Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 16:23 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.2.2021 10:43 - 10:58 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán poslanec Takáč, veľmi vecným verbálnym prejavom si pomenoval obavy, ktoré máme z toho, ako sa vláda Igora Matoviča stavia k príprave národného plánu podpory obnovy a odolnosti. Z týchto našich obáv pramení aj naša kritika, a to jednak preto, že sa blíži termín, kedy si vláda, musí vláda túto povinnosť splniť, ale najmä kvôli tomu, že jednak ide obrovský balík finančných prostriedkov, ktorý pomôže reštartu slovenskej ekonomiky, ale na druhej strane netreba zabúdať na to, že 30 rokov to budeme musieť splácať a bude to mať dopad minimálne na dve generácie Sloveniek a Slovákov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 16:23 - 16:25 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec, začnem tým, že na pôde zahraničného výboru prebehla veľmi korektná diskusia. Som veľmi rád, že to ocenil vo svojom úvodnom slove aj pán minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Na druhej strane vy nemôžete od nás chcieť, aby sme všetkým súhlasili. Ja by som vás poprosil, vy nás nepoúčajte, aká je naša hodnotová orientácia. My sme si plne vedomí a vážime si naše členstvo v Európskej únii, Severoatlantickej aliancii a na rozdiel aj do vás si vážime aj členstvo Vyšehradskej štvorky. A to je napríklad vec, ktorá mi tam absentuje. A o tom sme otvorene a veľmi korektne diskutovali.
Opäť mi vadilo, že ste nemali rovnaký meter. Ja sa stotožňujem s výrokom pána ministra, ktorý zaznel na zahraničnom výbore, že veľmoci majú svoje videnie a svoje ambície. Ale prečo v tej stratégii sa vždycky môžem dočítať len o tom, že pri nejakom konflikte sú záujmy Číny alebo Ruskej federácie? Chcem sa opýtať, či Spojené štáty alebo iné veľmoci nemajú svoje ambície. Určite majú.
A ešte vás poprosím, aby ste si doštudovali tie dôležité materiály, ktoré ste spomenuli, a to je Clevelandská dohoda a Pittsburská dohoda, pretože, áno, na týchto dokumentoch vznikla Československá republika, ale keď si ich preštudujete veľmi podrobne, zistíte, že v mnohých veciach pre nás Slovákov neboli dotiahnuté do konca a s tým nesúhlasil aj Milan Rastislav Štefánik, ktorý sa na konci názorovo s pánom Masarykom a Benešom rozišiel.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.1.2021 16:17 - 16:19 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda Národnej rady, absolútne súhlasím s tým, že vláda nepripravila novelu zákona včas, a súhlasím aj s tým a som veľmi rád, že si sa vrátil k tej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky na sklonku minulého roka, presne 29. decembra, kedy sa uskutočnila schôdza, ktorá vošla do dejín slovenského parlamentarizmu a naozaj bola to škandalózna schôdza, pretože hlavný hygienik Ján Mikas poslúžil ako slúžka vláde Slovenskej republiky a dovolil, aby sa tejto schôdzi zúčastnili aj poslanci, ktorí boli pozitívni na COVID a takto ohrozili svojich kolegov a zamestnancov Národnej rady Slovenskej republiky.
Vyznieva mi veľmi smiešne, keď ľudia, ktorí sa zúčastnili tejto schôdze, dneska veľmi vzletne vyzývajú k zodpovednosti, ale, panie poslankyne Zemanová, Bitó Cigániková a páni poslanci Krúpa a Žiak, po tom, čo sa udialo 29. decembra, čo ste naozaj spôsobili touto schôdzou, tak vaše vyjadrenia o zodpovednosti sú trápne a smiešne.
Mne takisto vadí, že tejto dôležitej schôdzi sa nezúčastňuje predseda vlády Igor Matovič ani minister zdravotníctva Marek Krajčí. Aj to naozaj svedčí o tom, akí ľudia nám vládnu a čo sa vo vnútri vládnej koalícii deje. Mrzí ma, že kompetentní svojimi vyjadreniami a krokmi neprinášajú kľud, ale, práve naopak, chaos, napätie a neistotu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.12.2020 11:13 - 11:13 hod.

Marián Kéry
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Chcel by som len pripomenúť mojim kolegom zo zahraničného výboru, že dnešné zasadnutie sa uskutoční o 12. hodine v miestnosti číslo 149. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.12.2020 9:31 - 9:33 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Richter, veľmi dobre si pamätám vaše vystúpenie k tomuto antisociálnemu návrhu zákona, že ste v mene nášho poslaneckého klubu zásadne odmietli zrušenie inštitútu obedov zadarmo. Zároveň ste upozornili na skutočnosť, že tu môže vzniknúť stav, že asi približne 50-tisíc detí nebude mať nárok ani na obedy zadarmo, pretože ich rodina nie je v hmotnej núdzi a navyše ich rodičia nebudú mať nárok na zvýšený daňový bonus. A tieto vaše predpovede sa naplnili a ja som veľmi rád, že pani prezidentka tento návrh zákona vrátila naspäť na prerokovanie.
Ale dôležité je to, že my zásadným spôsobom odmietame rušenie tohto veľmi dobrého sociálneho opatrenia. Jedna vec je konkrétna, o ktorej sme sa teraz bavili, čo sa stalo, aká medzera pri prijímaní zákona, ale ja opäť chcem zdôrazniť postoj poslaneckého klubu SMER – sociálna demokracia, že my nemôžeme dovoliť, aby toto veľmi dobré opatrenie sa zrušilo.
A ešte chcem apelovať na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Krajniaka, aby si spomenul na to, že tu so svojimi kolegami hlasoval za toto veľmi dobré opatrenie, získaval na tom politické body a SME RODINA aj percentá vo voľbách.
Takže, dámy a páni, zapamätajme si, kto ruší sociálne opatrenia, ktoré zaviedla strana SMER – sociálna demokracia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 17:18 - 17:20 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál, na úvod ste začali veľmi cynickým obvinením, že máme radosť z toho, že je tu pandémia, že sú tu reštrikčné opatrenia, že je tu ekonomická, ekonomický prepad, no budem hovoriť za seba, vôbec nemám radosť z toho, že je tu pandémia, ani z ničoho iného a veľmi ľudsky poviem, že sa obávam o tom, že, o to, o to, že sa môžu nakaziť moji najbližší blízki týmto zákerným ochorením. Ale na druhej strane pandémiou nemôže život končiť, my sa jednoducho musíme naučiť s týmto vírusom koexistovať a dodržiavať bezpečnostné a hygienické opatrenia.
Položili ste otázku, že čo je to pokrytecké. No pre mňa je napríklad pokrytecké aj to, že ako sa správate teraz. V pozícii opozičného politika vám vadili mnohé veci a tieto isté veci teraz považujete za absolútne legálne a legitímne. A to mi vadí, toto používanie dvojakého metra. Použijem aj ďalšie prípa..., príklady.
Tak deti druhého stupňa základných škôl a študenti stredných škôl do školy nemôžu, ale niektorí politici, exponovaní hovoria otvorene o tom ako urobia všetko pre to, aby ich deti do školy mohli ísť. Zakázali ste nám na sviatok všetkých svätých i zapáliť sviečku na hroby svojich blízkych. Ale pán minister vnútra Mikulec na pietnej spomienke v Prešove mohol sa prihovoriť prítomným a bolo ich oveľa viacej ako 6 ľudí.
Takže prestaňte používať dvojaký meter, buďte rovnako náročný na seba, pretože ľuďom to začína vadiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 16:45 - 16:47 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán poslanec Podmanický, tak ako som naučený pri tvojich prihláseniach do rozpravy, veľmi kultivovane, k veci, bez zbytočných emócii a už vôbec nie urážok. Oceňujem to, že si sa veľmi správne obrátil na pána poslanca Dostála, ktorý naozaj v tom minulom volebnom období bol strážcom oprávnenosti využívania skráteného legislatívneho konania. Len škoda, že ten meter v poslednom období radikálne zmenil.
My nielenže devalvujeme systém skráteného legislatívneho konania, my devalvujeme a dehonestujeme v poslednom období ústavu a Ústavný súd. Poslanci vládnej koalícii dnes pri hlasovaní odstránili tak potrebný systém bŕzd a protiváh. A veľmi presne si pomenoval aj to, čo pri schvaľovaní vládnych nariadení chýba, či už vláde, alebo vládnym poslancom, a to je najmä cit a široký konsenzus. Častokrát sa, bohužiaľ, stáva, že nielen absentuje nejaká celospoločenská diskusia, ale navyše, ak dôjde ku konkrétnemu vládnemu nariadeniu, častokrát sa stane, že na druhý deň alebo o pár dní je toto nariadenie korigované, opravované, snaží sa niekto vysvetliť, že to tak nemysleli, a naozaj do spoločnosti takýmito nariadeniami prinášajú len a len chaos a neistotu.
A skúsim ťa ešte doplniť, pán poslanec, zabudol si odkázať veľkej časti vládnej koalície, že kto seje vietor, zožne búrku. A, žiaľ, tí, čo siali vietor, budú musieť zožať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 11:44 - 11:45 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán minister, ja viem, že máte toho veľa, ale tému obedov si, prosím vás, naštudujte, pretože naozaj v skutočnosti boli to obedy zadarmo a stále sú. Tá cena euro dvadsať za stravnú jednotku nebola stanovená od brucha, ale stanovil ju Inštitút finančnej politiky a štát sa zaviazal, že túto sumu bude preplácať a tak sa aj stalo. Žiaľ, niektoré obce a mestá sa rozhodli, že finančné prostriedky, ktoré išli na materiálno-technické vybavenie kuchýň a jedální budú vymerať týmto spôsobom, že ich zahrnú do ceny stravnej jednotky. Ja to nepovažujem za korektné.
A preto vy, čo hovoríte, váš konkrétny príklad, že ste platili viacej, to nie je vina štátu. Ale pýtajte sa tých jednotlivých starostov a primátorov. Ak by sa v budúcnosti ukázalo, že euro dvadsať nie je postačujúce, boli sme pripravení, samozrejme, túto sumu navýšiť. To by priniesol život, ako sa povie, či už o 10 alebo 20 centov.
A ja ako podpredseda samosprávneho kraja vám chcem, v úvodzovkách, poďakovať za to, že tým, že sa zvýši rodičovský bonus, tak už v budúcom roku budú mať mestá, obce, ale aj samosprávne kraje menej financií v rozpočte v tej príjmovej časti z daní fyzických osôb. Takže nespokojní budú: mestá, obce, samosprávne kraje a v drvivej väčšine prípadov aj rodičia detí, ktorí už nebudú mať teplé jedlo zadarmo, a zdôrazňujem, to jedlo bolo zadarmo, môžete tvrdiť, čo chcete.
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 3.12.2020 15:15 - 15:20 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Panie poslankyne, páni poslanci, moja prvá interpelácia smeruje ministerke spravodlivosti pani Kolíkovej a zároveň aj k ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Milanovi Krajniakovi. Na úvod poviem, že som bol oslovený ako člen Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti s prosbou, či by som mohol venovať pozornosť dôležitému konaniu pred Súdnym dvorom Európskej únie a pomohol tak dosiahnuť, aby Slovensko vo veci intervenovalo v prospech zachovania nášho právneho poriadku pri určovaní materstva a zápise materstva do matriky. Krátka informácia o veci.
Minulý rok sa v Španielsku narodilo dieťa, ktorému do rodného listu zapísali dve ženy ako matky, pričom neuviedli, ktorá žena dieťa porodila. Ako matky sú uvedené občianka Bulharska a občianka Spojeného kráľovstva, ktoré v minulosti uzavreli civilné manželstvo v Spojenom kráľovstve. Bulharská občianka požiadala o vydanie rodného listu pre dieťa aj v Bulharsku. Bulharský matričný úrad ju vyzval na predloženie dôkazov o tom, kto je biologická matka. Žiadateľka to odmietla spraviť a úrad jej žiadosť zamietol, keďže nemal informáciu, kto je matka dieťaťa a dve matky podľa bulharského práva zapísať nemôže. Žiadateľka podala žalobu na bulharský správny súd, ktorý sa obrátil s prejudiciálnymi otázkami na Súdny dvor Európskej únie. Ten teraz bude rozhodovať, či z práva Európskej únie možno vyvodiť, že Bulharsko má povinnosť na účely práva, pohybu a pobytu vydať rodný list s dvoma matkami.
Prečo sa to pýtam? Prípad je dôležitý aj pre Slovensko, pretože máme obdobnú úpravu určovania materstva ako Bulharsko a síce, že matkou je žena, ktoré dieťa porodila. Na Slovensku, tak ako v Bulharsku, tiež nie je možné do rodného listu zapísať dve ženy ako matky. Naše právo vchádza z reprodukčnej funkcie rodiny a snaží sa o zachovanie súladu medzi biologickým a právnym stavom pri určení rodičovstva. Slovenská republika mala možnosť sa k tejto veci vyjadriť do 30. novembra 2020 prostredníctvom zástupkyne Slovenskej republiky pre súdmi Európskej únie. Chcel by som vedieť, aký postoj Slovenská republika zaujala a verím, že to bude postoj, ktorý bude v prvom rade chrániť záujmy Slovenskej republiky tak, že nás Súdny dvor Európskej únie nebude na účely pohybu a pobytu, prípadne aj na iný účel nútiť uznať dvojmaterstvo alebo inak narušiť naše základné rodinnoprávne zásady. Ale ak áno, považoval by som to za tvrdý zásah do našich hodnotových, do našej hodnotovej výbavy a tiež do právnej úpravy Slovenskej republiky.
Moja druhá interpelácia sa týka ministra dopravy pána Andreja Doležala. Dozvedel som sa ako obyvateľ okresu Zlaté Moravce, že bola spísaná a odovzdaná petícia za zachovanie cestovného poriadku vlakov na trati 151 Zlaté Moravce - Úľany nad Žitavou. Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky sa ňou zaoberalo, ale podľa mojich informácií táto petícia nemala taký zmysel, že by sa s ňou zaoberali natoľko a snažili sa zrevidovať svoje rozhodnutie. V súčasnosti na uvedenej trati sú používané denne dve motorizované jednotky pre zabezpečenie vozby štyroch párov vlakov. A fakticky podľa nového cestovného poriadku to bude znamenať zrušenie 50 percent vlakov odchádzajúcich do Zlatých Moraviec, ktoré využívajú najmä študenti alebo zamestnanci, ktorí takto sa prepravujú, či už do školy, alebo do zamestnania. Ja toto považujem za antisociálne opatrenie vlády a pýtam sa pána ministra, že či toto má byť tá snaha ministerstva o zabezpečenie kvalitnej vlakovej dopravnej obsluhy.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis
 

3.12.2020 14:06 - 14:08 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pani ministerka, ďakujem za vašu odpoveď, ale ja by som predsa len chcel vás upriamiť na niekoľko skutočností.
Prvá skutočnosť je, že okres Zlaté Moravce územne patrí pod Nitriansky samosprávny kraj, zatiaľ čo okres Žiar nad Hronom patrí pod Banskobystrický samosprávny kraj. To je prvá vec.
Druhá vec, sama ste to uviedli, že cestovať zo Zlatých Moraviec do Nitry je oveľa komfortnejšie a pohodlnejšie a navyše, keďže bývam v okrese Zlaté Moravce, tak obyvatelia Zlatých Moraviec nemajú vôbec prečo cestovať do Žiaru nad Hronom, pretože buď si vybavia veci v Zlatých Moravciach alebo v Nitre, takže vy ich budete umelo nútiť, aby sa presúvali do mesta Žiar nad Hronom. A ak teda chcete za každú cenu nejakým spôsobom rozbiť súčasnú mapu, tak ja by som vám odporúčal, tak dajte okres Zlaté Moravce do Levíc. Pod Levice alebo pod Topoľčany, aby to naozaj zostalo v rámci jedného samosprávneho kraja.
Viete uviedli ste dôvody historické, ja by som vám mohol povedať historické, že také obce a mestá niekedy patrili pod Maďarsko a nie pod Slovenskú republiku, takže tento argument váš absolútne neobstojí a myslím si, že nie je správnejšie riešenie, ako ponechať súčasný stav.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis