Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

29.9.2020 o 18:05 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2020 10:15 - 10:16 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Nadviažem na pani Moniku Kozelovú. Chcem sa jej poďakovať, že hovorí o kultúre ako kultúrnom priemysle, pretože mnohá laická verejnosť stále nechápe, prečo sa snažíme takto kultúre veľmi pomôcť. Mnohí vnímajú kultúrnikov ako divadelníkov, darmožráčov a toto je ten dôležitý aspekt, ktorý si povedala, že kultúrny priemysel, už to spomínala aj pani ministerka, zamestnáva 200-tisíc ľudí a naozaj prináša veľké peniaze do tohto rozpočtu a tento priemysel je sedem mesiacov odstavený a preto je táto pomoc veľmi dôležitá. Takže ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.10.2020 16:55 - 16:56 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani kolegyne, vážení páni poslanci, vážená pani ministerka, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Vážený pán predsedajúci, ďakujem, skončil som. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 29.9.2020 18:05 - 18:10 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, určite ste si všimli, že tento návrh zákona vyvoláva najviac vášní a emócií a diskusií nielen v parlamente, ale aj v spoločnosti. Vyvoláva takú búrlivú diskusiu, ako..., keby som povedal slovami klasika, ako keby išlo o život. A nie je to práve tým, že skutočne ide o život? O život bezbranných detí.
Vyspelosť spoločnosti a štátu sa pozná nielen podľa moderných technológií, investícií, služieb, ale aj podľa toho, ako vie chrániť tých najzraniteľnejších a bezbranných, tých, ktorí sa nemôžu a nevedia brániť, a to sú nenarodené deti. Tento zákon im poskytuje väčšiu šancu na život, a pritom nie je reštriktívny. Naopak, tehotným ženám naďalej ponecháva možnosť sa slobodne rozhodnúť, či chcú dieťa, alebo nie, ale ženám, ktoré chcú svoje dieťatko priviesť na svet, poskytuje lepšiu sociálnu, finančnú, odbornú a lekársku pomoc.
V posledných týždňoch mi od viacerých liberálov, feministiek a potratových fanatičiek prišlo množstvo listov a emailov, ktoré sú proti tomuto zákonu, a takmer všetky tieto emaily a listy končili heslom: Moje telo, moja voľba. Samozrejme, definitívne konečné rozhodnutie, či tehotná žena chce dieťatko, alebo nie, bude vždy výlučne na jej rozhodnutí, ale je potrebné si uvedomiť a priznať si, že aj tehotná žena, ktorá sa slobodne rozhodne pre potrat, sa môže mýliť a neskôr môže toto svoje rozhodnutie oľutovať. Ja osobne poznám vo svojom okolí rodinu, prípad, kedy tehotná žena chcela ísť na potrat, pretože mala sľubne naštartovanú pracovnú kariéru a dieťa by jej pri naplňovaní jej pracovných ambícií prekážalo. Preto povedala partnerovi, že pôjde na potrat. Jej partner s týmto rozhodnutím nesúhlasil a svojej partnerke povedal, že on sa o to dieťa postará, hoci aj sám, len nech nejde na potrat. Ona napokon na naliehanie partnera dieťa donosila a môžem vám povedať, že dnes je z tejto ženy, ktorá bola najprv skalopevne presvedčená o potrate, šťastná mamička.
Ešte sa vrátim k heslu potratových fanatičiek - Moje telo, moja voľba. Častým dôvodom, prečo sa ženy rozhodnú pre potrat, je ich zlá až kritická ekonomická a sociálna situácia, sklamanie v láske, pretože ich opustil partner, manžel. Vážené kolegyne, kolegovia, tieto dôvody, ktoré som práve teraz uviedol, sú častokrát príčinou, prečo sa niektorí ľudia rozhodnú spáchať samovraždu a siahnuť si na život. Nehovorím o psychicky chorých ľuďoch, ale o ľuďoch, ktorí prišli nečakane o prácu, pod tlakom zlej finančnej situácie, manželských alebo partnerských problémov sa rozhodli predčasne ukončiť svoj život a stoja niekde na streche budovy a chcú skočiť. Čo si myslíte? Vtedy, keď tam prídu záchranári, hasiči, policajti, zdravotníci, čo hovoria tomuto človeku? Tvoje telo, tvoja voľba, skoč, urob, čo chceš? Nie, hovoria im, že život a žiť má zmysel, a to isté hovoria predkladatelia tohto zákona tehotným ženám, že život ich dieťatka má zmysel, nech sú ich dôvody na potrat akékoľvek.
Mnohí odporcovia tohto zákona predkladateľom vyčítajú, že zbytočne chcú zaťažiť tehotné ženy byrokraciou. Nesúhlasím. Vyplniť jeden dotazník, ktorý pomôže odborníkom lepšie poznať dôvody, prečo sa žena rozhodla pre potrat, ich nijako nezaťaží. Odporcom tohto zákona ďalej prekáža, že ženy dostanú viac času na svoje rozhodnutie, či ísť na potrat, alebo nie. Treba si uvedomiť, že umelé ukončenie tehotenstva je vážne a nezvrátiteľné rozhodnutie. Nemôžeme to predsa dávať na tú istú úroveň, ako keď si žena odskočí na manikúru, ku kozmetičke alebo ku kaderníkovi, veď sa bavíme o začínajúcom ľudskom živote. Pri všetkých dôležitých životných rozhodnutiach sa nesprávame zbrklo, poplašene, ale všetko si chceme predsa dostatočne premyslieť a zvážiť, preto aj v tomto prípade hrá čas dôležitú úlohu, aby sa tehotná žena mohla zodpovedne rozhodnúť.
Najväčší hyenizmus, ale vidím v tom, že aj v tejto sále sedia politici, ktorým je úplne ukradnutý osud a život tehotných žien a nenarodených detí, ale snažia sa na tejto téme len vytĺcť politický kapitál a lajky na Facebooku a to je smutné. Kým potratoví fanatici podporujú a hľadajú spôsoby, ako čo najefektívnejšie a najrýchlejšie zničiť, zlikvidovať a zabiť to, čo vzniká v lone matky, príkladom je presadzovanie potratovej tabletky, my hľadáme spôsoby, ako čo najviac pomôcť novému životu. Niektorí potratoví fanatici to nazývajú, že je to len zhluk buniek. My tvrdíme, že je to boží dar, je to nový ľudský život. To nie je skala, nerast, neživá hmota, ale počiatok nového života, čo vzniká v lone matky, a preto je potrebné tento život chrániť, preto tento zákon plne podporím.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 17:05 - 17:06 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja vidím v tomto parlamente a ty si to už aj naznačil, pán poslanec Kuriak, jednu takú absurdnosť. Vždy, keď príde na stôl nejaký zákon o ochrane zvierat a živočíchov, tak sa tu ideme všetci potrhať v tom, akí sme humánni, sociálni a ľudskí.
A keď tu máme na stole zákon, ktorý má pomôcť tehotným ženám a chrániť životy nenarodených detí, zrazu počúvame argumenty, stiahnite tento zákon, nie je vhodná doba, nie je vhodný čas. Podľa vás by tento čas nebol vhodný nikdy. Ja to považujem za zvrhlé a choré, že v tomto parlamente majú zvieratká, mačičky, psíkovia prednosť pred deťmi, pred ochranou života nenarodených detí. Preto vyzývam poslancov, aby sa v tejto otázke správali konečne zodpovedne.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 16:18 - 16:19 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Žiak, ty veľmi dobre vieš, že tento zákon naozaj nie je reštriktívny. Vôbec nič nezakazuje ani neprikazuje ženám. Naopak, ak si ho poriadne prečítaš, tak zistíš, že slobodná voľba ženy a jej rozhodnutie zostáva ponechané. Takže nikto ženám nič nediktuje, a ty to veľmi dobre vieš. Naopak, tento zákon sa snaží tehotným ženám pomôcť pri ich rozhodovaní aj v ťažkej ekonomickej situácii, alebo v zdravotnej stránke, po sociálnej.
Mňa mrzí, že niektorí politici, ktorí sa hlásia k liberálnemu spektru, sa tu snažá, snažia podnecovať nejaké vášne, emócie a rozdúchavať tu napätie v spoločnosti, čo nie je dobré. Veľmi dobre vieš, o čom je tento zákon, a nie je dobré, ak my ako politici sa správame nezodpovedne a vnášame do spoločnosti nepokoj, zvadu a zlobu. Proste ak sa tento zákon snaží pomôcť tehotným ženám, tak ho treba podporiť, ale ak tam vidíš proste niečo zlé, tak ja nechápem a pomenujem to jasne, čím tento zákon škodí tehotným ženám a nenarodeným deťom.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

25.9.2020 13:31 - 13:46 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja som tiež presvedčený, že naše mestá a obce sa zaobídu bez hazardu a tieto výpadky z príjmu nebudú pre nich katastrofálne. Chcem oceniť predkladateľov tohto návrhu zákona pána Hattasa, pána Šipoša a pána Čepčeka, za ktorými je už určitá historická stopa ako aktivistov, ktorí bojovali proti hazardu v minulosti, a že tieto svoje kroky aktivizmu pretavujú aj do legislatívnej podoby. Určite prenechávame túto kompetenciu na plecia samospráv, kde budú môcť obecné, mestské zastupiteľstvá rozhodnúť o tom či všeobecnými záväznými nariadeniami, či tento hazard podporia, alebo nie.
Chápem, že tam bude určitý tlak miestnych oligarchov, ktorí majú aj hazard pod palcom, že to nebude jednoduchá situácia, ale verím tomu, že mestskí a obecní poslanci sa s tým vysporiadajú a budú konať v prospech obyvateľstva, ktoré jednoznačne hazard odsudzuje a vníma to ako veľký sociálny problém.
Ja tento zákon určite podporím.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 16:45 - 16:46 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán Blaha, vy tu nelegálnou migráciou a nelegálnymi migrantmi strašíte už niekoľko rokov. Pritom keď si pozriete štatistiky riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície a ďalších inštitúcií, zistíte, že sme len tranzitnou krajinou. Ročne udelíme len pár, niekoľko desiatok azylov. Ale mňa trápi oveľa iný problém, a to, že ste vy, vaša vláda SMER-u za dvanásť rokov urobili migrantov z našich ľudí. Pretože tu nie je práca, nemôžu tu žiť, mladí ľudia odchádzajú do zahraničia. To isté matky, chodia opatrovateľky do Rakúska, a to je problém. Vy ste urobili z vlastných Slovákov migrantov, pán Blaha, vašou politikou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 11:04 - 11:04 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Súhlasím s vami, pán poslanec, že cieľom štátu nemá byť, aby ľudia z regiónov opúšťali svoje miesta a z východného Slovenska cestovali za prácou na západ. Je potrebné vytvoriť také podmienky, aby pracovali doma vo svojich domovoch v regióne. Žiaľ, tá situácia za posledných 15 rokov je katastrofálna, pretože v priemyselných parkoch v menej rozvinutých regiónoch, ako sú mestá Humenné, Michalovce, Trebišov, neprišiel žiaden investor výrazný, ktorý by ponúkol ľuďom prácu, takže naozaj postoj štátu sa v tomto smere musí zmeniť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18.9.2020 13:55 - 13:57 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Vážený pán predsedajúci, ďakujem, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2020 12:53 - 12:53 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Aj keď už tu to bolo viackrát spomínané, že sa jedná o kozmetickú úpravu a zmenu, ja tento návrh zákona podporím, pretože tiež ako mestský a krajský poslanec mám tú skúsenosť, že naozaj kontrolórovi nie je udeľované slovo a doslova niektorí primátori, starostovia alebo župani sa snažia doslova umlčať kontrolóra, a pritom ich hlas a stanovisko je často dôležité.
Podobne súhlasím s pánom poslancom Dostálom, ktorý, tiež sa neobávam, že, že by kontrolóri nejak naťahovali čas alebo doslova blokovali rokovania mestských, obecných alebo krajských zastupiteľstiev. Ich vystúpenia sú vždycky faktické, postavené na faktoch, odborné, argumentačné, takže nevidím v tom problém a tento zákon podporím.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis