Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.6.2020 o 16:06 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.6.2020 10:04 - 10:05 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Šefčík, ja som celkom dosť dobre nepochopil tú vašu narážku na pána Martina Lacka, že či vy ste ho kádrovali ako historika len preto, že je asistentom poslankyne našej strany, a že či len preto vlastne ten človek nemá mať žiadne práva. Keby ste mi to vysvetlili, lebo som to tak pochopil a som z toho nejako vyrušený. Možnože ste to mysleli inak, pretože pán Lacko v máji vyhral súdny spor s Ústavom pamäti národa na okresnom súde pre neoprávnené zrušenie pracovnej zmluvy. Žiaľ, Ústav pamäti národa sa úplne nezmyselne odvolal na krajský súd, má na to právo, ale hovorí to o tom, že tam naozaj ide o nejakú politickú zaujatosť. Takže len vás poprosím, pán kolega, keby sa to dalo nejako upresniť, ako ste to mysleli. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 18:53 - 18:56 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Edo, výborné dneska vystúpenia vecné, naozaj kultivované a tí, ktorí chceli počuť a vnímať obsah, tak jednoducho mali možnosť a majú teraz možnosť do zajtra do hlasovania si to v sebe spracovať a rozhodnúť sa, že ako, ako vlastne sa zachovajú, ako sa zachovajú a ako to potom budú vysvetľovať či v takom, alebo v takom prípade. Ale teraz, keď som ťa počúval, tak ma tak napadla jedna vec, že vieš, čo je paradox tohto celého tu, ako sa tu bavíme dneska už pár hodín o tomto našom návrhu? Že na jednej strane vládna koalícia nemá odvahu na to, aby začala riešiť tú voľnú nedeľu, aby toto vnímala ako prvý krok k zatvoreniu len niektorých prevádzok, lebo však nie je to úplne plošné a nie je to nejaké také veľmi tvrdé, je to skôr len také liberálne a naozaj si myslím, že veľmi ľahké a tak zľahka vnímané, ten náš návrh.
A na druhej strane, nie, neni tu ani odvaha na to a bolo to tu, reagujem preto, lebo to tu bolo v rozprave spomenuté, že nie je tu odvaha ani na to, aby bola zabezpečená lekárenská pohotovosť, čiže aby boli povinne zase niektoré lekárne v mestách otvorené v nedeľu alebo jednoducho aj v noci. Čiže veľmi, veľmi selektívne, veľmi selektívne a veľmi také alibistické, pretože keď raz mám ústavnú väčšinu, tak si viem v rámci tej väčšiny tie veci nastaviť tak, aby to vyhovovalo aj politickému programu, ale aj potrebám obyvateľov alebo občanov Slovenskej republiky. A toto je výborná príležitosť a ty si to takto na záver, by som povedal, tak zhrnul, kde by tá vládna koalícia mohla ukázať, že naozaj ich, o tých ľudí im ide, počúvajú hlas tých ľudí a ten hlas dnes jednoznačne hovorí, chceme voľnú nedeľu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 18:26 - 18:28 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuriak, ja vám ďakujem za váš naozaj kultivovaný a absolútne vecný príspevok do tejto diskusie, do tejto témy. Pýtali ste sa, že čo ako poslanecký klub očakávame od tohto návrhu alebo že s akým cieľom, s akým úmyslom sme ho dávali. Pán poslanec, my sme ho už opakovane predložili do Národnej rady. My sme ho predkladali aj v minulom volebnom období. Čiže my od neho očakávame zlepšenie podmienok života pre všetkých obyvateľov Slovenskej republiky a nie nejaké rozbíjanie koalície. My všetky návrhy dávame s tým, že chceme, aby sa život na Slovensku zlepšil a nehľadáme za tým nejaké politické hry.
Ja by som vás ešte, možno ešte teda očakávame aj od toho, že v dôsledku tej voľnej nedele by sa možno podarilo aj trošku otočiť demografiu. A ja by som vás ešte doplnil v tom, že predsa vo väčšine kalendárov aj dnes dostupných v Slovenskej republike sú všetky sviatky a rovnako aj nedeľa graficky odlíšené od ostatných dní, ktoré, to vlastne iba, vlastne zvýrazňuje to, že nedeľa naozaj nie je obyčajný deň, že nedeľa naozaj nie je taký obyčajný, bežný deň ako nejaký štvrtok alebo utorok, že tá nedeľa je skutočne výnimočná a že by sme sa k nej tak mali aj stavať a tak by sme aj ľuďom mali vytvoriť podmienky, aby tak výnimočne mohli v nedeľu žiť.
Čiže, pán poslanec, vďaka za to, že ste to aj z titulu vládneho poslanca takto povedali, a ja verím, že tak ako ste povedali, že každý kresťan sa môže k tomu postaviť nejako, tak že aj napriek tým zväzovaniam v tých koaličných dohodách sa nájdu odvážni ľudia aj z koalície, pre ktorých sú tie hodnoty viac ako nejaké záväzky a proste dajú ten hlas za zákon, ktorý je jednoducho dobrý.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 18:02 - 18:04 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Drábiková, povedali ste, že 20 rokov prebieha diskusia o voľnej nedeli, ale že tá diskusia ešte stále nie je dostatočne rozvinutá. No ale viete, pani poslankyňa, nehnevajte sa, to je také, to je také typicky alibistické, neustále len diskutovať, diskutovať a nakoniec nič z toho. Lenže to je úloha nás zákonodarcov, aby sme určili pravidlá pre spoločnosť, aj keď sa to možno nie vždy dá tak vyargumentovať, že všetci budú spokojní. Jednoducho raz sa rozhodnúť nejakým spôsobom treba, či tak, alebo tak.
A ešte ste spomínali vo svojom príspevku, pani poslankyňa, tie, tie príplatky za prácu. Tak spomeňme si, kolegyne, kolegovia, ako vznikli pôvodne tieto príplatky za prácu cez víkend. Nie ako motivácia, aby ľudia chceli cez víkend pracovať. Nie. Tie víkendy, tie, tie príplatky vznikli ako odškodné pre tých, ktorí cez víkend pracovať museli. Museli. Len my teraz, z toho odškodného za povinnosť tu mnohí z vás robia ako akési privilégium, že vlastne kvôli tomuto to celé musíme ponechať, ale to je nepochopenie celej tej situácie. Čiže vráťme sa k tomu začiatku a vráťme sa k tomu, že naozaj práca cez víkend, to nie je výsada, ale to je nutné zlo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 17:47 - 17:48 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Benčík, ja som z vášho vystúpenia to vnímal tak, že vám, že vám v podstate veľmi, veľmi vám vadia tie výnimky, ktoré sú v tom návrhu zákona, tak veď na to je druhé čítanie, zrušme výnimky, dajte pozmeňovací návrh, my ho, samozrejme, podporíme a bude to úplne krásne, čisté, nedeľa úplne bez, bez prevádzok, bez konzumu. Alebo aspoň, pán poslanec Benčík, a bola by to veľká vaša zásluha, upravme v druhom čítaní návrh zákona tak, aby zostali v tomto kole aspoň zatvorené v nedeľu všetky tie nákupné centrá, všetky tie nákupné centrá, z ktorých sa dnes stali naozaj chrámy konzumu a ktoré proste likvidujú celú spoločnosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 17:18 - 17:20 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Milá Janka, ja tiež oceňujem tento váš komparatívny prístup, len trošku mi pripadal, ako keby nebol úplne rovnomerný a vyvážený, lebo na tie negatíva ste minuli presne sedem a pol minúty vo vašom vystúpení a pozitíva, to boli slabé dve minúty. Ale však vy ste známa odporkyňa dvíhania minimálnej mzdy. Je tak, nie? (Reakcia z pléna.) No alebo dokonca zrušenie, ste za zrušenie minimálnej mzdy (reakcia z pléna). Tak vidíte, tu sa nám otvára priestor, kde ľuďom jednoducho namiesto toho, aby ste im zdvihli minimálnu mzdu, tak im znížite fond pracovného času, nebudú musieť tak dlho robiť a dostanú tie isté peniaze za menej práce a nemusia ísť ani v nedeľu do roboty. Však to je elegantné riešenie, ktoré všetkým pomôže a nikomu neublíži.
Ale hlavne mňa zaujalo, Janka, v tom vašom vystúpení tá sociálna interakcia, že vlastne nákupné centrum je priestor pre sociálnu interakciu. No ale tak ja to z takého pohľadu normálneho vnímam tak, že úplne iná kvalita sociálnej interakcie povedzme s tými predavačkami, tak ste ich nazvali, je niekde v lese ako v nákupnom centre. Aj tam predsa, keď, ako ste povedali, že tam budú všetky a lesy budú preplnené, tak tam bude veľmi intenzívna sociálna interakcia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 16:52 - 16:53 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán kolega Baránik, vy si vaše psychosomatické problémy nemôžte takto ventilovať ešte k tomu aj na vládnych poslancoch. A ja sa musím pána poslanca Gyimesiho zastať, pretože aj keď v mnohých veciach máme rozdielne, naozaj rozdielne názory, aj sme si tak konfliktne možno niekedy niektoré veci povedali, ale ja som pri najlepšej snahe nezachytil, pán poslanec Baránik, že by sa pán poslanec Gyimesi na kohokoľvek vyvyšoval vo svojom príspevku. Že by kohokoľvek ponižoval alebo že by nejakým spôsobom znehodnocoval ľudí, ktorí majú iný názor na trhové hospodárstvo alebo na ekonomické otázky. Vy ste úplne emočne uleteli a vy ste jednoducho tu vytvorili v tejto diskusii, úplne ste to degradovali, úplne ste tomu dali pachuť, pán poslanec, úplne zbytočné to bolo, čo ste povedali, úplne zbytočne ste vystúpili. Máte na to právo, ale niekedy je lepšie mlčať, a toto je váš prípad.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 16:24 - 16:25 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Viskupič, vy ste vo svojom príspevku možno opomenuli, možno len ste nespomenuli jeden rozmer, že tu už viacerí politici, predstavitelia vládnej koalície alebo blízki vládnej koalícii hovoria o tom, že niekedy na jeseň by mala prísť druhá fáza projektu COVID-19. A v tejto súvislosti vám chcem, pán poslanec, povedať, že ak by to tak bolo, tak potom to, že zostanú zavreté nedele, v podstate spraví tú spoločnosť odolnejšou, odolnejšou, pretože nebudeme zase dostávať šoky v tom, že bude treba zatvárať nové alebo teda tie nedeľné prevádzky nanovo, ale pod vplyvom nejakej paniky, pod vplyvom nejakej pandémie, lebo budú zatvorené systémovo a budú zatvorené s tým, že vieme tak fungovanie celej spoločnosti nastaviť.
Čiže ja si myslím, že okrem všetkých tých sociálnych a kultúrnych aspektov, ktoré tu už boli ikskrát dneska spomenuté a zdôraznené, tak toto opatrenie by prinieslo aj naozaj vyššiu odolnosť spoločnosti v prípade nejakej nutnej reakcie na podobnú záležitosť, ako bolo teraz s tým COVID-om-19.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 16:06 - 16:07 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Gyimesi, ja vám ďakujem za vašu odvahu povedať pravdu, ako cítite, ako to vidíte vo vašom poslaneckom klube. To musí byť naozaj hrozné nemôcť zahlasovať za návrh, s ktorým vnútorne súhlasíte, len preto, že máte s takými stranami, ako je SaS alebo kiskovci nejakú dohodu. V tomto, v tomto, pán poslanec, je klub Ľudovej strany Naše Slovensko jedinečný, že my naozaj hlasujeme za každý dobrý návrh pre ľudí, za každý dobrý návrh pre Slovensko bez ohľadu na to, kto tento návrh predkladá. Preto vám chcem, pán poslanec, povedať, že kým vy za náš návrh o voľnej nedeli nezahlasujete, lebo hlasovať nemôžte, tak ak s takýmto návrhom prídete vy, tak my za neho určite zahlasujeme.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 15:52 - 15:53 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál, vy ste argumentovali v podstate čisto vecne, tak aj moja reakcia na vás bude taká čisto vecná. Vravíte, že zatvorenie prevádzok v nedeľu, tržby síce klesnú len minimálne, ale že dôjde k zníženiu pracovných miest alebo zamestnanosti. Tak ale veď na to je, pán poslanec, veľmi jednoduché riešenie, dokonca úplne v súlade s európskymi trendami. Poďme konečne skrátiť pracovný týždeň, poďme skrátiť pracovný týždeň a vyriešime úplne elegantne túto otázku.
A, pán poslanec, ja si nedovolím nereagovať na tú vašu poznámku na záver o tej opozícii, že vy máte dohodu v rámci koaličnej zmluvy, že absolútne s opozíciou na ničom sa nemôže spolupracovať. Ja sa vás pýtam, či naozaj chcete, aby opozícia začala ignorovať na, ako protest, na protest voči týmto vašim totalitným praktikám zasadnutia parlamentu, tak ako to už niektorí kolegovia robia vo výboroch, či naozaj toto je vaším cieľom. Lebo toto, čo ste povedali, tak z toho mi to jednoznačne vychádza.
Skryt prepis