Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:31 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 10:25 - 10:27 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Šutaj Eštok, tvoje vystúpenie bolo založené na faktoch, bolo faktografické, z tohto hľadiska ho oceňujem. Je naozaj zaujímavé, že rodiaca sa vláda, vládna koalícia nečakala, čo sa týka programového vyhlásenia vlády, na nejaké súdy a vysvedčenie od analytikov a odborníkov, ale radšej si vystavila známku sama a to hneď na prvej strane dokumentu, odcitujem: "Predkladáme preto toto programové vyhlásenie, ktoré je najambicióznejším plánom na zmenu fungovania Slovenska k lepšiemu v jeho histórii." No, skutočne sa jedná, ale žiaľ len v úvodzovkách, o veľmi, veľmi veľkú pokoru.
Pán poslanec, ty si vo svojom vystúpení hovoril aj o ďalších veciach, ktoré sú v programovom, napríklad o tom, že odcitoval si, vo voľbách "občania Slovenskej republiky vyjadrili výraznú túžbu po zmene". Mohli sme všimnúť, že či už ministri, alebo poslanci vládnej koalície v tej komunikačnej rovine hovoria a zvýrazňujú kontrast medzi zlou minulosťou, ktorú symbolizoval podľa nich SMER – sociálna demokracia, a svetlou budúcnosťou v spojitosti s najambicióznejším plánom v histórii Slovenska. Len zaujímavé je to, že vláda vo svojom programovom vyhlásení vo viac ako sto prípadoch konštatuje alebo sa zaväzuje pokračovať v aktivitách, či už, alebo témach, alebo kľúčových postupoch predchádzajúcich vlád. Mohol by som odcitovať, ale nemám toľko času vo faktickej poznámke, ale naozaj je to zaujímavé, pretože to popiera veľkú časť toho, čím nás súčasná koalícia kritizuje.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 15:31 - 15:33 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Pročko, na úvod chcem poďakovať za politické školenie mužstva. Čakal som odborné vystúpenie k téme, ale musím skonštatovať, že vaše vystúpenie bolo absolútne politické. Snažili ste sa navodiť, že na Slovensku vládol len Robert Fico. Ja vám chcem pripomenúť, že sme tu mali vládu Čarnogurského, Mečiara, Moravčíka, Dzurindu, Radičovú, dokonca aj Petra Pellegriniho. A pripomeniem vám aj skutočnosť, že súčasťou týchto mnohých vlád boli politici, ktorých ste aktívne podporovali vo volebných kampaniach, vtedy ešte ako aktívny imitátor a zabávač. A spomeniem len jedno meno, Pavol Rusko. Takže môžeme si urobiť aj v tomto o vás obraz.
Čo sa týka vystúpenia o tom, že ste sa prezentovali tým, že ste boli dve volebné obdobia poslancom vo vašej rodnej obci a mali ste na starosť gesciu starostlivosti o životného prostredia, poviem vám, že ja som bol ako poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja predsedom komisie dopravy, ale nedovolím si tvrdiť, že som odborník na túto tému.
A čo sa týka, pán poslanec Tomáš ma predbehol, ale naozaj nedá mi, ako ste dokázali vôbec vysloviť takú myšlienku, že súčasná vláda Igora Matoviča za tých pár dní urobila pre Slovensko viacej ako vlády Roberta Fica. Naozaj by som to vedel pochopiť, keby sme boli v nejakej relácii Vtipnejší vyhráva.
Viackrát ste spomenuli slovo idiot, vo viacerých pádoch ste ho skloňovali. Ja ho nebudem rozvádzať, ale poviem len jedno, Fiodor Michajlovič Dostojevskij by bol na vás hrdý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2020 15:06 - 15:08 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda Národnej rady. Pán poslanec Tomáš, tvoje vystúpenie bolo vyvážené, na jednej strane si pochválil opatrenia, s ktorými prichádza ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, na druhej strane si aj upozornil na niektoré veci, ktoré celému nášmu poslaneckému klubu vadia a súhlasím s tebou, že takisto mne absentuje to, že ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny doteraz nerokovalo s predstaviteľmi zamestnancov. Dozvedeli sme sa, že pán Sulík, minister hospodárstva, rokuje so zamestnávateľmi, ale je nesmierne dôležité v takomto čase neopomínať a počúvať aj hlas odborárov, ktorí zastupujú zamestnancov.
Zákonník práce je pre nás veľmi dôležitý a ja len pripomínam, že v roku 2010 počas vlády Ivety Radičovej bol ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál, ktorý výrazným spôsobom zasiahol do Zákonníka práce a v tomto zákonníku robil zmeny na prospech zamestnávateľov. Som veľmi rád, že pán minister Richter, ktorý teraz sedí po mojej pravej ruke, v súčasnosti už len poslanec, urobil naozaj zmeny a tieto mnohé krivdy napravil.
Pán minister Krajniak, ja by som chcel tak v dobrom povedať, že aby sa opäť nestalo, že štátny tajomník váš Jozef Mihál bude mať opäť ambíciu meniť tento Zákonník práce a naozaj opäť v neprospech zamestnancov. Verím, že dohliadnete na to, aby k tomu nedošlo.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 14:14 - 14:16 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani ministerka, počul som dobre? My sme mali vyvinúť iniciatívu? A vy viete dobre, že najskôr musí byť zvolaná ustanovujúca schôdza Národnej rady Slovenskej republiky, tá bola zvolaná na piatok, a tento týždeň rokujeme. Viete, keby to povedal nejaký politický začiatočník, tak by som sa pousmial a zrejme by som ani nereagoval, ale vy predsa máte nejakú politickú minulosť aj skúsenosti. Boli ste dvojnásobnou štátnou tajomníčkou, a preto sa čudujem, že takúto otázku ste dokázali položiť.
Pani ministerka, napriek tomu, že parlament nesedel a nerokoval, tak pripomínam vám, že vláda pod vedením Petra Pellegriniho konala. Viacerí spomínali tie opatrenia, zatvorené školy, zákaz organizovať kultúrne, športové podujatie a tak ďalej a tak ďalej. A jednu takú vec, tá ma napadla teraz, ja som bol kedysi futbalovým rozhodcom a keď som robil nejaké rozhodnutie, tak sa mužstvo sťažovalo, že prečo som neodpískal pokutový kop. Tým inteligentným, keď som povedal, že či by boli zmierení, keby som takýto pokutový kop odpískal na druhej strane ihriska, pochopili. A preto sa pýtam vás, aj všetkých na tejto ľavej strane: vy si viete predstaviť, že s takýmto návrhom zákona by sme prišli do Národnej rady my? Veď by ste nás vy za asistencie novinárov a tretieho sektora rozniesli na kopytách. Zamyslite sa aspoň nad týmto!
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis