Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

12.5.2021 o 15:21 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 16:11 - 16:13 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Halgašová, skúste mi povedať, vy v SaS čo ste konkrétne urobili, aby sa táto situácia zlepšila? Povedzme pri tých pekároch. Povedzte mi aspoň jeden konkrétny krok, čo ste presadili vo vláde, aby sa zlepšila, poviem príklad, produkcia potravín domácich výrobcov u pekárov. Jeden jediný skúste mi povedať.
Hovoríte, že naši producenti trpia. Ale vďaka komu trpia, pani poslankyňa? Vďaka nám opozičným poslancom alebo vďaka vám, že nenapĺňate programové vyhlásenie vlády? Hovorili ste, že nedostali štátnu podporu, že, dotácie ako tí zahraniční, že nedostali z fondu obnovy nič. Ale, pani poslankyňa, vďaka komu to nedostali? Vďaka komu nedostali z fondu obnovy nič? No vďaka našej vláde a najneschopnejšiemu ministrovi, akého v histórii Slovensko malo, pánovi Mičovskému. Čo vy ako v SaS-ke ste urobili, aby sa, toto nebolo?
A hovoríte, že lacnejšie, že cena robí. Pre SaS-ku je všetko cena. Viete prečo? Lebo zahraničné vlády dotujú výrobcov potravín, dotujú pôdohospodárov, preto majú nižšiu cenu, ako sú výrobné náklady, aby mohli zničiť slovenských výrobcov, výrobcov potravín a poľnohospodárov. Tak ako ste vy pomohli našim, aby sa tomuto dokázali brániť, aby aj naši mali nižšie ceny? Vy v SaS-ke, hej? Pritom sú možnosti, ako sa to dá. Sú možnosti. Nie je možné, aby sa sem vozilo trvanlivé mlieko za takú nízku cenu. Nie je možné, aby sa sem vozilo maslo za takú nízku cenu bez toho, že by ich niekto nedotoval.
Tak keď nechcete dať peniaze poľnohospodárom, tak dám na hranice kontroly a hygiena bude kontrolovať každý kamión, každý sklad, kde to je a každé myšie hovno, zavriem na tridsať dní celý sklad a celú prevádzku a keď nebudú tridsať dní predávať, tak si uvedomia, že radšej budú predávať slovenské potraviny, ako majú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 15:56 - 15:58 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Takáč, veľmi dobre si to pomenoval a veľmi správne si vystihol jednu vec, že najradšej by sme boli, vážení kolegovia a kolegyne, keby sme všetko dovážali.
Viete, jeden taký ekoterorista, neviem, či to je z PS/SPOLU alebo z ktorej strany je, neviem, či teraz nerobí niektorému z ministrov poradcu, Baláž povedal, že všetci ľudia by mali žiť v mestách, na vidieku by malo byť ako skanzen, drevo by sa vôbec nemalo ťažiť a že všetky potraviny dovezieme. Toto zaznelo na vedeckej komisii, kde bol aj pán minister Mičovský, ktorý vtedy ešte nebol ministrom, pred voľbami, a prvý sa tam prihlásil o slovo a 47 minút nehovoril, vlastne 47 minút hovoril, ale o ničom. Pani poslankyňa, boli ste tam aj vy. Takže toto ten Baláž povedal na tej komisii.
Ak budeme počúvať takýchto ľudí alebo takíto ľudia sa dostanú k moci, tak vidíme, že potravinová sebestačnosť je len sen. My nepotrebujeme byť potravinovo sebestační, len potrebujeme znížiť tú závislosť. Lebo byť potravinovo sebestační nám sa nepodarí nikdy. Ale znížiť tú závislosť a zvýšiť čo najväčšie percento v potravinách domácich výrobkov a podporiť domácich producentov.
Je smutné, že u nás musia domáci producenti nás prosiť o pomoc. Táto pomoc by mala byť automatická, či už zo strany vlády, poslancov, samospráv. O tom by sme sa nemali vôbec ani rozprávať. Nie to, že oni musia prosiť, naši domáci producenti. Pozrite sa, ako sa majú producenti vo Francúzsku, v Nemecku, v Rakúsku, ako sú podporovaní. V Poľsku ani nehovorím. Tam na úrade vlády je jeden celý tím, ktorý sa venuje len tomu, ako pomôcť domácim producentom. Skúsme si zobrať dobrý príklad zo zahraničia, vážení kolegovia!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 15:43 - 15:45 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Začnem odzadu.
Pán poslanec Kremský, ako sme zvyknutí, väčšinou trepete alebo nepočúvate, lebo ja som povedal, že 40 % chleba mrazeného sa dováža plus ešte tých desať, čo povedal Jaro, to je 50 %, takže ma to asi trápilo, keď som povedal. Podotkol som to, že keby sme z plánu obnovy dali do tých liniek, tak nemusíme týchto 40 % dovážať, ale ja neviem, či ste mali niečo v ušiach zasa alebo chceli ste niekoho udávať na severe, tak nabudúce, keď sa chcete vyjadriť k niečomu odborne, tak počúvajte, čo predrečník hovorí.
Viete, každý štát by mal mať obranu, energetiku a potraviny. A keď nedokážeme základné potraviny bez droždia spraviť, tak si myslím, že to maličké droždie nám zapríčiní to, že keby sa hranice uzavreli, že tu tie potraviny nemáme.
Pani Halgašová, hovorili ste o salde. Samozrejme, že to saldo sa zlepšilo. A viete, prečo sa zlepšilo? Lebo prestali dovážať mrazené výrobky, mrazené pečivo, lebo nevedeli, ako koronakríza prepukne. Preto sa to zväčšilo. Ale teraz to zasa pustili a zasa sa to zmenšuje. A každé jedno percento nahor alebo nadol je 4-tisíc pracovných miest, pani Halgašová, preto to saldo bolo.
Teraz kde sme to boli? A tu mi, pán poslanec Kazda, tak vy ste topka! Citrusy. Ja tu hovorím o základných potravinách a tuto kolega mi splieta, záhradník či čo to on je, citrusy. Vy ste normálny? To sú základné potraviny? Možno u vás v hlave. (Reakcia z pléna: "Ryža.") Ryža. Jasné, my bez ryže budeme, lebo základné potraviny ako ryža sa dá nahradiť inými potravinami, ako sú zemiaky a podobne, lebo takisto obsahujú sacharidy. Ale ja neviem, môžem vám dať potom nejakú lekciu. Ryža! Pred sto rokmi, ja neviem, ste hovorili, že sa tu žilo aj bez nejakej poľovníckej komory aj bez ryže sa tu pred sto rokmi žilo. Vy idete spomínať citrusové potraviny pri základných potravinách. To, ja neviem, to je nonsens! Či ste si šľahli dačo so Sulíkom aj vy ako celý ten klub, ja nerozumiem tomu. Skúste sa vyjadrovať k veci!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.5.2021 15:21 - 15:30 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážený pán minister, vážené pani poslankyne, páni poslanci, nachádzame sa na chvoste potravinovej sebestačnosti z pohľadu Európskej únie. Preto je potrebné prijímať opatrenia, ktoré dokážu tento stav zmeniť, a podporiť tak domácich producentov potravín, nie im ešte zhoršovať podmienky v tom, že budeme zvýhodňovať obchodníkov a veľké siete. Veď veľké siete obchodov dosiahli počas pandémie také tržby, ako keby mali každý mesiac Vianoce. Myslíte si, že im treba ešte pomáhať, vážení kolegovia, kolegyne?
Je zrejmé, že táto vláda absolútne neberie vážne to, že obsahom ich programového vyhlásenia vlády, že sa hovorí o potravinovej sebestačnosti a zvýšení potravinovej sebestačnosti na Slovensku. Vieme, že ak sa niekedy začiatkom roku 2020 a v roku 2019 dovážalo na Slovensko 700 kamiónov potravín, teraz je to už cez tisíc. Pritom v programovom vyhlásení vlády, vážení kolegovia, ste deklarovali niečo úplne iné. Tie čísla mali klesať, nie stúpať. Ako teda chceme zvyšovať sebestačnosť potravinovú, keď sa stávame ešte menej konkurencieschopnými? Vidíme to pri pláne obnovy, kde poľnohospodári a producenti potravín nedostali absolútne nič. Tu sme mohli zabodovať, tu sme mohli zvýšiť konkurencieschopnosť slovenských výrobcov potravín, slovenských poľnohospodárov, ale, bohužiaľ, ani jedno euro.
Vyzývam preto vládu, aby v prvom rade konala tak, aby sme zvýšili potravinovú sebestačnosť, ako to deklarovala v programovom vyhlásení vlády, a nie hádzala polená pod nohy poľnohospodárom a potravinárom. Veľké obchodné siete dovezú tovar zo zahraničia, im sú naši producenti potravín absolútne ukradnutí, ich netrápia. Nikto im nepomôže, tak ako producentom potravín pomáhajú v zahraničí, v Nemecku. My urobíme jediné to, že napcháme vrecká zahraničným majiteľom týchto obchodných reťazcov a peniaze odídu do Švajčiarska, Nemecka, Belgicka. Neostanú na Slovensku. Ja si myslím, že v programovom vyhlásení vlády ste sa zaviazali k niečomu inému, vážení kolegovia, kolegyne!
Ja by som sa nerád dožil toho, aby ľudia na Slovensku, ak by sa náhodou uzatvorili hranice, za pár dní začali hladovať. Lebo tu nebude príliv potravín zo zahraničia a domáci producenti by to nedokázali pokryť vďaka tomu, že systematicky nedostávajú žiadnu pomoc.
Viete, v zahraničí sú poľnohospodári systematicky dotovaní na úplne inej úrovni. A je to možno prekvapenie pre vás niektorých, ale dostali dokonca aj pomoc z plánu obnovy. Na rozdiel od slovenských poľnohospodárov, ktorí im len môžu, a potravinárov, ktorí im môžu len ticho závidieť. Keď som sa pýtal, prečo je to tak, od pána ministra som sa nedočkal odpoveď a pani poslankyňa z klubu SaS Zemanová, ktorá tu zasa nie je, viete, čo mi povedala? Že Európska únia toto neumožňuje. Že Európska únia neumožňuje z plánu obnovy dať poľnohospodárom. To mi povedala tu, keď som sedel vedľa. Čo, samozrejme, nie je pravda, vážení kolegovia! To nie je pravda!
Naši potravinári, poviem, takí pekári, 90 % produktov na svoju výrobu berú zo Slovenska, obilia, zamestnávajú 80 % Slovákov. Siete 80 % čistého zisku odvezú do zahraničia. Myslíte, že je to správne? Keď sa zavrú hranice, páni kolegovia, kolegyne, vie mi niekto z vás povedať, na ako dlho vydržíme so základnými potravinami? Tak ja vám to poviem, ak neviete. Pečivo maximálne, maximálne jeden mesiac. A viete prečo? Na Slovensku sa nevyrába žiadne droždie. Žiadne droždie! Vás to nezaujíma, samozrejme. Začne vás to zaujímať vtedy, keď prepukne nejaká kríza alebo zase nejaká korona, ďalšia vlna a hranice sa náhodou uzatvoria. Na Slovensku sa nevyrába droždie, kolegovia! Viete, na koľko máme zásoby mäsa, vážené kolegyne, kolegovia?
Prepáčte, že vás ruším v klube od pána Kisku, fakt, ja si myslím, že sa správam k vám úctivo, pani poslankyňa. Mohli by ste aj vy ku mne, keď vystupujem. Ďakujem.
Viete, na koľko máme zásoby mäsa? Na dva dni, vážení kolegovia! Na dva dni! Vedel to z vás niekto? Toto je potravinová sebestačnosť Slovenska? Toto je to, čo sa vláda zaviazala v programovom vyhlásení vlády, čiže aj vy? Zaujíma vás to niekoho vôbec?
Viete, pekári zamestnávajú asi 12-tisíc ľudí. A viete, čo chcú jediné? Aby mali splatnosť 15 dní od dodania tovaru. Ale že sa to nedá. Prečo? Neviem. Ja by som si to rád vysvetlil, lebo ja som volal svojej ekonómke a dá sa aj na základe dodacieho listu, keď je vypísaný, ako má, keď je uzatvorená zmluva, ako má, a všetky údaje sú v tej zmluve, ak sa mení cena, tak sa mení aj zmluva, takže by tam nemal byť problém. Dodávajú tovar každý deň. A obchodné reťazce, poviem príklad, majú 15 dní, ale povedia, že fakturovať môžte raz za mesiac. To znamená, že dostanú tovar zaplatený až za 45 dní. Budú si musieť na to požičiavať peniaze, aby dokázali preklenúť toto obdobie. Nehovorím o veľkých mamutích pekárňach, ktoré na to kapitál majú. Hovorím o tých malých rodinných, ktoré sú po rôznych obciach, dedinách, ako sú Slatinské Lazy, Dúbravy, Hriňová a podobne. Takýchto to dokáže položiť. Viete, koľko mrazeného pečiva dovážame na Slovensko, keď tu máme takýchto silných pekárov a všetkého? 40 %! A viete, kto ho dováža? Nie naši obchodníci. Veľké obchodné reťazce. 40 % mrazeného pečiva!
Takže, vážení kolegovia, porozmýšľajme, keď budeme hlasovať za tento zákon, či bolo namieste ho otvoriť. A ak už sme museli, ja si myslím, že sme nemuseli, mohli sme čakať do konania s Európskou úniou, nikto nás do ničoho netlačil. Mali sme na to roky, kým by sa to vyriešilo. Ale rýchlo, rýchlo sme to potrebovali vyriešiť a zrazu sme otvorili Pandorinu skrinku a už vidíme tie záujmy obchodných reťazcov a silných spoločností, ktoré si do tohto chcú niečo zapichnúť, aby sa zabetónovali a zvýšili si ešte viacej zisky. Lebo málo je to, že 80 % ziskov vyvážajú do zahraničia. To je málo. Tak si myslím, že taká požiadavka, že ten zákon bol dobrý a že mal ostať, ja si myslím, že sme ho nemuseli otvárať, a ak, tak tých osem bodov sme mali doložiť a nič viacej. Nič viacej.
Tak som zvedavý, čo budú, aké budú pozmeňovaky, lebo ja som ho ešte nevidel. Viem, že je len teraz zverejnený. Nestihol som si ho pozrieť. Budem to pozorne sledovať a podľa toho sa rozhodnem, či ten zákon podporíme alebo nie, vážení kolegovia, kolegyne. Ale ak chceme podporiť potravinovú sebestačnosť a dodržať vaše programové vyhlásenie vlády, tak by sme sa mali veľmi všetci sústrediť, čo v tom zákone bude.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 14:37 - 14:38 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, riešime tu pomoc ľuďom a je zaujímavé, že niektorí v jednom aj v druhom zákone s tým majú problém, ale nemáte problém pomôcť bankám. To vám niektorým nerobilo problém, vážení kolegovia, kolegyne! Tak skúsme sa pozrieť na to aj z tohto hľadiska, že bankám sme poodpúšťali skoro do jednej miliardy a každý rok im ideme odpúšťať, a tu sa ideme handrkovať ako na tureckom trhu pri niektorých z vás a vadí vám pár euro pre deti alebo pre postihnutých. Tak skúsme sa nad tým zamyslieť aj z tohto hľadiska, z takého ľudského, či náhodou nemáme niektorí trošku pomýlené hodnoty a dvojaký meter.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 10:00 - 10:02 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Milan Mazurek vám vysvetlil, vážení kolegovia, že prečo vás nemôžeme podporiť, keď žiadate alebo poukazujete, že by sme sa mali všetci spojiť. A viete prečo? Príde sem Igor Matovič, predseda vlády, a prvé dve-tri minúty riadne naloží opozícii, akí sú chrapúni, zlodeji, všetkým, nám všetkým. A hneď následne nato povie, že poprosím vás o pomoc, aby sme boli spolu. Ja neviem, a potom sa čudujete, že prichádzame s takým zákonom, ako sme dali aj včera. Lebo toto normálny človek môže spraviť? Že prosí o pomoc, aby sme sa spojili všetci, aby sme boli ako na tom severe, ako hovoril pán Nemec, že by sme sa mali tam všetci spojiť... Takto sa žiada o pomoc, takto sa hľadá nejaké politické oné, že vám tu najprv tri minúty nakladá, nadáva a potom vás poprosí o pomoc akože?!
Viete, vy ste mali perfektne pripravený zákon, perfektne, tak neviem, na čo tu tie mesiace čakáte, kolegovia! Ako povedal Miňo Mazurek, mali ste perfektne pripravený zákon. Ale viete, čo je problém? Že on je tak perfektný, že teraz ho nemôžte prijať, lebo by ste, kopu z vás, išli sedieť a prišli o majetky. Takže jedno mať alebo chcieť, aby tu bol, a druhý, aby prišiel taký, ako má byť, sú dve rozdielne veci, kolegovia. Lebo keby ste to mysleli vážne, tak ten zákon, len zmeníte dátum a je dneska tu. Nie dneska, pred jedenástimi mesiacmi tu mohol byť, pred rokom tu mohol byť! Ale vy ho teraz potrebujete tak upraviť, aby bol bezzubý, aby ste boli beztrestní, kolegovia, beztrestní. Lebo keby ste chceli, tak dáte ten pôvodný a tomu nechýbalo absolútne nič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 9:47 - 9:48 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ďakujem kolegovi Edovi Kočišovi za jeho vystúpenie a trošku naňho zareagujem. Obrátil si sa na koaličných poslancov, že hovorili o boji proti korupcii. Áno, o boji proti korupcii len hovorili, ale konajú úplne inak. Aké sú to dôvody? Či sú jednoduchí, alebo berú za to peniaze, to už naháme, nech posúdia voliči. Hovoril si o zákone, že kde ten zákon je, keď toľko mesiacov a rokov o ňom hovoria. No ja ti presne poviem, kde je. Ten zákon je v Matovičovej hlave, keď o ňom hovoril a potom vyfičal z tej hlavy ako odborníci, ktorí mu poradili, ako sa má bojovať s pandémiou. Presne tam ten zákon teraz je. A ja si myslím, že z toho zákona, ktorý tak dlhodobo pripravujú toľké ministerstvá a poslanci, neni napísaný ani jeden riadok. Tam ten zákon je.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 9:37 - 9:39 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán poslanec Šefčík, vy ste, ako by som to povedal, jednoduchý, jednoduchý, áno. A robíte tú špinavú prácu ako jednoduchý človek zato, že vám Igor Matovič dáva ešte jeden plat, čo je tu verejným tajomstvom, všade sa to hovorí po chodbách, že vyvolení poslanci od Matoviča dostávajú ešte jeden plat, aby robili zo seba, ak nie sú, aby robili zo seba jednoduchých ľudí. (Ruch v sále. Zaznievanie gongu.)
Viete, my si tu môžme hovoriť podľa vás, čo chceme, na to máme právo, a na druhej strane poviete, ale mali by ste byť za to stíhaní, čo tu poviete. Ale vy máte amnéziu pamäti! Váš predseda povedal, že chce byť ako NSDAP, že chce mať 2,5 milióna členov, že to jeho vzor, pán Šefčík! Tam už je trošku iné, že? Vy v tej jednoduchosti v tej hlavičke alebo ako by som, nechcem vás nejak sa dotknúť, však aj jednoduchých ľudí máme medzi sebou, ale vy by ste mohol robiť kráľa. Kráľa!
Viete, vy hovoríte, že ste proti korupcii a neviem čo, ale váš štátny tajomník má 20 MOM-iek a zarába 500-tisíc euro mesačne! Ale vo vašej jednoduchosti to nechcete vidieť alebo neviete to vidieť, nedokážete to pochopiť, 500-tisíc euro mesačne zarába na MOM-kách váš štátny tajomník. Preto vám vadí takýto zákon, pán poslanec Šefčík. Preto sa tu snažíte že roky ho pripravovať ako veľkí odborníci. Ale ak ho budú robiť ľudia ako vy a Jožko Pročko, takíto jednoduchí, jednoduchí ľudia, tak ten zákon bude bezzubý alebo tu vôbec nebude. A to, ak som urazil jednoduchých ľudí, tak týmto sa im ospravedlňujem. Ale fakt, vy im môžte robiť kráľa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.5.2021 9:25 - 9:33 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážení kolegovia, kolegyne... (Rečník ukázal smerom do pléna na papieri vytlačený materiál.) To pre poslancov hlavne z OĽANO, ktorí trpia stratou pamäti každé ráno, keď sem prídu, a potom každý večer, keď odídu. Toto je vaše programové vyhlásenie vlády, presne skopírované od toho prvého, pozrite sa, koľko vecí. A viete, čo s ním vy môžte spraviť? Aj robíte. (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec Ševčík, poprosím pokoj.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Vidíte, vážení kolegovia...

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec vychádza zo svojich podkladov, ktoré má, ale to je celé.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... keď ukážem prípravu programového vyhlásenia vlády, ktoré sa neplní, už poslancovi Šefčíkovi, ktorý chce zatvárať všetkým opozičným poslancom ústa a všetkým ľuďom, ktorí majú iný názor ako on, už to vadí, ale to je ich vlastné programové vyhlásenie vlády a jemu vadí jeho vlastné programové vyhlásenie vlády, ktoré, za ktoré hlasoval. Ani to tu nemôžte už ukázať, lebo ste z opozície. Tak čo tu vlastne môžme potom robiť? Môžme ticho šúchať nohami a len hlasovať ako opičky, pán poslanec Šefčík? (Rečník opäť nadvihol vytlačený materiál a ukázal ho smerom do pléna.)
Takže ešte raz, pán poslanec Šefčík, ak ste nevidel, tu je to vaše programové vyhlásenie vlády. Zobral som si len prvú stranu, lebo by som dostal svalovku na ruky. Viete, v prvom, na prvej strane máte obsah, tak si pozrime, čo tam máme. Hneď prvú kapitolu, boj proti korupcii, aby Slovensko bolo férové a bola transparentná krajina, pán poslanec Šefčík. (Rečník opäť ukázal smerom do pléna pripravený materiál.) Som vám zvýraznil, ak by ste chceli vidieť, máme to tu, hneď na strane č. 3. Keď prejdeme k bodu, ktorý sa teraz predkladá, o tom sa hovorí na strane č. 5, pán poslanec Šefčík, aj pre poslancov hnutia OĽANO, ktorí by si to chceli naštudovať, lebo viem, že väčšina z vás programové vyhlásenie vlády ani nevidela. Takže na strane 5 máme písané niečo také alebo ste napísali ako hmotná zodpovednosť, ktorú vykrikoval Igor Matovič mesiace pred voľbami, ktorú váš odborný tím pripravuje viac ako rok na čele ja neviem koľkých poslancov a ministerstiev.
Vy nemáte problém v skrátenom legislatívnom konaní pripraviť zmenu ústavy, vy nemáte problém v skrátenom legislatívnom konaní pripraviť zmenu akéhokoľvek zákona. Ale keď sa týka o hmotnú zodpovednosť politikov, akosi ste zamrzli, kolegovia, kolegyne z OĽANO a, samozrejme, z iných koaličných strán. Toto je už niečo iné, že? Tu by sa mohlo stať, že vám trošku niekto klepne po prstoch. Ale nemusíte sa báť, lebo Matovič nemá nič, nič, nemáte mu čo zobrať, ešte aj papier na hlavu má v šuplíku. Takže to je absolútne v poriadku.
Viete, je dobre, že jemu Wagnerov ústav vydá papier, nám to nedá, aby sme ukázali, že aký neschopný je, ale v poriadku.
Vy sa tu bojíte o koho? O Krajčího? No, samozrejme, ja by som sa tiež oňho bál, čo ten nastváral a čo popodpisoval pred odchodom. Nemal problém stovky miliónov rozhádzať na sprostosti.
Vy sa tu bojíte o Mikasa? Tak môžu si to potom v base po referende a po nových voľbách kľudne rozobrať spolu s Krajčím a Matovič bude asi niekde v Kremnici, nie v base.
Vy tu hovoríte o transparentnosti v programovom vyhlásení vlády, profesionálna, transparentná štátna správa. Neviem, ktorú ste mysleli, ale tá súčasná to isto nie je. Mne sa páčil ten váš záber, že "odborníci namiesto ,našich ľudí´ do štátnych podnikov". "Odborníci namiesto ,našich ľudí´ do štátnych podnikov". Aha, takže predseda banského úradu, to neni náš človek, zo SaS-ky, dizajnér nábytku, to je niekto cudzí. Jeho žena, ktorá je okresná predsedkyňa SaS-ky a kandidovala do Národnej rady, to je tiež potom dakto cudzí. Tí riaditelia nemocníc. Jeden je lesník, to je odborník, jeden je zlievač alebo hutník, pardon, huú. Ten váš boj proti Pente. A teraz kde máme Pentu? Rozhoduje v zdravotnej poisťovni, všeobecnej zdravotnej. To je paráda! To nádherne ste to tu ukázali!
A viete, čo sa mi najviac páči? Výberové konania na okresné úrady, ako tu včera zaznelo, že to boli apolitické, lebo Pročko bol vo výberových komisiách, lebo pán poslanec Šudík bol vo výberových komisiách a ešte neviem kto všetko z vás. A že viete, čo bola najlepšia čerešnička na torte? Že vy ste povedali, že vy ste to neobsadili členmi vašej strany. Ale, vážení kolegovia, okresných úradov je 72. A koľko je členov vašej strany? Koľko? 40, 45? Koľkí sú vo funkciách? Tridsiati deviati? Tak kým ste to chceli obsadiť? Veď vy ste uzavretá sekta, ktorá nedokáže obsadiť ani okresné úrady vlastnými členmi. To je krásna výhovorka, že my sme tam členov strany nedali. A vo výberových komisiách, keď sú poslanci Národnej rady, tak to je fakt apolitické! A hlavne keď je tam Pročko, ktorý behá po celom Lučenci, po okrese a vyberá, koho za odmenu tam dodá, potom telefonuje, že tých tam dá zavreť a podobne. To je tak nádherné u vás, klobúk dole!
Tak dúfam, páni kolegovia a kolegyne, hlavne z OĽANO, lebo vy a vaša strana tu hovoríte o hmotnej zodpovednosti roky. Ak sa to dá vôbec nazvať strana alebo hnutie. Máte to priamo v programovom vyhlásení vlády, tak dúfam, že príde aj na činy, nielen na slová, ktoré u vás sme zvyknutí. Viete, teraz tu viete dokázať, že OĽANO je protikorupčné hnutie a že to neni len spŕška, nechcem sa vulgárne vyjadriť, čoho.
Teraz tu keby bola kolegyňa Zemanová alebo Halgašová, čo si tak radi pospia, ja by som aj povedal, že kľudne môžu zahlasovať aj zo SaS-ky o tom. Však ak ste, páni kolegovia, hovorili, v SaS-ke majú v DNA protikorupčnosť, to ona povedala, my máme to v DNA, boj proti korupcii. A kde bol ten boj proti korupcii pri priamom zadaní a nákupe testov zbytočných posledných? No, to sa už od nej nedozvieme.
Takže, vážení kolegovia, kolegyne, ak z tohto programového vyhlásenia vlády (rečník opäť ukázal smerom do pléna vytlačený materiál) vášho nechcete urobiť len... (rečník roztrhal uvedený materiál) zdrap papiera, ako z neho robíte, ak chcete aspoň nejaké veci z neho dodržať, kolegovia, kolegyne, tak skúste urobiť niečo iné, ako som teraz urobil ja, a zahlasujte za tento zákon, aby ste sa aspoň raz mohli pozreť v kľude do zrkadla a zistiť, áno, mám chrbtovú kosť, ale nielen gumovú náhradu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 9:16 - 9:17 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ďakujem Milanovi Mazurekovi, môjmu kolegovi z hnutia REPUBLIKA, ktorý veľmi trefne pomenoval problémy, ktoré tu máme pre absenciu tohto zákona.
Viete, vážený kolegovia, kolegyne, za tieto škody, ktoré momentálne sa napáchali, sú zodpovední súčasní politici, ktorí sú vo vláde. A, samozrejme, nehovorme, že sa aj predtým takéto škody nepáchali, ale vy, vážení kolegovia, ste to mali v programovom vyhlásení vlády. A nielen naši vládni činitelia, lebo tí by nedokázali nič bez podpory 93 alebo 95 koaličných poslancov. To znamená, že, vážení kolegovia, ste spoluvinníci za to, že tento zákon tu ešte nie je. Si myslím, že nebudete mať problém ho podporiť, lebo za to všetko, čo sa rozkradlo za ten rok vašej vlády a čo ešte rozkradnete do predčasných volieb, vy nemôžete, za to môže Fico. Takže kľudne tento zákon môžte schváliť. Vy nie ste za to zodpovední, ako vždy za to môže Fico, takže na vašom mieste bezproblémovo by som za tento zákon zahlasoval.
Skryt prepis