Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2022 o 19:47 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2022 19:47 - 19:48 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán minister, otázka. Ja som tiež na výbore hlasoval za túto vec, lebo z pohľadu tých Ukrajincov a tých odídencov sa mi to zdá ako veľmi dobrá myšlienka, ale aká je záruka za to alebo vládna nejaká záruka alebo predstava, že v budúcnosti tento mechanizmus nebude použitý napríklad vtedy, ak Európska únia bude chcieť, aby tiež nejakí, nazvime to, odídenci pri nejakom konflikte dakde v strednej Afrike boli takýmto spôsobom ubytovávaní na Slovensku. Pretože jedna vec je pomôcť ľuďom z Ukrajiny a druhá vec je ťahať sem niekde zo strednej Afriky nejakých utečencov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2022 16:58 - 17:00 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Kolega Martin Beluský, ja ti ďakujem teraz v mene celého Slovenska, ktoré si ctí slobodu na internete, že si ako prvý upozornil na túto mínu, zákernú, falošnú mínu, ktorú pod zámienkou udalostí na Ukrajine sa snaží vládna moc prepašovať do týchto opatrení a do tohto zákona. Pod zámienkou riešenia ukrajinskej krízy majú občania na Slovensku prísť o slobodu na internete. Pod zámienkou ozbrojeného ukrajinsko-ruského konfliktu sa navždy ľudia na Slovensku majú vzdať slobodného vyhľadávania názorov na internete, ktoré garantuje Ústava Slovenskej republiky. Tá ústava to garantuje bez ohľadu na to, či je dnes na čele Slovenska vláda Matoviča, alebo to bol predtým Fico, alebo ktokoľvek, jednoducho vládna moc si chce sprivatizovať ústavu v oblasti slobody na internete. A to všetko len preto, že sa im nepáči, že napriek pokusom o ekonomickú likvidáciu ľudí, ktorí šírili a vyrábali informácie, ktoré sa tejto vláde protivili a bojovali proti ich svet... nejakým takým totalitným praktikám, títo ľudia stále existujú, tieto servery niektoré stále fungujú. Tak jednoducho treba spraviť zákon, aby ich umlčali.
Martin, preto ti fakt ďakujem za všetkých a to sú, mnohí z nich sú aj voliči a sympatizanti vládnej koalície, ale chcú mať slobodu na internete, chcú mať možnosť si pozrieť čokoľvek a rozhodnúť sa podľa svojho vnútorného rozhodnutia a nieže im to tu bude nejaký vládny úradník cez takýto zákon zakazovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2022 15:07 - 15:09 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Kéry, ja si s vami dovolím absolútne nesúhlasiť ohľadom hodnotenia Mikuláša Dzurindu. To ste ma trochu aj prekvapili, pretože boli to práve vlády Mikuláša Dzurindu, ktoré sa podieľali na rozširovaní hegemónie Severoatlantickej aliancie po Európe aj po celom svete. Boli to práve vlády Mikuláša Dzurindu, pán poslanec Kéry, ktoré sú dnes symbolom straty národnej a štátnej suverenity Slovenskej republiky. A práve vďaka politikom, ako bol Mikuláš Dzurinda, NATO vytvára a vytváralo a vytvára teda obrovské napätie po celom svete, ktorého dôsledkom je aj smutné dianie na Ukrajine. Takže v dôsledku toho, čo sa dnes na Ukrajine deje, naozaj hodnotiť Dzurindu akokoľvek a z ktoréhokoľvek pohľadu pozitívne je absolútne prehnané, pretože tento človek si ne... nemá právo na to, aby, o to viac v súčasnej situácii, bol pozitívne hodnotený.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2022 14:41 - 14:42 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán Osuský, o pozývacom liste idete hovoriť práve vy, ktorý ste bez najmenšieho zaváhania, pán poslanec Osuský, hlasovali za príchod amerických vojsk na Slovensko. A vy chcete vojensky pomáhať Ukrajine! Tak, pán poslanec, nie je nič jednoduchšie, zoberte sa, určite vám Naď dá výzbroj, výstroj, odchod a choďte bojovať na Ukrajinu! Choďte, kľudne choďte! Ale vy nikam nepôjdete, pán poslanec, pretože vaša odvaha končí pri táraninách tu v parlamente, lebo si dobre v tej hlavičke uvedomujete, že niečo úplne iné je fackovať občanov na uliciach za ich názor a niečo iné je bojovať na Ukrajine. Čiže len silné reči Osuského, ktoré majú viesť k ešte väčšiemu vojnovému štvaniu Ukrajiny proti Rusku. Ale od amerického agenda čo iné by sme čakali.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2022 14:12 - 14:13 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážená pani poslankyňa, ja si len dovolím upresniť to vaše vystúpenie. Vy ste naozaj ďakovali všetkým slovenským vládam od roku 1998, ale buď to nebolo na... buď to teda z nejakej príčiny vám uniklo, alebo to bolo mierne cynické, pretože len o rok nato, v roku 1999 aj, žiaľ, vláda Slovenskej republiky povolila prelet vojenských lietadiel zúčastnených na leteckej bombardovacej kampani proti Srbsku bez mandátu OSN, prelet cez územie Slovenskej republiky. Pani poslankyňa, aj naša vtedajšia zradná slovenská vláda sa rozhodnutím, svojím rozhodnutím podieľala na tom, že Slovenská republika sa zapojila do pošliapavania a porušovania medzinárodného práva, ale nielen to, Slovenská republika sa vtedajším rozhodnutím vlády zapojila do zabíjania nevinných obetí bombardovania v Srbsku vrátane žien, detí a pacientov v nemocniciach. Na to netreba nikdy zabúdať, a preto nemôžme nikdy povedať, že ďakujeme vládam od roku 1998, pretože toto je taký prešľap v histórii Slovenska, ktorý sa nikdy nijakým spôsobom nebude dať vymazať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.2.2022 16:02 - 16:04 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda.
Pán poslanec Benčík, vy keby ste chápali veci trošku hlbšie ako len tak, ako vaša signálna sústava dovoľuje, tak by ste vedeli, že tí sudcovia, tí sudcovia už sú skutočne zúfalí. Nielen sudcovia, všetci zamestnanci tých súdov a proste obracajú sa naozaj na všetky možné strany a využívajú všetky možné kanály, aby sa dovolali spravodlivosti, pretože vaša vláda na čele s ministerstvom spravodlivosti v tejto chvíli vôbec ich odborné argumenty a vecné argumenty nerešpektovala. Vôbec ste ich nepočúvali, vy ste ich úplne odignorovali, vôbec ste sa im, úplne ste sa im vysmiali. Vaša vláda si predstavu vašej súdnej reformy presadzovala totiž hrubou silou, pán poslanec Benčík. Preto tí ľudia sú zúfalí, preto už píšu, preto sa stretávajú pred Národnou radou, preto sú ochotní odhaliť svoje tváre, lebo nevedia, ako inak vám to povedať. Keď písali na ministerstvo, tak proste ako keby hrach hádzali o stenu. Tak sa, prosím vás, spamätajte, kým takéto niečo na budúce poviete!
A, pán poslanec Pročko, vy ste ako komediant začali, ako komediant pokračujete, ako komediant aj skončíte, úplne od veci. Ak by ste mali trošku súdnosti, tak viete, že my sme veľmi tvrdo bojovali aj proti všetkým neprávostiam minulej vlády SMER, MOST, SNS, veľmi tvrdo sme bojovali proti veciam, ktoré sa nám nepáčili, ktoré neboli v súlade s tým, čo Slovenská republika a občania potrebujú a jednoducho ktoré ich ničili. My nerobíme rozdiely, keď je niečo dobré, tak podporíme dobrú vec, hlasujeme za bez ohľadu na to, či to dáva vaša vláda, či to dávala predošlá vláda, ale keď to je hlúposť, keď to je proti ľuďom, keď to je proti národu, keď to je proti štátu, tak sme proti taktiež bez ohľadu na to, kto takúto hlúposť predkladá, pán poslanec Pročko.
Ale ja chápem, že vy sa s týmto asi neviete stotožniť, že niekto môže posudzovať návrhy podľa toho, či sú dobré alebo zlé, a nie podľa toho, kto je autorom toho návrhu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.2.2022 15:45 - 15:55 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pani ministerka, vážení kolegovia, kolegyne, ak sú tu nejaké, asi nie, znova sa otvorila rozprava k reforme súdnej mapy, ktorá sa dá v podstate charakterizovať dvoma výrazmi.
Prvý je ten, že táto vládna koalícia znovu oklamala nielen celé Slovensko, ale najmä svojich vlastných voličov. A druhý výraz je ten, že ide o veľmi, ale naozaj veľmi zle zamaskovanú zúfalú túžbu o ovládnutie súdnictva na Slovensku. O tom, že naozaj ide o zúfalosť, o tom svedčí aj ten spôsob, akým pani ministerka vystúpila, keď doslova na štýl Matoviča sa tu išla rozplakať a hovorila o tom, že aké je potrebné, aby sa o tom znova diskutovalo, len aby sa natiahol čas, aby sa to rovno celé aj v tejto časti nezamietlo, tak ako pred chvíľou alebo pred tým hlasovaním predtým, ale omnoho dôležitejšia je tá časť, že koalícia oklamala, aj ohľadom súdnej mapy oklamala svojich vlastných voličov.
O čo ide? Ide o to, že v programovom vyhlásení vlády bolo na niekoľkých miestach niekoľkokrát v rôznych súvislostiach spomenuté, ako veľmi bude táto vláda dbať na posilnenie postavenia regiónov na Slovensku, ako chcú znižovať regionálne rozdiely, ako chcú, aby aj ľudia v, na strednom možno, na severnom a hlavne na východnom Slovensku, aby pocítili zmenu vo vládnutí, zmenu v tom, ako štát týmto ľuďom slúži. No a výsledky hovoria presný opak. Nielenže priamo Matovič oklamal ľudí, keď im sľuboval, že bez referenda tu žiadne cudzie vojská nebudú, a sú tu. Ale čo sa týka regiónov, vážení kolegovia z koalície, vy ste napľuli ľuďom z regiónov do očí. Najprv ste v tzv. reforme zdravotníctva zrušili okresné nemocnice. Mnoho ľudí po tom, ako tieto vaše obludné plány nadobudnú účinnosť, bude cestovať do nemocnice aj sto kilometrov. Ľudia, ktorí nebudú mať k dispozícii vlastné auto, v zime sa do nemocnice dostanú len veľmi ťažko.
No a dnes tu máme hlasovanie o niečom podobnom, a to sú súdy. Vaša predstava o posilňovaní regiónov, vaša predstava o tom, že v regiónoch sa má žiť lepšie, sa napĺňa v tom, že idete likvidovať okresné a krajské súdy, idete vytvárať úzko, hlavne personálne profilované a vybrané aj súdy mestské len preto, aby ste si mohli za predsedov týchto súdov, aby si ministerka mohla za predsedov týchto súdov vybrať vláde oddaných sudcov, ktorí budú do bodky a bez odporu a úplne presne plniť vládne požiadavky.
To, čo sa ministerke Kolíkovej podarilo spraviť ohľadom tohto návrhu reformy súdnej mapy, by sa dalo napísať alebo označiť ako jedno justičné povstanie. Proti ministerke povstali takmer všetci zamestnanci v justícii. Zďaleka to nie sú len tí, ktorí dnes a včera pred Národnou radou nabrali odvahu, aby riskovali problémy v práci a aby prišli a povedali, že s tým nesúhlasia. Sú to aj tí, ktorí písali listy poslancom. Len mne prišlo päť listov z piatich okresných súdov podpísaných piatimi predsedami okresných súdov, ktorí aj keď vedia, že to možno pre nich bude problém, ale jednoducho už videli tú zúfalosť, že musia spraviť čokoľvek pre to, aby túto obludnosť ohľadom zničenia a podriadenia súdnictva vládnej moci, aby ju za každú cenu aspoň spomalili alebo, ak sa dá, tak s pomocou Božou zastavili.
A potom tu vystúpi ministerka a zúfalým hlasom hovorí o tom, ako veľmi sudcovia, ako veľmi súdni úradníci, súdne tajomníčky a všetci tí zamestnanci, ktorí v justícii sú, ako veľmi oni túto súdnu reformu potrebujú, ako veľmi ju podporujú. Ale, pani ministerka, ja som vám aj včera hovoril a poviem vám to dnes tu priamo v rozprave, prečo ste nešli medzi tých ľudí? Prečo ste nešli medzi nich, keď oni vás tam, žiadali si vašu prítomnosť. Tam ste ich mohli presvedčiť o tom, aké je to pre nich potrebné. Tam ste sa mohli konfrontovať s desiatkami, možno stovkami ľudí, ktorí by vám povedali, čo to v reále pre ich prácu, pre ich život prinesie.
V piatich analýzach, ktoré sme dostali z okresných súdov, je veľmi jasne napísané, že táto reforma neprinesie žiadne zvýšenie efektívnosti, žiadne zníženie prieťahov, žiadnu vyššiu transparentnosť. Naopak, radikálne navýšené kapitálové a iné výdavky, že spôsobí výdavky, navýšenie výdavkov v osobnom živote zamestnancov súdov až do takej miery, že nejakej tajomníčke, ktorá dnes zarába 700 v čistom, sa jednoducho po novom už neoplatí pracovať. Pretože keď pôjde na podporu alebo na sociálne dávky a odráta si cestovné náklady, tak bude na tom istom. Ale podľa mňa, a tí ľudia to veľmi dobre chápu, je vaším cieľom práve presne toto, znechutiť ľudí, aby zo súdnictva odišli, aby tam zostali uprázdnené miesta, aby tam boli vytvorené nové funkcie, ktoré si vy budete obsadzovať ľuďmi, ktorí pôjdu vláde po ruke. Vám nezávislosť súdnej moci od vládnej moci absolútne nič nehovorí, pretože vy ste veľkí demokrati na papieri. Vy ste veľkí zástancovia ľudských práv na papieri, v deklaráciách, to áno. Ale keď ide o reálny výkon vlády, o reálny výkon, o prístup ľudí k svojim právam, tak vtedy vás to už nezaujíma, vtedy máte svoje mocenské ciele, vtedy máte dokonca rozhodnutia v absolútnom rozpore s vaším vlastným programovým vyhlásením vlády.
A vtedy, a to je pre mňa naozaj prekvapivé, vás nezaujíma ani kritika z odborných kruhov. Nie z politických. Vy môžte povedať: Opozícia si tu vytĺka politické body. Vôbec nie! Pretože tá kritika nezačala z radov opozičných politikov a poslancov, pani ministerka. Tá kritika začala z radov zamestnancov justície na všetkých úrovniach výkonu a riadenia. Od radových zamestnancov cez súdnych, súdnych úradníkov až po sudcov, až po funkcionárov súdov. Veď sa pozrite, aký bordel je pod vaším vedením ministerstva v Súdnej rade! Členovia sa vzdávajú členstva v Súdnej rade, pretože nechcú mať nič spoločné s tým, čo a do čoho justícia pod vaším vedením, pani ministerka, mieri.
A keby ste včera alebo aj dnes, ale včera naozaj to bolo vo veľkom, keby ste nabrali odvahu a išli medzi tých ľudí tam a spýtali sa ich, čo oni pre skvalitnenie svojej práce na jednotlivých súdoch potrebujú, 95 % tých ľudí, pani ministerka, by vám dalo jednoznačnú alebo, ako sa v informatike alebo v matematike hovorí, jedno jednoznačnú odpoveď: nového ministra spravodlivosti. Nového ministra spravodlivosti! Toto včera bolo počuť v tom dave tých ľudí, ktorí prišli už v absolútnom zúfalstve upozorniť poslancov Národnej rady na to, aká obludnosť sa tu ide schvaľovať, pod akými rôznymi rúškami vy idete zahaliť nielen ten nejaký realitný biznis, o ktorom tu kolegovia hovorili, ale najmä tú snahu podriadiť súdnictvo vládnym predstavám a vašej vláde ako celku.
Začalo to tým, keď ste začali umlčiavať nepohodlných sudcov len preto, že mali odlišný názor na COVID pandémiu, že mali odlišný názor na to, ako sa má alebo nemá nosiť handra na tvári. Hneď bol týmto ľuďom pozastavený výkon sudcovskej činnosti, hneď im boli udelené zrážky z platu. To je vaša demokracia, to je vaša sloboda, to je vaše právo!
A my dnes tu spolu s tými ľuďmi, ktorí prišli zo súdov protestovať proti vám, pani ministerka, hovoríme a ja to znova zdôrazňujem, ak má niečo súdnictvu na Slovensku pomôcť, tak je to výmena. Ale nie výmena budov, nie výmena toho, že či ide človek do roboty zo sídliska alebo cez štyri okresy, ale výmena na poste ministra spravodlivosti Slovenskej republiky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.2.2022 11:50 - 11:52 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, stanovisko poslaneckého klubu Ľudová strana Naše Slovensko k reforme súdnej mapy je nasledovné: Náš poslanecký klub rešpektuje stanoviská pracovníkov v justícii na všetkých úrovniach od asistentiek až po sudcov, ktorí veľmi jasne, nahlas a vytrvalo kritizujú návrh súdnej mapy, novej súdnej mapy a ktorí ho označujú za veľmi jasný vládny pokus dostať súdnu moc pod kontrolu vlády a taktiež centralizovať výkon súdnej moci tak, ako sa to práve vláde hodí. Napriek tomu, že vláda celý čas rozpráva, a bolo to aj v programovom vyhlásení vlády, o tom, že budú posilnené regióny a že regióny vládu zaujímajú, tak pri reforme súdnej mapy sa ide presne opačným smerom. Ide sa k absolútnej centralizácii a ide sa k tomu, aby jednoducho tí nevhodní a neprijateľní ľudia v justícii boli nahradení ľuďmi, ktorí pôjdu vláde po ruke.
Druhé stanovisko, ktoré chcem predniesť, je stanovisko k hlasovaniu o komisárovi pre deti. Pri uplynulej voľbe sme za komisára pre deti hlasovali poslankyňu, hlasovali za poslankyňu OĽANO Katarínu Hatrákovú, avšak po tom, ako táto hlasovala za príchod amerických vojsk do Slovenskej republiky, ju už jednoducho za komisárku pre deti podporiť nemôžeme, a preto ju ani nepodporíme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.2.2022 10:53 - 10:55 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, vaše slová o tom, že táto súdna, reforma súdnej mapy môže byť čokoľvek len nie prínosom efektívnosti, je aj to zhromaždenie, ktoré je vonku pred Národnou radou, kde desiatky, možno viac ako stovka ľudí reálne pracujúcich v justícií, asistentky, súdni úradníci, sú jednoznačne proti tejto súdnej mape aj za cenu toho, že museli cestovať z celého Slovenska, protestujú, kde jeden z argumentov je, že ľudia s výplatami 700, 900 eur budú musieť po schválení tohto paškvilu cestovať niekedy aj cez dva okresy, len preto, že pani ministerka si myslí, že je to efektívne.
Pani ministerka, to, že ste tu, využijem, ľudia vás pozývajú, aby ste prišli medzi nich. Choďte medzi nich, choďte im vysvetliť, prečo je to také dobré. Všetci vás tam čakajú, sú tam z celého Slovenska a pýtajú sa, prečo ministerka Kolíková nemá odvahu prísť medzi nás a povedať nám to do očí! Takže, pani ministerka, choďte medzi, choďte medzi nich a vysvetlite im, v čom je to také dobré, lebo tí ľudia, ktorí robia desiatky rokov v justícií, to vôbec nechápu, naopak, vnímajú, že chcete likvidovať, šikanovať, buzerovať a zavádzať politicky vytvorené miesta nových predsedov nových súdov!
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 10.2.2022 16:18 - 16:21 hod.

Marian Kotleba Zobrazit prepis
Pán poslanec Stančík, na jednej strane musím povedať, že ste vystúpili kultivovane a úplne na inej úrovni ako váš predrečník Čekovský. Na druhej strane ale treba povedať aj to, že ak by niekde nejaký díler zaplatil, aby poslanci pretlačili v prospech drogového biznisu nejakú novelu, tak by to neurobil inak ako to, čo predvádzate teraz vy v rámci OĽANO.
V minulom volebnom období toto čo sa tu teraz deje v tejto chvíli, bola téma SaS otvorených kovaných liberálov, pre ktorých fet a drogy sú súčasťou programovej výbavy. A dnes tento šialený nápad obhajujú výlučne, výlučne poslanci OĽANO, ktorí do parlamentu prišli ako keby s nejakým náznakom, že vlastne vy ste za tie tradičné, konzervatívne hodnoty, ešte aj kresťanské. Dnes, keď vy tu bojujete za rozšírenie a nižšie tresty pre drogový biznis v podstate, tak sa pozrite, nemáte tu jedného SaS-kárskeho poslanca. Jeden SaS-kársky poslanec tu nie je. Všetko je tu OĽANO. Takže to je ďalšia pirueta vo vašom nejakom hodnotovom vybavení po tom, čo Matovič, váš bos, oklamal celý národ, všetkých ľudí, všetkých vašich voličov, keď povedal, že keď vy OĽANO budete vo vláde, tak bez referenda tu nebude ani jedna jediná cudzia americká alebo vojenská noha, noha cudzieho vojaka. Máme tu vojakov bez referenda a OĽANO obhajuje nižšie tresty za drogy. Sa to všetko pokrútilo.
Skryt prepis