Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 11:45 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 11:36 - 11:38 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegom. Pán Borguľa, určite nemám problém byť korektný a ja som rád za túto vašu faktickú poznámku, aj za tento váš prístup, je skutočne pozitívny a dobre, že sú aj poslanci ako vy, ktorí sa takto vyjadria a že sú aj v práci na rokovaní. Určite uznáte, že nemôžem menovať úplne každého a teraz menovite povedať, že týchto 25 poslancov sa tu ospravedlnilo z rokovania, lebo však v piatok doobedu to už nie je pracovná doba, to už netreba, ale sám tiež musíte uznať, že je veľmi smutné, ak 25 pomaly vládnych poslancov skrátka dá ospravedlnenie, aby sa tu ani len ráno neprišlo zapísať a kopec ďalších sa ich prišlo iba zapísať a zmizlo. Čiže ten stav je strašný a treba to povedať aj na rovinu a som rád, že tieto slová proste boli tu adresované a že ste ich povedali.
Pani poslankyňa Tabák, opäť z vašej strany hodnotný príspevok. Ja mám vraj byť voči prezidentke džentlmenom. Džentlmenom voči žene, ktorá verejne povie, že voliči Francúzska a Nemecka a ktoré majú obrovskú moc v Európskej únii, ktorých volení zástupcovia by mali mať právo rozhodovať v našej zahraničnej politike, ktorá verejne povie, že sa máme vzdať atribútu suverenity nášho štátu? A ja mám byť džentlmen, to čo je? Pani poslankyňa, hovoríte, že mám oddeľovať názor prezidentky od právomoci. No našťastie, že nemá právomoc o tom rozhodnúť, lebo by sme boli už úplne zapredaní. To ešte aj Korčoka by predbehla. Veď toto je už moc, skrátka. Ja neviem, kto jej píše tie prejavy, ale je to veľký vlastizradca.
Pán poslanec Stančík, vy si viete vždy vybrať konkrétne pozitívne príklady zo zahraničia, ktoré potvrdzujú, že aj inde aplikujú rôzne, nazvime to nedemokratické pravidlá a zásahy. Určite ich ale nekomentujú a nepredstavujú ľuďom tak ako vy, určite si pri tom nenadávajú do debilov a idiotov ako vaša vládna koalícia a určite nie sú sprevádzané tým obludným pošliapavaním ľudských práv. Ani v tom Rakúsku nebolo také nariadenie, že človek nemohol vyjsť z domu, ak nemal test. A nehovorte o tom, že my zneužívame ochorenie na nejaké politické body, lebo vy ho zase zneužívate na nabaľovanie sa. Čo tá firma Eurolab?! Čo, prečo o nej nepoviete pár slov, skokan roka, 3,7 milióna?!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.6.2021 11:11 - 11:26 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, ctená delegácia Ukrajinského parlamentu, som rád, že môžete vidieť toto piatkové doobedie, aká smutná je dochádzka poslancov Národnej rady v dobe, kedy by mali vykonávať mandát svojich poslancov s vedomím a svedomím tak, aby tým pomáhali obyvateľom Slovenskej republiky, a keďže už si to vláda zariadila takým spôsobom, že v piatok o jedenástej, ten jediný akt, ktorí tu mali prísť urobiť za tie malé platy, ktoré dostávajú, a to zahlasovať, teda to hlasovanie zrušili, tak skrátka títo naši ctení poslanci Národnej rady ani len dnes neprišli urobiť to jedno jediné, a to je zapísať sa tam vonku na tú prezenčku, lebo už včera večer potrebovali rýchlo utekať domov, veď predsa boli unavení, znavení, no skrátka dorobení z tej ťažkej práce, ktorú tu robia.
A tak teda, keď som tu ráno prišiel a videl som, a počul ten zoznam ľudí, tuším 25 poslancov, ktorí sa ospravedlnili z rokovania tohto dnešného dňa, tak to vnímam ako veľkú vizitku tej vlády, ktorá chcela byť iná, zodpovedná, hodnotová a ukázať, že ona to dokáže robiť lepšie, a že ona prekazí a zavedie tu nové maniere, ktoré budú ukazovať tú hodnotovú, stabilnú a zodpovednú politiku voči národu. Opak je pravdou. Ani smeráci by si hádam toto nedovolili v minulom volebnom období, a ja chcem týmto vláde zagratulovať, že ukazuje ľuďom takto svoju pravú tvár.
A preto je dôležitý presne ten návrh zákona, ktorý tu predkladatelia dali o tom, že občania Slovenskej republiky, od ktorých pochádza moc v tomto štáte a ktorí tú moc dávajú do rúk voleným zástupcom, mali právo odvolať týchto volených zástupcov, keď im títo volení zástupcovia, tak ako to je v dnešný rokovací deň, ukážu (povedané so smiechom) reálne prostredník priamo do očí. Ukážu im prostredník do očí, že kým oni tu rok a pol trpia na Slovensku, pomaly nemajú z čoho žiť, prichádzajú o prácu, zužujú sa im mzdy, idú z úroku do úroku, z úveru do úveru, tak oni ani len neprídu v piatok na rokovanie, lebo však je vonku teplo a čo keď im ujde kúpalisko. Veď cez víkend by sa na tom kúpalisku museli tlačiť s mnohom ľudí a cez týždeň pracovný, tam je to lepšie, no nie, páni poslanci? Veď to je, to je, to je smutné, ako to celé dopadlo.
A ešte kým prejdem k tomu zákonu, mi dovoľte na úvod poďakovať sa pyrotechnickému tímu, keďže tu máme v Národnej rade nahlásenú nejakú bombu alebo niečo podobné, že to tu pekne prehľadali a zistili, že všetko je v poriadku. Ja som vonku stretol toho psa, som sa ich pýtal, že či náhodou nie je citlivý na drogy. Našťastie pre stranu SaS nie je citlivý na drogy, takže všetko je v pohode, môžeme fungovať ďalej. Nikoho odtiaľ nemusia predviesť, no a, vážená koalícia, keď už to tu takto smutne dopadlo, keď už takto ignorujete opozičné právo, keď už, keď už skrátka ani len nedokážete takú tú základnú úctu prejaviť ľuďom aspoň tým, že prídete do tej práce, keď už nič iné od vás nechcú a volili vás tu, tak musím povedať, že tento návrh zákona je dnes ako zrkadlo vám všetkým mimoriadne dôležitý.
Je predsa nepredstaviteľné, aby obyvatelia Slovenskej republiky, ktorí využijú svoje demokratické právo zozbierať podpisy na to, aby sa na Slovensku mohlo konať referendum o predčasných voľbách, to znamená, aby tí istí ľudia, od ktorých vaša moc pochádza, aby tí istí ľudia vám ju mohli zobrať, keď ju nevykonávate tak, ako ste ju ľuďom sľúbili, keď ju nevykonávate tak, ako káže zákon a ústava, ale práve naopak, vykonávate ju tak, že tie zákony, predpisy a ústavu, dokonca zákony, ktoré si sami schvaľujete, porušujete, že ju vykonávate tak, že na práva obyčajných, bežných pracujúcich ľudí kašlete, a že životy tých ľudí, za ktorých by ste tu mali bojovať, a ktoré by ste tu mali zlepšovať, len systematicky trvalo a dlhodobo ničíte.
Vážené dámy, vážení páni, to, čo urobila prezidentka Slovenskej republiky, keď ju tak ešte môžem vôbec nazývať, žena, ktorá verejne na konferencii GLOBSEC povie, že Slovenská republika by sa mala vzdať svojho práva veta na Európskej rade, a že by mala zahraničnú politiku o našom štáte, to znamená jeden zo základných aspektov suverenity prenechať do rúk Nemecku a Francúzsku! Cudzím občanom cudzích štátov (zaznievanie gongu), keď môžem ešte takto nazývať túto ženu, ktorá si nezaslúži byť prezidentka Slovenskej republiky po tom, čo urobila. Že referendum, ktoré podpísalo viac ako 600-tisíc obyvateľov Slovenskej republiky, ona dala na Ústavný súd, len aby naťahovala čas, a len aby zodpovednosť za zásadné rozhodnutie, kedy by umožnila obyvateľom nášho štátu samých sa rozhodnúť o budúcnosti krajiny, v ktorej budú neskôr žiť, v ktorej budú vychovávať svoje deti, v ktorých budú vyrastať ich vnuci, že skrátka sa tohto rozhodnutia vzdala a dala ho do rúk nejakým ústavným sudcom, je napľutím do tváre všetkých týchto ľudí.
A preto je dôležité do ústavy zaviesť tento jednoznačný článok. Úplne jednoducho formulovaný, aby obyvatelia Slovenskej republiky mali právo túto vládu odvolať, lebo to v konečnom dôsledku boli práve vaše vládne strany. Bol to práve Igor Matovič, ktorý presadzoval referendum o predčasných voľbách. Bol to on, kto hovoril, dlhodobo bojoval za referendum a hovoril o tom, že ak vláda neplní svoje povinnosti, že ak vláda zradila svoje predvolebné sľuby, že ak vláda kašle na záujmy obyvateľov Slovenskej republiky, má mať obyvateľstvo štátu právo a možnosť odvolať takúto vládu demokratickým a legitímnym spôsobom v rámci nastavených pravidiel všeľudového hlasovania, teda referenda.
A tak ako ste otočili v mnohých iných otázkach, tak ste otočili aj v tejto otázke. Opäť ste raz ukázali, že z vašich predvolebných sľubov nie je nič. Opäť ste raz ukázali, že klamete a zrádzate tento národ. Opäť ste ľuďom ukázali, že na ich životoch, na ich hodnotách, na ich názoroch, dokonca na ich hlasovacom práve vám vôbec, ale vôbec nezáleží. Pretože keby vám záležalo, tak tu neokolkujete, ale priamo dbáte na to, aby mali mať právo sa vyjadriť v tomto referende. A nie, že budete kľučkovať, alebo ako to povedal dokonca pán poslanec OĽANO, tuším, ja ani neviem, ako sa volá, Dominik Drdul, ktorý povedal do kamery, že on má pocit, že referendum nie je nutné, lebo veď vláda podľa neho nerobí nič zlé. Ale on nie je ten, ktorý má rozhodovať o tom, čo vláda robí zle alebo dobre. Ľudia sú tí, ktorí majú dať vláde vizitku a povedať, či to robíte dobre alebo zle! Čo to je za argument?! Čo je to za úbohosť, do ktorej ste klesli, páni poslanci, čo ani v piatok neprídete do roboty, lebo sa vám už nechce.
Vážené dámy, vážení páni, po tom, čo ste zruinovali Slovensko, po tom, čo ste ľudí pripravili o prácu, zobrali im práva, zašliapali do zeme ústavu, pripravili ich o možnosť žiť ako slobodní ľudia a zavládli tu absolútnu COVID-totalitu, je tu jeden z najzásadnejších dôvodov, pre ktorý by ste mali byť odvolaní, pretože kryjete odporné a zvrátené zločiny, páni poslanci. Firmička s názvom Eurolab Lambda, ktorú pozná celé Slovensko ako firmu, ktorá obstarala štátu testy na to znásilnenie obyvateľstva Slovenskej republiky plošným testovaním. Firmička Eurolab Lambda z roka 2020 zvýšila svoj čistý zisk z 31 758 eur na 3 725 000 eur! Stala sa skokanom roka v príjmoch, stala sa skokanom roka v tržbách a v čistom zisku.
Myslíte si, páni poslanci, že toto je v poriadku? Že firma, ktorá ani len nemala byť zahrnutá do súťaže na nákup týchto testov, pretože mala nedoplatky na Sociálnej poisťovni a musela si ich narýchlo vyrovnať tesne predtým, asi bola informovaná, zvýšila svoj zisk z 31-tisíc na 3,7 milióna?! Príde vám toto v poriadku?! A hlavne vo chvíľach, kedy už ste chceli toto znásilnenie obyvateľstva organizovať, to štát mohol nakúpiť na priamo, nemusel hľadať sprostredkovateľa, a že to hovorím pravdu, dokladuje fakt, že neskôr ste tie testy už na priamo kupovali, kedy už firma zarobila! Klamali ste celému národu do tváre, že to je pár stoviek tisíc, ktoré zarobí. Aj to je nechutné. Ale zarobila 3,7 milióna eur na zisku, ktorý priznala. A vám to stále príde v poriadku? Že vy ste tí politici, ktorí nekradnete?! Vy ste tí, ktorí plníte sľuby, a to len tie vlády pred vami kradli?! Toto sa dá vôbec obhájiť?!
Keď už nič iné, keď sa bavíme o hodnotových, morálnych argumentoch, bavíme sa o slobode národa, o dodržiavaní práva právneho štátu a na toto nechcete počúvať, tak ten najzásadnejší bod vášho programu, údajný boj proti korupcii, ktorý ste vyhodili von oknom, spláchli do záchoda a celému národu ukázali, že ste z jednej konkrétnej firmy, ktorá sa nemala ani stať prvkom tej súťaže na nákup tých testov, urobili skokana roka v ziskoch, v tržbách a urobili ste tu nových milionárov. A ktovie, koľko ste si z toho zobrali do vrecka. Toto všetko je dôkazom, že vy si nezaslúžite vládnuť Slovensku, že ste klamári, že ste rovnakí podvodníci, ako tí, ktorých ste kritizovali, že ste sa v ničom nepoučili z minulých vlád a len ste jednu farbu nahradili inou farbou. Ale staré móresy ostali také isté, dokonca pravdepodobne a podľa názorov väčšiny obyvateľov Slovenska ešte horšie.
Vaša vláda má historicky vysokú nedôveru. Takú nenávisť, akú ľudia cítia voči vašej vláde, tu ešte nikto v histórii nezaznamenal. A prečo si myslíte, že je to tak? Aj ten príklad tej firmy, o ktorej som hovoril, dokazuje skutočnosť, že vy si toto celé zaslúžite.
A ja som tu na to ako opozičný politik, aby som bojoval za práva toho utláčaného národa, ktorého ste pripravili o všetky jeho základné atribúty právneho štátu. Národa, ktorý sa už ani nemôže oprieť o ústavu ako základný dokument, pretože tá sa tu porušuje zo dňa na deň. Národa, ktorý vidí, že hlavný hygienik vydá nariadenia, ktoré obmedzujú práva miliónov obyvateľov a generálny prokurátor mu povie, že sú v rozpore so zákonom a všetci sa tvárite, že je všetko v poriadku. Vydá ďalšie nariadenia a nový generálny prokurátor, ktorého ste vy sami zvolili, opäť skonštatuje, že tento hlavný hygienik porušil práva miliónov obyvateľov a on nie je ani len odvolaný. On si tu ďalej funguje. Ďalej vydáva vyhlášky a vy ho (povedané so smiechom) ešte obhajujete. Všetci sú padnutí na hlavu, len vy ste lietadlá. Neuveriteľné! Neuveriteľné! A najsmutnejšie na tom je, že tú kritiku a tie názory vy si ani neprídete vypočuť. Lebo však načo chodiť do roboty, načo?
Keby aj obyvatelia takto pristupovali k svojim pracovným povinnostiam, keby aj obyvatelia Slovenskej republiky sa takto stavali k svojej práci, k svojim firmám, tak by tie veľmi rýchlo skrachovali. Je neskutočne smutné, ako táto budova dokáže ľudí, ktorí tu možno aj mnohí z váš išli s úprimným záujmom niečo meniť, zmeniť na takých istých, ako boli tí pred vami. Ako boli tí pred vami. Zmeniť vás na to isté, čo ste kritizovali, na papalášov, ktorí kašľú na ľudí, ktorí už sa vysmievajú právam a spravodlivosti pre tento národ, a je preto nesmierne dôležité, aby občania Slovenskej republiky, ktorí urobili chybu vo voľbách a sami to dobre vedia v týchto chvíľach, a preto vyzbierali toľko stoviek tisíc podpisov na toto referendum za taký krátky rekordný čas a v období lockdownu, kedy sa tie podpisy ani len nemohli zbierať v uliciach, že tí ľudia sami chceli, ich posielali masovo poštou. Chodili ich nosiť do rôznych kancelárií rôznych politických strán, lebo sa vás tak veľmi chceli zbaviť, že títo občania by mali mať jednoznačné právo. A nedokážeme akceptovať akúkoľvek skutočnosť, ktorá by nasvedčovala tomu, že by Ústavný súd zabránil konaniu tohto referenda. No a preto je nesmierne dôležité, aby tento zákon tu prešiel.
A keď aj Ústavný súd, tá inštitúcia, ktorá už mnohokrát za tento rok zradila obyvateľov Slovenskej republiky, keď ich nechala mučiť v nekonečných núdzových stavoch neodôvodneným ničím. Lebo tu sa obmedzovali ľudské práva, základné práva ľudí, právo vychádzať z domu a obmedzovali sa na základe dvoch A4, ktoré ste tu poslancom predložili, odôvodnenie zákazu vychádzania z domu, obmedzenie základných ľudských práv, prečo ste zničili a zruinovali život mnohým ľuďom, zruinovali ich firmy, tu bolo na A4 dvoch napísané. To vám stačilo na to, aby ste ruinovali Slovensko. A Ústavný súd sa za týchto ľudí nepostavil. Tak ako to vyzerá asi a chcel by som sa mýliť, že sa za nich nepostaví ani v otázke tohto referenda.
Lebo keď ste zodpovední, keď ste schopní, a keď sa nehanbíte za to, čo ste tu doteraz navystrájali, ak ste presvedčení o tom, že kvalita vašej práce vypovedá o kvalite vás samých, tak sa predsa nemôžete báť predčasných volieb, ktoré si ľudia prajú a chcú si ich zabezpečiť tým najzákladnejším legitímnym nástrojom v súlade so všetkými zákonmi v rámci Slovenskej republiky.
Ak ste presvedčení o tom, že to robíte dobre, že ste ľuďom pomohli, že ste zachraňovali ľudské životy, že ste pomohli slovenskej ekonomike, a že sa ľudia vďaka vám na Slovensku majú lepšie, tak čoho sa bojíte, dámy a páni? Čoho sa bojíte, prečo nechcete ísť do týchto referend? Prečo nechcete dať ľuďom možnosť vyjadriť sa, ukázať vám vysvedčenie? Prečo tu okolkujete, hráte sa na to, že tu sú upierané nejaké vaše ľudské práva, chudáčikovia? Páni poslanci majú upierané ľudské práva, lebo veď oni predsa majú právo na štvorročné volebné obdobie. A čo ľudské práva ľudí, ktorí sa museli ponížene preukazovať na benzínovej pumpe, aby ich pustili, keď nemali test dovnútra? Čo ľudské práva ľudí, ktorí boli otočení v lekárňach alebo u lekára a nedostalo sa im vyšetrenie, lebo nemali negatívny test? To vám bolo jedno, nie? Vy, ľudské práva! Pokrytectvo a úbohosť!
Ľudské práva ľudí vás nezaujímajú a ľudské práva vás, tak tie sú posvätné, na tie nemôžme siahať. Keby vám aspoň išlo o dobro, ale ľudské práva pre vás znamenajú vašu mesačnú výplatu. A preto z toho všetkého, z toho dôvodu, čo ste tu na národe napáchali, z toho, ako ste dneska ukázali prostredník všetkým obyvateľom Slovenskej republiky, budem jednoznačne hlasovať za tento návrh zákona, ktorý neurobí nič iné, len umožní ľuďom vystaviť vám vysvedčenie za vašu vlastnú vládnu činnosť, vystaviť vám vysvedčenie za to, ako ste vládli. A znovu prízvukujem, ak sa nebojíte, ak ste presvedčení o tom, že vy ste tí kvalitní a dobrí ľudia, ktorým majú ľudia veriť, tak dajte ľuďom možnosť o tom rozhodnúť v referende.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 9:51 - 9:53 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Martin, keď si otvoril túto debatu o paralelách medzi súčasnými argumentami našich liberálnych kolegov a medzi argumentami ohľadne zrušenia otroctva, tak toto dokonale poukazuje na tú ich zásadnú pokryteckosť. Pretože pani Cigániková teraz zrejme vystúpi a bude ťa chytať za slovíčka a toto je trošku iné a toto je iné a toto nemôžte porovnávať a takéto malé detinské veci, lebo týmto oni argumentujú vždy, ale zásadné v tejto dobe je, že kým títo ľudia na jednej strane nepriznávajú životu hodnotu, na druhej strane sú schopní volať po tom, aby sa na západe, ale aj v súčasnosti tu u nás likvidovali, búrali sochy, ničili pamiatky, strhávali obrazy, rušili a pálili knihy. Úplne rovnako ako nacisti v minulosti, ľudí, ktorí pred 200, 300 alebo dokonca 700 - 800 rokmi mali nejakú koloniálnu alebo otrokársku minulosť. Nepredstaviteľné, šialené a blúznivé! Tým, že oni vlastne dnešné morálne štandardy strojom času presunú do minulosti, kde, ako si hovoril, bolo niečo ako otroctvo úplne bežné a myšlienky na to, že by to niekedy bolo zrušené a že je morálne nesprávne vlastniť otrokov, boli považované pomaly za kacírstvo, za neprijateľnú skutočnosť, tak ako dnes to, čo predstavujú liberáli a skrátka nemajú problém tieto súčasné morálne štandardy hádzať do minulosti. Keď sa ale máme baviť o hodnote ľudského života dnes tu v tejto dobe, tak si skrátka zakrývajú oči a nevidia v tom žiaden problém. Čiže život otroka spred 250 rokov je dôvodom na to, aby sme búrali dnes sochy ľudí, ktorí tých otrokov vlastnili, a zaslúžili sa povedzme o významný rozvoj našej civilizácie v oblasti vedy, politiky, kultúry, filozofie, hocčoho, ale život dnešných detí skrátka hodnotný nie je a ja si myslím, že možno raz v budúcnosti na nich bude pozerať tá generácia rovnako, ako na tých otrokárov dnes pozeráme my.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 9:33 - 9:35 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán kolega, vyčítal si strane SaS, že tu má len jednu poslankyňu, ktorá sa tu rozhodla takýmto spôsobom bojovať proti tejto téme, ale celkove toho, čo sme dnes svedkom, je nesmierne smutné a smutné predovšetkým z pozície radových občanov Slovenskej republiky. Najprv si vláda schválila systém hlasovania, kedy si teda odsúhlasili, že v piatok o jedenástej, ako je štandard, sa hlasovať nebude a teda jediné, čo poslanci Národnej rady, ktorým sa tu nechcelo byť, lebo veď asi je to veľmi nepohodlné, asi je to náročné, museli urobiť, je prísť sa sem ráno zapísať a odísť preč. Odísť preč, mali by pokoj, nemuseli by tu byť na hlasovaní, nikto by im nič nevyčítal z vlastných klubov, nič by nepokazili. Lenže keď som tu ráno prišiel a počúval ten neuveriteľne dlhý zoznam ľudí, ktorí sú ospravedlnení z dnešného rokovania, tuším 25 ľudí alebo koľko ich bolo, tak ja už to vnímam ako výsmech a urážku ľuďom v Slovenskej republike, že oni sa tak veľmi tešili domov, že už včera museli odtiaľto odísť a neboli sem schopní ani len prísť dneska ráno sa zapísať. Veď to už je, to už je smutné bez ohľadu na to, či ich táto téma zaujíma alebo nie.
Ospravedlňujem sa tým, ktorí mali nejaké možno vážne dôvody, preto sem neprišli. Ale takto sa vysmievať ľuďom do tváre? Veď ste chceli byť tá pozitívna nejaká zmena, ktorá to tu zavedie, nové štandardy.
Preto, pán kolega, čo sa týka aj tejto témy, ktorú tu riešime, ja zopakujem to, čo povedal môj predrečník. Toto je hodnotová záležitosť. Ide o to, kto si na koľko cení ľudský život. Či sa budeme pozerať cez ideologické pohľady, kedy si dokážeme dehumanizovať čokoľvek, v ich prípade humanizovať pomaly kuriatka a dehumanizovať človeka, chrániť medvede a neviem, čo všetko, ale zároveň sa tešiť pomaly zo smrti človeka, robiť tomu propagandu alebo mať ten druhý pohľad, že si chránime a ctíme životy všetkých.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 16:51 - 16:52 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, máte veľmi dobrú stratégiu umučiť nás tu k smrti, a keď už ste na začiatku poukázali na ten zaujímavý fakt, že tá dochádzka vládnych poslancov je slabá, tak to som vám vďačný.
No a nebudem s vami komunikovať nejak vážne, lebo to naozaj nemá vôbec žiaden zmysel. Chcem len tak, ako ste povedali, pozdraviť hore saskárov mladých na balkóne, keď už tam sú, a zaželať im veľa šťastia a dúfať, že tam nepríde nejaký drogový pes, aby náhodou neboli vzatí z pléna Národnej rady niekde inde. (Reakcia z pléna a smiech v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 11:45 - 11:47 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Kremský, vy ste začali svoj príhovor tým, že by sme tu nemali šíriť nejaké polopravdy, alebo s vaším presvedčením, že to, čo sa tu hovorí zo strany opozície, sú akési polopravdy, ale práve vy ste boli ten, kto tu polopravdy šíril, pretože ste povedali, že štát by podľa vás nemal mať úradníkov, ktorí rozhodujú neodborne, rozhodujú možno skorumpovane a rozhodujú v rozpore s právnymi predpismi, pretože to by podľa vás znamenalo anarchiu.
Ja vám poviem jedno meno takého veľmi obľúbeného štátneho úradníka práve v hnutí OĽANO a to je pán Ján Mikas, ktorý opakovane rozhodoval v rozpore s právnymi normami, upozorňoval ho na to jeden generálny prokurátor, následne druhý, nový generálny prokurátor zvolený aj vašimi hlasmi a toto z nejakého dôvodu opomínate. Takže ak dnes žiadate Národnú radu, aby práve vám dala tú kompetenciu, že vy ste tí odborne zdatní, tí čestní, spravodliví a poctiví, ktorí vyberiete len tých najlepších čestných úradníkov, ktorí už budú vždy rozhodovať len odborne a zdatne v súlade s právnymi predpismi, tak prepáčte, ale potom, čo ste tu rok obhajovali Mikasove rozhodnutia, nezákonné rozhodnutia, protiústavné rozhodnutia, je úplne normálne a legitímne, že opozícia vám nechce dať takúto nepríčetnú právomoc, aby ste všetkých týchto ľudí mohli podľa vlastnej vôle vymeniť.
A tým, že ste argumentovali jedným príbehom možno nejakého neodborného alebo skorumpovaného, podplateného úradníka z Popradu, aby ste dokázali potrebu prijatia plošnej novelizácie, ktorá vám dá, znovu opakujem, do rúk neprimeranú moc, aby ste si mohli štátnu správu nastavovať úplne podľa vlastných predstáv, to predsa nie je žiaden argument. Jeden príbeh predsa nestačí na celý štát, pán Kremský.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 10:46 - 10:48 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec, ono je to priam až nepríčetné, ako táto vláda rozkladá všetky atribúty štátu ako takého. Rozbila právny štát, rozbila istotu ľudí, že sa môžu oprieť aspoň o ústavu. Zničila možnosť zdravotnej starostlivosti, ľudia tu umierali, lebo sa im nedostalo ošetrenia. Rozbila justíciu, rozbila policajné zložky, SIS-ku, rozbila Vojenské spravodajstvo a teraz ide na komplet rozbiť aj posledné zvyšky štátnej správy, aby si skrátka mohli povedať, ty sa nám nepáčiš, končíš, vyletíš, skončil si tu, hoci si tu robil 10-15 možno 20 rokov, svedomito si vykonával svoju prácu a plnil úlohy vo verejnom záujme, skrátka máme niekoho lepšieho, možno Joža Pročka alebo nejakého iného kvalitného zamestnanca, ktorý ťa nahradí na tejto pozícii.
A presne na toto potrebujú schváliť tento návrh zákona. Potrebujú absolútnu dominanciu v štáte. Potrebujú rozložiť aj to posledné, na čo ešte nedokázali siahnuť. Čoho sa táto vláda dotkne, to všetko končí potopou. To predsa nie je možné, aby takto bez hanby zaradom prijímali zákon za zákon, za zákonom, ktorým skrátka demontujú štát ako taký. Je nesmierne náročné už dnes si len predstaviť, čo všetko bude potrebné dávať dokopy, keď táto vláda skončí. A ja dúfam, že to bude čo najskôr. Veď to priam neuveriteľné, kam oni ešte chcú zájsť.
Jednoznačne budem hlasovať proti tomuto návrhu zákona a každý, kto sleduje, každý kto sleduje výkony tejto vlády za posledný rok, musí urobiť taktiež.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2021 15:53 - 15:55 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Je podľa môjho názoru neodškriepiteľnou skutočnosťou, že vysoká konzumácia cukru, ktorý je dostupný prakticky dnes už v každej potravine, ktorú ľudia bežne konzumujú, spôsobuje závažný nárast civilizačných ochorení. Spôsobuje obrovskú záťaž na zdravotnícky systém, ktorý lieči ľudí, ktorí by za normálnych okolností v nemocniciach byť nemuseli, ak by ich strava alebo spôsob ich života bol zdravší a nestretával by sa s takýmto vysokým príjmom cukrov. Čo je ale najvážnejší problém, ktorému čelíme v tomto hľadisku, je problém nielen obezity, ale celkovo nezdravého stravovania detí, ktorý následne k obezite môže dôjsť a ktorý môže so sebou prinášať aj kopec ďalších iných ochorení a problémov pre celú spoločnosť ako takú.
Jedným z aspektov riešenia tohto problému okrem zvýšenia pohybu, aj keď to pri tejto vláde je ťažko povedať, keď doteraz nám zatvárali vnútorné športoviská a nútili ľudí, aby sedeli doma a nevychádzali von. Jedným z tých základných aspektov je dbanie na to, aby deti nedochádzali k nejakému vysokému príjmu cukrov, ktorý môže byť pre ich zdravie škodlivý. A preto keby štát reguloval, tak ako je to v tomto zákone, príjem ich kalórií aspoň tou formou, že by obmedzil dostupnosť tých absolútne nezdravých produktov na školách, kde si ich deti môžu kupovať, tak by to nielenže nebolo nič zlé. Práve naopak, bolo by to zásadné a vítané.
Ako boli spomínané tie vyjadrenia niektorých liberálnych poslancov, že by malo byť vecou nejakej slobodnej trhovej súťaže, aké svinstvo si deti v školách kúpia, to je presne ten prístup, ktorý podčiarkuje, ako veľmi málo im záleží na našich deťoch. Ako veľmi málo im záleží na budúcností týchto detí. A možno aj z ekonomického hľadiska, ako málo im záleží na záťaži zdravotného systému. Veď je jasné, že štát reguluje obrovské množstvo vecí, tak môže bez problémov regulovať aj to, čo v školách tieto deti budú jesť a že nebudú jesť presladené svinstvá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2021 15:19 - 15:21 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy ste hovorili o tom, že OĽANO dostane za tieto roky, ak volebné obdobie skončí celé, tak ako je plánované, 20 mil. eur. A pýtali ste sa, že prečo to tí poslanci za OĽANO, ktorí častokrát otvárali ľudové témy, argumentovali tu či už prostredníctvom Igora Matoviča, alebo iných ľudí o tom, ako štát zabúda na siroty, ako zabúda na deti, ako zabúda na tých najzraniteľnejších, ale rozdáva poslancom a politickým stranám.
Prečo títo ľudia nechcú znížiť príspevky vyplácané politickým stranám zo štátu? Ja osobne by som to ešte dokázal z ich strany, povedzme, zo strany poslancov OĽANO pochopiť za predpokladu, že by vyhrala ich vlastná chamtivosť a chceli by si tieto peniaze nechať. Ale oni z nich reálne nedostanú, veď to sú všetko peniaze v pokladničke jedného človeka, Igora Matoviča, tak ako boli v minulom volebnom období. To boli peniaze jedného človeka, ktorý nemal politickú stranu, tak ako ju nemá teraz. Schránkovú firmu a z tejto schránkovej firmy si tieto peniaze podľa vlastného účelu a vlastného uváženia v konkrétnom momente, keď to cítil ako potrebné, vyťahoval ľubovoľne, ako len chcel a to isté robí teraz a toto je na tom to najšialenejšie. Pán poslanec, že oni nielenže z tých peňazí nič nemajú a kryjú tieto Matovičove neuveriteľné chamtivosti, ale ešte sa tvária ako morálne autority pri tomto celom. Skrátka, toto je priam nepredstaviteľné.
Ja fakt nedokážem pochopiť, nedokážem pochopiť a stotožniť sa s akýmkoľvek argumentom človeka, ktorý mi povie, že po celom tom roku a pol, kedy ľudia trpeli, prichádzali o prácu, nemali jednoducho peniaze na základné životné potreby, si politické strany ako OĽANO nemôže z 20 mil. škrtnúť na 10 mil. Desať miliónov to je stále suma, ktorú na politický marketing ani len nevedia minúť. Tu neexistuje argument, prečo by toto nemalo byť schválené.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 11:23 - 11:25 hod.

Milan Mazurek Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Cigániková, vy ste sa nám tu hrdo pochválili, že ako matka ste dali zaočkovať teda 14-ročného syna, lebo mu to vraj zachráni život a... To je vaša slobodná vôľa, ja si o tom môžem myslieť, čo chcem, ale tak ako povedal môj predrečník Miro Suja, je to na zvážení každého rodiča, ktorý chce predsa pre tie svoje deti to najlepšie, ale prosím vás, vyhnime sa tu takým pojmom, ako keď to hovoríte či už vy, alebo vaši kolegovia, že to je nejaký vedecký prístup alebo prístup zodpovednosti, pretože keď si pozriete na štatistiky úmrtí, tak pre deti je táto choroba prakticky neškodná a jediný dôvod, prečo im takto v úvodzovkách zachraňujete život, je ten, že tu máte na sklade kopec vakcín, ktoré ste kúpili za peniaze daňových poplatníkov, a potrebujete ich niekde minúť. A keďže vidíte, že klesá záujem, tak to skrátka začínate nasadzovať aj malým deťom. Deťom, na ktorých neboli podniknuté nejaké zmysluplné klinické štúdie, a to sa týka všetkého ostatného, pretože to bolo testované asi na 1 100 deťoch v rámci nejakých dvoch mesiacov, a vám to možno stačí, vy si možno poviete, áno, to je v poriadku, táto vakcína bude účinná, všetko je fajn, nemá to negatívne účinky, vás nezaujímajú dlhotrvajúce negatívne efekty, ktoré môžu vyvstať, v poriadku.
Opäť prízvukujem, vaše vlastné rozhodnutie, vaša vlastná zodpovednosť, ale to, o čom sa tu bavíme a čo prízvukujú aj vaši poslanci, aj poslanci vašich koaličných strán, je skrátka neprijateľné, že očkovaní ľudia majú mať výhody nad tými neočkovanými, lebo tu neexistujú empirické dôkazy o tom, že by bola akási kolektívna imunita, je to nezmysel, keď hovoríte o tom, že tie zaočkované krajiny si vedú lepšie, lebo môžete porovnať po celom svete. Mongolsko má jedno z najlepších mier zaočkovania na svete a tie prípady im tam rastú omnoho rýchlejšie ako v iných krajinách, kde zase nezaočkovaní nie sú.
To znamená, sami priznávate, že vy neviete, či to funguje, a preto je neprijateľné, aby ste to ľuďom prisudzovali alebo ich nútili do toho nejakým zvýhodňovaním. Akýmkoľvek sa len pri... na akékoľvek si skrátka len spomeniete.
Skryt prepis