Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 11:12 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 16:17 - 16:19 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja v krátkosti len dve veci.
Pán minister obrany ukázal viacero dôkazov, ale vy ste asi myslel iné. Tie tri firmy, o ktorých ste, o ktorých hovoril. No, viete, keď si vyberiete vy tri firmy, tak, samozrejme, že tá vaša bude mať najlepšie. Takže toto ako by nás malo ukľudniť, táto, toto vysvetlenie, pán minister? To môžte potom hovoriť, keď príde najbližšia vláda a bude sa to prešetrovať nezávisle už naozaj a keď to tá preverí, tak áno. Ale teraz vy sa obhajujete tým, že sa vy dáte tri firmy a zrovna tá vaša alebo vašich rodinných príslušníkov mala najlepšie podmienky, to je také, viete, úsmevné. To môžte, viete, komu hovoriť.
A keď nie ste vo vláde, tak potom je to v poriadku, hej, keď sa kradne? Lebo teraz ste hovoril, že ste vo vláde, teraz sa nekradne, ale keď ste boli vo Vojenskom obrannom spravodajstve alebo vo Vojenskom spravodajstve, tak to bolo už v pohode, hej, keď vaši rodinní príslušníci získavali stále zákazky? To už neni rodinkárstvo, to už neni nejaká korupcia alebo prideľovanie zákaziek našim ľuďom, že však lebo to sú rodinní príslušníci, prečo by ste im nepomohol. Jaj, a potom sa na to príde a to zoskartuje sa asi, hej?
Tak viete, vo Vojenskom obrannom spravodajstve alebo vo Vojenskom spravodajstve, tam sa môže, hej, kradnúť a obchody robiť s otcom, s bratom? Vo vláde nie, tam je povolené. Lebo tak mi to z toho vášho vystúpenia vyplynulo. Ja, podľa mňa by sa nemalo ani tam, ani tam.
A je to smutné, že ste to zakrýval tým, že prišli ďalšie dve firmy a tá vaša mala najlepšie podmienky. No takých firiem tu vieme nasekať všetci.
Ale toto neni ospravedlnenie, pán minister. A za menšie podozrenia ľudia odchádzajú a nie sa držia zubami-nechtami, za menšie, pán minister.
A čo sa týka Lučanského, keď už tak ste stále spomínali, on sa sám tak dobil do hlavy? To chcete povedať, tie zranenia hlavy mal tak sám, či to náhodne, keď bol v tom medvedi spútaný, spadol s tou vašou ochrankou dookola, že? Strelil sa do hlavy, no, možno.
Neprajem vám, aby ste skončili tak aj vy, to vám neprajem a zo srdca si to myslím. Prajem, nech si to normálne celé odsedíte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 15:58 - 16:00 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán minister, dneska médiá nie sú na mieste činu, keď sa niekto zatkýna, hej? To je čisto náhodne. Ja neviem, prečo ste dal tento príklad, lebo dneska tých médií je tam toľko, že za vašej éry tam toľko nebolo, keď vás brali. Snímali vás, obvinenie, keď ste boli, všetko? (Reakcia ministra.) Nie. Nie, ale teraz, keď niekomu idú vykopnúť dvere, tak komplet televízne štáby sú tam. Takže pozor, čo hovoríte o, do minulosti a nejaké predkladanie.
Ja by som sa len chcel spýtať, pán minister, na záver takú otázku. Skade má poslanec Fico tie konfrontujúce informácie na ministra Mikulca? Nemusíte odpovedať, viem skade, aj vy viete.
A za druhé, ktorá osoba blízka išla kúpiť tie hodinky? Vaša osoba blízka alebo Mikulcova osoba blízka? Tiež viete, neodpovedajme si na to, hej.
Takže chcel by som sa ešte spýtať. Vy hovoríte, že zneužívalo právomoc NAKA, že vás prišli a do Bojníc. A ku mne prišli domov traja, že čo viem o vražde Matoviča, údajnej, že kto ho chce zabiť? To neni zneužívanie polície? Prídu, zaklope NAKA u mňa doma, pán poslanec, musíte ísť rýchlo na výsluch, neznesie to odklad, čo vy viete o tom, že niekto chce zabiť Igora Matoviča? No okrem toho, že 3 milióny ľudí by ho radi videlo mŕtvych (mŕtveho, pozn. red.) na Slovensku, nič a som zvedavý, ako stihnete vypočuť 3 milióny mŕtvych (3 milióny ľudí, pozn. red.).
Tak mi tu nehovorte o nejakom onom, že sa zneužívala NAKA, keď teraz sa robí to isté, presne to isté!
A spýtam sa, či pošta neexistuje, lebo oni išli náhodou okolo. Náhodou okolo, v slepej ulici traja vystúpili a doniesli predvolanie, či ja viem niečo o vražde Igora Matoviča.
No, takže kde sa, kedy sa zneužíva právomoc, vtedy, NAKA, alebo teraz? Ako vtedy, tak aj teraz! Nič sa nezmenilo, pán minister. Absolútne nič. Ako klopala NAKA na dvere vám alebo nieže v Bojniciach, nie na dvere, u mňa malé deti doma, prišli normálne, ale mali aspoň toľkú slušnosť, že nešli ani za dvere a spýtali sa, či môžu vojsť. Povedal som, že áno, nech sa páči, som sa len zasmial.
Takže nehovorte, že NAKA predtým perzekvovala vás, lebo to isté sa deje aj teraz!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 15:21 - 15:23 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Na začiatok by som chcel povedať, že hlavným mottom OĽANO bolo boj proti korupcii a rodinkárstvu. Vidíme výsledok ministra Mikulca. Hej, to je hlavné. A keď ste schvaľovali nové PVV, tak ste povedali, že toto sa vám podarilo naplniť. Krásne, kolegovia, sa vám to podarilo naplniť.
Pán kolega, spomenul ste pedofíliu. To je akceptovateľné u nich, ako ja neviem, prečo sa nad tým vôbec zamýšľate. Však vy ste počuli Heráka, keď hovoril s novinármi. Však je to bežné, on nerozumie, prečo mu SaS-ka vykrikuje, aby sa vzdal mandátu, keď aj v koaličných kluboch sú pedofili. On to tam normálne povedal. Či už v SaS-ke, alebo ZA ĽUDÍ, ja neviem, či myslel aj Kollára, tam som to z toho nepostrehol. Ale on to normálne povedal, že ako si to dovolil povedať, že on vystúpil, nech sa pozrú do vlastných radov. Nech a pozrú do vlastných radov. Takže SaS-ka má pedofilov podľa neho v radov (v radoch, pozn. red.), pripadá aj žaludi, u Kollára neviem, lebo tak až do detailov nešiel.
Takže tam je to akceptovateľné! Pedofília je u nich, pre koalíciu, teraz úplne perfektné. Ja nerozumiem tomu kresťanskému krídlu, ako dokáže sedieť v tom OĽANE. Ale to je už otázka na ich svedomie a farizejstvo.
Hovoril ste o slušnom vystupovaní a o protiargumentoch. Ale vy chcete slušné vystupovanie a protiargumenty od plagiátora, zlodeja a vraha Matoviča? To hádam nemyslíte vážne, pán kolega. Od tohto sa to nedočkáte. Od človeka, ktorý tancoval na Kuciakovom hrobe, ktorý sa vyjadril, že chvalabohu, že ich, boli zavraždení, že im to veľmi pomohlo? Od tohto vy chcete nejaké slušné vystupovanie?! Ktorý sa vyjadril, že chvalabohu, že Kuciakova vražda im pomohla, že zomreli? Verejne to povedal, kolegovia, kolegyne. Máte tiež asi amnéziu pamäti, že? Tak ja neviem, čo by sme od takýchto ľudí čakali.
A plagiátorov ste spomenul. No tak samozrejme, tak minister vnútra možno je plagiátor, možno nie, zistíme to, keď si pozrieme tú prácu. Ale či plagiátor alebo falzifikáty nosí, je to úplne jedno. Je to asi, myslím, jedno.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 14:30 - 14:32 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. (Reakcie z pléna. Zaznievanie gongu.) Ďakujem za slovo. Pani ministerka, sa nečudujem, že sa zastávate takto Mikulca, keď vy idete do rozpravy ako predsedníčka strany a váš vlastný klub tu je v zastúpení až jedného člena. Stratili ste oporu riadnu (reakcia z pléna), tak dokonca dvaja, vidíte to. Takže aspoň vidíme, ako je to rozdelené u vás, tak sa nečudujem tomuto vášmu zápalu, aby vás zakryli aspoň koaliční kolegovia, keď vás už nevedia podporiť vaši vlastní.
Ja neviem, počul som tu o vás kade... všelijaké veci, čo ste tu hovorili, z minulosti, ale vôbec som sa nedozvedel alebo nevyjadril k veciam, ktoré dávame za vinu ministrovi vnútra Mikulcovi, k správe SIS a podobne. To ste ako zabudli povedať.
Ja viem, vy radšej hovoríte o škatuľkách, o veľkej afére, ale aj o tej ste zrazu prestali hovoriť. Skúste si najprv naštudovať nejaké veci a potom sa vyjadrujte. Ja neviem, viete nám potom odpovedať na tie škatuľky? Viete, skutok sa nestal pri tých škatuľkách, to si môžte teraz povedať vy.
Viete, hovoríte o kauze Malinová. Chvalabohu, tá Malinová žije. Chvalabohu. Ale ako si, môžme sa pozrieť, taký generál Lučanský nežije. To ste už zabudli povedať, hej? Ten nemusel odísť do zahraničia, ten sám prišiel zo zahraničia a tu ste ho zavraždili! To ste už zabudli povedať, že, pani podpredsedníčka vlády? Alebo taký Krivočenko. Viac ako tridsať lôžok voľných, ale nie, vy ste ho zavraždili, nahali ste ho, vaša vláda, zomrieť. Aj s Kolíkovou na čele. Ja viem, že by ste jej to teraz rada zrátala, ale vtedy ste ju podpor... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 14:08 - 14:10 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Škoda, že tu neni tieňový premiér. Alebo zlodej? Daňový podvodník? Vrah? Áno, vrah Igor Matovič. Lebo či niekoho zabijete vy alebo prostredníctvom niekoho a ľudia zomierajú, tak ste spoluvinník a dostávate toľko isto. Takže, vrah Matovič, vrah generála Lučanského, vrah Krivočenka.
Matovič obvinil Sulíka, že zabil 5-tisíc ľudí, ale to bolo za jeho vlády, takže Matovič je spoluvinník pri vražde 5-tisíc ľudí. A on nám tu ide moralizovať? On hovorí, že tu nič nie je, že to je všetko prázdne, ale, vážení kolegovia, kolegyne, vážený Igor Matovič, plagiátor, zlodej a vrah, po vás tu nič neostane, po vás. Takže asi toľko.
Mohol by som viacej, ale nestojí mi ani za tých pár slov, ale vyjadrím sa ešte k jednej veci. Veľmi si zastával ministra Mičovského. Tak aby to Mičovský počul, povedzme si na rovinu, keby Matovič nechcel, tak Heger ho neodvolá a nenavrhne niekoho iného a pekne sa Mičovský vráti naspäť. To len bolo kvôli tomu, aby Mičovskému pohladkal ego, aby pekne počúval v laviciach. Chudák starý, dobrý. Možno srdcom dobrý človek, ale veľmi naivný. Takže takáto je hra Igora Matoviča, zlodeja, daňového podvodníka a vraha.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 12:15 - 12:15 hod.

Miroslav Suja
Takže môžem hovoriť ďalej?
Takže hovoríme o kriminalizácii Matoviča, to povedal, to povedal z úst hovorca Matovičov, že kriminalizácia Matoviča. A vy ste... (Reakcie z pléna.) Ja počkám. Pán predsedajúci... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 12:12 - 12:14 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kazateľ a hovorca Matovičov, teraz má titul premiér, nám tu ide kázať, čo tu počúvame každý deň tieto bludy. Ale ani slovo nepovedal o správe SIS a o Mikulcovi. Nepovedal, že správa SIS nie je pravdivá, nepovedal, že riaditeľ SIS-ky klame, že je tu organizovaná skupina policajtov, prokurátorov, sudcov vedená Matovičom, Kolíkovou a Mikulcom, toto nepovedal! Prečo to nepovedal?! Ale kriminalizácia a skutok sa nestal, toto melú dookola.
Nech povie, že sa skutok nestal, žene generála Lučanského! Nech to povie žene generála Lučanského, že sa skutok nestal!
Nech povie ľuďom pri nákupe testov, kde sa nahrabali milióny vaši ľudia, čo sa na mňa hľadíte, vaši ľudia, že sa skutok nestal! Kde je Krajčí? Tamto. Nech vám to povie! (Reakcia z pléna.)
Povedzte mi, že štátny tajomník sa nenahrabal na MOM-kách 600-tisíc euro mesačne! A on tu ide vykrikovať dajakých 200-tisíc Kožuchovi! Správne, že sedí v base, ak ich ukradol. Ale ten štátny tajomník, čo na MOM-kách zarába 600-tisíc, to už tu nepovedal, tam sa skutok nestal?!
Vy máte plátno pred očami farebné alebo čo, kolegovia, kolegyne? Vy sa tu počúvate, čo tu trieska tento hovorca Matovičov?! (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujete na predrečníka.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
On ide hovoriť, že bola vyfabrikovaná alebo útoky politické na Matoviča, na Matoviča. Veď ja idem zomreť, čo on si spravil koňa z vlastnej mamy, že kerovala stovky kilometrov denne! Na Matoviča, ktorý sfalšoval účtovníctvo, skryl ho niekde na povale u starkej! Na Matoviča, na ten tlačiarenský stroj, to ani nebudem hovoriť. Aha, jaj, to boli útoky naňho, lebo to už je premlčané, inak keby to nebolo premlčané, tak sedí v base!
Tak skôr, ako sa budete vracať do minulosti, kolegovia, si pozrite na svoje vlastné prsty! (Reakcia z pléna.)
Pani kolegyňa Cigániková, vy ste povedali (nasledujúce slová hovorené súbežne s predsedajúcim), že máte právo veta, môžte tomuto zabrániť. Ďakujem...

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
(Nasledujúca veta hovorená súbežne s rečníkom.) Prosím vás, páni poslanci, pani poslankyne. (Poslankyňa Bittó Cigániková prišla k lavici poslanca Suju.)
Pani poslankyňa Cigániková! (Reakcie z pléna.) Pani poslankyňa Cigániková. (Reakcia poslankyne Bittó Cigánikovej.)
Dajte 15 sekúnd ešte pánovi poslancovi, nech dokončí svoju reč. A ukľudnime sa trošku, prosím vás.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 11:12 - 11:14 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister Mikulec, ani slovom, ani jedným slovom ste sa nevyjadril o tom, že to nie je pravda, že ste rozkrádal štát s vaším bratom, s vaším otcom, ani jedným slovom. Len ste sa vyjadril, že sa to dialo aj predtým. To znamená, že keď sa to dialo predtým, teraz je to v poriadku, áno?
Ani jedným slovom ste nepovedal, že to nie je pravda, že váš otec, váš brat spolu s vami rozkrádali túto republiku. Ani jedným slovom ste nevyvrátil z toho, čo potvrdil riaditeľ SIS, ani jedným jediným slovom. A vy sa čudujete, že tu strácame čas, aby sme vás odvolali? Toto neni strata času, toto je posledná záchrana.
Vy ste hovoril, že ste bol perzekvovaný, obvinený. Za vašej éry, keby bol niekto obvinený tak, ako ste bol vy, tak sedí v base, v kolúznej väzbe a sú vyfabrikovaní svedkovia naňho. Tak sa, prosím vás, neporovnávajte s tým, čo bolo urobené vám a čo je robené teraz. To, čo bolo urobené vám, ak je pravda, čo hovoríte, tak, áno, je to zlé. Ale keby bol niekto vinný tak ako vy teraz v súčasnej dobe, tak už dávno ho držíte v base.
Vy ako minister hovoríte, že nezasahujete do vyšetrovania, že na to nemáte právo. Ale to je presne to, čo toto potvrdzuje tá správa SIS, že presne toto vy robíte. Vy, Matovič, Kolíková. Presne toto vy robíte, že zasahujete a organizujete zločineckú skupinu, takzvanú pracovnú skupinu, ktorá manipulujeme s dôkazmi, vytvára dôkazy a zatvára nevinných ľudí. Toto vy robíte.
A keď chceme, aby sa tu vyjadril šéf SIS-ky, že kto je na to prepojený, tak mu tu zoberiete slovo! Keď chceme, aby Pčolinský prišiel povedať, aby ste ho zbavili mlčanlivosti, tu do pléna Národnej rady, tak to nedovolíte! Viete prečo? Lebo by ste teraz tu nesedel oproti mne ani vy, ani Matovič, ani Kolíková a sedel by ste v base!
Je smutné, že minister Heger tri vety len dal na vašu obhajobu, aj to ich musel prečítať, že ich nedokázal spontánne povedať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 28.5.2021 15:42 - 15:43 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Nebudem kričať. Ja by som sa chcel, pán predsedajúci, spýtať, technickú otázku, ak sa môžem, aj keď nás je tu len 20, možno mi to niekto vysvetlí.
Ja by som chcel vedieť, že ak je stopka na koaličnej rade, tak potom ten bod sem nepríde, alebo ak sa nedohodnú, alebo čo to znamená tá stopka na koaličnom, lebo viackrát som to počul. Teraz je stopka, a keby ju dali, takže ten bod pani Záborskej nepríde. Tak ak by bola stopka od SaS-ky na koaličnej rade, tak by sem neprišiel potom ani rozpočet? Skúste mi to vysvetliť, prosím vás.
To znamená, ak stopka od SaS-ky nebola na koaličnej rade, tak to bolo len také farizejské od vás a vedeli ste, že ten rozpočet prejde, a hľadali ste politické body?
Skúsme. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 15:01 - 15:02 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujeme za slovo. Pani poslankyňa Cigániková, nesúhlasím s vami, že toto nepatrí na pôdu Národnej rady Slovenskej republiky. Ja si myslím, že áno, patrí sem, aby sme o tom rozhodli, lebo týka sa to aj nás. A že to je vlastne opatrené na pôde Európskeho parlamentu, s tým nesúhlasím.
Ja si myslím, že to je veľmi dobre, že táto otázka tu otvorila, aspoň si to vysvetlíme a potom do budúcna nevzniknú nejaké nezhody. A takisto som, nesúhlasím ani v tom, čo ste povedali, že aj pani poslankyňa Záborská si vytĺka nejaký politický kapitál. Myslím si, že už má dosť na to rokov, je to, je to bojovníčka dlhé roky za túto tému. Ja si myslím, že to posledné, aby si ona teraz tu vytĺkala politický kapitál. Myslím si, že nie.
A za tretie, som rád, že je tu pán poslanec Dostál, škoda že tu nie je Alino Baránik a Jožko Pročko, že by videli, že nesúhlasím s vami a že mali by ste trošku pokoja v klube.
Skryt prepis