Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.3.2020 o 13:15 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 14:54 - 14:54 hod.

Michal Šipoš Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Je to hlavne kvôli tomu, aby sme to prispôsobili, aby neboli len hasiči a Záchranná horská služba, ale aby aj policajti mali rovnaké pravidlá a rovnaké teda tie výhody alebo jednoducho, aby mohli aj oni využívať to, čo som čítal.
A čo sa týka tej druhej otázky, že čo sa stane, ak teda sa rozhodne nenastúpiť, tak potom tu musí v zákone, ktorý je platný podľa legislatívy, teda ak určite sa myslia na tieto veci podľa toho, čo som počul pána ministra, keď som si to preveroval, takže pôjde sa normálne podľa zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.4.2020 14:46 - 14:53 hod.

Michal Šipoš Zobrazit prepis
Dobrý deň, ďakujem veľmi pekne. Pán predsedajúci, drahé kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som vám predstavil pozmeňujúci návrh a vysvetlil vám, o čo ide.
Pozmeňujúcim návrhom sa navrhuje explicitne uviesť, že služobné voľno s nárokom na služobný príjem vo výške 100 % sa poskytne policajtovi iba v prípade, ak mu bola karanténa nariadená v súvislosti s výkonom jeho štátnej služby. Navrhuje sa, aby policajtom, rovnako ako hasičom a príslušníkom Horskej záchrannej služby, sa poskytovalo služobné voľno s nárokom na služobný príjem počas krízovej situácie aj v prípadoch, kedy sa osobne a celodenne starajú o dieťa do 11 rokov veku alebo o rodinného príslušníka, manžela alebo manželku, v súvislosti s riadenou karanténou.
Na základe takto poskytnutého služobného voľna sa navrhuje, aby sa policajtovi poskytol služobný plat vo výške 75 % z posledného priznaného služobného platu.
Zároveň sa navrhuje vylúčiť súbeh poskytovania služobného voľna alebo pracovného voľna, resp. vyplácanie ošetrovného inej oprávnenej osobe z toho istého dôvodu v tom istom prípade.
Taktiež sa navrhuje, aby počas krízovej situácie mohol nadriadený nariadiť policajtovi nástup do výkonu štátnej služby, ak budú vyhlásené bezpečnostné opatrenia, a takýto nástup do služby je v dôležitom záujme výkonu štátnej služby.
Aj v prípade hasičov a príslušníkov Horskej záchrannej služby sa navrhuje poskytovať platené služobné voľno vo výške 100 % iba v prípade, ak mu bola karanténa nariadená v súvislosti s výkonom jeho štátnej služby, a aby v prípade osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa a rodinného príslušníka dostávali rovnako ako policajti 75 % služobného platu.
Teraz prečítam pozmeňujúci návrh. Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Michala Šipoša k vládnemu návrhu zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19 (tlač 38).
1. V čl. VI v druhom bode § 287 sa v texte ustanovenia za slová „COVID-19" vkladajú slová „(ďalej len „krízová situácia")" a za slovo „karantény" sa vkladajú slová „v súvislosti s výkonom štátnej služby".
2. V čl. VI v druhom bode § 287 sa doterajší text § 287 označuje ako odsek 1 a dopĺňa sa odsekmi 2 až 7, ktoré znejú:
"(2) Policajtovi počas krízovej situácie nadriadený poskytne služobné voľno s nárokom na služobný plat od prvého dňa potreby osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa do dovŕšenia jedenásteho roku veku, ak detské výchovné zariadenie, v ktorého starostlivosti dieťa inak je, alebo škola, do ktorej chodí, boli uzatvorené podľa nariadenia príslušných orgánov, a to najdlhšie do dňa ich opätovného otvorenia, alebo ak dieťa nemôže byt' pre nariadenú karanténu v súvislosti" (v starostlivosti, pozn. red.) "detského výchovného zariadenia alebo dochádzať do školy, a to najdlhšie do dňa ukončenia nariadenej karantény, alebo ak osoba, ktorá sa inak o takéto dieťa stará, ochorela alebo jej bola nariadená karanténa, a to najdlhšie do dňa ukončenia nariadenej karantény alebo do dňa ukončenia ochorenia.
(3) Policajtovi počas krízovej situácie nadriadený poskytne služobné voľno s nárokom na služobný plat od prvého dňa potreby osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa, manžela alebo manželku, ak zariadenie sociálnych služieb, v ktorom sa takejto osobe poskytuje sociálna služba ambulantnou formou alebo pobytovou formou, bolo rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté alebo v ňom bolo nariadené karanténne opatrenie.
(4) Policajtovi, ktorému bolo poskytnuté služobné voľno podľa odsekov 2 a 3, patrí služobný plat vo výške 75 % z posledného priznaného služobného platu.
(5) Služobné voľno podľa odsekov 2 a 3 sa policajtovi neposkytne, ak sa za starostlivosť o člena rodiny uvedeného v odsekoch 2 a 3 vypláca ošetrovné podľa osobitného predpisu alebo poskytuje služobné voľno alebo pracovné voľno inej osobe, ktorá sa o takého člena rodiny v tomto čase a z tohto dôvodu stará; splnenie podmienky nároku na služobné voľno policajt preukáže čestným vyhlásením.
(6) Policajtovi, ktorému vznikol nárok na služobné voľno z dôvodu podľa odseku 2 pred nadobudnutím účinnosti tohto zákona, tento nárok zanikol počas krízovej situácie pred nadobudnutím účinnosti tohto zákona a potreba starostlivosti o dieťa trvá aj po nadobudnutí účinnosti tohto zákona, vzniká nárok na služobné voľno s nárokom na služobný plat podľa tohto zákona aj za obdobie potreby starostlivosti, za ktoré nevznikol nárok na služobné voľno pred nadobudnutím účinnosti tohto zákona.
(7) Policajtovi, ktorému bolo poskytnuté služobné voľno podľa odsekov 2 a 3, môže nadriadený po vyhlásení bezpečnostného opatrenia v súvislosti s krízovou situáciou prerušiť čerpanie služobného voľna a nariadiť nástup do výkonu štátnej služby, ak je to v dôležitom záujme výkonu štátnej služby. Nadriadený oznámi policajtovi nástup do výkonu štátnej služby podľa predchádzajúcej vety najneskôr 24 hodín vopred."
3. V čl. IX druhom bode § 209j ods. 1 sa za slovo „karantény" vkladajú slová „v súvislosti s výkonom štátnej služby".
4. V čl. IX druhom bode § 209j sa za odsek 3 vkladá nový odsek 4, ktorý znie:
"(4) Príslušníkovi, ktorému bolo poskytnuté platené služobné voľno podľa odsekov 2 a 3, patrí služobný plat vo výške 75 % z posledného priznaného služobného platu podľa § 103 ods. 4."
Pán predsedajúci, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.3.2020 13:15 - 13:17 hod.

Michal Šipoš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som chcel poprosiť pána poslanca Fica, ja rozumiem tomu, že on potreboval sa prihovoriť svojim voličom a potreboval im povedať to, že niekto tu je mafián a niekto je veľmi zlý človek a potreboval dať ten politický svoj odkaz.
Ale ja by som chcel odkázať aj všetkým iným ľuďom, ktorí nevolili SMER, ktorí volili aj iné strany, aby si jednoducho uvedomili aj to, čo už v minulosti Robert Fico povedal a nedodržal. Bol tu jeden výrok o tom, ako hovoril, že on už v roku 2014 v politike nebude. Pokiaľ viem, stále tu sedí, je tu.
Potom tu bol ďalší výrok, ktorý spomínal pán Sulík, pán Pčolinský, v TA3, kde hovoril, že on keby už bol, raz skončila jeho moc, on by si nesadol do opozičnej lavice a nevykrikoval by. To bol druhý sľub, resp. druhá jeho veta, ktorú hovoril a nedodržal ju.
A čo sa týka pána Blahu, pána poslanca Blahu, tak keď nechodí pán poslanec Fico na Facebook, tak ja mu odporúčam, aby si išiel pozrieť profil pána Blahu, aby si prečítal všetky tie statusy, všetky tie škaredé, nepravdivé, klamlivé slová o rôznych ľuďoch, kde velebí totalitné režimy. Kde jednoducho sám si do svojich úst klame, sám hovorí veci, ktoré sú nepravdivé. A keď Robert Fico toto nevidí, tak ja mu odporúčam, aby si to pozrel, aby si to naštudoval a potom si uvedomí, kto je v skutočnosti pán poslanec Blaha.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis