Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2020 o 10:00 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 18:30 - 18:32 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Pán Kotleba, zase projekt COVID. Všetko viete dopredu. Úplne všetko. Akože ešte nevieme, že či vakcína vôbec bude, aká bude a ako bude vyzerať očkovanie a či vôbec bude, ale vy už aj s predkladateľom dopredu viete, že aký chemický hnoj budeme si do tela dávať a neviem čo, jak ste sa vyjadrovali.
Chcem som zaregovať, zareagovať ešte na tú vec s tými rúškami. To je, to možno nie sú až tak podstatné veci, ale ide o ten princíp, že keď pán Osuský telefonoval, zazvonil mu telefón, tak ste sa doňho pustili ako osy, všetci kotlebovci, len vám tak očká žiarili. Ale teraz, áno, on zložil a nehovoril ďalej. Ale teraz, keď vás upozorní, keď vás upozorní predsedajúci na rúška, ani, ani ne..., ani v páke to nemáte.
Včera sa to stalo tiež, predtým tiež, stále, deň čo deň, keď máme rokovanie, tak týmto zdržiavate. A vtedy keď bolo, bol ten incident s pánom Osuským, tak ja som sa na vás pozrel, ja som nedal procedurálny návrh, ale z tých, čo ste tam sedeli, asi traja mali normálne rúška, ostatní ho buď mali dole jak teraz pán Mazurek, alebo na pol žrde jak pán Kotleba.
Takže, pán Kotleba, ešte posledná vec. Tu ste ma prišli potľapkať, že vám nemám brať čas. Pán predsedajúci vám vrátil čas, mali ste ešte viac, jak ste potrebovali. Podľa mňa je dosť plytké volať ma niekde za dvere si vybavovať nejak... (Prerušené vystúpenie časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 15:19 - 15:21 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som zareagoval iba na tú... Alebo dve veci. Tá poznámka o tom, že ako pôjdeme teraz strhávať pomníky, hviezdy a neviem čo. Tak pokiaľ ja dobre viem, tak zákon alebo pripravovaný zákon je nastavený tak, že nebude platiť do minulosti, ale odkedy ho prezidentka podpíše, tak bude platiť do budúcnosti. Čiže ani ulice, ktoré sú teraz pomenované, sa nebudú, ktoré sú pomenované po nejakých funkcionároch, nebudú sa meniť ich názvy alebo pôjde to pekne do budúcnosti.
No a čo sa týka otca biskupa Jána Vojtaššáka, tak ja si takisto vážim tohto človeka. A už pán Dostál povedal v svojom vystúpení, že človek sa môže zmeniť a existujú ľudia, ktorí boli verní tomu komunistického zločineckému režimu a ubližovali ľuďom, ale potom existujú ľudia, ktorí, naopak, trpeli za toho režimu, aj keď predtým možno boli..., boli v strane. Takže preto si myslím, že, alebo dúfam, že to bude v zákone vyprecizované a bude jasné, kto je na tej strane a kto na tej druhej strane.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 14:59 - 15:00 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Blaha, iba egoista, ktorému za socializmu bolo dobre, bude hovoriť o práci, o istotách, o bytoch a schválne opomenie obludné politické procesy, zločiny toho zverského režimu. Komunisti ľudí tyranizovali a nehovoríme o jednotkách alebo desiatkach, ale o desaťtisícoch ľudí.
Vy ste spomenuli v svojej reči Alexandra Dubčeka, pred chvíľou bolo spomínané, že, že on tu nepatrí momentálne, ale to, že bol Alexander Dubček človekom, ktorý sa snažil ten režim vylepšiť, predsa neznamená, že ten režim zločinecký nebol. Socializmus nikdy nemal a ani nikdy nebude mať v žiadnej podobe ľudskú tvár.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.9.2020 10:09 - 10:14 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, vážení kolegovia poslanci, keďže je zlúčená rozprava o troch bodoch programu, ja upresním, že môj príspevok bude k pamätnému dňu obetí komunistického režimu.
Možno si niekto povie, že ide len o symbolickú vec, že ide o zákon, ktorý nemá priamy dopad na fungovanie našej krajiny. Možno. My si však myslíme, že pamätný deň, pri ktorom si raz ročne spomenieme na obete komunizmu, je veľmi dôležitá vec. Keď v ’89. roku nastali zmeny v našej spoločnosti, bol som len na druhom stupni základnej školy. Nevidel som do toho ako dieťa, ale môj otec ma postupne do veci zasväcoval. Jeho presviedčali, aby vstúpil do strany, sľubovali výhody. Nevstúpil. Mohol zabudnúť na kariérny rast, na posun v zamestnaní či ďalšie výhody. Kontakt s osobami, ktoré ale trpeli omnoho, omnoho viac, boli v žalároch väznení a mučení, som získal až neskôr, keď som začal pracovať.
Hlavná predkladateľka zákona pani poslankyňa Anna Záborská sa v úvodnej reči, bolo to minulý piatok, rozrozprávala o človeku, ktorý si mnohé vytrpel kvôli svojmu presvedčeniu a na ktorého meno sa viaže dátum navrhovaného pamätného dňa. Takmer 14 rokov väznený lekár Silvester Krčméry ukázal obrovskú vnútornú, morálnu silu. Jeho vlastná obhajoba na súde práve 24. júna 1954 obsahovala vetu, ktorá je heslom navrhovaného pamätného dňa: „Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu.“ Lenže tento pamätný deň nie je len o pánovi MUDr. Krčmérym, ale rovnako o vyše 70-tisícovom dave ľudí, ktorí boli počas komunizmu odsúdení, väznení z politických dôvodov.
Dovoľte mi povedať aj osobnú skúsenosť s ľuďmi, ktorí toto zažili. Mal som tú česť poznať osobne napríklad Antona Srholca, ale aj ďalšieho Saleziána Ernesta Macáka. Don Ernest mi hovoril o svojom utrpení. Mučili ho, väznili, použili dokonca opakovane mučenie elektrickým prúdom i ďalšie praktiky, aby ho zlomili. Nepodarilo sa im to. Prenasledovali jeho rodičov, blízkych, robili mu zo života peklo. Prečo to spomínam? Chcem zdôrazniť, že niektorí z nás aj vďaka týmto stretnutiam a osobným rozhovorom nemajú problém odsúdiť tieto zločiny proti ľudskosti a nezabudnú na obete zločineckého režimu nikdy. Mladé, nastupujúce generácie však už nebudú môcť byť konfrontované svedkami týchto udalostí. Áno, jasné že sú knihy, sú filmy, sú dokumenty. Osobný kontakt iste nemôže nahradiť ani pamätný deň. Napriek tomu to môže posilniť pamäť národa a rovnako tak z úcty k trpiacim a obetiam spomenúť si na nich a uctiť si ich pamiatku aj pamätným dňom.
Prosím vás na záver, všetkých poslancov o podporu tohto zákona. Nech je 24. jún Deň pamiatky obetí komunistického režimu.
A ešte ďakujem pani poslankyni Záborskej a ďalším spolupredkladateľom za ich iniciatívu.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 10:36 - 10:38 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, vy ste to hrubo rozdelili, akí vy ste ľavičiari a chcete pomáhať dôchodcom a my sme pravičiari a im chceme brať.
Tak 13. dôchodok ja vnímam, že schvaľujeme my, vy ste spravili to, že ste ho iba navrhli dva týždne pred voľbami ako volebnú korupciu. Za vašich vlád sa stala krivda aj ženám, ktoré sú ročníky 1958 – 1960, o ktorých tu už bola reč, že boli protestovať a znova túto krivdu chce napraviť táto vláda. Takže kto je ľavičiar a kto je pravičiar?
Treba povedať pravdu, že viacerí smeráci aj hlasáci tu tvrdia, stále omieľajú dôchodcov, dôchodcov, dôchodcov. Je to o tom, že práve tam je vaša najväčšia voličská základňa, preto tak na to hráte. Áno, dôchodcovia, chceme im pomôcť, schválil sa alebo sa schvaľuje 307 mil. na ich 13. dôchodky, a u vás to bolo tak, že ste dali na vianočný 150 mil. Takže neviem, tie porovnania, skutky a činy nedelil by som to takto hrubo na pravicu a ľavicu, lebo my fakt konáme a chceme konať.
Posledná poznámka je k tomu pojmu generačný rasizmus. No tak je to, samozrejme, nezmyslený pojem, ale ja by som použil iný. Generačný cynizmus je to, ako, ako ste stále a stále to robíte, stále už vyše dekády, oblbovanie dôchodcov... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 10:00 - 10:01 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Pán Kamenický, sú tu politici, ktorí podviedli ľudí, keď sľubovali diaľnice do roku 2010, odvolávanie ministrov v prípade podozrenia, dokonca sľubovali 13. dôchodky aj odchod z politiky do roku 2014 a tak ďalej a tak ďalej. Mohol by som pokračovať.
Kolega spomínal volebnú korupciu v prípade sľúbených 13. dôchodkov schválených dva týždne pred voľbami. Žalúdok sa obracia, ak ľudia, ktorí majú podvody na voličoch v DNA, vyčítajú teraz ministrovi, že nedáva 150 mil. dôchodcom, tak ako to oni schválili na vianočné príspevky, ale dáva 307 mil. eur. Veď to je absurdné!
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2020 17:47 - 17:48 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, tak úplne z fleku to vyzerá výborne, že znížme odvody. Ste hovorili presne, že zvyšovaním minimálnej mzdy môžme ohroziť nejaké podniky alebo podnikateľov, ktorí nebudú mať na to, aby zamestnávali ďalších a ďalších ľudí, a navrhujete zníženie odvodov. To je fantázia, výborne! Lenže tie odvody predsa na niečo slúžia, z tých odvodov sa niečo platí. Musí aj z niečoho žiť školstvo, zdravotníctvo, tí ľudia predsa pôjdu, nepotrebujú len v peňaženke mať, ale potrebujú, aby aj za tie odvody dostali kvalitné zdravotníctvo, resp. školstvo. Takže jedno s druhým je spojené. Vy to poviete tak jednoducho, znížme odvody, ale predsa na to sa nabaľujú ďalšie a ďalšie veci.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 17:27 - 17:29 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Blanár, vy stále sa vraciate k tým trinástym dôchodkom, ako vy ste chceli, a my nechceme. Ale ja si pamätám situáciu, keď ste tu mali jednofarebnú vládu, len SMER, SMER, SMER. A aj tak, a v dobrých časoch, a aj tak ste trináste dôchodky tým ľuďom nedali. A teraz nás kritizujete ešte nie je ani záver roka, že my im niečo nedáme.
Na niečo bol ten rozpad SMER-u a HLAS-u podobnému Ficovi dobrý. Viete načo? Že Fico vtedy na chvíľku stratil sebakontrolu a povedal pravdu, že tie trináste dôchodky bola volebná korupcia. Tak čo nám tu chcete hovoriť, čo nám chcete nahovárať, čo nám chcete vyčítať?
A z vášho, dúfam, že posledného prejavu, ešte jedna vec. Hovoríte, že Igor Matovič ako premiér, že dohadoval nejaké veci, ale že dôležité veci sa dohadujú v kuloároch. No tak ja vám poviem, ja chcem transparentného premiéra, chcem, aby konal rázne a na rovinu navonok, a tie kuloáre, ktoré vy ste nám ukázali, napríklad Počiatek, ináč neviem, kde sa nachádza momentálne, Počiatek s Trnkom, keď v kuloároch zabudli, že je kamera, alebo nevedeli, že je kamera, tak takto v kuloároch, jak vy ste dohadovali tie najväčšie veci, takto my konať nechceme. A ja budem rád, keď takto premiér nikdy nebude konať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 16:37 - 16:39 hod.

Marek Šefčík Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Pán Pellegrini... (Krátka pauza. Reakcie z pléna.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím o pokoj v sále.

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
Mojou povinnosťou nie je hovoriť, môžem počkať, kým ma začnete počúvať. (Reakcie z pléna.)
Nikto, nikto nie je bez chyby, ani ja, ani vy, ani pán premiér. Vyčítajú vám, že ste, aj premiér to povedal, že ste osemnásť rokov kryli chrbát niekomu v SMER-e a nepoukazovali ste na žiadne kauzy. Nehnevajte sa, ale od vás tie slová, ktoré ste tu povedali, sú veľmi-veľmi neúprimné. Ja sa chcem dotknúť nie starých vecí, ale to, čo ste urobili včera.
Viete, kde ste boli včera? A viete, jak ste tam boli oblečený? Boli ste oblečený v tričku svojej strany. Vaša limuzína parkovala v zákaze parkovania, v zákaze zastavenia teda, boli ste v Holíči, áno, u nás v meste a neviem, či ste tam boli ako podpredseda Národnej rady, áno? Zberali ste hlasy so svojou partiou pre HLAS, zberali ste podpisy pre HLAS. Tak neviem, či sa takto môžte vyvážať a stáť, kamarát mi to poslal, že, aha, Pellegriniho limuzína stojí v zákaze zastavenia, kde bežne policajti dávajú papučky.
Ja som z toho mesta, viem, čo ste tam robili, fotili ste sa v tom tričku, takže od vás to je, mimoriadne neúprimne vyznievajú tie slová, keď si na svoju súkromnú akciu... (Reakcia z pléna.) Nie? Nie je to tak? Nie je to tak? Áno, presne je to tak.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.7.2020 9:56 - 9:56 hod.

Marek Šefčík
Ďakujem za slovo. Pán Mazurek, povedali ste, že vykašlite sa na koaličnú zmluvu. Tu teraz bolo povedané, že ako hlasujeme alebo nehlasujeme, ale však sme ešte nehlasovali. Vykašlite sa na koaličnú zmluvu - je, je manipulácia, pretože v koaličnej zmluve je jasne dané, že v hodnotových otázkach nás tá koaličná zmluva neviaže.
Ďakujem.
Skryt prepis