Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2020 o 9:32 hod.

PaedDr. Ing

Marcel Mihalik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie spoločného spravodajcu 28.1.2021 16:40 - 16:45 hod.

Marcel Mihalik
Vymazať rámček!!!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.1.2021 16:40 - 16:45 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, rád by som vás oboznámil s niektorými skutočnosťami, ktoré mi prináleží v prvom čítaní vám povedať.
Predkladaný návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, nadväzuje vo svojej problematike na nami schválené programové vyhlásenie vlády, kde okrem iného sa píše o zvyšovaní kompetencií pre obecné a mestské polície.
Predkladaná legislatívna úprava je vyústením snahy obcí a miest v zastúpení Úniou miest, Združením miest a obcí Slovenska a Združením K8, keď sa práve z ich iniciatívy, ako i potreby neodkladného riešenia problematiky statickej dopravy v obciach a mestách, ktorá sa postupne stáva neudržateľnou, a v potrebe zavádzania a realizácie tzv. parkovacích politík, bolo navrhnutie legislatívneho, ale i v úzkej nadväznosti technického riešenia zverenia kompetencií obciam a mestám v tejto oblasti realizovať a postihovať porušenia pravidiel cestnej premávky na úseku zastavenia a státia vozidiel v rámci tzv. objektívnej zodpovednosti, a to príslušníkmi obcí, obecných polícií a mestských polícií.
Samotná legislatívna norma sa tvorila v úzkej spolupráci v rezorte verejnej správy od januára 2019, kedy Združenie K8 upozornilo na dôležitosť potreby zverenia možnosti riešenia objektívnej zodpovednosti ako prepotrebný inštitút v dôsledku regulácie parkovania a riešenia veľkých problémov v samotnej statickej doprave pre obecné a mestské polície.
Následne podľa navrhovaných riešení realizácie v porušení pravidiel cestnej premávky spočívajúcich v porušení zákazu zastavenia a státia v kompetencii obecných a mestských polícií zástupcovia Policajného zboru Slovenskej republiky v oblasti Policajného prezídia, oddelenia dopravnej polície, analyzovali súčasný stav jestvujúcej legislatívy, potrebu legislatívnych úprav a oprávnení a predstavili odbornej komisii návrhy riešenia problému, okruhy porušení a ich možné riešenia formou objektívnej zodpovednosti, ktoré by malo byť obecným a mestským políciám Slovenska zverené.
Boli odprezentované subjekty, ktoré sú legislatívne navrhované, aby v určitom štádiu konania o správnom delikte realizovali samostatné správne konanie. Ako orgán dokumentujúci skutok vydávajúci rozkaz o uložení sankcie a konajúci o podanom odpore je navrhovaná obec v zastúpení obecnou, resp. mestskou políciou.
Problematickým v zavedení do praxe môže byť funkčnosť a pružnosť existujúceho informačného systému, ktorý by obciam a mestám mal poskytovať technické a programové prostriedky k efektívnemu postupu ukladania sankcií. Za správne delikty samotného držiteľa vozidla ako i pripojenia obcí a miest k centrálnej evidencii správnych deliktov, nakoľko vstup do systému z technických prostriedkov obcí a miest budú musieť zabezpečovať obce a mestá samotné.
Z tohto dôvodu za účelom zabezpečenia nevyhnutného technického zosúladenia, kvalitného preškolenia zamestnancov k samotnej realizácii je navrhované nadobudnutie účinnosti v dostatočnom časovom predstihu, a to od 1. mája 2022. Dôležitým faktorom samotného prijatia navrhovanej legislatívy je i tlak občanov obcí a miest na potrebu riešenia problematiky v statickej doprave, ako i samotnou samosprávou.
Z uvedených dôvodov je teda plne na mieste, aby sa samotná obec, mesto svojou činnosťou a plnením povinnosti snažili dosiahnuť kvalitnú a profesionálnu kontrolu činnosti príslušníkov obecných a mestských polícií, dosiahnuť požadovanú reguláciu v statickej doprave v rámci vlastnej dostupnej a zákonnej legislatívnej úpravy a bola jej daná takáto možnosť, riadne a zákonne pokutovať držiteľov, majiteľov motorových vozidiel na svojom území za porušovanie pravidiel cestnej premávky a zabezpečiť, aby pri vlastnom prevádzkovaní motorového vozidla boli riadne dodržiavané pravidlá v územnej pôsobnosti obcí a miest.
Z týchto dôvodov plne podporujem ako jeden z mnohých predstaviteľov s dlhoročnou praxou v samospráve prijatie tohto zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 28.1.2021 16:37 - 16:39 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážené kolegyne a vážení kolegovia poslanci, v súlade so zákonom o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona (tlač 395). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a Legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť.
Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, skončil som, prosím, otvorte rozpravu a zároveň sa hlásim do rozpravy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2020 16:46 - 16:48 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Pán Blaha, ja som sa tiež ocitol na nejakom straníckom výbore, ja som zažil to obdobie, takže viem, akým spôsobom to prebiehalo. Nikdy som síce v strane nebol, ale poznám tieto, tieto vystúpenia. Ja by som sa možno dotkol toho, čo ste povedali, ohľadne vymenovávania jednotlivých ulíc a spomienke na našich, našich dejateľov.
Osobne si myslím, že Slovensko má v zásobe obrovské množstvo osobností, vedcov, dejateľov, štátnikov, po ktorých môžu byť pomenované ulice, môžeme im odhaľovať pamätníky, busty a nemuseli byť súčasťou komunistického režimu. Poďme týmto zákonom ukázať, že Slovensko nečerpá len z falošnej nostalgie komunizmu, či chronicky omieľaného dedičstva valachov, ktorí v minulosti priniesli tradíciu ovčiarstva. Videli ste napríklad niekde ulicu pomenovanú po dejateľovi a právnikovi Štefanovi Osuskom? Spolupracoval s Masarykom a Štefánikom. Videli ste ulicu po matematikovi Jurajovi Hronecovi alebo fyzikovi Dionízovi Ilkovičovi, technikovi Aurelovi Stodolovi? A mohli by sme takto ďalej pokračovať, veď máme veľmi veľa významných dejateľov, vedcov, takisto aj politikov, ktorí by si určite zaslúžili takéto ocenenie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 14:40 - 14:41 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pani poslankyňa, ja si vážim váš názor, samozrejme, a lebo takýmto spôsobom dochádza k určitému konsenzu pri predkladaní návrhov a názorov a, samozrejme, niečo sa prijme zmysluplné. Predkladatelia tohto zákona však majú diametrálne odlišný názor od toho vašeho. A dúfam, že so mnou súhlasíte.
Ja by som sa dotkol jednej takej časti vašej rozpravy, kde ste hovorili o..., alebo teda citovali ste, čítali ste vyjadrenie odborníkov. A ten záver ma tak zaujal, že tam je napísané: „... jednak to je náš pohľad na danú problematiku“.
Vysvetlili ste aj situáciu, čo sa týka zákona o ústave. Ja s vami absolútne súhlasím. Áno, je to v našom zákone všetko takto zakotvené, len ani slovíčko o tom, aké právo má ten plod, to dieťa, ktoré sa má narodiť. To nemá žiadne právo asi.
A zároveň by som sa chcel spýtať, myslíte si, že to dieťa, keby vedelo rozprávať, by povedalo: „Mama ma nechce, môžete ma zabiť.“ Takže z tohto pohľadu ja tu vidím taký morálny problém. A vzhľadom k tomu, že ste nepredniesli, alebo teda nebolo vám umožnené predniesť ten váš pozmeňovací návrh, ale viem, že tam máte zmienku o potratovej tabuľke, pilulke, by som vám možno dal otázku, že podľa mňa je to taký právny nezmysel, pretože lieky ako také aj výkon samotného potratu máme vo vyhláške, čiže tam treba asi vyhlášku zmeniť, nie zákon. Toto do zákona asi nepatrí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 11:51 - 11:53 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Anička Záborská, ja veľmi pekne ďakujem za to zhodnotenie a zhustenie toho vlastne, čo predkladáme, aký zákon. A ďakujem aj všetkým tým, ktorí bojujú za to, aby skutočne deti sa narodili, a nie aby boli zabíjané.
Musím poznamenať ale jednu vec, že tento parlament sa zaoberal týmto zákonom už 11-krát. Iba jeden jediný zákon bol prijatý. Verejná diskusia prebieha už 30 rokov. Osobne si myslím, že je to dosť dlhý čas na to, aby bol prijatý, a dobrý zákon, a ja predpokladám, že tento zákon určite takým je.
Ďakujem aj za to, že si povedala tam v tom, že my nezakazujeme, my nič nezakazujeme ani nezhoršujeme tú situáciu, práve naopak, snažíme sa pomôcť, pomôcť ženám, ktoré sú v ťažkej sociálnej núdzi. A nie ísť na potrat, ale donosiť to dieťa, to je základ, ja si myslím, že to by malo pomôcť vlastne týmto ženám. Žena má viac času na rozmyslenie, to takisto dávame do toho zákona, na to, aby sa mohla správne rozhodnúť, aby nebola tlačená, ale aby mala tú možnosť sa rozhodnúť.
A poslednú vec, ktorú chcem spomenúť, je názov umelé prerušenie tehotenstva, čo vo mne vždycky vyjadrovalo takú nejakú rozpačitosť, pretože prerušenie znamená niečo, čo môže potom pokračovať. Preto som veľmi rád, že sa to dáva na pravú mieru a je to ukončenie tehotenstva. Osobne tento zákon podporím a myslím si, že to konečne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 10:38 - 10:40 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Kolegyňa Pleštinská, ja ti veľmi pekne ďakujem za to, že si zhodnotila vlastne, čo v tomto zákone je, že naozaj nejdeme nič zakazovať, práve naopak, ideme pomáhať ženám, hlavne sociálne slabším ženám.
Som rád, že si spomenula aj mužov. Áno, muži tuná vo väčšine vystupovali a myslím si, že majú čo k tomu povedať, pretože minimálne sú pri tom počatí a mali by svoje ženy jednoznačne podporovať.
Na druhej strane však mňa vždycky pri tomto názve vyrušoval ten názov umelé prerušenie. Prerušenie vnímam niečo tak, že niečo sa preruší a potom sa pokračuje, ale pri potratoch, jednoducho tam sa nepokračuje, to je koniec, koniec života. Preto som veľmi rád, že tento zákon tu je.
Včera tuná bol spomenutý jeden prípad ochrany orlieho vajíčka. Viete, z tohto pohľadu je to také dosť zvláštne. Ja som za to, samozrejme, treba chrániť, pripravujeme aj zákon na ochranu zvierat, takisto živý tvor, treba chrániť. Ale nevieme si chrániť počatých, počaté ľudské embryo, takže z tohto pohľadu je mi to také nepochopiteľné. Ale na druhej strane môžem povedať, že tento náš zákon fakt nič nezakazuje, práve naopak, chce pomáhať. A môj názor je taký, že čo i len jedno, jeden ľudský život keby sa zachránil, určite tento zákon má opodstatnenie a určite tento zákon podporím.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 9:32 - 9:34 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Milan, ďakujem ti za tvoj príspevok a som rád, že si spomenul aj financovanie a účasť rodičov v rámci zdravotne ťažko postihnutých. Mám v tom osobnú skúsenosť, môj synovec bol nepočujúci a nechcem hovoriť o tom, že boli veliké problémy, čo sa týka rodičov od počiatku s financovaním. Taktiež neskoro mu diagnostikovali túto chorobu a veľká snaha bola z ich strany nájsť nejaký spôsob, aby mohli s týmto chlapcom komunikovať a boli tam problémy s načúvacím aparátom a ďalšie, ďalšie veci. Najvypuklejšie to vzniklo v čase, keď Pán Boh mu síce nedal počuť, ale bol vynikajúci športovec, deaf... deaf... pardon, deaflyompi... deaf-lym-pio-nik, hej, takže, a bol, bol nominovaný aj do reprezentácie na deaf-ly olympiádu, ktorá sa mala konať na Slovensku. Bohužiaľ, bola z toho veľká hanba, nekonalo sa to, chlapec – zlomené srdce. Takže tieto veci všetky museli rodičia sami znášať, platiť, nehovoriac o tréneroch, ubytovaní, jazdení v podstate do Roháčov alebo do Tatier. Všetky tieto veci museli sa skladať na to, aby vôbec chlapec mohol športovať. Je mi to veľmi ľúto, pretože už nie je medzi nami a tá situácia vtedy v tom období bola veľmi zlá. Myslím si, že moc sa na tom nezmenilo, a preto ja sa budem maximálne snažiť pomôcť týmto ľuďom zdravotne ťažko postihnutým, aby sa prijímali také zákony... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 15:47 - 15:48 hod.

Marcel Mihalik Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán poslanec Kuffa, viete čo, blokovú pokutu tuná kolega Šefčík vysvetlil tak, že ja to skrátim. Ale chcem sa spýtať jednu vec a tú dôležitú. Nechápem, že z akého dôvodu chcete vyňať z tohoto zákona obecné a mestské polície riešení blokových pokút. Kto najviacej v tých mestách, v tých obciach pracuje, alebo teda je ich vidieť, je to mestská a obecná polícia. Uvedomte si to. Štátnej polícii chýba dva a pol tisíca ľudí v hliadkovej službe na obvodných oddeleniach a práve obecných policajtov je dva a pol tisíc na tom, v tomto našom štáte.
Takže ja vás poprosím, aby ste toto skutočne zvážili, a mám takisto podporu voči pánovi ministrovi a budem hlasovať za tento návrh.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis