Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

25.6.2021 o 12:15 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 12:59 - 13:01 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Neviem, kde sa u vás berú jednotlivé čísla a informácie a tá politická nenávisť, keď sa tu jedná o psov, čo nemá s politikou nič absolútne spoločné. Hádžete tu také čísla, že 60 % je, týrajú bieli ľudia a len 40 % čierni. Mne to je úplne jedno, keby týrali aj opačne alebo hocijako. Ide nám o tých psov. A mrzí ma, že taká bojovníčka ako pani Kozelová zase odišla. Bola tu päť minút. Ale verím tomu, že aj tak za to zahlasuje, lebo podľa toho, ako sa tu prezentuje, tak je zástankyňa práv zvierat.
Verím aj to, že sa nebudete odvolávať na nejakú koaličnú zmluvu a podporíte toto, lebo keď HLAS predkladal amnestiu zbraní, čo sa netýkala nikoho týrania, tak ste ju podporili a nebol to problém naprieč politickým spektrom. Tak verím, že keď sa týka práv zvierat a týrania zvierat, že tak isto sa nebudete pozerať a vyhovárať sa na nejakú koaličnú zmluvu.
A mrzí ma jedna vec, že na teba zareagoval, Milan, aj kolega Benčík, lebo ty nemôžeš za to, že s kým si sa stretol a čo spravil, ale pán Benčík môže za to, keď na teba takto reagoval, že môže za to, čo zverejní na svojom Facebooku a že bol človek zavraždený kvôli tomu, že ho videli na jeho Facebooku na Ukrajine, to bude niesť do konca života. Áno, človek zo Slovenska bol zavraždený na Ukrajine kvôli tomu, že ho pán Benčík zverejnil na svojom Facebooku.
Pán Benčík, keby sme sa takýmto mali metrom brať, tak by sme tu s vami nemali sedieť, lebo vy ste vrah kvôli tomu, že ste ukázal slovenského občana na Facebooku,... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
(Povedené súbežne s rečníkom.) Pán poslanec, reagujte na pána poslanca.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) ... tak ho zavraždili na Ukrajine. Kvôli Benčíkovi, vrahovi, zavraždili slovenského občana na U-kra-ji-ne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 12:38 - 12:39 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Môj kolega Ondrej Ďurica veľmi správne podotkol vo svojom vystúpení, že pes je živý tvor. Áno, vážení kolegovia, kolegyne, tolerovať takéto konanie je v 21. storočí v strede Európy, v krajine, ktorá je súčasťou Európskej únie, ja si myslím že nie je mysliteľné. A preto verím, že tento návrh zákona dostane podporu naprieč celým politickým spektrom a nebudeme sa pozerať, kto ho predkladá alebo aká koaličná zmluva ma viaže alebo zväzuje ruky, že nikomu tento zákon nemôže byť v rozpore s jeho svedomím a vedomím, alebo niečím, čo by nemohol, s čím by nemohol súhlasiť.
Ondro Ďurica to povedal veľmi pekne, veľmi mierne. Dúfam, že jeho slová padli na úrodnú pôdu a za tento zákon zahlasujete.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 12:26 - 12:28 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Aj keď možno koaličných poslancov je asi len šesť, aj tak nedokážu sa prihlásiť s faktickou poznámkou a kultivovane diskutovať. Musia útočiť na rečníkov, čo ma veľmi mrzí, hlavne keď sa týka o takomto zákone, ktorý nikomu nemôže vadiť, nikomu, ani pánovi Benčíkovi, ani pánovi Šefčíkovi. Tak nerozumiem, kolegovia, prečo tu napádate ostatných kolegov, ktorí akurát hovoria.
Ja ďakujem všetkým kolegom za faktické poznámky. Nemôžem ale zatvárať, ani vy by ste nemali zatvárať oči nad tým, čo sa v týchto osadách s týmito psíkmi deje. A samozrejme ani nad tým nemôžme zatvárať oči, že deti sú mnohokrát tohto svedkami a veľakrát sa stalo aj to, že priamo aktérmi. Ak necháme túto časovanú bombu vybuchnúť, tak si myslím, že sa to potom prejaví na celej spoločnosti a nielen na tých úbohých zvieratách, ale že toto násilie bude pokračovať aj ďalej. A teraz máme jedinečnú možnosť bez toho, že by sme tým niekoho urazili, že by sme tento zákon schválili. Ja viem, že je to veľmi ťažké, keď najväčšia vládna strana OĽANO má 50 % voličov z osád, ja viem, že je to ťažké. Ale skúsme sa nad to povzniesť, skúsme sa nad to povzniesť a pozrime sa na to, čo sa tam fakt deje a čo sa tam pácha. Lebo ak vy, kolegovia a kolegyne, máte niektorí aj viacej doma psov a je vám ľahostajné, že ich jedia, zabíjajú, prípadne týrajú deti, tak potom vy tu nemáte čo sedieť, lebo vy ste spoluzodpovední za to, že toto sa deje. Teraz to môžeme zastaviť. Ja viem, môžete teraz vykrikovať, že boli aj predchádzajúce vlády, ale na to sa vyhovárať donekonečna nedá. My sme teraz tu a môžeme to zastaviť. Mrzí ma, že pani poslankyňa Kozelová sa vôbec k tomu nevyjadrila ani s faktickou a myslím, že jej sa to týka tiež.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.6.2021 12:15 - 12:20 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážení kolegovia, kolegyne, či už z opozície alebo tí siedmi z koalície, ktorí ste tu, či šiesti? No šiesti. Je smutné, že pri takomto zákone, kde sa inokedy všetci predbiehame, čo sa týka ochrany zvierat, každý z vás mal tlačovky, vyjadrenia na Facebooku, je tu za koalíciu asi šesť poslancov. Aspoň vidíme, ako nám poslancom ide o to, že prezentovať sa čo najlepšie, ale keď sa týka svojho voľného času a má sem konkrétne nejaký skutok prísť, tak už vás tu neni ani noha. Takže ma to mrzí.
Mrzí ma aj to, že tu nevidím pani poslankyňu Kozelovú, ktorá má niekoľko psov doma a tak vehementne bojuje za psov. Mrzí ma, že tu nevidím pána Lehotského a Hattasa, ktorí tu majú v kuse plno rečí, a len keď sa jedná o feťákov a narkomanov, ale keď sa týka práva ľudí a zvierat, tak už ich to dajako nezaujíma a v podstate z klubu Kiskovho tu nevidím asi nikoho. To je tiež pekná ukážka, ale aspoň zo SaS-ky tu sedíte aspoň dvaja, no. Výborne, alebo traja, ak rátam aj predsedajúceho. Takže, aby som prešiel k veci.
Vážení kolegovia, kolegyne, ako ste počuli, cieľom predkladaného zákona je, aby sme zabránili týraniu a, dá sa povedať, neľudských podmienok, ktoré musia trpieť tieto psy v osadách. Ja si myslím, že tento zákon nebude bezzubý a rozviaže ruky polícii, ktorá bude môcť konať a ak nám ide o to, aby sa prestali týrať tieto zvieratá v osadách, čo všetci vieme, že sa týrajú, tak by sme mali naprieč politickým spektrom zahlasovať zaň všetci a nevyhovárať sa na nejaké koaličné zmluvy, keď vám to vyhovuje. Dúfam, že sa neznížite až k tomuto.
Viete, nikomu z nás nemôže byť ľahostajné to, čo sa deje s týmito psíkmi v osadách. Týranie, zabíjanie, ich dlhé trápenie, kým ich zabijú, a veľakrát len kvôli tomu, že keď pes sa týra pred smrťou, tak lepšie chutí, lepšie chutí.
Kolegovia, kolegyne, veľakrát sa týrajú tie zvieratá, lebo predtým ako ich zjedia, že keď ich týrajú, tak že lepšie chutí, uvoľní sa nejaký enzým, alebo čo, nie som odborník, a že tá chuť psovská sa potlačí. Ale to v dnešnej dobe, v 21. storočí, v demokratickom štáte sa toto nemôže diať, kolegovia. To v žiadnom prípade.
Mnohokrát sa týrajú tie zvieratá len pre potešenie. Ja neviem, čo potom vyrastie z týchto detí, lebo väčšinou sa vyhovárajú títo osadníci na tie deti. Čo vyrastie z tých detí, keď ako maloletí dokážu utýrať, zabiť, zapáliť bezbranné zviera, čo budú robiť, keď budú mať väčšiu fyzickú silu? Z týchto ľudí sa mnohokrát stanú aj vrahovia. Ľudia, ktorí ťažko ubližujú na zdraví iným.
Ak chceme zlepšiť aj vývoj týchto detí, tak by sme mali tento zákon prijať, lebo nie je mysliteľné vidieť reportáže, televízne, verejnoprávnych televízií, kolegovia, kolegyne, verejnoprávnych televízií, ktoré musia byť brutálne upravené, aby vôbec mohli byť odvysielané v televízii, lebo inak by sa to nedalo ani po polnoci. Viete, vidíme, čo sa tam deje, tak nemôžme pred tým zatvárať oči.
A preto vás vyzývam, vážení kolegovia a kolegyne, zahoďme stranícke tričká a podporme dobrý zákon, zákon, ktorý ak bude minister Mikulec chcieť a dá pokyn policajtom, im umožní, aby tomuto zabránili.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 12:06 - 12:08 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ďakujem ti, Miňo, za tvoj prejav.
Vážení kolegovia, kolegyne, musíte uznať, že to, čo teraz zaznelo z úst poslanca Miňa Mazureka, je absolútne pravda, nedá sa mu nič vyčítať alebo tvrdiť o niečom, čo povedal, že je klamstvo. Prvá vec, čo ma tam veľmi zaujala, je Mikulcove ospravedlnenie sa voličom OĽANO, ktorí žijú v osadách, to ja si myslím, že toto je vrchol. To je výsmech do očí všetkým slušným občanom, všetkým slušným občanom, ktorí žijú na Slovensku, presne tak isto, ako bolo dávané za príklad Matovičom, aby sme si brali všetci slušní občania príklad zo Žehry a z osád. Pri pandémii COVID-19. Len preto, aby sa zavďačili voličom z osád, tak ich dávajú za príklad, že sú takí disciplinovaní, že ich musí strážiť armáda, že im tam musia nosiť cigarety, alkohol, päťkrát denne mäso, lebo oni si to žiadajú, a tu je taká drzosť, či už Mikulca alebo Matoviča, že ich idú dávať za príklad ľuďom, ktorí trpia, dodržujú zákon, sklonili hlavu, len aby sa prekonalo ťažké obdobie, a výsledok aká vďaka? Verejné poďakovanie presne ľuďom, ktorí robia úplný opak. Tak potom ako majú občania, slušní, Slovenskej republiky veriť v právny štát, veriť v spravodlivosť, keď toto zaznieva z úst predstaviteľov vlády? Akú majú mať istotu, že ich polícia ochráni, keď takto ďakuje a ospravedlňuje sa minister vnútra? Jeho súčasný aj bývalý nadriadený Matovič?
Kolegovia, ako to majú ľudia, slušní, na Slovensku brať?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 11:44 - 11:46 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Škoda, že Pročko sa nemá od koho učiť, ale nevadí.
Viete, Maťo Beluský, si to veľmi dobre povedal a možno to kolegovia z OĽANO, vedia to pochopiť, ale nechcú a tvária sa, že nechcú. Ale, kolegovia, my sami poslanci môžeme skrátiť volebné obdobie ústavným zákonom, hlavne keď vidíme, že 600-tisíc ľudí je za to, aby tá, to referendum bolo. A preto tieto vaše výhovorky, že nemôžeme ho skrátiť, kým prezidentka nevyhlási, nemôžeme ho skrátiť, kým Ústavný súd nerozhodne, nemôžeme ho skrátiť, kým referendum neprejde, ale toto môžete opíjať takých vašich voličov, ktorí vám ešte slepo veria, a nie sú zbehlí v zákonoch. Stačí, tak ako povedal Maťo Beluský, tu aby sme deväťdesiati zdvihli ruku a jednoducho je to vyriešené.
Ale presne opak je pravdou. Pekne ste prilepení k tej stoličke, nie ako, že sa snažíte nahovoriť, že nie ste prilepení, alebo ešte vaša obľúbená fráza, aby sa nevrátila mafia, lebo ja už neviem, ako vždy tu bola mafia, ale teraz, čo tu je, tak to je ako topka. Dúfam, že toto už nebude stúpať nejako, že to bude len klesať, lebo vy čo ste dokázali, tak to nedokázal nikto za tento rok a pol alebo koľko ste tu. A fakt Mečiar vám môže len ticho závidieť. Šesťstotisíc ľudí, viac ako 600-tisíc ľudí podpísalo. Pozrite sa, aké máte preferencie, pozrite sa, aká je verejná mienka. Stačí zdvihnúť ruku a nevyhovárať sa na Ústavný súd, na prezidentku, na referendum, jednoducho ukončiť toto trápenie. A vyhovárať sa, to je od začiatku, ako ste sem prišli, sa vyhovárate. Na koaličnú zmluvu, na to, že nemôžete hlasovať s opozíciou, na neviem čo. Ja neviem, dokedy toto si myslíte, že vám to budú ľudia žrať, kolegovia a kolegyne?
Maťo to slušne povedal, áno, vy chcete, aby sa tu vyjadrovali ľudia ako Maťo Beluský, aby vám tu v kľude hovorili, že nikto si to nevšimne, je to na úrovni destilovanej vody, a vy ste spokojnučká... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 11:30 - 11:32 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ja si myslím, že ani poslanci by nemali z vládnej koalície, drvivá väčšina, problém ukončiť poslanecký mandát, keby im bolo vyplatené náhrady do konca volebného obdobia, lebo boli by veľmi spokojní. O nič iné im nejde, len o toto a, lebo vedia, že sú tu poslednýkrát, že sa sem nedostanú. Takže netvárme sa, že to tak nie je. Ide im len o prachy, o nič iné, kolegovia. Ide vám o tých 4,5-tisíc, o nič iné. Takže len kvôli tomu, hej? Keď si to tak už chceme vykrikovať.
Keby teraz prišiel zákon, že zaplatiť vám tie peniaze, tak nebojte sa, zahlasujete hneď a máte pokoj. No takže asi tak.
A viete, Milan Mazurek povedal veľmi dobrú vec, že prezidentka neháji záujmy Slovenskej republiky. No samozrejme, že neháji záujmy Slovenskej republiky. Všimli ste si, že by aspoň raz sa zastala Slovákov v uliciach alebo ľudí, ktorí trpia? Ja som nepočul ani raz, len prázdne medové reči, prázdne medové reči a vopchatá hlboko v priazni EÚ a Ameriky.
Počuli ste Korčoka, ministra zahraničných vecí, že by sa niekedy zastal Slovákov alebo Slovákov v zahraničí? Ani raz. Čo vidíme? Jeho a toho nohsleda, čo tam behá po štyroch za ním, ako sa to volá, Klus, poklusom klus. A ten bojuje za práva Slovákov, aby mohli cestovať? Ten bojuje tak za práva Slovákov, aby mohli cestovať, že všade vyzýva, že keď Slovák nebude mať očkovací preukaz, aby ho nikde nepustili. Takto tento oný, nohsled bojuje.
Takže, páni kolegovia, viete, za čo títo ľudia bojujú? Bojujú za to, aby sa neprijal zákon napríklad proti pedofílii. Tak koho hája záujmy? Pedofilov alebo záujmy Slovákov? Lebo keď vidím Marcinkovú, ako sa vyjadrí, že je za to, aby bolo USA potrestané proste, aby ak, či USA, v Maďarsku potrestané za to, že si dovolila prijať zákon proti pedofílii. Koho záujmy háji Marcinková a kiskovci, saskári a podobne? Koho záujmy háji OĽANO, keď dlhé mesiace tu hájilo pedofila, ktorého mesiace vyšetrovalo a neposlali ste ho stadeto do čerta? Koho záujmy hájite, poslanci? Hájite záujmy pedofilov, alebo hájite záujmy Slovákov? Tak sa trošku preberme. Ide vám len o to, aby ste dostali plat 4,5-tisíc a takto vydržať do konca volebného obdobia. O nič iné vám nejde, že, o žiadne práva. Aké práva? Za rok tu niektorí z vás nepovedali ani slovo! (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 10:10 - 10:12 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Taraba, veľmi správne si pomenoval niektoré problémy, ale tu nielen problémy, že niekomu vadí, že by sa mohli narodiť niektoré deti a že ho to trošku obmedzí v jeho komforte, ale my zasa dochádzame do takého problému, že už viacerí naši kolegovia, čo tu s nami sedia, už kritizujú aj Maďarsko za to, že prijalo zákon, ktorým chráni deti pred pedofíliou alebo pred pedofilmi. Už sme tak hlboko klesli, že naši kolegovia, ktorí tu sedia s nami, už kritizujú maďarský zákon, ktorý chráni deti pred pedofilmi. Ako hlboko musíme, vážení kolegovia, klesnúť? Ako si môže dovoliť nejaká predsedníčka výboru Národnej rady Slovenskej republiky chváliť Európsku úniu za to, že bojuje proti Maďarsku za ten zákon proti pedofílii?! Ja si to neviem predstaviť a tá kolegyňa tu s nami sedí. To nie je možné. Viete, napríklad pri SaS-ke ide len o čísla, povedzme si to na rovinu. Oni berú všetko cez čísla. Ale život detí ideme brať cez čísla? Som zvedavý, kto sa bude o nás starať, keď budeme my v dôchodkovom veku alebo vy, pani kolegyňa. Kto nás bude liečiť, ak takéto deti nevyrastú, napríklad nebudú lekári. Viete, je to len o komforte, o tom deväťmesačnom komforte, možno o niečo menej, lebo tak zo začiatku to necítite ako nejakú, nejaké obmedzenia... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujte na pána poslanca Tarabu.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... ale potom, áno, ale potom, ako kolega Taraba povedal, tieto deti, keby, ja neviem, vyrástli, ako som predtým spomínal, hniezd, boli odložené v tom Hniezde nádeje a vyrastú, štát sa o ne postará, tak môžu byť, plnohodnotne byť zapojené do života a nemusia robiť niekde prostitútky. Ale problém je v tom, že zasa tu uvidíme tie čísla, ktoré SaS-ke vadia. Musel by štát vynaložiť peniaze. Problém je v tom, že akosi SaS-ke vadí aj to, že dávame lieky, ja neviem, dva milióny, liek na jedno dieťa, je to problém. A ja toto vidím ako veľký problém, ale nás. Ako nám môže vadiť, že dáme na niektoré dieťa liek za dva milióny? A toto SaS-ke vadí, lebo ide všetko cez čísla.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 9:33 - 9:35 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Kuffa spomenul alebo dotkol sa aj tých štúdií, ale mňa napríklad nezaujímajú žiadne štúdie. Vieme sami veľmi dobre a pri viacerých témach, tieto štúdie veľakrát, veľakrát sú písané účelovo, či už za odmenu alebo z presvedčenia niekoho, kto ich píše, a nie vôbec objektívne. To znamená, ak sa ideme držať nejakých štúdií, tak potom dopadneme veľmi zle.
Ja si myslím, že toto je hodnotová otázka a pre každého zdravo uvažujúceho človeka alebo rozumného človeka tu neni o čom rozmýšľať. Ak ideme chrániť, ako ste vy povedali, kuriatka, rôzne dravce a nejdeme chrániť ľudí, samých seba a potom sa čudujeme, že vymierame, keď umožňujeme legálne tým ženám alebo ich dokonca nabádame, aby išli na ten potrat. Ja si myslím, že tá osveta, ktorá tam bola, dať možno tým ženám čas, to bola veľmi dobrá myšlienka. Viete, viacerí moji dobrí priatelia mali problém s manželkami otehotnieť a čím ďalej je to viacej. A veľakrát sa stretávam a fakt, že sa roky poznáme. Niektorí boli tak zúfalí, že si deti adoptovali, dokonca niektorí, mám aj takých, že si adoptovali deti z rómskych rodín alebo proste rómskeho pôvodu, alebo cigánskeho, mne to je jedno, ako to poviete, lebo niektorí sa volajú tak, niektorí tak. A vychovávajú tie deti ako svoje. Čo by za to dali, keby si mohli adoptovať deti z hniezda nádeje. Keby tie mamy videli alebo tie ženy videli, že v tých hniezdach nádeje je o tie deti postarané do budúcnosti nadštandardne, čo štát môže, ja si myslím, že jak by sa rozhodovali, to dieťa by donosili, aj keď ho nechcú, a nahali (nechali, pozn. red.) by ho v tom hniezde a vedeli, že bude o to dieťa perfektne postarané, že sa nemusia báť, že by sa v tom živote trpelo. Lebo štát má na to možnosti. Má možnosti také, na takéto dieťa prispievať, má možnosti akékoľvek, aké sa my rozhodneme. Takže toto je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 18:38 - 18:38 hod.

Miroslav Suja
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Štefan, ďakujem za tvoje vystúpenie, také od srdca, na nič sa nehráš, si to, si vždy sám sebou. A hovoril si o slušnosti. No mrzí ma, že pri tvojich prejavoch práveže najviac sa tá slušnosť ako nepotvrdzuje a že viacerí kolegovia ti skáču do reči len kvôli tomu, že máš iný názor. A obdivujem to, že môžu ti hovoriť, čo chcú, aj tak si povieš svoje a keď niečomu veríš, ideš za tým.
Skryt prepis