Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.10.2021 o 14:32 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 18:55 - 18:57 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Zemanová, ja ako člen brannobezpečnostného výboru som už čiastočne zvyknutý na vaše perly ducha, ale to, čo ste dokázali teraz tu, tak to je naozaj veľa a je to veľa nielen na tento parlament, ktorý je taký, aký je, ale je to veľa na to, čo musia občania znášať pod touto vládou.
Pani poslankyňa, vy ste hovorili opakovane, že vaša vláda slúži ľuďom, no ale vy ste, vaša vláda, opatreniami ste spôsobili brutálny nárast psychosomatických ochorení a rakoviny. A viete kvôli čomu, pani poslankyňa Zemanová? Kvôli tomu, že ste ľudí uvrhli do stresu zo strachu o to, čo bude zajtra, zo strachu o to, ako budú žiť o týždeň či o mesiac. Či budú mať prácu, či budú môcť vychádzať z domu, to je vizitka vašej vlády.
A vaše reformy, pani poslankyňa Zemanová? Reforma súdneho systému priniesla odpor absolútnej väčšiny zamestnancov a sudcov na takmer všetkých súdoch okrem vami vyvoleného politického súdu v Pezinku a neviem, či o tom viete, pani poslankyňa, priamo dnes sa v Banskej Bystrici konal veľký protest zamestnancov a sudcov Okresného a Krajského súdu v Banskej Bystrici proti vašej super mega reforme a proti vašej ministerke Kolíkovej. A vaša reforma zdravotníctva, reforma zdravotníctva z dielne tejto vlády, pani poslankyňa, nedostatok lekárov chcete riešiť tým, že idete rušiť ľuďom okresné nemocnice, že budú do nemocnice cestovať 100 a viac kilometrov, to je vaša reforma.
A vaše riadenie priemyslu a hospodárstva, to je čistá tragédia. Vy v čase, keď ľudia budú, tu počúvajú, že cena energie elektrickej pôjde ešte viac hore budúci rok a ešte viac, tak idete zatvárať uhoľnú baňu a idete zatvárať elektráreň, ktorá z tohto uhlia vyrába elektrinu, aby sme nútení kupovať ešte drahšiu elektrinu na vymyslených burzách niekde z Únie. To je vaša vizitka, to je vaša vláda. Že sa nehanbíte tu s tým vystúpiť!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 18:34 - 18:36 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán minister Sulík, aj z vášho tohto vystúpenia mne vychádza iba jedno jediné, jediná cesta pre Slovensko je čo najskôr vystúpiť z Európskej únie, ktorá sa už naozaj podobá na potápajúci sa Titanic.
Znova ste zopakovali, Nemci vo svojej šialenosti a v nejakých samovražedných sklonoch idú zatvoriť všetky svoje jadrové elektrárne. To ale bude znamenať jediné, že nám budú kradnúť elektrinu rovnako, ako nám kradnú napríklad lekárov priamo od roku 2004, kedy sme na veľké nešťastie vstúpili do Európskej únie. A dnes vieme, kam táto politika Európskej únie a liberalizmu trhu a pohybu osôb, tovaru a neviem čoho všetkého, aký to má obrovský a zlý dopad na slovenské zdravotníctvo.
No a povedali ste, pán minister, že rast ceny vstupov, ale v týchto veľkých fabrikách veľmi výrazne predčieva ešte rast výstupov ich produktov. Ale predsa vieme, že takýto rast vstupov a následne rast výstupov nie je nič iné ako absolútny prejav a zároveň aj faktor roztáčajúcej sa inflačnej špirály. To znamená, aj vy ste tu povedali, že nás čaká a neminie inflácia, ktorá bude mať dopad najtvrdší na tie najmenej zarábajúce skupiny obyvateľov Slovenskej republiky.
No a potom sú tu ešte, pán minister, malí výrobcovia, napríklad potravinári, ktorým vstupy rovnako stúpnu, ceny vstupu energií im rovnako stúpnu, ale si nemôžu dovoliť zvýšiť ceny svojich výrobkov, pretože ak by to spravili, tak sa toto rozhodnutie dotkne desaťtisícov konečných spotrebiteľov, ktorí si následne tieto statky, keď to tak poviem ekonomicky, nebudú môcť v zažívanom objeme, resp. množstve dovoliť kúpiť.
Takže naozaj treba tie ceny energie riešiť a nielen povedať, však stúpajú aj ceny produktov, však to je okej, lebo zisk budú mať. Ale ten zisk tých firiem nenasýti hladné domácnosti ľudí, ktorí si nebudú môcť potom kúpiť potraviny.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 18:06 - 18:08 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Kmec, možno ste v tej svojej rozprave trafili klinček po hlavičke, ako sa hovorí, keď ste spomenuli, že slovenské firmy, slovenské podniky budú vďaka tejto nezodpovednej politike vlády v oblasti energií jednoducho strácať svoju konkurencieschopnosť. A to povedie, samozrejme, k utlmeniu výroby, to povedie k tomu, že postupne ale znova môžu začať strácať svoje dlhodobé trhy, na ktorých sú etablovaní.
Toto sme tu ale už raz zažili. Toto sme tu zažili v čase, keď o hospodárstve Slovenska veľmi výrazne rozhodoval protislovenský fanatik Havel a kedy Slovensko na dlhé desaťročia utrpelo obrovský hospodársky šok a škodu. Bolo by veľmi smutné a veľmi nešťastné, ak by len nezodpovednosťou vlády a nedostatočnou prípravou vlády na možno nejakú energetickú krízu, došlo, aj keď v menšom rozsahu, ale k podobnej situácii.
A ja som presvedčený, že aj táto debata tu v parlamente, aj keď možno nepovedie k odvolaniu podpredsedu vlády a ministra hospodárstva Sulíka, povedie aspoň k tomu, že sa vláda začne správať konečne ako vláda suverénnej Slovenskej republiky a nie ako vláda jednej z gubernie Európskej únie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 14:32 - 14:34 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Kamenický, ja si dovolím k vášmu vystúpeniu doplniť len toľko, že aj za poslednej vlády SMER-u sme tu mali divadlo s trhaním šekov za zvýšené ceny energií a nakoniec to dopadlo tak, že ľudia tie zvýšené faktúry zaplatiť museli a celé to trhanie šekov nejako vyšumelo do ticha, do prázdna. Takže to, čo predvádza súčasná vláda momentálne s odvolávaným ministrom Sulíkom, to je naozaj čistá katastrofa, ale treba si priznať, pán poslanec, že aj za vašich vlád tie ceny energií rástli, pretože jednoducho aj vaše vlády uprednostňovali záujem Európskej únie pred potrebami a záujmami obyvateľov Slovenskej republiky.
Hovorili ste o tom, pán poslanec Kamenický, že niektoré iné krajiny, teda mimo Slovenska, zavádzajú rôzne opatrenia na to, aby zabránili takémuto divokému rastu energií, že teda jedno z nich je len nejaké opatrenie proti liberalizácii trhu s energiami. To, samozrejme, s tým musíme súhlasiť, ale na druhej strane treba povedať aj to, že ste aj v minulom volebnom období odmietli všetky naše návrhy na zníženie miery závislosti a podriadenosti Slovenskej republiky voči Európskej únii.
A keď už ste povedali to á, tak teba povedať aj to bé, pán poslanec, že kým Slovenská republika bude členom Európskej únie, tak táto situácia s energiami, s cenami energií, bude len a len horšia a vždy na to budú doplácať tí statoční občania, obyvatelia, ktorí dennodenne žijú zo svojich výplat, ktorí sa spoliehajú na štát, že ten štát ich bude aspoň trošku chrániť.
Takže ak SMER s týmto chce niečo robiť, samozrejme, my vítame a podporíme odvolanie Sulíka, ale na druhej strane sa treba uvedomiť aj k postoju voči Európskej únii.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 10:33 - 10:34 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán minister Sulík, vám asi v jednej časti vášho vystúpenia unikla pointa. Jedna vec totiž je, že za čo a akým spôsobom ste si kúpili ten ranč v Austrálii, ale druhá vec je, a to je podľa mňa väčší problém, že vy sa chystáte na dôchodok do Austrálie v čase, keď vaša vláda, vaša vláda zrušila dôchodkový strop a vďaka stúpajúcej inflácii budú dôchodky ľudí, pán minister, ktorí celý život poctivo pracovali, platili dane, odvody, jednoducho devalvované.
Tiež ste povedali, že vďaka ekologickému, zelenému šialenstvu v Nemecku budú zatvorené všetky nemecké jadrové elektrárne, dôsledkom čoho pôjdu ceny elektrickej energie ešte znova opäť hore, a preto sa vás chcem spýtať, pán minister, že ako s týmto koreluje, aký zmysel má ohlasovaný nákup 500 elektrických vozidiel pre Slovenskú poštu.
A posledná vec, pán minister, úlohou slovenských výrobcov elektrickej energie Slovenských elektrární je v prvom rade vyrábať energiu pre spotrebu na Slovensku. Pre spotrebu domácností, pre spotrebu firiem, pre jednoducho celú agregátnu spotrebu elektrickej energie v rámci Slovenskej republiky. A keď vy ako vláda to neviete zabezpečiť inak, tak začnite zoštátňovať. Pretože tieto vaše výhovorky o cenách na burze a o tom, kto komu kde predal aké kvóty, to jednoducho ľudí, ktorí nebudú vládať platiť vaše ceny za elektriku, nezaujíma.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 9:28 - 9:30 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán premiér Heger, vám asi uniklo, že ľudí na Slovensku nezaujíma nejaké Expo. Ľudia na Slovensku Expo ako ďalšiu pánsku zábavku, na ktorú bude vyhodených niekoľko stotisíc eur. Pán premiér, ak vám to doteraz nedošlo, tak vám to musím povedať. Ľudí na Slovensku zaujíma, z čoho budú platiť zdvihnuté ceny energií, prečo štát nerobí nič preto, aby tie ceny boli stabilné, aby im aspoň nejakým spôsobom garantovali ich životnú úroveň.
A, pán premiér Heger, prekvapilo ma, že hoci ste rozprávali o mnohých veciach a mnohých bodoch, tak ku škandalóznej príprave ministra Sulíka na dôchodok v Austrálii ste nepovedali ani jedno jediné slovo.
A, pán premiér, toto vaše vystúpenie je len dôkazom, že vaša vláda, presne tak ako to povedal minister Sulík - na dôchodok do Austrálie, že vaša vláda chce aj naďalej vládnuť spôsobom - po nás potopa. A je vám úplne jedno, ako ľudia tu do konca vašej vlády budú kŕkať, z čoho budú žiť, ako sa budú báť, že čo im vyvediete zase budúci rok na ďalšiu zimu, pretože jeden ide na dôchodok do Austrálie, druhý možno do Ameriky, tretí na Bahamy, ale najhoršie na tom je, pán premiér, že vy to nijako nevysvetlíte a vy sa za tieto plány členov vašej vlády ani ľuďom neospravedlníte, ani sa za to vôbec nehanbíte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 10:57 - 10:58 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha, vy sa čudujete, že tu niektorí koaliční poslanci pištia ako potkan, ktorému stúpite na chvost? Veď ste im týmto návrhom ukázali zrkadlo. Oni hovoria o nás, že sme fašisti, extrémisti, nacisti, ale najprv to bol Matovič, ktorý povedal, že má ambíciu prekonať NSDAP, Hitlerovu stranu, a teraz sú to koaliční poslanci, ktorí obhajujú mníchovskú zradu, obhajujú nástup moci Hitlerovej Tretej ríše. Takže sa aspoň dnes úplne jasne vo vašom zrkadle – v tomto návrhu – ukazuje, kto sú skutoční nacisti a fašisti v tomto parlamente.
Ďakujem pekne, pán poslanec.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 10:41 - 10:43 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Žiak, vám sa asi zle priznáva jedna vec, že západné štáty, tak ako teraz, ani vtedy naše slovanské národy nemali za nič, že západné štáty nás proste, keď im to vyhovovalo, podhodili ako psov proste, aby nemali oni tie problémy, tak však Česi, Slováci, no čo? Vám sa veľmi zle počúva teraz kritika toho, že to bola skutočne mníchovská zrada, v ktorej krokoch ale, musíme povedať aj bé, veľmi úspešne pokračuje zločinecká organizácia NATO.
A ja tento krok zo strany SMER-u vnímam ako krok istého uvedomenia si geopolitických reálií a síce, že tak, ako bola zrada na našich národoch zo strany západných štátov realizovaná počas tej Mníchovskej dohody, tak tak sa stávame obeťami expanznej svetovládnej politiky Spojených štátov amerických a zločineckej organizácie NATO dnes, dnes a toto sa veľmi ťažko týmto západofilom, ktorí sú združení v súčasnej koalícii, počúva. Toto sa im veľmi ťažko prenáša do ich vedomia a svedomia, lebo sami sú si toho vedomí, že pre tých ich bruselských pánov na Západe sme my proste nič. Preto vítam túto iniciatívu a my ju určite podporíme a bude to veľký signál toho, že si uvedomujeme, celý národ si uvedomuje to, že sme Slovania, našu identitu a že tá skazená západná Európa nás nebude krútiť ako červíky na vidličke.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.10.2021 16:12 - 16:13 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za všetky konštruktívne faktické poznámky a treba povedať, že aj keď na začiatku bolo o tomto návrhu ticho, tak dnes už verejnosť prejavila záujem, ľudia sa na túto novelu pýtajú, ľudia sledovali aj túto rozpravu a som presvedčený, že aj keď nie je asi dostatočne veľa, ale mnoho ľudí na Slovensku si zas otvorí oči o tom alebo v tej otázke, že čo vláda potichu tu chystá, čo sa tu v podstate za tie dva roky do volieb má všetko udiať len s jedným jediným cieľom, aby sa z dnes možnosti podriadiť sa očkovaniu, za ktoré nikto neberie zodpovednosť, stala v podstate povinnosť pre ľudí, ktorí sa nechcú nechať vylúčiť zo spoločenského života.
Takže, občania, bdejte, občania, sledujte túto vládu, pretože každým krokom nás presviedčajú o tom, že ich úmysly nie sú čisté.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.10.2021 16:03 - 16:09 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, máme tu (reakcia z pléna), máme tu... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Nasaďte si, prosím vás, pán poslanec, rúško, buďte taký dobrý.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Máme tu overenú, overenú bonzáčku Aničku Zemanovú. Ale okrem toho tu máme (reakcia z pléna), okrem toho tu máme, no samozrejme, aj bonzáka Benčíka, ale tak to je, ale k veci.
Okrem toho tu máme novelu zákona o výkone volebného práva, v podstate o výkone volieb. A v tejto novele potichučky minister vnútra zavádza absolútnu selekciu podmienok pre výkon aktívneho volebného práva obyvateľov v Slovenskej republike, alebo občanov Slovenskej republiky.
Považujem za mimoriadne dôležité upozorniť ľudí na to, že podľa tejto novely budú mať ľudia, ktorí budú podliehať karanténnym opatreniam, menšie právo ako väzni. Podľa tejto novely ľudia, ktorí vyhláškou budú podliehať na základe vyhlášky karanténnym opatreniam, budú jednoducho z volieb vyradení. Voliť nebudú môcť. Na druhej strane väzni odsúdení aj vo väzbe, voliť stále môcť budú. To znamená, štát v tejto chvíli zastúpený ministrom vnútra Mikulcom z ľudí, ktorí nijakým spôsobom neporušili zákon, z ľudí, ktorí ničím sa proti legislatíve platnej v Slovenskej republike neprehrešili, len jednoducho budú povinní byť v karanténe na základe možno vyhlášky, ktorá bude účinná tri dni pred dňom volieb, budú mať menšie volebné, to znamená aj menšie občianske právo, ako väzni, ktorí sú napríklad odsúdení na doživotie za nejaký obzvlášť závažný zločin.
A tak ako pred chvíľkou úplne trefne spomenul kolega Rastislav Schlosár, tento zákon je napísaný tak vágne a tak voľne, že je úplne na mieste obava z toho, že pravidlá na umiestňovanie ľudí do karantény, pravidlá, ktoré budú definovať to, kto musí a kto nemusí byť v karanténe počas volieb, budú môcť byť kľudne spravené nejakou vyhláškou na všetko ochotného hlavného hygienika.
A na základe tejto vyhlášky ľudia zo dňa na deň dostanú na výber, buď sa podriadia nezmyselným totalitným opatreniam v rámci COVID-pandémie, alebo si zachovajú svoju slobodu, zachovajú si svoje vlastné uvažovanie a rozhodovanie, no ale ako odmenu za to stratia cez voľby svoje aktívne volebné právo. Volieb sa nebudú môcť zúčastniť a budú sa môcť len prizerať na to, ako sa kreujú, vytvárajú nové štátne orgány vo voľbách a tento proces nebudú môcť nijakým spôsobom ovplyvniť.
Kolegyne, kolegovia, ak niečo smeruje k absolútnej diskriminácii veľkej skupiny ľudí, ak niečo smeruje k absolútne totalitnému nastaveniu volebného systému na Slovensku, tak je to práve táto novela, ktorá má na základe vymyslených zdravotných kritérií z volieb doslova eliminovať veľké skupiny obyvateľov.
Ak by to tak nemalo byť, ak by to tak nemalo byť, potom nevidíme ani jeden racionálny dôvod, pre ktorý, pre ktorý táto novela dnes do parlamentu prichádza. Nejde teda o nič iné, ako o zle zamaskovaný pokus odstrániť z volieb tých, ktorí nesúhlasia s protiľudskými, s protidemokratickými a nezákonnými COVID-opatreniami súčasnej vlády a týchto ľudí tak úplne vylúčiť z akéhokoľvek, z akejkoľvek možnosti ovplyvňovať veci verejné.
To znamená, že voľby s takto upravenou skupinou voličov nemôžu dopadnúť inak ako v prospech vládnych strán, v prospech strán presadzujúcich COVID-buzeráciu vlastných občanov. Ja verím, že sa nájde v tejto sále dostatok poslancov, ktorí si toto riziko, toto nebezpečenstvo uvedomia, a že táto novela, ktorá by znamenala koniec slobodným voľbám na Slovensku, tu schválená nebude.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis