Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

27.10.2021 o 9:43 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2021 10:53 - 10:55 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Problémom tejto vlády je, nieže nevie liečiť ľudí, nevie ich chrániť pred COVID-om. Problém tejto vlády je, že nechce týchto ľudí liečiť, pretože tejto vláde vyhovuje, keď bude situácia čo najhoršia. Tejto vláde vyhovuje, keď médiá situáciu ešte 10-násobne nafúknu, pretože to potom oni cítia ako svoju legitimáciu na zavádzanie drakonických opatrení ako svoje oprávnenia, svoju povinnosť tu šikanovať ľudí, brať im všetky, už aj tie najmenšie základné práva a slobody pod zámienkou ochrany ich zdravia, a pritom stále ľudia zomierajú v nemocniciach. Zomierajú na choroby, proti ktorým vláda nič nerobí, a v čoraz väčšej miere a čoraz mladší ľudia zomierajú po očkovaní.
Vieme veľmi dobre, že, žiaľ, zomrel aj Miro Žbirka, všetkým nám to bolo ľúto. Prečo sa nehovorí o tom, kedy bol očkovaný? Prečo sa nehovorí o prípade v Banskej Bystrici, kde 33-ročný mladý muž v plnom zdraví zomrel počas nedeľného obedu? Len preto, že v piatok bol na očkovaní.
Prečo sa o týchto veciach nehovorí? Prečo vy obviňujete všetkých ostatných, že každý, kto kritizuje očkovanie, je fanatik, extrémista, neviem čo? Ale vy ľuďom nedávate vôbec možnosť zoznámiť sa s pravdivými informáciami. A keď vás ktokoľvek kritizuje, tak je najhorší na svete. Však buďte takí objektívni, buďte takí otvorení, buďte takí transparentní a tí ľudia by dôveru v tie vakcíny získali, keby tie vakcíny za to stáli. Ale keď oni vidia, čo to s nimi robí, keď oni vidia, ako 70-roční ľudia, ktorí boli ešte čiperní, zrazu sú hotoví, nevedia prejsť po dvoch schodok, tak si vedia dať dokopy dve a dve, že tá vakcína omnoho viac ubližuje, ako chráni. Pretože proti COVID-u sa ľudia vedia ešte ako tak vyliečiť aj sami, ale proti tomu, čo sa s nimi stane... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2021 10:15 - 10:17 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda.
Pán poslanec Dostál, vy ste trošku udreli vládu kladivom po hlave vo vašej faktickej, pretože ste vraveli, že zákon je konkrétne na COVID, lebo na rozdiel od chrípky na COVID podľa vás teda ľudia vo veľkom umierajú. No ale, pán Dostál, ľudia na Slovensku v omnoho väčšej miere, neskutočne väčšej miere umierajú na, dlhodobo na kardiovaskulárne ochorenia, dlhodobo na rakovinu a nádory. A ja sa pýtam, pán poslanec Dostál, že keď vašej vláde tak veľmi záleží na zdraví ľudí, kde sú zákony proti rakovine, kde sú zákony proti kardiovaskulárnym ochoreniam? Kde? Kde? Dokonca zdravotníctvo za vašej vlády zašlo tak ďaleko, že odopiera lieky ľuďom len preto, že jednoducho sú drahé.
A tie účinné a lacné lieky aj na COVID ste im zakázali, ste im zobrali. Tak čo vy rozprávate o ochrane zdravia?
A, pán poslanec Šefčík, vravíte, že nemocnice sa trápia. No ale nemocnice sa trápia preto, že vaša vláda, aj vaša, aj keď ste poslanec, ale aj vaša vláda za dva roky pre zlepšenie zdravotníctva neurobila vôbec nič. Vôbec nič. Naopak, veď vy pripravujete, už je to, prešlo to prvým čítaním, pripravujete likvidáciu siete okresných nemocníc. To je vaša cesta. Je málo lôžok, tak ideme rušiť nemocnice. To je vaša vláda. To je proste, to je táto protislovenská nezmyselná a nekompetentná vláda.
No a, pán poslanec Šefčík, viete, my to tu hovoríme stále, ale nielen, nemyslím teraz vy osobne, ale vaša vláda to nechce počuť. Veď je predsa rozdiel byť pozitívny a byť chorý. Keď je človek pozitívny, to nič neznamená. Treba liečiť tých, čo sú chorí, a tí ostatní, nech sú pozitívni, negatívni, akíkoľvek, ich treba nechať na pokoji. Riešte tých, čo sú chorí. Lenže vy neliečite chorých a prenasledujete zdravých. To je to.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.11.2021 9:25 - 9:54 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, pani ministerka, kolegyne, kolegovia, ale hlavne, vážení občania Slovenskej republiky, najprv sa vám chcem ospravedlniť, že musím toto vystúpenie rozprávať s touto okupačnou handrou na tvári, ale ak chceme niečo v tomto parlamente povedať a chceme povedať, aké svinstvá tu na všetkých ľudí táto protislovenská vláda chystá, tak jednoducho musíme si túto handru, musím si túto handru dať, lebo by nás vykázali z parlamentu, ako to spravili včera, a tým by vlastne dosiahli umlčanie opozície, dosiahli by to, čo by chceli, aby ľudia vôbec sa nedozvedeli, čo všetko v skutočnosti táto novela, tzv. COVID novela prináša, v čom všetkom zavádza totalitné praktiky na Slovensku a ako veľmi, ako veľmi pár dní pred výročím 17. novembra ide ľuďom zobrať ich slobody a práva.
Celý čas – a počuli sme to aj teraz z úst ministerky – sa vláda tvári, že touto novelou chce chrániť ľudí pred akože treťou vlnou pandémie COVID-19, akože pred nejakým ochorením, ale... (Zaznenie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec Kotleba, chcem vás požiadať, aby ste si ten respirátor nasadili poriadne.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Vidíte a už je to tu.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Tak ako sa patrí v zmysle predpisov.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Už je to tu, občania.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Ak sú vedľa vás v bližšej vzdialenosti ako dva metre ďalší páni poslanci, ktorí sa cítia ohrození.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
No tak môžu ísť ďalej. (Reakcie z pléna.) Môžu ísť ďalej. (Reakcia spravodajcu.) Poď mi to napraviť na noštek, poď. Poď mi to napraviť.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prosím, nenarušujte poriadok, lebo vás vykážem.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Tak, pán podpredseda, no nech mi tu chlapec nehovorí, že na noštek.
No, takže, vážení občania, teraz ste to videli v priamom prenose, čo je priorita tejto koalície, čo je priorita koalície. Aby ste nosili handru až na nose, keď chcete niečo povedať. Dôležité je ale, čo sa tu dnes povie, preto musím, žiaľ, tento ústupok spraviť, ale spravodlivosť, spravodlivosť si dobehne tých, ktorí proste na tomto bazírujú, však, pán poslanec, no.
A teraz, vážení občania, lebo hovoriť niečo hlasovacím automatom z koalície nemá zmysel, poďme sa spolu pozrieť na to, čo tu vláda pod rúškom ochrany zdravia na vás chystá.
Tento balík zákonov, to je totiž, to je totiž zmeska zle maskovaných, zle maskovaných opatrení spolu s vyslovene totalitnými rozkazmi, ktoré sa dotknú takmer všetkých sfér spoločnosti života ľudí, občanov aj podnikateľov, aj firiem.
Hneď v čl. I tohto vládneho návrhu, ktorým sa novelizuje zákon Slovenskej republiky č. 372/1990 Zb. o priestupkoch, nám vláda jasne ukazuje, kde sú podľa nej ohrozenia, ktoré treba trestať vysokými pokutami za priestupky. Zavádza sa nový priestupok, ktorý bude v tom, že niekto zmarí, sťaží alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti alebo v súvislosti s tzv. poskytovaním zdravotnej starostlivosti hrubo znevažuje, uráža alebo ohrozuje poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Alebo je tu bod c), že bude niekto falšovať niečo, čo sa bude pokladať za zdravotnú dokumentáciu.
Keď si to ale, občania, rozmeníte na drobné, tak za priestupok, za priestupok sa bude pokladať to, keď nejakému fanatikovi, ktorý sa bude snažiť zo všetkých síl zaočkovať vám blízkeho človeka, napríklad vaše dieťa, poviete, že je opica. To bude po novom priestupok. Ale keď minister obrany Naď opakovane ľudí označuje za opice, keď služobník NATO Naď hovorí, že všetci ľudia, ktorí protestujú, sú opice, tak vtedy to priestupok nie je.
Vláda si tu jednoducho zavádza, zavádza nástroje na ochranu svojich vlastných, na ochranu prisluhovačov, na ochranu tých, ktorí sa budú podieľať na tlaku proti ľuďom, na tlaku, aby za každú cenu ľudí donútili do očkovania, do očkovania, za ktoré do dnešného dňa žiadny z výrobcov vakcín nenesie zodpovednosť, do očkovania, po ktorom v mnohých prípadoch zostanú mŕtvi alebo zmrzačení ľudia.
Čo je však zaujímavé na tejto novele zákona o priestupkoch, je to, že kým za tieto priestupky, že sa niekto opováži ozvať voči nejakému očkovaciemu maniakovi, bude pokuta až do 1 500 eur.
Tak, priatelia, teraz dobre počúvajte, za porušenie povinnosti pri zaobchádzaní s jedmi, omamnými látkami, psychotropnými látkami alebo inými látkami škodlivými zdraviu bude pokuta len 165 eur. To znamená, spoločenská nebezpečnosť konania je v tejto novele, ktorú tu predkladá pani ministerka spravodlivosti ako tá najviac právne vzdelaná v celej tejto vládnej koalícii protislovenskej, tak spoločenská nebezpečnosť konania je ohodnotená tak, že kým sa budete vzpierať proti očkovaniu, kým budete spochybňovať túto očkovaciu totalitnú fašistickú mašinériu, tak dostanete pokutu 1 500 eur, ale keď budete rozdávať jedy, drogy, budete uvoľňovať z laboratórií prekurzory, ktoré slúžia na výrobu drog, tak dostanete pokutu 165 eur. Toto je predstava vlády o tom, čo je spoločensky nebezpečná činnosť v rámci priestupkov na úseku zdravotníctva podľa § 29 zákona o priestupkoch.
Takže po novom, aby som to zhrnul, po novom bude pre spoločnosť nebezpečnejší ten, kto verbálne alebo gestami odmieta očkovanie ako ten, ktorý sa podieľa na rozsievaní jedov alebo drog v spoločnosti.
Ďalším zákonom, ktorý v tomto balíku táto protislovenská vláda novelizuje, je zákon č. 73/1998 Z. z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a železničnej polície. Keď sme od úplného začiatku tejto vymyslenej pandémie hovorili o tom, že sa budú ako prvých snažiť donútiť k absolútnej poslušnosti ľudí, zamestnancov v štátnej službe v uniformách, tak vidíme, že je to tu čierne na bielom.
Vážení policajti, bachari, siskári, počúvajte dobre. „Služobné voľno bez nároku na služobný plat sa policajtovi poskytne, ak policajt nepredložil služobnému úradu príslušným dokladom preukazujúcu skutočnosť podľa osobitného predpisu, alebo policajt, ktorý nepredložil tento doklad, odmietol možnosť bezplatného otestovania a služobný úrad mu z tohto dôvodu neumožnil vstup na pracovisko a výkon štátnej služby.“
Takže, policajti, bachari a všetci ostatní, ktorých sa to týka, ak tento zákon bude schválený, bude to pre vás znamenať len toľko, že buď budete mať doklad o tom, že ste zaočkovaní, alebo budete sa musieť postupne čoraz častejšie testovať a testovať a špárať sa v nose, pretože inak, pretože inak dostanete tzv. služobné voľno bez nároku na plat, čiže vás postavia v podstate mimo služby až do toho momentu, keď vás to prestane baviť a odídete do civilu.
Brutálny nátlak, brutálny nátlak na ľudí, z ktorých chcú spraviť nie ochrancov zákona, nie ochrancov verejného poriadku, ale chcú vás donútiť k tomu, aby ste boli nútení sa sami zapojiť do tejto psychiatrie, aj keď drvivá väčšina policajtov, bacharov a ďalších absolútne odmieta takéto nanútené očkovanie, a aby ste potom sami slúžili ako nástroj na vymáhanie týchto opatrení voči ľuďom, ktorí si stále ctia svoju osobnú slobodu a ktorí sú presvedčení, že ak sa majú očkovať, tak iba zo strachu o svoje zdravie a svoj život, a nie kvôli tomu, že sa boja opatrení vlády, nie kvôli tomu, že sa boja tohto nátlaku, ktorý sa tu aj dnes týmto balíkom, ktorý vláda predkladá, ide absolútne sprísniť a zradikalizovať.
Ďalej tu máme takisto novelizáciu zákona č. 154/2001 Z. z. o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, kde sa rovnaká povinnosť, ako je táto povinnosť pre policajtov a bacharov a ďalších, ukladá obkľukou cez Zákonník práce. To znamená, aj prokurátori budú musieť byť pekne poslušní, pekne očkovaní alebo pravidelne čoraz častejšie testovaní, inak pôjdu na neplatené voľno až dovtedy, kým si to nerozmyslia, pretože je veľmi dôležité, aby do tohto cirkusu, do tejto mašinérie sa rovnako ako policajti zapojili, aj keď nasilu a pod brutálnym nátlakom aj prokurátori.
Vláda si uvedomuje, že bez servilných prokurátorov a servilných sudcov by jednoducho nedokázala efektívne vymáhať tieto nezmyselné opatrenia, ktoré tu proti všetkým občanom Slovenskej republiky idú zaviesť.
Čl. IV tohto neskutočného návrhu je o novelizácii zákona č. 311/2001 Z. z., tzv. Zákonníka práce, kde sa v podstate zákonom, zákonom, vážení občania, zavádza absolútne šikanózne opatrenie proti všetkým zamestnancom, kde sa v tomto jednom návrhu vymazali úplne odborárske práva a všetko to, za čo niekedy odbory bojovali, pretože je tu napísané, že ak sa nepreukážete zamestnávateľovi tým potvrdením o očkovaní, prekonaní a tak ďalej, alebo o testovaní a odmietnete sa dať otestovať, aj keď zatiaľ bezplatne, tak podľa Zákonníka práce bude prekážka v práci na strane zamestnanca. Na strane zamestnanca. To znamená, zamestnanec len tým, že chce chrániť svoje zdravie, podľa tohto návrhu spôsobí prekážku v práci na svojej strane, to znamená, nemá nárok na plat od zamestnávateľa. A keďže zákon bude hovoriť o tom, že prekážka je na strane zamestnanca, tak neviete úspešne túto vec napadnúť ani na pracovnoprávnom súde, pretože ten bude hneď posudzovať, že aké boli zákonné podmienky vašej možno výpovede a tam vám hneď povedia, že to bol zákonný dôvod, že to bol zákonný dôvod, pretože prekážka bola na strane zamestnanca.
Toto je veľmi dôležité povedať, a ak po tomto odbory nevstúpia do generálneho štrajku a Slovensko jednoducho nevypnú, tak potom tie odbory, musím povedať, že sú kúpené vládou a že slúžia vláde, a nie ľuďom, ktorých majú zastupovať. Pretože ak vláda zo zákona ide povedať, že tým, že sa odmietate podieľať na nikým a ničím negarantovaným očkovaním, tak je prekážka na strane zamestnanca a odbory budú ticho, tak načo sú potom pre ľudí, pre zamestnancov, načo sú takéto odbory? Načo sú takéto odbory?
Potom je tu čl. VI, v ktorom sa novelizuje zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení. V tom, v tejto novelizácii alebo v tomto článku len tak potichučky, len tak potichučky, ako keby mimochodom, aby sa nepovedalo, aby náhodou ľudia sa nesťažovali, sa vypúšťa tzv. pandemická PN-ka. To, na čom si celý minulý rok robila vláda obrovskú marketingovú kampaň, na čom si naháňala politické body, že ako oni idú ľudí chrániť, ako im idú pomôcť preklenúť ťažké časy, že idú zaviesť pandemickú PN-ku, aby každý, kto vypadne z práce kvôli týmto opatreniam, kvôli tomuto, tejto pandémii, aby každý od štátu cítil pomocnú ruku, aby každý cítil to, že štát sa ide o nich postarať, tak dneska to tu potichučky v § 293 f), e), l) vypúšťajú.
A, vážení občania, všimnite si, kde je teraz tá medializácia, kde je teraz tá obrovská kampaň, kde je teraz platená reklama v súkromných médiách, že vám ide toto vláda spraviť? Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú. Keď sa vás snažili oklamať, ako im bude záležať na vašich životoch, na vašej životnej úrovni a že to bude len dočasné, tak ste to počúvali z každej strany. Teraz, keď vám postupne idú priškrcovať práva aj sociálne výhody, aj ekonomické nastavenia, už o tom nikde nepočujete a už je to potichučky, spoza bučka, aby sa ľudia o tom dozvedeli až – viete kedy? Až vtedy, vážení občania, keď sa vás to životne dotkne a keď to vstúpi do vášho života tým, že vám to tak skomplikuje situáciu, že vám potom ostanú len oči pre plač.
Ďalej. Čl. VII tohto protislovenského, protinárodného, protištátneho návrhu, lebo inak sa to nedá nazvať, je novelizácia zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Tento zákon sa po posledných novelizáciách, tento zákon sa po posledných novelizáciách, to znamená ten zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, nedá nazvať inak ako zákon na likvidáciu verejného zdravia. A v tomto duchu, v tomto duchu pokračuje aj táto novelizácia. Rozširuje, v § 48 ods. 4 rozširuje kompetencie Úradu verejného zdravotníctva, ktorý bude môcť vydávať nasledovné opatrenie, tzv. dočasné podmieňovanie vstupu zamestnanca na pracovisko zamestnávateľa. Dočasné podmieňovanie vstupu zamestnanca na pracovisko zamestnávateľa preukázaním sa vstupujúcich osôb potvrdením o absolvovaní očkovania proti ochoreniu COVID-19 alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19, alebo potvrdením o negatívnom výsledku testu na ochranu COVID-19, alebo vykonaním testu na ochranu COVID-19 u zamestnávateľa. Úrad verejného zdravotníctva nariadi opatrenie na základe rozhodnutia vlády Slovenskej republiky.
Takže, vážení občania, nielenže ide o zavedenie veľmi výrazného, šikanózneho opatrenia alebo kompetencie pre úrady verejného zdravotníctva, ale priamo v zákone je napísané, že tieto opatrenia bude môcť Úrad verejného zdravotníctva vydávať na základe rozhodnutia vlády Slovenskej republiky. To znamená na základe čisto politického rozhodnutia, ktoré sa bude meniť zo dňa na deň tak, ako sa to vláde hodí, zo dňa na deň podľa toho, ako bude mať za potrebu, alebo bude považovať za potrebné upratať svojich vlastných občanov.
Veľmi zaujímavé, a to pani ministerka musí povedať, pretože to bolo súčasťou programového vyhlásenia vlády, veľmi zaujímavé je to, že základná, základná podmienka alebo pravidlo pri písaní zákonov je, že zákon musí byť všeobecný. Zákon musí ako keby zachytávať všetky možné situácie, prípady a musí byť aplikovateľný všeobecne, nie na jednu nejakú úplne konkrétnu udalosť, situáciu vytrhnutú z kontextu. A práve v tejto novele vidíme, že to tak absolútne nie je, že tento zákon sa vyslovene venuje pandémii COVID-19, ale úplne ignoruje, vážení občania, všetky ostatné choroby.
To znamená, ja sa v tejto chvíli pýtam, že keď človek ochorie, vážne ochorie na inú chorobu ako COVID-19, tak zrazu už štát sa o neho nemusí starať? Že iné choroby sú menej nebezpečné? Že keď zomriete na inú príčinu ako COVID-19, tak vaša smrť je menej vážna? Lebo o tom to je, o tom to je čl. VII tohto návrhu, že vytrháva v rámci ohrozenia verejného zdravia, vytrháva jednu diagnózu a dáva ju nad všetky ostatné.
No ale viete, prečo to tak je? Pretože tu vôbec – a musím to znova povedať – nejde o ochranu verejného zdravia, ale o zámienku na zavádzanie čoraz prísnejších, drakonických opatrení na obmedzovanie slobody pohybu, slobody práce a za chvíľku aj slobody myslenia vo všetkých štátoch, kde sa táto pandémia tak úspešne politicky uplatňuje.
Poďme ďalej. A toto je skutočná perlička, zavádza sa nový § 55a do tohto zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý umožňuje nariadenie uzatvorenia prevádzky počas krízovej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19. Prečítam vám to: „Ak osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor pri výkone kontroly u fyzickej osoby podnikateľa alebo u právnickej osoby zistí porušenie opatrení nariadených podľa § 48 ods. 4“, o tom som hovoril pred chvíľku, „z dôvodu ochorenia COVID-19, môže na mieste nariadiť okamžité uzatvorenie prevádzky alebo jej časti, a to na 30 dní.“
Viete, prečo je to perlička, vážení občania? Pretože včera, keď tu sedel ešte minister zdravotníctva, generál, vojak Lengvarský povedal, že toto opatrenie si do zákona vyžiadali samotní podnikatelia. Ja by som chcel vidieť podnikateľa jedného jediného, ktorý si vyžiadal to, aby mu vláda mohla nezmyselným uznesením pri nejakej kontrole rozhodnúť o tom, že jeho prevádzka bude zavretá na 30 dní. Jedného jediného.
Podobne § 55b, kde sa zavádzajú obrovské pokuty za to, že firmy odmietnu, odmietnu realizovať všetky tieto novozavádzané opatrenia, to znamená šikanovať zamestnancov a šikanovať svojich hostí a zákazníkov a pýtať od nich nezmyselné potvrdenia o očkovaní, prekonaní a testovaní. Za odmietnutie týchto povinností sa voči právnickým firmám a podnikateľom zavádza pokuta až do výšky 7-tisíc eur. A včera minister, vojak, generál Lengvarský povedal, že aj toto opatrenie si vyžiadali podnikatelia. Znova chcem vidieť jedného jediného podnikateľa, ktorý písal na vládu, prosím vás, zaveďte pokutu 7-tisíc eur, aby ste mi ju mohli dať, keď nebudem, keď nebudem vyžadovať od ľudí tieto, tieto šikanózne opatrenia a potvrdenia. Jedného jediného.
No a ďalšou chuťovkou, ďalšou chuťovkou, ktorá absolútne popiera všetko to, čo o tvorbe zákonov bolo povedané v programovom vyhlásení vlády, je § 235h – prechodné ustanovenia účinné dňom vyhlásenia tohto pamfletu. A v týchto prechodných ustanoveniach potichučky dochádza k obmedzeniu práv príslušníkov ozbrojených síl. To isté, čo sa týka policajtov, to isté, čo sa týka bacharov, to isté, čo sa týka ostatných uniformovaných príslušníkov, tak je tu potichučky na záver tohto návrhu prikazované, rozkazované a predpísané aj pre príslušníkov ozbrojených síl, ktorí jednoducho skončia rovnako ako policajti, pretože v odseku 2 sa jasne píše, „profesionálnemu vojakovi, ktorému bolo poskytnuté služobné voľno podľa odseku 1“, to služobné voľno podľa odseku 1 je vtedy, keď sa nepreukážete, vás proste nepustia do práce, vojaci, nepatrí za dni služobného voľna služobný plat. Čiže ani vy, milí vojaci, keď nebudete chcieť tancovať tak, ako vláda píska, a nebudete sa dať očkovať alebo nebude chodiť každé dva, potom každý deň, potom každého poldňa na testy, tak jednoducho vás vybavia tak, že vám dajú služobné voľno bez nároku na plat, čiže vás veľmi silno budú inšpirovať k tomu, aby ste buď sa rozhodli si to do seba pichnúť, alebo odišli z armády.
V čl. X tohto návrhu sa to isté, absolútne to isté, nebudem to celé čítať, lebo je to úplne to isté, zavádza aj pre príslušníkov finančnej správy. Odmietnete sa preukazovať, odmietnete sa očkovať, odmietnete sa testovať, tak máte len dve možnosti: byť doma bez nároku na plat alebo ísť do civilu.
Vážení občania, toto je, toto je skutočná tvár tohto návrhu, ktorý nám sem vláda pod zámienkou ochrany vášho zdravia prináša. Aby sa z vás stali poslušní očkovací občania alebo testovacie automaty, ktoré sa budú testovať podľa toho, ako vám to na tej mape, na tom COVID automate vymyslenom, ktorému ani deti neveria, ako vám to nakreslia, ako vám to vyfarbia. Poviete si, však dnes je testovanie zadarmo a je to len dvakrát za týždeň, to sa ešte dá zvládnuť, potom to bude už iba jedenkrát za týždeň, teda päťkrát za týždeň, každý deň. Potom si za to budete musieť platiť, potom to budú také pálky, že jednoducho aj keby ste si to chceli platiť, tak zistíte, že sa vám to neoplatí kvôli tomu chodiť ani do roboty a nakoniec vám povedia, že, no vidíte a nakoniec sme vás aj tak na tú šiestu dávku donútili.
Preto, vážení občania, vás z tohto miesta vyzývam, aby ste vláde dali jasne pocítiť, že nebudete skláňať hlavu pred týmito nezmyselnými, a musím povedať úplne na rovinu, fašistickými opatreniami a budete spolu so zamestnávateľmi a s podnikateľmi, ktorí vedia, o čo ide, trvať na tom, aby vaše občianske a ľudské práva žiadne vyhlášky a žiadne účelovo napísané zákony jednoducho nelikvidovali.
Spoločne sa musíme, to už nie že môžeme, my sa musíme proti tomuto postaviť, pretože ten koniec tejto diktatúry je veľmi smutný, veľmi smutný. Spomeňte si na to tí, ktorí ste sa nechali natiahnuť do očkovania, povedali vám, že po prvej dávke budete slobodní, vakcína je sloboda, dnes máte dávky v sebe dve a oni vám hovoria, že keď si nedáte tretiu, tak budete na tom rovnako ako ja, ktorý nemá v sebe žiadnu. Po tretej príde štvrtá, po štvrtej príde piata a tak ďalej a tak ďalej.
17. novembra je výročie, už o pár dní je výročie Dňa boja za slobodu a demokraciu, vláda úplne cynicky prichádza s takýmito návrhmi zákonov, ktoré jednoznačne demokraciu a slobodu pochovajú pár dní pred týmto výročím. Pár dní pred týmto výročím.
A preto mi na záver, vážení občania, dovoľte z tohto miesta povedať iba jednu jedinú vec, 17. november nie je sviatok prosenia sa o slobodu a demokraciu, 17. november nie je o tom, že máte na kolenách prosiť, aby vláda, ktorú ste si zvolili, vám dala slobodne dýchať, 17. november je Deň boja za slobodu a demokraciu. Tak im 17. novembra ukážme všetci spoločne, že si tú demokraciu a slobodu vybojovať vieme. Všetci, ktorým vám to nie je ľahostajné, všetci, ktorí nechcete, aby vy a vaše deti žili jako otroci v rúškovom a očkovacom svete, príďte sedemnásteho do Bratislavy, a keď nás bude dostatočne veľa, tak sa veci začnú krútiť opačným smerom.
Ďakujem vám veľmi pekne, bojujeme proti vláde, bojujeme proti tejto totalite, ktorá znamená likvidáciu občianskych práv a slobôd na Slovensku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2021 15:22 - 15:24 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Edo, ja ťa len doplním, že dobrovoľné očkovanie je síce už pekná hra po novom, ale v skutočnosti tá pandémia je pekne dopredu naplánovaná. Keď sme hovorili na začiatku, že určite to nezostane pri jednej vakcíne, pri jednej dávke, tak nás všetci vysmievali, že to tak nie je, že sa zaočkujú ľudia a bude po všetkom, koniec, už v máji minulého roka je kľud a vraciame sa do normálu. Vidíme, že teraz nastupuje tlak na tretiu dávku. Krčméry hovorí o tom, že v januári má byť štvrtá dávka a v priebehu roka ´22 piata dávka, takže tí ľudia, ktorí sa nechali buď presvedčiť, zlákať alebo donútiť k tomu, aby nastúpili do očkovacieho kolotoča, tak tak skoro z neho a tak jednoducho z neho nevystúpia. Ale tí ľudia, ktorí ešte stále odolávajú a ktorí ešte stále si vážia svoje vlastné zdravie a nenechajú sa už aj infantilnými, detskými reklamami nalákať do toho, aby si do seba pichli vakcínu, za ktorú nikto neručí, tak tí naozaj nech päťkrát rozmyslia si, kým sa na to dajú, pretože dnes už nestačí jedna-dve vakcíny, dneska kým si nedajú tri vakcíny, nebudú plne zaočkovaní.
A tá vakcína je veľmi citlivá, ona veľmi rozlišuje, či je niekto plne zaočkovaný, alebo nie je plne zaočkovaný. Napríklad rozlišuje aj to, či idete cez hranice len tak, alebo idete cez hranice ako umelec, pretože keď idete cez hranice ako umelec, nemusíte mať karanténu. Takže umelci vírus nemôžu prenášať. Jednoducho COVID-19 v podaní súčasnej vlády je tak citlivý a tak rôzne vníma rôzne papierové potvrdenia a formuláre, že taký vírus sme na Slovensku skutočne ešte nemali. Je to výsmech do očí všetkým normálnym ľuďom, ktorí si vážia svoje zdravie, ktorí chcú, ktorí chcú a chceli by veriť vláde, ale, žiaľ, vidia, že táto vláda má svoje jasné globálne ciele a na zdraví a životoch a životoch ľudí a firiem, fungovaní firiem im absolútne nezáleží.
A vynechal si z toho ministra Lengvarského, jeho treba do toho úplne zahrnúť, pretože je súčasťou tejto špi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2021 15:07 - 15:09 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Stanko Mizík, ty si svoje vystúpenie ukončil tým, že ani táto vláda nebude vládnuť večne. Žiaľ, ešte má do volieb, ak nebudú predčasné, veľmi veľa času na to, aby Slovensko dostala úplne na kolená, pretože táto vláda nie je pri moci ani dva roky a Slovensko je zhumpľované tak, ako keby sme tie dva roky boli v nejakej skutočnej vojne a nie v ich vymyslenej pandémii. Za tie dva roky však síce dokázali veľa zlého, ale nedokázali spraviť nič pre to, aby v tých nemocniciach ľudí začali naozaj liečiť, aby používali skutočne funkčný a overený liečebný protokol, ktorý sa využíval v iných krajinách, aby používali lieky, ktoré reálne ľuďom pomáhajú a ktoré stoja – na rozdiel od nimi nakupovaných zo štátneho rozpočtu – rádovo desiatky centov, možno maximálne desiatky eur. Toto nedokázali.
Dokázali však prinášať každý mesiac nové šikanózne, až fašistické opatrenia, nové totalitné pravidlá, ktoré ľuďom zo života na Slovensku pomaly, ale isto robia, robia jednoducho peklo a výsledok je ten, že čoraz viac ľudí umiera na rôzne choroby, ktoré sú vyvolávané dlhodobým stresom. A okrem tých ľudí, ktorí zomrú na dlhodobé, teda na dlhodobý stres, tak zomierajú aj ľudia v nemocniciach na pľúcnych ventilátoroch, ako napríklad v nemocnici v Ružomberku vo vojenskej nemocnici. A toto by pán minister mohol dobre poznať, kde ale ľudia na ventilátore nezomreli preto, že by im zlyhali pľúca, ale jeden človek zomrel na ventilátore preto, že sa na ňom pokazil pretlakový snímač a tento ventilátor mu do pľúc pustil trojnásobne alebo päťnásobne väčší tlak a tomu človeku roztrhlo pľúca. A druhý človek vo vojenskej nemocnici zomrel presne z opačného dôvodu, že sa na ventilátore pokazila regulácia a nesignalizovala, že ten ventilátor prestával človeku dodávať kyslík, a tak sa ten človek pekne potichúčky vo vojenskej nemocnici v Ružomberku zadusil. Takže... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2021 14:50 - 14:50 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Rasťo, v podstate tento zákon alebo súbor týchto opatrení, ktoré tu máme teraz na stole, sa dá nazývať alebo dá sa kvalifikovať, klasifikovať úplne jednoducho, a síce že štát sa chce týmto balíkom opatrení zbaviť zodpovednosti a túto nemilú úlohu šikanovania občanov preniesť na zamestnávateľov. Jednoducho vláda chce dať od toho ruky preč, lebo vie, že národ s tým nesúhlasí, že národ už prekukol túto hru, že chápe, že očkovanie nemá nič s ochranou zdravia, že testovanie je len šikana vymyslená na to, aby sa zakryli kšefty za desiatky miliónov eur, a že celá tá pandémia slúži na to, aby sa preformátoval spôsob fungovania štátu, ale absolútne to nemá nič s ochranou zdravia.
A preto prišli s takýmto návrhom, aby na základe rozprávkového, vymysleného COVID automatu, ktorému už ani deti neveria, jednoducho na základe toho, že si niekto vyfarbí okres podľa svojej vôle na čiernu farbu, aby na základe takéhoto podzákonného rozhodnutia zodpovednosť za šikanovanie ľudí preniesli na zamestnávateľov, aby zamestnávatelia boli tí, ktorí pod hrozbou vysokých pokút budú, ak chcú byť otvorení a chcú aspoň trošku fungovať, budú nútiť svojich zamestnancov, budú ich buzerovať len preto, lebo v zákone je napísané, že ak si túto úlohu šikanovať zamestnancov nesplnia, tak im budú hroziť od štátu vysoké pokuty. A potom, keď, potom, keď dôjde k tomu, že tí ľudia budú nespokojní v práci, že budú naozaj stresovaní týmito opatreniami, tak Matovič alebo Heger im s úsmevom povedia, však to robí váš zamestnávateľ, však čo my s tým máme?
Presne toto je vizitka vlády a tento zákon alebo tento balík má k tomu len ako keby dať ďalší nástroj. Takže my musíme to absolútne radikálne a rezolútne odmietnuť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.11.2021 10:05 - 10:06 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Cigániková, ja sa nebudem tohto predkladaného návrhu zastávať, pretože je podľa nášho názoru alibistický, ale nebudem ho ani kritizovať, lebo predsa len aj keď máličko, ale zlepšuje úroveň ochrany tých životov nevinných, nenarodených detí. Ale, pani poslankyňa, vy ste kritizovali tento návrh, že spôsobí potratovú turistiku, že budú musieť alebo v rámci potratovej turistiky, ženy cestujú inde ako mimo svojej domovskej krajiny, lebo v ich domovskej krajine nie je dostupná služba zabitia ich vlastného dieťatka. A tiež ste kritizovali to, že je absolútne nehumánne, keď žena nemá možnosť ísť na potrat ani vtedy, keď je ohrozený život jej samej, teda život tej mamičky.
No a, pani poslankyňa Cigániková, ja mám pre vás dobrú správu, pretože práve ten návrh, ktorý my sme tu už viackrát predkladali v parlamente, zakazoval potratovú turistiku, takže ženy by nemohli chodiť na Slovensko si vykonávať potraty. A, naopak, umožnil vykonať potrať pri ohrození života matky aj pri tom vami spomínanom znásilnení.
Takže, pani poslankyňa Cigániková, ak toto boli vaše výhrady voči tomuto návrhu, ktorý my, samozrejme, podporíme, ale ak toto boli vaše výhrady, tak ja očakávam, že pri najbližšom predložení toho nášho pôvodného návrhu, budeme môcť počítať s vaším hlasom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.10.2021 10:42 - 10:44 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec, pán poslanec Kazda, vy, ako to už musí byť prejav totálnej personálnej krízy v koalícii, keď vy to tu máte obhajovať. A ja som sa dopočul, že vy ste členom hospodárskeho výboru, tak potom sa nečudujme, že sa Slovensko blíži k totálnej tragédii. Pán poslanec Kazda, veď vy ste predviedli dokonalú schizofréniu. Vy ste povedali, že ceny elektriny pôjdu hore, lebo dopyt a ponuka. A vláda s tým nič nevie robiť. Ale hlavne, že do dvoch rokov idete zatvoriť, pán poslanec, elektráreň v Novákoch a tým idete dopyt zvýšiť o ďalších 6 %. A pokiaľ ja viem, tak ak zvýšite dopyt o 6 %, tak asi cena neklesne. Čiže vy ste sami priznali, že sa v podstate pripravujete na zvýšenie cien energií pre ľudí a že je vám to vlastne šuma-fuk.
A, pán poslanec Kazda, vy by ste mali zvážiť svoju účasť v hospodárskom výbore, ak nechápete, že zatvorenie dvoch blokov Jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach ovplyvnilo ceny energií na Slovensku, pretože keby sme vďaka prašivej Európskej únii tie dva bloky - a, samozrejme, zradným vládam - tie dva bloky nezatvorili, tak sme dnes energeticky sebestační a nemusíme tu v nejakých virtuálnych burzách kupovať nejakú virtuálnu elektrinu, ale si ju vyrábame sami a môžme ju dávať za regulované a dotované ceny ľuďom, takže elektrika na Slovensku by mohla byť za 10-20 % toho, čo je dnes, lenže to vy nepochopíte, pretože pre vás je Brusel nové božstvo. A čo sa v Bruseli proste zamanie, tak to sa tu musí zrealizovať bez ohľadu na sociálne dopady.
Pán poslanec Kazda, ste tam síce spravodajca, ale radšej buďte ticho, lebo zbytočne okrem toho, že vláda je úplne neľudská, tak sa ešte ukáže, že jej poslanci sú absolútne nekompetentní.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.10.2021 9:57 - 9:58 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Chcem sa poďakovať všetkým kolegom za faktické poznámky, ale musím povedať, že ma skutočne mrzí, že aj keď v rámci koalície tu sedí 5-6 poslancov, 6 poslancov pri odvolávaní ministra hospodárstva, 6 poslancov pri riešení problému, či ľudia budú mať z čoho zaplatiť ceny energií, 6 poslancov, z ktorých jeden sa zmohol iba na vykrikovanie o rúšku, tak ani jeden vládny poslanec, ani jeden vládny poslanec nedokázal dať ani jednu zmysluplnú, lepšie povedané, vôbec žiadnu reakciu na toto vystúpenie, pretože jednoducho oni pozbieraní náhodne z ulice nemajú, nemajú schopnosť reagovať na odborné argumenty a využívajú len valec, ktorý ústavnou väčšinou ženú vpred bez ohľadu na to, čo to s ľuďmi spraví, a z tohto je mi najviac smutno.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.10.2021 9:43 - 9:52 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, kolegyne, kolegovia, no na úvod musím skonštatovať, že ma veľmi mrzí, že tu dnes nesedí aj pán minister hospodárstva Richard Sulík. Asi mal niečo dôležitejšie, ako sedieť v parlamente počas jeho vlastného odvolávania. Aj keď tu teda nesedí, tak dovoľte mi, aby ako prvú vec... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím vás, pán poslanec, aby ste si napravili rúško, pán poslanec. (Ruch v sále.) Poprosím, pokoj v rokovacej sále.
Pán poslanec, nech sa páči, máte slovo.

Kotleba, Marian, poslanec NR SR
Najprv mi teda dovoľte, aby som ministra Richarda Sulíka, aj keď v neprítomnosti, vyzval, aby sa ospravedlnil všetkým slovenským dôchodcom a ľuďom v preddôchodkovom veku za výrok o tom, že on sa na dôchodok chystá na ranč do Austrálie.
Ministerstvo sociálnych vecí, práce a rodiny priznáva, že nedokáže kompenzovať dôchodky a rôzne dávky devalvované stúpajúcou mierou inflácie, a teda že dôchodky ľudí, ktorí celý život na Slovensku poctivo pracovali, platili dane a odvody, budú mať čoraz nižšiu reálnu hodnotu. Teda v čase, keď aj vďaka politike súčasnej vlády a politike ministerstva hospodárstva a Richarda Sulíka ako ministra hospodárstva sa čoraz viac desaťtisíce dôchodcov budú posúvať ku pásmu chudoby, je absolútne nechutné, aby minister hospodárstva ukazoval týmto ľuďom prostredník s komentárom alebo s významom, že jemu je v podstate ich životná úroveň ukradnutá, pretože on sa na svoj dôchodok chystá do Austrálie. Takže, pán minister Sulík, ešte raz, ospravedlňte sa všetkým dôchodcom a všetkým ľuďom, ktorí sú v preddôchodkovom veku.
A poďme teraz trošku k riadeniu ministerstva hospodárstva a k tomu, čo ministerstvo hospodárstva dokázalo a v najbližších mesiacoch chce na Slovensku dokázať. Pán minister Sulík, chválite sa zatvorením ťažby uhlia na Hornej Nitre. Už menej však hovoríte o tom, že v roku 2023 má byť odstavená aj elektráreň Nováky s inštalovaným súčasným výkonom 266 MW, pričom elektráreň v posledných rokoch, pán minister, prešla výraznou modernizáciou zameranou najmä na znižovanie environmentálnych záťaží a na diferenciáciu alebo rozdelenie rôznych typov, možnosť spaľovať rôzne typy paliva. To znamená, táto elektráreň je dnes v relatívne modernom vybavení a po veľmi malých investíciách by mohla slúžiť ešte dlhé roky, avšak diktát Európskej únie má pre Richarda Sulíka a ministerstvo hospodárstva väčšiu cenu ako energetická sebestačnosť Slovenska, ako životná úroveň ľudí na Hornej Nitre. Čo to znamená? Znamená to toľko, že výpadok, zatvorenie tejto elektrárne bude znamenať výpadok ďalších 6 % vlastnej produkcie elektrickej energie v rámci Slovenskej republiky a okrem toho Slovensko príde o TWh, o terawatthodiny tepelnej energie, ktorú táto elektráreň dodáva či už na vykurovanie 15-tisíc domácností, alebo ako dodávku tepla vo forme pary pre najrôznejšie podniky a firmy v okolí.
Pán minister Sulík, musí vám byť jasné - a vám to je jasné -, že to povedie len k dvom situáciám, buď ku nákupu čoraz drahšej elektrickej energie na burzách, alebo k nutnosti vyvolaných investícií, ktoré budú mať ale v konečnom dôsledku ten istý efekt, znova a opäť stúpne cena elektrickej energie, znova a opäť stúpne cena za teplo. Takže, pán minister Sulík, vy tu rozprávate o 14 alebo 15 opatreniach, ktoré ste mali pre ľudí na zabránenie zvýšených faktúr urobiť, pravda je však taká, že vďaka vašej politike a vďaka tomu, že obchod s teplým vzduchom, obchod s emisnými povolenkami je pre vás viac ako sebestačnosť, energetická sebestačnosť Slovenska a ako životná úroveň obyvateľov Slovenska, tak budúci rok a v roku 2023 ich neminie, všetkých obyvateľov Slovenska neminie ďalšie výrazné zdražovanie energií.
Ak je niečo výrazný dôvod na vaše odvolanie, tak je to práve to, že nehovoríte ľuďom pravdu, že zavádzate obyvateľov Slovenskej republiky a že sa ich snažíte učičíkať výhovorkami a rôznymi nefunkčnými, nefunkčnými pokusmi o opatrenie. No a v zmysle alebo dôsledkom tohto všetkého, pán minister, životná úroveň ľudí na Slovensku, žiaľ, či sa nám to páči, alebo nie, jednoducho klesne. Ale to vašej vláde nevadí, pretože vaša vláda dokázala za tento rok dať miliardu, viac ako miliardu eur na covidové šialenstvo, na plošné testovanie, na očkovanie, na reklamu v komerčných médiách a ako výsmech do očí všetkým poctivo pracujúcim ľuďom na úchylnú očkovaciu lotériu. Viac ako miliardu eur.
Podľa Štatistického úradu, takže podľa vašich štatistík, pán minister, dnes 1,3 mil. ľudí na Slovensku nedosahuje príjem vo výške priemernej mzdy. Ak by vaša vláda naozaj myslela na ľudí a len polovicu z toho, čo ste minuli na očkovací cirkus, na COVID opatrenia, na všetky tieto kroky, ktoré ľuďom zo života na Slovensku robia peklo, tak ak by len polovicu z toho ste dali na dotáciu pre domácnosti, ktoré nedosahujú spoločne výšku alebo priemerne výšku priemernej mzdy, tak by táto dotácia vyšla vo výške 385 eur. A keďže vaša vláda, pán Sulík, schválila rekordne deficitný rozpočet na budúci rok s plánovaným deficitom prekračujúcim 5,5 mld. eur, tak vy jednoducho nemôžte povedať, že pol miliardy, 500 mil. sa nenájde na dotáciu pre ľudí, ktorí vami spôsobené zvýšenie cien energií a tepla pocítia najviac, pre ľudí, ktorých príjem je pod hranicou priemernej mzdy.
Preto vás, pán minister Sulík, z tohto miesta žiadam len o dve veci, buď na vláde ako minister hospodárstva, ale najmä ako podpredseda tejto vlády presadíte dotáciu vo výške 385 eur pre všetkých ľudí, ktorých príjem nedosahuje hranicu priemernej mzdy, na vykrytie nákladov na zvýšené ceny energií, alebo ako chlap zo svojho postu sám odstúpite.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis