Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2021 o 17:06 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 27.5.2021 18:00 - 18:10 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi na začiatok pánovi ministrovi, že teda dúfam, že už je v kľude a že sa nebudú tu opakovať podobné príbehy ako pred chvíľkou, lebo je to naozaj nehodné Národnej rady Slovenskej republiky a mohli by sme si to odpustiť. Ďakujem za pochopenie.
Nuž, navýšenie rozpočtu, navýšenie rozpočtu o 3,4 mld. eur, kolegyne, kolegovia, bude znamenať, že konsolidovaný dlh verejnej správy presiahne 60 mld. eur. To je číslo, ktoré sa už naozaj bez navyšovania daní nebude dať nijakým spôsobom splatiť. Dlhová služba stúpne natoľko, že objem peňazí vydávaných na dlhovú službu bude môcť byť porovnateľný s objemom peňazí, ktoré bude štát každoročne investovať do niektorých sektorov verejného života. To je už naozaj na zamyslenie, či takýmto spôsobom chceme viesť slovenskú ekonomiku.
A teraz sa poďme trošku pozrieť bez emócií na jednotlivé položky, ktoré navrhujete v tejto novele zákona zvýšiť. V položke č. 9 je 13 mil. eur. Celkovo smiešna suma, ale z takýchto súm sa skladá vašich 3,5 mld., na liek bamlanivimab. Tento liek, prosím pekne, chce štát nakupovať po 860 eur za kus, pričom v oficiálnom letáku k tomuto lieku je napísané, že tento liek slúži iba na núdzové použitie v extrémnych situáciách na zníženie následkov vírusu COVID-19. Takže my na Slovensku, vaša vláda na Slovensku neumožňuje ľuďom získať lieky, ktoré v niektorých krajinách mimo EÚ stoja 50 centov, v rámci Európskej únie stoja 3 eurá, ale idete v rámci štátneho rozpočtu nakupovať liek za 860 eur na kus.
Poďme ďalej. Položka číslo 11. Regeneron, liek z produkcie známej americkej farmaceutickej firmy, ktorej chápadlá siahajú kade-tade po svete, ktorá nepodniká len v farmaceutickom biznise... (Reakcia z pléna. Zmĺknutie rečníka. Zaznievanie gongu.)
Pán kolega, ak máte nejakú poruchu, že sa neviete sústrediť... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci, prosím, ukľudnite sa v sále.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
A tento liek, kolegyne, kolegovia, chce vláda nakupovať v cene 2 272 eur za kus. Znova zopakujem, lacné lieky, funkčné lieky ľuďom nedovolíte si kúpiť ani ich získať na recept a lieky, na ktorých sa dá robiť biznis, veľký biznis, idete nakupovať priamo štátom. (Reakcia z pléna.)
Ďalší autista sa ozval. Vás to asi mrzí, že Matovič dostal dnes len tú vodu, čo? (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, pokračujte v rozprave a nerozprávajte sa s poslancami.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Pán podpredseda, tak nech ma nevyrušujú z pléna, poprosím vás. Pán predseda parlamentu na grémiu jasne povedal, že sa to bude týkať aj koalície, aj ministra, aby sa tu zlepšili podmienky, a vidíte, aká je reakcia.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Áno. Všetkých vás upozorňujem, nechajte rozprávať pána poslanca.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. (Reakcia z pléna.) Tak vy ohrozujete celý štát týmto, touto novelou za 3,5 mld... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, máte zle nasadenú rúško, tak vás poprosím, aby ste si ho dali správne. (Rečník si upravil rúško.) Ďakujem.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Vy na to máte právo, pán podpredseda, ale nie tuná niektorí títo nímandi. (Reakcia z pléna.) Nezačínam s tým ja, tak kolegov si, kolegov si trošku upracte! (Reakcia z pléna.) No, priatelia, ja viem, že sa vám to zle počúva, že sa vám zle počúva, keď národ sa má dozvedieť, na čo chcete dať 3,5 mld. eur. Ale, žiaľ, vy ste si to vymysleli a ľudia majú právo to počuť a vaše výkriky a útoky na tom nič nezmenia.
60 mil. eur vyčlenených na prevádzku mobilných odberových miest, o ktorých sa dnes úplne jasne a nahlas hovorí, že ide o totálnu ryžu pre vyvolených a vybraných dopredu uchádzačov, ktorí to dostanú jednoducho. Hovorí sa tu o štátnom tajomníkovi, hovorí sa tu o mnohých ľuďoch blízkych vládnej koalícii.
Vrcholom vašej nekompetentnosti pri zadlžovaní štátu a všetkých obyvateľov je to, že len v rámci zvyšovania COVID rezervy navrhujete nešpecifikovanú rezervu vo výške 300 mil. eur, to znamená, chcete si 300 mil. dať na použitie vabank, podľa toho, ako sa vám zapáči. A keď poslanci toto odhlasujú, tak odhlasujú, že 300 mil. máte, voľná karta, voľná ruka.
No a potom sú tu ešte zaujímavejšie položky, ktoré navyšujete v tzv. ďalšom zvýšení výdavkov verejnej správy. Je to ďalších 300 mil. eur na bližšie nešpecifikovanú rezervu, ktorú ani... kým, kým v COVID rezerve tých 300 mil. aspoň označujete ako nepredvídané požiadavky, tak v tej druhej časti tých druhých 300 mil., 300 mil. eur, 9 mld. slovenských korún, už ani nijako neoznačujete. Už ani nijako neoznačujete, aby každý vedel, že jednoducho si vyhradzujete tie peniaze použiť akokoľvek. Bez akejkoľvek verejnej kontroly.
No a v rámci tejto druhej časti sú zaujímavé dve položky, ktoré rozpočtovo nie sú vysoké, ale o to viac otáznikov vzbudzujú. Je to položka 44, navýšenie rozpočtu Zboru väzenskej a justičnej stráže na kamery a monitorovanie priestorov o zanedbateľných a smiešnych 2,5 mil. eur. Napriek tomu, že pri vyšetrovaní smrti generála Milana Lučanského sa jasne ukázalo že monitorovanie väzenských priestorov je absolútne nedostatočné a je niekde na úrovni 90. rokov, tak na túto dôležitú a spoločensky, povedal by som, sledovanú záležitosť dáte 2,5 mil. eur. Pretože vám na tom jednoducho nezáleží a možno sa čaká, kým vo väzbe nezomrie nejaký ďalší človek.
Ešte zaujímavejšia položka je však položka číslo 41, odkúpenie civilného majetku letiska Sliač pod ministerstvo obrany. Celé Slovensko vie o tom, že pripravujete odovzdanie letiska Sliač do užívania americkej armáde. Celé Slovensko vie o tom, že potichu, ale isto pripravujete infraštruktúru na Sliači tak, aby ju mohli využívať americké vojská a aby ju aj tie americké vojská využívať začali. A vy pri tomto pokuse o navýšenie štátneho rozpočtu jednoducho už bez hanby idete cestou, že aj tie posledné zvyšky, ktoré nepatria armáde, treba pod armádu dať, pretože vieme, že ministerstvo obrany je dnes predĺženou rukou ambasády Spojených štátov amerických.
Vážená koalícia, toto je vizitka vášho navyšovania rozpočtu. 3,5 mld., ktoré potom ľuďom zoberiete z vreciek tým, že im budete navyšovať dane, pretože nijako inak sa to zaplatiť dať nebude. Dnes sa to prejde taktickým mlčaním, vy si to vďaka vašej obrovskej väčšine schválite a ľuďom zostanú len oči pre plač. A keď niekto sa pokúsi – či v parlamente, alebo na ulici – to kritizovať, tak si nájdete rôzne označenia, rôzne dôvody na to, aby ste týchto ľudí zosmiešňovali, aby ste ich akokoľvek označovali, aby ste občanom brali ich základné práva a keď to bude neúnosné, tak sa znova uchýlite do vyhlásenia núdzového stavu.
Ja preto apelujem na tých poslancov, ktorí ešte sú trošku pri zmysloch aj z vládnej koalície, aby ak aspoň trošku rozpočtovej zodpovednosti v sebe majú, toto navýšenie štátneho rozpočtu, ktoré sa ruka v ruke rovná navyšovaniu štátneho dlhu, jednoducho nepodporili, pretože je nielen rekordne vysoké, ale je hlavne absolútne neodôvodnené a absolútne nezodpovedné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 17:06 - 17:08 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Jožko Šimko, ty ako dlhoročný primátor ťažko skúšaného mesta Rimavská Sobota vo veľmi, naozaj ťažko skúšanom regióne si človek, ktorý hovorí z praxe, ktorý hovorí z toho, čo dennodenne žije, čo zažíva v kontakte s obyvateľmi mesta aj okresu, a preto to tvoje vystúpenie bolo úplne praktické a neobsahovalo nejaké pátosy, nejaké zbytočné výlevy alebo, alebo čokoľvek, čo jednoducho by bolo akýmkoľvek spôsobom od veci. Ty si jednoducho zhodnotil situáciu tak, ako je, ako ju pociťujú ľudia, v ktorých mene hovoríš aj tu v Národnej rade Slovenskej republiky.
No a my si musíme dnes skutočne, tak ako si aj ty povedal, úplne otvorene povedať, že táto súčasná vláda zadlžuje Slovensko takým rekordným tempom, že verejný dlh k 31. 12. 2020 presiahol 55 mld. eur. To sú tak vysoké čísla, že v podstate ani nemá význam sa už rozprávať o ich splácaní. Napriek tomu vláda už pomaly, ale isto cez rôzne mediálne výstupy pripravuje verejnosť na to, že bude potrebné dvíhať dane, že bude potrebné dvíhať dane. Čiže z tejto snahy aj z tohto bezbrehého zadlžovania my dnes jasne vidíme, že na jednej strane vláda bude rozdávať znova svojim a cez svojich, ale v konečnom dôsledku to budú všetci občania Slovenskej republiky, všetci daňoví poplatníci, ktorí tento nezodpovedný dlh budú musieť platiť tým, že im vláda zdvihne dane. A toto jednoducho žiadny súdny poslanec Národnej rady podporiť nemôže.
Jožko, v mene všetkých tých ľudí aj obyvateľov okresu Rimavská Sobota ti ďakujem za tvoje vystúpenie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.5.2021 22:06 - 22:06 hod.

Marian Kotleba
Vážený pán predseda, poslanecký klub Ľudovej strany Naše Slovensko očakával, že tu takmer trištvrte hodinovú prestávku pred hlasovaním koaličné strany využijú na to, aby presvedčili pani ministerku Kolíkovú, aby sa sama vzdala funkcie a upokojila tak náladu v spoločnosti. Keďže sa tak nestalo, tak klub Ľudovej strany Naše Slovensko je pripravený podporiť jej odvolanie z funkcie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 20:53 - 20:54 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pani ministerka, vy zo svojho postavenia síce ministerky, členky vlády Slovenskej republiky, máte v zmysle rokovacieho poriadku oprávnenie, ktoré nemá poslanec Národnej rady, to znamená, môžte sa prihlásiť o slovo, kedy chcete, to slovo vám pán podpredseda aj dal a ja vás preto chcem vyzvať, aby ste toto právo znova využili a povedali nahlas celému národu, všetkým ľuďom, ktorí toto sledujú, ktorí si zajtra o tom budú čítať, aký je váš vzťah k LGBTI komunite. (Smiech v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 20:45 - 20:46 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Čepček, ja vám ďakujem za to, že ste vzhľadom na vaše postavenie koaličného poslanca tak odvážne vystúpili, pomenovali veci pravými menami a hlavne ukázali, že ešte aj v tej koalícii sa nájdu niektorí poslanci, dúfam, že nie ste sám a jediný, ktorí tie konzervatívne hodnoty, s ktorými ich ľudia do parlamentu poslali a s ktorými vám ľudia dali silný mandát na to, aby ste chránili a riadili Slovensko... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec Pročko, prosím vás, ukľudnite sa, nevyrušujte. Nevyrušujte, prosím vás, nevyrušujte, lebo vás dám vykázať zo sály.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Môžem vás poprosiť o čas.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pokračujte, pán Kotleba. Dajte mu čas.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Ďakujem pekne, pán podpredseda, ďakujem pekne.
Takže ešte raz, pán poslanec Čepček, dúfam, že sa takých poslancov, ktorí tu sú, aj konzervatívne tie svoje hodnoty, s ktorými ich ľudia poslali do parlamentu, nezahodili deň po voľbách a chápu, že to nie je len si povedať, som konzervatívec, ale v čase, aj keď sa to možno nehodí, aj keď možno zato mnohí takí primitívnejší nastavení kolegovia vaši, ako je Pročko, budú, budú sa z vás smiať a budú na vás hádzať kamene, tak aj v takomto ťažkom čase vystúpiť a povedať, že, áno, to, čo sa tu robí, je nesprávne, a preto musí aj pani ministerka odstúpiť.
Veľká vďaka, pán poslanec, a verím, že budete takým majákom pre možno viacerých koaličných poslancov, ktorí sa rozhodnú rovnako podľa svedomia teda dnes hlasovať za odstúpenie, alebo teda odvolanie pani ministerky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 20:29 - 20:30 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za faktické.
Pán poslanec Saloň, som rád, že ste tu boli, že ste to počúvali, pretože ako človek, ktorý sa zúčastňoval tiež tých komisií, viete, ako to naozaj bolo a tí ľudia aspoň vidia a počujú, že, že to nie sú len nejaké moje dojmy a pocity, ale že v podstate všetci tí, ktorí sme tam boli, a mnohokrát to tak podľa mňa vnímal aj pán podpredseda Národnej rady Laurenčík, to nebolo skutočne všetko, ako sa hovorí, s kostolným poriadkom.
A, pán poslanec Kollár, ja oceňujem váš pokus o vtip, ale ja vám poviem, čo mi vadí. Vadí mi to, že spútaný človek, spútaný človek tými najťažšími prostriedkami, to si vy môžete, možno ani neviete predstaviť, lebo keby ste to zažili, tak dodnes by ste užívali Xanax, spadne v štátnej nemocnici pod dozorom štátnych orgánov na temeno hlavy a v podstate sa povie, že sa nič nestalo a že to je bežná vec a že ideme ďalej a je to všetko v poriadku.
Vadí mi, že keď ako členovia komisie sme chceli na všetko detailné odpovede a na to, na čo sme odpovede nedostali, na to sme chceli poukázať, tak nám toto umožnené nebolo. Toto mi, pán poslanec, vadí, ale neviem, či to vy dokážete pochopiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.5.2021 20:15 - 20:24 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážená pani ministerka, vážené kolegyne, vážení kolegovia, z môjho pohľadu sú v podstate alebo existujú tri základné dôvody, pre ktoré by pani ministerka spravodlivosti mala zvážiť svoje zotrvanie vo funkcii, resp. by mohla byť dnes z tejto funkcie odvolaná.
Po prvé je to veľmi nešťastný pokus o reformu súdnej mapy, ktorý odmietli skutočne takmer všetci sudcovia. Obrovská, drvivá časť sudcov to vníma ako veľmi slabo zamaskovaný pokus o podriadenie riadiacich pozícií v súdnictve pod priamu, pod priame velenie, keď to tak poviem, priamo ministerky tým spôsobom, že reformou, organizačnou zmenou... (Rečník sa odmlčal kvôli ruchu v sále. Zaznenie gongu.) ... v rámci... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pokračujte, pán poslanec.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Ďakujem pekne.
... v rámci umiestnenia týchto súdov jednoducho dôjde k vytvoreniu nových riadiacich pozícií, kde budú vybratí, dosadení tí správni ľudia, správne loajálni voči vláde, správne loajálni voči ministerstvu a vedeniu ministerstva spravodlivosti.
Možno si niektorí občania povedia, však nás sa to až tak netýka, no ale ak je súdna moc vplyvom takejto reformy alebo ak bude súdna moc vplyvom takejto reformy podriadená úplne moci vládnej, potom o nezávislosti súdnictva už nebudeme môcť hovoriť absolútne vôbec. Je pritom len trápnou výhovorkou, že ide o boj s korupciou v súdnictve, pretože – a ukazujú nám to aj všetky tie medializované prípady – či sa niekto v rámci súdnictva nechá, alebo nenechá zapojiť do korupčného kolotoča, závisí výlučne od jeho charakteru, a nie od toho, či sídli v Banskej Bystrici, v Žiline, v Nitre alebo v Pezinku.
Druhým dôvodom, a to by som povedal, veľmi vážnym dôvodom, pri ktorom ide doslova o život, je tragická smrť generála Milana Lučanského, bývalého prezidenta Policajného zboru Slovenskej republiky. Ja som to už povedal mnohokrát a zopakujem to aj z tohto miesta, my sme s generálom Lučanským naozaj nemali dobrý vzťah. Pôsobil na ÚBOK-u v Banskej Bystrici v čase, keď každý druhý týždeň sa mi kukláči starali o program, keď som mal za mesiac niekoľko domových prehliadok a keď sa diali také veci, ktoré niektorí vidia iba v akčných filmoch. Napriek tomu som chcel spraviť všetko pre to, aby sa táto smrť generála Lučanského vyšetrila. Pretože ak raz akýkoľvek človek je vo väzbe, absolútnu zodpovednosť za jeho bezpečnosť preberá štát, absolútnu. Nedá sa tam nájsť žiadna výhovorka.
Bol som členom komisie, ktorú pani ministerka zriadila, a s textom záverečnej správy ohľadom vyšetrenia smrti generála Lučanského som nesúhlasil, hlasoval som proti.
Pani ministerka, boli ste to vy, kto dnes vtiahol túto tému ako prvá na pôdu parlamentu, preto mi dovoľte, aby som pár zásadných dôvodov, ktoré ma viedli k tomu, prečo som hlasoval proti tejto správe, uviedol tu na pléne, v pléne Národnej rady Slovenskej republiky.
Veľmi nevyjasnenou epizódou, ktorá sa udiala počas väzby generála Lučanského, bol jeho pád z invalidného vozíka vo Vojenskej nemocnici v Ružomberku. Kolegyne, kolegovia, generál Lučanský po tom, ako sa prebral z celkovej anestézy, bol spútaný tým najťažším možným spôsobom, akým možno na Slovensku človeka spútať. Boli mu spútané ruky aj nohy, tieto boli pripútané o opasok a pomocou ešte aj s nasadením takzvaných predvádzacích retiazok bol posadený na invalidný vozík, z ktorého záhadným spôsobom spadol rovno dozadu na temeno hlavy.
Vo výpovediach príslušníkov ZVJS boli absolútne radikálne rozdiely. Keď som na toto upozorňoval, nebolo mi umožnené túto informáciu do záverečnej správy zakomponovať, pretože ma ostatní členovia komisie jednoducho prehlasovali.
Je to absolútne nehumánne, aby človek, ktorý leží niekoľko hodín v celkovej anestéze, bol takýmto spôsobom spútaný. A je absolútne nehumánne, aby v zdravotníckom zariadení, do ktorého prichádzal podľa všetkého len so zranením oka, odchádzal s tým, že mu musí byť spravené kontrolné vyšetrenie z dôvodu pádu temenom hlavy na dlažbu nemocnice.
Druhé veľmi vážne, druhé veľmi vážne podozrenie, ktoré som nemohol zakomponovať do textu záverečnej správy, pani ministerka, pretože ma ostatní členovia prehlasovali, že to nie je možné, bolo to, keď som upozornil, že v kritickom čase, ktorý bol od poslednej kontroly generála Lučanského v cele príslušníkom ZVJS, o čas, kedy bola cela otvorená a bol v nej nájdený zavesený na teplákovej bunde, na kamerovom zázname systému vznikol dvojminútový časový posun. Dvojminútový časový posun, ktorý nám nebol nijako vysvetlený, len tým spôsobom, že pravdepodobne ide o vlastnosť, vlastnosť tohto kamerového systému.
Keď ide o smrť človeka, ktorý zomrie za zatvorenými dverami vo väzbe, a vznikne tam dvojminútový časový posun, ktorý je vyplnený čiernym, čiernym obrazom, je prirodzené, že sa na to človek, ktorý sedí v tejto komisii, bude pýtať. Keď som povedal, že toto tam musí byť zakomponované v záverečnej správe, bolo mi povedané, že tam zakomponované nebude, pretože by to spôsobilo spoločenské napätie. Tak buď tá komisia mala zistiť skutočnú pravdu, alebo sme tam mali prísť šúchať nohami?
Ja som tam, pani ministerka, šúchať nohami nešiel, a keďže mi nebolo umožnené sa k tomu vyjadriť a vy ste tú tému vtiahli na pôdu parlamentu dnes, tak som toto občanom potreboval povedať. Nie je predsa možné, aby smrť bývalého policajného funkcionára vo väzbe, v opatere štátu, keď to tak poviem, vyvolávala takéto emócie a zostala neobjasnená.
No a tretí dôvod, pre ktorý, pani ministerka, by ste mali zvážiť svoje zotrvanie vo funkcii, je váš vzťah k LGBT komunite. Ja vás za to nebudem nejako hodnotiť ani pranierovať, ani súdiť, každý máme nejaké nastavenie, každý máme nejaké presvedčenie, aj politické. Vy ste radikálna krajná liberálka so všetkým, čo k tomu patrí, ale možno by občania Slovenskej republiky chceli na rovinu od vás počuť, aký je váš vzťah k LGBT komunite.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 20:08 - 20:10 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Rasťo, ja ťa chcem naozaj pochváliť, nemám to vo zvyku, takto navzájom chváliť nejaké vystúpenia, ale jednoducho ty si za tých desať minút zhrnul toľké argumenty. Mnohé z nich ľudia na Slovensku ani nepoznali, nepočuli o nich, že po tvojom vystúpení, si myslím, všetci tí konzervatívnejšie zmýšľajúci poslanci koalície musia sa zamyslieť nad tým, že ako dnes budú hlasovať tak, aby aj po dnešnom hlasovaní mohli o sebe povedať, že sú konzervatívne zmýšľajúci poslanci.
Ak by sa ti podarilo v týchto ľuďoch, v týchto poslancoch nejako oživiť, naštartovať ich. ich politickú zodpovednosť, nechcem povedať, že politické svedomie, tak by to bol obrovských úspech. Pretože je to presne, ako si povedal, jedna vec je, za akú sa vláda prehlasuj, ale druhá vec, čo reálne robí, akým spôsobom sa prejavuje a kde pridáva a kde, naopak, kde uberá.
Hovorím vždy a poviem to aj teraz, politikov treba hodnotiť podľa činov, nie podľa sľubov ani politických vyhlásení. A tvoj prejav bol o zhrnutí činov pani ministerky Kolíkovej v oblasti dotačnej politiky, kde sa úplne jasne ukazuje, že dotácie z ministerstva spravodlivosti získajú rôzne pochybné alebo získavajú rôzne pochybné indivíduá bez ohľadu na právnickú formu, ktoré však majú jedno spoločné, sú protikresťanské, protinárodné, protislovenské.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 14:11 - 14:13 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka, v podstate vy ste vo svojej reakcii, vo svojom vystúpení na snahu poslancov o vaše odvolanie sama pomenovali z môjho pohľadu dva také základné motívy, ktoré, ktoré vytvárajú nedôveru nielen opozičných poslancov a opozičných politikov, ale aj spoločnosti voči vám a vašej osobe.
A jeden z, jeden ten dôvod je súdna mapa, kde naozaj široká sudcovská verejnosť alebo sudcovský stav absolútne negatívne vníma túto snahu vašu, absolútne sú tí sudcovia od okresných, krajského po Najvyšší súd pobúrený tým, čo chcete spraviť, lebo to absolútne všetci vnímajú ako snahu prekresliť organizačnú štruktúru tak, aby ste si mohli dosadiť nových ľudí na tie nové vyvolené oblastné súdy. Nedá sa to nejakým spôsobom ospravedlniť, pretože je to naozaj tak.
Druhý dôvod, ktorý ste sama pomenovali, je tragická smrť generála Milana Lučanského. Ja ako jeden z členov tej komisie určite sa vo svojom vystúpení v rozprave tejto témy dotknem, pretože ste to boli vy, kto to sem vtiahol dnes na pôdu parlamentu, ale takto v skratke vo faktickej poznámke musím povedať, že v konečnom dôsledku v podobe záverečnej správy nerozhodovali fakty. O podobe záverečnej správy, žiaľ, rozhodovalo to, že tá väčšina, ktorá prehlasovala tie nesúhlasné hlasy, jednoducho rozhodla. Čiže nerozhodovali fakty, ale väčšina.
Pán kolega Saloň to tu tak trošku už naznačil, on sa potom toho hlasovania nezúčastnil, ja som hlasoval proti textu záverečnej správy, pretože tam boli otázky, ktoré neboli zodpovedané a ktoré boli v podstate prijaté, odpoveď na nich bola prijatá len väčšinou, ktorá... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 20:02 - 20:03 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Magduška, výborný prejav a... (reakcie z pléna), naozaj aj z pohľadu tvojej odbornosti... (Výkriky z pléna. Zmĺknutie rečníka.) Ja počkám. (Reakcie z pléna. Vstup predsedajúceho.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Poprosím o pokoj v sále...

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) Čím dlhšie budeme čakať, kolegovia, tým lepšie pre Slovensko, že sa tento váš nezmyselný núdzový stav nepredĺži dnes. Ja budem len rád. (Výkriky z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
... pokoj v sále, poprosím vás, neprekrikujte sa! (Reakcia z pléna: "Nemá rúško, nemá rúško!") Neprekrikujte sa, prosím vás.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Malé deti v škôlke. (Povedané so smiechom.) Malé deti v škôlke za poslanecké platy. Vás nemusí trápiť moje rúško, priatelia! (Výkriky z pléna.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Keď vás to trápi, tak si dajte xanax.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, neurážajme sa!

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) Pán podpredseda, tak nech ich to netrápi,

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Poprosím vás navzájom.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) ... nech tu nevykrikujú.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Kolegovia majú pravdu, že máte nesprávne....

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) No však to je v poriadku, tak keď ich to trápi, nech si dajú nejaké tabletky na to.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) ... nasadené rúško, takže poprosím vás, aby ste ho, alebo respirátor, neviem, čo to máte.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Neviem, čo to je, nejaká handra, čo tu musíme nosiť všetci.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím vás, aby ste si ho nasadili poriadne.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Ďakujem, ďakujem, za... (Výkriky z pléna.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Ďakujem pekne.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Ďakujem pekne za výborný príspevok.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Vráťte, prosím, čas pánovi poslancovi.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Ďakujem, pán podpredseda.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Nech sa páči.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Ďakujem, pán podpredseda.
Takže, Magduška, ďakujem za výborný príspevok, kde aj z pohľadu tvojej odbornosti si to veľmi dobre povedala tu tým poslancom a poslankyniam, ktoré nechcú počúvať, nechcú počúvať, pretože ja rozumiem, že im je nepríjemné počúvať, že nielen opozícia, ale to, čo dnes hovorí opozícia, to hovoria aj ľudia na ulici, tí ľudia, ktorí ešte vôbec na tú ulicu môžu vyjsť. Takže oni sú z toho podráždení.
A ja chápem, že koalícia je z toho nie nadšená a že prvý deň takzvanej novej vlády si takto nepredstavovali. No, ale je to ich vizitka, je to ich, je to ich robota a oni dostanú potom hodnotenie za to, ako tu devastujú Slovensko a ako proste svojimi nekompetentnými opatreniami dokážu len obmedzovať osobné a základné slobody ľudí, ale v podstate nezlepšujú vôbec ani úroveň liečenia v nemocniciach, ani úroveň prevencie tých ľudí, aby neochoreli, a tí, čo ochorejú, aby do nemocníc nemuseli ísť. Jednoducho ten stav celkovo neposúvajú k lepšiemu.
Nezmyselná kritika z ich strany voči nám v opozícii je už úplne výsledkom alebo prejavom ich totálnej politickej neschopnosti, pretože vláda nie je na to, aby kritizovala opozíciu, vláda je na to, aby riešila situáciu, aby vládla v štáte a aby možno počúvala opozíciu a niektoré veci, ktoré stoja za to, si zobrala. Ale nie na to, aby sa vyhovárali, že opozícia kritizuje. Lebo to je prirodzene úlohou politickej opozície, aby hľadala chyby na vláde, aby hľadala chyby, ktoré proste by sa dali spraviť inak. A keď my im donekonečna hovoríme, že zanedbali prevenciu, keď im hovoríme donekonečna, že riešenie nie je likvidovať občanov v ich právach, ale riešenie je zlepšiť starostlivosť v nemocniciach a zlepšiť prevenciu a úroveň toho, aký prístup majú občania k vitamínom a k podpore pohybu a zdravého životného štýlu, tak to ako keby sme na stenu hrach hádzali.
Takže ešte raz veľká vďaka za celé Slovensko.
Skryt prepis