Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.1.2021 o 14:03 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

5.2.2021 17:13 - 17:28 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Jožko, tvoj prejav nasvedčuje tomu, že vlastne nikto nemá nič z našej koalície nadiktované.
Tvoj slobodný prejav len potvrdil to, že každý sa rozhoduje podľa vlastného svedomia a vedomia. Aj keď tvoje prejavy sú mnohokrát v tomto pléne znevažované, teraz sa ťa musím zastať, pretože skutočne korupcia, boj proti korupcii ti leží na srdci.
Kým mnohí poslanci neboli na verejných vypočutiach, ty si bol aj na verejných vypočutiach kandidátov na prezidenta Policajného zboru. Bol si aj na vypočutí kandidátov špeciálneho prokurátora. Áno, ty si bol jeden z mála tých, ktorý kládol verejne nepríjemné otázky, doslova si griloval kandidátov, ktorí sú preferovaní aj koalíciou. Takže ďakujem za ten tvoj postoj, ktorý dokazuje, že nie sme ako za bývalej vlády len cvičené opice, ktoré stláčajú gombíky, ale, naopak, nebojíme sa verejných vypočutí, ideme s kožou na trh pred verejnosťou.
Takže, vďaka, Jožko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.2.2021 13:43 - 13:58 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vidíme, že pri tomto zákone sú rôzne protichodné názory nielen zo strany opozície, ale aj koalície.
V prvom rade by sme mali klásť dôraz na bezpečnosť a zdravie našich detí. To si myslím, že na tom sa zhodneme všetci, a to je tá základná priorita. Ale určite musíme nájsť nejaké vyváženie a kompromis medzi tým, aby sme nešikanovali naše obce, mestá, ktoré vlastne sú vystavené rôznym tlakom. Je pravda, že boli naozaj v minulosti viaceré vážne úrazy, niektoré sa skončili aj tragicky, a práve preto, že mnohé tieto detské ihriská nespĺňali rôzne technické normy, parametre, samozrejme, neboli použité kvalitné materiály, z bezpečnostného hľadiska boli úplne nevyhovujúce.
Takže ja som presvedčený o tom, že mali by sme sa sústrediť na efektívnu kontrolu, to je už jedno, či zo strany štátnych orgánov, alebo samosprávnych, aby tieto ihriská kontrolovali efektívnejším spôsobom, aby vlastne predchádzali takýmto vážnym úrazom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.2.2021 10:13 - 10:28 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán Kamenický, s mnohými vecami, ktoré odzneli vo vašej rozprave, súhlasím. Konkrétne s tým, že tá suma 6 mld. eur je značný balík, ktorý budeme splácať 30 rokov, a si myslím, že z tejto verejnej debaty by parlament nemal byť vynechaný. Pokiaľ viem, ministerstvo financií sa bude snažiť tento stav zmeniť v najbližších týždňoch, neviem, či ste už dostali informáciu, že budú prebiehať rokovania s poslaneckými klubmi a s ministerstvom financií. Mňa skôr, tá diskusia, ktorá prebehla len v podstate s videohovorom s europoslancami a samosprávami niektorými, je nedostatočná určite.
Ja skôr vidím iný problém v tom, že samotný problém urobila už Európska únia, ktorá vôbec neberie do úvahy jednotlivé potreby členských krajín, ale vlastne nadiktovala, ako má tento plán obnovy vyzerať, a v podstate tie členské krajiny Európskej únie sa pohybujú v určitých mantineloch, ktoré im stanovila, čo je chyba.
A čo sa týka samotného dokumentu plánu obnovy a odolnosti, tak ešte stále prebieha ten negociačný proces schvaľovania, nie je to uzavreté, takže tieto svoje výhrady budete môcť deklarovať potom na stretnutiach ministra financií na poslaneckom klube.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 10:41 - 10:42 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. V tomto sa aj ja s pánom kolegom poslancom Cmorejom nezhodnem. Tiež som presvedčený o tom, že ten lepší verejný záujem zabezpečí len štát, a súhlasím s tým, že dnešné vodárenské spoločnosti mnohé plytvajú s peniazmi daňových poplatníkov. Naozaj sa tam šafári.
A to bude druhý krok, ktorý urobíme ďalej. To znamená, že zmeníme infozákon a pozrieme sa na prsty bližšie týmto vodárenským spoločnostiam, ktoré narábajú so stovkami miliónov eur. To znamená, že budú môcť, budú musieť zverejňovať svoje hospodárenie, a to, ako s týmito miliónmi nakladajú, pretože vieme, že sú rôzne kauzy najmä na východnom Slovensku.
Niektoré vodárenské spoločnosti nechcú novinárom poskytovať informácie aj v rámci infozákona, tvrdia, že nie, im to zo zákona nevyplýva. To znamená, že ďalší krok bude zmena infozákona, aby sme sa týmto vodárenským spoločnostiam pozreli na prsty. A tým pádom bude štát v týchto vodárenských spoločnostiach postupovať efektívnejšie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 10:31 - 10:31 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak, ako ste uviedol, cieľom aj tohto zákona je vlastne zabrániť aj tomu, ak by vstúpila do vodárenských spoločností nejaká finančná skupina, potom by to mohlo ovplyvňovať aj ceny vody, samozrejme. A pitná voda patrí všetkým, nielen nejakým vybraným spoločnostiam a oligarchom.
A na vašu otázku, pán poslanec Suja, áno, máte pravdu. Akcie obcí, miest a samosprávnych krajov nebudú môcť získať súkromné skupiny alebo súkromné firmy. Obec, ktorá sa rozhodne svoje akcie alebo svoju majetkovú účasť, sa jej vzdať alebo preniesť, môže len na inú obec alebo aj na vodárenskú spoločnosť, ale, samozrejme, jej akcie, tej vodárenskej spoločnosti môže vlastniť len samosprávny kraj a obce. Takže môžu len obce medzi sebou alebo vodárenskou spoločnosťou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.1.2021 10:18 - 10:27 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, ak to mám povedať skrátene, cieľom tohto zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a regulácii sieťových odvetví je vlastne zabrániť možnej privatizácii našich vodárenských spoločností. Reagujeme tak na udalosti, ktoré sa stali v posledných mesiacoch na východnom Slovensku, kde vlastne jedna právnická kancelária plánovala odkúpiť od jednej obce akcie vo vodárenskej spoločnosti, a tým pádom by mohla potom postupne skupovať akcie vo vodárňach, čím by vlastne došlo k privatizácii.
My sme presvedčení o tom, že voda, pitná voda je strategická surovina a má zostať pod kontrolou miest a obcí, tak ako je to doteraz. To znamená, že zabránime vstupu možných finančných skupín a oligarchov do našich vodárenských spoločností. Sme presvedčení, že distribúcia a výroba pitnej vody má byť pod kontrolou štátu, obcí a samosprávnych krajov. Takže to je podstata. Zároveň je potrebné povedať, že aj Najvyšší kontrolný úrad v roku 2019, keď vykonal kontroly niektorých vodárenských spoločností, skonštatoval, že najlepšie verejný záujem ochránia vlastne samosprávne kraje a obce, navyše ak by do vodárenských spoločností vstúpil, vstúpila nejaká finančná skupina, mohlo by to aj ohroziť získavanie eurofondov, ktoré sú vlastne kľúčové pre rozvoj vodovodnej infraštruktúry, takže aj to je ďalší dôvod.
Ja mám zároveň k tomuto návrhu zákona, ktorý sme odkonzultovali s ministerstvom životného prostredia, aj pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý vlastne spočíva v tom, že my sme pôvodne plánovali, aby akcie a majetkovú účasť vo vodárenských spoločnostiach mohol mať aj štát. Slovo štát z pôvodného návrhu vypúšťame, pretože v súčasnosti vo vodárňach má, vlastnia akcie len samosprávne kraje a obce, takže to zostane ponechané, to slovo štát sa vypustí.
Zároveň sa mení aj účinnosť tohto zákona, keďže ten legislatívny proces sa natiahol, tak vlastne k pôvodnému návrhu, od 1. januára bude platiť, bude účinnosť tohto zákona od 15. marca 2021 a zároveň v mojom pozmeňujúcom návrhu a doplňujúcom bude aj zakotvené, že vlastne majetková účasť samosprávnych krajov a obcí v týchto vodárenských spoločnostiach nemôže byť predmetom exekučného konania. Doteraz v zákone bolo len, ochraňoval zákon len obce, vkladáme tam aj slovo samosprávny kraj.
Takže, pán predsedajúci, dovoľte, aby som prečítal celý pozmeňujúci a doplňujúci návrh. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Nech sa páči.

Potocký, Milan, poslanec NR SR
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Milana Potockého k návrhu skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 442/2002 Z. z. o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a o zmene a doplnení zákona č. 276/2001 Z. z. o regulácii v sieťových odvetviach v znení neskorších predpisov (tlač 283).
1. V čl. I § 3 ods. 8 sa slová „štát, samosprávny kraj alebo obec“ nahrádzajú slovami
„a) právnickú osobu zriadenú podľa osobitného predpisu, na ktorej podnikaní sa majetkovou účasťou podieľajú iba obce alebo združenia obcí,
b) samosprávny kraj alebo
c) obec v rámci územnej pôsobnosti právnickej osoby podľa písm. a).“
Poznámka pod čiarou k odkazu 2a znie:
„2a) Zákon č. 92/1991 Zb. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby v znení neskorších predpisov.“
2. Za čl. I sa vkladá nový čl. II, ktorý znie:
„ČI. II Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) a o zmene a doplnení ďalších zákonov v znení zákona č. 211/1997 Z. z., zákona č. 353/1997 Z. z., zákona č. 235/1998 Z. z., zákona č. 240/1998 Z. z., zákona č. 280/1999 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 415/2000 Z. z., zákona č. 291/2001 Z. z., zákona č. 32/2002 Z. z., zákona č. 356/2003 Z. z., zákona č. 514/2003 Z. z., zákona č. 589/2003 Z. z., zákona č. 613/2004 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 125/2005 Z. z., zákona č. 341/2005 Z. z., zákona č. 585/2006 Z. z., zákona č. 84/2007 Z. z., zákona č. 568/2007 Z. z., zákona č. 384/2008 Z. z., zákona č. 477/2008 Z. z., zákona č. 554/2008 Z. z., zákona č. 84/2009 Z. z., zákona č. 192/2009 Z. z., zákona č. 466/2009 Z. z., zákona č. 144/2010 Z. z., zákona č. 151/2010 Z. z., zákona č. 102/2001 Z. z., zákona č. 348/2011 Z. z., zákona č. 230/2012 Z. z., zákona č. 335/2012 Z. z., zákona č. 440/2012 Z. z., zákona č. 461/2012 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 14/2013 Z. z., zákona č. 180/2013 Z. z., zákona č. 299/2013 Z. z., zákona č. 355/2013 Z. z., zákona č. 106/2014 Z. z., zákona č. 335/2014 Z. z., zákona č. 358/2015 Z. z., zákona č. 437/2015 Z. z., zákona č. 438/2015 Z. z., zákona č. 440/2015 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 2/2017 Z. z., zákona č. 264/2017 Z. z., zákona č. 59/2018 Z. z., zákona č. 177/2018 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 57/2019 Z. z., zákona č. 233/2019 Z. z., zákona č. 389/2019 Z. z., zákona č. 420/2019 Z. z., zákona č. 46/2020 Z. z. a zákona č. 296/2020 Z. z. sa dopĺňa takto:
v § 61 t sa za slovo „obcí“ vkladajú slová „a samosprávnych krajov“.
Nasledujúci článok sa primerane prečísluje.
V súvislosti s vložením nového článku sa primerane upraví názov zákona.
3. V čl. II sa slová „1. januára“ nahrádzajú slovami „15. marca“.

Blanár Juraj, podpredseda NR SR
Všetko?

Potocký, Milan, poslanec NR SR
Áno, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 15:30 - 15:31 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Kotleba, vy ste vo svojom prejave spomínal, že Slovensko je súčasťou a naša armáda nejakého agresívneho paktu, ale keď sa pozriete na pôsobenie našich vojakov v zahraničných misiách a operáciách, tak zistíte úplne pravý opak. Naši vojaci pôsobili v zahraničných misiách v Afrike, v Eritrei, pôsobili na Golanských výšinách, pôsobili v Afganistane a v ďalších misiách. A aká ich tam bola úloha? Keď sa na to pozriete, bolo to práve pomáhať obyvateľstvu, odmínovanie. Vďaka našim vojakom sme zachránili mnoho ľudských životov, neprišli o nohy malé deti , takisto v nárazníkových zónach ako na Cypre, kde je turecká zóna s gréckou. Naši vojaci zabezpečujú mier. Takže nemôžte prezentovať verejnosti a nášmu obyvateľstvu, že naša armáda je súčasťou nejakého agresívneho paktu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 10:25 - 10:26 hod.

Milan Potocký
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Úplne s vami súhlasím, pán poslanec Borguľa. Výstavba diaľnic je kľúčová pre rozvoj regiónov. Koniec koncov aj pán minister pred pár týždňami prijal zástupcov občianskeho združenia Diaľnica na Zemplín, ktorí aj týmto spôsobom deklarovali, že rozvoj regiónov sa nepohne bez dokonalej cestnej infraštruktúry, a preto vítam každý krok, ktorý umožní vlastne rýchlejšiu výstavbu týchto diaľnic. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2021 14:03 - 14:04 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Peter Kremský, súhlasím s tebou v tom, že poznám veľmi dobre stav, pretože som aj mestský poslanec, čo sa týka vozového parku autodopravcov, ktorí prevádzkujú mestské autobusové dopravy v samosprávach, a naozaj ten priemerný vek autobusov je niekedy 18 až 20 rokov. To znamená, že tieto vozidlá absolútne nie sú ekologické a spôsobujú značné exhaláty v mestách.
Tu skôr vidím jedno riziko, že nákup týchto ekologických vozidiel, či už elektromobilov, bude pre tieto dopravné spoločnosti, ktoré zabezpečujú mestskú autobusovú dopravu, dosť nákladný, a tým pádom sa to môže negatívne prejaviť v cenách či už lístkov samotných, alebo vo výške príspevkov na vykrytie strát vo verejnom záujme, ktoré prispievajú samosprávy.
Pokiaľ viem, značná alternatíva, Európska únia to bude podporovať, je vlastne získanie eurofondov na nákup týchto vozidiel v samosprávach. Skôr len tam viem, že bola niekedy podmienka, že eurofondy sa poskytovali spoločnostiam, v ktorých, ktorých bola účasť štátu alebo samosprávnych krajov, tým pádom súkromné spoločnosti pravdepodobne nárok na takúto dotáciu nebudú mať. Takže si počkám neskôr na spresnenie tej transpozície Európskej únie, ako to bude vlastne vyzerať v reálu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 15:30 - 15:31 hod.

Milan Potocký Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Michal, páči sa mi na tvojom prejave, že si vystihol to, čo SMER tu robil uplynulých dvanásť rokov. Oni skutočne tú sociálnu pomoc bežným ľuďom mali len na jazyku. Bol to len obyčajný prázdny marketing, skutočne tu vytvárali sociálny štát pre oligarchov a mafiu. A mnohí ľudia si neuvedomujú ani to, že s tým, s čím sa borí dnešné Slovensko a každý obyvateľ našej republiky, nie je len o pandémii, ale aj o tom, že tento štát, ktorý tu budoval SMER, stál na hlinených nohách. Proste akákoľvek sociálna pomoc bol len prázdny marketing.
Ja aj si uvedomujem, že keď tento zákon schválime, nebude možno zapĺňať titulky novín a nebude to otváracia správa v médiách, ale určite budeme mať dobrý pocit všetci z toho, že sme reálne, nie sľubmi a sladkými rečami, ale pomohli konkrétne tehotným ženám.
Ďakujem.
Skryt prepis