Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 14:46 hod.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 15:55 - 15:56 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem za vecné zhrnutie problematiky, pán poslanec Karahuta. Musím potvrdiť, že obchody trpia. Síce ľudia stále nakupujú, ale nakupujú hlavne základné potraviny, na ktorých obchody nemajú takú veľkú maržu, aby dokázali poriadne zaplatiť svojich zamestnancov a ľudí v obchodoch. Tie potraviny, na ktorých je tá vyššia marža, spadajú do tej sféry takého toho luxusu, ktorý si v súčasnej neistote ľudia nedokážu dovoliť.
Preto teda nie je aktuálne namieste tieto obchody, ale hlavne našich výrobcov opätovne zaťažiť ďalším finančným bremenom. To všetko môže spôsobiť prepúšťanie a krach obchodov či výrobcov na Slovensku, a myslím si, že to nikto z nás nechce. Niekoľkokrát tu boli ešte spomenuté dioxíny z PET fliaš, ja len kolegom sa pokúsim v rýchlosti vysvetliť, čo je to PET. PET znamená polyetyléntereftalát. Keby ste možno rozprávali o ftalátoch, ktoré by sa mohli uvoľniť do tejto vody, aby to bolo ako-tak na mieste. No však tieto sa uvoľňujú, až keď do tejto fľaše, polyetylénovej fľaše nalejete alkohol a zahrejete na vysokú teplotu. Stačilo by pár malých vyhľadávačov na Googli z odborných článkov a túto informáciu sa dozviete.
Páni poslanci... (Ruch v sále a reakcia z pléna.) To je reakcia na vás.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 14:46 - 14:47 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Pán Kuffa, je také slovenské porekadlo, že dvakrát meraj a raz rež, a vy ste poslancom Národnej rady, vy tu nemôžte šíriť takéto poplašné správy, že z PET fliaš sa uvoľňujú dioxíny do vody, to je poplašná správa. Vy si uvedomte, veď vy máte zodpovednosť za túto krajinu a vy, pokým budete šíriť takéto nezmysly, tak vytvoríte všeobecnú paniku.
Prosím vás, skráťte tie vaše, ako povedal kolega Patrick Linhart, odborníctvo na všetko, prejavy, lebo spôsobujete len chaos. A o vašej odbornosti v oblasti potravín tu asi pochybujeme viacerí.
Paťo, na teba zareagujem, ťažká chémia je peroxid vodíka podľa teba, to nie je pravda, sklenené fľaše sa ani neumývajú... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Nemôžte reagovať na faktickú poznámku iného kolegu, len na rečníka.

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
Rozumiem.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 19:06 - 19:06 hod.

Miroslav Žiak
Pán poslanec Fico, tvrdíte, že sloboda prišla z východu. Áno, ona prišla, ale len na krátky čas. Na krátky čas. A o ďalších dvadsať rokov tie isté vojská, ktoré nás oslobodili, nás prišli okupovať. Môžme otvorene povedať, že nás tu zotročili.
Pán poslanec Fico, tiež ste povedal, že ťažko spávate. Ja sa vám nečudujem. To, čo ste porobili ako premiér, úspešný premiér desať rôčkov tejto krajiny, sa nečudujem, že ťažko správate.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 2.4.2020 14:04 - 14:05 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, navrhujem, aby Národná rada prijala uznesením záväzok poslancov, že v tejto mimoriadnej situácii súvisiacej s pandémiou sa zdržia na svojich sociálnych sieťach zdieľania hoaxov až konšpirácií, konšpiračných teórií, ktoré vyvolávajú v ľuďoch neistotu a paniku.
A nejaké také malé odôvodnenie. Takým mojím životným krédom je, že kvapka v mori nehĺbi svoju dieru, alebo teda tú dieru takou svojou silou, ale vytrvalosťou a v podstate takúto istú vytrvalosť potrebujeme aj my v tejto súčasnej situácii. Ale potrebujeme aj niečo iné. Momentálne sme na tom ako krajina v porovnaní s inými krajinami celkom dobre. Je to aj v súvislosti s opatreniami, ktoré robil Ďuro Droba na Bratislavskom samosprávnom kraji, ale hlavne výsledok zodpovednosti a súdržnosti ľudí na Slovensku. Situácia je síce vážna, no nie však kritická.
Preto by som chcel apelovať na nás všetkých... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 16:16 - 16:16 hod.

Miroslav Žiak
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Mazurek, je len taká malá technikália. Toto je minister práce, sociálnych vecí a rodiny a to, čo vy ste rozprával, to má v kompetencii ministerstvo hospodárstva. To len tak, aby ste nabudúce smeroval tú vašu poznámku tam, kde patrí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2020 17:40 - 17:42 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Pán poslanec Taraba, ja dovolím si tvrdiť, že porovnávať koronavírus, ktorý je respiračné ochorenie, s vírusom HIV, ktorý vieme, ako sa prenáša, je to buď krvou, alebo pohlavným stykom, kde pri koronavíruse je dvojtýždňová inkubačná doba, počas ktorej ste stále bacilonosič a asymptomatický bacilonosič, je podľa mňa úplný diletantizmus. Proti HIV sa na Slovensku účinne bojuje, úprimne bojuje či prevenciou, alebo teda používaním ochrany. Proti koronavírusu ideme bojovať tiež určitými spôsobmi. To, že spochybňujete to, ako sa bojuje alebo teda ako sa bojuje v Číne, aké výsledky majú v Číne, je to možno povedať polototalitný režim, a môžme sa ísť pozrieť do Talianska, kde kolabuje zdravotnícky systém, sú nakazení taktiež doktori, sestričky, celý zdravotnícky personál. Vieme, v akom stave máme zdravotný systém po 12 rokoch vlády SMER-u. My sa tomuto chceme vyhnúť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2020 16:49 - 16:49 hod.

Miroslav Žiak
Pán poslanec Mazurek, musím uznať, že ste veľmi schopný rétor. Keby som vás počúval so zavretými očami a takou vypnutou predstavivosťou, tak možno by som vám aj uveril. Ale potom mi príde ten obraz, ako hádžete dlažobnú kocku na pani s kočíkom, a vaše slová o slobode a o nejakej elementárnej nejakej ochrane osobných údajov mi príde veľmi cez čiaru. Preto sa vraciam na zem a podporujem pani ministerku v jej návrhu.
Skryt prepis