Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 11:51 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 11:51 - 11:53 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pani Kolíková alebo pani ministerka Kolíková, viete, čo ste povedali na začiatku? Že štát si zaslúži dobrú ministerku spravodlivosti. Neviem, či v 21., lebo ste povedali v 22. storočí.
Áno, máte pravdu. Slovensko si zaslúži takú ministerku spravodlivosti, ktorá priamo tu v pléne Národnej rady nebude klamať poslancom do očí a má tú drzosť sem prísť s takou aroganciou ako dneska vy. Takú si Slovensko zaslúži ministerku spravodlivosti, nie klamárku. Lebo toto je možné len na Slovensku, v krajine neobmedzených možností.
Ako vám máme veriť všetko, čo ste povedali, keď ste nám tu priamo pri veci do očí klamali pri predkladaní jedného zákona aj vám, vy ste napísali úplne niečo iné. Ste obyčajná klamárka, pani ministerka, a slabá podvodníčka, veľmi slabá podvodníčka. A keď vám prídu na vaše kšefty so štátom, tak vaša jediná obhajoba je, ešte šťastie, že ho tu máte, lebo Fico a Ficove hodinky. Keď prídu na to, ako kradnete a okrádate štát, lebo Fico a Ficove hodinky?
Vy hovoríte, že to sú dezinformácie, ktoré sa tu šíria. Tak ja vám poviem, aké sú to dezinformácie. Predseda, ak si dobre pamätám, poslaneckého klubu OĽANO povedal, keď ste chceli odvolať Matoviča abo aby odstúpil, že oni vás podržali pri vašom zlyhaní, keď sa utýral generál Lučanský vo väzbe a vy ste sa takto odzadu obrátili a pichli ste Igora Matoviča do chrbta. Tak toto sú dezinformácie, keď priamo od vašich kolegov hovoríme, že je informácia, že ste zlyhali, ktorú verejne povedal, že ste zlyhali pri generálovi Lučanskom. Tak tu nehovorte, že to sú dezinformácie, lebo to sú priamo od vašich kolegov. Keď to už nevydržali, keď ste sa zachovali ako chrapúň a bodli ste Matoviča do chrbta, pričom bol váš súpútnik, a ja toho nejdem obhajovať, lebo to je klamár ako vy.
V jednej jedinej veci vynikáte, pani ministerka. Viete v ktorej? V arogancii! V arogancii, ani trochu pokory, len arogancia z vašej strany.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.5.2021 9:58 - 9:59 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Valášek, hovorili ste, že obmedzenia majú svoj limit. Ale všetci dobre vieme, že tie obmedzenia sú za svojím limitom a že boli dávno prekročené. A ja si myslím, že v tomto prípade alebo v týchto prípadoch sa mohla ochrankyňa ľudských práv a slobôd ozývať častejšie, hlasnejšie a poukázať na to, keby chcela. Bol ste predsedom výboru pre európske záležitosti. Vedeli ste, aké sú obmedzenia v okolitých štátoch. Vedeli ste napríklad, aká je úmrtnosť v tom Nórsku 800 ľudí a že u nás je teraz viac ako 11-tisíc ľudí. A tie limity vôbec nezaberali.
Mohli ste sa oveľa skôr vyjadriť, že tie limity sú neúčinné a slúžia na úplne iné veci, ako na ochranu zdravia a životov ľudí, pán poslanec. Toto je môj názor a za tým si stojím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.5.2021 9:46 - 9:48 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Marcinčin, veľmi, veľmi dobrý prejav. Ďakujem, že ste sa nebál a poukázal ste na tú jednostrannosť pri obhajovaní ľudských práv a že tu viaceré skupiny sú prehliadané alebo úmyselne nespomenuté. Ako klobúk dole pred vaším prejavom. Ďakujem.
Takisto musím súhlasiť, čo sa týka kostolov. Ja si myslím, že bolo nutné otvoriť alebo žiadúce otvoriť ich oveľa skôr, hlavne čo sa týka psychického zdravia väčšiny obyvateľov, ktorým to veľmi chýbalo. Som rád, že ste to spomenul a takéto správanie je takisto neakceptovateľné a tiež som nepočul v správe, že by sa zastal niekto týchto ľudí.
Ako pedagóg si veľmi vážim, že ste spomenul útoky aj na pedagógov. Áno, nielenže útoky verbálne a kyberšikanu, ale ide aj o útoky fyzické. Fyzické nielen žiakov, ale ako ste presne povedali, aj rodinných príslušníkov alebo priamo rodičov. Ja som nevidel nikde, že by sa tu zastal niekto pedagógov, ktorí sú tlačení z viacerých strán a bezmocne len trpia a čakajú, kedy to prejde alebo kedy tí problémoví žiaci prejdú, alebo ostanú v tom ročníku, alebo prejdú do ďalšieho ročníka, zbavia sa ich a aj ich rodičov.
Toto je v dnešnej dobe neakceptovateľné, aby sa učitelia báli ísť učiť do školy. Nechceme, aby to skončilo ako vo Francúzku, že budú učiteľom odrezávať hlavy? Toto chceme?
Viete, spomenul pred vami rečník jeden alebo aj vy ste to spomínal, že konečne sa pohol ten prípad z Moldavy. A kde sú tie prípady, keď boli zbití policajti? Tie sa kde pohli? Kde sú tie prípady, keď boli napadnutí dôchodcovia, prasknuté lebky. Kde sú tie prípady keď boli napadnuté staré dôchodkyne, pomliaždený hrudník, pomliaždený mozog, prasknutá lebka, natrhnutá slezina. Aj ony majú svoje práva. Áno. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 17:27 - 17:27 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Nechcem rušiť kollárovcov. Skúsme vrátiť čas.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Nech sa páči, pán poslanec.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Šefčík, prednášal ste nám a poučoval o morálnych a slušných ľuďoch. Na tom nie je nič zlé. Ale potom nerozumiem tomu vášmu piatkovému vystúpeniu, kde ste obdivoval a ďakoval podvodníkovi, daňovému podvodníkovi, zlodejovi, plagiátorovi a klamárovi Igorovi Matovičovi. Toto je prototyp morálnych a slušných ľudí? Takýmto ľuďom idete ďakovať, kde sa priznal, že je zlodej a ukradol diplomovú prácu, kde účtovníctvo na povale u starej mamy? Takýmto ľuďom, pán Šefčík, idete vy ďakovať a potom tu idete moralizovať?
Pán poslanec Šefčík, keď prestanete vedome fungovať, ako ste vy povedal, s členom zločineckej organizovanej skupiny Budajom, tak prijmem vaše ospravedlnenie, keď ste sa ospravedlňoval všetkým ľuďom, ktorí trpeli alebo mali členov rodiny, ktorí boli zabití alebo trpeli za komunistického režimu. Vtedy to od vás prijmem. Ale keď vás takíto ľudia oslovili, mali ste slušne poďakovať a povedať, nie, nebudem podporovať vládu, kde je Budaj, člen organizovaného, organizovanej zločineckej skupiny, ako ste vy nazval príslušníkov a prisluhovačov ŠtB. Nepodporím takúto vládu, kde sú takíto zločinci, ako je Budaj.
Pán Šefčík, vyzdvihol ste svojho otca, ale týmto ste pošlapal všetky jeho ideály, týmto, že podporujete vládu, kde je donášač ŠtB Budaj. Zradil ste jeho ideály! A ak je to pravda, čo ste o svojom otcovi hovoril, tak neviem, ako sa mu vy môžete prísť teraz domov a pozrieť do očí, pán poslanec Šefčík, to fakt neviem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 16:38 - 16:40 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán kolega Blaha, kolega Baránik sa bežne vyjadruje ako žalobca, prokurátor a sudca a vždy je verdikt rovnaký pre všetkých, čo majú opačný názor ako on: Zavrieť, zavrieť, zavrieť! To ste povedal veľmi správne. Takže zbytočne sa k tomu aj vracať. Videli sme to v televíznych reláciách, on to nemá problém povedať hocikde.
A druhá vec, keby sa v osemdesiatom deviatom nezmenil politický systém, vážení koaliční poslanci, tak veľa z vás, ktorí tu dneska tak tvrdo bojujete, by ste tvrdo bojovali za tých komunistov. Tvrdo, tvrdo.
A ak vy teraz kývete hlavou, tak ste takí pokrytci, že to až bolí. Tvrdo by ste za nich bojovali. Budaj by vás viedol, ale možno nie, lebo on na to nemal a vtedy musel niekto na čo mať. Ale Ondro Dostál by to dotiahol vysoko z toho zväzáka, verím tomu. A kopu z vás ďalších. Kopu z vás ďalších. Tak skúsme tro... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pokračujte, pán poslanec. Nevyrušujte ho! Má právo na svoju faktickú poznámku.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ale viete čo? Právo na svoj názor má aj Jožko Pročko a ja mu rád tých zvyšných 40 sekúnd venujem. Nech sa páči, Jožko, keď máš potrebu stále skákať do reči. Kľudne, poď!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 16:13 - 16:15 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Na začiatok, pán poslanec, som rád, že ste tak tvrdo odsúdil fašistický režim. Áno, súhlasím s vami, ale ešte som vás ani raz nepočul, na rozdiel odo mňa, že by ste odsúdil fašistický režim, ktorý teraz je momentálne na Ukrajine. Ani od kolegov z koalície. A že tam je, to môžme vidieť. Vidíme pohoršenie židovskej obce, vidíme pohoršenie štátu Izrael, a každý na to kašle. Lebo kým sú proti Rusku, môžu si doma hajlovať, pochodovať, zabíjať tieto divízie, ktoré sú podporované vládou na Ukrajine, koľko chcú. Nevidel som, že by bola výzva z tohto parlamentu, aby sa toto neopakovalo, aby neboli tieto fašistické pochody na Ukrajine. A nemusíme ísť do minulosti, deje sa to teraz. Takže toto mi chýba vo vašom prejave, pán kolega, keď už ste tam bol.
Pani kolegyňa, pán kolega, hovoríte, že ideme odobrať výhody. Súhlasím s vami, ale viete, kedy vám budem veriť? Keď Budaj bude sedieť v base a nie na ministerstve, keď mu tie výhody odoberete, aj keď on to nepocíti. On to nepocíti. Vtedy vám, vážení kolegovia, budem veriť. Keď sa odoberú výhody, keď prestanete ruka v ruke, ako vy hovoríte, s týmto človekom.
Vy hovoríte, že doteraz tu boli vlády len fašistické a zlodejské. (Reakcia z pléna.) Alebo tak, mali červenú guľu, povedali ste tak, mali na nohe červenú guľu. Tak Dzurinda mal na nohe červenú guľu, Radičová, profesorka, mala tú červenú guľu. Ani vtedy si toto nedovolili dať, ani vtedy. A mali tiež väčšinu a boli, a aj vy ste tu v tom období boli. Takže Dzurinda s Radičovou, červená guľa, preto to vtedy nemohlo prísť. Viete, to je také pokrytecké.
Viete, vážení kolegovia, môžme sa o tom hovoriť, dajte návrh na odvolanie Budaja, zoberme mu výhody a potom budete hovoriť, že to myslíte vážne, ale teraz je to len mlátenie prázdnej slamy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 15:55 - 15:57 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Baránik Alojz alebo Alino, teraz neviem, ako je to presne. Vecne z vašich úst... viete, to je počuť, ja neviem, či sa mám smiať alebo plakať. Je to také úsmevné, vecne, keď poviete vy. Vy poviete, že obete komunistov sa mali vždy horšie. Ktoré obete sa nemajú vždy horšie? Podľa mňa každé obete sa majú horšie. Tak vecne, hej? Tak len obete komunistov sa mali horšie, obete iných sa nemajú podľa tejto vašej logiky.
Ja by som pochopil tie výčitky poslancom, ktorí sedia aj za mnou, hej, z vašej strany. Ale nerozumiem jednej veci, pán poslanec Baránik, Alojz alebo Alino. Viete, kedy o tom môžte hovoriť? Keď vy dáte návrh na odvolanie Budaja, keď vy dáte návrh na odvolanie Budaja, s ktorým tu ruka v ruke chodíte, tak potom môžte vyčítať niekomu, že ruka v ruke chodí s tým alebo s tým alebo sa spája. Lebo také pokrytectvo, aké ste teraz predviedli, to je vrchol. Vám tu Budaj nevadí, budete s ním tu ruka v ruke chodiť, dobre, že sa s ním nebozkávate, s eštebákom prašivým. To vám nevadí? Ale že tu niekto ruka v ruke spolupracuje, to vám vadí. Ja žasnem, čo vy dokážete povedať. V tých reláciách v televízii to som si už zvykol, to je strašné.
A idete vykrikovať, že my sme nepocítili? U nás nebol z komunistov nikto. Ja som nešiel do školy kvôli tomu, že otec nebol v komunistickej strane, a keby... v siedmej triede som si nemohol ani prihlášku dať. Keby v osemdesiatom deviatom nepadli, tak ani nevyštudujem. Tak z vašej strany táto výčitka na mňa? Môžte sa hanbiť!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 15:39 - 15:41 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán podpredseda Grendel, Nórsko – 5 miliónov, 800 mŕtvych, Slovensko, Matovič a vy – 11-tisíc mŕtvych, tiež 5 miliónov. Prečo ste neporovnávali toto? Rovnaký štát. Vy porovnávate štáty amer... Spojené štáty americké, čo majú cez 400 miliónov, áno. Nórsko – 5 miliónov, 800 mŕtvych, Slovensko, vy a Matovič – 11-tisíc mŕtvych. Ja neobviňujem Matoviča, ja obviňujem vás všetkých. Členov vlády a 95 ľudí, ktorí ste ho v tom podporili. Lebo Matovič by sám nedokázal nič bez vašej pomoci. Bez vášho nezmyselného plošného testovania a, samozrejme, bez svadby pána Šipoša. Hej, lebo tam boli všetci a stade sa to podľa mňa nakazilo, nie z tých prehliadok. Keď by sme to takto brali, čo je, samozrejme, sprostosť, to už vieme, ale týmto spôsobom.
Ja som aj podotkol, alebo zabudol som povedať, tí sudcovia, ktorí odsúdili ľudí za politické presvedčenie na trest smrti, sú na tom zozname? Tí prokurátori, ktorí dali obžalobu na týchto ľudí, aby dostali trest smrti, sú na tom zozname? Tí bachari, ktorí mučili politických väzňov, sú na tom zozname? Nie. Ale viete, kto je na tom zozname? Tie vdovy a tí úradníci, samozrejme, že sa tam možno nájdu aj tí zlí eštebáci, ak ešte nejakí žijú. Ale tí, čo sú isto, isto zodpovední, tí tam nie sú, vážení kolegovia, tí tam nie sú. Ja som tam nevidel, že by tam boli tí sudcovia. Vy ste vedeli, ako sa vtedy... vtedy sa za politickú vlastizradu a podobne dával trest smrti, tak ako obesili moju rodinu na Pankráci, ako obesili jeho švagra, ako jeho žena dostala doživotie. Títo ľudia tam nie sú ani jeden, sú tam obyčajní úradníci a pár možno ľudí, čo ešte žije, čo si to zaslúžia. Ale kto o tom rozhodne, či si to zaslúžia, my, alebo nie?
A Babiša som spomenul náhodou, lebo takí ako Babiš dostávali za to finančnú odmenu vtedy, tak by mali niesť následky, lebo to boli ešte horší, lebo také isté udavačstvo ako títo ľudia robili, robia teraz ľudia na základe vás a vašich zákonov, a to, že štvete spoločnosť a ľudí proti sebe, vážení kolegovia z vládnej koalície. (Ruch v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.5.2021 15:25 - 15:30 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážení kolegovia, kolegyne, vážení občania Slovenskej republiky, ktorí nás sledujete, a ako zisťujem v poslednom čase, je vás strašne a strašne veľa a čím ďalej viacej.
Vidíme dneska návrh, ktorý si myslím, že tu vôbec nemal byť. Ja si myslím, že malo tu byť na mieste nejaké symbolické odsúdenie po tridsiatich, štyridsiatich, päťdesiatich rokoch, a nie nejaký hon na čarodejnice. A vidíme, že nastala tu alebo je tu návrh kolektívnej viny a vraciame sa opäť k politickým procesom z 50. rokov.
O to je to horšie, že tento návrh nám predkladajú, vo všetkej úcte, pani poslankyňa, ľudia, ktorí toto nezažili. Keby tu vystúpil niekto ako, ja neviem, pán Osuský a takí, čo boli v tej dobe, ktorý napríklad tvrdil, že on vyštudoval za to, čo jeho rodičia vtedy platili dane. Čo si myslím, že keď boli tak dane nízke, že za to vyštudovať nemohol, ale dobre. Keby vystúpili oni, tak nepoviem ani pol slova, hej?
Viete, kolegovia, kolegyne, pán poslanec Kuriak, nehnevajte sa, ja si vás vážim ako človeka, ale vyčítať predrečníkom, že útočia, alebo na dôchodcov, keď vy ste zrušili všetky sociálne výhody, vaša vláda, vy poslanci. Pán poslanec Kuriak, skúsme si to rozdeliť. Keď vy, vážení kolegovia, tu hovoríte, čo bolo v minulosti, aké je to zlé, fakt to bolo zlé, konali sa zlé veci, ale kopu tých vdov za to nemôže. Kopu tých ľudí, ktorí teraz sú tam, boli fakt profesionáli. Za to nemôžu. Ako keby sme o 20 rokov sa vrátili, že tu 17. novembra bol protest. Predtým bol protest pred Úradom vlády a tam boli tí ťažkoodenci, jazdecká polícia, policajti, ktorí im velili. Dajme im kolektívnu vinu aj ich rodinám, ich deťom. Dajme ich na čierny zoznam, zrušme im dôchodky za tie roky, ktoré boli. Veď to je to isté. Tí ľudia nechceli tam byť na tých námestiach 17. novembra. Tí kukláči nám hovorili, že sú tam nasilu, ale musia. Tak teraz im čo? Naspäť dáka druhá garnitúra vezme tie dôchodky, že tam boli, za celé štyri roky, že počúvali blázna z Trnavy? Tak to je to isté, len o 20 rokov sa na to ľudia budú pozerať. Všetkým vám deväťdesiatim piatim, ktorí ste tú koaliční poslanci, plus všetkým členom vlády, keď o 20 – 30 rokov niekto príde a povie, veď oni mohli za tých 11-tisíc mŕtvych. Nieže my tu teraz vykrikujeme politicky. O 20 – 30 rokov povie, že vy môžte za tých 11-tisíc mŕtvych, lebo prídu na to, že fakt celoplošné testovanie bolo zlé a podobne. Tak im vezmime tie štyri roky dôchodky, vezmime ich ženám dôchodky, mužom, ak náhodou niekto z nás medzitým zomrie. Myslíte, že to je správne? Možno v tomto prípade by to správne bolo.
Viete, ideme prerušiť diplomatické vzťahy s Ruskom? Lebo Babiš bol tiež na tom zozname. Tiež bol jeden z tých eštebákov, komunistov a donášačov. Tak potom kde bola tá solidarita, vyhostenie ruských diplomatov? Mali sme sa na nich vykašlať. Kým Babiš je v Čechách, prerušme diplomatické vzťahy s Českom! Tento meter môžme použiť aj na to, lebo to je tak pokrivený meter, že to nie je možné.
Viete, vážení kolegovia, a na záver taká pikoška. Pán poslanec Kuriak, vy ste odsúdil, prepáčte, ale počúval som v rádiu zrovna vás, nič osobné, že tí ľudia si zaslúžia, čo boli v tých tajných službách, aby za to trpeli, že to je spravodlivosť. Ale kde je to vaše farizejstvo, tá vaša dvojtvárnosť a neviem, ako by som to ešte pomenoval, keď tu Budaja nosíte na rukách. Budaja! To, čo sa vtedy naučil, tak teraz tyranizuje celé Slovensko, nielen tých pár ľudí, čo mal okolo seba. Čo podporuje ekoteroristov a lynčuje všetkých ľudí na vidieku. Poľnohospodárov, lesníkov, slušných ekológov. Takéhoto človeka tu medzi sebou trpíte! Za toho ste zahlasovali, aby bol vo vláde, čo jednoznačne preukázal, že bol či už kotolník, alebo školník, či domovník, ako ho volali. To vám nevadí, kolegovia? To vy normálne sa môžte pozrieť do zrkadla, že aha, tá vdova po tom eštebákovi, kurnik, tá mi vadí. Ale ten Budaj, ten perfektný chlap, ten mi nevadí. Klobúk dole pred vami! Vy máte vôbec chrbtovú kosť alebo len nejakú gumovú náhradu? Sa môžte hanbiť!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.5.2021 11:05 - 11:06 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predsedajúci, ja by som chcel poprosiť kolegov, ktorí viete dopredu alebo že viete, že nestíhate alebo nie ste si istí s termínom, skúste si tie body dať na priamy čas alebo na termín, kedy tu budete, oveľa rýchlejším je chod parlamentu, lebo ak si pozrieme, asi päť bodov prepadlo. Som rád, že niektorá kolegyňa teraz vystúpila, že si to dala. Ja som takisto vedel, že niektoré body nebudeme mať, a poprosil som na presunutie a bolo mi to umožnené. Oveľa tu sa príjemnejšie bude pracovať, nebudeme tu čakať, ten parlament pôjde oveľa rýchlejšie. (Zaznievanie gongu.) Preto skúste, kolegovia, z úcty k nám všetkým, čo tu sedíme celý deň, ak viete, že neprídete, skúste to nahlásiť a preložiť si tie body. Ja si myslím, že nebude problém že dať všeobecný súhlas, aby sa tak spravilo. Je to pre nás všetkých, aby sme čo najrýchlejšie to prerokovali, aby sme ten efe... aby sme čas využili efektívne.
Skryt prepis