Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 10:01 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 18:22 - 18:23 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja sa pridávam k predrečníkom a ďakujem navrhovateľkám za to, že takýto zákon alebo taká, taký návrh zákona tu je. Nie je predsa normálne, že takáto krivda vôbec vznikla, je tam zahrnutých 120-tisíc žien. Je nie dobré, že nedošlo hneď k náprave, k tomu malo dôjsť hneď a nebavili by sme sa tu teraz o tom. Som preto rád, že je v pléne tento návrh zákona, ktorý vnáša do systému konečne spravodlivosť a má tendenciu odčiniť krivdu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 15:08 - 15:10 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Najskôr ľudia nadávali, že sme uzavreli hranice, že boli problémy. Ja som z pohraničnej oblasti a tam to také bolo. Ale tým, že sme to uzavreli, ochránili sme životy, zdravie nášho obyvateľstva. Potom sa situácia uvoľnila a, Peťo, tak ako si ty hovoril, nejakého kamaráta z Dubaja ako príklad, tak ja poviem tiež príklad, o ktorom vlastne všetci vieme. Hovoril som s jedným primátorom z východného Slovenska a ten mi povedal, vtedy, keď to bolo uvoľnené, áno, máme ďalšie ohniská nákazy, robte niečo, pretože, pretože mám avízo, že ešte má sa vrátiť práve z Anglicka asi 150 našich občanov.
Takže teraz sa snažíme robiť niečo a niekomu to zase nevyhovuje. Čiže je úplne jedno, čo robíme, netreba si všímať tú druhú stranu, ktorá nás neustále kritizuje, treba robiť veci z presvedčenia, dobre pre ľudí, pre občanov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 11:11 - 11:13 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Kamenický, v predchádzajúcej rozprave ste mi povedali, že nie som odborníkom na financie, a preto tomu nerozumiem. Ako potvrdzujem, nie som odborníkom na financie, som učiteľ, ale na to netreba byť odborník, aby človek pochopil niektoré veci. Napríklad začnete hovoriť o detských prídavkoch, o tom, že ste boli v Rakúsku a hovorili ste s nejakou čašníčkou, ktorá povedala, že vláda takýmto spôsobom pomáha. A vy to poviete úplne s chladnou tvárou a boli ste tu desať rokov a zvyšovali sa prídavky o rádovo v centoch, rádovo v centoch. Sme za Rakúskom veľmi ďaleko, čo sa týka prídavkov. Ja som hovoril s jednou pani, ktorá mi povedala, že v Rakúsku jej manžel robí preto, nie preto, že by mal tam omnoho vyšší plat, ale tam sú omnoho vyššie prídavky. A vy teraz hádžete vinu na nás? Veď 10 rokov alebo 12 rokov ste mali možnosť tie prídavky výrazne zdvihnúť. Nebola korona. Mohli ste to spraviť, ale nespravili ste to.
Varujete nás pred tým, aby sme, nedajbože, nedali dôchodcom tie trináste dôchodky. Budeme sa o to snažiť, ale vy ste, zas, 10 či 12 rokov to mohli spraviť, a nespravili ste to. A spravili ste to až vtedy alebo chceli ste to; chceli; tvárili ste sa, že ste to chceli spraviť až vtedy, keď vám horelo pod zadkom, keď išli voľby a použili ste to ako volebnú korupciu, ako potvrdil váš predseda.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 9:24 - 9:25 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Pán poslanec Kamenický, hovorili ste v úvode svojho vystúpenia, aký ste prekvapený alebo aké prekvapenie vás čakalo, že potrebovali by ste viac času, aby ste sa vedeli zorientovať, reagovať na to. Ja vám to poviem tak, že keď minister financií prišiel na ministerstvo a zistil, čo ste tam zanechali, myslím teraz sekeru, na ktorej bolo napísané SMER – SD, tiež bol veľmi prekvapený. Vedel totiž, že je to zlé, ale netušil, že po tých úrodných rokoch, ktoré sme zažili, to bude až tak zlé.
Chcem obhájiť práve skrátené legislatívne konanie, pretože korona postihla síce celý svet, ale Slovensko v uplynulej dekáde žilo ešte s jedným vírusom navyše. Ten vírus by sme mohli nazvať nezodpovednosť SMER – SD. Verím, že toho druhého vírusu sme sa dokázali úspešne zbaviť a teraz bude nasledovať úspešná liečba. A tú treba čím skôr.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 10:40 - 10:42 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo.
Kolegynka Zita Pleštinská, ďakujem za tvoje vystúpenie. Ja som v rozprave nemohol z časových dôvodov všetko rozobrať, preto som rád, že si tam spomenula ten finančný príspevok, že ho ideme rozdeliť. Kritici hovoria, že, že ho nenavyšujeme, ale iba rozdeľujeme. Ide o to, že tá žena sa dostane do horšej finančnej situácie, možno musí opustiť zamestnanie a podobne a je to tiež motivácia, aby si to dieťatko nechala.
My chceme navyšovať príspevky pre tieto ženy, ktoré čakajú deti, ale to chceme riešiť znova s ministrom financií, nejakými legislatívnymi zmenami to dotiahnuť tak, aby sa aj tieto príspevky navyšovali. Chcem povedať, že to rozdelenie toho finančného príspevku nie je povinnosť, ale je to možnosť pre tú ženu, že si môže polovicu, približne polovicu vybrať už pri štvrtom mesiaci tehotenstva.
No a ešte jedna vec, ktorá súvisí s tým príspevkom, je, podľa mňa navrhli sme tam dobrú vec, zrušenie dvadsaťosmičky, to sa tu nespomínalo, tých 28 dní dožitia dieťaťa, na ktoré bol viazaný ten príspevok. Predsa tá mamička potrebuje tie peniaze čo najskôr bez ohľadu na to, či sa dieťatko, prepáčte, že to tak poviem, dožije tých 28 dní alebo nie. Má výdavky hneď, ešte pred narodením, respektíve po narodení toho dieťatka, takže takisto toto chcem vyzdvihnúť, že týmto zákonom sa má zrušiť nezmyselných 28 dní.
Ďakujem ešte raz za tvoj príspevok.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 10:01 - 10:03 hod.

Marek Šefčík
 

Vystúpenie v rozprave 10.7.2020 9:41 - 9:51 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia poslanci, na úvod chcem spomenúť, že lídri koaličných strán sa dohodli na nejakej koaličnej zmluve a potom sme napísali programové vyhlásenie vlády, v ktorom je aj zmienka o tom, že chceme prispieť k zachraňovaniu nenarodených detí. Ako to máme teda naplniť, ak nie predložením konkrétneho návrhu zákona? Som rád, že sme pripravili spoločne návrh, pri ktorom sme mali na zreteli aj to, že je tento parlament rozdelený v tých otázkach, že je rozdelená koalícia v týchto otázkach a že je napokon rozdelená aj naša spoločnosť. Pripravili sme preto zákon, ktorý by mohol byť, alebo mali sme tú vieru, že by mohol byť akceptovaný naprieč týmto parlamentom, respektíve naprieč spoločnosťou. Nejde v ňom totižto o žiadne sankcie, tresty, nejaké obmedzenia, ale je výsostne pozitívny. Smeruje k pomoci budúcim mamičkám či rodinám a predovšetkým k možnosti zachrániť čo najviac ľudských životov.
Pozrite, od roku 1986 prešlo, prešlo koľko rokov? Strašne veľa. Čo sa zmenilo? V tomto zákone nič. Chceme sa posunúť aspoň o malý kúsok dopredu. Pozitívne. Čo sa zmenilo za tie roky? No za tie roky sa zmenilo napríklad to, že vieme dieťatko odoperovať v maternici. Vieme zistiť, čo mu je, a po pôrode mu vieme pomôcť medicínsky. To sú obrovské veci, ktoré dnes už dokážeme. Čiže dokážeme takýmto spôsobom pomáhať. Ale zákon sme neposunuli ani o kúsok dopredu.
Výrazne sme sa posunuli aj v tom, že povznikali organizácie, ktoré aktívne pomáhajú týmto mamičkám. Môžu sa na ne, na tieto organizácie, budúce mamičky obrátiť. Zákon sa neposunul. Je tam, v tom zákone, konkrétne zmena terminológie z prerušenia na ukončenie, ukončenie tehotenstva. No a ja som si túto noc pozrel reláciu zo včera a jedna koaličná poslankyňa, ktorá je odporcom alebo odporkyňou tohto zákona, dala taký argument, ktorý, no, ako ma úplne zarazil. Vraj, ako rozoberala tam, že psychicky traumatizujeme tie ženy. A argument smerom k pani Záborskej: Načo to tam dávate? Kvôli tomu, aby si tá žena uvedomila, čo robí? No však jasné. Čo nechceme, nechceme, aby, aby tie ženy vedeli, čo robia? No tak ten argument, nebudem sa ďalej o tom rozdiskutovávať, presuniem sa ďalej, ten argument je úplne zvrátený podľa mňa. Veď chceme vedieť, chceme posunúť tie ženy k tomu, aby vedeli, čo idú spraviť.
Moja mama mala päť detí. Nežili sme nejak, v nejakej bohatej rodine, žili sme chudobnejšie, ale nikdy nám nič nechýbalo, nesťažovali sme si. Ja so svojou manželkou máme štyri deti. Máme sedemnásťročné dvojčatá, jedenásťročnú dcéru a jedenásťtýždňového chlapčeka. A teraz prečo to hovorím? Lebo sme boli u pani doktorky a moja manželka má 39 rokov a tá pani doktorka; pardon, ešte gynekológ; je staršia, má, môže mať nejaké problémy a poslal nás ku genetičke, že vraj sa to tak robí. A tá genetička uvádzala, bola tam znova vysoká, alebo vysoká, nízka, ale tie ženy, keď to počujú, že je tam nejaká pravdepodobnosť, že sa dieťatko narodí s Downovým syndrómom alebo že jej sestra zomrela na srdcovú vadu a že je tam veľké podozrenie na to, a zase veľké do úvodzoviek dávam, na to, že sa dieťatko narodí so srdcovou vadou. Tak tá mamička nieže spozornie, ale zneistie, je vyrušená týmto, ako jej to lekári podávajú. A ja som tam bol s ňou pri tej genetičke a genetička, keď toto začala hovoriť, tak jej navrhla nejaké špeciálne vyšetrenia a odber plodovej vody a tak ďalej. A ja som sa opýtal tej genetičky, my sme už s manželkou boli predtým dohodnutí, že to štvrté dieťatko si necháme, že sme odhodlaní si ho nechať, že ho chceme. A pýtal som sa tej genetičky, že či je to nutné, tie vyšetrenia či sú nutné, či nejak pomôžu tomu dieťaťu, keď si ho chceme aj tak nechať. No poviem vám, že táto genetička bola prekvapená z tejto mojej reakcie.
Čiže lekári, tej postoj lekárov je takto, takýmto spôsobom nastavený. Preto je dobré, že v tom zákone je, že si musia tie ženy ísť aj pre ďalší posudok, možno optimistickejší, dúfajme. Predsa len sme išli nie na tie vyšetrenia, ale na ultrazvuk, na 3D ultrazvuk niekde do Brna a ten náš synček mal 23 týždňov a keď sme zbadali na tom monitore toho synčeka, ako takto zvláštne salutoval alebo zdravil nás, tak mi vypadli slzy. A to preto, lebo som si uvedomil, že aj takéto deti sa zabíjajú.
Ja mám predsa len jednu výhradu k tomu zákonu, aj keď som predkladateľom, ale; a uviedol som ju už predtým; ale dohodli sme sa, že nebudeme ďalej zbytočne zaťažovať týmto štátny rozpočet a skúsime sa dohodnúť neskôr povedzme s ministrom financií, či sa budú dať takéto veci ďalej presadiť. Mám dvojčatá a vtedy sme nedostali dvojnásobné pôrodné. Ani tento zákon ho nezvyšuje. Ja si myslím, že to je diskriminačné, že pri dvojčatách by malo byť normálne dvojnásobné pôrodné.
Chceme od žien, aby uvádzali, prečo idú na potrat. Ja si myslím; a v súvislosti s tou reláciou včerajšou, to bolo tiež zaujímavé; ale ja si myslím, že pre tú ženu predsa, keď to je anonymizované, potom pre tú ženu nie je problém uviesť, že preto a preto. A my takto môžme potom vytvoriť zákony, ktorými cielene pomôžeme tým ženám.
A dovoľte mi na záver, úplne na záver. Kedysi v roku 2004, takže je to už dosť dávno, mi vyšla taká malá brožúrka. Volá sa to že Krížová cesta za nenarodené deti a z nej odcitujem. To je z úvodu. "Nie je napísaná uhladeným štýlom, nie pomocou prázdnych fráz, ale je vyjadrením skutočne skutočnej, žiaľ, dosť tvrdej reality. Hlavný cieľ týchto modlitieb a zamyslení je odrádzať od prečinov proti ľudskému životu a tak zachraňovať s Božou pomocou to, čo sa ešte zachrániť dá." Čiže ja som to už vtedy hovoril a som šťastný, že sme predložili taký zákon, ktorý chce odrádzať ľudí – mamy, otcov – od toho, aby na tie potraty šli.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 15:38 - 15:39 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega spomenul v rozprave také tvrdé slovo možno, že buzerácia podnikateľov a živnostníkov, myslel tým asi tú byrokraciu.
Mám švagra, ktorý je automechanik a založil si živnosť, roky trvalo, kým cez tú tortúru prešiel, a tie kontroly, čo mu chodili, tak sťažoval sa mi, že on to asi zabalí. A to povedal niekoľkokrát so zaťatými zubami, takýmto spôsobom sa pretĺkol až do dnešných dní, ale tá byrokracia skutočne ho zabíjala. Takže ja som rád a nie je to reakcia len na tohto rečníka, ale aj na predrečníkov, ktorí spomenuli a podporili tento zákon skrz to, že zjedno..., chceme veci zjednodušovať, chceme to podnikateľské prostredie vylepšiť, aj čo sa týka zjednodušenia a byrokracie.
A ešte spomeniem takú vec, že pán minister, myslím, niekde, niekedy spomínal, že ak zavedieme jeden zákon, tak zrušme dva, takže dúfam, že aj takýmto smerom pôjdeme.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 10:51 - 10:52 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Kotleba, pochválili ste opatrenia, ktoré pripravila medzire..., medzirezontn..., rol..., jaj, medzirezortne vláda. Je tam kopec tých opatrení a vyzdvihli ste, upozornili ste na jedno, na tie banky, a že kvôli tomu je problém s týmto zákonom, a povedali ste, jediný, kto z toho vyjde zle, sú iba ľudia. No ale pred vami vystupoval pán Marian Viskupič a on povedal, že práve ľudia z toho, čo prijala minulá vláda, vyšli zle. Že proste banky týmto odvodom preniesli si niektoré veci do poplatkov pre ľudí a znova vyšli z toho zle tí ľudia. Čiže práve opak je pravdou, opak toho, čo hovoríte.
Čiže celý tento zákon asi aj vrátane tohto bodu chce pomôcť ľuďom. Je pre ľudí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.7.2020 15:35 - 15:40 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážené kolegyne, kolegovia a poslanci, v tejto rozprave som sa rozhodol vystúpiť nie preto, aby som obhajoval to, čo spravil pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky. Aj keď to tu bolo nejak naznačené, asi nikto z koalície to neschvaľuje a nepoviem nič nové, ak spomeniem, že dokonca ani sám Boris Kollár to neschvaľuje. Parafrázujem jeho slová: Áno, spravil som chybu, zľahčil som si to, ospravedlňujem sa za to.
Sám pán predseda Národnej rady teda nie je hrdý na to, čo spravil. Nejdem obhajovať jeho konanie ani poslanci koalície to nerobia a dokonca ani lídri ďalších koaličných strán, ani premiér. Jeho voliči, voliči Borisa Kollára, vedeli, aká je jeho minulosť, a napriek tomu mu dali množstvo hlasov vo voľbách a vyslovili mu tak svoju dôveru. Brali ho ako napraveného hriešnika, niekde som to počul, a rozdali karty tak, že spolu s ním a SME RODINA máme ústavnú väčšinu a môžeme zmeniť a opraviť túto krajinu. Áno, aj s Borisom Kollárom.
Premiér Matovič, Richard Sulík aj Veronika Remišová sa dohodli, že do toho idú aj s Borisom Kollárom. A podporili ho aj poslanci. Ja som tu síce nebol, ale nechcem sa vyviňovať, ja by som asi takisto hlasoval za to, aby bol predsedom Národnej rady, vtedy som bol, ako prišiel som neskôr ako náhradník, ale dostal v tajnom hlasovaní 106 hlasov.
Prepáčte, že budem teraz trocha osobný, ale pokiaľ ide o mňa, tak pre mňa je väčšie morálne alebo, ak chcete, etické zlyhanie to s počtom žien a detí napríklad, niekomu to ale prekážať nemusí. Ešte raz.
Voliči vedeli a vedeli aj poslanci, kto je, kto je Boris Kollár, aký je jeho životný štýl, minulosť, ktorú vyťahovali viac či menej pravdivo médiá. Teraz niektorí vytiahli škaredú vec a znova z jeho minulosti spred niekoľkých rokov a položili to na misku váh a na druhej leží ústavná väčšina a obrovská príležitosť opraviť Slovensko.
A znova hovorím, nebudem obhajovať pána predsedu, ani sám, ani sám Boris Kollár svoj čin neobhajuje, ľutuje, čo spravil. Jeho prešľap z minulosti spred niekoľkých rokov nechcem nijako zľahčovať, takmer 18 rokov som učil, takže viem, o čom je reč. Zobral si text a neuviedol zdroj v dôležitej práci, ktorou sa ukončuje vysokoškolské štúdium.
Vieme, ako svoje pôsobenie v parlamente predseda Národnej rady Slovenskej republiky a tiež poslanci za SME RODINA vnímajú. Vieme, že máme možnosť opraviť krajinu ústavnou väčšinou a prijímaním potrebných, dôležitých zákonov. Nikdy tu asi nebude parlament anjelov. Vždy tu budú len omylní ľudia.
Píše sa mi to ako tomu, kto túži po spravodlivosti, po pravde a má pevné morálne zásady, veľmi ťažko, ale nepostavme na rovnakú váhu zodpovednosť za krajinu, vyvodenie spravodlivosti voči tým, ktorí nám Slovensko ukradli, opravu tejto krajiny a na druhú misku váh etické zlyhanie jednotlivca.
Ďakujem.
Skryt prepis