Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 12:55 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 12:55 - 12:56 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem za reakciu. Pán kolega Taraba, mám na tieto veci úplne rovnaký názor a práve z tohto dôvodu som využil ešte tú možnosť prihlásiť sa do ústnej rozpravy a povedať im to.
Pán Kremský, radšej ste mali počúvnuť toho najväčšieho análneho alpinistu vo vašom klube pána Šipoša a odhlásiť sa z tej faktickej, pretože ste sa zase len strápnili, pretože keď raz vláda zdvihne DPH, čo to asi spôsobí. Nenarastú ceny pre ľudí? Nenarastú? To ste fakt tak jednoduchý ako predseda hospodárskeho výboru? Čo urobí podnikateľ, keď mu vláda zdvihne DPH? Do čoho to asi predmietne? To je fakt také ťažké? Čo urobí ten, ktorý prenajíma byty, keď mu stúpne cena nehnuteľnosti?! Veď rozmýšľajte aspoň trochu! Veď tu hovoríte k ľuďom, k obyvateľom Slovenskej republiky a snažíte sa tu ich opiť rečami, ktoré môžete hovoriť deťom na základnej škole, pán Kremský. Čo sa stane, keď vláda zvýši dane? No zdvihne ceny, nie priamo, ale to je jediné logické vyústenie a vy to dobre viete, ale vy ste tak farizej a tak pokrytecký, že vy ste schopný tu zapredať aj kožu na tvári len preto, aby ste obhájili zadlžovanie! Vám to je ľahké! Aj ja by som to vedel tak jednoducho, stisnem tu gombík na tomto zariadení a je to! Ale zobrali ste tým budúcnosť celému národu! Takto sa to prosté nerobí a ja som od vás nechcel nič, pán Kremský, len jednu odpoveď a ani na to ste sa nezmohli, ani na to ste sa nezmohli.
Aký máte plán do budúcna? Nič. Žiaden. Natlačíte peniaze, rozpredáte ďalší národný majetok? Aj to posledné, čo tu naši rodičia a starí rodičia vybudovali? Aký máte plán? Nič ste nepovedali. Na nič ste sa nezmohli, pretože nič nemáte, pretože ste v tomto prípade týmito dvoma rokmi zobrali národu budúcnosť a mňa týmito vašimi detinskými volovinami, ktoré môžete rozprávať Pročkovi, neopijete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 28.5.2021 12:48 - 12:52 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ja tu žiadnu vodu nemám, pán Matovič, nemusíte sa báť, ale som rád, že máme taký ten vzájomný vzťah, že sa nemusíme natoľko, že idete preč, lebo predsa len sa mi vystupuje lepšie, keď sa na vás nemusím tak blízko pozerať. (Neutíchajúci ruch v sále a zaznievanie gongu.) S Pročkom som sa nebavil, neviem, prečo má stále tieto svoje záchvaty.
No, vážené dámy, vážení páni, tu v tomto pléne je to vždy všetko po starom, Jožko je proste Jožko, Igor je Igor. Čo ale chcem povedať, pretože včera tu boli rôzne veci, pán Matovič sa postaral o to, že sa v tomto pléne diali naozaj zvláštne úkazy na jednej strane medzi koalíciou - opozíciou, na druhej strane v rámci koalície taktiež, videli sme tu absolútnu vojnu, vojnu primitivizmu a urážok a nadávok predovšetkým zo strany Igora Matoviča voči poslancovi Viskupičovi z SaS, ktorého xy-krát nazval bohapustým klamárom len za to, že mu povedal pravdu priamo do očí, a to sa pánovi Matovičovi nepáči, pretože on každý jedne, každú jednu faktickú kritiku voči svojej osobe považuje za ten najúbohejší útok.
Ale čo chcem povedať, a to je to najzásadnejšie z môjho pohľadu opozičného politika, ktorému záleží na tom, aby naše deti mohli vyrastať v normálnom, demokratickom štáte, kde nebudú platiť enormné dane, kde budú môcť normálne žiť a kde nebudú nútení doslova aj o to, aby museli ísť kupovať potraviny do zahraničia, je to, pán Matovič, že ste tu neodpovedali opozícii, ako teda budete vzniknutú situáciu do budúcna, lebo kým som tu včera hovoril o tom, že 3,4 mld. len tak nahodiť je nepredstaviteľné a neprijateľné, tak vy ste to z večera do rána urobili na 3,8 mld. pozmeňujúcim návrhom k novele rozpočtu v skrátenom legislatívnom konaní.
A teda sa chcem poslednýkrát a ešte raz v mene obyvateľov Slovenskej republiky opýtať, čo toto bude pre obyvateľov Slovenskej republiky znamenať, čo bude pre nich znamenať, že v tomto roku Slovenská republika minie takmer dvakrát toľko, ako dokáže od obyvateľov do štátneho rozpočtu prijať. Čo bude pre nich znamenať v budúcnosti toto enormné navyšovanie dlhu, o koľko zvýšite dane, aké dane zvýšite, o koľko zvýšite poplatky a ako to bude vplývať na ich život? Pretože dnes už nie je dôležité baviť sa o tom, kde dáte 10, kde dáte 20 a kde dáte 30 mil. eur, do ktorej konkrétnej položky alebo kapitoly štátneho rozpočtu. Bavme sa o tom, ako konkrétne budú tieto rozhodnutia tu v pléne, lebo vám koaličným poslancom to môže pripadať jednoduché, stisnem jeden gombík a všetko vybavené. Ale ja sa pýtam, ako konkrétne to bude vplývať na životy ľudí, aký máte plán, ako to chcete riešiť, ako chcete zastaviť toto navyšovanie deficitu a čím chceme v budúcnosti zabezpečiť to, aby Slovenská republika neskrachovala pred očami všetkých jej obyvateľov, lebo hovoriť o tom, že dnes konkrétne musíte rozdávať, dnes konkrétne musíte pomáhať, dnes konkrétne musíte navyšovať štátny rozpočet, je veľmi jednoduché.
Ale otázky budúcnosti tu nikto z vás nezodpovedal a chápem aj tomu, že radový koaličný poslanec na ňu odpovie len ťažko, pretože vašou úlohou tu nebolo objektívne zhodnocovať fakty, vašou úlohou tu nebolo ani premýšľať, ani ste sa tu týmto netajili. Vašou úlohou bolo sa tu hádať s SaS ako malé deti a následne si vynadávať pred všetkými opozičnými poslancami a následne zase odhlasovať to, čo vám prikáže predseda vašej strany.
Čiže, pán Matovič, obyvatelia Slovenskej republiky chcú vedieť odpovede, ja, samozrejme, budem hlasovať proti tomuto navýšeniu rozpočtu, ale chcú vedieť odpovede, aké dane im zvýšite, o koľko im zase zdvihnete ceny a čo budú musieť robiť pre to, aby mohli v tomto štáte ešte normálne niekedy v budúcnosti žiť.
V prvom momente vedia, že musia zbaviť vás a tejto vlády, ale povedzte im aspoň, či máte nejaký plán a ako ich v budúcnosti zruinujete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 11:13 - 11:15 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec Viskupič, naozaj veľká vďaka za vaše vystúpenie, obdivujem vašu schopnosť zachovať si osobnú integritu, keď vidíte, čo sa všetko okolo vás deje v tejto vládnej koalícii, a aj v tých reakciách, aj z toho všetkého, čo sa tu deje, aj z vystúpení tieňového premiéra pána Matoviča určite vidíte, že vládni poslanci a predovšetkým z OĽANO sa k tomuto štátnemu rozpočtu stavajú, ako keby hrali partičku monopoly niekde s kamarátmi, a hodia si kockou a tu si vytiahnu ďalšie peniažteky a bankár im dá ďalšiu a ďalšiu sumu a tu a tam si kúpia taký a taký podnik, ale vy ste sa do tohto vystúpenia snažili naozaj priniesť hlas zdravého rozumu a apelovali ste nielen na ten zdravý rozum, ale aj na tie emócie, pretože toto naozaj budú splácať aj ich deti.
A my tu sedíme a kritizujeme to predovšetkým preto, že sa nás to taktiež dotýka. Veď my všetci spoločne žijeme na jednom území, v jednom štáte, platia pre nás jedne pravidlá a všetci budeme platiť tie isté dane. A navyšovať tu len tak v skrátenom legislatívnom konaní zase o 400 mil. eur pozmeňujúcim návrhom výdavky štátneho rozpočtu, pri ktorých už dnes vieme na základe správania premiéra Matoviča alebo, alebo ministra financií, ťažko ho nazvať nejak, aby sme ho zaradili, že to môže byť v septembri-októbri zase zvyšované. Lebo keď nestačili rozpočtovaných 8 mld., prečo ďalšie 4 mld. zrazu budú stačiť, keď tu stále strašíte ľudí ďalšou a ďalšou vlnou a ďalšími opatreniami a nutnosťou prijímania ďalších kompenzácií?! Veď takto to do nekonečna ísť nemôže!
A oni stále nehovoria o ničom konkrétnom. Ani na vaše, na vaše vystúpenie. Nepovedia vám, aký majú plán do budúcna, čo bude. Teraz potrebujeme pomoc, teraz potrebujeme rozdávať, teraz potrebujeme urobiť rezervu. A čo o 4 mesiace? Čo o 5 mesiacov? Ďalšia a ďalšia?
Dvakrát toľko vám tu povedal pán Viskupič, dvakrát toľko takmer sa ide v tomto roku minúť, ako sa vyberie. Kde to má skončiť?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 10:24 - 10:26 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja obdivujem vašu cieľavedomosť a to, že stále sa snažíte tejto vláde nejakým spôsobom alebo týmto poslancom vysvetliť, čoho sa vlastne dopúšťajú.
Ale mňa taktiež ako vás zaráža tá ich neuveriteľná bohorovnosť a schopnosť smiať sa celému národu do tváre. Tak v skrátenom legislatívnom konaní zo dňa na deň hodia do Národnej rady pred koncom týždňa 3,5 mld. eur, ktoré údajne minister financií potrebuje bez nejakej bližšej konkretizácie. V ideálnom stave by si to najradšej schválili ešte ten piatok. Začnú sa hádať medzi sebou. Na týždeň sa to tu celé preruší. A keď som aj včera hovoril o tom, že je zbytočné ísť fakticky položku po položke, pretože tie položky nemajú žiadnu zaručenú stabilitu a zo dňa na deň alebo z mesiac na mesiac sa môžu meniť podľa toho, ako sa Igor Matovič vyspí alebo aktuálne sa pohádajú v koalícii.
A tu máme príklad. Zasadne finančný výbor, predloží sa pozmeňujúci návrh o 3,5-miliardovom, o 3,5-miliardovom zmene rozpočtu v skrátenom legislatívnom konaní a bum, 400 mil. eur len tak naviac. A už máme 3,8 mld. A takto to ide veselo ďalej. Skrátka štát je ako keby dojná krava, kde sa čarujú peniaze zo dňa na deň, a občania Slovenskej republiky len nechápavo pozerajú, čo sa to vlastne v tej Národnej rade deje. A koaliční poslanci, no tým je to úplne jedno. Ako sa povie, tak sa bude hlasovať. Aké dopady to v budúcnosti môže mať na národ, to už oni neriešia. Veď to je ďaleko za hranicou ich mysle a volebného obdobia, v ktorom sa tu aktuálne nachádzajú.
Lenže tak, ako ste povedali, takto sa predsa do nekonečna hospodáriť nedá. Oni si to zrejme neuvedomia nikdy. Neboli tu zvolení na to, aby premýšľali, neboli tu zvolení na to, aby konali nejak v záujme obyvateľov Slovenskej republiky, ale aby napĺňali vôľu predsedových politických strán. A z toho dôvodu nemajú problém zadlžiť ďalšie generácie našich detí tak, že ľudia budú musieť v budúcich rokoch platiť tak zvýšené dane, že keby im to dnes povedali, tak už tu majú naozaj, naozaj revolúciu v uliciach.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 27.5.2021 19:31 - 19:32 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Dávam návrh v mene troch poslaneckých klubov – Ľudovej strany Naše Slovensko, SMER-u a SME RODINA – na doplnenie programu tejto schôdze o bod, ktorým je prijatie uznesenia, ktorým Národná rada Slovenskej republiky žiada vládu o odtajnenie dôvernej správy Slovenskej informačnej služby, ktorá bola prečítaná na včerajšej schôdzi Národnej rady.
Odôvodnenie je veľmi jednoduché: Keďže zákon z roku 2004 č. 215 o ochrane utajovaných skutočností vo svojom § 4 ods. 1 hovorí, že utajovanou skutočnosťou nemôže byť informácia po a) o nezákonnom alebo nesprávnom postupe alebo nezákonnom rozhodnutí verejných činiteľov orgánov verejnej moci, alebo po b) trestnej činnosti verejných činiteľov. Z obsahu včerajšej schôdze máme podozrenie, že práve toto môže byť ten prípad, a sme preto presvedčení, že táto správa SIS by mala byť dostupná pre celú verejnosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 18:29 - 18:31 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja sa budem opakovať dnes. Ja sa vám naozaj divím, ako to všetko zvládate. Lebo úplne fakticky, objektívne, s chladnou hlavou po všetkých tých urážkach, ktoré tu predviedol Igor Matovič na vašu adresu, mu takto sa zase snažiť argumentovať, aj keď viete, že tie vaše názory, argumenty nepadnú na úrodnú pôdu, lebo uňho to funguje trochu inými procesmi a inými algoritmami sú spracované informácie, ktoré mu dávate. Pretože akýmkoľvek spôsobom by ste ho chceli poupraviť, hoci vo vedomom a nechutnom klamstve, ktoré šíri, on to nikdy nepochopí v dobrom. Vždy to vezme ako frontálny útok na jeho veľkolepé ego a bude reagovať ešte horším, zákernejším a podlejším vyjadrením ako tými, ktorými vás tu častoval predtým, keď vystupoval.
Ja som to tu videl, celý čas som tu sedel, 50 minút o vás hovoril ako o bohapustom klamárovi. To slovné spojenie bohapustý klamár zopakoval na vašu adresu hádam 10- či 15-krát. Jednoducho, vyjadroval sa ako, ako úplný hulvát v tomto prípade. A vy aj napriek tomu všetkému, čo dnes predviedol, ste prišli a zase sa snažili bez emócií, s chladnou hlavou mu fakticky zdôvodniť, prečo je absolútne nekompetentný a na pozícii ministra financií nemá vôbec čo robiť. Ale ja sa znovu zopakujem. Na úrodnú pôdu určite toto vaše vystúpenie nepadne.
Ale z môjho pohľadu, to je taký osobný pocit nie voči strane SaS, to je, samozrejme, niečo iné, oceňujem túto vašu snahu a beriem to ako vašu, ako naozaj prejavenie silnej vôle a obrovskej, obrovského odhodlania bojovať s takýmto veterným mlynom, o ktorom viete, že ho skrátka nezastavíte, lebo ten, keď si niečo v hlave uzmyslí, tak ide a ide a je mu jedno, aké prekážky po ceste má, kľudne zruinuje celé Slovensko, hlavne, že si naplní to, čo si ráno zmyslel.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 16:45 - 16:47 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem. Kolegovia, ja som bol rád, že Matovič si sadol tam hore, lebo som naňho dobre videl, ako je mu v podstate úplne jedno to zásadné, čo som tu hovoril. Lebo rozprávky o tom, ako všetkým všetko on pomôže, ako on zachráni všetky životy, ako on tu otestuje celú planétu, to sme všetci videli, počuli a hlavne aj cítili na svojich životoch to zásadné obmedzenie ľudských práv a zlikvidovanie ústavy, ktorého sa tu dopúšťal. A potom aj tie dopady, aj tie čísla, aj tú úmrtnosť. Skrátka úplne všetko, za čo je on vo svojej narušenej osobnosti priamo zodpovedný.
Ale tú zásadnú otázku, ktorú som v pléne pokladal týmto spôsobom, tú stále zodpovedanú nemáme, pretože my chceme vedieť ako opozícia, čo bude pre ľudí znamenať toto vaše zadlžovanie štátu. Veď si to uvedomte! To neni len tak 3,5 mld. To znamená ďalšie vyššie dane. A keby ste boli aspoň trochu transparentní, lebo týmto ste sa zaštiťovali, keď ste tu nastupovali, tak by ste ľuďom povedali: Á, zoberieme 3,5 mld. zase naviac už k tým pôvodným ôsmim, ktoré sme tu predschvaľovali. O 11 mld. vás zadlžíme aj v tomto roku, ale bude to znamenať zvýšenie dane z nehnuteľností, zvýšenie DPH, o toľko a toľko zaplatíte viac tu a tu, lebo k tomuto dôjde! A vy tu hráte o čas. Vy tu hráte s ľuďmi vabank a klamete im do očí!
A mojou úlohou ako opozičného poslanca je odhaľovať tieto skutočnosti a tlačiť na vás, aby ste to ľuďom povedali, lebo sa môžete tváriť, usmievať, kývať hlavou ako blázni, ako šašovia, ako tragédi, ale vy teraz konkrétne ničíte ľuďom životy a idete ich zadlžovať a budete, budú vďaka vám platiť väčšie dane. A čo je zlé na tom, že len chcem vedieť, aké dane a koľko viac budú ľudia kvôli vám platiť? Ste to najhoršie, čo Slovensko kedy malo!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.5.2021 16:28 - 16:42 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister financií, aj keď sa to veľmi ťažko vyslovuje, minister financií Igor Matovič, milé dámy, vážení páni, chcete od nás ako od Národnej rady po tom, čo ste tu včera predviedli, alebo čo sme sa včera dozvedeli na neverejnom hlasovaní, teda na neverejnom rokovaní, schváliť ďalších 3,5 mld. eur pre túto vládu, prijatých na úkor všetkých daňových poplatníkov Slovenskej republiky.
Pán Matovič, ja vám poviem úplne na rovinu a úprimne, že po včerajšku, po tom všetkom, čo sme sa tu ako poslanci dozvedeli, som čakal, že sa vám stane nejaká nehoda, napríklad si kvapnete do oka mačací šampón alebo niečo podobné, čo sme u vás zvyknutí, dáte sa na péenku a tento návrh v skrátenom legislatívnom konaní tu pošlete predstavovať nejakého svojho poskoka, nejakého sluhu, ja neviem, napríklad Hegera. Niekoho, kto tu príde, prečíta to tu a zoberie na seba všetku tú kritiku za absolútnu neschopnosť, ktorú vaša vláda doteraz predstavila. Ale po tom všetkom, čo včera vyšlo najavo, po tom, aká organizovaná mafiánska skupina v štáte funguje, a po tom, že nám je všetkým zrejmé, že nemôže fungovať bez vrcholového politického krytia, ktoré skôr či neskôr musí skončiť práve pri vašej osobe, ste tu a obhajujete tých 3,5 mld. eur. Dobre, máte na to odvahu, to musíme uznať.
Ale to, čo tu predvádzate pri obhajobe tohto návrhu, ukazuje na jednu podstatnú vec, že je úplne i-re-le-van-tné, či my sa tu budeme baviť o tom, či 300 mil. má ísť tam, či 50 mil. máme pomôcť týmto a či 25 alebo 30, alebo 10 mil. eur máme prijať alebo schváliť na takúto či onakú formu dávky, keď všetko, čo sa tu schváli na základe toho, ako vidíme, aké vzťahy sú v súčasnej vládnej koalícii, už čochvíľa nemusí platiť a opäť o mesiac, o dva, o pol roka sa to celé môže meniť. Takto dopadol váš zákon o štátnom rozpočte, takto dopadli tie gigantické deficity, rekordné deficity, ktoré ste si tu poschvaľovali a ktoré tak či tak nemali význam, pretože teraz sa rapídne a radikálne opäť zvyšujú, pretože sa ukázalo, že hospodáriť neviete. A to nie je v konečnom dôsledku nič nové, pretože vy ste to opakovane niekoľkokrát priznali. Vy osobne ste povedali, že všetky vaše financie musíte prepísať na ženu, lebo by ste pravdepodobne tieto peniaze rozdali, alebo ste hovoril o akejsi obsesii, že od rána do večera sledujete svoj účet a čakáte, ako vám tam pribúdajú peniaze, a ste na tom nejakým úchylným, divným spôsobom závislý.
A teraz vy konkrétne, keď všetci vieme, že ste usvedčený daňový podvodník, spravujete celú štátnu kasu pre obyvateľov Slovenskej republiky a poslancov Národnej rady a celú verejnosť chcete klamať rôznymi rozprávkami o tom, ako vy potrebujete ďalšie peniaze na to, aby ste všetko mohli porozdávať, aby ste každému mohli pomôcť, ako všetko v budúcnosti bude krásne, dobré, jednoducho fantastické. A po tom, čo som vás tu počúval, najprv v úvodnom slove a v tej prvej rozprave, ktorú ste mali, ja som nadobudol presvedčenie, keby som tu na Slovensku nežil a nepoznal vás a nezažíval všetko to, čo obyvatelia Slovenskej republiky každý deň každému jednému z nás hovoria, že na Slovensku sa doteraz žilo fantasticky, že vláda od rána do večera nerobila vôbec nič iné, len rozdávala peniaze, pomáhala podnikateľom, pomáhala mamičkám, pomáhala dôchodcom, pomáhala každému, aby ste rozdali tak strašne veľa a pomohli tak obrovskému množstvu ľudí, že to dnes musíme, ako ste povedali, ako ten účet v reštaurácii, ktorý ste vyrobili, zaplatiť.
Ja vám ale poviem, pán Matovič, keď už dnes chcete ďalších 3,5 mld. eur na úkor daňových poplatníkov, na úkor budúceho zvyšovania poplatkov a zvyšovania daní všetkých týchto obyvateľov, ako v skutočnosti ľudia pocítili tú tzv. pomoc štátu. Nepocítili ju prakticky nijak. Práve naopak, cítili presný opak. Cítili, že štát tu pre nich nie je. Cítili, že hoci si na ich úkor požičiava obrovské sumy peňazí, tak sa táto pomoc nedostáva práve tým, ktorí by ju reálne potrebovali. Nedostáva sa tým, ktorí ju potrebujú každý deň svojich životov, pretože o tú prácu prišli, pretože nemajú možnosť fungovať ďalej tak, ako fungovali predtým, pretože vláda prijala opatrenie, ktorými zavrela ich prevádzky alebo obmedzila ich činnosť. A dnes poviete, že musíte prijať 3,5 mld. pretože sa tu obrovské množstvá financií rozdali.
A keď ste to tu obhajovali, keď sa vás Sulík pýtal na tú jednu miliardu, tak ste tu prišli a čítali jednu sumu po druhej, akú ste rozdali na COVID opatrenia, ale keď prišlo na vaše opatrenia, na cifry, za ktoré ste vy konkrétne zodpovedný, tak ste prečítali len názvy. Ja som tu sedel a 50 minút počúval váš kritický prejav k strane SaS, lebo nič iné to nebolo, kritický prejav k strane SaS zo strany ministra financií, a vy ste pri konkrétnych sumách týkajúcich sa vašich osobných rozhodnutí nepovedali nič len názov položky. A keď sme si to potom pozreli, zistili sme, že vy ste vlastne museli priznať, že od januára do asi polky februára len na výdavky súvisiace s testovaním, či už vo forme obstarania nových nepresných antigénových testov, alebo samotnej réžie testovania, išlo 300 mil. eur! Tristo miliónov eur len za ten jeden a pol mesiaca! Koľko je to dodnes? A hovorím len o roku 2021, pán Matovič. A potom jasné, že nemôžete hovoriť o zodpovednom, rozumnom a racionálnom hospodárení. A potom je jasné, že hoci tú SAS-ku takto vehementne, aktívne a arogantne a častokrát úplne agresívne kritizujete, tak v tomto prípade majú pravdu, keď vám tieto veci vyčítajú a snažia sa, aby sa dostali na verejnosť.
Lenže pre nás všetkých ostatných, ktorí tu sedíme ako opoziční poslanci, a pre tých, ktorí to povedzme doma sledujú pred televíznymi obrazovkami alebo vidia vaše debaty, alebo vnímajú nejak politickú realitu, je to strašný pohľad. Je to strašný pohľad, vidieť tu predsedu, bývalého predsedu vlády, súčasného údajne ministra financií, ako 50 minút nerozpráva o ničom inom len o tom, aký je jeho koaličný partner nezodpovedný, hlúpy, arogantný, ako klame.
A zavŕšili ste to všetko nielen tým, že Sulík sa zobral niekde do Dubaja a že nenakúpil testy a kvôli nemu umreli ľudia, ale zavŕšili ste to tým, že ste v pléne najvyššieho zákonodarného orgánu ako minister financií povedali, pán Matovič, že na ministerstve hospodárstva sa dejú podvody s dotáciami. Vy ste tu povedali, že váš minister, koaličný partner Richard Sulík pácha podvody s dotáciami na ministerstve hospodárstva. Týmto ste to zakončili. A potom očakávate, že majú poslanci takémuto ministrovi financií schváliť ďalšie navýšenie rozpočtu o 3,5 mld. eur? Pán Matovič, takto chcete, aby štát fungoval?
Mojou úlohou nie je posudzovať, či Sulík rozkráda dotácie alebo nie, ale vidiac ako opozičný poslanec, že toto hovorí v pléne priamo minister financií, neformálny premiér, lebo málokto môže uveriť tomu, že práve Eduard Heger je súčasným aktívnym premiérom, tak asi ťažko, veľmi ťažko s čistým svedomím môže ktokoľvek zahlasovať za takéto navýšenie rozpočtu.
A čo vám bolo vytýkané a čo je zásadná pravda, pán Matovič, je skutočnosť, ktorú vy ste opomenuli, ktorú ľuďom nepoviete, lebo stále rozprávate o tom, ako treba rozdávať, ako treba pomáhať, ako treba všetkým dať všetko, je tá skutočnosť, že súčasné navyšovanie deficitu, to neuveriteľné navyšovanie štátneho dlhu, ktorého sme svedkami pri vašej vláde, bude musieť v budúcnosti niekto zaplatiť. A vy nepoužívajte slová, ako keď ste tu rozprávali, že my to v budúcnosti budeme musieť zaplatiť. Nie vy, obyvatelia Slovenskej republiky, na vyšších cenách, na vyšších poplatkoch a predovšetkým na vyšších daniach.
Povedzte ľuďom na rovinu, akú chystáte daň z nehnuteľností na ministerstve financií. Toto ste tu mali hovoriť. Lebo to je priamo súvisiace s týmto návrhom zvyšovania výdavkov štátneho rozpočtu. Ľudia sa budú objektívne a oprávnene pýtať, z čoho to v budúcnosti zaplatia.
A týka sa to aj vás, koaliční poslanci, keď to chcete podporiť. Povedzte ľuďom, čo ich v budúcnosti čaká! Nehovorte len o tom, že teraz potrebujete 3,5 mld. k už predtým schváleným pomaly 8 mld., že v tomto roku to bude takmer 11 mld. zatiaľ, v máji. Koľko to bude v decembri, netušíme. Ale povedzte im na rovinu, nehrajte nejaké zákulisné hry, povedzte im na rovinu, čo ich čaká. Ako zvýšite daň z nehnuteľností, ako zvýšite ostatné dane, ako zvýšite odvody, čo ich čaká? Lebo toto je pravda. Nehrajte sa tu na to, že idete rozdávať peniaze, keď ľudia ich v budúcnosti budú musieť z niečoho zaplatiť. A to zvyšovanie daní už musí prísť v tomto roku, v tomto roku, ak nechcete ísť do úplného štátneho krachu.
A preto je úplne objektívna a legitímna debata baviť sa o tom, čo nás čaká v budúcnosti, pretože pán Matovič tu nepovedal ani slovom, aké opatrenia, aké plány prijmete do budúcnosti. A nech sa to dotýka čohokoľvek, aj ozdravovania nemocníc a toho, ako sa neuveriteľne zadlžujú, ako ich neustále treba oddlžovať, aj v tejto téme zase poviete, 400, 500, 600 mil. eur nám treba na oddlženie nemocníc. A ozdravné plány, o ktorých ste tu rozprávali pri poslednom oddlžovaní nemocníc, sú fuč. Neplatia, nefungujú, neboli efektívne.
Z akého dôvodu by ktokoľvek mal dnes hlasovať za posunutie návrhu zvýšenia štátneho dlhu o ďalších 3,5 mld. eur v skrátenom legislatívnom konaní, prijatého v období črtajúcej sa veľkej koaličnej krízy, keď tu 50 minút Matovič nadával na Sulíka, prijatého v období, keď sedem dní nefungovala Národná rada, pretože sa títo dvaja hádali a nevedeli sa dohodnúť prakticky na ničom? A prijatého v období, kedy obyvatelia Slovenskej republiky vlastne ani netušia, čo to bude pre nich do budúcna znamenať.
Ľudia si tieto odpovede zaslúžia. Zaslúžia si vedieť, ako to bude vplývať na ich život. Zaslúžia si vedieť, o koľko budú platiť viac. Lebo dnes, v máji 2021 schvaľovať navýšenie o 3,5 mld. je krásne. Ale nepovedať im to bé, čo to bude pre nich znamenať v budúcnosti, je zradou obyvateľov Slovenskej republiky. Môžte nás tu opíjať rôznymi rozprávkami a môžme sa o tom baviť, ale vždy tam dodajte aj to bé, o koľko zvýšite dane, o koľko zvýšite odvody a čo to všetko bude pre ľudí znamenať. Lebo to je presne to, čo ľudí v dnešnej dobe zaujíma. Lebo ak budú v budúcnosti opäť vidieť ministra financií, ako im na kamery povie, a potrebujeme tomu U. S. Steelu dať, ja neviem, 800, 900 mil., 1 mld. na nové pece, a zároveň títo ľudia uvidia, že ich daň z nehnuteľnosti sa niekoľkonásobne zvýši, tak to len potom pocítite, akým spôsobom si ľudí znepriatelíte. Keď sa tu dnes hovorí o tom, že sa rozvinul trend, že reštaurácie, bary a rôzne iné subjekty služieb vás majú na nejakých tých tzv. blacklistoch, na čiernych zoznamoch, že vás ani neobslúžia, že vás nepustia dnu, pretože vás nenávidia za všetko, čo ste im doteraz spôsobili, tak potom to bude úplne nový level.
A mojou úlohou nie je len kritizovať nejaké tie konkrétne cifry, kritizovať konkrétne sumy, pretože to naozaj pri vás nemá zmysel, keď tu človek nevie, čím ho táto vláda prekvapí o mesiac. Či naozaj Matovič nepríde o mesiac s novým návrhom zase v skrátenom legislatívnom konaní a povie, dajme tam ešte 3 mld., dajme tam ešte 2 mld. Veď to je ako pokladnička, ono to padá z neba. Jednoducho tie peniaze sa rodia na stromoch, môžme ich len tak pozbierať! Pre ľudí to nič neznamená!
A bavíte sa tu o tom ako malé deti, ako bez úplne akejkoľvek zodpovednosti, až to fakt nasvedčuje tomu, že už prakticky rátate s tým, že táto vláda končí a potrebujete si tých ľudí kúpiť, potrebujete si ich zaplatiť spôsobom, ktorý SMER, na ktorý sa smeráci naozaj s 13. dôchodkami ani zďaleka jednoducho nepribližovali.
Čiže v žiadnom prípade nemôžem hlasovať za takéto navýšenie dlhu pre všetkých obyvateľov Slovenskej republiky a na rozdiel od tých rozprávok, ktorými nás tu opíjate, vás oficiálne žiadam, aby ste obyvateľom Slovenskej republiky konečne povedali to bé. Nie to, že Sulík nenakúpil testy, nie to, že Sulík sa váľa niekde v Dubaji, to je váš osobný problém, to si riešte so Sulíkom niekde za zavretými dverami. Nikoho nezaujíma, jak vy nemáte radi Sulíka. Ľudí zaujíma, čo ich čaká budúci rok, o koľko budú musieť platiť viac, lebo to je výsledok vašej politiky, pán Matovič. To je výsledok vás koaličných poslancov, ktorí si hovoríte, že ste sociálne cítiaci. Ale na druhej strane sa tá sociálna, ten sociálny súcit na ľudí ukáže v budúcich rokoch takým spôsobom, že už absolútne nebudú mať z čoho žiť, lebo z ich výplaty všetko odovzdajú na rôznych daniach a poplatkoch a zvýšených cenách a potom ten váš sociálny súcit, ktorým ste ich dostali do tejto situácie, bude niečo, za čo v pozícii ľudí trpko zaplačete.
Čiže toľko z mojej strany a budem hlasovať proti tomuto vášmu návrhu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 16:20 - 16:22 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec, povedali ste to dobre, povedali ste množstvo príkladov a konkrétnych cifier, ale svojím spôsobom, niežeby to bolo zbytočné, len ja sa tak pýtam, komu to vlastne hovoríte, Igorovi Matovičovi? Vy si myslíte, že to má nejaký význam? On je minister financií za trest, len preto, že ho museli niekde odpratať z pozície premiéra. Veď si pamätáte tú diskusiu, keď pán Naď vtedy povedal, keď sa ho pýtali, a prečo sa teda nevymení Heger s Matovičom a prečo Matovič nejde robiť ministra financií, on povedal: A prečo ho nútite robiť niečo, čo nechce robiť? No a teraz to robí. A takto to aj vyzerá.
Môžme sa tu baviť o konkrétnych cifrách, o konkrétnych sumách, 300 mil. sem, prečo zrušili bankový odvod, pripravili štátny rozpočet o 300 mil. každý rok a hovorili o tom, ako sa bankám nedarí, ako banky trpia, ako banky potrebujeme, a náhle vidíme, že bánk sa to nijak nedotklo, že zarobili úplne fantasticky a fantasticky zarábajú ďalej.
Môžme sa baviť o tom, prečo potrebovali rušiť dôchodky a zrazu vymýšľajú všelijaké iné prídavky a dávky ľuďom, ktorí si to v poslednej chvíli absolútne nezaslúžia.
Môžme sa baviť o tom, ako tu priznal, že za prvé dva mesiace tohto roka minul 300 mil. eur na testovanie. Na čo to je celé dobré?
Môžme sa baviť o konkrétnych cifrách, konkrétnych sumách celého tohto návrhu, keď to o mesiac vôbec nemusí platiť, pretože toto je presne ten problém, okrem toho, že táto vláda je tesne pred krachom, veď tu vidíme tú neuveriteľnú šou a tragédiu, ktorú tu Matovič spolu s SaS predvádzajú.
Len tu je iný problém. Tu sa môžme baviť v novembri, decembri o rozpočte kľudne aj niekoľko týždňov, vo februári to už neplatí. Dnes tu môžme schváliť 3,5 mld., a v septembri možno príde s ďalšími štyrmi miliardami. Ako máme vedieť, že to takto nebude? A z tohto dôvodu ja už toto vnímam úplne čisto z politickej perspektívy, pretože tá konkrétna faktická je tu a predovšetkým pri Igorovi Matovičovi úplne zbytočná. Bavme sa o tom, ako čo najrýchlejšie povaliť túto vládu, pretože takto to ďalej ísť nemôže.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 15:28 - 15:30 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán Matovič, toto bolo neuveriteľné! A ja verím tomu alebo chcem dúfať v to, že vaše ego je konečne spokojné. 50 minút nakladania na SaS-ku, to tu zatiaľ nedokázal žiaden opozičný poslanec! Nikto z opozície nedokázal tak perfektne a tak dlho kritizovať SaS, ako ste to tu práve teraz dokázali vy sám. A ja vám poviem úplne na rovinu, že z opozičných lavíc, keby sa jednalo o akúkoľvek inú tému, by to bola nádherná podívaná. Nádherne by som sa pozeral na to, ako jeden minister financií, bývalý predseda vlády, nakladá druhému koaličnému partnerovi spôsobom, ktorý by si nedovolil alebo nebol schopný akýkoľvek iný opozičný politik, ak by tu ale nešlo o budúcnosť našich detí, o celý náš národ, o celý náš štát, s ktorého budúcnosťou sa tu navzájom týmito vašimi detinskými, trápnymi, úbohými, infantilnými hádkami zahrávate. Toto je ten problém.
Vy tu môžte hovoriť o takej miliarde, onakej miliarde, a keď ste čítali tie výdavky v tej miliarde, tak ste tak pekne opomenuli potom tie čísla pri tom testovaní, že vlastne keď som si to pozrel, tak od začiatku roka do nejakej polky februára vy ste dali 300 mil. eur na výdavky súvisiace či už s obstaraním, alebo samotnou realizáciou testovania. A keď ste to tu tak čítali, tak tú pomoc podnikateľom alebo krytie úverov, tú ste vehementne spomínali, ale pri testovaní už ste boli tak trošku tíško, lebo viete, že to je váš nápad a vaša robota. To znamená, keď to bolo 300 mil. od začiatku roka do polky februára, koľko je to doteraz?
A fascinovalo ma, lebo tam bolo úplne všetko, hej? Bolo tam: Sulík nenakúpil testy, Sulík bol v Dubaji. To sú vaše osobné problémy, toto sa nás nejakým zásadným spôsobom netýka v opozícii. Ale vy ste tu ako bývalý predseda vlády a minister financií povedal, povedali, že z ministerstva hospodárstva sa tu financujú podvody! Tým ste zakončili túto reč. To znamená, budeme musieť dať trestné oznámenie a navrhnúť vaše vypočutie. Lebo ste tu svedok korupčného správania.
Skryt prepis