Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

23.9.2020 o 14:11 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 23.9.2020 14:31 - 14:39 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Panie poslankyne, páni poslanci, doplním ešte niektoré veci, ktoré som povedal v úvodnom slove.
Keď som sa pýtal pána poslanca Podmanického, že prečo v roku 2008 spolu s pani poslankyňou Ľudmilou Muškovou prišli so zmenou zákonníka, tak mi povedal vec, nad ktorou som sa musel naozaj zamyslieť. Trebárs na Štedrý deň, toho 24. decembra, kde sa všetci tešíme na tú štedrú večeru, kde spolu zasadneme k štedrovečernému stolu, tak mnohé, mnohí zamestnanci, a teda drvivá väčšina žien, boli v práci do pätnástej, do šestnástej, do sedemnástej hodiny, na poslednú chvíľu utekali domov. Tak to ich vlastne prinútilo, aby, aby prišli s touto zmenou Zákonníka práce a stanovili tri a pol dňa: 1. január, Veľkonočnú nedeľu, 24. december po dvanástej hodine a 25. december.
V roku 2017 som už bol jedným z predkladateľov a tento okruh sme rozšírili o štátne sviatky a dni pracovného pokoja. A vtedy predseda mimoparlamentného Kresťanskodemokratického hnutia povedal, že tento zákon nie je dobrý a mali sme sa držať striktne nedieľ a nemiešať do toho štátne sviatky, dni pracovného pokoja. Pán poslanec Pčolinský sedí tu, mám dobrú pamäť, ten mi na to povedal, že podporuje ten náš návrh zákona v roku 2017, ale tiež si praje, aby sme v čo najkratšej budúcnosti prišli s návrhom zákona, ktorý by obmedzoval predaje počas nedieľ. A tu v prvom rade sedávali dve panie poslankyne, Anna Verešová, Soňa Gaborčáková, s ktorými som mal veľmi korektný vzťah a od nich takisto prišla výtka, že by chceli radšej zákaz predaja počas nedieľ a nie počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. A tak s odstupom určitého obdobia prinášame tento návrh zákona, ktorý vlastne do bodky splní požiadavky tých paní poslankýň a pánov poslancov, ktorí nás vtedy kritizovali.
Chcem povedať aj vlastnú skúsenosť, pretože tento náš návrh, a keď budem za seba hovoriť, určite nie je robený od zeleného stola alebo s nejakou myšlienkou, aby vás v koalícii rozhádal. Ja bývam v Zlatých Moravciach, to nie je veľké mesto, kde sa takmer každý s každým pozná. Priznám sa, že nie veľmi rád chodím nakupovať, ale je to nevyhnutná súčasť nášho života a ja vám poviem konkrétny príklad, že ma zastavovali panie predavačky, panie pokladníčky a rozprávali mi o tom, že ako by si chceli aj ony oddýchnuť v nedeľu a byť doma so svojimi rodinami. Ja som im povedal, že keďže som realista, nevidím šancu na to, aby v minulom volebnom období prešli voľné nedele, ale tak sme aspoň do úspešného konca dotiahli štátne sviatky a dni pracovného pokoja. Nato som im povedal, že my prichádzame s legislatívou, kedy sa zvýšia príplatky za prácu či už v noci, alebo počas víkendov. A bol som prekvapený, ako reagovali. Ony povedali, pán Kéry, my radšej oželieme tie príplatky, ale my chceme byť v nedeľu doma so svojimi najbližšími.
Ďalšia vec je, prečo tento návrh zákona nie je od zeleného stola, že som stretával sa a komunikoval jednak s predstaviteľmi zamestnávateľov a spomeniem šéfa zväzu obchodu pána Katriaka, ktorý absolútne podporuje tento návrh zákona a vo viacerých diskusných reláciách ste mohli vidieť, ako on povedal, že absolútne nedochádza k žiadnemu stratu príjmu. A kto iný to môže vedieť lepšie ako práve zamestnávatelia?
A to, že tento náš návrh podporujú odborári, tak to nie je sa čo čudovať, ale dovolím si odcitovať z listu, ktorý bol adresovaný všetkým nám poslancom Národnej rady, adresoval ho predseda odborového zväzu Jozef Zadňan. "Odborový zväz pracovníkov obchodu a cestovného ruchu podporuje snahu poslancov o navrhovanej zmene zákona č. 311/2001 Zákonníka práce o rozšírení zákazu práce, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi. Podľa nášho názoru práca v obchode počas nedieľ nie je nevyhnutná a to najmä z dôvodu, že táto práca nechráni ani životy, ani zdravie, ani majetok spoluobčanov. Sme presvedčení, že obmedzenie nedeľného predaja nebude mať dopad ani na ekonomiku a taktiež ani na zamestnanosť v obchode. Drvivá väčšina občanov Slovenska, až 80 percent, sa v prieskume konanom v máji tohto roku vyjadrila, že chce mať obchody v nedeľu zatvorené, na druhej strane až 88 percent zamestnancov v maloobchodných predajniach si praje, aby ostali obchody zatvorené v nedeľu aj po odznení koronakrízy. Odborový zväz pracovníkov obchodu a cestovného ruchu je toho názoru, že po viac ako 18 rokoch opakujúcej sa diskusie na túto tému už aj na Slovensku dozrel čas na to, aby aj našim zamestnancom v obchode bolo umožnené plnohodnotne stráviť voľnú nedeľu so svojimi najbližšími.
Panie poslankyne, páni poslanci, obraciam sa na vás so žiadosťou o podporu pri presadzovaní legislatívneho riešenia obmedzenia práce v obchodoch počas nedieľ. Schválením tohto návrhu prispejete k tomu, že aj práca v obchode, kde pracuje viac ako 80 percent žien, bude vytvárať prostredie, ktoré bude ústretovejšie k rodine a taktiež pomôže vytvárať rovnováhu pri plnení si rodinných a pracovných povinností." Toľko citácie z listu Jozefa Zadňana, predsedu Odborového zväzu KOVO.
No a na záver poviem asi toľko, že ak by sa podarilo tento náš návrh presadiť do druhého čítania, tak my predkladatelia sme pripravení podať určité pozmeňujúce návrhy a nechceme, že aby všetky nedele boli obchody zatvorené. Veď aj v minulosti si pamätáme, že pred vianočnými sviatkami boli obchody otvorené aj v nedeľu, či už, minimálne dve alebo tri nedele si vieme predstaviť, že by takáto výnimka bola. To isté aj pred veľkonočnými sviatkami. To isté v januári, keď bývajú výpredaje alebo pred začiatkom nového školského roka.
Dámy a páni, toľko argumenty a ak ste si všimli, ja beriem túto tému vyslovene ľavicovo a je mi absolútne jedno, čo ľudia v nedeľu budú robiť, nechcem im prikazovať, majú na to vlastný rozum, aby mohli v pokoji stráviť so svojimi najbližšími túto nedeľu. Ďakujem za vašu pozornosť.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 23.9.2020 14:11 - 14:13 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi, aby som odôvodnil návrh zákona, ktorý podávame spolu s kolegom pánom poslancom Jánom Podmanickým a ktorý vlastne mení Zákonník práce.
V roku 2008 sa upravil Zákonník práce tak, že zamestnancovi nie je možné nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi počas tri a pol dňa. V roku 2017 som bol jedným z predkladateľov, ktorý v Zákonníku práce ďalej rozšíril, aby sa táto výnimka vzťahovala aj na štátne sviatky a dni pracovného pokoja. Takže dnešná platná legislatíva hovorí o tom, že nikto nemôže zamestnanca v maloobchode nútiť, v maloobchode nútiť pracovať počas 15 a pol dňa.
Už vtedy nám viacerí poslanci vyčítali, že náš zákon je taký trošku vágny, je málo ambiciózny, no a súčasná pandémia viedla k radu, množstvu reštrikčných opatrení a určitý čas boli obchody v nedeľu zatvorené a my sme zistili, že dokážeme fungovať aj bez toho. Ja túto tému navyše vnímam ako silno ľavicovú tému, pretože ak tento zákon bude schválený, tak vyjadríme svoju solidaritu k tisíckam zamestnancov v maloobchode, a chcem pripomenúť, že 80 % zamestnancov v maloobchode tvoria ženy. Navyše, s týmto naším návrhom sa stotožňujú nielen odborári, ale aj zamestnávatelia, čo je veľmi dôležité. A navyše, aj dnes máme štáty Európskej únie, ktoré sú vyspelejšie ako Slovensko, kde je úplne samozrejmé, že obchody v nedeľu sú zatvorené.
Toľko na úvod a viacej poviem potom v rozprave. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 10:05 - 10:07 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán poslanec Kamenický, chcem sa ti poďakovať za vecné vystúpenie a vypichol by som také tri myšlienky. Prvá vec je, že si pripomenul tu sediacemu pánovi ministrovi Sulíkovi obdobie, kedy bol poradcom ministra Ivana Mikloša, ktorý nesie najväčšiu zodpovednosť za privatizáciu strategických podnikov, ako je Slovenský plynárenský priemysel alebo Slovenské elektrárne. Ale napriek tomu, že pán Sulík nebol členom, nebol v exekutíve, tak aj dnes s odstupom niektorých rokov súhlasí s tvrdením Ivana Mikloša, podľa mňa zvráteným tvrdením, že štát je zlý vlastník. A budem konkrétny. Neboli to len nevýhodné ceny, ale pri privatizácii Slovenského plynárenského priemyslu sme síce odpredali ako štát len 49 % zahraničnému majiteľovi, ale v predstavenstve mal prevahu práve tento zahraničný partner. Takže úplne, úplne zle pre Slovensko.
Druhá vec, je dobré, že si pripomenul aj kauzu Gorila, lebo naozaj kauza Gorila je jednoducho o privatizácii, ktorá bola počas druhej Dzurindovej vlády, a najmä o províziách, ktoré boli za ňu vyplácané.
A tretia vec, súhlasím s tvojím konštatovaním, že pre Slovenky a Slovákov je zlá správa, že štát v zastúpení ministra hospodárstva Richarda Sulíka nenašiel takú odvahu, akú sme našli my, keď sme dokázali naspäť kúpiť Transpetrol, ale že Východoslovenská energetika sa nevráti naspäť pod správu štátu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 10:24 - 10:26 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Blaha, chcem oceniť, že na konkrétnych príkladoch si uviedol, aký je rozdiel medzi vládou, keď, v ktorej má zastúpenie sociálna demokracia, to znamená ľavica, a, naopak, keď vládnu pravičiari a kde sú navyše ešte aj liberáli. A ja som viackrát vo svojich vystúpeniach vždy ocenil prístup poslancov SME RODINA, ktorí hlasovali za 13. dôchodok, hlasovali za minimálnu mzdu a ďalšie opatrenia, a naozaj je to až smutné, že pár mesiacov po voľbách sa situácia tak radikálne zmení, že títo poslanci z tohto poslaneckého klubu si dokážu pošliapať po jazyku, a nič dramatické sa tak nezmenilo. Pretože pred voľbami veľmi často sa chválili tým, že hlasovali za tieto sociálne výdobytky, a dávali sa do pozície, že to bude strana, ktorá bude dbať na to, aby nedošlo k deštrukcii sociálneho štátu. Absolútne odmietam argument, či to bolo dva mesiace pred voľbami, dva týždne pred voľbami.
Ja použijem jeden príklad, že tesne pred voľbami sa nám tu v Národnej rade Slovenskej republiky podarilo navýšiť významným spôsobom rodičovský príspevok. Pre pracujúcich rodičov o 150 eur a pre tých ostatných o 50 eur. Majú sa teda rodičia obávať toho, že keď to bolo tesne pred voľbami, že táto vláda si to rozmyslí a bude korigovať aj tento navýšený rodičovský príspevok? Lebo mám taký dojem, že táto vláda chce za každú cenu rušiť všetky opatrenia, ktoré boli prijaté vládou strany SMER – soc... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2020 16:14 - 16:16 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Richter, veľmi správne ste demaskovali správanie poslancov SME RODINA. Pretože keď sme na konci minulého volebného obdobia tu v Národnej rade Slovenskej republiky schvaľovali zákony o 13. dôchodku či minimálnej mzde, tak poslanci SME RODINA hlasovali za. Dokonca v predvolebnej kampani sa tým pri každej príležitosti chválili a Boris Kollár povedal, že v prípade účasti jeho strany vo vláde oni budú tým garantom, ktorý bude zabezpečovať to, že sociálne výdobytky budú zachované. Ale aká je realita? Už pár mesiacov po voľbách vidíme, že je úplne iná.
A čo sa týka minimálnej mzdy, tak vám chcem pripomenúť, že minimálna mzda vždy počas vládnutia SMER-u – sociálna demokracia rástla, a to je jedno, že či sme mali zákon, alebo sme nemali. A mňa veľmi teší, že sa nám podarilo schváliť zákon, ktorý hovorí o tom, že minimálna mzda má byť 60 % priemernej mzdy, pretože minimálna mzda na jednej strane garantuje zamestnancovi, že jeho mzda nemôže klesnúť pod stanovenú hranicu minimálnej mzdy, a na druhej strane, keď minimálna mzda bude rásť, bude sa vzďaľovať pásmu, rôznym sociálnym dávkam či dávkam v hmotnej núdzi. Tak to je to, čo ste hovorili, pán poslanec, a, žiaľ, mnohí na druhej strane nepočúvajú, pretože to je to motivujúce pre zamestnancov, aby mali záujem pracovať.
A, žiaľ, minister Kaník bral palice dôchodcom a, žiaľ, minister Krajniak a jeho vláda závidí pracujúcim ľuďom, aby si mohli privyrobiť, pretože od minimálnej mzdy sú závislé rôzne príplatky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 4:17 - 4:19 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nuž, pán poslanec, tak ako ste nastavili latku pri vašich faktických poznámkach, tak ste nepodliezli ani vo vašom vystúpení.
No to nie je trend posudzovania funkčnosti štátu, tu sme sa snažili touto schôdzou vám pripomenúť, že v politike je veľmi dôležité byť konzistentný. My sme to dokázali už len tým, keď sa prevalila kauza diplomovky vášho predsedu a terajšieho predsedu parlamentu, tak sme nezvolávali schôdzu Národnej rady, ale povedali sme, že keďže sme nežiadali odstúpenie vtedajšieho predsedu Národnej rady Andreja Danka, tak budeme konzistentní a nebudeme zvolávať schôdzu. Ale viete, čo je ten paradox? Že tak ako pán Matovič, aj pán Kollár kritizovali Andrea Danka a robili naňho doslova pohon, to bol hon na čarodejnice, aby odstúpil, tak keď sa to týka ich dvoch, tak jednoducho sa tvária, že nič také sa nestalo. A mrzí ma, že svet vo vašom videní je len čierny a biely. Našťastie moje videnie je oveľa iné a oveľa farebnejšie a tak to aj má byť.
A na záver, síce už nebudem originálny, pretože nie je to tak dávnom, čo poslanec Šudík hovoril o Radošinskom naivnom divadle, tak mne ste pripomenuli scénu z môjho obľúbeného predstavenia, volá sa, že Vygumuj a napíš, a tam jeden taký mladý povedal, že: „Vidím!“ - „A čo vidíš?“ - „Svetlú budúcnosť.“ - „No reku nebudem ti zacláňať.“
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 1:24 - 1:26 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci. Pán minister Richter, musím povedať, že vaše vystúpenie bolo naozaj kultivované a aj vyvážené, pretože nekritizovali ste vládu za každú cenu, ale dokázali ste oceniť aj kroky a opatrenia, ktoré táto nová vláda prijala, ale na druhej strane ste sa, samozrejme, nemohli vyhnúť kritike, pretože tie opatrenia, ktoré jednak boli prijaté, prišli veľmi neskoro a niektoré neprišli vôbec. Vy ste povedali, že v náročných časoch občania dvojnásobne oceňujú silného lídra. To je pravda. Ja vás doplním v tom, že lídra, ktorý v ťažkých časoch dokáže spájať, a nie rozdeľovať. Žiaľ, pán premiér Igor Matovič, tieto kritériá vôbec nespĺňa.
Ale najsilnejšie posolstvo z vášho vystúpenia hovorilo o tom, na čo sme ešte v predvolebnej kampani strana SMER - sociálna demokracia upozorňovala, a to, že môže prísť k demontáži sociálneho štátu. A naozaj sa to deje. Pomenovali ste veci a vypichnem najmä to, že tu sa nám v Národnej rade podarilo schváliť ten 13. dôchodok, ale, žiaľ, táto vládna väčšina rozhodla o tom, že nebude vyplatený v decembri 13. dôchodok, ale ide sa na úspornejšiu variantu vianočného dôchodku. Naozaj mňa veľmi mrzí, že vláda sa rozhodla zrušiť obedy zadarmo. A presne, ako ste povedali, to nebolo len to, že rodičia ušetrili za tieto obedy, ale za tým jedným stolom sa stretli deti či už z chudobnejších, bohatých rodín a mohli jesť to isté jedlo, to znamená aj podpora zdravého stravovania. A naozaj vláda ide pripravovať aj zrušenie minimálnej mzdy... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 18:17 - 18:19 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, vyčítať opozícii, že sa na tejto prebiehajúcej schôdzi venuje programovému vyhláseniu vlády, nie je podľa mňa namieste. K programovému vyhláseniu vlády sa máme právo vracať vždy, keď sa domnievame, že sa vláda nejakým spôsobom odkláňa od tohto zásadného a rámcového a dôležitého dokumentu.
Pán minister, máte pravdu v tom, že SMER - sociálna demokracia v roku 2010 mal bilbordy, ktoré hovoril a sľubovali seniorom trinásty dôchodok. Ale pripomínam vám, že v roku 2010 sme parlamentné voľby síce vyhrali, ale nezostavili sme vládu. Vládu zostavila Iveta Radičová a na politickú scénu prišiel váš terajší premiér Igor Matovič.
Pán minister, tu verejne chcem pochváliť vás aj poslanecký klub SME RODINA, že na konci minulého volebného obdobia aj vďaka vašim hlasom sme mohli prijať zákon, ktorý garantoval našim seniorom trináste dôchodky. Veľmi som sa potešil, keď váš predseda povedal, že vaša strana bude tou stranou, ktorá bude dbať o to, aby sa sociálne výdobytky nerušili a neprišlo k demontáži sociálneho štátu. Ale som sklamaný nakoniec z vášho postoja, pretože môžete tu argumentovať, že ten vianočný dôchodok bude vyšší ako v predchádzajúcich rokoch, ale jednoducho bude nižší ako garantovaný trinásty dôchodok a to ma naozaj veľmi mrzí, pretože pri zaťatej sekery (sekere, pozn. red.), ktorá sa predpokladá na úrovni 12 mld. eur, by to, by tá sekera sa ani tým, keby sme vyplatili našim dôchodcom trináste dôchodky, výrazne nenavýšila.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 17:48 - 17:50 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, vo svojom príspevku ste hovorili o 238 kauzách, ktoré, ktorých sa dopustila naša strana SMER - sociálna demokracia v časoch, kedy vládla. Ja pevne verím, že tieto kauzy riešila alebo bude riešiť transparentná výberová komisia zrejme taká, aká vyberala aj prednostov okresných úradov.
Dneska predseda vlády Igor Matovič začrel do ruskej histórie a spomenul kniežaťa Potemkina a v tejto súvislosti ma napadá, že názov tej komisie, ktorá to bude riešiť, tieto naše prehrešky a poklesky, by mohla byť potemkinovská transparentná výberová komisia.
Pán poslanec, spomenuli ste niektoré aj konkrétne, ale napríklad Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý naozaj zlyhal a rapídne sa zvýšili ceny energií, ale reakcia vtedajšieho predsedu vlády Roberta Fica bola jasná. My sme to odmietli, dali sme všetko do pôvodného stavu a pán Holjenčík sa musel porúčať. Ak si to nepamätáte, tak vám to chcem teraz ozrejmiť.
Pán poslanec, ja viem, že vždy je pohodlnejšie vidieť smietku v očiach blížneho ako brvno vo svojich, ale naozaj mňa sa veľmi dotklo, čo ste pred chvíľou povedali o tom, že my máme mať nejaké krvavé ruky a že sme zodpovední za vraždu mladého novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenici Martiny Kušnírovej. Raz a navždy si zapamätajte, že my s touto vraždou nemáme absolútne nič spoločné! Keby sme mali, v takejto strane nezostanem ani len minútu!
Tak, prosím vás, nepodsúvajte verejnosti takéto klamstvá. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 15:53 - 15:55 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán podpredseda Národnej rady Grendel, pri tebe sme zvyknutí na to, že tie vystúpenia majú určitý štandard a noblesu, ale musím povedať, že hlavne ten úvod bol na míle vzdialený od toho, čo som povedal, pretože, a sa čudujem, že taký etalón spravodlivosti predsedajúci pán Šeliga neupozornil na to, že vlastne dochádza aj k porušovaniu rokovacieho poriadku, určite to môžeme brať ako vizuálnu pomôcku, ale budiž.
Len vadí mi jedna vec, že prečo meriate dvojakým metrom? V časoch, keď sme vládli my so Slovensku národnou stranou a MOST-om - HÍD, tak ste robili všetko pre to, aby bola zvolaná schôdza Národnej rady, na ktorej mal byť podľa vás odvolaný vtedajší predseda parlamentu Andrej Danko. Vtedajší opozičný politik, dnes predseda vlády Slovenskej republiky ho vulgárnym spôsobom za to urážal pred Národnou radou Slovenskej republiky, a dneska zisťujeme, že druhý najvyšší ústavný činiteľ aj tretí najvyšší ústavný činiteľ majú rovnaké problémy a kde sa tvárite, že to nie je problém. V tom je to farizejské a v tom je to nepoctivé.
A nerozumiem tomu frenetickému potlesku, za čo tlieskate? Veď vy by ste sa mali hanbiť. My neuvádzame ako dôvod jediný na zvolanie schôdze diplomovej, napísanú diplomovú prácu. Veď sme, veď to aj Robert Fico povedal, že my sa správame konzistentne a práve táto konzistentnosť vám chýba.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis