Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

8.12.2020 o 14:19 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 8.12.2020 14:39 - 14:44 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený predsedajúci, milé kolegyne, milí kolegovia, dovoľte mi na úvod také zamyslenie. Materstvo je veľkou zmenou v živote každej ženy. Ja sama som matkou troch detí a som za tento dar veľmi vďačná. Uvedomujem si, čo materstvo prináša a nezriedka to znamená dlhodobé zníženie príjmov rodiny. Aj preto dnes mnohé rodiny odkladajú rodičovstvo na neskôr, do neskoršieho veku alebo majú obavy mať viac detí. Doterajšou pomocou zo strany štátu pre rodiny boli iba príspevky, ktoré mohla žena dostať až po narodení dieťatka alebo tesne pred tým, materské, rodičovský príspevok, príspevok po narodení dieťaťa.
Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti sa dlhodobo venuje rodinnej a sociálnej politike, pomoci mladým rodinám, zraniteľným skupinám ľudí a sociálne znevýhodneným a chce podporiť demografický rast.
Mnoho ľudí sa ma pýtalo, že prečo je tento návrh až teraz a prečo bude platiť až v apríli. Odpoveďou je možno aj to, že tento návrh bol predložený už v minulom roku, v minulom volebnom období, žiaľ, návrh v pléne neprešiel, 46 poslancov hlasovalo za, 81 sa zdržalo a 6 bolo proti. Som veľmi rada, že tento návrh teraz v tomto zložení parlamentu podporu má. Som rada tiež, že tento návrh, ktorý bol súčasťou veľkej predvolebnej ankety „Rozhodni to“, môžme splniť; 65 517 ľudí v tejto ankete hlasovalo a z nich takmer 90 % podporilo to, aby štát poskytoval študentkám a pracujúcim matkám tehotenský príspevok vo výške 200 eur od štvrtého mesiaca tehotenstva.
Návrh prináša pomoc, ako som spomenula, pre pracujúce ženy, pre zamestnankyne a SZČO a taktiež pre študentky stredných a vysokých škôl. Nárok na tehotenský príspevok budú mať v zmysle sociálneho poistenia tak, ak boli počas posledných dvoch rokov nemocensky poistené po dobu najmenej 270 dní. Nárok na tento tehotenský príspevok budú mať aj ženy, ktoré otehotnejú počas čerpania rodičovskej dovolenky. Ako už spomenul kolega, doba čerpania je od začiatku 13. týždňa tehotenstva až do pôrodu. Tehotenská dávka sa v zmysle novely zákona o sociálnom poistení bude vyplácať za dni, a to vo výške 15 % denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného vymeriavacieho základu, ako je to pri materskom. Na tehotenský príspevok majú nárok aj vojačky a policajtky, ktorých sociálne poistenie upravuje iný zákon. Túto pomoc právne nárokovateľnú môžu dostať aj študentky vysokých a stredných škôl.
Zákon vstupuje do platnosti od 1. apríla budúceho roku.
Nárok na tehotenské bude mať budúca mamička aj v súbehu s nemocenským počas práceneschopnosti, čiže v prípade rizikového tehotenstva. Bude mať nárok aj na súbeh s materským od začiatku 6., resp. 8. týždňa pred očakávaným pôrodom s rodičovským príspevkom pri staršom dieťatku, s príjmom zo zamestnania alebo s príjmom z podnikania.
Tehotenský príspevok je prvým krokom konkrétnej finančnej pomoci tehotným ženám. Z môjho pohľadu je to cenné povzbudenie obzvlášť v tejto náročnej dobe pre mnohé rodiny, aby našli odvahu a prijali ďalšie dieťatko. Rodiny podľa mnohých výskumov túžia mať viac detí, ako majú. Ale hlavný problém je problém finančný. Preto verím, že aj táto novela a táto finančná pomoc povzbudí ženy k materstvu a pomôže k tomu, aby sa nám na Slovensku zlepšila nepriaznivá demografická situácia.
Milé kolegyne, milí kolegovia, verím, že tento náš návrh podporíte, a verím, že v ďalšom slede budú prichádzať ďalšie návrhy, ktoré budú pomáhať rodinám na Slovensku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 8.12.2020 14:19 - 14:21 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, predmetom nášho návrhu zákona je zavedenie nového druhu nemocenskej dávky tehotenské novelou zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov.
Jej účelom je zabezpečenie príjmu na úhradu zvýšených výdavkov spojených s tehotenstvom podľa uváženia poistenkyne, akými sú napríklad strava, ošatenie a iné. S uvedeným zámerom zabezpečiť príjem na úhradu zvýšených výdavkov spojených s tehotenstvom súvisia aj navrhované zmeny v zákone č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (čl. II), zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (čl. III) a v zákone č. 245/2008 z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (čl. IV).
Novelami predmetných právnych predpisov sa navrhuje tehotenské štipendium, ktoré má byť za podmienok uvedených v zákone vyplácané tehotnej študentke vysokej školy, resp. plnoletej tehotnej žiačke strednej školy, ako aj zavedenie dávky tehotenské v systéme sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov.
Predložený návrh zákona bude mať pozitívny vplyv na manželstvo, rodičovstvo a rodinu. Sledované vybrané vplyvy navrhovaného opatrenia podľa jednotnej metodiky na posudzovanie vybraných vplyvov sú hodnotené v priloženej doložke vybraných vplyvov, v analýze vplyvov na rozpočet verejnej správy a v analýze sociálnych vplyvov.
Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a nálezmi Ústavného súdu Slovenskej republiky a zákonmi, ako aj s medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná, a súčasne je v súlade s právom Európskej únie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2020 12:49 - 12:51 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Tomáš, vy tu ako mantru stále opakujete tie 13. dôchodky. Kolega predrečník už spomenul, že vy ste to od roku 2010 sľubovali a tie dôchodky ste stále neschválili, pritom aj vy sám ste bol od roku 2016 v parlamente. Aká bola výška vynaložených prostriedkov v minulom roku na 13. dôchodky, respektíve na vianočný príspevok? 152 miliónov, tento rok je to 307 miliónov. Vy ste zákon o 13. dôchodku schválili tesne pred voľbami napriek tomu, že naň neboli peniaze v štátnom rozpočte, a táto vláda tie peniaze našla napriek pandemickej situácii, v ktorej tu všetci žijeme. Tak nehovorte o tom, že sme nesociálna vláda. Na 13. dôchodky ide v tomto roku o 154,9 mil. viac, ako tomu bolo minulý rok.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

26.11.2020 15:10 - 15:13 hod.

Lucia Drábiková
Zákon môžme prerokovať dnes o 17.00 hod.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 10:43 - 10:46 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Len tak krátko zareagujem, nie na všetko, čo ste povedali, len možno takú myšlienku.
Ja som v podstate takmer celý svoj profesijný život strávila v treťom sektore. Pracovala som v sociálnej oblasti prevažne. A jedna vec, ktorú som si naozaj veľmi uvedomovala, poskytovala som poradenstvo, bolo to, že všetko to, čo dá..., že, že, že dávať zadarmo je niekedy také kontraproduktívne. Ja si nemyslím, že by sme mali kvalitné veci, kvalitné služby dávať zadarmo tým ľuďom, ktorí si ich môžu dovoliť, pretože ako keby devalvujeme potom aj tú hodnotu.
Ja si, ja som presvedčená, že naozaj tí, ktorí to potrebujú, ktorí si to nemôžu dovoliť, by to mali naozaj dostať. Ale na druhej strane my neberieme nikomu to teplé jedlo. Takúto, takúto rétoriku by som úplne poprela, to nie je pravda. My nikomu neberieme teplé jedlo. A máme tu naozaj aj množstvo, množstvo rodín a detí s rôznymi aj stravovacími problémami a tak ďalej alebo rodín, kde je matka doma s ďalšími deťmi. Proste rodín, ktoré si volia inú cestu, a nie je to zlé. Ako ja by som netvrdila, že jediné správne je to, aby všetky deti chodili do jedální, pretože tá domáca strava môže byť rovnako dobrá a zdravá. Čiže len toto by som takto odlíšila.
Čiže myslím si, že to teplé jedlo je dobrá vec, ale hovorím, nedávala by som to takto celoplošne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 26.11.2020 10:36 - 10:39 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážení kolegova, vážené kolegyne, ja len tak v krátkosti by som chcela zareagovať na viacero vecí, ktoré tu boli povedané. Som presvedčená o tom, že dobrá sociálna politika štátu je adresná a je konkrétna. Nemyslím si, že celoplošné rozdávanie obedov zadarmo je dobrým krokom. Aj keď som presvedčená, že by bolo správne a dobré, ak by každé to dieťa naozaj malo teplý obed, zdravý obed, vyvážený. Samozrejme, to by sme chceli deťom dopriať všetci.
Situácia bola naozaj pri zavedení obedov zdarma taká, ako už popísala kolegyňa Mierna, a ja ako poslankyňa Trnavského samosprávneho kraja som mala možnosť to zo strany mnohých kolegov počuť, akým spôsobom sa samosprávy borili so zvýšenými nákladmi, a naozaj tie obedy nakoniec neboli úplne zdarma. Ale bol to dobrý krok, bol to dobrý úmysel v tom, ako brala by som to, že naozaj v istom zmysle by bolo fajn, keby sme mohli takto celoplošne tým deťom tie obedy zdarma dať. Len jednak to boli tie zvýšené investície, jednak to bolo práve to plytvanie spojené s celým tým zákonom o spracovávaní odpadov, a toto všetko niesli na svojich pleciach samosprávy, čo bolo pre mnohé neúnosné.
Som, som za to, aby naozaj dali obedy zdarma, a tak je to aj mienené, aby sme ich dali tým, ktorí ich potrebujú, a tým, ktorí majú o ne záujem. A tu som presvedčená, že zo strany ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny tento úmysel je a bude sa to aj realizovať tak, aby tí, ktorí sú v biede, ktorí sú z nezamestnaných rodín alebo sú v hmotnej núdzi, aby tieto obedy zdarma mali. Ale som presvedčená aj o tom, že mnohí ľudia, ktorí sú pracujúci a ktorí naozaj si to môžu dovoliť, a aj vďaka tomu daňovému bonusu sa im čiastočne zvýši príjem, si myslím, že naozaj je to služba, ktorú by sme, by sme mali solidárne zaplatiť, tí, ktorí na to majú, aby tí, ktorí na to nemajú, mohli túto službu zdarma prijať. Myslím si, že takto by mali byť nastavené opatrenia, a som presvedčená, že ministerstvo postupuje práve týmto spôsobom, aby sme pomáhali tým, ktorí tú pomoc potrebujú.
A ešte by som reagovala na tie sociálne nožnice a na tie hlášky o tom, že, že tu ideme nejako segregovať deti a deliť ich na bohatšie a chudobnejšie a že im ideme brať ten spoločný stôl. Ony ten spoločný stôl v tej školskej jedálni mať budú a tie sociálne nožnice tu sú, či to chceme, alebo to nechceme. Čiže tieto argumenty by som zmietla zo stola.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 26.11.2020 9:17 - 9:19 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi predložiť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov (tlač 274).
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 339 zo 21. októbra 2020 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky, Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci, určila zároveň Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Predmetný vládny návrh zákona (tlač 274) prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť všetky určené výbory. Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky pod bodom III tejto spoločnej správy vyplýva 8 pozmeňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporúča hlasovať o návrhoch 1 až 8 v IV. časti tejto spoločnej správy spoločne so stanoviskom gestorského výboru schváliť. Gestorský výbor odporúča návrh zákona schváliť v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 77 z 24. novembra 2020. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informovala o výsledku rokovania výborov a predkladala návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 9:54 - 9:56 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, ja sa chcem pridať k pánovi poslancovi Baránikovi. Chcem osobitne poďakovať naozaj týmto kandidátom, pretože tým, že sa zúčastnili verejného vypočutia, preukázali odvahu a odvaha je to, čo naozaj veľmi budú potrebovať pri tejto situácii, aká momentálne v súdnictve a v prokuratúre je.
Ďalšou vecou, ktorú preukázali počas toho vypočutia, je schopnosť odolávať tlaku a odosobniť sa. Myslím si, že toto bolo naozaj, boli podrobení naozaj takej skúške a bolo to určite náročné a táto pozícia naozaj vyžaduje schopnosť odolávať tlaku, osobnú integritu.
Takisto nie je možné, aby generálny prokurátor mal nejakých kostlivcov v skrini, aby mal za sebou nejaké veci, ktoré sú tajné, a som rada, že podstúpili takéto tvrdé vypočúvanie, aj keď to mohlo byť naozaj veľmi nepríjemné, keď som počúvala niektoré tie otázky.
Zároveň chcem vyzdvihnúť to, že nielen toto samotné verejné vypočutie hovorí o týchto kandidátoch, že sú dobrí a že sú kvalitní, ale to, čo za nich hovorí, sú naozaj ich dlhoročné výsledky a ich práca a som presvedčená, že s touto voľbou generálneho prokurátora máme naozaj nádej, že Slovensko bude skutočne právnym štátom a že naozaj spravodlivosti bude učinené zadosť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 10:05 - 10:06 hod.

Lucia Drábiková
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2020 15:05 - 15:06 hod.

Lucia Drábiková Zobrazit prepis
Neviem ako vy, ja som sa na základnej škole aj na gymnáziu počas dejepisu mala možnosť celkom podrobne oboznámiť s Mníchovskou dohodou a súhlasím s tým, že treba, treba takéto etapy v dejinách a takéto udalosti pripomínať.
Na druhej strane uvažujem nad tým, že ako si to predstavujete? Budeme vyhlasovať každý rok deň národného smútku? Mne sa zdá postaviť takto nejaký štátny sviatok alebo pamätný deň, zdá sa mi v tom také riziko podnecovania hnevu a nenávisti voči štátom, ktoré urobili toto rozhodnutie na základe úmyselného podvodného konania zo strany Nemecka, áno, bolo takéto rozhodnutie, bola to zrada, s tým súhlasím. Na druhej strane neviem, či je dobré takýmto spôsobom podnecovať tento hnev voči štátom, ktoré vedú teraz úplne iní ľudia, a myslím si, že aj historicky bola táto Mníchovská dohoda veľmi jasne vyhodnotená ako protiprávna a ako nesprávna.
Takže ja súhlasím s tým, že určite by sa to mali deti učiť. Predpokladám, že je to stále v osnovách a veľmi podporujem kvalitnú výučbu dejepisu, aby sme sa poučili a takisto súhlasím s tým, že v rámci geopolitiky nikdy nemôžme absolútne niekomu dôverovať, ale práve na to sú tu aj štátne dohody a napríklad Európska únia, ktorej sme súčasťou.
Takže ja by som tento návrh zákona nepodporila a nemyslím si, že by to bolo nejaké, nejaký súhlas s touto Mníchovskou dohodou.
Ďakujem.
Skryt prepis