Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

11.5.2021 o 17:45 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 11.5.2021 19:09 - 19:11 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne dve a vážení páni poslanci ôsmi, ktorí sme tu, návrhom tohto zákona chceme len zabezpečiť jednu vec, aby osoba, ktorá je duševne nespôsobilá, nemohla sa dostať do vedenia štátu a ohroziť s tým celý štát, len to.
Ak vám vyhovuje, že takáto osoba by sa tam mohla dostať, tak potom by ste mali sedieť niekde inde, vážení kolegovia, a nie tu. Ak vám vyhovuje, že vo vedení štátu, pán poslanec Šefčík, že vo vední štátu je osoba, ktorá viditeľne verejne prehlási, že jej vzorom je NSDAP a že chcel by mať toľko členov ako NSDAP, tak potom sa nečudujte, že sa prichádza aj s takýmto návrhom, lebo toto sú vyjadrenie Igora Matoviča. On chce mať toľko miliónov členov ako NSDAP a tí sú jeho vzorom.
Je to ťažké počúvať, ja viem, že sedíte tu, pani poslankyňa, za takúto stranu. Ministerka fašistka, predseda vlády bývalý, predseda strany, jeho vzorom sú fašisti, že? Nejde vám to tak do toho vášho obrazu? Ale si vy myslíte, že normálne zdravý človek by si mal brať príklad z NSDAP?
Vážení kolegovia, takže tí, čo majú zdravý rozum, apelujem na tých, poprosím vás, podporte tento zákon. Týmto zákonom môžme jedine pomôcť a eliminovať jedincov, ktorí dokážu spôsobiť rozvrat štátu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 18:54 - 18:55 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Som rád, že Ondro Ďurica trošku ukľudnil situáciu a vlastne toto napätie tu.
Vážení kolegovia, cieľom predloženej novely zákona je zabrániť možnosti vymenovať za člena vlády osobu, ktorá nie je do tejto funkcie duševne spôsobilá. Ak je niečo zlé na tomto zákone alebo tomto návrhu, tak mi to, prosím vás, povedzte, čo je zlé, keď chceme, aby tento štát, túto republiku, Slovensko riadili osoby, ktoré sú duševne spôsobilé.
Ja na tom fakt, kolegovia, kolegyne, nevidím nič zlé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 18:46 - 18:48 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán poslanec Pollák, nebol ste tu, aj tak ste sa zapojil, dobre. Kedy bol Király na kandidátke? Kedy? Ja som Királyho nevidel na žiadnej kandidátke. To ako keby ste povedal (ruch v sále a zaznievanie gongu), že Polgári bol na kandidátke OĽANO, lebo áno, má prepojenie na vás. No, bohužiaľ, zabil šesť policajtov, ale má prepojenie na vás, potom vám vysvetlím aké.
Pán poslanec Pollák, vy sa nemusíte báť, že by, psychotesty vás nijako neohrozia, však to rozkrádanie tých rómskych fondov a podobne, to neni týmto podmienené, pán poslanec Pollák. To normálne môžte zasa kupovať solárko do rómskych osád, dávať video reproduktory a podobne, to s tým nemá absolútne nič spoločné, to kľudne môžte tento biznis vás a vášho otca ísť ďalej, bez hocijakých problémov. Tak sa nemusíte báť.
Báť by sa malo celé Slovensko, že takýto zákon neprejde a že tu niekto sa dostane k moci taký, ako je Hej..., či vlastne Matovič, nie Hitler, prepáčte, aj keď si myslím, že je to úplne to isté, začínali úplne rovnako. Žiadny iný názor nepočúvajú, robia si, čo chcú, a majú bláznov okolo seba, ako ste vy.
Skryt prepis
 

11.5.2021 18:39 - 18:45 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Som rád, že sa k tomuto návrhu rozprúdila takáto debata, z ktorej vyplynulo, že tu máme dvoch klinických psychológov, o ktorých sme doteraz nevedeli, ktorí už z pohľadu vedia človeka hodnotiť, pani poslankyňu Zemanovú a pána poslanca Šefčíka. Ďakujem, že ste sa takto prejavili.
Pán poslanec Šefčík, kto oklamal voličov? Kto oklamal voličov? Vy sa počúvate? My sme stáli pred vilou údajného Počiatka? A sľubovali, že tá vila tu bude? To my sme toto sľubovali? My sme takto okradli voličov, pán poslanec Šefčík? My sme povedali, že dáme dole Pentu? A potom je jedného z vrcholných manažérov dáme za šéfa poisťovne? Takto sme my okradli voličov? Alebo oklamali voličov? Pán poslanec Šefčík! Veď takto by som tu mohol vymenovať celý deň.
My sme oklamali voličov, že pred voľbami sme vykrikovali, že toto už neni možné, že čo Američania robia? A na druhý deň som už bežal v podobe Igora Matoviča na ambasádu Spojených štátov amerických? Takto sme my oklamali voličov? Pán poslanec Šefčík, my sme oklamali voličov? Pozrite sa, koľko sme mali krúžkov, koľkí nám ľudia dali dôveru a na akých miestach. Milan Mazurek: 60-70-tisíc zo 150. miesta. To je oklamanie voličov? Lebo na 150. mieste si ho našli, pán Šefčík? Ja neviem. Kto oklamal voličov podľa vášho meradla? Tak potom, keď Matovič zo SaS-ky, kde sa viezol na SaS-ke, to nebolo už oklamanie? To už je tu ten dvojaký meter, tá vaša farizejskosť, pán poslanec Šefčík?! Teda Boh ochraňuj tie deti, ktoré vy učíte, Boh ochraňuj! Ja keby som bol rodič, hneď to, zabránim tomu. To nie je možné, aby niekto tak zaujatý, s takou zlobou a tváril sa tak sväte, učil deti. To nie je možné.
Vy ste mi tu pekne povedal, že Suja bol odsúdený za ťažké ublíženie na zdraví na 4,5 roka väzenia. Pán poslanec Šefčík, na... na... podmienka 4,5 roka za autonehodu, neúmyselný trestný čin. Dostal som na Šturci... behom 45 minút, ja, požiarnici a policajného auto, všetci traja sme havarovali na tom mieste, na tom istom mieste, ale zákon je stavaný jasne, mali ste ísť pomenej, aj keď som šiel 40. Bola tam zlomená ruka, bolo to ťažké ublíženie na zdraví, samosúd ma odsúdil, mal som 18 rokov. Štyri a pol roka za autonehodu! Ale ďakujem, pán poslanec Šefčík, že ste mi to hneď takto hodil. Ja kde som niekde robil, tak vždy na zmluvu, profesionálne, lebo som prišiel od profesionálov, na rozdiel od predstaviteľov, na rozdiel od predstaviteľov súčasných politických strán a ich vodcov, ktorí sa bez problémov s takýmito ľuďmi stretávali, chodili po dovolenkách, po bordeloch, s Kočnerom si telefonovali desiatkykrát ako váš Matovič a podobne. Pán poslanec Šefčík, to ste trošku zabudol povedať?
Ale keď niekto robí niekde na zmluvu, tak je to už problém, 6 mesiacov? To už je problém, že? Ale stretávať sa v súkromí s takýmito ľuďmi, to vám nevadí. Toto farizejstvo z vašej strany, to nemá hraníc! Psychotesty nám odporučíte. Ale my chodíme pravidelne kvôli povolaniu, kvôli veciam, ktoré robíme, musíme mať. Ja s tým nemám problém, pán poslanec Šefčík. Ja s tým absolútny problém nemám, kedykoľvek, kdekoľvek. Aj tak ich potrebujeme.
Viete, vy ste sa tu vyjadril o Hitlerovi, že ako za Hitlera, keby Hitler a bol platný vtedy tento zákon a má psychotesty, tak v živote sa nestane, čo sa stalo. Mohli tomu zabrániť. Vy chcete tomu zabrániť? Nie, vám to vyhovuje. Vy viete, že Matovič by psychotestami neprešiel, preto tu štekáte a kopete naokolo seba a spomínate všetkých možných 60 rokov dozadu, lebo viete, že Matovič by prepadol, a potom by sa ukázalo, Ježiš, ten Šefčík, čo ho tak dával na piedestál slávy, Ježiš, to čo je?! Preboha, on je učiteľ, mne tam chodia deti!
Viete, zastala sa vás pani Zemanová zo SaS-ky. Ja viem, že sa to SaS-ke ťažko počúva, veľmi ťažko počúva. Viete, klinická psychologička Zemanová, ale, bohužiaľ, vidíme tam tie rozpoltené osobnosti. Vidíme vyjadrenia, reálne útoky a podobne.
A viete, aké je farize... farizejstvo od vás? Že nám tu idete nadávať, alebo niektorým poslancom do fašistov, ale vaša ministerka kultúry, tú neprekoná absolútne nikto. Z vašej strany, pán poslanec Šefčík, ktorá povie, že keď potrebuje teplo Cigán, tak si ho zoberie, ktorá povie, že keď má chuť na sex, tak skočí aj na vlastnú sestru alebo sesternicu, nemá problém, ktorá povie, že keď Cigán potrebuje elektriku, tak si ju vezme od suseda! To vám nevadí, že? To je v poriadku, lebo tieto rasistické vyjadrenia a vašej ministerke kultúry, je to, samozrejme, nič, lebo to je náš človek. To je náš človek.
Vy ste sa tu bil do pŕs, pán poslanec Šefčík, aký ste vy proti ŠtB, komunistom a neviem akým zločincom, a Budaja, človeka, ktorí boli, ktorému a takým ako on ľudia dostávali za komunistov trest smrti, pán poslanec Šefčík! Ten vám nevadí tu ako minister, taký ako psík beháte za ním! Tak sa trošku pozrite do zrkadla, trošku sebareflexie, sebareflexie, skôr, ako vystúpite s tým, čo ste predviedli dneska.
Ja viem, je vám to ťažké, že keby toto náhodou prešlo, chudák Igorko, už si asi neškrtne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 18:34 - 18:35 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Ševčík, vy nikdy nebudete mať žiadnych fanúšikov, žiadnych. Ak budete verejne obhajovať blázna, chváliť ho a ukazovať, aký je, jeho výsosť, nekonečne múdry a inteligentný. Nikdy. A takýmito vystúpeniami, ako ste teraz predviedol, že k zákonu ste sa nevyjadril vôbec, prečo nemôže byť. Prečo nemôže byť? Veď vy ste tu pospájal druhú svetovú vojnu, všetko možné, ale zákon prečo nemôže byť, lebo tento zákon ochráni 5,5 mil. ľudí pred bláznami alebo pred bláznom, takého, ako vy obhajujete, tak nečakajte, že vy nemáte fanúšikov. Skade by ste ich zobrali? Preboha živého! Vy nechcete podporiť zákon, útočíte na zákon, ktorý má podporiť 5,5 mil. ľudí, pomôcť 5,5 mil. ľudí, aby sa náhodou nejakým omylom nedostal nejaký blázon sem, ktorého vy dávate na piedestál. Etalón čistoty a podobné prívlastky, preboha, klamárovi, zlodejovi, podvodníkovi! S účtovníctvom, čo urobil bieleho koňa z vlastnej mamy, z vlastnej mamy! Vy by ste to dokázal na vlastnú mamu písať 600 km denne na felícii alebo na fabii? A takéhoto človeka, čo zneužije vlastnú mamu! Takéhoto človeka, čo zneužije vlastného zamestnanca, že mu predal firmu, a potom sa príde, že na to klamal, takéhoto vy obhajujete?! Nikdy nebudete mať žiadnych fanúšikov, žiadnych!
Niekedy je možno mlčať lepšie, ako vystúpiť s takýmto, lebo teraz nieže akých získate, ubudli vám aj tých pár, čo máte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 18:16 - 18:18 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Milan Mazurek práve povedal, že toto nie je zákon proti Igorovi Matovičovi. Ale áno, toto nie je naozaj zákon proti Igorovi Matovičovi.
Kolegovia z koalície, hlavne z OĽANO, vy ho tu obdivujete, chválite, dávate ho na nejaký piedestál, tak sa nemusíte báť, keby podstúpil tieto psychotesty, že sa potvrdí, že je blázon. Potom nebudete mať problém, lebo takýto dokonalý a obdivovaný človek podľa vás nemôže byť blázon, tak nemôžte mať problém zahlasovať za takýto zákon.
Ja ináč obdivujem ochranku ústavných činiteľov, ako toto dokáže zvládať. Tam musí byť taká fluktácia, že to nie je možné, lebo ja keby som mal tohto blázna voziť, a jeden deň chytá nervy, druhý deň mi plače alebo o hodinu na to plače, potom sa, vykrikuje, že on za to nemôže, že on chce pomôcť celému Slovensku, však tí chalani to už nezvládajú. Oni hovoria, že keby sa tam piati-šiesti nestriedali, takže sú v tom Wagnerovom ústave aj oni. Tak skúsme pomôcť aj im, kolegovia. Však ide o dobro pre nás všetkých.
Vy vyvrátite to, že on nie je blázon, my budeme vidieť, že máme vo vláde samých normálnych ľudí, a potom sa nebude nikto môcť vyhovárať, že, aha, ten Matovič je blázon alebo ten Naď je blázon a tak.
Takže verím, že pri hlasovaní budete chcieť dobre pre Slovensko, a nie pre niekoho z Trnavy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 18:04 - 18:06 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Kolegovia, duševne nestabilí, nestabilní jedinci vo vládnych funkciách sú nieže vážnou, vážnou a reálnou hrozbou pre celé Slovensko. Ja si myslím, keď schválime tento zákon, že s tým nič nepokazíme. Keď to vyžadujeme od šoférov, od vojakov, od bezpečnostných zložiek, prečo by sme to nemohli vyžadovať od ľudí, ktorí majú v rukách 5,5 mil. občanov Slovenskej republiky?
Pán poslanec Eštok, súhlasím s vami aj s vašimi vyjadreniami. Áno, napríklad aj taká ministerka Milanová a jej vyjadrenia sú hodné banderovcov na Ukrajine, ale tu, samozrejme, stačilo sa ospravedlniť a zrazu už neni fašistka a je liberálka a môže viesť ministerstvo kultúry.
Takisto súhlasím s poslancom Kočišom.
Kolegovia, kolegyne, týmto zákonom, ešte raz, nemôžme nič pokaziť. Ja viem, že možno aj viacerí z nás, tu čo sme, by sme ho mohli podstúpiť. Ja by som nemal problém ísť ako prvý. (Reakcia z pléna.) Kľudne. Hovoríte, že neprichádzame s riešeniami. Tu máte jedno z riešení, aké sa vyva... akým sa vyvarujete koaličnej kríze, hádkam v koalícii a nezhodám vo vašej vláde.
Jednoducho by ste sa zbavili elegantne v súlade so zákonom ľudí, ktorí škodia celej Slovenskej republike. Ak za to nezahlasujete, to znamená, že vám vyhovujú takíto ľudia a je vám úplne ukradnutý osud Slovenska.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.5.2021 17:45 - 17:59 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážení kolegovia, kolegyne, občania Slovenskej republiky, ktorí nás sledujete, keď niekto riadi štát, a nech je to ktokoľvek, komu občania Slovenskej republiky dali svoju dôveru a posunuli ho do parlamentu, a tento človek sa dostane do vlády, bolo by dobré, aby sa zistilo, či je to osoba duševne spôsobilá - s potvrdením z vyšetrenia od klinického psychológa. Doteraz táto otázka nebola nikdy nastolená, lebo nikdy sme nemali v histórii takú vládu, že by to bolo tak viditeľné, že je takýto zákon potrebný. Možnože už ani nebudeme mať, ale ak budeme mať do budúcna, nič sa s tým nepokazí.
Náš postoj sme zaujali pozorovaním rozhodnutí Igora Matoviča ako bývalého predsedu vlády a ako súčasného ministra financií a tieňového podpredseda ministra vlády, ktorý ukázal celému národu, že je psychicky labilná osoba. Svojimi rozhodnutiami vie urobiť veľa škody na zdraví, majetku aj na životoch občanov. Nejde o politické presvedčenie, lebo to máme rozdielne, a tak to má byť, lebo za politický názor alebo ku jeho politickému názoru nedávame takýto návrh zákona.
No prejsť z politického názoru do fanatického obhajovania, šírenia, potláčania alebo presadzovanie svojich záujmov, ktoré by mohli ohroziť zdravie a životy občanov, ich majetok, je životu nebezpečné a neprípustné, a preto sa snažíme týmto zákonom takýmto ohrozeniam, vážení kolegovia, predísť zavedením povinného zúčastnenia, zúčastnenia sa na psychologickom posudku u odborníka, aby sa nemohlo stať, že do vlády sa dostane osoba, ktorá je psychicky nespôsobilá a bude riadiť štát neuvážene, zbrklo, choro a podobne, tak ako to vidíme v súčasnosti.
Povinný psychologický posudok pri vykonávaní zamestnania, vážení kolegovia, nie je žiadna novinka. Je to aj doteraz. Povinný psychologický posudok musia mať vodiči, žiadatelia o zbrojný preukaz, športoví strelci netradičných športových disciplín, vojaci, bezpečnostné zložky, ľudia, ktorí svojím konaním môžu ohroziť iných.
Poviem príklad. Taký minister školstva nerád chodil do školy, prácu odpísal a teraz sa rozhodne, že mne sa v tej škole nepáčilo, nechcel som sa učiť, tak ju zruší. Načo sú tituly alebo tak? To je pritiahnuté za vlasy, ale nikdy nevieme, či takýto psychopat sa tam naozaj nedostane. Viete, chorá hlava rovná sa chorý úsudok. Tak sa nečudujte, že prichádzame s takýmto návrhom.
Ak by sa do vlády dostala osoba, ktorá je pomstychtivá, a to si myslím, že sa v súčasnosti dostala, vážení kolegovia, tak môže narobiť škody, problémy celému Slovensku. To už nehovorím, keď vidíme takého pomstychtivého človeka, ako intriguje a robí nehody v rámci aj koalície. Ja si myslím, že tu je zjavný dôvod, že toto by malo byť ako prvý adept na podstúpenie takéhoto testu, lebo je rozdiel mať politické presvedčenie, za ktoré nás sem voliči dostali, a mať fanita... a mať fanatický záujem o orientovanie sa na jednu stranu, pomstychtivosť a podobne.
Si predstavte, že takýto človek by sa dostal na ministerstvo obrany, na ministerstvo obrany. Tak on je schopný, záleží, aký by mal názor, chcem príklad povedať, že nech nás obsadia Rusi a majú tu základne alebo nech nás obsadia Američania, nech sú tu atómové zbrane, a že mu to je úplne jedno. Pošle bojové jednotky na hranice s Ruskom alebo pošle bojové jednotky na hranice s Kubou a s USA. Aj to sa môže stať. Ľudia v týchto funkciách dokážu napáchať viac škody ako jeden blázon so zbraňou, lebo majú vplyv na 5,5 mil. Slovákov.
Začal som Matovičom, tak budem pokračovať, aby som sa nevenoval každému členovi vlády, alebo ak chcete, môžem sa každému. Také, také Matovičove prehrešky, prečo je adept zrovna (povedané so smiechom) na tento posudok a prečo predkladáme tento zákon. Videli sme jeho vyjadrenia o odborníkoch, ktorí mu poradili, ako sa má chovať počas pandemickej krízy. A keď sa ho na to novinári spýtali, mená na tých odborníkov, kde sú, tak bolo, vyfičali. No vyfičali mu z hlavy. Tak si viete predstaviť, čo tomu v tej hlave musí chodiť. A takýto človek rozhoduje o osude 5,5 mil. Slovákov? Ja viem, vám je to jedno, za štyri roky si zarobíte, ale nemalo by vám byť jedno ľudí, čo vám dali hlas, ktorí sa na nás spoliehajú, no teraz už ani nie.
Nekonečný núdzový stav. Ďalšie také rozhodnutie. To je úplná nádhera! Nekonečné a nepresné povinné testovanie! Zasa tí jeho odborníci. Nikde na svete to nebolo. Nikde na svete, kolegovia. Ale u nás máme! Dokonca bežal s tým do Nemecka za kancelárkou Merkelovou. Ježiš, čo on vymyslel! Si viete predstaviť, čo v tej hlavičke mu chodí?
Jednotlivci - niektorí - z jeho rozhodnutí profitujú, to je jasné, nekonečný núdzový stav, MOM-ky, 20-30 MOM-iek, 500-tisíc mesačne. Paráda! Ale čo tí ostatní? Tí 4 549 000 a podobne ľudí.
Alebo zrazu sa rozhodne, že on ide niekomu pridať nejaké peniaze, no tak v noci sa radil s odborníkmi a prišiel na to, že zvýšime dane. Bez toho, že by sa spýtal, aký dopad to bude mať na všetkých! Teraz rozmýšľa, aké dane. Tak zvýšime, dáme z nehnuteľností, to mal Edo dobrý nápad, to mu vezmem a skúsme dať 25 % DPH. On odborník, kolegovia. Čo musí v tej hlave chodiť niekomu, keď na jednej strane povie, že sa nevyznám do financií, že moje financie riadi moja žena, ja o tom neviem nič - a na druhej strane povie, budem minister financií. Neni vám to čudné? Človek, ktorý verejne vyhlási a je údajne zdravý, hej? Lebo Wagnerov ústav nevydáva dokumentáciu, tak je údajne zdravý, vám povie, že vo financiách sa nevyzná, a zrazu je minister financií a povie, financiám nerozumiem, napriek tomu sa hrdo hlási a je guvernérom banky.
Jeho pomstychtivosť, ktorá nemá hraníc. Sme tu videli odvolávania, zákulisné ťahy, podobne. Myslíte, že to prestane? Že zrazu ako čarovný prútikom, aha, Igor sa napravil a bude ticho, bude mať, bude robiť čo treba? Nie. Nie som psychológ, ale z pozorovania bývalého predsedu vlády - a to podľa mňa nie som jediný, to je možno pár miliónov ľudí na Slovensku - usudzujem, že tento človek nie je čistý.
A je na nás, na nás, keď vy sa už neviete po 95 členoch vlády odstaviť, aby takíto ľudia sa do vlády nedostávali, či za tejto vlády, budúcej alebo hocikedy v nasledujúcich rokoch. Aby nemohli psychicky labilní ľudia, ktorí raz plačú, raz nerváčia, potom nevedia, čo majú robiť, aby nemohli rozhodovať o osude celého Slovenska.
Preto ak vám záleží na Slovensku, drahí kolegovia, kolegyne, podporíte tento návrh zákona. Nejde len o súčasnú vládu. Toto sa môže stať aj v budúcnosti, preto vás prosím o podporu.
Chcel som povedať, že sa nebudem, alebo hovoril som, že sa nebudem vyjadrovať k niektorým ministrom. Ale aby nebolo, že len útočíme na Igora Matoviča, ministra financií s dreveným počítadlom, môžme si pozrieť niektorých ďalších členov vlády.
Taký minister Mičovský, najhorší minister v histórii pôdohospodárstva, dobrý človek, ale on si neuvedomuje svoje... dôsledky svojho konania. Alebo je tam nejaká senilita, alebo ja neviem prečo, neviem si vyja... neviem si vysvetliť jeho konanie, jeho vyjadrenia, že odstúpi, potom neodstúpi, potom, že ho treba, ak nevybaví ani euro, nakoniec nevybavil ani euro, možnože to je vekom, ale pritom nehovorím, že to je zlý človek, je možno dobrý človek. Takisto taký adept.
Viete, Sulík. Ja, vieme, že mal dočinenia s rôznymi omamnými látkami, možno mu to trošku vyšľahalo mozog, lebo tiež si neviem vysvetliť jeho vyjadrenia, ktoré počúvam pravidelne v televízii, v novinách. Ako nemáme dáta, že on bojuje, aby sme dostali dáta. A vidíte, ako zahlasovali, keď sme chceli dáta, SaS-kári? No nie, boli proti. Tak on je asi schizofrenik, rozpoltená osobnosť. Jedno chce, ale jeho poslanci hlasujú ináč. Keď povie, aby sa zrovnoprávnili prevádzky, keď sa hlasuje, Sulík je za to, ale zasa zahlasujú ináč! Tak tu myslím, že je ďalší adept, takýto človek.
Hollý, no, Hollý je podpredseda vlády asi pre legislatívu alebo ja neviem čo, lebo zatiaľ, keď sem prišiel nepredložil ani jeden, jediný návrh bez toho, že by ho kolega z výboru nemusel opravovať. A to má na starosti celý tím legislatívneho odboru vlády! Tak tam musí tiež nejaká duševná alebo psychická porucha. Alebo ja neviem, či mu to píšu na stanici niekde v Londýne, keď čaká na lietadlo. Chudák pán poslanec Vetrák tu chodí ako na klavír a opravuje všetko, čo Hollý donesie.
Viete, mali sme tu včera pani ministerku Kolíkovú. Hovoríme, že nevýrazná, nie je odborníčka, je odborníčka? No ja si myslím, že odborník, ktorý po... by, ktorý povie, že je tu dneska kvôli tomu, lebo má Fico nejakú údajnú zbierku hodiniek, tak kvôli tomu ho odvolávajú, ja by som na tie psychotesty aj ju. A hneď, lebo to normálne, zdravo uvažujúci minister spravodlivosti nemôže povedať, že ja tu dneska stojím kvôli tomu, že Fico má údajnú zbierku hodiniek, preto ma odvolávate. To tu včera zaznelo. Si myslíte, že to sú zdraví ľudia? Alebo prečo to hovoria?
O Hegerovi, nechcem sa vyjadrovať, lebo ja neviem, ktorý zdravý človek, zmýšľajúci by dovolil, aby ho z úzadia niekto riadil na špagátiku, aby mu stál na tlačovkách a pozeral, čo povie, a keď povie, že už musím odísť, lebo mám stretnutia, tak mu ešte prikáže, nech tam päť minút počká, a on si povie ďalších päť minút nejaký prejav a Eduard Heger ako psík čaká ministra financií, pritom je predseda vlády. Tak potom aj o Hegerovom zdraví mám problémy. A takto by som mohol aj hovoriť o všetkom.
Remišová, no, nechcem sa, dáma je, dobre.
Naď. Naď je úplná topka. Naď je niečo tak, ako tuto z poslaneckého klubu SaS, škoda, že poslanci takýto zákon nebudú môcť aplikovať na sebe, ktorí povedia, že tu je reálna hrozba, že na nás ide Rusko zaútočiť. Páni, to ste tu počuli! Kolega zo SaS-ky - asi ďalší na dákych látkach podporných - povedal, že je reálna hrozba, že Rusko ide na nás zaútočiť. Naď nemal problém v histórii poslať bojové jednotky na hraniciach s Ruskom, a pritom nám tu tvrdí, že on je za dobré vzťahy s Ruskou federáciou, že on neni prozápadne orientovaný, že on je taký stredný prúd. No, ale taký striedavý prúd, ja si myslím, v hlave, tiež.
Takže, vážený kolega, vidíte, že tie dôvody sú fakt namieste. Možno som bol osobný, ale keby som to len tak odrecitoval, nezaujalo by vás to. Aj tak vás to nezaujíma, je vám to jedno. Ale musíte uznať, že súčasní členovia niektorej vlády a minimálne Igor Matovič by týmto testom neprešiel.
Ďakujem za podporu tohto návrhu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.5.2021 17:42 - 17:43 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené dámy, vážení páni, dovoľte, aby som vám predložil návrh ústavného zákona poslancov Mazureka, Suju a Ďuricu, ktorým sa mení a dopĺňa Ústava Slovenskej republiky č. 406, 460/1992 Zb. v znení neskorších predpisov.
Cieľom predloženej novely je zabrániť možnosti vymenovať za člena vlády osobu, ktorá nie je na tento výkon funkcie duševne spôsobilá.
Viac o tomto návrhu poviem v rozprave, aby ste na mňa mohli reagovať a týmto sa, pán predsedajúci, hlásim do rozpravy ako prvý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 16:02 - 16:03 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Hatráková, veľká škoda, že takýchto poslancov, ako ste vy, tu máme tak málo. A to myslím teraz úprimne a vážne. Váš profesionálny, odborný, kultivovaný prejav, nemám čo dodať.
Ďakujem vám za vašu prácu pri tvorbe tohto zákona a, samozrejme, a aj spolupredkladateľom, že ste sa toho takto dobre zhostili. Ďakujem za to, že ako ste to predložili, ako ste ten zákon obhájili. A budem veľmi rád, keď my poslanci z hnutia REPUBLIKA toto budeme môcť podporiť.
Ešte raz ďakujem.
Skryt prepis