Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2021 o 11:37 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2021 9:54 - 9:56 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Budem reagovať na predrečníka. Veľmi správne povedal o viacerých veciach, s ním súhlasím. Projekty rovnajú sa peniaze. Kolegovia z koalície, áno, projekty rovnajú sa peniaze. Mimovládky sú pricucnutné na rôzne zdroje, či už štátne peniaze, alebo z Európskej únie z fondov a len ich cicajú a zneužívajú. Nerobia absolútne nič. Oni z toho žijú. Zneužívajú to. Je to organizovaná mafia ekoteroristov.
A ak si niekto myslí niečo iné, mal by sa vážne zamyslieť, že kvôli čomu to títo ľudia robia. Myslíte, že to oni robia kvôli ochrane prírody? Absolútne nie. Kvôli ochrane prírody to robia lesníci a ľudia, ktorí žijú na vidieku a generácie sa o tieto pozemky a lesy starajú. Tí to robia kvôli ochrane! Kvôli krajinotvorbe! Ale títo ľudia, ktorých tu zastupuje minister Budaj a predkladateľ tohto zákona, to sú len vyciciavači verejných zdrojov. Zhromaždenie, ktoré sa tu, má byť, o ktorom šírite, že má byť plné nenávisti, v tom zhromaždení sú odborníci, ktorí majú uznanie v danej oblasti na rozdiel od plagiátorov, ktorí sú súčasťou tejto vlády! Tí ľudia zasvätili celý život lesu, krajine a vidieku! A tu má niekto tú drzosť povedať o nich, že sú to ľudia, ktorí šíria nenávisť, klamstvá a demagógiu?! To máte tú drzosť vy, plagiátori, toto povedať o ľuďoch, ktorí desiatky rokov sa tomu venujú! Sú to docenti, profesori, uznávané kapacity! A plagiátori idú o nich toto hovoriť?! Toto je to programové vyhlásenie vlády, ktoré ste tu hovorili?! Títo ľudia, ktorí dneska sem prídu, majú uznanie na rozdiel od vás, ktorí tu sedíte, tie, neviem, koľko mien, ktorí predkladáte tento zákon, ktorí v danom obore nemáte žiadne vzdelanie! (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.11.2021 17:38 - 17:40 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Ja sa chcem teraz spýtať jednu vec. Isto nebolo prečítané od slova do slova, pán predsedajúci, ako to bolo. Ja by som si to rád overil. Môžte si to overiť u spravodajcu, ja som si to značil, prišiel Takáč, si značil. To znamená, že žiadam prečítať tento návrh ešte raz, tak ako to musel Pčolinský čítať 40 minút na druhý deň ešte raz, lebo boli tam vynechané veci. A môžme si prehrať záznam komplet, aj bude zaznamenané, že kde to je. To znamená, že vy si myslíte, to neznamená, že to tak je, pán predsedajúci, tak vás poprosím urobme nápravu, lebo vieme 100 % a pán poslanec Takáč vám môže presne povedať, v ktorých miestach tá chyba vznikla, to je nie v jednom, ale vo viacerých, prípadne aj poslanec Karahuta. To je jedna vec.
Druhá vec, pán Šíbl, ďalej tieto klamstvá a polopravdy, demagógie, to už prestaňte, prosím vás, s tým. Ukážte mi jednu hĺbkovú analýzu a jednu dopadovú štúdiu, aspoň jednu, aspoň pracovnú verziu. A potom tu hovorte, že má nejakú oporu širokej verejnosti, objednávka vernosti a podobne, aby ľudia videli, čo ich čaká. Nemáte ani dopadovú štúdiu, ani žiadnu hĺbkovú analýzu, tak, prosím vás, nestrápňujte sa tu.
A ak povedal, presne povedali kolegovia predrečníci, dajme to o dôvere vláde, spojme to s hlasovaním o dôvere vláde. V živote vám to neprejde, lebo takýto demagóg, ja neviem, ako vy môžte učiť na vysokej škole. Vy ste ako hovoril, vy ste ako hovoril, že prešla odborná debata, medzirezortné pripomienkové konanie aké bolo? V začiatku bolo verejné a zrazu ste z toho spravili neverejné, tak vy tu čo trepete za sprostosti? Mohli ste povedať, tu ste predtým hovorili, že bude verejné prerokovanie, medzirezortné pripomienkové konanie, a zrazu z tých verejných pripomienkových konaní boli neverejné stretnutia. Takže aspoň netrepte oné a ne... demagóg ste úplný. Však to nie je možné.
A na výbore vám to povedali, keď tam boli odborníci, že klamete, boli ste ticho, ako päť peňazí ste tam sedel. A teraz, aha, profesor Pročko príde, dneska ho prvýkrát vidíme, konečne po dlhom čase sa ukázal pred kamerou, lebo Suja reční, tak aby bolo vidno, že dneska tu bol.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.11.2021 15:43 - 15:44 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec, dosť ťažko sa počúvalo, čo hovoríte, neviem, trošku som sa v tom strácal, ale to som si už pri vás zvykol, ale teraz nechcem útočiť, chcem sa spýtať normálne seriózne. Hovorili ste o skle a o plastoch, že mnohonásobne väčšie by museli byť tie kamióny alebo tie, tá váha by tam musela prejsť. Ja sa chcem spýtať, či máte nejakú hĺbkovú analýzu alebo dopadovú štúdiu, aký by to bol rozdiel v CO2, keď ste tu teraz takto začali hovoriť, že keď by sme začali používať sklá, či by bola tá záťaž na životné prostredie, aká by bola tá záťaž na životné prostredie, či by to nestálo aj tak za to, či je tá analýza alebo štúdia, keď ste to už otvorili, túto tému, lebo by som rád vedel, ak áno, že či je možné sa k nej aj dostať, lebo to je dosť dôležitá vec. A dajme tomu, či ste to robili pri kamiónoch, ja neviem, dákej Euro 6, že koľko majú spotrebu alebo aké majú emisie alebo emisnú triedu. Či ste hovorili o kamiónoch, ktoré budú sólo, alebo vám poviem príklad, že by boli nejaké návesy, ktoré sú viacosé a dokážu uviesť oveľa väčší náklad možno pri takej istej spotrebe alebo minimálnom rozdiele toho CO2.
Takéto technické veci keby sme vedeli, lebo vy v SaS-ke vždy hovoríte, že ste tí najlepší a proste máte premakané zákony a návrhy, tak by som rád vedel tieto dopadové štúdie alebo... a od čoho sa odvíjala táto vaša rozprava alebo skade ste čerpali tieto informácie, že aký to bude mať dopad. Lebo ak niečo hovoríme, že áno, niekoľkonásobne, a to ste išli v takom rozsahu, že to si nedovolím ani pri triezvom uvažovaní, že ako ste sa, myslím, že ako ste sa k takémuto rozsahu dostali, ale tak skúste odpovedať jednoducho, vecne, v číslach.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.11.2021 14:24 - 14:26 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Ja sa nečudujem Ďurovi Gyimesimu a jeho návrhu, bojuje za to, čo je presvedčený, rešpektujem jeho názor, aj keď ja s ním nesúhlasím, lebo ako hovorila pani poslankyňa Laššáková, máme tu mnoho ďalších národností, mnoho ďalších zväzov a neni dobre, keby sme začali diskriminovať jedných na úkor druhých. Ja by som myslel, že toto by malo byť komplexnejšie vyriešené v rámci všetkých národností a zväzov, ktoré sú.
A, samozrejme, čo ja vidím najväčší problém, to, že tu dusíme Maticu slovenskú, to nikoho nezaujíma a táto vládna koalícia, ako ste si, kolegovia, všimli, ju systematicky ničí. To znamená, že my nemôžme dať žiadnu inštitúciu, ktorá je na Slovensku, na úroveň Matice slovenskej. Matica slovenská je to, čo tu je, čo tu hrá prím. A potom všetky ostatné zväzy a národnosti by mali byť na jednej úrovni a nemali byť diskriminované, že napríklad Maďari viac ako Rusíni, to neni dobré. Ja by som to dal na jednu úroveň, pomohol všetkým, ale, samozrejme, najprv je Matica slovenská, to je pre nás to najdôležitejšie, čo je.
A, samozrejme, nevidím dôvod, prečo by sme nemali pomôcť ostatným kultúrnym, kultúrnym spoločenstvám, ktoré sú na Slovensku, ktoré zastupujú rôzne menšiny v rámci Slovenska. Takisto sú to občania Slovenskej republiky, aj keď sú inej národnosti. Ale pozor, my ideme presne opačne, systematicky hrdúsime a ničíme Maticu slovenskú a potom prídeme s takýmto návrhom, ktorý ešte viacej prilieva, by som povedal, olej do ohňa. Preto s tým nemôžem súhlasiť, aj keď rozumiem, prečo Ďuro Gyimesi to robí, a rešpektujem to. Ale ako som povedal, ja mám iný názor.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.11.2021 14:11 - 14:13 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec, netreba vyčítať maďarskej vláde, že podporuje kultúrne organizácie na Slovensku. To skôr treba vyčítať našej vláde, že prečo aj my nepodporujeme, a neberieme si od nich príklad, Slovákov žijúcich v Maďarsku a v zahraničí. Toto by som nebral tak, je to normálne, že vlády si podporujú svojich krajanov, ktorí žijú v zahraničí, nič na tom nevidím zlé.
Čo sa týka, čo si hovoril, že zničila táto vláda kultúru, no, ja s tebou nemôžem súhlasiť z jedného jediného dôvodu, keď bola predtým ministerka kultúry pani poslankyňa Laššáková, ktorú si vážim a ja si myslím, že bola dobrá ministerka, tak tu boli vkuse nejaké sťažnosti na ňu, protesty a podobne a nespokojní herci. Vidíme, že na námestiach Stanke vyvádzal ako pavián, že ako kultúra trpí a neviem čo, a ja som nepočul toho paviána Stankeho, že by teraz sa sťažoval, že herci alebo umelci sa majú zle. Pán poslanec, ty si počul, že by sa Stanke teraz sťažoval? Nesťažuje sa. Ani som nepočul, že by nejako vyčítali ministerke Milanovej alebo že by ju niekde prepierali v novinách, v televízii, to znamená, že za tejto vlády sa musia mať herci a umelci veľmi dobre, lebo nepočujem žiadne sťažnosti ako za predchádzajúcich vlád.
Pritom ja si osobne myslím, že ministerka Laššáková bola oveľa lepšia ministerka ako ministerka Milanová a dosiahla pre umelcov oveľa viacej, ale keď sa nesťažujú, to znamená, že sa majú dobre, takže teraz vyčítať pri tomto príhovore, že zničili kultúru, no podľa mňa nezničili, Stankemu to, vidíš, nevadí. Stanke hovorí, že teraz je perfektne. Tak potom, keď sa majú herci a umelci dobre, zbytočne to budeme my tu preberať, majú perfektnú ministerku Milanovú, tak my im ju doprajme, nech sa o nich tak ďalej stará ako doteraz a možno potom pochopia tí umelci a herci, že niekde sa stala chyba, keď najbližšie budú vrieskať na námestiach.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 11:59 - 12:01 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem za slovo.
Ja... (povedané s pobavením) Tieto vystúpenia pána poslanca Pročka, to už ani nie je že na smiech, ale to je prípad na mesto vedľa Banskej Štiavnice, na Kremnicu, že tam by sa tým mohli zaoberať. Viete, tu sme sa dozvedeli od génia Pročka, že za to, že je vodohospodársky podnik v Banskej Štiavnici, tak sa znečisťuje životné prostredie, páni! To teraz tých 200 radových zamestnancov, ktorí sú v Banskej Štiavnici, on napadol, že kvôli nim sa znečisťuje životné prostredie, preto treba preložiť závod do Bratislavy! Na toto už ani normálny človek, to sa nedá pochopiť, čo tento človek tu vyvádza! Pročkovská komisia Kršku neposunula do druhého kola, lebo je taký neschopný. Taký je neschopný! Pročkovská komisia! Že aj tí si vstúpili do svedomia a neposunuli ho do druhého kola. Tohto Kršku, ktorý vedie tento vodohospodársky podnik. Rok a pol tam neni oficiálny generálny riaditeľ! Rok a pol sa takisto znečisťuje životné prostredie. Tak kto ho znečisťuje?! Ten Krška, pán Pročko, váš? Ten neschopný, ktorý, ani vaša komisia ho neposunula, ale Budaj ho aj napriek tomu vymenoval? Alebo poveril? Napriek tomu je trestné oznámenie na prokuratúre, že čo sa tam deje? Veď ale to je posledný rok a pol, pán poslanec! Pročko a pročkovci, ktorí ste tu.
Takže životné prostredie na Slovensku sa znečisťuje kvôli tomu, že vodohospodársky podnik je v Banskej Štiavnici. Ďakujem pekne, toto je topka! Tí ľudia, keď toto dneska počujú, tak tí pochopia, že áno, toto je dôvod, aby nám zrušili pracovné miesta. Génius Pročko!
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 21.10.2021 11:46 - 11:53 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Na začiatok by som chcel zareagovať na niektorých kolegov z koalície, tuná na pána poslanca Citrusa Kazdu, či ako sa volá.
Pán poslanec, ten váš dôvod, ktorý ste povedal, utekáte radšej? No ja viem, pravda sa ťažko počúva. Napravte si nohavice, prosím vás.
Vy ste v programovom vyhlásení vlády sa zaviazali, rozvoj vidieka, pomoc vidieku, ľuďom žijúcim na vidieku. A aký je dôvod potom tohto presunu? Povedzme si, ako pomôžete Banskej Štiavnici, vidieckemu mestu, do ktorého nepôjde v živote žiadna diaľnica kvôli ten geografickej polohe, v akej je, ktoré prišlo aj o nemocnicu, ktoré tam nemá skoro žiadne úrady, tým, že zrušíte vodohospodársky podnik a presuniete ho do Bratislavy.
Ale už topka, teraz to povedal kolega novinár z OĽANO, zabudol som, ktorý to bol, keď tu povedal, že sa šafárilo v Banskej Štiavnici. Tak ich poverený riaditeľ v Banskej Štiavnici šafári, ale ten istý riaditeľ už v Bratislave šafáriť nebude? To, kolegovia, to sú čo za dôvody? Vy idete z nás robiť naozaj nesvojprávnych? Vami poverený riaditeľ v Banskej Štiavnici šafári, ale on už v Bratislave nebude šafáriť. Vy sa vôbec počúvate, čo tu hovoríte?
Absolútne súhlasím s týmto návrhom. Myslím si, že umiestnenie generálneho riaditeľstva v Banskej Štiavnici má viacero dôvodov. A jeden z kľúčových dôvodov je aj historický dôvod. Nevidím opodstatnenie toho, prečo chce minister Budaj generálne riaditeľstvo v Banskej Štiavnici zrušiť a presunúť ho do Bratislavy. Nevidím jeden jediný logický dôvod. Ja si nemyslím, že všetky dôležité inštitúcie by mali sídliť v Bratislave. Bratislava nie je celé Slovensko. A ak chceme pomôcť, ako sme hovorili, celému Slovensku, regiónom, tak ale konáte presne opačne. Tým, že centralizujete moc v Bratislave, absolútne vyľudňujete a ničíte celý vidiek na Slovensku.
Viete čo? Myslím si, že... a nieže si myslím, viem to, ministrovi Budajovi nejde o nič, len o čistky. Len aby vykonal čistky tým, že presunie toto riaditeľstvo. O nič iné mu nejde. Tak ako to naplánoval terajší poverený riaditeľ Krška vo svojej koncepcii. Krška, ktorý vo svojej koncepcii absolútne neponúkol žiadne riešenie na rozvoj vodohospodárskeho podniku. Jediné, čo ponúkal, bolo, že plánuje prepustiť zamestnancov a zrušiť časť podniku. Toto povedal na výberovom konaní súčasný poverený riaditeľ! Ani neprešiel prvým kolom výberového konania! Jeho cieľom bolo presťahovanie z Banskej Štiavnice a zrušenie 200 pracovných miest. To je normálne podľa vás?
Vidím, že z koalície tu sedia štyria poslanci. Klobúk dole! Ide o 200 ľudí. Ide o jeden okres, Banskú Štiavnicu. Maličký okres, ale perla Slovenska svojimi krásami. A vám ani nestojí za to, aby ste sem niektorí prišli, ste tu štyria, môžte sa hanbiť, tí, čo tu nie ste. Klobúk dole pred vami, čo ste tu.
Zaujímavé je, že Budaj Kršku poveril vedením podniku, aj keď neuspel v tom výberovom konaní, pretože komisia ho neodporučila na post generálneho riaditeľa. Si predstavte, že Budajova komisia ho neodporúča. To čo už musel byť ten Krška za kapacitu, keď ho neodporučí ani Budajova komisia? No bolo zrejmé, že post riaditeľa má sľúbené. A viete prečo? Ja vám presne poviem prečo. Lebo sa začal zbavovať podielov vo firmách a prepisovať svoje firmy na spriaznenú osobu v slovensko-chorvátskej obchodnej komore. Už dopredu, skôr ako bol poverený, skôr ako bol vymenovaný alebo skôr ako prešiel výberovým konaním, už dopredu sa zbavoval podielov vo firmách. Toto je to vaše transparentné výberové konanie! Toto je tá transparentná verejná správa! Toto je to padni, komu padni, naši ľudia. To bolo tých rečí, že? A pozrime sa, aká ukážková osoba, pán Krška.
Dostal som viacero informácií. V súvislosti s touto skutočnosťou som informoval Krajskú prokuratúru v Banskej Bystrici o skutočnostiach, ktoré môžu nasvedčovať tomu, že pri výbere generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu. Áno, ja to neviem posúdiť, ale podľa materiálov si myslím, že došlo k spáchaniu trestného činu. Preto som podstúpil tieto materiály na prokuratúru do Banskej Bystrici. A môžte sa mi vyhrážať, koľko chcete. Volať ma na NAKA. Ak budem vidieť, že sa robí neprávosť, vždy sa ozvem a budem konať so svojím svedomím, aby ako otec štyroch synov, čakajúci aj ďalšieho potomka, som sa mohol pozrieť do zrkadla a že mám chrbtovú kosť na rozdiel od vás, ktorí toto vyhlasujú len pred voľbami.
Kolegovia, kolegyne, aj keď si to z vás niektorí neuvedomujú, ale voda je pre život nevyhnutná, možno to je pre vás novinka, a v budúcnosti bude strategickou surovinou. Strategickou surovinou, o ktorú sa možno budú viesť aj vojny. Takže mali by sme tak konať, keď sa týka o vodu, jedno z najväčších bohatstiev Slovenska. Na Slovensku máme veľké zásoby kvalitnej vody a veľké množstvo prameňov, a preto oslabenie kľúčovej inštitúcie, ako je Slovenský vodohospodársky podnik, pod neodborným a pochybným vedením povereného riaditeľa Kršku, ktorý neprešiel ani prvým kolom výberového konania, ale už dopredu vedel, že bude vymenovaný, lebo sa zbavil všetkých podielov, to vypadá tak, že tento podnik dostaneme na kolená.
Ja nerozumiem, prečo minister Budaj chce túto v dnešnej dobe veľmi dôležitú inštitúciu takto zraziť, zraziť na kolená, ako som povedal. Je zrejmé, že minister Budaj si vyberá len cielené témy, ktoré mu vyhovujú. Ale určité témy ho absolútne nezaujímajú. Niektoré oblasti ochrany prírody absolútne, ale absolútne nerieši.
Takže, vážení kolegovia, skôr ako budete pozerať, kto ten zákon predkladá, pozrime sa, či je pre nás prínosom, alebo nie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 11:37 - 11:39 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda.
Vítam tento návrh zákona. Ja nevidím, že by regiónom spôsobovali tieto podniky nejaké problémy Práveže je tam priamy prínos pre tieto regióny. Regiónu ako Banská Štiavnica, v živote tam nepôjde diaľnica, nič, zobereme jednu z mála štátnych inštitúcií, to je ten rozvoj vidieka, ktorý sme sľubovali alebo ktorý koalícia sľubovala? Ja som veľmi rád, že si prišiel s týmto návrhom zákona.
A že neni vymenovaný generálny riaditeľ? No veď to je na hanbu, tak aké riaditeľstvo, kto rozhodol? Veď tam nie je vymenovaný generálny riaditeľ. Súčasne poverený generálny riaditeľ neprešiel ani prvým kolom výberového konania. Ani prvým kolom! Tak aká odborná osoba rozhodla o tom, aby sa to presťahovalo do Bratislavy? Ja vo svojej rozprave sa vyjadrím k tomu viacej.
Ale toto, čo sa deje s vodohospodárskym podnikom, to je za hranicou všetkých slušných vecí, aké sa môžu diať. Však vy ste tam dali človeka, ktorý neprešiel prvým kolom výberového konania, ktorý má za úlohu zlikvidovať vodohospodársky podnik, presunúť do Bratislavy. A hovoríme o koľkých stovkách stratených miest? Ako ich nahradíte v Banskej Štiavnici, v regióne, keď chcete pomáhať regiónom, rozvoju regiónov?
Tak sa trošku zamyslite, kolegovia, keď kritizujete návrh kolegu Takáča, ktorý ja veľmi vítam.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 10:34 - 10:36 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
No, mali sme tu čitateľský krúžok. Už som len čakal, že pán poslanec Žiak, že začne obhajovať pedofilov, ako to zvykne. Ale čo čakať od človeka, ktorému nevadí eštebák Budaj, ktorému nevadí udavač Benčík. Neprekvapili ste ma, pán poslanec Žiak z SaS.
Viete, koalícia alebo koaličné poslankyne mali tlačovku. Mali tlačovku, kde vyzývali, kde vyzývali na slušnosť. Ja si myslím, že vyzývali na slušnosť v pléne. A, pán poslanec Žiak, vy idete a idete vykrikovať kolegovi, že je otcovrah? Vy idete vykrikovať kolegovi poslancovi, že je otcovrah? To kde sme? (Reakcia z pléna.) Však ale vidíme, to ako hlboko sme klesli? (Reakcia z pléna.) To nie je možné! Toto nie je možné! Ako musím byť, ja neviem, že aj keď nemám iné alebo mám iné názory ako niekto z vás, tak rešpektujem váš názor. Mám iný, ale neznížim sa k tomu, aby som ho nazýval do otcovrahov. A to povedal tu, to sú svedkovia, to povedal tu predo mnou. (Reakcia z pléna.)
Možno ste vy, kolega, to nepočul, on to povedal, ani to netají, že to nepovedal. Povedal ste to alebo nie? Vidíte, ani to netají. On to povedal tu. Veď to nie je možné. On sa smeje ako postihnutý. Sa nečudujte, že tu chceme, aby tu boli testy, aby sme tu mohli mať psychiatri. Veď tu by sa vyžili!
Pozrite sa, takýto chudák ani nepozre sa na faktické, si ich nevypočuje. Ale urážať kolegov, že si zabil vlastného otca, to je poslanec SaS-ky! Teraz zbabelo uteká. Presne tá SaS-ka, tí liberáli, ktorí hovoria, že oni sú tolerantní, že to sú tí najlepší politici. Tak teraz to ukázal, akí sú tolerantní.
Kolegovi Blahovi ide vykrikovať, že si zabil otca?! A ešte má tú drzosť odísť stadeto.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 10:19 - 10:21 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec, dobré vzťahy s každým, či na východ, alebo na západ, to niekoľkokrát som tu povedal aj ja a s tým sa nedá nesúhlasiť. To môžme fakt len kvitovať a je to normálna, logická, legálna požiadavka, aj keď viacerí kolegovia z koalície to, veľmi to nechápu, že ako by sme mohli mať dobré vzťahy s každým. Ja sa pýtam, čo je na tom zlé. Som veľmi rád, že to tu znova zaznelo. S tým, že sa prekrúcajú historické fakty alebo história, to je pravda, to si tu nenahovárajme, že tak nie je. Je to pravda. Pravda je to isté, že Sovietsky zväz je víťazom druhej svetovej vojny. Na rozdiel od toho, čo sa teraz učia niekde na Západe. Aj to je, kolegovia, kolegyne, pravda. Čiže sa tu netvárme, že poslanec, ktorý tu vystúpil v rozprave, tu trepal nejaké bludy. To povedal fakty, ktoré sú pravda.
Ja by som si len možno položil otázku na záver, že prečo to neprišlo skôr, tento návrh zákona. Mali sme na to čas, alebo mali ste na to čas, ja si myslím, že kľudne to mohlo prísť aj skôr, ale to len taká otázka. Možno sa dozviem odpoveď, že na to nebola vhodná doba a podobne.
Ďakujem.
Skryt prepis