Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 15:48 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 17:53 - 17:54 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán kolega, máš pravdu. Áno, máš pravdu. Ale teraz povedzme si druhú vec. Sused má troch psov, ako povedal kolega, husky, a ony sa niekedy v zápale boja pobijú, pohryzú a ja ich udám alebo natočím to na kameru. A zasa je ten problém, čo som povedal. Musíme to trošku upresniť. On ich má troch, ťahajú sane, bežne sa stane, že sa pohryzú, pobijú. Keď je viacej psov a dobre sú živené aj o všetko starané, dáte im žrať, niekedy sa stane, že ten silnejší odoženie toho slabšieho, pobijú sa. Ja to nahrám, natočím, a on porušil zákon. Musíme rozmýšľať aj nad takýmito problémami, lebo... Jožko točí hlavou, že nie. Ale áno, stretneme sa s tým, keď budeme mať nejakého nepriateľa, ľudia sú zlí, zneužijú to voči sebe. A netvárme sa, že neboli ste nikdy na Donovaloch, že navzájom sa tie psy niekedy nepohrýzli. Že sa netvárme, že nie. A kto je zodpovedný? Ten mašér alebo ten majiteľ tých psov, že dovolil, aby zaútočil jeden na druhého? Niekedy sa tomu nedá zabrániť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 17:47 - 17:49 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Edo, ďakujem za presné a výstižné slová.
Pani poslankyňa Zemanová, ale ja v poslednom čase si všímam jeden úlet za druhým pri vás. Vo všetkej úcte, ja neviem, či ste už senilná alebo čo; neurazte sa, neurazte sa! (Reakcia z pléna.) Ale vy hovoríte, že poslanca nemá zaujímať rozpočet?! Že nás nemá? A koho má zaujímať rozpočet tejto krajiny, keď nie nás tu, páni?! Ale počúvajte tie bludy! Počúvajte tie bludy! Ak nemá poslancov zaujímať rozpočet, tak potom načo sme tu? To si tu môžme nabúchať, čo chceme, a nech to ľudia platia. Nás má zaujímať financie tohto štátu, pani poslankyňa Zemanová, nieže nás to nemá zaujímať! Ja si vyprosujem takéto slová a ospravedlňujem sa, že som, čo som použil slová, ale už som sa nevedel ovládnuť.
A vy hovoríte, že keby som čítal dôvodovú správu. Ja som ju čítal. Ja som sa pýtal aj odborníkov. Keby bolo tak, ako vy hovoríte, tak pani poslankyňa Kozelová by sa nepýtala, že či dochádza k ubližovaniu zvierat pri výcviku, keby to tam bolo vyradené, tieto poľovné psy, tak by sa na to nepýtala ako jedna z predkladateliek. Takže sa trošku aj vy ujasnite, vy predkladatelia, ktorí ste tohto zákona!
Marian, inak ďakujem za to sokoliarstvo, to som zabudol.
A, pani poslankyňa Kozelová, kto rozhodne, či došlo ku kontaktu alebo nie a či došlo pri tom kontakte k ublíženiu, lebo ja ako poľovník hovorím, že nedošlo k ublíženiu, ale nejaký ochranár povie, že pri výcviku ten pes uhryzol toho diviaka do ucha a že tam to ublíženie bolo, aj keď toho diviaka to bolieť nemuselo. A tu máme ten problém.
Preto hovorím, musíme toto stade dať preč, lebo sa nám to vráti ako bumerang. Nie nám, ale vám. Vás zedia! Vy liberáli hovoríte, že deti, to vaše vyjadrenie bolo, liberálov, najväčšej liberálky jednej, že deti sú environmentálna záťaž, a potom sa čudujete, že my máme na vás takýto názor.
Pani Kozelová, keď som sa vyjadril na tie deti, to som narážal na toto, nie na vás, že ste nemali deti... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.7.2020 17:29 - 17:37 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážení kolegovia predkladatelia Anna Zemanová, pani poslankyňa Pivková, pani poslankyňa Halgašová, Cigániková, Laurenčík, Viskupič, Kazda, Cmorej, Karahuta, v vami predkladanom návrhu zákona vidím tri problémy.
Prvý problém je, ktorý pomenoval pán poslanec Gyimesi a ktorý si myslím, že je najzásadnejší a ak sa neodstráni, budeme mať problémy možno aj trestnoprávne, takže by som navrhol, aby ste pristúpili na jeho návrh a ten problém odstránili.
Druhý problém je, pomenoval Miňo Mazurek veľmi správne a môžme si tu nahovárať, čo chceme, ale je to tak.
A tretí problém vidím ja osobne výsmech ľuďom, ktorí predkladali zákony na ochranu života. Keď väčšina z vás predkladateľov tohto zákona ste proti ich návrhu, kde zvieratá sú vám bližšie ako nenarodené deti.
Rozoberem bližšie tie problémy. Pán poslanec Mazurek to povedal takým zápalovým prejavom, úplne od srdca a, samozrejme, mal pravdu. Najviac, najviac problémov je v osadách a môžme sa tváriť, že nie. A prepáčte, pani poslankyňa Monika Kozelová, ploty, ja viem, že nemáte čas teraz počúvať, ale ploty, ploty môžu za to, že sa týrajú zvieratá v osadách? No dobre. Niekedy je lepšie, keď človek nemá deti naozaj, a to sa ospravedlňujem, ale neviem si predstaviť, že ploty môžu za to, že v osadách sa brutálne týrajú zvieratá, psy a je sa všetko, čo tam chodí. Ale za to môžu ploty. Alebo za to môžu tí, čo tam vyhodia tých psov alebo zvieratá. Ale druhá pol... to je polka, ale druhá polka, že sa ukradne, to sa tu už nehovorí.
Ako chceme vymôcť tento zákon v tých osadách? Osád máme okolo tisíc, koľko bude tých policajtov v environmentálnej polícii alebo zvieracej polícii? Aký to bude mať dopad na rozpočet? Pani predkladateľka Zemanová, viete nám povedať nejaké čísla? Koľko tisíc tých poslancov musí byť, koľko detašovaných pracovísk bude musieť byť vysunutých, tých policajných, aby to dokázal minister vnútra dodržať, tento zákon? Dodržanie tohto zákona je nereálne, čo sa týka v tejto časti a týchto komunít v tých osadách, ktoré žijú. Nikdy sa tam nedodrží ten zákon. Alebo tam ideme dávať skryté kamery, budeme ich nahrávať, ukazovať, že áno, že neboli to tie deti, ako sa vyhovárajú? Toto chcete? Škoda, že kolegovia odišli, Herák a Pollák. Isto by som mnou súhlasili. Ani tým vajdom sa to nebude páčiť.
Ten zákon je bezzubý a bude sa zneužívať. Viete, jak sa bude zneužívať? Doplatia na to ľudia na dedinách, na vidieku, kde sa bude zneužívať tento zákon pri susedských sporoch. Kde sused suseda udá za to, že týra psa, že ho má na reťazi, podľa jeho názoru, a takto si budú riešiť medzi sebou svoje spory. Takže dopad na ľudí na vidieku to bude mať podľa mňa veľmi zlý. Nepomôžeme nijak. A nebudem sa vyjadrovať k rybičkám a ku škrečkom a k tomuto, to je zbytočné.
Ale najdôležitejšia vec, kvôli ktorej som chcel vystúpiť, je to, čo povedal poslanec Gyimesi. Tento rok máme poľovníctvo na Slovensku viac ako sto rokov, viac ako sto rokov. A my týmto zákonom natvrdo odstrelíme poľovno, poľovne upotrebiteľné psy. Vy vôbec viete, predkladatelia, ako sa trénujú? Ako sa trénujú poľovno upotrebovateľné psy? Ako sa trénujú psy pre policajné zložky? Ako sa trénujú psy pre záchranné zložky? Že tam dochádza k kontaktu zvieraťa ku zvieraťom pri výcviku? Teraz čo? Treba si naštudovať niektoré veci a toto stade vyňať. Lebo toto je problém, tieto tri. Takisto brloženie, tlmenie besnoty, výskyt chorôb, ktoré sa prenášajú zo zvierat na človeka, zoonóz prenosných na človeka, odborne povedané.
Treba v tomto zákone urobiť výnimku, ako povedal poslanec Gyimesi. Ak ju neurobíme, tak sme pochovali poľovníctvo. Ako chcete vycvičiť jazvečíka, duričov a podobne? Ako chcete zabrániť šíreniu AMO? Máte to v televízore v správach. Prasačí mor. A ako chcete zabrániť bez toho, aby sa tieto zvieratá trénovali? Toto je veľký problém tohto zákona. Lebo si neviem predstaviť, ako by sme tomu zabránili, že nebudeme ich hnať, nebudeme ich stopovať, lebo ten pes nepôjde za ním, keď sa vo výcviku nenaučí, že má prísť do kontaktu s tým diviakom, ale mu neublíži. Ale bežne v prírode dochádza, že zvieratá medzi sebou zápasia, ale to ešte neznamená pri poľovne upotrebovateľných psoch, že sa jedná o týranie zvierat. Možno v dobrom úmysle pri zápasoch bojových psov a podobne, áno, s tým absolútne súhlasím. O tom sa nemáme čo hovoriť. Ja by som to aj sprísnil. Ale tento zákon vami predkladaný má toľko dier a nejasností, že v takejto podobe, ak ho prijmeme, tak urobíme oveľa, oveľa viacej škody ako úžitku.
Takže vás prosím, vážená vládna koalícia, vládni poslanci, máte možnosť v ďalšom čítaní pozmeniť tento zákon a pomôcť všetkým týmto, čo som teraz vymenoval. Všetkým tým ľuďom. A od predkladateľov by som rád počul odpoveď na svoje otázky, dopad na štátny rozpočet, navýšenie Policajného zboru, lebo ak toto nebude, tak si tu robíme len nejaký PR a nemá to absolútne žiadny význam. Koľko vznikne nových pracovísk, ako budú rozmiestnené po Slovensku, ako si to predstavujete? Veď to sú veci, ktoré sa nás týkajú. Hovoríte, že nemáme peniaze. Koronavírus a podobne. Z čoho to ideme hradiť. Z čoho?
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 13:08 - 13:09 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Pán poslanec Pčolinský, súhlasím s tebou vo viacerých veciach. Si myslím, že to bola celkom dobrá analýza. Neviem sa vyjadriť presne k tým číslam, lebo neviem ich porovnať. Pán Čepček dal dobrú informáciu, ktorú by si mohol prijať, aj tú jeho ponuku na spoluprácu. Myslím si, že by to mohla byť dobré vec.
Ale v jednej veci som trošku taký skeptický alebo neviem, či mám dosť informácií k tomu. Keď sme vedeli alebo keď vedeli v Čechách, že je 62 nelegálnych prevádzok, to musela byť oficiálna informácia. Tak 62 nelegálnych prevádzok, keď o nich vieme, lebo k tomu číslu 62 sme nejako museli prísť, tak to sa rovná 62 záťahov, 62 zavretých a je to koniec. To znamená, že ak sme o tom vedeli a nebola to vymyslená informácia, tak tam zlyhala polícia. To znamená, že ak u nás polícia nezlyhá, nezlyhajú tajné služby, tak každá alebo skoro každá, lebo každá sa nedá, ale väčšina tých nelegálnych prevádzok bude za chvíľu zavretá. Lebo to neni ako pri drogách, že veznem si drogu, za tri sekundy som preč. Tam nejaký čas musím stráviť. To znamená, že veľa ľudí o tom bude vedieť. Takže to bude oveľa jednoduchšie.
Takže si myslím, že na toto sa vyhovárať u nás nemôžme, len treba sprísniť za to ešte tresty a každý si rozmyslí, či bude nejakú tú nelegálnu prevádzku otvárať, hlavne keď bude vedieť, že na to polícia nekašle, nedá sa kúpiť a pekne im to spočíta.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 12:37 - 12:39 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo.
Pán poslanec Čepček, súhlasím, že petícia je zlá, samozrejme, je zlá, ale aj tá trojpätinová väčšina je tiež zlá, je zlá. To si, nevravme si, že nie. Ak chceme na začiatok začať niečím a myslíme to úprimne, tak začnime tou polovicou, že stačí nadpolovičná väčšina prítomných, ak to myslíme úprimne. Ja si myslím, že to by mal byť náš cieľ na začiatok, ak chceme niečím začať, toto.
A sám si priznal, že sa kupujú celé obce. To znamená, že keď sa dokážu kúpiť obce, dokážu sa kúpiť aj poslanci. Tak im to sťažme, sťažme týmto spôsobom. Som rád, že kývaš, že súhlasíš so mnou.
A v jednom si sa ale mýlil, nezrátajú to ľudia tým starostom a ja ti, vieš prečo, poviem ti prečo. Preto to nezrátajú, lebo tí starostovia majú z toho peniaze, peniaze minú na rozvoj obcí a tá väčšina ľudí, ktorá nehrá, vidí, že obec sa rozvíja. Inak tie peniaze by nezískali, preto ich budú voliť aj naďalej, preto to títo starostovia aj robia. Tak ja si myslím, že vo všetkom si mal pravdu, ale v tomto jednom ťaháme za kratší koniec a tí starostovia, ktorí tie peniaze získajú a použijú na rozvoj obcí, budú mať nad nami navyše. Preto ak, ešte raz, ak to myslíme úprimne a chceme začať malým krokom, skôr, ako to chceme všetko zrušiť, ak je taký záujem, tak začnime tou nadpolovičnou väčšinou kvóra prítomných.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 12:01 - 12:03 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán kolega, plne s tebou súhlasím. Čo si povedal, skoro vo všetkom si mal absolútnu pravdu. Súhlasím s tebou, že je to judášsky groš, jasné. Súhlasím s tebou o tom presviedčaní poslancov. Sám som bol poslancom mestského zastupiteľstva, krajského zastupiteľstva 12 rokov, viem presne, ako to funguje. Tu si nehovorme alebo niečo si netvrďme, niečo iné. Presne takto to funguje. A keď naháme tri pätiny, tak to bude fungovať tak naďalej. Takže ak chceme aspoň trošku pohnúť a že tento zákon nemá byť len na-o-ko, na-o-ko, že trošku, tak dajme normálnu, jednoduchú väčšinu prítomných, ak sú uznášaniaschopní. Ináč je tento zákon, páni, úplne zbytočný.
A automaty v krčmách, páni poslanci, kde žijete? Veď už roky na Slovensku nie sú. Nemôžu byť, zákon to neumožňuje. Takže automaty v krčmách nie sú. Nemôžu byť automaty tam, kde sa podávajú alkoholické nápoje, musia byť v nich určitý počet kusov. Takže automaty z krčiem už vymizli dávno. Ale problém rozvrátených rodín ostal.
A teraz vám ešte niečo poviem k tomu daňovému úradu. Najbohatší ľudia na daňovom úrade, viete, ktorí sú? Tí, čo kontrolujú tieto firmy, ktoré prevádzkujú tieto automaty. Tých je na každom daňovom oddelení len pár a tí istí chodia po všetkých. Takže tam máme problém.
Tie tri pätiny som povedal. A teraz ja ako bývalý majiteľ dvoch kasín vám poviem niečo (výkriky z pléna), vám poviem niečo na rovinu. Bývalý majiteľ. Dozvedel som sa, že v súčasnej dobe loby, ktorá ovláda hazard, už sa dohodla s dvoma predsedami alebo s dvoma predsedami strán, ktoré sú vo vládnej koalícii. Toto som mal na stretnutí, ktoré som povedal. Nebudem hovoriť mená, nebudem hovoriť nič, to si ja nedovolím. Ale ak chceme, ja to môžem povedať tým predsedom strán, Jožko, aj tebe, ak chceš, lebo ty máš veľa problémov, tebe to poviem. (Reakcia z pléna.) Poviem ti to. To znamená, že ak chceme pohnúť, ak chcete spraviť aspoň miniatúrny krok, tak to musíte z troch pätín zvýšiť na polovicu. Ak toto neurobíte, je tento zákon bezzubý a len tak sa tu zbytočne bavíme. (Výkriky z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 9:30 - 9:30 hod.

Miroslav Suja
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja budem len krátko.
Štefan, mal si pravdu, nič nie je krajšie, ako keď sa narodí dieťa do rodiny, je zdravé. Aj tie grcky, aj tá vôňa, zmení sa celá atmosféra v dome. Vonia úplne celý dom. Ja ako otec štyroch synov, ja by som bol ešte za prísnejšiu formu tohto zákona, ale podporím aj tento. A podporím každý iný, ktorý by to ešte sprísňoval.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.7.2020 15:25 - 15:27 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. V prvom rade, Miňo, ďakujem, za tvoj príspevok, v ktorom si povedal pravdu na rovinu. Verím, že veľa ľuďom si otvoril oči.
Ďalej by som sa chcel vyjadriť, pán Hojsík, vy ste včera bol na výbore pôdohospodárstva a životného prostredia, ale ani jedného poslanca, čo tam bol či už z koalície, alebo opozície, ste nepresvedčil. Akurát ste nás utvrdil v tom, že ste extrémista alebo ekofanatik, ktorý na propagáciu samého seba je ochotný zbičovať celú Európu, celú Európu. Ste odtrhnutý od reality. Chcete, aby sa Európa samobičovala rôznymi nezmyselnými nariadeniami, ale najväčší znečisťovatelia na svete, ako je Čína, USA a India, tých ste vôbec nespomenul. Ani raz ste nepovedal, že by ste ich vyzval vy osobne alebo vaša frakcia k zodpovednosti. Ale pritom veľmi sám dobre veľmi viete, že keď ony sa nezapoja do tejto vašej iniciatívy, tak maličká Európa nemá šanca niečo zmeniť. Takže beriem to z vašej strany ako veľké farizejstvo. A rád by som počul dneska odpoveď na otázku, ktorú som vám dal včera a zastupujúci podpredseda vám nedovolil na ňu odpovedať, že vás tlačím touto otázkou do kúta. A to je otázka na Rámsarskú zmluvu na oficiálne vyjadrenie Európskej komisie, kde sa hovorí, že každá mláka, ktorá napadne alebo naprší na suchom poli, je mokraď. Normálne by som chcel vedieť od vás a možno aj od ostatných kolegov, či toto je so zdravým sedliackym rozumom. Aby mláka, ktorá naprší hoci len na dve hodiny na hociktorom poli, bola mokraď a mala ochranné pásmo. Toto je oficiálne vyjadrenie Európskej komisie. Ide tu len o to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 15:48 - 15:49 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán Šeliga, ale prepáčte, ale toto divadlo je tu kvôli vám, kvôli vašim vyhláseniam, kvôli vyhlasovaniam Zemanovej, ktorá tu teraz neni, a Sulíka. Mali ste si to vyjasniť medzi sebou a nie posielať veľkohubé vyhlásenia a potom presne stiahnuť chvost, ako vám to povedal Matovič. Tak budeme vidieť pri hlasovaní!
Načo bolo dobré toto vyhlásenie vaše? Dal, či mu veríte, alebo nie, alibisticky sa k tomu správate alebo postavili ste sa. Keby ste vy na začiatku neboli pohrýzli vášho vlastného koaličného partnera, tak dneska toto divadlo tu nie je!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 15:20 - 15:20 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán Benčík, ja som vás pozorne počúval, ale pri najlepšej vôli ja neviem, čo vlastne sledujete tým vaším vystúpením alebo čoho sa domáhate. Neviem, aké treba vzdelanie, keď človek alebo keď bol človek udavač, je a bude, ako je to vo vašom prípade, ale čo ste sledovali týmto vaším vystúpením?
Podľa mňa je to len presne to, že príde na premiérove slová, že pekne stiahnete chvost a budete hlasovať, ako máte, ako vám prikážu. Tak nerozumiem, načo tu čítate potom nejaké vyjadrenia odbornej obce a niečo vyzývate, keď potom presne opačne zahlasujete. Neni vám trochu hanba? (Potlesk.)
Skryt prepis