okno sa vkradol do rekreačného zariadenia a muža, ktorý ho pristihol, napadol a spôsobil ťažké ublíženie na zdraví. A teraz pozor - tohto človeka Marián Kotleba zamestnal ako kontrolóra regionálnej správy ciest. Toto nevymyslíš, to je Kotleba a jeho odvaha ísť proti systému.
Ďalší váš parťák, ktorého zbalila polícia pri vašom nelegálnom mítingu, na ktorom ste rozosievali nielen nákazu vírusu, ale aj nenávisti. Áno, maskot vašej strany Andrej Medvecký dostal podmienku za jazdu pod vplyvom alkoholu a bol odsúdený za napadnutie cudzinca. Podľa svedkov na ňom sedel, boxoval mu do tváre a kričal: „Zabite toho negra, nemá tu, čo robiť! Toto je tvoj koniec!“ Ďalej bol vyšetrovaný za napadnutie muža v Trstenej, ktorého opakovane udieral do tváre, zlomil nos a spôsobil mu dlhotrvajúcu péenku. Mimochodom, práve za tohto človeka v roku 2016 zaskočil do parlamentu Milan Mazurek.
Marián Magát - odsúdený za nedovolené ozbrojovanie a obžalovaný za hanobenie národa, rasy a presvedčenia.
Rastislav Rogel, známy to líder neonacistickej kapely Krátky Proces a Juden Mord, ktorý vo svojich výlevoch škrieka o potrebe spaľovania Židov, či vo svojich textoch otvorene vyzýva na násilie proti rôznym skupinám obyvateľstva. Tomuto človeku ste dokonca dali na kandidátke miesto č. 44. Určite to bola opäť náhodička, asi ako keď sa, keď sa zneužívali rodiny postihnutých detí na svoju perverznú neonacistickú kampaň.
Váš predseda nejakého západoslovenského krajského klubu Rastislav Jakubík sa však na žiadne šifry a inotaje nehrá. Tento človek si dal rovno na hruď vytetovať hákový kríž.
Poďme ďalej. Marek Kotleba, brat vášho vodcu. Dostal pokutu za rozširovanie extrémistických materiálov a, samozrejme, že tak ako ostatní hrdinovia z vašej partaje, aj on sa pokúsil zbabelo ujsť od zodpovednosti, keď tvrdil, že neonacistická symbolika pri oblečení, ktoré predával, bola vlastne len náhodička.
Stanislav Mizík, ďalší zbabelec, ktorý sa odvážil šíriť nenávisť len pod ochranou výrokovej imunity v parlamente. Tak ten hoci šíril svoju odpornú nenávisť voči Židom na internete, na súde dokonca tvrdil, že nevie pracovať s počítačom, a tak to na vlastné..., a tak to vlastne nemohol byť ani on. Jeho bývalý spolužiak sa vyjadril, že Mizík sa už v 80. rokoch vyhrážal ľuďom, ktorí sa domáhali názorovej plurality a demokracie, vyhrážal sa tým, že ich nechá povešať. „V Košiciach na Hlavnej ulici už raz takých, ako ste vy vešali,“ vykrikoval nám opakovane, „a keď sa dostaneme k moci, povešiame aj vás.“
Takíto ste vy hrdinovia, snúbite v sebe tie najprízemnejšie ľudské vlastnosti: zákernosť, zlobu a mnohí aj výrazný mentálny deficit. Preto tieto typy ľudí, ako ste vy, kedysi bili pažbami pušiek Židov na nádražiach, vyháňali zo Slovenska do plynových komôr, aby ich vzápätí ešte aj okradli o majetok. Presne takúto spodinu ľudstva vy politicky, na takúto spodinu ľudstva vy politicky nadväzujete. A odsúdenie vášho vodcu Kotlebu a maskota Mazureka za extrémizmus je všeobecne známe.
Sloboda prejavu sa opiera o tradíciu chápania a rešpektovania individuálnych slobôd, rešpektovania práv iných, či už sú to menšiny, skupiny iného vierovyznania alebo sexuálne menšiny. To sú presne tie práva a slobody, ktoré vy odmietate, a k tomu si chcete uzurpovať právo slobodne tieto skupiny, ako aj základné ľudské práva a slobody kritizovať a rozkladať. Sloboda slova a prejavu ale závisia od úrovni a kultúry ich prednášajúcich, ktorú tí, ktorí o ňu žiadajú, majú pramizerne nízku.
Každá demokratická spoločnosť má svoje pravidlá, medzi ktoré patrí aj rešpektovanie individuálnych práv a rešpektovanie dôstojnosti jednotlivca. Som silným zástancom týchto práv a ich neporušiteľnosti, ktoré sa týmto návrhom snažíte zákerne rozložiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis