Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 18:50 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 10:30 - 10:31 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Súhlasím s vami, pán poslanec Tomáš. Pán minister, ja neviem, kto vám toto poradil, však toto je ďalší klinec do vašej rakvy. Ak tu niektorý z kolegov hovorí, že vy neklamete tak, ako klame Matovič, klamete aj vy. Vy ste pred voľbami doslovne, sú na to tisícky videí, kde ste hovorili, že nebudete rušiť sociálne veci, a rušíte to. Tak ja neviem, čo tuto sa vás zastávajú koaliční poslanci, keď tu je jasné klamstvo. Vy máte stratu pamäti, alebo ja neviem, kolegovia. Normálne povedzte, oklamali sme ľudí a hotovo, deťom zobereme, tým 47 tisícom deťom zobereme obedy a hotovo.
Vy ste takí istí ako Matovič a Kollár. Takí istí klamári, lebo ich kryjete. Vy ste za to zodpovední, nie oni, lebo vy za to dvíhate ruky. Robiť si politiku na deťoch, veď to je smutné! Ale obrať 47-tisíc detí o..., detí o jedlo je chrapúnstvo, chrapúnstvo! Však tu ide o tých najslabších! Každý z poslancov, ktorý zahlasuje za tento zákon, si nezaslúži tu sedieť, nezaslúži. Mal by sa nad tým zamyslieť. Však dôjde k zhoršeniu zdravotného stavu a vývinu detí. Veď výživa, to je základ! Ako máme mať tých zdravých a normálnych ľudí, keď toto im spravíme, keď sú na to odkázaní?! Investície do kuchýň, keď to berete ekonomiky, sa zničia. A prepúšťanie, ďalšia vec, záťaž na rozpočet štátu. Vy vôbec nereagujete na tieto veci? Teraz utekáte, to som myslel aj vás, keď ste ma už oslovil, že Suja. Šudík. Či čo si ty? Ani neviem. (Ruch a smiech v sále, prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím, reagujte...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Šefčík.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 18:50 - 18:51 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážení kolegovia a kolegyne, počuli ste tu neprávosť a krivdu, ktorá sa pácha na majiteľoch pozemkov. My sme tuná nedávno riešili krivdu na určitej skupine žien, keď sa im nerátali roky do dôchodku. Vedeli sme, že majú pravdu a dlho trvalo a odstránili sme to a teraz dochádzame k tomu istému. Roky trvá neprávosť, kde majitelia pozemkov sa nemôžu k tým pozemkom dostať. Vieme, že je to krivda, tak skúsme ju napraviť. Cítia sa bezmocní. Nevedia, čo majú robiť a ešte navyše okrem tej bezmocnosti, ako Miňo povedal, musia platiť dane za pozemky, ktoré nemôžu užívať. Tak ak chceme odstrániť túto neprávosť, tak by sme mali podporiť tento zákon. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 18:09 - 18:10 hod.

Miroslav Suja
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Miňo, ďakujem za vynikajúci prejav a pomenovanie problému. Rád by som vyzval všetkých poslancov, hlavne to kresťanské krídlo, že skúsme podporiť tento zákon, neťahajme do toho politiku ani nejakú zmluvu, ktorá je koaličná, ale voľme normálne srdcom a rozumom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 15:57 - 15:58 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán minister, veľmi pekne ďakujem za to, že ste vystúpil a že ste reagoval na moje vystúpenie. Beriem vás za slovo, verím, že to je slovo chlapa a že ako ministerstvo sa budete tomu venovať.
Viete našu oblasť to trápi od roku 2006 alebo región Banskobystrického samosprávneho kraja. Na Podpoľaní sa tomu venujeme intenzívne od roku 2011. To sú roky, kde žijú tisícky, desiatky tisíc obyvateľov v neistote a v stálom strachu, že predsa sa niekto dá kúpiť, lebo sme to zažili za veľa rokov aj za všetkých vlád, ktoré doteraz boli. Vždy sa niekto dal kúpiť a pred voľbami nám sľuboval niečo iné a po voľbách platilo úplne niečo iné.
Tak verím vášmu slovu a som rád, že ste si to zobral za svoje.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 15:39 - 15:41 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Kazda, vy aj pán minister ste hovorili správne veci, podotkli ste kopu problémov, ktoré nás trápia a sú veľmi správne. Aj v programovom vyhlásení vlády hovoríte, že máte problém - gudrónové jamy v obci Predajná, ale každá zo strán koalície, keď ste boli v okrese Detva na Podpoľaní v Bystrici, tak ste povedali, že spravíte všetko preto, aby sa neťažilo zlato v Detve kyanidovou metódou. To znamená, že hovoríte, že by sme mali predchádzať environmentálnym záťažiam, ale toto sa v programovom vyhlásení vlády nenachádza. Ja by som poprosil pána ministra aj pani ombudsmanku, aby sa na to nezabudlo, tu je dopad na životné prostredie tak veľký, že gudrónové jamy sú nič oproti tomu. Dopad sociálny takisto. Tam je, hrozí strata 3 000 pracovných miest. Komplet zavretie celého závodu, bývalé závody ťažkého strojárstva.
Už nehovorím, že chránená krajinná oblasť Poľana by skončila ako taká. Podzemné vody by mali klesnúť 10 metrov podľa štúdií. Vietor by ten prach z tých kyanidových jám a z tých háld roznášal v okruhu 100 kilometrov. Viete si predstaviť, že 100 kilometrov okolo Detvy je Zvolen, Bystrica, Lučenec. To je strašný dopad. Preto vás prosím a verejne vyzývam, nezabudnite aj na boj proti ťažbe zlata v Detve kyanidovou metódou, lebo toto zlikviduje celý región.
Predchádzajúca pravicová vláda povedala, že im to je jedno, že tam je 35-tisíc ľudí, pár stoviek hlasov pre SaS-ku, vtedy konečne minister hospodárstva zo SaS toto povedal a veľmi ma to mrzí. Našťastie Radičovej vláda padla, tak sa to zastavilo. Dokázali sme to zastaviť aj za Žigu, tak dúfam, že za vás to neprejde.
Preto vás poprosím, koalícia, nezabudnite na ťažbu zlata v Detve. Rád sa stretnem, nechcem tu strácať čas, osobne s vami s hocikým. Vysvetlím, aký je tam problém, ak to niekto nevie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.11.2020 11:57 - 11:58 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Na základe vystúpenia pani poslankyne Kaveckej si dovoľujem navrhnúť návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky, aby zaviazala, aby Národná rada Slovenskej republiky zaviazala predsedu vlády Slovenskej republiky Matoviča ospravedlniť sa zdravotníkom za jeho vyjadrenia. A to konkrétne myslím to, pani doktorka, keď už tak zastávame sa zdravotníkov, to by sme sa mali, kde sa pán premiér vyjadril, že to nerobili dobrovoľne, ale že to robili za peniaze a hlboko ich tým urazil.
Ja si myslím, že tí zdravotníci, drvivá väčšina, tam boli dobrovoľne, tak zaslúžia si, aby sa im premiér Slovenskej republiky ospravedlnil. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 11:38 - 11:39 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Veľmi správne si to povedal, Marian, 17 mil. ste rozkradli, zatiaľ, a občania za to dostali modré papieriky, ktoré sa bežne váľajú po uliciach alebo kupujú na internete. Bežne sa váľajú po uliciach alebo predávajú na internete. Takže si ich kúpi, kto chce.
Som zvedavý, kedy začnete zatvárať aj tých, čo sa nabalili na tomto, čo okradli Slovákov o 17 mil. euro. Taký Dzurinda a platinové sitká vám len ticho závidí. Ešte ste ani nezačali a už kradnete v desiatkach miliónov, okrádate natvrdo, bez hanby, len zato, že máte 95 kresiel. Neni vám hanba? Väčších zlodejov, ako ste vy, som nevidel.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 11:25 - 11:27 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Jožko, nepovedal som ani raz, že ste fašisti, aj keď si to myslím, ale to som nepovedal, ale to si už celý ty.
Spomenul si Orbána. Ale Orbán na rozdiel od Matoviča si Maďarov zastáva, nešikanuje ich a bojuje za ich práva v Bruseli aj všade. Orbán neni Matovič. Matovič utláča svojich vlastných ľudí. Orbán za nich by dal život. Taký je rozdiel medzi Matovičom a Orbánom, keď si ho spomínal.
A verím tomu, keď sa raz bude prešetrovať nákup týchto testov, za ktoré tak všetci tu bojujete, tak sa tu budeme všetci diviť. Otvorili ste Pandorinu skrinku a budete žať, čo ste zasiali. Lebo ak tu si niekto myslí, že nákup tých testov a tých 17 mil., ktoré ste si vy tu rozdelili, vy, ktorí ste si, vládna koalícia, rozdelili, že nikto nebude vyšetrovať, tak ste na omyle. A už vidíme, kto je, SaS-ka, samozrejme, Štátne hmotné rezervy, pán Matovič, áno? Váš premiér a jeho škôlka a riaditeľ, čisto náhodne. To je úplne všetko náhodné. Týchto 17 mil., tí ľudia budú tak spievať ako nik. Som zvedavý, ako budete potom behať holý po námestí. (Potlesk a smiech v sále.)
A, pán Vašečka, pán Vašečka neni tu už, hej, ale rád by som mu povedal jednu vec. V kostoloch bola disciplína, je disciplína a bude disciplína. Tí ľudia dodržiavali absolútne všetko. Mali tam rozostupy. Keby ste im povedali, toľko a toľko metrov štvorcových má kostol, ako potraviny, budete tam 30, tak tam budú 30, alebo budú stáť vonku. A mať rozostupy 10 metrov, a nie 3. Taká je disciplína v kostoloch. To znamená, že keby ste boli kresťan, ako sa tvárite, tak tie kostoly zastanete, tak ako zastávate obchodné centrá. Lebo tí ľudia, čo veria v Boha, chcú do tých kostolov chodiť, si to nezaslúžia.
A ak ste si všimli, pán Vašečka, tak na vaše vystúpenie zatlieskali len liberáli vo vašom vlastnom klube. Nie kresťanské krídlo. Tak si to pozrite zo záznamu, ktorí vám tlieskali.
Takže je to jediná vec, ktorá vás všetkých spája, prerozdelenie 17 mil. zo zisku. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.11.2020 11:03 - 11:12 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Tak na začiatok, moja ponuka stále platí (rečník sa otočil k predsedajúcemu), ak bolo viac ako minúta, ako ste hovorili vy, vzdávam sa mandátu, či menej, vzdávam sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Poprosím vás k prerokovanému bodu vrátiť.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ja môžem hovoriť, k čomu chcem, teraz. No, že aby to bolo, hej? Že ja som stále na to prichystaný, pán podpredseda. Alebo sa môžte ospravedlniť, že ste klamal, a beriem to späť. A že ste ma neprávom označil za klamára. To by bolo inak z vašej strany férové.
Aby som zašiel k veci. Metódou Matovičovou je zastrašovanie, vydieranie, hrubé urážanie, nadávanie, dehonestovanie odborníkov, vedcov a všetkých ľudí, ktorí majú iní názor, ako má on. Je to smutné, keď toto poslanci Národnej rady, a to sa týka vás, koaliční poslanci, kolegovia. Ja neviem, že sa vy za to nehanbíte, keď uznávaných vedcov váš premiér častuje kadejakými nadávkami a prívlastkami.
Vaše vyjadrenia, že máme si domýšľať, čo je v zákone, ale jednoduchí ľudia, občania si ako majú domýšľať, čo je v zákone? V zákone má byť jasne definované, pomenované, aby bolo jasný, žiadne domýšľanie. A tento zákon nie. Vy chcete teraz spätne legalizovať prešľapy Matoviča. To znamená, že ste takí istí zodpovední ako on a bez chrbtovej kosti, len povinne dvíhate ruky, na pár výnimiek, ktorým sa týmto ospravedlňujem.
Opozícia tu dala dva návrhy, procedurálne návrhy dneska, ktoré boli pre ľudí. Rád by som sa vyjadril k jednému z nich, lebo súvisí s týmto, ktoré tu dneska, alebo s tým, čo sa tu dneska prejednáva.
Bolo navrhnuté, aby kostoly, fitká a reštaurácie boli zrovnoprávnené s obchodnými centrami, nadnárodnými reťazcami, ktoré tieto obchodné reťazce vlastnia. A je smutné, že takí kresťania ako pán poslanec Vašečka dvíha ruku tak, aby ste hlasovali proti. Proti kostolom, proti viere. O čo sú tí ľudia v tých kostoloch horší oproti tých v nákupných centrách? To je vaše presvedčenie toho kresťanského krídla aj v OĽANO? Za toto vy hlasujete?
Podpredseda vlády a predseda SaS všade sa snaží prezentovať, ako zastáva podnikateľov, živnostníkov a ľudí. Na začiatku, že nemá dáta, a keď hlas, keď chceme, aby tie dáta sme dostali, tak poslanci SaS sa buď zdržia, alebo nezahlasujú za to. Aké je to farizejstvo z vašej strany? Keď teraz hovorí, že fitká sú neprávom zatvorené, reštaurácie neprávom zatvorené, kostoly neprávom zatvorené, tak ako ste hlasovali vy, poslanci SaS, pri procedurálnom návrhu? Alibisticky ste si vytiahli karty alebo ste hlasovali proti. To znamená, že vy to len hráte na ľudí. Váš predseda to hrá na ľudí a v tej Národnej rade robíte úplne niečo ináč.
Keď sa tu schvaľoval zákon, s ktorým ste nesúhlasili akože, kde nemajú nárok podnikatelia na odškodné a nijaké náhrady, všetci trinásti ste zahlasovali za ten zákon. Ja neviem, farizejstvo z vašej strany, klubu SaS, to je vrchol. Neprekvapujú ma kiskovci, neprekvapuje ma ani predseda Národnej rady a jeho klub, tak tí sa už definovali jasne. Ale vy tu ľuďom metiete mozgy. Medové motúzy im ťaháte, ako bojujete za nich, a vaše hlasovanie v Národnej rade je úplne iné. Minister zdravotníctva sa nám tu snažil nahovoriť, že v Anglicku sa ide testovať týmto istým spôsobom, antigénové testy. A pozabudol spomenúť to, čo povedal kolega Kočiš, že oni len skúšajú z troch typov testov, ktorý bude pre nich najvýhodnejší. To bolo jasné, len skúšajú a podľa toho sa rozhodnú. Podľa toho sa rozhodnú. To znamená, nie že teraz hurá, my ideme všetko antigénovými testami riešiť. V Anglicku tak to nie je. Oni skúšajú tri typy testov a ktorý im vyjde najlepšie, tým budú testovať, tak sa jasne vyjadrili. Ale, samozrejme, na dobrovoľnej fáze. Nie na fáze Matovičovej dobrovoľnosti. Nepôjdete do školy s deťmi, nepôjdete do obchodu, nepôjdete nikde. Nepôjdete do zamestnania, nemôžete nič, ale máte to dobrovoľné. Máte to dobrovoľné!
Vám ľudia v okolí nevravia, že im to vadí? Nevadia vám? A vy aj tak zdvihnete ruku a hotovo.
To, čo sa tu deje v tejto Národnej rade, miesto konštruktívnej debaty len vykrikovanie, osočovanie, hádanie sa a vracanie do minulosti. Vôbec neriešite súčasnú situáciu. Ľudia sú z nás už znechutení, z tohto nášho postupu.
Ak mám svoj názor, tak sa ho nehanbím povedať. Každý v klube môže mať iný názor, ale vy nie. Vy nie. Zdvihnete ruku, je to jedno. Zabijem koňa, idem peši. Z môjho to nejde, ide to z tých ľudí.
Dneska mi prišiel e-mail, kde hovoril pán o úrokoch, že aké úroky sme my tu spomínali, keď v strede nejakého pásma je úrok, že pár euro mesačne, čo potom sa chytil aj predseda Národnej rady a tiež povedal, že, áno, je to pár euro mesačne. Tak on mi poslal tých pár euro mesačne, lebo úroky, páni, a úvery sú aj spotrebné, lízingy a podobne. A tie zabíjajú všetkých tých podnikateľov. Takže keď sme hlasovali, že máme zrušiť úroky bankám, tak sme zabili týchto ľudí, lebo ste zahlasovali, aby sa tie úroky nezrušili.
A on mi poslal, že 1 670 euro má za tri mesiace za technické zariadenie a nemôže ho používať, lebo vláda mu to nedovolí. Má takú prevádzku, že musí byť zavretý. Tak kdesi je tých pár euro? Za tri mesiace 1 670. A až potom môže požiadať o odklad splátok, ale prvú musí dať 2-tisíc euro. Povedal, že nemá a že zatvára, že ho to mrzí.
Takže aj také sú úvery, nielen o ktorých sme tu hovorili. My sme zabili stredných a malých podnikateľov. A robíme to stále. Tak skúsme zdravým sedliackym rozumom, nie stranícka poslušnosť, nie nejaká koaličná zmluva, lebo tú porušujete, kedy, ako vám to vyhovuje.
A vyzval by som pána ministra, aby sa nesnažil nám nahovoriť, že jedine antigénové testy, to je tá topka a že bez toho sa nedáme a že to je tá atómová zbraň. Lebo naposledy, keď ste hovorili, že najlepšia zbraň proti korone je odpočúvanie telefónov a doteraz ste ho ani raz nepoužili, a teraz nám poviete toto, atómová bomba, keď všetci pôjdete, donútite všetkých ľudí, že tam všetci pôjdu sa testovať, a potom im poviete, že aj tak bude zákaz vychádzania, že si robíte z ľudí dobrý deň.
Pán minister, ste kresťan, povedzte na rovinu, pôjdete sa testovať, aj tak nebudete chodiť, povedzte to tak, ako to je. Váš premiér klame, že potom vám uvoľníme, lebo klame každý deň. Ako mu môžeme veriť, keď klame každý deň? Tak aspoň vy povedzte, nie, bohužiaľ, aj keď sa budete testovať, aj keď budete testovať v prevádzkach, aj keď sa spojí 20-tisíc reštaurácií, čo je nereálne, alebo 2-tisíc fitnescentier, každý je samostatný subjekt, aj tak vám tých ľudí tam nepustíme. Povedzte to na rovinu. Nie, je niečo na pandemickej komisii, alebo ako to vy nazývate, a niečo potom na tlačovej besede. Povedzte na rovinu ľuďom pravdu a vezmú to oveľa lepšie, ako keď každú hodinu meníte podmienky. Tí podnikatelia už nevedia, čo majú.
Včera ma oslovili z jedného kaderníctva a tí povedali: "My sme prvé dva dni nevedeli, keď to, keď tá vyhláška vyšla, čo môžme robiť, či môže byť otvorené, či môžu ľudia chodiť. Až po dvoch dňoch sme na to prišli, že môžme byť otvorení, ale nikto k nám nemôže prísť." Povedzme ľuďom na rovinu: "Áno, zaplatíte si to všetko, vláda nebude platiť nič, takto a takto to bude." Ale neklamte ich každý deň a nemeňte podmienky každú hodinu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 9:57 - 9:58 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán podpredseda, ja som na vás vôbec neútočil ani som vás nechcel upozorniť, nepokladal som to za potrebné. Tie fotky, ktoré som zverejnil, nakoniec technici naši zostrihali zo záberov, ktoré boli z rokovania Národnej rady, ad k tomu.
A, pán podpredseda, ja si dovoľujem tvrdiť, že ak vy ste tu boli minútu alebo dve, ako vy hovoríte, tak ja sa vzdám mandátu. Dobre? Ak ja mám pravdu, vzdajte sa mandátu vy. Dohodnuté? Skúsime to tak? Ako férovo, hej? Ak ste vy tu boli minútu, ako hovoríte, ja sa vzdám mandátu, ale ak ste boli viac, tak sa vzdajte vy. Keď už tak chcete hovoriť, že ja klamem, lebo toto je moja verejná ponuka.
Skryt prepis