Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 16:01 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 18:24 - 18:24 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán predseda, súhlasím so všetkým, čo ste povedal, úplne so všetkým. A ja som sledoval vašich koaličných kolegov a veľmi, veľmi sa to niektorým ťažko počúvalo, lebo pravda sa niektorým ťažko počúvať.
Keby Alino Baránik mohol, tak vás zavre hneď do basy. Keby ste videl jeho pohľad, zavre vás hneď do basy. Ja si myslím, že ste vo vláde, tak zabráňte tomuto a zabráňte týraniu, lebo rozdiel je pykať za spravodlivosť a veci, čo ste spravili. A iné je týrať ľudí. Mali by v tej base sedieť aj tí, čo ich týrajú. Viete, iné je, keď idete zobrať vrahov napríklad, čo neznesie odklad, tak im vykopnete dvere, zoberete ich. Ale ľudia, ktorí nie sú odsúdení za násilné trestné činy, ľudia, ktorí sú podozriví, tak zavoláme všetkých novinárov, vykopneme im dvere pred ich maloletými deťmi, pred ich maloletými deťmi.
Si myslíte, pán predseda, že toto je správne? Ja apelujem na vás a súhlasím s vami, čo ste povedal. V kuse sa tu obraciame na niektoré prípady. No na čo bolo dobré, niekomu vykopávať dvere pred jeho deťmi? Nemohol sa zobrať z úradu? Nemohol sa zobrať na ulici? Hocikde inde vo vchode. Ale nie, my tu ideme teatrálne pred kamerami vykopávať dvere a ukázať, ako bojujeme. A hneď ho novinári odsúdia, hneď sa sudca bojí, lebo novinári ho už odsúdili, tak sa bojí, tak ho vezme do tej väzby. Veď je najvyšší čas toto šialenstvo zatvoriť. Plne s vami súhlasím. Pred deťmi ideme brať ľudí, ktorí sú ešte nevinní v očiach. Vám to nevadí, že tie deti môžu mať traumu do konca života? Ja nechcem sa už ani vyjadrovať. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 17:47 - 17:48 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán poslanec Čepček, ako ste veľmi správne podotkol, tieto informácie vedela ministerka spravodlivosti Kolíková už dávno a aj výhrady voči väzbe, kolúznej väzbe a podmienkam. Keby sme to takto brali, tak jednoznačne a podľa logiky pána Alina Baránika, tak pani Kolíková už mala dávno sedieť v base a nie na ministerstve. Keby sa táto téma bola otvorila skôr, vážení kolegovia, kolegyne, generál Lučanský, nevinný človek, lebo nikto ho neodsúdil, nevinný človek generál Lučanský mohol žiť. Ale jeho krv je na koho rukách? Áno, správne ste si odpovedali. Na rukách ministerky Kolíkovej.
Skryt prepis
 

13.5.2021 17:40 - 17:42 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda.
Viete, pán poslanec Alino Baránik, od človeka, ktorý nemá verejne problém pokrútiť ústavu, tieto vaše slová zaznievajú úsmevne. Podľa vás každý, čo má iný názor ako vy, by mal ísť do basy. A takýto človek mne ide niečo vyčítať? Na iného, na iné sa ani nezmôžete. A vy tu spomínate niečo o mojich súkmeňovcoch? Váš súkmeňovec uznáva Adolfa Hitlera, jeho NSDAP a dva a pol milióna členov.
A vy idete niečo hovoriť? To je váš súkmeňovec Matovič. Vaša ministerka kultúry tu verejne prezentuje fašistické názory. To je takisto váš súkmeňovec. Pán poslanec Alino Baránik, ale tam je to v poriadku, lebo tí sú vaši. Tí môžu hajlovať a povedať, čo len chcú. Ale ostatní sú automaticky pre vás ľudia s iným názorom a mali by sedieť v base. Človek ako vy by mal vyhľadať ústavnú liečbu a nie nám tu niečo kázať a moralizovať. Skúste sa pozrieť do vlastných radov, koho tam máte a potom moralizujte, pán Alino Baránik, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.5.2021 17:28 - 17:35 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem za slovo.
Vážené kolegyne, kolegovia, ja sa nezastávam zločincov, vrahov a podobných ľudí, na ktorých je dôvod alebo ktorí sedia v base. Mne ide o to, že sú porušované ľudské práva ľudí, ktorí sú vo väzbe, a mesiace sa nekonajú žiadne úkony. Mesiace sa nevykonávajú žiadne úkony. A tak dochádza k týraniu, povedzme si na rovinu, k týraniu týchto ľudí.
Viete, viackrát tu zaznelo a viacerých z nás zaujímajú práva zvierat. Nemôžu byť na reťazi, jedna retiazka, obojok, nemôžu byť na reťazi. Zaujímajú nás práva zvierat. Zaujímali nás práva generála Lučanského? Keď ho viedli spútaného ako zviera? Ako zviera? Keby sme tak držali takých psov, predné končatiny, zadné končatiny medzi tým zviazané, všetci ochranári by sa zbláznili. Ale keď ide o ľudí, vážení kolegovia, ktorí sa nachádzajú vo väzbe, ale nie sú odsúdení, hľadí sa na nich ako na nevinných, tak nám to nevadí.
Preto som rád, že pani predkladateľka prišla s týmto zákonom, že je tu a že môžeme o ňom jednať. Misky váh, na jednej strane práva zvierat, ktoré sú oveľa vyššie ako práva ľudí, ktorí sú nevinní a sú vo väzbe, lebo vinní sú až odvtedy, keď ich právoplatne odsúdi súd, vážení kolegovia.
Viete, možno po referende bude veľa z vás radi alebo rado, že takýto zákon sa prijal. (Reakcia z pléna.) Áno, môžete reagovať faktickou, pán kolega, nech sa páči, ale u SaS-ky som si zvykol. Beriem vás už tak, že ste už takí, je to vo vašej DNA, neradi počúvate pravdu.
Na základe anonymov, anonymizovaných rozhodnutí vo väzobných veciach, ktoré som mal k dispozícii, som zistil, že vo viacerých rozhodnutiach súdov, a to či už prvostupňových alebo odvolacích tzv. krajských, rozhodovali súdy o sťažnostiach a odôvodňovali existenciu väzby príliš vágne. A to si povedzme na rovinu. Príliš vágne. Neurčito. Riadili sa teoretickými úvahami, dokonca až hypotetizovali pri svojich úvahách, len aby si vedeli odôvodniť, že sú dané dôvody na vzatie do väzby. A ja si myslím, že v demokratických krajinách, medzi ktoré sa riadi aj Slovensko alebo by sme chceli, aby sme tam boli, tak toto neni možné.
Som toho názoru, že pokiaľ má byť osoba vzatá do väzby, resp. ponechaná vo väzbe na základe rozhodnutia súdu, tak len na základe konkrétnych, a teda v čase rozhodovania existujúcich, skutočností, vážení kolegovia, ktorý takýto postup súdy odôvodňujú, pričom súd je zároveň povinný tieto konkrétne a už existujúce skutočnosti uviesť vo svojom rozhodnutí. Žiadne hypotetické úvahy. Konkrétne veci, kolegovia, kolegyne, lebo pri väzbe hovoríme, že ešte nejde o odsúdených ľudí.
Súdy vo veľa prípadoch nekriticky preberajú vágnu a hypotetickú argumentáciu prokurátorov, pokiaľ ide o návrh na vzatie do väzby. A ja si myslím, že to v 21. storočí nie je možné. Napríklad som mal možnosť v rámci jedného väzobného rozhodnutia sa oboznámiť s absurdnou argumentáciou súdu, budem citovať, ktorá vychádzala z argumentácie prokurátora, že: "Síce neni známy okruh svedkov a ani ďalších osôb, na ktoré by obvinený mohol čo len teoreticky pôsobiť, ale aj tak bol obvinený vzatý súdom do väzby z tzv. vlastnej opatrnosti."
To kde sme dospeli? Nevieme koho, nevieme kedy, nevieme ako, nevieme prečo, ale z opatrnosti. To ako, kolegovia, ktorí podnikajú, z opatrnosti nezaplatíte dépeháčku, mohli by ste nezaplatiť, tak z opatrnosti vás vezmeme do väzby. Ale to už je pritiahnuté za vlasy, ale, vážený kolegovia, z opatrnosti sa berú ľudia teraz do väzby? Je nemysliteľné, aby v demokratickej krajine boli do väzby brané osoby na základe neurčitých návrhov, resp. na akomsi teoretizovaní v demokratickej krajine.
Je potrebné si uvedomiť jednu vec, vážení kolegovia, že väzba je jeden z najväčších zásahov do osobnej slobody. Jeden z najväčších zásahov do osobnej slobody človeka, ktorá zasiahne nielen samotného obvineného, ale aj celú jeho rodinu, a ktorá má dopad na jeho ďalší život a na celé jeho okolie.
A ak má k takémuto zásahu, vážení kolegovia, zo strany štátu dôjsť, tak ja si myslím, že je na mieste, aby to bolo na základe jasných pravidiel a nie teoretizovania a hypotetických príkladov a možností. A ja si myslím, že v tomto mi musia dať za pravdu všetci.
Preto ešte raz na záver, ďakujem predkladateľke za tento návrh a verím, že bude podpora, aby sa dostal do druhého čítania, kde sa budeme môcť vyjadriť už podrobnejšie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 16:47 - 16:49 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pani poslankyňa, ďakujem za vašu vystúpenie a za prípravu tohto zákona. Dlhodobo zaznievajú hlasy z odbornej obce naprieč profesiami či prokurátorov, sudcov a hlavne právnikov, ktorí kritizujú súčasnú väzbu a podmienky ľudí, ktorí nie sú ešte odsúdení. Hľadí sa na nich ako na nevinných, ktorí, ako ste vy presne povedali, že 23 hodín sú zavretí, nemajú tri metre štvorcové a raz denne na hodinu môžu vyjsť niekde medzi štyri steny.
Hovorili ste o viacerých európskych krajinách, ktoré sú demokratické. Nikto to nemôže poprieť. Ale aj my tu hovoríme, že Slovenská republika je demokratická. Ak sa mýlim, opravte ma. Ja si myslím, že nič nie je zlé na tom, že takýto zákon prechádza, prichádza. Ja si myslím, že už tu mal byť dávno. A nič nebráni, aby sme ho zmenili a zaradili sme sa k ostatným demokratickým štátom Európskej únie.
Ešte raz ďakujem, že ste s týmto zákonom prišli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 16:13 - 16:15 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Hovorili ste, pán poslanec Dostál, že teraz ste to pripájali. No pýtam sa, prečo ste to nepovedali, a tak nekonali pri poslednom predlžovaní núdzového stavu, keď vám to vadilo. Vy ste sám teraz povedali, že vám vadili niektoré veci. Že tam nemusel byť ten zákaz zhromažďovania, nemám amnéziu pamäti, darmo pán Kazda točí hlavou, nie sme v Bulharsku. Sám ste to povedal. Prečo? Tak vtedy ste to mohol povedať a vtedy ste to mohol pripraviť. Nik vám v tom nebránil a nemusel tu byť zákaz vychádzania, nemusel byť zákaz zhromažďovania, mohli byť len zákazy tak ako teraz. Lebo teraz ste povedal, že vám to vadilo. Aj tak ste zahlasovali. Prečo ste nepovedal ostatným, zahlasujem len pod touto podmienkou? Máte právo veta vraj.
Viete, len teraz je to ľuďom platné ako mŕtvemu kabát. Hlasovať za niečo bez zdôvodnenia, lebo to vám vadilo tiež vtedy a aj tak ste za to hlasovali.
Na vládu prišiel tento návrh ústne. Pamätáte si? Prišiel ústne. V žiadnej písomnej forme. Vláda nerozhodovala o ňom bez zdôvodnenia, len ústna informácia. Vláda rozhodne o živote, právach občanov, päť a pol milióna občanov Slovenskej republiky, ústne, vám nestojíme v SaS-ke za to, aby ste sa zastali päť a pol milióna ľudí a stačí vám ústne zdôvodnenie na vláde Sulíkovi, tomu veľkému bojovníkovi za ľudí, za podnikateľov, za všetko. Toto mi vadí na vás.
Ostatní sú, akí sú. Hovoria presne to isté, čo aj robia, ale vy nie, vy v SaS-ke hovoríte to, čo chcú ľudia počuť a presne konáte ináč, či sa to týka na vláde a či sa to týka tu.
Toto mi, vážení kolegovia zo SaS-ky, na vás vadí. Vy ste opozícia v rámci koalície, aby ste boli tí dobrí, ale hlasujete za všetky zlé veci tých zlých podľa vás.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 16:01 - 16:02 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Súhlasím s vami, pán podpredseda Blanár, že tento zákon tu už mal byť dávno. Ale sme sami svedkom aj z vyjadrenia a z konania, že v SaS-ke majú radi peniaze a majú ich radi viacej ako zničené ľudské životy. V prípade ako tých 5-tisíc mŕtvych, čo povedal váš predseda vlády na vašu adresu, SaS-ky a vášho predsedu. Takže v SaS-ke máte radšej peniaze ako 5-tisíc mŕtvych. (Reakcia z pléna.) To povedal váš predseda vlády a neskáčte mi do reči! Prihláste sa faktickou pani Zemanová! Konečne ste sa zobudili a hneď tu začnete skákať do reči.
Viete, teraz prichádza zákon, ktorým sa chcete ľuďom ospravedlniť, ale ľudia nie sú hlúpi. To, že vy ste sa nejako vyviňovali na blogu alebo ste sa nejako vyjadrovali, že vám vadí tento núdzový stav a vyhlásenie núdzového stavu, ale aj tak ste zaň zahlasovali. A ako povedal váš predseda vlády, SaS-ka s vaším predsedom môže za 5-tisíc mŕtvych. A tento zákon vás nevyviní. (Zaznenie gongu.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 15:53 - 15:55 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Kasta alebo Gazda, alebo Kazda, neviem presne teraz, Radovan, viete, ako je to tak smiešne, či sa mám smiať, alebo plakať, ako zrazu každému v SaS-ke je zrazu ľúto a nesúhlasí s núdzovým stavom, ako tu všetci, o tom hovoríte. Na tlačovkách vás počúvam, že vy ste s tým nesúhlasili, ja neviem čo. Keď ste s tým nesúhlasili, tak prečo ste zaň vždy zahlasovali? Keby to povedal Marián Viskupič, tak klobúk dole, lebo ten nesúhlasil a nezahlasoval, ale vy farizejsky na čele s vaším predsedom, jój, my s tým nesúhlasíme, ale tu s Ondríkom Dostálom ste dvíhali ručičky alebo stláčali gombíky, len aby to prešlo vždy. Ale stále ste sa vyjadrili, jój, my s tým nesúhlasíme.
Vy teraz tu prídete a poviete, uhm, my sme nikdy s tým neboli stotožnení, ale stále sme za to zahlasovali. Tak ak s niečím nie som stotožnení, tak za to nezahlasujem. Tak, ako urobil Marián Viskupič, ten sa môže pozrieť do zrkadla na rozdiel od vás, a preto sa pýtam, prečo nie skôr tento zákon.
Pán poslanec Kazda, zo SaS-ky, prečo SaS-ka nedala tento zákon skôr? Včera som pozeral tú vašu tlačovku, no paráda. Nestihol som sem prísť, aby som zareagoval skôr. Doteraz nevznikali žiadne škody? Vy ste, to aby nevznikli škody veľkého rozsahu. A čo si myslíte, že posledné mesiace na Slovensku vznikalo? Každý mesiac škody. Škody také, že veľa firiem sa už nespamätá nikdy. Škody také, že veľa ľudí sa nespamätá nikdy, to vám nevadilo. Ale zrazu, keď sa to už má končiť, tak chytro, chytro, aby sme si zasa urobili nejaké bodíky, aby sa nepredlžoval núdzový stav, tak mi v SaS-ke sme proti, lebo môžu vzniknúť škody veľkého rozsahu. Tak sa pýtam, za posledné mesiace nevznikali veľké škody, pán poslanec Kazda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 10:41 - 10:42 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Herák, tiež ako môj kolega povedal, je to dobrý návrh, podporíme ho. Nebudem sa bližšie vyjadrovať, lebo kolega to celkom obšírne povedal. Mne sa páčila tá rada, že ochrániť rodinu pred nežiaducimi patologickými javmi, ako to sa mi páči, že to zaznelo.
Ja by som sa chcel spýtať vás len tak, či mi poviete jednoduchú definíciu rodiny podľa vás. Len tak. U mňa je to napríklad muž a žena. Takže, ak mi na toto odpoviete, budem veľmi rád a ten dopad na štátny rozpočet, to je tak zanedbateľný a keby bol aj väčší, tak tu myslím, že nie je čas alebo dôvod pozerať na peniaze.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 10:03 - 10:05 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Kamenický, poukázali ste na to, že vám tu chýbajú nejaké odborné vyjadrenia alebo reakcie. Dúfam, že ste nečakal, že niekto sa odborne k tomu z OĽANO vyjadrí. Dúfam, to bola taká asi rečnícka otázka. Lebo ja neviem, kto odborne by sa k tomu vyjadril. Som rád, že aspoň pán Viskupič vystúpil.
Vam vadí pán minister Budaj, že nevie vám vysvetliť nič odborné alebo že, nie že vám vadí, ale že nevie k tomu nič povedať odborné. No, ja si myslím, že keby tu bol Matovič s tým dreveným počítadlo, tak ani on by vám nevedel k tomu nič povedať. Preto mu toto vyhovuje.
Ja si neviem predstaviť, že Matovič by vám ako bývalému ministrovi financií vysvetlil, čo len jednu kapitolu alebo jednu vec z tohto predkladaného návrhu o navýšení 3 a pol miliardy. A viete, aspoň tu vidno, že kto vlastne je naďalej premiérom Slovenskej republiky. Lebo agendu Sulíkovu sa rozhodne tieňový premiér Matovič ísť vyriešiť do Spojených štátov sám, sám. A Sulík pekne bude ticho doma a veci, ktoré spadajú pod jeho ministerstvo, rieši nejaký pán s dreveným počítadlom, ktorý mal tu predkladať navýšenie rozpočtu alebo zmenu rozpočtu.
Ale tiež si myslím, že tak, ako pri posledných predkladaných bodoch, keď tu sedel, a ani raz nezdvihol oči od toho pultíka, kde sedí pán minister Budaj, ani raz, ak ste si všimli. Predkladal tu dva zákony alebo tri. Ani na sekundu nezdvihol oči, lebo sa bál niekomu pozrieť do očí a vedel, že keď sa niekto niečo spýta, tak nevie o tom povedať absolútne nič. Takéhoto odborníka sme si dali za ministra financií, kolegovia, kolegyne. Keď príde o mesiac s 5 mld., tak čo spravíte? Zasa mu to zahlasujete jako ovečky, že?
Skryt prepis