Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2021 o 18:17 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.12.2021 18:17 - 18:19 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým kolegom za faktické poznámky, dovolím si pár komentárov.
Pán poslanec Krúpa, Benčík a Pročko, vy ste ma asi nepočúvali alebo, ako je to už pri vás zvykom, ste nepočúvali to, čo zaznelo v pléne, o čom som rozprával, ale to, čo zaznelo vo vašich hlavách. Žiaľ, to je váš problém, nie môj.
Pani poslankyňa Kozelová, vy ste vlastne a v podstate čiastočne aj pán poslanec Osuský, vy ste vlastne obaja povedali, že zmenu pomerov v akomkoľvek štáte je možné dosiahnuť aj inak ako demokratickými voľbami. A ja sa pýtam, či to vážne reálne takto myslíte, je to vaše vnútorné presvedčenie a takto to majú ľudia na Slovensku vnímať. Aby sa to proti vám veľmi rýchlo neotočilo.
Pani poslankyňa Andrejuvová, ak ste si všimli to uznesenie, samozrejme, má veľa, veľa bodov a my sme ani jeden z tých bodov neodstraňovali v tom pozmeňováku, ani sme to nemenili, my sme to len doplnili explicitne o bod, kde sa hovorí o tom, že odmietame akúkoľvek nelegálnu migráciu bez ohľadu na pôvod tých migrantov a bez ohľadu na to, kto, cez ktoré hranice do Európskej únie sa tlačia. To je na margo tých kolegov, ktorí sú, ale oni na rozdiel od vás ani nechápu veciam a s vami sa dá debatovať seriózne.
A pán poslanec Nemec, vy keď tu máte problém počúvať a ostať na Slovensku a tu v pléne, tak nech sa páči, vy môžte odísť do Bruselu alebo kdekoľvek do tej Západnej Európy s tými ich hodnotami a vychutnať si tam život v multikultúrnej spoločnosti. Určite vás to obohatí a určite aj taký človek ako vy, tam bude pre nich prínosom.
Takže ďakujem pekne všetkým kolegom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.12.2021 17:58 - 18:04 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené kolegyne, vážení kolegovia, máme tu návrh na uznesenie Národnej rady k situácii na bielorusko..., nazvem to tak pobaltsky, na bielorusko-poľských hraniciach a v samotnom tom texte, ako aj pri rokovaní výboru branno-bezpečnostného zaznelo len to á, len to á, že kvôli čomu teda je potrebné takéto uznesenie prijať, ale akosi absentujú tie dôvody, pre ktoré celá táto situácia vznikla. A ja preto potrebujem za, považujem za potrebné toto trošku vytiahnuť na svetlo sveta, aby keď už sa chceme tváriť tak strašne demokraticky, tak aby sme si nezakrývali oči pred pravdou.
Pravda je taká, že, bolo to tu už spomenuté, ale iba tak veľmi rýchlo, že to, čo sa dnes deje, je zúfalou obrannou reakciou Bieloruského štátu na obrovský nátlak Európskej únie na Bielorusko. Je to reakciou suverénneho Bieloruského štátu, ktorý našťastie ešte nie je, ako Slovensko napríklad, podriadený diktátu Európskej únie, do ktorého vnútorných záležitostí sa Európska únia bez akéhokoľvek mandátu snažila miešať a podporovať tam procesy, ktoré mali viesť k zmene vnútropolitickej situácie. Nemôžme sa teda čudovať, že keď maličké Bielorusko bojuje s molochom, ako je Európska únia, tak sa uchyľuje aj k takýmto zúfalým a musím povedať, že nešťastným krokom, ktoré, samozrejme, ani my nejako neschvaľujeme a neoceňujeme, ale v boji proti nepomerne väčšiemu a silnejšiemu útočníkovi pri obrane proti takémuto útočníkovi, ktorým, žiaľ, je Európska únia, pričom Bielorusko sa bráni, musíme mať pochopenie pre to, že použité metódy nie sú celkom štandardné.
Rovnako, a boli sme toho svedkami aj tu v Národnej rade Slovenskej republiky, sa aj Slovenská republika zamiešala do vnútropolitických záležitostí Bieloruska, keď sa priamo tu v Národnej rade Slovenskej republiky schvaľovali státisíce eur, státisíce eur na podporu politickej opozície v Bielorusku. Ja sa pýtam vás, predstavitelia súčasnej vlády a vládni poslanci, ako by sa vám páčilo, ak by zo zahraničia na Slovensko prúdili státisíce eur na podporu protestov proti vláde. Boli by toho plné médiá, rozprávali by ste o cudzích agentoch, o tom, že kto tu platí, ktoré strany. Ale zrazu, keď toto isté sa deje v Bielorusku, keď Slovensko je účastné toho, že sa podporuje aktivita, ktorá má viesť k nevolebnej, podotýkam, k nevolebnej zmene, to znamená, nedemokratickej, pretože dúfam, že všetci chápeme a vnímame a súhlasíme, že demokratická zmena je len zmena voľbami, tak zrazu vám to nevadí a zrazu odsudzujete Bielorusko. Preto je potrebné toto uznesenie, ktoré má svoje ratio, ktoré má svoju hodnotu, doplniť tak, aby bolo naozaj vyvážené a aby to posolstvo, ktoré má to uznesenie Národnej rady aj voči našim obyvateľom, ale aj obyvateľom celej Európskej únie, odovzdať, aby bolo akési generálne, všeobecné, nie len prezentované, že Bielorusko je to najhoršie na svete, najhoršie v Európe a všetci ostatní sú svätí za dedinou.
A preto na základe tohto všetkého sme si spolu s kolegami Beluským a Schlosárom dovolili pripraviť doplňujúci a pozmeňujúci návrh a ja ho teraz prečítam. Pán predseda poprosím zastavenie času, ale stihnem to.
Doplňujúci návrh poslancov Mariana Kotlebu, Rastislava Schlosára a Martina Beluského k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky v situácii na vonkajších hraniciach Európskej únie s Bieloruskom, tlač 799.
1. Za bod d) sa dopĺňa nové písmeno e), ktoré znie:
„e) odmieta akúkoľvek nelegálnu imigráciu do členských štátov Európskej únie a to bez ohľadu na miesto prekročenia vonkajších hraníc Európskej únie a na pôvod nelegálnych imigrantov.“
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2021 13:56 - 13:57 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým na, za teda faktické poznámky.
Pán poslanec Benčík, keby vaša vláda skutočne mala záujem a zlepšovala by dostupnosť lekárskej starostlivosti a liečila by ľudí, tak by ste sa tu nemuseli oháňať nejakými číselkami. A v podstate vaša reakcia hovorí len za jedno, že skutočne vaša vláda potrebuje zažiť generálny štrajk, že generálny štrajk naštvaných ľudí, ktorí odmietnu robiť na vašu vládu, odmietnu si platiť perzekúcie sami proti sebe, by s vašou vládou zamávala a veľmi rýchlo by ste pochopili, veľmi rýchlo by ste pochopili, že vláda nemôže ísť cestou šikanovania, buzerácie, likvidácie a prenasledovania vlastných občanov a firiem, ale musí ísť cestou zodpovednosti a musí začať tú ťarchu za vedenie štátu brať na svoje plecia. Ale to vy asi nikdy nedokážete pochopiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.11.2021 13:43 - 13:49 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, vážení občania, celý deň, celý deň môžte počúvať realitu o tom, čo tu vláda na vás chystá. Ja musím to znova zdôrazniť, lebo je to skutočne nevídané.
Bez očkovania a bez testov sa nedostanete do práce. Bez očkovania a bez testov sa už do práce po novom nedostanú ani vojaci, policajti, finančáci, siskári a neviem kto všetko v štátnych službách. Bez očkovania a bez testov sa po prijatí tohto balíku jednoducho Slovensko rozdelí veľmi výrazne na ľudí slobodných a na ľudí tých, ktorí budú odsunutí nie na druhú, ale na štvrtú koľaj. Po prijatí tejto novely zamestnanci stratia svoje základné právo na spravodlivú mzdu, pretože keď sa previnia tým, že nebudú mať očkovanie alebo test, nie tým, že by zlyhali v práci, nie tým, že by si neplnili pracovné úlohy, ale tým, že nebudú očkovaní a nebudú mať test, tak dostanú voľno, neplatené voľno, takže pôjdu mimo prácu, mimo výplatu na neurčitý dlhý čas.
Toto všetko nás čaká, ak bude táto totalitná, neľudská, absolútne cynická novela schválená. Neprináša nič o skvalitnení zdravotnej starostlivosti. Neprináša nič o tom, že by vláda konečne sa začala zaoberať ľuďmi, ktorí sú reálne chorí, ani tými, ktorí sú v ohrození možno života, ale prináša len ďalšie dôvody na zvýšenie všeobecného stresu na Slovensku, na ďalšie dôvody toho, aby sa ľudia báli o to, čo bude zajtra, čo bude o týždeň.
A preto, vážení občania, vás chcem vyzvať, už nemôžme byť ľahostajní. Už nemôžte byť ľahostajní. Všetci zamestnanci, bez ohľadu na prácu, bez ohľadu na to, v akom sektore pôsobia, všetci zamestnanci budú po tejto novele ohrození. Všetci zamestnávatelia budú tlačení do pozície, aby boli predĺženou rukou štátu, aby namiesto štátu začali šikanovať svojich zamestnancov, aby firmy začali šikanovať okrem zamestnancov aj svojich klientov a jednoducho, aby každý na každého donášal. Za všetko hovorí citát: „Budete bez očkovania a bez testu obslúžení v reštaurácii, volajte políciu.“
Kde sa to ideme dostať?! A preto znova z tohto miesta ako zhrnutie celodennej debaty k tomuto hroznému návrhu zákona a viacerých zákonov vás vyzývam, príďte všetci na protest 17. novembra do Bratislavy a hlavne vyzývam odbory, nájdite konečne v sebe odvahu na vyhlásenie generálneho štrajku. Len skutočný generálny štrajk dokáže zamávať s touto vládou. Len zastavenie prevádzok, zastavenie Slovenska im dokáže ukázať, že sa viac nenecháme otročiť, že nenecháme zo seba robiť otrokov, skláňať hlavy až po zem. Nič iné, nič iné ich nezastaví. Nič iné ich nezastaví.
Ak by v pondelok ľudia neprišli do práce, ak by v pondelok odborári povedali, dnes to začína. Máme utorok, v stredu je sviatok. Vo štvrtok, vážení občania, by vláda hrala úplne inú pesničku. Vo štvrtok by títo zradcovia národa hrali úplne inú pesničku. By vás prosili, aby ste prišli do práce. Nieže by sa vám ďalej vyhrážali, že bez očkovania, bez testu nemôžte nikam ísť, ani do svojej vlastnej roboty a že vás vyhodia, ale by vás prosili, aby ste prišli do práce, bez ohľadu na pandémiu, bez ohľadu na ich vymyslené štatistiky. Zrazu by vás potrebovali v robote, zrazu by potrebovali každého jedného človeka.
Odborári, máte to v rukách. Ak nie ste kúpení, ak neslúžite tejto vláde, vyhláste od pondelka do stredy generálny štrajk a zrazu sa to tu všetko zmení. Uvidíte, ako veľmi rýchlo sa bude dať úspešne meniť a manažovať táto pandémia, ako veľmi rýchlo a úspešne začnú liečiť ľudí v nemocniciach, ako veľmi rýchlo vláda pochopí, že vyhadzovať ľudí z práce nie je riešenie. Ale o tom nemôžme rozhodnúť my, opoziční politici. O tom musia rozhodnúť odborové zväzy. A naozaj, ak chcete plniť svoju úlohu, ak ste naozaj stále zástupcami zamestnancov, naberte odvahu a vyhláste dnes alebo zajtra od pondelka do stredy generálny štrajk, ktorý je jediným liekom na túto vládnu a mediálnu pandémiu, ktorá na Slovensku začne valcovať a ničiť prácu a životy čoraz väčšieho počtu obyvateľov.
Ďakujem pekne.
A, odborári, do vás sa vkladá naša dôvera, do vás sa vkladá dôvera ľudí na celom Slovensku, že sa skutočne za tých zamestnancov konečne postavíte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2021 13:36 - 13:38 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Peťo Krupa, ďakujem za takéto tvoje, povedal by som, hutné vystúpenie. A ty sa pýtal, že prečo alebo ako má národ rešpektovať vládu, keď má historickú najvyššiu, historicky najvyššiu mieru nedôvery ľudí voči tejto samotnej sebe, alebo teda voči samotnej vláde. No ale čudujeme sa? Čudujeme sa? Však minister generál, vojak Lengvarský, tragédia na pozícii ministra zdravotníctva, povedal, keď Pfizer povie očkovať, tak to proste vykonáme. Takže tu nemusíme sa hovoriť alebo rozprávať o nejakej dôvere, tu jednoducho kým pred tým si farmaceutické spoločnosti kupovali nejakých lobistov, kupovali si politikov, korumpovali ich, aby, aby pre nich robili, pre ich kšefty, tak dnes tu máme vládu, kde farmaceutické spoločnosti rozkazujú. Čiže darmo si ľudia zvolili volených zástupcov, ako pekne demokraticky ľudovo to znie, keď v skutočnosti sú tam proste zakryté hydry, ktoré vyšli zo svojich, zo svojich temných jaskýň a idú na príkaz farmaceutických spoločností robiť z ľudí pokusné králiky. Ešte raz, keď Pfizer povie, že treba očkovať, tak to, skrátka, vykonáme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2021 13:03 - 13:05 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Kavecká, ja na jednej strane kvitujem vašu snahu napraviť chyby a závažné chyby v tomto vládnom návrhu, a to je to brvno, akože ten celý návrh je zlý, ale to brutálne zrušenie tej pandemickej PN-ky alebo OČR-ky.
A na druhej strane ale, pani poslankyňa, to len ukazuje, aká je vaša vláda nekompetentná. Ako medzi sebou nekomunikujete, ako v skutočnosti neexistuje žiadna nejaká odborná spolupráca medzi jednotlivými rezortami, pretože idete predkladať alebo vaša vláda predkladá absolútne, povedal by som, nevídaný súbor opatrení obmedzujúcich život všetkým ľuďom, zamestnancom aj zamestnávateľom, aj podnikateľom, aj ozbrojeným zborom na Slovensku. A vy to spravíte tak amatérsky, že potom musíte ešte naprávať chyby, ktoré sami vytvoríte prostredníctvom poslaneckých pozmeňovacích návrhov.
Sme v skrátenom legislatívnom konaní, to znamená, vec neznesie odklad. A napriek tomu je to odfláknuté, je to jednoducho úplne pod úroveň a znova tým len ukazujete, alebo vaša vláda, nemyslím vás osobne, pani poslankyňa, aby ste to nebrali v zlom, vaša vláda znova tým len ukazuje, ako veľmi im na ľuďoch proste nezáleží.
Ak by to bolo korektné, návrh s takýmito chybami by proste mal byť stiahnutý z rokovania Národnej rady, opravený a následne opätovne predložený. Tak by to malo byť po správnosti. Ale tu sa to len pláta a jednoducho poslanci, jednotliví poslanci zachraňujú chyby vlády, to je celé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2021 12:29 - 12:31 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Andrej, niekedy treba skutočne odvahu, aby človek vedel poukázať na veci, z ktorých sa najprv budú primitívi smiať a potom si uvedomia, že to je pravda.
Kritizujú ťa, že ísť v plynovej maske do parlamentu nie je normálne. Ale ja sa pýtam, koho by pred rok a pol, pred dvoma rokmi napadlo, že nosiť rúška a respirátory bude normálne? Koho by pred nie tak dávnym časom napadlo, že bude normálne vysvetľovať, prečo nechcem vakcínu, za ktorú nikto neberie zodpovednosť?
Občania, poslanci, Andrej poukázal na to, že, áno, nie je normálne ísť v plynovej maske do parlamentu, ale nie je normálne chodiť s handrami na tvári, ktoré nič neriešia. Normálne je voľne dýchať, normálne je mať svoju tvár, normálne je žiť ako človek a nie ako otrok, včera v rúšku, dnes v respirátore, a keď to nezastavíme a keď sa vy neuvedomíte, tak o tok možno aj v tých plynových maskách a možno aj v tých protichemických oblekoch.
Teraz sa smejete, teraz sa vám to zdá primitívne, smiešne... (Smiech v sále.) Žiak, drž hubu!
Ale potom, keď to príde, potom zostanú len oči pre plač.
Ďakujem pekne, Andrej, ďakujem za celé Slovensko, lebo možno aj táto tvoja scénka pár ľuďom otvorí oči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2021 11:41 - 11:42 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Stančík, vy ste typický príklad toho, keď forma prevalcuje obsah. Snažili ste sa o dokonalé vystúpenie. Žiaľ, Peťo Pellegrini nebol v sále, tak to nemal kto oceniť.
Ale, pán poslanec Stančík, vy ste povedali vlastne jednu veľkú pravdu ľuďom, len museli by to z toho vášho vystúpenia si vyextrahovať. Povedali ste, že my nepomáhame nemocniciam. Ale v čom, v čom vy pomáhate, vaša vláda nemocniciam, pán poslanec Stančík? Tým, že uzákoníte povinnosť testovať sa neustále dookola čoraz častejšie pre všetkých ľudí, ktorí nijako nie sú chorí a ktorí jednoducho nemajú ani žiadne príznaky? A nehovorte, pán Stančík, že je to preto, aby neroznášali nákazu. Pretože, a v tom je tá pravda, vy sám ste vo svojom vystúpení povedali, že aj očkovaní ľudia môžu byť nakazení. To znamená, môžu tú nákazu roznášať absolútne bez nejakých hraníc ďalej.
Takže, pán poslanec Stančík, aj z vášho vystúpenia je úplne jasné, že očkovanie nechráni pred nakazením sa. A preto vás prosím, prestaňte klamať a zavádzať národ a prestaňte nútiť ľudí sa podriadiť nejakému očkovaniu, zobrať si vakcínu, za ktorú nikto, vy ani vaša vláda nenesiete zodpovednosť. Pretože keď tým ľuďom sa po očkovaní niečo stane, zrazu nebude nikoho, kto by sa ich zastal, nebude nikoho, kto by im podal pomocnú ruku, kto by odškodnil ich alebo ich pozostalých.
To je vaša smola, pán Stančík.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2021 11:23 - 11:25 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pani ministerka spravodlivosti, ja musím vám povedať, že ja som ako poslanec Národnej rady po vašom vystúpení, po tejto reakcii, ktoré tu boli, skutočne sklamaný, pretože ja som čakal, že vy idete vystúpiť a idete rozbiť túto kritiku opozície, idete ju rozbiť s tým, že opozícia nemá žiadne argumenty a že ten váš zákon je dokonalý, demokratický, že bude všetkým pomáhať, že na to ste tu, aby ste rozptýlili všetky obavy. Toto som ako poslanec Národnej rady, opozičný poslanec, od vás čakal.
A vy namiesto toho, pani ministerka, vystúpite úplne primitívnym spôsobom, typickým pre tie ich, najslabších komentátorov bulvárnych médií, zaútočíte na jedného z opozičných poslancov, nič nepoviete k prerokovanej veci, k návrhu zákona, ktorý vy tu predkladáte ako predkladateľ, len využite svoje právo prihlásiť sa do rozpravy.
Nuž, pani ministerka, ako naozaj čakal som všeličo, ale toto som nečakal.
A konštruktívnu reakciu od vás som čakal aj, viete prečo? Pretože vaše ministerstvo spravodlivosti prenasleduje nepohodlných sudcov. Dalibor Miľan, sudca zo Zvolena, je postavený mimo výkon služby sudcu len preto, že sa odmietal podriadiť rúškovému diktátu. Len preto, že ako sudca, ako sudca, ktorému tento štát dal právo posudzovať právne otázky, mal jasný právny názor, že nie je povinný nosiť rúško ani respirátor. A vy ste sudcu za jeho právny názor postavili mimo služby. Zobrali ste mu talár, zobrali ste mu možnosť, hoci predtým proti nemu už nebolo žiadne disciplinárne konanie. Bol to jeden zo vzorových, špičkových sudcov.
Toto je, pani ministerka, smutný obraz vášho ministerstva. A dnes vaším vystúpením ste mu, na obraze tomuto ministerstvu nepridali, pretože útočiť na opozičných poslancov za ich názor... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.11.2021 11:02 - 11:02 hod.

Marian Kotleba
Vážený pán predseda, naschvál som si ho dal dole, lebo viete, že vás rešpektujeme, ale nech rokovací poriadok platí pre všetkých. Keď my rešpektujeme to, že keď vy poviete, dáme si aj tie handry a proste aj pre Benčíka má platiť v tom, že má reagovať na tému a na predrečníka a nie svoje výlevy. Ďakujem pekne.
Skryt prepis