Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

10.5.2022 o 11:11 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

6.12.2022 17:11 - 17:11 hod.

Michal Šipoš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Žiadam o termínovanie prerokovania bodov z dielne ministerstva životného prostredia – č. 40, tlač 1235, je to vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 414/2012 s emisnými kvótami a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a takisto tlač číslo 41, teda pardon, bod č. 41, tlač 1236, je to vládny návrh zákona o ochrane ovzdušia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, schváleného programu na utorok 13. 12. 2022 o 14.00 h po obedňajšej prestávke.
Zároveň žiadam o termínovanie hlasovania o bode programu č. 4, tlač 1040, je to vládny návrh zákona o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia, na utorok 13. 12. o 17.00 h. Dôvodom žiadosti je zahraničná služobná cesta ministra životného prostredia do Kanady na COP15.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

29.11.2022 16:11 - 16:11 hod.

Michal Šipoš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením určil za spravodajcu k návrhu zákona (tlač 1297). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj a Výbor Národnej rady pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 27. januára 2023 a v gestorskom výbore do 30. januára 2023 od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2022 11:55 - 11:57 hod.

Michal Šipoš Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Ďakujem veľmi pekne, Marek, za tvoje vystúpenie, ktoré bolo konštruktívne, pravdivé a mám pocit, že niekto sa tu už aj dovyvíjal. Chvalabohu, že ty sa ešte ďalej posúvaš. Niektorí poslanci, mám pocit, že tu zaspali na tejto schôdzi a zase musím len povedať, že na to, ja som čakal, že tu bude nejaká vážna diskusia, že tu budú dobré, silné argumenty, ale pán Blaha tu nám vyčítal, že tu je málo poslancov. Teraz sa pozerám, že smeráci sú tam dokopy, ste tu ôsmi a pán Blanár je deviaty, on tu musí byť. Ja neviem, či toto akože je ten cieľ váš, že vy ste tu akože seriózne chceli sa dneska baviť o zdravotníctve. A na jednej strane vykrikujete, haníte koaličných poslancov z OĽANO, že tu nie sú, a na druhej strane tuná pár pozbierancov, prepáčte, ale sedíte tu a ani celý klub neviete dať dokopy, aby ste tu sedeli a vážne diskutovali. Čiže ten prístup je veľmi slabý z vašej strany, ale ešte raz opakujem, 232 mil. dávame do zdravotníctva napriek ťažkým časom na platy nielen lekárom, ale aj iným zdravotníkom, 25 zdravotníckych povolaní, plán obnovy, staviame nové nemocnice a konečne už to musíme po tých vašich vládach nejakým spôsobom napraviť. Škoda, že sme v ťažkej situácii, škoda, že je kríza, energetická kríza, mali sme covid, je tu vojna, ale verte tomu, že my urobíme všetko pre to, aby sme tým ľuďom pomohli a ten stav, ktorý ste nám tu zanechali, zvrátime, naštartujeme a konečne sa posunieme tam, kde by slovenské zdravotníctvo malo patriť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

11.11.2022 11:10 - 11:10 hod.

Michal Šipoš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som tiež chcel zhodnotiť túto schôdzu a musím povedať, že veľmi slabé, kolegovia z opozície, keby tu nebol, keby tu nebol zmätený, premotivovaný pán Blaha a nadopovaný pán Mazurek, tak je to taká, že tretia, tretia cenová, hundrete si tu svoje veci stále dokolečka a nemáte tú, nemáte v sebe tú schopnosť sa pozrieť do zrkadla, čo vy ste tu za dvanásť rokov napáchali, páni.
Rezort zdravotníctva bol dlhé roky skutočne stredobodom záujmu strany SMER. Bol stredobodom záujmu finančných skupín, oligarchov, vašich kamarátov tzv. vašich ľudí. Pán Blaha, pán Blaha, pán Fico, presne tak. Poďme kauza CT 2014, koľko tam bolo predražených CT-čiek, koľko? Že pán Paška musel odstupovať sám, koľko? Poďme, masér Kostka za 3 mil., pán Fico, kto vás masíroval na Úrade vlády za 3 mil.? Poďme ďalej, zmluvy s tetou Ankou, šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne so svojou tetou 77-ročnou podpisoval zmluvy predražené, páni.
Poďme ďalej, Raši, eurofondy, kto sa tam prihlasoval? Dopredu pripravené firmičky a tak ďalej a tak ďalej by sme mohli hovoriť. Nákup vakcín proti prasačej chrípke, pán Fico, toto si naštudujte a ukážte to pánovi Blahovi. Toto bolo, že rozkrádačka par excellence a nakoniec tie vakcíny ani nikto nechcel.
No a vy tu idete rozprávať o tom, že my nerobíme nič? Počúvajte, za dvanásť rokov, čo vy ste napáchali, ani dvanásť rokov nám nebude stačiť, aby sme to zvrátili naspäť. Teraz dávame 232 mil. všetkým zdravotníkom. Nielen lekárov, všetkým a budeme pokračovať, budeme stavať nemocnice, budete sa smiať, koľko chcete, ale verte, že ľudia nie sú sprostí a ľudia to vidia. A môžte tu skákať, koľko chcete od rána do večera. Zatiaľ, kolegovia, veľmi slabé, veľmi slabé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.11.2022 11:10 - 11:10 hod.

Michal Šipoš
Ďakujem pekne, pán predseda. Na základe dohody troch poslaneckých klubov OĽANO, SME RODINA a SaS žiadam o presunutie hlasovania o parlamentnej tlači 1060. Ide o návrh poslancov Juraja Šeligu, Petra Kremského a Ľuboša Krajčíra na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zrýchlením niektorých konaní na nasledujúcu schôdzu Národnej rady so začiatkom 29. novembra 2022. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.10.2022 17:10 - 17:10 hod.

Michal Šipoš
Máte to tam.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.10.2022 17:10 - 17:10 hod.

Michal Šipoš
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Na návrh troch poslaneckých klubov OĽANO, SME RODINA, SaS navrhujem presunúť hlasovanie o parlamentnej tlači 1040, je to vládny návrh zákona o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia, na záver 72. schôdze Národnej rady. Ďakujem.
Skryt prepis
 

22.6.2022 11:25 - 11:40 hod.

Michal Šipoš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, milí kolegovia, kolegyne, poslanecký klub OĽANO považuje pomoc rodinám prostredníctvom prorodinného balíka z dielne ministra financií za rozumnú, systémovú a opodstatnenú vec. Najmä v čase zdražovania, v týchto časoch, ktoré vidíme, čo sa deje nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Poslanecký klub OĽANO preto opätovne podporí rodiny s deťmi, k čomu vyzývame aj ostatných poslancov a poslankyne. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.5.2022 11:11 - 11:12 hod.

Michal Šipoš Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Na základe dohody troch koaličných poslaneckých klubov – OĽANO, SaS a SME RODINA – žiadam zaradiť do programu parlamentnú tlač 781, je to zákon o Slovákoch žijúcich v zahraničí, za parlamentnú tlač 857, to je novela Trestného zákona. Potom vyradiť z programu parlamentnú tlač 874, ústavný zákon, európske záležitosti, a parlamentnú tlač 931, to je rokovací poriadok parlamentu, a presunúť ich na najbližšiu riadnu schôdzu parlamentu.
Za ďalšie zaradiť parlamentné tlače v tomto poradí: tlač 840, novela zákona o potravinách, následne tlač 929, príspevok pri narodení dieťaťa, následne tlač 852, novela Zákonníka práce, sezónne práce, následne tlač 762, mediálny zákon, následne 898, zákon o publikáciách a na záver 857, novela Trestného zákona na koniec schôdze.
Odôvodnenie: Cieľom je zefektívniť priebeh nadchádzajúcej schôdze (smiech v sále) Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 4.5.2022 10:12 - 10:15 hod.

Michal Šipoš Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ako gestorský výbor k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 395/2019 Z. z. o občianskych preukazoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 73/2020 Z. z. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 828, podáva Národnej rade v súlade s § 79 ods. 1 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky spoločnú správu výborov.
Národná rada uznesením č. 1204 z 1. februára 2022 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet, výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj a výboru pre obranu a bezpečnosť. Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
Výbory Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým bol návrh zákona pridelený zaujali k nemu nasledovné stanoviská:
– ústavnoprávny výbor uznesením č. 454 z 9. marca 2022 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi,
– výbor pre financie a rozpočet uznesením č. 290 z 10. marca 2022 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi,
– výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj uznesením č. 137 z 10. marca 2022 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi,
– výbor pre obranu a bezpečnosť uznesením č. 136 zo 14. marca 2022 s návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod bodom III spoločnej správy vyplynuli tri pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.
Gestorský výbor odporúča o návrhoch výborov Národnej rady, ktoré sú uvedené v spoločnej správe hlasovať takto: hlasovať spoločne o bodoch 1, 2 a 3 zo spoločnej správy s odporúčaním gestorského výboru schváliť. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade predmetný návrh zákona schváliť v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v spoločnej správe.
Spoločná správa výborov Národnej rady bola schválená uznesením gestorského výboru č. 148 dňa 25. apríla 2022.
Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady v znení neskorších predpisov.
Ďakujem veľmi pekne, skončil som.
Skryt prepis