Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 18:39 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 9.7.2020 15:34 - 15:37 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda vlády, vážený predsedajúci, kolegyne, kolegovia, v súčasnosti bojujeme so silným protivetrom v podobe negatívnych dôsledkov súvisiacich s opatreniami proti pandémii choroby COVID-19. Odborné odhady Národnej banky Slovenskej republiky hovoria o prepade ekonomiky o približne 10 %, čo je približne 9 mld. eur, zrušení 70-tisíc pracovných miest, znížení reálnych miezd o 3,5 % a predkrízovú úroveň dosiahne ekonomika v polovici roku 2022.
V odvetviach, ktoré sú najviac zasiahnuté karanténnymi opatreniami, podniká dovedna 53-tisíc malých a stredných podnikateľov. V období mimoriadnej situácie sa muselo uzavrieť takmer 9 % všetkých aktívnych malých a stredných podnikov na Slovensku. Podnikateľom významne klesli objednávky, nastali problém s cashflowom a splácaním faktúr. Finančné zdroje, ktorými ekonomika Slovenska disponuje, sú vzácne a obmedzené. Aj keď to na prvý pohľad nie je zjavné, milióny smerujúce na rôzne aktivity alebo projekty sú pre radového občana neuchopiteľná veličina. Opatrenie na podporu ekonomiky sú často financované prostredníctvom eurofondov, dlhového financovania, financované z racionalizačných opatrení, teda úspor. Regulácia priamo mení, nariaďuje, obmedzuje alebo zakazuje správanie i ľudí a organizácií. Niektoré regulácie napĺňajú svoje poslanie a, naopak, iné nedosahujú želaný výsledok a prinášajú skôr náklady pre spoločnosť.
Nami predkladané návrhy na zrušenie regulácií sme si nevycucali len tak z prsta, ale vzišli z aplikačnej praxe. Týmto, samozrejme, nechceme popierať exit..., existenciu regulácií, ktoré sú aj žiaduce, napr. zákaz klamlivej reklamy, ale rozviazať podnikateľom ruky, aby mohli vykonávať svoju činnosť bez zbytočnej buzerácie. Predkladaný návrh zákona je pozitívny v mnohých ohľadoch. Pružne reaguje na paralyzované podnikateľské prostredie, zlepšuje podnikateľské prostredie v zmysle obmedzovaní, resp. rušení nepotrebných regulácií. Nespôsobí dieru v štátnom rozpočte a znižuje náklady pre podnikateľov, odstraňujú sa zbytočné byrokratické ustanovenia v jednotlivých zákonoch, rušia sa viaceré povinnosti, odstraňujú prekážky v podnikaní.
Čistý prínos navrhovaného zákona bude pre jedného podnikateľa odhadovaný na úrovni takmer 15-tisíc euro ročne, čo nie je veruže zanedbateľná suma. Ak teda chceme podporiť podnikateľské prostredie a s tým spojenú zame..., zamestnanosť a ekonomiku ako takú, tak súčasný návrh zákona je veľmi účinný nástroj.
Ďakujem vám veľmi pekne všetkým za pozornosť a prosím o podporu daného zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 10:54 - 10:55 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Kotleba, ako hovorili moji predrečníci, vy viete podať to, čo hovoríte, veľmi perfektne. Jánošíkovským syndrómom presvedčíte ľudí, to, čo hovoríte, a ja by som to vedel prirovnať k takým, k takým horoskopom.
Viete, horoskopy, ony sú, neni sú nebezpečné, ale v podstate ani to, čo vyhovoríte, neni vo väčšine prípadov nebezpečné, až do času, keď tzv. Bernand Forer skúmal vplyv horoskopov. Zobral si 50 ľudí a dal im totožný jeden horoskop a mali ohodnotiť, že ako ich vystihuje. A bol veľmi prekvapený, keď tá známka bola že 4,3. Čiže vy rozprávate dobre, ľúbivo pre všetkých, avšak môže nastať problém tak ako pri horoskopoch, keď sa rozhodne človek investovať peniaze kvôli nejakému dobrému horoskopu a o tieto peniaze príde, a vy tiež môžete spôsobiť takéto nebezpečné, nebezpečný precedens, pardon, keď si spravíte nejakú poplašnú správu, že teraz banky nám chcú zobrať peniaze, alebo už teraz, dnes v tejto rozprave spomínané nanočipy a tak ďalej, treba vážiť slová a nespôsobovať takéto poplašné správy, lebo predsa sme len na pôde Národnej rady a veľa ľudí si od vás berie príklad, tak do budúcna, prosím vás, zvažujte, čo konáte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.7.2020 10:11 - 10:12 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Kamenický, v dvojminútovej faktickej poznámke sa nedá reagovať na tridsať minút vášho vystúpenia, kde ste detailne popisoval jeden bod za druhým. Ale pokúsim sa nadviazať na kolega, kolegu Pročka, ktorý hovoril o tom, že v podstate 12 rokov ste boli pri moci a z toho ste bol sám minister nejaké obdobie. A pre mňa to príde ako taký, také pokrytectvo, mohol by som vás nazvať etalónom pokrytectvu, keby ste sa dal vystaviť v Paríži medzi etalónmi kilogramu, metra a tak ďalej, tak by ste tam určite zaradil.
A čo sa týka, a čo sa týka toho burčiaku, tak skúste si, dám vám takú radu, skúste si burčiak na jeseň zamraziť, a keď ho na jar opätovne rozmrazíte, tak vám ten burčiak, vám stále funguje. Len taká drobná rada.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 18:39 - 18:39 hod.

Miroslav Žiak
Pán poslanec Žiga, vy ste celkom vtipný človek, lebo po 12 rokoch vašej vlády, vašej vlády, ktorá tu šikanovala, buzerovala a ničila podnikateľov, prichádza zákon v super rýchlom konaní, ktoré po vašich 12 rokoch vlády, keby sa aj vrátil v čase, bude možno nedostatočný. Ja nerozumiem vášmu, vašej argumentácii, že vy idete kritizovať rýchle, super rýchle konanie akékoľvek. Podnikatelia sa potrebujú konečne po vašich vládach nadýchnuť a fungovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 15:31 - 15:33 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
V prvom rade chcem poďakovať za veľmi kultivovanú diskusiu. Otvorene poviem, že som to úplne až takto nečakal, ďakujem pekne. Budem pomaly teda reagovať.
Pán Kočiš, možno sa, ste povedali, že možno sa raz obrátim, tak možno áno, možno sa zas veriaci obráti na ateistu, to je úplne tá sloboda, o ktorej som spomínal. A ste hovoril, že tá, tá, tá nedeľa je taký svätý deň. No ja veľmi rád chodím v nedeľu nakupovať, preto, som človek, ktorý proste to tak má, a chcete ma o túto slobodu obrať týmto návrhom zákona, čiže to bolo celé moje vystúpenie.
Pán Beluský, vy ste rozprával o tých rôznych analýzach. Ja súhlasím, sú rôzne prieskumy, však vieme, ako je to s prieskumom, to je niečo ako so štatistikou, je to ako dámska podprsenka, skresľuje, záleží, kto si ju zadá. Teraz posledný prieskum bol, že 40 na 60, že 60 % ľudí by chcelo zavrieť, teda zamestnancov by chcelo mať zavreté tie prevádzky, ale tých 40 %, ktorí by chceli mať otvorené, by stačilo na vykrytie toho, aby tie obchody boli otvorené. Čiže ak by tu bola nejaká výhrada o svedomí, vieme to kľudne realizovať.
Pán Kotleba, vy ste hovoril o tom socializme, ako bolo za socializmu všetko zlé alebo teda ironicky, ale za socializmu boli ale zavreté hranice. My sme nemohli cestovať nikde, viete, nebol dostatok kvalitných potravín... (Reakcie z pléna.) A ja tiež, a tiež; prepáč, potom si... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Poprosím, nechajte dohovoriť kolegu.

Žiak, Miroslav, poslanec NR SR
... a tiež s tým, že môžme rokovať cez víkendy, ja s tým nemám žiadny problém, ja som bezdetný, takže nemám s tým žiadny problém.
A, pani poslankyňa Monika Kozelová, ďakujem za tvoj príspevok, myslím si, že máme rovnaké mentálne nastavenie. Takže nič iné som od teba nepredpokladal.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 9.6.2020 15:22 - 15:25 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, ja vystúpim trošku v inom, v inom spektre. Kolegovia už rozoberali tie čísla, hodnoty. Ja pred vás dnes predstupujem s takým malým priznaním. Chcem sa vám všetkým priznať a úprimne povedať, že som ateista. Hovorím to preto, aby ste si uvedomili, že ateista nie je diabol a nie je ani chodiace zlo. Dokonca som priateľ s väčšinou z vás, ktorí sú veriaci. Hrdo sa hlásim medzi ateistov, ktorí rešpektujú akékoľvek iné vierovyznanie a akceptujú rôzne názory a pohľad na svet. Teda presadzujeme slobodu, slobodu v akomkoľvek kontexte, či už slobodu cestovania, vierovyznania, ale aj osobné slobody.
Chcem poprosiť mojich kolegov, najmä z radov opozície, ktorí sú veriaci, aby rešpektovali aj našu slobodu. To, že vy nechodíte v nedeľu nakupovať, ako povedal kolega pán Marek Kotleba, že si váži nedeľu, prosím, nevnucujte tieto myšlienky aj nám. Je to vaše slobodné rozhodnutie a my ho plne akceptujeme. Ak by však nikto nechcel v nedeľu nakupovať, tak by sa obchody automaticky samé zavreli a trh by túto situáciu vyriešil sám. Preto vás všetkých žiadam v mene všetkých ateistov, umiernených kresťanov, ale najmä ľudí, ktorí si ctia hodnotu slobody, nerozdeľujme slobo... spoločnosť. Nechajme ľudí rozhodnúť sa takým spôsobom, ktorý im najviac vyhovuje vzhľadom na ich aktuálnu situáciu. Nerozdeľujme spoločnosť. Rešpektujme slobodnú vôľu občanov Slovenska a neberte im právo slobodne sa rozhodnúť. Neriešme problémy zákazmi, ale snažme sa vytvoriť pravidlá, ktoré budú akceptovateľné pre všetky strany.
Tiež, prosím, rešpektujte záujem zamestnancov, ktorí majú príplatky za prácu cez víkend a vďaka ktorým si ich rodinný rozpočet prilepší o množstvo eur. Nepripravte ich o túto možnosť. Myslite, prosím, aj na nich. Sme v ťažkej ekonomickej situácii a týmto legislatívnym návrhom pripravíme možno ďalšie tisíce ľudí o prácu.
Vážení predkladatelia zákona, pred tým, ako niečo navrhnete, prosím, analyzujte dopady navrhovaných opatrení, najmä v dnešných časoch. Ďakujem, páni.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.6.2020 10:48 - 10:51 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, pán minister, vážené pani poslankyne, poslanci, viac ako dva mesiace bol na Slovensku trvalé, á, trvajú obmedzenia súvisiace s opatreniami proti pandémii choroby COVID. Podnikateľské subjekty boli povinné uzavrieť svoje prevádzky, resp. obmedzili svoju činnosť, čo malo negatívny vplyv na ich tržby a životaschopnosť ako takú. Povolený drobný predaj cez výdajné okienko ani zďaleka nepostačoval na pokrytie miezd zamestnancov, energií, úverov a už vôbec nie nájmov.
Medzi jedny z najhlavnejších nákladových položiek podnikateľov bezpochyby patria už spomínané mzdy, energie, úvery, lízingy a v neposlednom rade nájmy. Prvé tri zmienené položky sme vyriešili. Mzdy prepláca štát cez sociálne opatrenia, náklady na energie sa automaticky znížia pri nepoužívaní prevádzky a banka vám splátky pri podaní žiadosti o odklad odloží.
Poslednou položkou bolo nájomné, ktoré rieši predkladaný zákon. Predmetným návrhom zákona sa vytvára rámec pre poskytovanie podpory tým podnikateľom, ktorí vykonávajú podnikateľské činnosti na základe nájomnej zmluvy a ktorým bola v dôsledku prijatých mimoriadnych opatrení podstatne obmedzená možnosť predaja tovaru alebo poskytovania služieb, a tým znížená schopnosť tvoriť zisk, na základe ktorého sú podnikatelia motivovaní poskytovať tovary a služby a platiť nájomné. Samozrejme, podnikanie slúži najmä za účelom zisku.
Schéma podpory je nasledovná: ak teda prenajímateľ spustí polovicu nájmu, štát zatiahne celý zvyšok. Pri nižšej zľave zvyšok peňazí zaplatí podnájomník, ale s možnosťou si to rozložiť až na 48 mesačných splátok. Žiadosť o dotáciu na nájomné sa bude podávať, nebude podávať papierovou formou, resp. osobným doručením ministerstva hospodárstva, ale elektronicky prostredníctvom na to určeného formulára na webovom sídle Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky. Ako sme už počuli ministra na, bude to na jednoduchej aplikácii, na ktorej sa už pracuje.
Dámy a páni, považujem návrh za filozoficky správny a budem apelovať na jasné a presné pravidlá, ktoré by mali byť súčasťou vykonávacieho predpisu, pravidlá, ktoré majú podnikateľom hlavne pomôcť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 18:35 - 18:36 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Pán poslanec Kotleba, pobaltské krajiny, ale aj teda poľský národ má, chvalabohu, veľmi dobrú historickú pamäť a pamätajú si, čo Rusko narobilo na ich území počas bývalej histórie. A áno, my sme ich spojenci a žiadajú nás o pomoc. Žiadajú nás o pomoc a my im chceme vyhovieť, pretože raz možno tú istú pomoc budeme potrebovať aj my. Kde ruský medveď nespí, ruský medveď je stále hladný, tak ako si odhryzol Abcházsko, Osetsko, tak ako si odhryzol Donbas, ako si odhryzol Krym, možno bude pokračovať ďalej, nevieme, za pár rokov bude možno za Kyjevom, možno bude pár rokov, pár, pár kilometrov za našou východnou hranicou a budeme žiadať my pobaltské krajiny o takúto istú pomoc, aby sa ruský medveď neblížil k našim hraniciam viac a nemali sme z toho stres. Len toľko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.6.2020 15:52 - 15:55 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi vyjadriť sa k Programu stability Slovenskej republiky na roky 2020 – 2023. Súčasťou programu stability sú aj tri revízie výdavkov a súhrnná implementačná správa. Keďže uvedené dokumenty sú obšírne, budem len reagovať vecne a stručne a poukážem najmä na vývoj ekonomiky v spojení so zamestnanosťou a finančnými zdrojmi štátu.
Začal by som globálnou pandémiou, ktorá stiahne v roku 2020 slovenskú ekonomiku do recesie a HDP sa prepadne minimálne o 7,2 %, čo v novodobej histórii Slovenska nemá obdobu. Nielen Národná banka Slovenska, Medzinárodný menový fond, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ale aj Ministerstvo financií Slovenskej republiky sa zhodujú v dramatickom prepade slovenskej ekonomiky ako dôsledok vyvolaný koronakrízou. Tento odhad stojí na predpoklade, že slovenská ekonomika a jej zahraniční obchodní partneri zostanú výrazne zasiahnutí pandémiou počas dvoch mesiacov. Samozrejme, nevieme, ako sa bude vyvíjať šíriaci sa koronavírus a či vôbec príde druhá vlna a v akej intenzite. Z trhu práce bude vylúčených 88-tisíc pracovných miest. Ľudia prichádzajú o prácu najmä vo vybraných sektoroch služieb, ako je napríklad turizmus, stravovacie služby, maloobchod či doprava, ale aj v priemysle či stavebníctve.
Vládne opatrenia a aktívna politika trhu práce ochránila 20-tisíc pracovných miest a v súčasnosti sa pripravujú výzvy pre podnikateľov, aby boli motivovaní vytvárať pracovné miesta. Samozrejme, nevieme, ako sa bude vyvíjať šíriaci sa koronavírus a či vôbec príde druhá vlna, ako som spomínal, ak by však koronakríza pretrvala dlhší čas, tak by uvedené prognózy boli oveľa negatívnejšie a zasiahli by našu otvorenú ekonomiku výraznejším spôsobom. Dokonca aktuálna recesia môže byť oveľa väčšia, keďže bežia aj výpovedné lehoty zamestnancov, ktoré zatiaľ neboli štatisticky podchytené.
Slovenská ekonomika je aj v budúcnosti bude negatívne poznačená koronakrízou. Vláda deklaruje, že posilní úlohu ministerstva financií a Útvaru hodnoty za peniaze pri riadení investícií a investičného rozpočtu. Považujem za dôležité prehodnocovať každý investičný projekt z pohľadu efektívnosti, hospodárnosti a účelnosti, aby každé jedno euro vynaložené na projekty produkovalo pridanú hodnotu a predstavovalo najlepšie možné riešenie.
Vážené poslankyne, poslanci, ako poukazujem, program stability a rastu, deklarovaný cieľ dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu verejnej správy v roku 2019 nebol dosiahnutý, čo nám v tomto období sčasti skomplikovalo manévrovací priestor. Podhodnotenie výdavkov rozpočtu, prebytku hospodárenia samospráv a podobne spôsobilo deficit 1,2 mld. eur. V roku 2020 sa v programe stability odhaduje nárast deficitu verejných financií na 8,4 % a hrubý verejný dlh na úrovni 61 %. Preto bude dôležité urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme túto zlú situáciu spoločne aj s opozíciou zvládli s čo najmenšími sociálno-ekonomickými dopadmi.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 15:30 - 15:30 hod.

Miroslav Žiak Zobrazit prepis
Pán poslanec, kolega, to, že ste odborník na všetko, sme si tu už ako-tak v tej, v tomto pléne zvykli, ale chcem sa vás spýtať, tvrdíte, že 750 mld. je strašne veľa peňazí, ktoré si ideme požičať, ale čo v prípade, že, a v podstate my aj vieme, že Spojené štáty americké, Čína si tiež požičajú obrovské prostriedky a budú ich investovať na podporu svojej ekonomiky, či si vy ako odborník na všetko myslíte, že by sme ustáli tento konkurenčný boj s týmito veľmocami a že či by, je podľa vás správne, aby sme teda nenatlačili, ako ste to vy povedal, tieto bankovky, a či to ustojíme.
Ďakujem.
Skryt prepis