Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 9:36 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 28.4.2020 9:44 - 9:54 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážené kolegyne, kolegovia, pani ministerka Milanová, ktorá sa už ospravedlnila za svoje výroky, začnem tak trochu od veci, ale ono je krásne, viete, vy sa ospravedlníte, zrazu je všetko v pohode, ja sa môžem ospravedlňovať aj 5 rokov a stále sú tu pacienti, ktorí budú pripomínať, ako Mazurekovi rupli nervy, aký je strašne zlý extrémista, toto je ten krásny dvojaký meter, ktorý sa v médiách používa, a vy ste teraz exemplárny príklad, na ktorý môžme poukazovať.
Kolegovia, kolegyne, ja som tu minulom svojom vystúpení minulý týždeň zhodnotil, prečo nie je možné podporiť dôverou túto vládu. Mal som len 20 minút, tak som sa nestihol venovať všetkým témam, ktoré by som chcel vo svojom príhovore rozobrať, ale medzičasom vystúpila jedna nesmierne závažná otázka, dialo sa to tento víkend a opäť dokladuje tú skutočnosť, že nie je možné tejto vláde poskytnúť dôveru. Pozrite sa, čo robí vláda Igora Matoviča so slovenskými opatrovateľkami na rakúsko-slovenských hraniciach. Veď to je odporné, neľudské zaobchádzanie s ženami, ktoré boli vyhnané za hranice našej vlasti nie preto, že by tam chceli ísť, ale preto, že chceli uživiť svoje rodiny. Chodia tam, pracujú tam, sú tam celé mesiace a nemôžu sa vrátiť, lebo sa boja ísť do štátnej karantény. Karantény, ktorú vytvorila táto vláda. A prečo sa do nej boja ísť? No lebo sme videli to obrovské množstvo prípadov, kedy ste zaradili zdravých ľudí na jednu izbu, na jednu bunku s ľuďmi, ktorí boli nakazení. Videli sme tie prípady, že človek strávil 14 dní v karanténe, vyšiel mu negatívny test a o dva dni na to mu vyšiel pozitívny a povedali mu, ostaň tam ďalších 14 dní a, samozrejme, si to zaplať. Vidíme, že ženy z Bratislavy dávate do Starej Ľubovne do karantény, ženy zo Starej Ľubovne dávate do Bratislavy, z východu na západ, jednoducho je v tom úplný chaos. Je vám úplne jedno, že tieto ženy majú potvrdenia z Rakúska, že nemajú žiaden vírus, sami si ho dali urobiť, sami si to zaplatili, sú ochotné ísť na Slovensku do karantény, no po celých mesiacoch stále trváte na tom a po hodinách a hodinách čakania na týchto hraniciach, aby museli ísť do štátnej karantény, s ktorými sú zásadné negatívne skúsenosti, a preto chcem apelovať na vás, aby ste, aby ste zobrali nejaký ten základný cit a pomohli týmto slovenským opatrovateľkám, lebo to, čo sa deje, to proste nemôžme ignorovať, je to smutné a tieto ženy sa skutočne ničím neprevinili a bolo potrebné sa tu z pléna Národnej rady týchto žien zastať, keď na to jednoducho nemáte čas, lebo pán premiér si musí fotiť nejaké šuflíky, nejaké raňajky a podobné nezmysly, ktoré nezaujímajú absolútne nikoho, len jeho samotného.
Kolegyne, kolegovia, chcem však teraz prejsť ďalej k obsahu programového vyhlásenia vlády. Okrem toho, že ste vláda, ktorá neustále a za každých okolností nepomáha svojim občanom, svojim podnikateľom, ale pomáha bankám, a to za každým a jedným zákonom, ktorý ste tu v pléne Národnej rady prijali, tak takisto deklarujete tento svoj záujem aj v samotnom programovom vyhlásení vlády. V sekcii finančný trh hovoríte o tom, že chcete obmedziť obeh jeden- a dvojcentových mincí, aby ste znížili náklady komerčných bánk. Ja tento krok vnímam ako postupná cesta k odstraňovaniu hotovosti, ako postupná cesta k tomu, aby ste zásadne obmedzovali obeživo, ktoré dáva obyvateľom Slovenskej republiky slobodu, a nútili ich platiť kartami. A to vaše zdôvodnenie, že chcete znížiť náklady komerčných bánk, to je pri súčasných ziskoch, neuveriteľných obratoch a čistého zisku, ktoré banky na Slovensku dosiahli, za minulý rok 643 mil. eur čistého zisku, to je úplne smiešne.
A potom, aby sme nepovedali, že tým bankám pomáhate málo, tak zároveň deklarujete záujem prehodnotiť výšku aktuálneho bankového odvodu. Tak nielenže im poskytnete možnosť ďalších 6 mesiacov, prípadne 9 mesiacov, o ktoré si klient, ktorého ste pripravili o možnosť pracovať, oddlží, teda oddiali splácanie svojho úveru, a dáte im možnosť čerpať za to jednoducho úroky a banky dnes už posielajú hromadne esemesky svojim klientom, aby si využili túto možnosť, pretože to pre nich nie je žiadna nejaká cesta k uskromňovaniu, ale práve naopak, cesta k ďalšiemu väčšiemu zisku, ako riešenie zlej situácie a stabilizácie verejných financií, v programovom vyhlásení vlády hovoríte o tom, že umožníte občanom a podnikateľom čerpať štátom kryté úvery v komerčných bankách, to znamená, zase idete pomôcť bankám k luxusnému biznisu, ku krytým úverom, ktoré zase zaplatia tí úbohí obyvatelia, ktorých ste dostali na hranu chudoby, ktorí si ho musia vziať a ešte svojimi daňami zaňho budú ručiť. Veď to je neuveriteľná vec!
A po tom všetkom, keď takto bankám pomáhate, keď takto špičkovo zarábajú, im ešte idete znižovať bankový odvod, aby, chudáčikovia, mohli zarobiť o niekoľko stoviek miliónov eur naviac. Mi povedzte, či toto je sociálne cítenie, či to je krok k zlepšeniu životnej situácie ľudí, alebo krok k tomu, proti čomu ste deklarovali veľký boj, to znamená krok k pomoci zisku oligarchom, oligarchom vo finančnom sektore, ktorým sa darí na Slovensku najlepšie spomedzi úplne všetkých.
Potom v sekcii bezpečnosť štátu deklarujete to, že chcete prijať bezpečnostnú stratégiu. Ako poznáme súčasného ministra obrany pána Naďa, zbrojného lobistu Spojených štátov amerických, agenta zahraničných služieb, fanatického NATO- a amerikanofila, asi vieme predpokladať, tušiť, čo bude obsahom takejto bezpečnostnej stratégie. Ja sa chcem spýtať vás poslancov OĽANO, poslancov SaS, ZA ĽUDÍ, SME RODINA, či vážne považujete Ruskú federáciu za bezpečnostnú hrozbu, ako to považuje napríklad minister obrany pán Naď, a či vážne trváte, alebo súhlasíte s tým, aby bola prijatá bezpečnostná a obranná stratégia, o ktorej sa toľko hovorí a ktorej tým hlavným kameňom úrazu bolo práve to, že hovorí o Ruskej federácii ako o bezpečnostnej hrozbe. To je vážne potrebné v súčasnom stave sveta vytvárať si ďalších nepriateľov? To je vážne potrebné zvyšovať to napätie vo svete, je vážne potrebné neustále prehlbovať tú krízu a nedôveru medzi jednotlivými štátmi? Fakt je Ruská federácia pre nás hrozbou a naozaj si to myslia aj vaši voliči? Ja verím tomu úprimne, že voliči, ktorí volili Igora Matoviča preto, že kričal, lebo Fico, lebo Fico a stále Fico, Fico, asi nemajú záujem na tom, aby bola prijatá nejaká bezpečnostná obranná stratégia, ktorá vyjadruje takýto, takýto bláznivý názor.
Otvorene v tom programovom vyhlásení, prakticky v každej kapitole spomínate mimovládny sektor. Mimovládne organizácie ako garanta tohto, ako garanta hentohto, ako partnera v rokovaní o tomto, o hentom, jednoducho mimovládne organizácie neustále a bez prestávky. Protislovenské, protištátne mimovládne organizácie s jednoznačne s protinárodnou a protikresťanskou agendou sú pre vás jednoznačne zásadným partnerom a deklarujete zvýšenie finančnej pomoci, finančných príspevkov pre tieto mimovládne organizácie, ktoré tu už napáchali obrovské množstvo škody.
A výrazne ma tak zaujíma, ale nie že zaujíma, ale udivuje, ako dokážete krásne pracovať s tými slovíčkami, tak ako aj Severoatlantická aliancia, keď píšete, že je potrebné, aby Slovenská republika sa aktívne zúčastňovala na tzv. predsunutej prítomnosti Severoatlantickej aliancie.
Keď si bežný obyvateľ Slovenskej republiky prečíta nejakú vetičku, že predsunutá prítomnosť Severoatlantickej aliancie, ani netuší, čo si má pod tým predstaviť, veď ono to neznie nejak strašne, neznie to nejak strašidelne, v skutočnosti to znamená len to, že budete aktívne posielať slovenských vojakov provokovať na ruské hranice, provokovať vojenský konflikt, robiť tam bububu, aby ste mohli ukázať, akí vy ste úžasní, akí ste silní, akým ste kvalitným partnerom Severoatlantickej aliancie, a ja sa z môjho skromného názoru môžem opýtať, na čo je toto dobré. Načo majú slovenskí daňoví poplatníci v týchto ťažkých časoch zase platiť stovky miliónov eur za nejakú predsunutú prítomnosť, to znamená za vojenskú provokáciu na ruských hraniciach? To vám vážne toto príde ako natoľko dôležité, aby ste to museli neustále pretláčať?
Jediný štát, ktorý aktívne menujete vo svojom programovom vlády ako strategického partnera Slovenskej republiky, sú Spojené štáty americké. Píšete tam dokonca to, že Slovensko je súčasťou euroatlantického priestoru. Podľa mňa je to absurdný nezmysel. Ja neviem ako vy, ale ja si myslím, že Atlantik je dosť ďaleko od Slovenskej republiky, a nieže my sme súčasťou euroatlantického priestoru, ale euroatlantický priestor sa svojou násilnou okupačnou politikou rozšíril až k hraniciam Ruskej federácie a stále pokračuje. A tak sme sa - v úvodzovkách - stali súčasťou euroatlantického priestoru. A potom píšete, deklarujete, že musíme byť strategickým partnerom Spojených štátov amerických, že musíme prerobiť slovenské letiská, lebo veď Spojené štáty americké tu len tak prídu a investujú tu stovky miliónov eur, oni za to nič nechcú. Videli sme to v Sýrii, v Iraku, v Líbyi, v Afganistane, oni nikdy nič nechceli. Oni vždy prišli a len tak zadarmo rozhadzovali peniaze z vrtuľníka a každý mohol byť šťastný. A to isté vy hovoríte, že urobia na Slovensku.
Ja keď sledujem celkovo túto vašu koncepciu zahraničnej politiky Slovenskej republiky a všetkých tých rečí o boji proti dezinformáciám, hoaxom, o tom, ako chcete sprísňovať zákony na potieranie slobody slova, ako ešte viac chcete priškrtiť slobodu slova, tak jednoducho nemôžem pozerať na to a povedať si, že táto vláda si zaslúži dôveru. Vláda, ktorá chce podporovať teroristický pakt NATO, vláda, ktorá chce ďalej prehlbovať jednosmerné a protislovenské orientovanie nášho štátu na ten Západ, na tie vysnené Spojené štáty americké, si jednoducho dôveru nezaslúži.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 11:35 - 11:37 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Šeliga, nabudúce to skúste trochu lepšie. Naozaj, ja neviem, aké urážky, aké osobné útoky na pani Remišovú som mal, ani na pani Milanovú, ja som akurát zhodnotil zo svojho skromného názoru a pohľadu odbornosť pani Remišovej, o ktorej je známe, že mala tlačovku už úplne ku všetkému okrem vesmírnych letov hádam a situácii na medzinárodnej vesmírnej stanici. A práve preto som povedal, že keď už táto pani poslankyňa, bývalá, môže robiť podpredsedníčku vlády pre informatizáciu verejnej správy, tak to už to potom môže robiť úplne každý vzhľadom na jej odbornosť a vzdelanie. Pretože tam nešlo o to, že by ona bola odborníčka, nešlo tam o to, že by mala skúsenosti a orientovala sa v tejto problematike, išlo tam o to, že potrebovala nejaký teplý flek v rámci koaličných vyjednávaní, tak ste to nejako museli vykšeftovať. A nehrajte sa na to, že to tak-to ne-bo-lo. Proste je to fakt, je to pravda. Takže si vyprosím nejaké urážky, nejaké dehonestácie.
A čo sa týka pani Milanovej, verejne dohľadateľný údaj na jej blogu, ako hanobila a urážala všetkých príslušníkov jednej menšiny. Čo je zlé na tom, že som to tu povedal? Mám právo ako opozičný poslanec si povedať tieto slová. To znamená, nešlo o žiadny útok na ženu, išlo o hodnotenie ministerského postu.
A keď ste tu hovorili o tom, že to emočne nezvládnem a zosypem sa, tak ja vám chcem povedať, že ja nie som Jozef Pročko, aby som sa tu povyzliekal donaha, chytil si svoju výbavu a behal po námestí SNP po Bratislave a hral sa na to, že som vtáčik. To znamená určite nie, ja sa emočne zrútiť neplánujem, takže nemusíte sa báť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 11:28 - 11:30 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za reakcie kolegom, ktorí reagovali príčetne, hodnotne a k téme.
Ďakujem aj pánovi Pellegrinimu za to, že vás usmernil trochu, že bolo by fajn aj reagovať na to, čo som povedal, a nie na to, čo sa stalo pred piatimi rokmi niekde na stanici.
Jedna vec ma teší, a to je to, že pán Benčík tu reálne - a kto už iný to môže vedieť lepšie ako on -, ktorý bol všade, všetko videl a všade má svoje oči, reálne tu povedal, že som žiadne kamene nehádzal a tam na vás, pán Krúpa, hore teraz mierim, že dúfam, že sa ospravedlníte mne aj Marianovi Kotlebovi, ktorý vás vyzval na tých 10-tisíc eur, že ich vám dá, keď nájdete tieto dôkazy, verím tomu, že nechcete spochybňovať slová takého známeho archivára, ako je pán Benčík.
No, ide o to, že pán Benčík ma tu obvinil, že síce som nič nehádzal, ale že som reálne niečo vyprovokoval, je to absurdný nezmysel. Ja som tam išiel okolo a zachoval som sa hrubo (smiech v sále), zachoval som sa hrubo, zachoval som sa zle, bolo to, keď som mal 20 rokov, verejne som sa za to veľakrát ospravedlnil, nie, oproti tomu, čo napísala pani Milanová, by sme si to mohli porovnávať, ale kaž-do-pád-ne ja som sa za to XY-krát ospravedlnil, a vy ste tak úboho na tom, že nemáte na mňa žiadnu kauzu, žiadny pôvod zo zbohatlíckej rodiny, žiadne dva byty niekde v centre, žiadne nejaké ekonomické trestné činy, tak ťaháte to, že keď mal 20 rokov, tak mu buchli nervy, aj keď sa za to 300-krát ospravedlnil. Je to úbohé, je to taktika zúfalcov, ktorí nemajú žiadne argumenty.
Pán poslanec Sloboda, vy ste síce povedali, že členstvo v SaS už stojí už len 100 eur ročne, viem, že niekedy to bolo 500 eur. Možno ste to teraz znížili, dobre, v poriadku. (Reakcie z pléna.) Viem, že pán Sulík to niekedy takto hovoril.
Druhá vec. Pán, pán poslanec, pán poslanec Čekovský, vy ste povedali, že urážam ministra zdravotníctva a že spochybňujem jeho odbornosť. Ja som práve naopak, ja som povedal, že jeho odbornosť si nedovolím spochybniť, ale spochybňujem to, že hodilo ho o zem a že rozprával cudzím jazykom a že doňho vstúpil Duch Svätý. To spochybňujem. A to úprimne, úprimne, naozaj kresťanská viera je úžasná vec, to znamená ja som spochybnil sektárske pôsobenie pána ministra.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.4.2020 10:52 - 11:12 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, ctené kolegyne, kolegovia, nová vláda Slovenskej republiky nás tu žiada o dôveru. Žiada si o dôveru, aby mohla na ďalšie štyri roky spravovať spoločný majetok obyvateľov Slovenskej republiky, spravovať náš štát. Kto ale tvorí túto vládu? To si najprv musíme vysvetliť.
Sú to dve politické strany - SME RODINA, SaS, aj keď SaS nie je nejaká ľudová politická strana, keďže členský poplatok je tam nejakých 500 eur ročne, ale nejakú tú členskú základňu aspoň má.
Potom je tu marketingový projekt bývalého prezidenta Slovenskej republiky, známeho agenta zahraničných služieb, pozemkového podvodníka, mafiána a chronického daňového kriminálnika Andreja Kisku, s tým názvom Žaľudi, pardon, Za ľudí, ja neviem, som tak zvyknutý, lebo vás tu aj koaliční partneri takto volajú v neformálnych debatách.
A potom je tu politická strana, ktorá sa síce tvári, že je politickou stranou, možno de iure aj áno, ale de facto nemá s politickou stranou nič spoločné. OĽANO je totižto rovnaká schránková firma ako tie, na ktoré bol poukazovať váš pán predseda Igor Matovič na tom Cypre.
Veď mi len, prosím pekne, povedzte, čo je to za politická strana, ktorá má riadiť štát dlhodobo so štyrmi členmi? Nie je to nič iné ako právnický subjekt, právnická osoba slúžiaca na to ako efektívna forma vyťahovania peňazí štátneho rozpočtu do vrecka Igora Matoviča a jeho manželky. V Trnave vidíme výsledky týchto konaní.
A vy sa nehrajte, nebodaj, na to, že ste nezávislé osobnosti. Nikto z vás nie je nezávislá osobnosť. V skutočnosti ste len bábky na šnúrkach Igora Matoviča, pretože je to len on, kto povie, kto z vás pôjde kandidovať, kto z vás nepôjde kandidovať. Je to len on, kto má finálne rozhodnutie a kto povie, na čo budú a nebudú použité finančné prostriedky, a je to on, ktorému sa musíte celé štyri roky strkať, slušne povedané, do vôle, do priazne, aby ste opäť mohli kandidovať. Tak tu nehovorte o nejakých politických stranách, o veľkolepých projektoch a o boji proti korupcii alebo, nebodaj, daňovým podvodom s predsedom, ktorý najazdí 600 kilometrov denne na maminej Fabii, lebo je najpracovitejší človek na Slovensku.
V skutočnosti je len pravda taká, že je úplne rovnaký ako všetky ostatné štandardné politické strany, ale, a to, bohužiaľ, smeráci dokázali za tie obdobia, ktoré na Slovensku vládli, zanechať takú pachuť, zanechať také obrovské množstvo káuz, také obrovské množstvo rozkrádaní, zlodejín, že už človek predpokladá automaticky, keď SMER nominuje nejakého človeka do určitej štátnej pozície, že, bohužiaľ, sa s ním budú v budúcnosti spájať nejaké kauzy. A vidíme to každý deň. A ľudia potom reagovali takým spôsobom, že si vybrali najväčšieho blázna, najväčšieho klauna, ktorý vedel nič, nevedel nič iné, len neustále vykrikovať, a zvolili si práve toho. Bolo im jedno, že nemá politickú stranu, bolo im jedno, že nemá politickú stranu, bolo im jedno, že je to fanatický diktátor, bolo im jedno, že plače vždy, keď sa dostane do problému, ako malé dievča, hlavne že porazíme toho Fica. Lenže, priatelia, toto, toto jednoznačne nestačí.
A povedzme si rovno, kto vlastne volil túto stranu OĽANO? Pretože tu je, tu nastáva jedna veľmi zaujímavá situácia, jeden veľmi zaujímavý fakt. Zoberme si takú dedinu na východe Slovenska s názvom Jarovnice. V okrsku č. 2 získal Igor Matovič 88,7 %. Krásny výsledok, povieme si. V okrsku 3 len 77,79 %, v Stráňach pod Tatrami 58 %, v Krížovej Vsi 51 %, v okrsku 3 Smižany 83 %, v Bystranoch 60 %, v Pavlovciach nad Uhom 87,72 % a mohol by som takto pekne pokračovať aj ďalej.
A viete, o čo tu ide? Ide tu o to, že sú to obce s veľmi výrazným zastúpením jednej známej menšiny. A teraz sú tu dve otázky:
Prvá. Buď si Igor Matovič s pánom Pollákom, ktorý je v tomto špičkový expert, kupovali tieto hlasy, ako to povedali na tom videu z Bardejova tie dve príslušníčky menšiny. Alebo došli títo obyvatelia v týchto osadách na základe obrovského množstva vedomostí, faktov a skrze analytického vyhodnocovania prijatých údajov k tomu, že práve Igor Matovič je najlepší spasiteľ, že práve Igor Matovič je ten, ktorý ich zachráni a zlepší im životné podmienky. Naraz vo všetkých osadách na celom východe. Takto to funguje podľa nich.
Ja budem veľmi rád, keď sa na to príde, keď sa to vyšetrí a keď sa to zistí, kto si tie hlasy kupoval. Pretože ak máme dospieť do bodu, že si určité množstvo obyvateľov z 90 % vytvorí rovnaký politický názor, tak načo nám je demokracia? Kde je tá pluralita názorov, na ktorých má demokracia stáť, keď 90 % ľudí volí jednu politickú stranu? Potom sa nehrajme na demokraciu ani z nejakého rýchlika.
A potom je tu druhá vec, ktorú ste sľubovali všetkým obyvateľom Slovenskej republiky. Údajne budete vláda odbornosti, vláda profíkov, vláda odborníkov, vláda, ktorá vymení tie staré, prehnité štruktúry a tých amatérov, ktorí to tu viedli doteraz a rozkrádali štát. No a kde sú tí odborníci? Nepochybujem, že niektoré ministerské pozície sú zastávané ľuďmi z fachu, ale potom tu máme nominácie ľudí, ktorí len túžili byť v nejakej vládnej pozícii a vy ste im to dopriali, dokonca im vytvárate nové ministerstvá, nové úrady, podpredsedov vlády, len aby mohli niekde pohodlne sedieť a mať na starosti nejakú agendu.
A potom to dopadne tak, že kaderník, obuvník, LGBT bude ministrom školstva. Naša najlepšia politička na Slovensku, odborníčka na všetko, na čo si len spomeniete. Zaujíma vás problematika vesmírnych letov? Spýtajte sa Veroniky Remišovej. Zaujíma vás daňová politika? Veronika Remišová vám odpovie. Chcete snáď vedieť informácie o výtere pstruha potočného? No opýtajte sa Veroniky Remišovej. A najnovšie je pani Veronika Remišová odborníčka aj na problematiku informačných a digitálnych technológií a bude mať na starosti informatizáciu verejnej správy. Takú političku by nám hádam závideli aj na Marse, takúto odborníčku! Ale keď sa pozrieme, čo vyštudovala, tak je to bábkoherečka. No nádhera. Úplne všetci sme spokojní.
Zoberte si, že máte ministra zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorého odbornosť síce nechcem spochybňovať, ale ktorý je človek, členom nebezpečnej sekty. Pozrite si rozhovor s pánom ministrom Krajčím. On tvrdí, že išiel do politiky na základe toho, že mu to povedal nejaký austrálsky prorok. A potom austrálsky prorok povedal toto proroctvo a Boh za ním poslal pána Vašečku, ktorý ho zavolal do politiky. On toto tvrdí s plnou vážnosťou.
Viete, kresťanská viera je nádherná vec, kresťanská viera je niečo, čo keď človek má, čo keď cíti, tak je to úplne úžasné, ale iná vec je byť členom nebezpečnej sekty. Človek, ktorý je ministrom zdravotníctva, tvrdí, že ho hodilo o zem, začal sa triasť a začal hovoriť neznámym jazykom. A to vraj vtedy doňho stúpil Duch Svätý.
Toto je príznak všetkých tých amerických nebezpečných siekt a vy toto máte za ministra zdravotníctva. Ja sa pýtam predovšetkým v SAS-ke, vás známych ateistov, či vám nevadí, že minister zdravotníctva sa potenciálne bude rozhodovať skrze nejakých proroctiev, nejakých austrálskych prorokov? Toto sú nebezpečné veci.
A potom posledná vec, ktorú chcem skritizovať skrze nominácií na konkrétne posty ministrov, je tu sediaca pani Milanová, je mi úprimne ľúto, že tu nie je pani poslankyňa Vaňová. Pretože pani poslankyňa Vaňová sa tu veľmi výrazne ohradila voči predsedovi ĽSNS Marianovi Kotlebovi, keď obyvateľov osád nazval osadníkmi. Nehorázna vec, samozrejme. Lenže blog na stránke SME pani poslankyne Milanovej z roku pred, teraz ministerky, z roku 2011. Ja vám poviem, ako sa o našich spoluobčanoch vyjadruje pani súčasná ministerka kultúry. Citujem doslova z blogu: "Sme to my, kto musí začať preberať zodpovednosť. Dvadsať rokov demokracie podporovalo v Rómoch ich filozofiu žitia. Falošná solidarita vo forme vyplácania sociálnych dávok nevyšla", a počúvajte, "a teraz nadávame na nich. Bijeme ich za to, že sú neprispôsobivé, zlodejské svine a hovädá." Ministerka kultúry.
A ďalšia veta, počúvajte: "Sú. Sú, lebo sme ich za 20 rokov demokracie nedokázali presvedčiť, že učiť sa je potrebné, že pracovať sa oplatí, že treba myslieť aj na zajtrajšok." Toto napísala pani poslankyňa.
Iný citát z toho istého blogu, či pani ministerka. "Neprispôsobivý Róm sa takýmito vecami netrápi, keď ráno zistí, že nemá čo jesť, jednoducho sa zoberie a ide si jedlo zaobstarať. A je mu jedno, ako to urobí. Keď potrebuje svetlo a práve ho nemá, nič mu nebráni zabezpečiť si ho od suseda. Keď má chuť na ženu, dokáže skočiť aj na sestru, len aby uspokojil svoju potrebu." (Potlesk.)
Pani poslan..., pani ministerka Milanová, dúfam, že ste spokojná, pani Vaňová. (Reakcia z pléna.)
Zoberte si jednu zásadnú vec. Za čo som bol odsúdený ja? Za to, že som si povedal svoj názor, kritizoval som politiku Roberta Fica, a to bláznivé dotácie a rozkrádanie mimovládnymi organizáciami, riešenie tohto problému a kritizoval som určitú časť populácie tohto etnika.
Pani poslankyňa či pani ministerka, stále sa mi to mýli, použila také slová, ktoré ja by som nikdy nepovedal, pretože si ich nemyslím. Tak ak ja som dostal 10-tisíc od pána juristu Paludu, tak ona by musela dostať desať rokov pri tejto legislatíve. (Smiech v sále a potlesk.)
Opakujem. Opakujem: "Bijeme ich za to, že sú neprispôsobivé, zlodejské svine a hovädá. Sú." To píše pani ministerka. Keby ten blog na denníku SME, nájdite si ho, zmazala dneska, lebo určite sa to udeje, my to máme odscreenované, už to nezmažete, je to jednoducho tam.
A v inom blogu, to ešte doplním, kritizuje to, že vláda chcela prednostne posielať deti z týchto komunít do škôlok a chcela im dávať škôlky zadarmo, čo jej, samozrejme, prekážalo, teraz to majú vo vládnom programe, úplne úžasné, a píše tam: "Fakt sa teším na to, keď ma vyruší správa, že sa zriaďujú bezplatné škôlky pre všetkých." S tým ja súhlasím. Ak škôlky pre niekoho zadarmo, pre úplne všetkých. Dnes idete úplne opačnou schémou. Ale veď ministerský post za to stojí.
No a teraz poďme k samotnému programovému vyhláseniu vlády, pretože táto vláda si chce získať našu dôveru. Viete, už na začiatku programového vyhlásenia vlády uvádzate, že vláda bude za každých okolností hovoriť pravdu. To naozaj môže poslúžiť ako dobrý vtip, ale nie ako opis nejakej reality.
Vy mi vážne chcete povedať, že Igor Matovič, ktorý len za posledných desať dní zmazal, koľko, päť statusov na svojej sociálnej sieti, a to nehovorím o tých hlúpostiach, keď si tam vyzul, keď si tam fotil svoje ponožky, ale o statusoch, kde obviňoval policajtov zo svojej vlastnej neschopnosti, zrazu bude hovoriť pravdu?
Neustále niekoho douráža, predhodí ho davu, aby ho dourážali oni, aby mu vyriekli nejaký ortieľ a potom sa zistí, joj, to nebola pravda, ale mne to povedala hygienička, mne to povedal hygienik, mne to povedal hlavný lekár, mne to povedal člen krízového štábu. Nikdy za to nie je zodpovedný Igor Matovič osobne. A keď už ide do úzkeho, no tak sa rozplače a predsa mladé dievčatá napíšu, jej, on je taký citlivý, on je taký zlatý, on je ako z tej americkej komédie, viete, Matthew McConaughey, keď išiel za tou ženou a bol taký romantický, roztomilý. (Smiech v sále.)
Ale on je premiér! On je premiérom Slovenskej republiky, on má byť ten styčný maják, ku ktorému majú ľudia vzhliadať a majú mu dôverovať. Nie uplakaná baba! Veď to takto predsa fungovať nemôže. Ale vo vlastnej strane vie byť veľký diktátor.
A čo sa mi páči ešte, že uvádzate, že noviny, vládne noviny budú distribuované do každej domácnosti na Slovensku. Ja predpokladám, že viem, kde ste sa inšpirovali k takému kroku a možno vás inšpiroval napríklad slávny to Vladimir Iľjič Uľjanov alebo Josif Vissarionovič Džugašvili, Mao Ce-Tung, alebo iný preborník v tejto štátnej propagandistickej tlači, ktorá bola distribuovaná do schránok každého súdruha, a vy robíte dnes úplne to isté. To, čo ste stále kritizovali, teraz robíte, lebo sa bojíte o svoje fleky. Viete, že keď za štyri roky vo vláde, kde máte zodpovednosť, niečo pokazíte, tak vám to ľudia budú môcť vyčítať a to si predsa nechcete dovoliť, tak im budete posielať propagandistické plátky priamo do ich domácností. A najhoršie na tom je, že toto už, samozrejme, žiadna vláda po vás už nezruší. Lebo takúto neférovú výhodu ste si ako prví zaviedli vy sami. To znamená, už to tu budeme mať neustále.
No ale samotné programové vyhlásenie vlády, keď sa naňho pozriete, je nielenže populizmom, ono je súborom extrémne populistických fráz, extrémne populistických sľubov, ktoré aj elementárne uvažujúci absolvent základnej školy musí vyhodnotiť ako nerealizovateľné.
Veď si zoberte, že vy sľubujete všetkým úplne všetko. Zvyšovanie dôchodkov dôchodcom, zvyšovanie sociálneho zabezpečenia vojakom, policajtom, hasičom, zlepšovanie stavu armády, 2 % HDP na zbrojenie. Sľubujete rekonštrukciu nemocníc, zvýšenie platu lekárom, zdravotným sestrám, sľubujete zvýšenie platu učiteľom, nariadenie nových tímov, vytvorenie nového ministerstva, dobudovanie diaľnic, dobudovanie ciest, sľubujete zlepšenie starostlivosti o cesty, sľubujete postaviť tisíce nájomných bytov a takto by sme mohli pokračovať ďalej. A úplne ignorujete fakt, že sa nachádzame pred najhoršou ekonomickou krízou za posledných sto rokov.
Takto vy hospodárite, takto vy chcete sľubovať ľuďom? No a potom to naozaj môže dopadnúť tak, ako povedal Richard Sulík, že si vy vlastne len budete vyberať také tie hrozienka z toho, čo reálne chcete alebo čo budete môcť pre ľudí urobiť. Ono by to bolo krásne, keby ste všetko naplnili, lenže všetci dobre vieme, že sú to nerealizovateľné sľuby.
A v tejto veci ma zaráža postoj ministra hospodárstva Slovenskej republiky pána Sulíka, ktorý kritizoval program Ľudovej strany Naše Slovensko a hovoril, že je nerealizovateľný, lebo by stál päť alebo šesť miliárd. A koľko bude stáť tento váš program vlády, pod ktorý sa podpísal? Minimálne desať. Veď to nie je realizovateľné a všetci to dobre viete.
Ale keď ide o politiku, náhle idú nejaké výpočty, nejaká matematika, nejaké princípy logiky bokom. Hlavne že môžme oklamať svojho voliča.
Tak teraz začnem priamo obsahom toho vyhlásenia.
Hneď na úvode riešite problematiku neprispôsobivých obyvateľov na Slovensku. Ja sa tomuto venujem dlhodobo ako člen výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny a uráža, nieže uráža, ale tak zaráža ma, že v celom tomto programovom vyhlásení vlády pristupujete k obyvateľom týchto osád ako k nejakým obetiam. Ako k diskriminovaným, úbohým ľuďom, ktorí sú celý čas len znevýhodnení a je im upierané žiť normálny život skrze tých zlých bielych extrémistických rasistov, ktorí tu na Slovensku tvoria väčšinu. Ako keby tie zábery zavraždených, prepadnutých, olúpených ľudí, tých upálených psov v osadách, ako keby to ani nebola realita! Za to všetko predsa môžu tí zlí bieli rasisti.
A hovoríte tam o tom, že chcete zlepšiť sociálne, ekonomické a občianske postavenie týchto obyvateľov. Ja s vami plne súhlasím. Ale ako to chcete zrealizovať? Tým, že ich donútite pracovať? Že nastavíte sociálny systém tak, aby to bolo výhodné namiesto toho, aby bolo výhodné sedieť doma a poberať sociálne dávky? Samozrejme, že nie! Píšete tu niečo úplne iné. Chcete znížiť chudobu tak, že zlepšíte štandardy bývania. Ako zase? Klasickým prístupom pozitívnej diskriminácie, na ktorý sme u vás zvyknutí.
A keď niečo platí o tomto prístupe pozitívnej diskriminácie, tak je to predovšetkým to, že za 60 rokov, čo sa uplatňuje, ukázal, že dávať niekomu neustále niečo rovno do rúk zadarmo, nikdy nebude fungovať tak, že si to začne vážiť, že sa prispôsobí, že bude žiť slušne, ale práve naopak. Iba v tom momente, keď si to sám odpracuje, keď si sám bude uvedomovať hodnotu tej svojej tvrdej driny, ktorá viedla k nadobudnutiu toho majetku, až potom sa bude vedieť zaradiť do spoločnosti. Ale nie. Vy radšej zase zoberiete nejaké fondy, nejaké dotácie a budete robiť presne to, čo sa tu robilo 60 rokov a čo vôbec nefungovalo, a začnete im to stavať zadarmo.
Potom píšete, že chcete zlepšiť prístup k zdravotnej starostlivosti pre ľudí z týchto osadníckych komunít. A ja sa pýtam, normálne, vážne, ja žijem v takomto prostredí, žijem na východe Slovenska, žijem v okrese s najväčším zastúpením týchto obyvateľov a chcem vedieť, ja viem, že ste si teraz vytiahli mikrofóny, lebo ťažko sa takto obhajuje takéto veci, ale chcem vedieť... (Smiech v sále.) Chcem skutočne vedieť, v čom majú horší prístup k zdravotnej starostlivosti, v čom majú horší prístup, ja to chcem vedieť, na rozdiel odo mňa? V tom, že si nemusia platiť zdravotné poistenie a dostanú to isté, čo slušný, poctivý pracujúci človek, bez ohľadu na to, akú má farbu, za to, že si to platí? V tom to majú horšie? No tak to je hrozná nevýhoda. Naozaj ma to zaujíma.
A netýka sa to všetkých, viete, proti slušným, pracujúcim ľuďom, nech sú akejkoľvek farby, nemáme vôbec nič. Ale s týmto riešením sa jednoducho nemôže človek stotožniť a povedať, že toto je dobré.
Píšete o tom, že férovo vysporiadate pozemky v osadách. Zaujíma ma, ako si to myslíte. Ako to myslíte, pretože ste to tu zatiaľ nevysvetlili. A skutočne ma to trápi, pretože ak ja mám pozemok a niekto si na ňom postaví nelegálnu čiernu stavbu, tak jediné, čo mi príde ako férové, zrovnať ju buldozérom so zemou. Čo iné je férové podľa vás? Ak nie, ak je férové niečo iné, dobre, v poriadku, ale očakávajte, že si pôjdem k Igorovi Matovičovi na dvor do Trnavy postaviť chatrč a chcem sa s ním férovo vysporiadať, nech mi predá za trhovú hodnotu polovicu svojho dvora, takto to budem očakávať. Lebo ak je podľa vás férové legalizovať čiernu stavbu tým, že za trhovú hodnotu donútite majiteľa predať tento pozemok, tak toto férové rozhodne nie je.
Ďalej tam píšete o tom, že deti z týchto komunít sú nespravodlivo zaraďované do osobitných škôl, do špeciálnych základných škôl. Robila sa k tomu inšpekcia Štátnej školskej inšpekcie, zistilo sa, že je to nezmysel. Ale v poriadku, trvajte si na tom ďalej, môžete si dbať na týchto svojich mantrách, lenže nie sú pravdivé, k žiadnemu takémuto nespravodlivému zachádzaniu, á, zaraďovaniu nedochádza. Tým nechcem povedať, že nie sú výnimky, určite niektoré áno. Ale nejaká štátna diskriminačná, ja neviem, politika účelového zaraďovania určitej skupiny detí do špeciálnych škôl na základe ich pôvodu, to je absurdný nezmysel. (Kýchnutie v sále.) Presne tak, je to hlúposť. (Smiech v sále.)
Píšete... (Reakcie z pléna.) Píšete... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Poprosím kľud.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Píšete, že chcete podporiť zlepšenie celospoločenského vnímania týchto obyvateľov. Veď to je úplne jednoduché. Keď im dáte prácu namiesto záloh, keď ich zaradíte do spoločnosti, keď nastavíte pravidlá pre všetkých rovnako, keď už nebudete zvýhodňovať a rozdeľovať pri trestnom konaní jedných od druhých na základe ich pôvodu, ľudia sa budú na týchto ľudí pozerať omnoho lepšie. Myslím, všetci slušní, a je jedno, či sú bieli, čierni, oranžoví, ružoví alebo akéhokoľvek pôvodu, budú sa na nich pozerať lepšie, lebo uvidia, že sú slušní, že sa správajú normálne, že nepáchajú kriminalitu, že si nestavajú nelegálne stavby, že si platia za vodu, za elektrinu, za zdravotné odvody, sociálne odvody, tak ako každý iný slušný človek, a týmto to vyriešite. A nie tým, že začnete nejakú masovú propagáciu v médiách a v tých vašich propagandistických novinách, aby ste docielili to, že ľuďom ešte viac vymyjete mozog.
Ja som sa tieto veci chcel opýtať, hej, teda kde je v tom programovom vyhlásení vlády napísané, že prijmete opatrenia súvisiace s tým, aby rovnaký meter platil na každého. Chcel som vedieť, kde je opatrenie nastavenia spravodlivého sociálneho systému a nie neustále navyšovanie ďalších a ďalších dávok. Prijatie ďalších celoplošných sociálnych mechanizmov, ktoré len budú podporovať pôrodnosť v týchto osadách a ešte viac detí sa nevinne bude rodiť do toho hrozného prostredia, ešte viac budete takto podporovať pučatie tohto problému.
Chcel som vedieť, kde je prevencia práce polície Slovenskej republiky v týchto osadách, aby ste napríklad to, hhh, ideologické komando, o ktorom hovoril Ľuboš Blaha, že ho zavedie táto vláda, už ste ho stihli zaviesť vy predtým. Keby ste napríklad toto ideologické komando poslali do týchto problémových lokalít, aby robili niečo užitočné, namiesto stíhania ľudí za nejaký ich názor na Facebooku, ale strážili ľudí, ktorí majú problém sa prispôsobiť a rešpektovať zákony.
Očividne mi dochádza čas, tak sa ešte potom prihlásim do ústnej rozpravy a zhodnotím ďalšie veci, na ktoré mi čas vyjde.
Ďakujem vám všetkým veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 9:43 - 9:45 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Gyimesi, jedna vec je snažiť sa zastupovať menšiny v tom zmysle, že dbáte na dodržiavanie ústavou garantovaných práv, a teda to, čo by logicky malo byť a podľa mňa aj funguje, a druhá vec je bojovať za úplné zrejmé, očividné nadpráva pre konkrétne národnostné alebo etnické menšiny.
Ja vám poviem otvorene, mne sa úprimne páči, keď niekto s takým tým hrdým nacionalistickým postojom bojuje za svoj národ, za svoju národnosť, čo vo vašom prípade určite nikto nemôže spochybniť, že veľmi aktívne bojujete za svoje korene, za svoju, ja neviem, národ, za svoju hrdosť, za to, čo považujete za, za kľúčom definície svojej osobnosti, svojho národa ako takého.
Len problém vidím v tom, že na jednej strane, a to vidíme ten dvojaký meter, že kým u vás za to dostane veľký potlesk, tak keď niekto, čo i len spolovice aktívne takýmto spôsobom bojuje napríklad za Slovákov na Slovensku, tak je označený za extrémistu, rasistu, ja neviem, za neonacistu a niečo podobné. A toto je ten nebezpečný dvojaký meter. Kým jedni môžu bojovať za svoj národ, druhí nesmú!
A ešte jednu otázku ste tam dali a pýtali ste sa, že ako je dnes na Slovensku zabezpečené ústavou garantované právo na vzdelanie pre Cigánov na Slovensku. Ja nerozumiem tejto otázke vôbec, pretože ja pochádzam z okresu Kežmarok, ktorý, ako bolo už spomenuté aj v tomto pléne, má najväčší podiel tohto obyvateľstva zo všetkých okresov na Slovensku, a ja nevnímam to, žeby niekto z ľudí tam žijúcich, bielych Cigánov, to je úplne jedno, nemal ústavou garantované právo na vzdelanie zabezpečené tak, ako je nutné. Problém je so záujmom o toto právo, problém je so záujmom o vzdelanie a sám som to zažil. Ja som nastúpil do piatej triedy na základnej škole a boli sme tam v menšine, boli sme tam v menšine my ako bieli Slováci a videl som, že nie je problém to, žeby niekto nemal garantované to právo, ale problém je záujem o to vzdelanie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 15:30 - 15:32 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán minister Naď, mne je v prvom rade veľmi ľúto, že práve vy ste ministrom obrany a na druhej strane, ako sme počuli, a to si v podstate myslím o vás už veľmi dlho, ste prezliekačom kabátov a veľmi známym americkým agentom. Nehrajme sa na to, že nie, že jednoducho fakt toto robíte všetko dobrovoľne, že úplne takýmto doslova nekritickým spôsobom vnímate tú našu tzv. euroatlantickú orientáciu, to znamená orientáciu na Spojené štáty americké, o ktorej zahraničnej politike by sme tu mohli hovoriť celé hodiny a hodiny, a hovorili by sme len o kopách mŕtvol, o kope nešťastí, o imigračných krízach, Islamskom štáte a podobných dedičoch Americkej zahraničnej politiky, to znamená politiky, ktorá rozvracia celý svet a uvrháva ho do čoraz väčšieho a väčšieho chaosu a spôsobuje nešťastie stovkám miliónov ľudí na tejto planéte.
Bohužiaľ, ste ministrom. To, čo hovoril Matovič vtedy na tej tlačovke, ktorá tu bola spomínaná, že precitol a uvedomil si, že Spojené štáty americké už viac nie sú garantom bezpečnosti, ale práve naopak, sú dôvodom, prečo na svete vzniká ten chaos, o ktorom som hovoril. To jednoducho neplatí, v programovom vyhlásení vlády to píšete jasne, práve Spojené štáty americké sú tam menované ako štát, ktorý musí byť naším strategickým partnerom a ktorý pre nás znamená prakticky úplne všetko. Ale zaujíma ma v tejto veci, keby som si tak len predstavil, že niekto je čo i aspoň z polovice tak fanatický, ja neviem, rusofil, zamilovaný do politiky Kremľa, do politiky Vladimíra Putina, a bol by v nejakej vládnej pozícii, čo i len z polovice tak, ako vy ste zamilovaný do politiky Washingtonu, tak ho nielen médiá, mimovládky a celkovo politici zožerú za živa, ale proste nedali by mu spávať, jednoducho hovorilo by sa o fanatikovi, o agentovi a v prípade úplne zrejmého fanatika, ďaleko, ďaleko väčšieho, ako si viem predstaviť, práve na tú euroatlantickú stranu, a to ste vy, je úplne všetko v poriadku, je to úplne v pohode. A práve, ako to bolo spomínané, vy by ste boli dobrý v každom období. Hákový kríž, kosák a kladivo, to je úplne jedno, čo by tu vládlo, to by ste dnes... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 15:16 - 15:17 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Kmec, my sme spolu na výbore pre európske záležitosti a z toho, čo som postrehol, vás vnímam ako úplne eurofilného, NATO-filného človeka, to znamená človeka, ktorý jednoznačne mieri tú slovenskú zahranično-politickú orientáciu smerom na západ a z toho, čo ste tu teraz hovorili, je to úplne zrejmé. To znamená, chválili ste tu nejakú snahu o konsenzuálny prístup k slovenskej zahraničnej politike v preklade, pomôžem si slovami Ľuboša Blahu, ktorý teraz vystupoval (povedané s úsmevom), úplne podlízavý prístup k Spojeným štátom americkým a preto mňa tak zaujíma, že keď už ste spolu v tej jednej politickej strane, v tom SMER-e, že či by vám nebolo lepšie, keby ste sa presídlili napríklad do SaS, lebo to, čo aj hovoril kolega (povedané so smiechom), váš kolega, a to, čo pravidelne hovorí, to, s čím vystupuje, je prakticky úplne v rozpore s tým, čo ste tu deklarovali teraz. A mňa to tak zaujíma, že ako sa dá fungovať v jednej politickej strane, kde sa dochádza k úplne antagonistickým záverom k zahraničnej politike Slovenskej republiky. Na jednej strane, ak hovorím, vystupuje Blaha a iní poslanci SMER-u, ktorí hovoria "zlá Amerika, zlá Európska únia", a potom vystúpite vy a hovoríte o tom, aké je to úžasné a sedíte len dve miesta vedľa seba. Prosím vás, vysvetlite mi to.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 9:36 - 9:38 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Žitňanská, ja som nechcel reagovať, ale povedali ste tam jednu vec, ktorá ma nadchla istým spôsobom a ja sa na to nesmierne teším, lebo vy ste povedali, že školy na Slovensku by v žiadnom prípade nemali byť segregované, že by mali byť pre všetkých, to znamená, nemali by sme ľudí rozdeľovať. Ja som stopercentne za, ale až keď vy všetci, ako tu sedíte, koaliční poslanci, ministri a ďalší frajeri v týchto témach, začnete dávať svoje deti do škôl v Žehre, Huncovciach, v Šarišských Michaľanoch a nie do súkromných škôl v Starom Meste v Bratislave, nie do luxusných škôlok, ale tam, kde sa o tej segregácii hovorí najviac a tam, kde to môžete ukázať príkladom, aké je to jednoduché, ako sa dá špičkovo chodiť do desegregovanej školy, ako si vaše deti užívajú prítomnosť 15 - 16 osadníkov v spoločnej triede, ako skvelo to dopadá na kvalitu vzdelávacieho procesu a ako špičkovo vzdelané a kultúrne obohatené z týchto škôl vychádzajú. Ale nepoučujte tu ľudí a nerozprávajte o nejakej desegregácii, keď vy sami nejdete príkladom. Až vy a ľudia, ako je Lucia Ďuriš Nicholsonová a podobní, ktorí v tejto téme sú tzv. priekopníkmi, až keď vy začnete ísť príkladom, až potom si dávajte takéto veci do programového vyhlásenia, lebo netušíte, o čom hovoríte. A ja by som to veľmi, naozaj veľmi chcel vidieť, ako by takéto zbohatlícke deti chodili do jednej školy s osadníkmi a ukazovali tú desegregáciu v praxi.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 18:03 - 18:05 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegom, ktorí na mňa reagovali. Pán poslanec Čekovský, na jednej strane tu vláda vystupuje s tým, že jej máme dôverovať, máme jej veriť, je v takom a takom stave, že nemáme sa do toho montovať, na druhej strane sa pýtate, čo sme urobili my k návrhu, ktorý bol podaný dnes ráno, tu kolega Martin Beluský, ktorý sedí vedľa mňa, na výbore pre financie a rozpočet povedal presne pozmeňujúci návrh, ktorý riešil to, čo som hovoril v rozprave, samozrejme, ste zaňho nezahlasovali. To znamená, povedzte mi, čo ešte viac pre vás môžme urobiť, aby ste boli spokojní a rozhodli ste sa podporiť dobrú vec a pomôcť tak aspoň čiastočne, ale aspoň nejako občanom Slovenskej republiky.
Kolega Tomáš Taraba vás tu krásne vysmial, pretože keď si pozriete dnes stránku Železníc Slovenskej republiky, tak si pokojne zajtra, pozajtra kúpite lístky na rýchliky. Jazdí 5-6 rýchlikov z Košíc do Bratislavy denne, takže špičkové pravidlá, dúfam, že ho budú policajti a vojaci zastavovať, tieto vlaky, a každého kontrolovať na každom tom jednotlivom úseku, keď prechádza z okresu do okresu.
No a, pán poslanec Kašper, vy ste presne ten človek, ktorý má totálne že otrockú mentalitu. Vy ste denne svojím otrokárom trikrát bičovaní a potom príde deň, keď vás bičujú len dvakrát, a vy poviete, to je super, to je špičkový otrokár a ešte tým ostatným ľuďom poviete, ja mám najlepšieho otrokára na svete a som šťastný, že môžem robiť pod ním.
A čo sa týka tých vašich výpočtov, tak ja vám poviem tiež jeden výpočet. Zoberte si hypotéku 75-tisíc eur, 30 rokov splácanie, 1,5-percentný úrok. Pomerne výhodná hypotéka, povieme si. Ešte aj po 15. roku splácania je mesačný úrok z toho, z tej splátky 50 eur. To znamená, za šesť mesiacov 300 eur predražená hypotéka. A to hovoríme po 15 rokoch splácania. Koľko ľudí sa nachádza v tej dolnej a úplne možno začiatočnej hranici. To znamená, nehovoríme tu o nejakom eure na mesiac, ako ste tu prichádzali s tými výpočtami, ale znovu hovorím, vy sa budete tých bánk zastávať za každú cenu, pritom úlohou vás tu v Národnej rade nie je bojovať za tých, ktorí zarábajú 640 mil. eur čistého zisku ročne, ale tých, ktorí potrebujú v tejto súčasnej ťažkej kríze prežiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 7.4.2020 17:48 - 17:53 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán minister, drahí kolegovia, kolegyne, ja som si všimol jednu zásadnú vec, pretože vystupujem iba preto, ako ste na mňa reagovali vtedy, keď som mal tú faktickú poznámku, a snažili ste sa nejakou kresťanskou morálkou a príbehom Ježiša Krista vlastne vysvetliť, prečo by banky mali mať nárok na tieto úroky, tak som si všimol práve tú zásadnú zmenu medzi spôsobom, akým komunikujete s plénom Národnej rady od tej doby, keď ste boli opozičným poslancom a keď ste sa teraz stali ministrom.
Ja si uvedomujem tú zásadnú vec a to je to, že ste teraz ministrom a samému sa vám určite nepáči to, že je ten zákon nastavený tak, že tie banky si budú môcť za tie mesiace, o ktoré si človek oddiali splácanie svojho úveru, pýtať úroky. A vzhľadom na to, že ste asi na tých rokovaniach nemali dostatok odvahy, aby ste si povedali, a postavili a povedali jasne, že to takto nebude, že ľudia na Slovensku si zaslúžia vidieť, že aj tie banky, ktoré za minulý rok získali 640 mil. eur čistého zisku, by mohli preukázať aspoň maličkú mieru solidarity voči obyvateľom Slovenskej republiky, a ukázať im, že sú s nimi v tejto kríze spoločne. Bolo by to len symbolické gesto, pretože tu boli mnohí poslanci koalície, ako napríklad pán Kašper, ktorý tu nastavoval nejaký modulový príklad a ukazoval, že by to vlastne nebola nejaká zásadne veľká suma, a tým pádom by to tie banky nijak zásadne v tejto kríze nepostihlo. Ale dalo by to jasný signál všetkým ľuďom a zároveň by to tým ľuďom, ktorým dnes bolo zakázané podnikať, získavať príjem, zarábať si na živobytie, spôsobilo možno aj malú, možno v niektorých prípadoch väčšiu úľavu, keby aj tých 100-200 možno 300 eur nemuseli naviac za ten úver zaplatiť.
Stále sa tu bavíme o symbolickom geste, pričom banky neboli ochotné urobiť ani to málo. A keď si zhrnieme tie fakty, ako som hovoril, koľko zarobili len za posledný rok, to, že štát ručí za ich úvery, ktoré ste poskytli podnikateľom, že na jednej strane ste im povedali, zatvorte prevádzky, nesmiete generovať zisk, nikto nevie na ako dlho, a keď to chcete nejakým spôsobom riešiť, no tak si zoberte úver, štát, samozrejme, keďže Európska centrálna banka tlačí teraz peniaze ako zmyslov zbavená, tak štát za to, sa za to zaručí. Banky sa nemusia báť, že by boli na týchto úveroch stratové, pretože sú proste bez rizika, tým pádom majú špičkový zisk, potom je tu ešte ten doplnok, za ktorý som bol kritizovaný, a to je to, že ste ľuďom odporučili platiť kartou, a tým pádom banka si z tej provízie zase raz zásadným spôsobom zvyšuje zisk, pretože násobne viac ľudí podľa môjho názoru, aspoň to, čo sledujem, samozrejme, nedá sa to presne kvantifikovať, začalo využívať bankomatovú kartu ako spôsob platobnej metódy, tým pádom zase banka zarába.
A keď sme chceli len to máličko, pán minister, tú jednu jedinú vec, aby si nežiadali úrok ešte aj za tie mesiace, keď si tí ľudia, ktorí sú donútení oddialiť tie splátky, tak jednoducho banky toto odmietnu a máme tu plné plénum ľudí, kopec koaličných poslancov, ktorí tu bojujú za bankový sektor, ako sa to nedá, ako to musíme. Argumentuje sa tu dokonca Ústavou Slovenskej republiky, že predsa aj v ústave je napísané, že je právo podnikať a generovať zisk. Potom v poriadku, ak je právo podnikať, ja si to idem zajtra otvoriť kaviareň a nemôžete mi ju zastaviť, zakázať, veď mám právo podnikať a generovať zisk. Ale v prípade bánk poviete, že oni musia generovať zisk, ale podnikateľom na Slovensku mnohým, státisícom poviete, že vy musíte mať zatvorené. Oni to rešpektujú, ale čakali by aspoň maličkú mieru solidarity, a preto my tu sme, preto takto bojujeme, preto takto vyzývame aj vás, pán minister, aby ste na tých rokovaniach s tou bank..., s tými bankami proste len povedali, bolo by to voči tým ľuďom aspoň trochu pekné, pretože sa nehrajte na to, že ste chudáci, nehrajte sa na to, že vás to položí, nehrajte sa na to, že trpíte v tejto kríze, pretože rozprávkovo na slovenskom národe rok čo rok zarábate, a takýmto gestom by ste si možno aj tých ľudí získali do budúcnosti.
No a ešte horšie je to, samozrejme, v prípade nebankových subjektov, ako to tu bolo spomínané, ktoré majú tie úrokové sadzby na úplne inej miere, a v prípade klientov, ktorí, ako tu bol namodelovaný príklad, že má úver povedzme na rok a teraz si ho šesť mesiacov predĺži, tak tam už hovoríme o fakt zásadných rozdieloch v celkovej cene toho úveru, a pre týchto ľudí by to bola naozaj vítaná pomoc.
A z pohľadu Národnej rady naozaj nejde o nejaký zásadný, nejaký zásadný zásah, jednoduchý pozmeňujúci návrh jednoduché nariadenie a bolo by to vybavené. A vy ste mi tu argumentovali, že to je diktát, že my chceme ísť do Bieloruska, že my chceme diktovať, že my chceme ísť do Uzbekistanu alebo neviem kde, ale veď s takouto logikou by sa každý jeden zákon prijatý v tomto pléne dal vysvetliť ako diktát. Čokoľvek, čo sa tu prijme, môže byť diktát, lebo veď predsa Národná rada prijme zákon, ktorý je súborom určitých pravidiel, ktoré musí človek pod hrozbou nejakej sankcie dodržiavať, veď to je diktát. Čokoľvek, čo prijíma ústredný krízový štáb, je proste diktát, veď sa na to nepozerajme takýmto hlúpym, zjednodušeným spôsobom a povedzte to na rovinu, pán minister, nemáte odvahu to tým bankám povedať, bojíte sa ich, diktujú pravidlá hry, nie vláda rozhoduje, nie parlament, nie koalícia, ale banky rozhodujú a povedzme si to zásadné, aj keď to tu chcete obhajovať donekonečna, sú tak extrémne nenažrané, že ešte aj tých najchudobnejších ľuďoch, ktorých teraz táto kríza dostala do situácie, keď tie úvery platiť nedokážu, ešte aj na tých musia skutočne hanebným spôsobom zarábať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis