Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.6.2020 o 16:01 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 16:01 - 16:03 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Tomáš, vy viete všetko dopredu, všetko, ako bude, aká bude voľba, úplne všetko. Pritom Gábor Grendel, kolega, tu v rozprave vymenoval argumenty, tak si to, prosím vás, pustite ešte raz a popremýšľajte nad tým, čo hovoril.
Dobroslav Trnka, to je tá nahrávka s Počiatkom, ktorá tu bola spomenutá, je tým najhrubším, čo tu od generálneho prokurátora verejnosť vôbec videla! A ktovie čo ešte všetko nevidela, všakáno?! Trnka sa teraz bráni úplne trápne ako váš predseda Fico kedysi, že jeho hlas vraj nie je jeho hlasom na inej nahrávke.
Ja verím, že ak zvolíme verejným hlasovaním po verejnom vypočutí generálneho prokurátora, tak to bude človek, ktorý sa nikdy za svoje slová a činy hanbiť nebude.
Chcem ešte povedať niečo na adresu toho, čo ste hovorili ohľadom Daniela Lipšica. Médiá sa opýtali, myslím, že Richarda Sulíka a asi aj premiéra, že či by si vedeli predstaviť na tej pozícii takého človeka, ako je Daniel Lipšic. Odpovedali, zjednoduším, že áno. Samozrejme, médiá to prekrútili a to vám vyhovuje a zneužívate to podsúvaním verejnosti, že sa tu niečo šije na konkrétnu osobu. Ja vôbec neviem, či sa napokon Lipšic vôbec prihlási do tej voľby, ak ten zákon prejde, môže.
Je však nepoctivé z vašej strany hľadať chyby na Lipšicovi, ak Fico spĺňa kvalifikácie na prezidenta, generálneho prokurátora a na predsedu Najvyššieho súdu. Morálnu kvalifikáciu na to určite nespĺňa.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 15:33 - 15:33 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Mazurek, z tohto vášho príspevku alebo dalo by sa povedať z guľometnej paľby vyberiem iba jednu vec, na ktorej sa dá ľahko ilustrovať, o čo vám vlastne ide. Najskôr skritizujete, že dáme, ako vy hovoríte, osadníkov medzi majoritu a že trestáme vraj slušné rodiny. A hneď vzápätí skritizujete, že im chceme pomôcť zaradiť sa do škôl posilnením ich asistentov pre nich, ktorí sú práve na to určení, aby im pomohli. Z tohto príkladu je jasné, že vy nechcete reálne veci riešiť. Vám vyhovuje ten stav, ktorý tu je, aby ste do minority, do minoritnej časti obyvateľstva búšili donekonečna. To je váš program, cieľ, a keď sa im reálne pomôže v budúcnosti, tak stratíte veľkú časť svojej politickej agendy.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 17:55 - 17:56 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Blanár, ja som sa prihlásil kvôli tomu, že ste sa tam veľmi zasekli, keď sa kolega zasmial, keď ste povedali jedno meno a vás to vyrušilo. Zdieľam to, že tieto nominácie by nás nemali reprezentovať na žiadnom fóre, a keď si pamätáte, tak ja som s tým vystúpil kedysi v rozprave a vás zaseklo jedno jediné pousmiatie sa nad tým menom. Mne nadávali vulgárne, ja môžem aj konkrétne mená spomenúť, pán Vážny napríklad kričal, pán Blaha takisto, nedali mi hovoriť, nedovolili mi hovoriť a vy sa tu, vy sa tu zaseknete a poukazujete na to, jaká tu má byť kultúra a neviem čo, keď sa kolega zasmeje. Áno, všetkých nás rozosmieva, ale cez slzy, keď niekto niekam navrhne človeka, ako je tento váš kolega a nebudem ho druhýkrát menovať.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 15:01 - 15:01 hod.

Marek Šefčík
Ďakujem, Jano, za podporu. Páčilo sa mi slovné spojenie úmrtný list a pitevný, pitevná správa. To je úplne super. Áno, presne tak to bolo, presne taká je táto správa.
A, pán Kotleba, v závere svojej, svojho vystúpenia som povedal, že práve takto to chceme robiť. Práve takto to chceme robiť a dúfam, že keď tu o rok takto budeme, tak nebudú sa skrývať prešľapy, ale tiež sa na rovinu povedia.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 19.5.2020 14:53 - 14:58 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený predseda kontrolného úradu, pán spravodajca, kolegyne poslankyne, poslanci, pán Karol Mitrík, predseda Najvyššieho kontrolného úradu, ďakujem vám za vynikajúco, odborne spracovanú správu o výsledkoch kontrolnej činnosti úradu, ktorý vediete, za rok 2019.
Veľmi zle sa to číta a veľmi zle sa to počúva, nie preto, že by to bolo zle spracované, ako už som povedal, opak je pravdou. Je ale ťažké počúvať, ako tu vláda riadila v roku 2019 štát. Predpoklad, že tak konala nielen v roku 2019, je takmer so stopercentnou pravdepodobnosťou pravdivý. My sa tu môžme hádať v pléne, môžme argumentovať, vyčítať si veci politicky, môžme sa kritizovať navzájom, dokonca môžme aj útočiť na seba, ako sme to už neraz zažili, tu je však to pravé zrkadlo pre SMER – sociálna demokracia.
Pán podpredseda Pellegrini pripomenul nám poslancom, že záleží len na nás, kedy sa táto schôdza skončí. Neberiem mu dobrý úmysel, ale práve tu je potrebné povedať, že do tohto odborného zrkadla sa smerákom dívať nechce a chceli by to mať čím skôr za sebou. Aj pani exprimátorka Humenného hneď zareagovala, aby sme sa nezaoberali len vecami ex post, ako sa hovorí – to teraz bez urážky – trafená hus zagága. Práve toto treba hovoriť, treba si vziať správu NKÚ ako niečo, čo nám je vodítkom a poukazuje na veci, ktorým sa treba v budúcnosti venovať a takým prešľapom sa vyhnúť.
Takže si dovolím niekoľko vecí iba stručne zopakovať a zdôrazniť. Ide o veci, ktoré ležali na srdci predsedovi NKÚ a považoval za nutné to verejne povedať. Hovoril: Hospodársky rast z minulých rokov nebol dostatočne využitý na tvorbu rezerv. Navrhovaný rozpočet bol vyhodnotený ako vysoko rizikový. Pán predseda upozornil na nízku úroveň zodpovednosti a nezodpovedné riadenie. Pripomenul, že vládu nielen pri schvaľovaní 13. dôchodku nezaujímal rozpor so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Pri cieľoch štátneho rozpočtu označil veľký rozdiel medzi plánom a realitou, pričom to podľa neho nebolo nepredvídateľné. Šlo podľa pána predsedu jednoducho o nezodpovedné politické rozhodnutia. NKÚ bol prinútený podávať podnety, bolo spomenutých sedem trestných oznámení, 16 oznámení na prokuratúru a sedem podaní na Úrad pre verejné obstarávanie za jeden jediný rok! To tiež o niečom svedčí. V správe je výčitka k ďalším prešľapom, ktoré si môže verejnosť podrobnejšie pozrieť priamo v tomto dokumente.
Nezdôrazňujem svoje slová ani slová politikov, ale slová šéfa NKÚ. Nie politici, ale ľudia, ktorí si odborne podali záver vládnutia SMER-u, teda rok 2019, a zhodnotili to, nastavili to jasné a čisté zrkadlo, do ktorého je pravdivý pohľad. Niekto sa v tejto nahej pravde vidí len veľmi, veľmi nerád.
Ešte raz vám, pán predseda, ďakujem za precíznu správu a žiadam vás, aby ste rovnako dôsledne pracovali aj naďalej.
Ja chcem zdôrazniť, že nejde len o SMER, ale pozerajme sa aj do budúcna. Je úplne jedno, kto je práve vo vláde. To, čo sme tu mali, musí byť mementom a výstrahou, aby sa k takémuto nezodpovednému vládnutiu v našej krajine už nikdy nikto nevrátil.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 9:19 - 9:20 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolegyňa Monika, ďakujem za tento príspevok. Rozšírila pomoc vlastne aj na tých, ktorí sa starajú o tých postihnutých.
A ja budem takisto hovoriť z vlastnej skúsenosti o tom, čo som prebral pred pár dňami s jednou pani, takže pri tejto príležitosti si dovolím tiež rozšíriť ten obzor možno. 29. február je veľmi zriedkavý deň, ale v našej spoločnosti sú ľudia, ktorí majú zriedkavé choroby. Hovoril som s jednou takou pani, rozpovedala mi svoje nie veľmi dobré skúsenosti. Problémom je včasná diagnostika týchto chorôb, u tejto pani to trvalo dva a pol roka. Ich ťažkosti, ktoré sú multiorgánové alebo aj neurologické, ich často vylučujú zo spoločnosti. Často je málo lekárov, ktorí sú ochotní sa ich ujať. Niekedy sa ich vylúčenie a psychické problémy končia dokonca tragicky. Oni sa snažia pomáhať si aj navzájom, ale títo ľudia volajú po zriadení tzv. en... excele... ex-ce-len-čných centier, pardon, s databázou lekárov, špecialistov, ktorí sa venujú konkrétnym, tzv. zriedkavým chorobám. Oni majú aj stránku zriedkavechoroby.sk. Takto to funguje v zahraničí a budem rád, ak spoločnými silami aj možno s pani komisárkou, ja som ochotný to prebrať s vami aj osobne po, ak spoločnými silami pomôžeme aj týmto ľuďom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 18:22 - 18:23 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Považujem za potrebné oceniť, že pani poslankyňa Záborská vložila veci ohľadom ľudských práv, ktoré sú spomínané v správe verejnej ochrankyne práv, do širšieho európskeho legislatívneho rámca a takto pomenovala a vysvetlila svoje výhrady voči predloženej správe.
Mrzí ma však, že niektorí kolegovia z niektorých klubov si túto správu, túto pani poslankyňu v rozprave ani nevypočuli. Mám na mysli, napríklad smerácka lavica už je prázdna. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 16:46 - 16:47 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolega Richard Vašečka, ďakujem a stotožňujem sa s tým, o čom si hovoril, veľmi jasne formuloval výhrady k správe ombudsmanky, či už čo sa týka ochrany života, ale aj ďalších častí tejto správy. Aj k osobám inej orientácie, napríklad, sa vyjadril slušne, s láskou, bez ponižovania, urážok a znižovania ich ľudskej dôstojnosti. Guľometnú spŕšku nenávisti a ponižovania v prejave člena ĽSNS vystriedala jedna kultivovaná a dôstojná reč bez urážok, nenávisti a ponižovania. Za to veľké ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 16:49 - 16:50 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Tomáš, vyzvali ste nás, aby sme sa sústredili vo faktických poznámkach na to, čo ste povedali. Takže ja sa sústredím na jednu vec, ktorú ste povedali. Ešte ste tam hovorili, že mali by sme začať od seba, keď chceme niečo kritizovať, takže poďme na to.
Súhlasíte s tým, že je to veľký problém, ste zdôraznili, a povedali ste mená Jankovská, Kičura. A potom ste sa sťažovali, že vás niekto spája s mafiou. To ste povedali. Tak ja vám chcem povedať, že ďakujem za kus dobrej roboty Jankovskej a ďakujem svojmu osobnému priateľovi Kičurovi za kus dobrej roboty. Viete, kto to povedal? Tak prečo vás spájajú s tou mafiou? Ďakujete im za kus dobrej roboty a viete veľmi dobre, prečo to robíte.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 15:36 - 15:37 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, na vašu kapitolu z programového vyhlásenia vlády je naviazaných množstvo vecí, ide predsa o našu obživu. A ja mám konkrétnu požiadavku, a preto využijem túto faktickú, od včelárov, kontaktovali ma, aby sa nezabudlo na nich a aby sa včelstvá nezabíjali postrekmi v nevhodných časoch, keď sú včely práve na kvetoch. Prosia takisto, aby poľnohospodári zavádzali tzv. medonosné pásy, aby sa pomohlo včelám a tým pádom aj nám všetkým. Mám ešte aj ohľadom lesníctva nejaké podnety, ale to je na dlhšie, tak radšej potom osobne.
Vďaka.
Skryt prepis