Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:10 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 3:48 - 3:48 hod.

Peter Pčolinský
Nestíhal som. (Smiech v sále.) To je jedna vec. Fakt som nestíhal. Ono menej je niekedy viac. A mám ešte jednu poznámku napísanú, že prvý Miňo bol lepší. Ďakujem. (Smiech v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 3:26 - 3:27 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ja len veľmi stručne, keďže kolega Krajčír ma trošku predbehol.
Pán kolega, ty si hovoril, že sa hanbíš, keď čítaš nejaké české noviny, nemecké noviny. Že si sa nehanbil, keď celý svet písal o vražde Kuciaka! Že si sa nehanbil, keď celý svet písal o Ndranghete na úrade vlády! Že si sa nehanbil posledných desať rokov, by som ti doniesol jeden kamión titulkov novín o kauzách vašej bývalej vlády.
Čiže ja neviem, načo tie, načo tie stand-upy robíte, keď viete veľmi dobre, že celý, celý ten návrh váš, to odôvodnenie je postavené na vode, po troch mesiacoch tu robiť divadlo, že idete odvolať premiéra, je vás dokopy 50 aj s cestou, aj to vás zahlasuje teraz koľko, ja neviem, či vás tu je 20 dokopy. Načo robíte to divadlo? Len ste si pokazili štvrtok, štvrtočnú noc, mohli sme všetci byť doma so svojimi rodinami a takto tu musíme počúvať takéto úplne nezmyselné výlevy, ktoré nemajú ani hlavu, ani pätu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 0:41 - 0:43 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Eštok, chcem vám poďakovať za kultivovaný prejav. Po obsahovej stránke, samozrejme, nemôžem súhlasiť a poviem aj prečo. V minulosti sa odvolávali rôzni členovia vlády zo strany SMER alebo SNS, alebo MOST, odvolávali sa za kauzy typu rozkrádanie, tunelovanie a spreneverovanie majetku. To boli dosť závažné veci. Vy dnes odvolávate Igora Matoviča napríklad, ako ste spomínali, za to, že vám vyhadzujeme vaše stranícke kádre z úradov, ktoré tam bačovali dlhé roky. A čo čakáte, že ich tam necháme ďalšie dlhé roky? Ja osobne som všetkými desiatimi za, aby sme to vymenili. A vám hovorím a budem trvať na tom, aby sa v tom pokračovalo ďalej, pretože je žiaduce a nevyhnutné, aby sa tieto úrady vymenili, aby tam nastúpila generácia ľudí, ktorí nie sú poškvrnení nejakou minulosťou, aby dostali šancu mladí ľudia, a jednoducho tí, ktorí tam bačujú 10, 15, 20 rokov po tých úradoch, tak je najvyšší čas, aby sa porúčali, pretože mnohí, nie všetci, mnohí tam narobili viac škody ako úžitku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2020 0:28 - 0:29 hod.

Peter Pčolinský
Pán Tomáš, vy ste povedali, že Boris Kollár citoval, resp. že vy ste citovali vraj Borisa Kollára vetou, že niečo tak odporné, farizejské ako Igor Matovič som v živote nevidel.
Ja by som vás poprosil, pán Tomáš, pretože klamete, aby ste mi uviedli citát, že kedy, kde to povedal, pretože si to mýlite, podľa mňa si to mýlite s rozpravou a výmenou medzi Jurajom Šeligom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2020 23:41 - 23:42 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega Mazurek, ja by som naozaj chcel oceniť váš prejav, ktorý bol doteraz naozaj najlepší z tých vašich prejavov.
Podľa informácií, ktoré som dostal priamo od predsedu vlády teraz, predseda vlády väčšinu vášho prejavu počúval za dverami na chodbe, čiže tiež oceňuje, že tento prejav bol naozaj kultivovaný, bol naozaj veľmi dobrý.
Ja osobne by som chcel vyzdvihnúť tú časť, kde oceňujete vládu Igora Matoviča a chválite vlastne veci, ktoré sa za posledné tri mesiace prijali. (Potlesk.) Som tiež rád... (Reakcia z pléna.) Však, Erik, už drž... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Ale no, pán poslanec! (Smiech v sále.)

Pčolinský, Peter, poslanec NR SR
Čiže rád by som pokračoval a chcel by som oceniť, Miňo, že si tiež vyzdvihol vyrokovanú pozíciu v Bruseli. Čiže naozaj veľmi dobré vystúpenie a bodaj by takýto pohľad na túto vládu mali aj viacerí poslanci, ktorí sa zúčastňujú dnešnej schôdze zo strany opozície.
Čiže naozaj ďakujem za skvelé vystúpenie. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.7.2020 11:57 - 11:57 hod.

Peter Pčolinský
Pán predsedajúci, chcem vás požiadať, aby ste viac dbali na dodržiavanie rokovacieho poriadku, a to najmä pri faktických poznámkach, ktoré sa majú týkať predrečníka. A najmä sa to týka pána Blahu, ktorý nikdy nereaguje na predrečníka, ale reaguje na všetkých ostatných.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 13:15 - 13:15 hod.

Peter Pčolinský
Jožo, nemáš pravdu v tom, že sa to nedá skontrolovať. Už dávno to nefunguje tak, že chodil zamestnanec daňového úradu vyberať tú pokladňu na zariadení, už dávno to tak nefunguje. Každý jeden stroj je online pripojený na Finančnú správu. To znamená, štát vie presne, koľko peňazí sa nahádže do toho zariadenia. A to, čo ty hovoríš, že zisky, to oni riešia štandardnou optimalizáciou nákladov, to nazvime.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 13:09 - 13:11 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Skúsim veľmi rýchlo. Pán Suja, vedeli to na základe operatívnych poznatkov. Samozrejme, polícia tam konala, ale zavrete 30, 40, 50 herní, zároveň vám vznikne ďalších 10, 15, 20 nových. To máte to isté ako, povedzte mi, koľko je privátov v Bratislave, hej? No, asi tak. Čiže zavrete 30, otvoria ďalších 20. To, čo, to, čo hovoríte, to, čo hovoríte, máte pravdu, ale s týmto napríklad už roky bojujú v Poľsku, ale sú na to spôsoby, napríklad ak zistím, že v budove, že v budove je nelegálna prevádzka, tak majiteľ budovy dostane, ja neviem, stotisíc euro pokutu, majiteľ budovy. A ukážte mi toho majiteľa, ktorý bude riskovať takúto prevádzku vo svojom objekte. Čiže tých spôsobov je veľa.
Pán Kotleba, áno, je to, je to, je to malý pozmeňovák. To, čo vy chcete a o tom, o čom sa bavíme, to je veľká novela, o ktorej ministerstvo financií, ktorú ministerstvo financií bude riešiť sto percent, lebo už sme sa o tom bavili. Čiže bude sa to, všetko sa to bude riešiť vo veľkej novele. Toto je malá novela, to máte pravdu. A asi sme sa nepochopili, ja som neútočil vôbec, že obhajujete, nič také som nepovedal.
Mišo. Mišo, nemáš pravdu, pretože stávkové kancelárie, výsledok v stávkových kanceláriách je o šťastí a o pravdepodobnosti. Šťastie a pravdepodobnosť. Hej? Futbalový zápas máš šťastie alebo pravdepodobne odhadneš ten výsledok. Herne majú zo zákona percentuálnu výhernosť na strojoch. To je program, Mišo, je to program, je to softvér, kde zo zákona je nastavená percentuálna pravdepodobnosť výhier. To je zo zákona. To znamená, že tam, tam máš; a je veľmi nízka. Je veľmi nízka, bez debaty, je veľmi nízka, ale ja tvrdím, že či... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.7.2020 12:51 - 13:03 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Takže podľa nariadenia hygienika nemusím mať rúško, lebo mám astmu, tak si dovolím bez rúška.
No, vážení kolegovia, ospravedlňujem sa, budem trošku možno, možno expresívnejší. Niektoré príspevky mali hlavu a pätu, niektoré nemali ani hlavu, ani pätu, niektoré boli vyslovene že hlúposti.
Skúsme trošku úvod do reality, čo sa týka predkladaného návrhu zákona. Cieľ návrhu zákona podporujem. Určite budeme hlasovať za. Samozrejme, budú tam nejaké pozmeňovacie návrhy, pretože niektoré veci treba precizovať, niektoré veci treba jasne špecifikovať, aby sa napríklad nestalo, že mesto prijme VZN-ko, že nechceme na svojom území mesta hazard, niekto si to bude vykladať inak, lebo záväzné stanovisko dáva ministerstvo, resp. Úrad pre reguláciu hazardných hier. To znamená, že jeden z pozmeňovacích návrhov bude ten, aby bolo jasné, že mesto dáva súhlasné alebo nesúhlasné stanovisko, aby to nikto nemohol nejakým spôsobom spochybňovať.
Ďalšia vec, ktorá tu bola spomínaná a ktorú bude treba vyriešiť, aby zase na druhej strane sa nestalo, že mestské zastupiteľstvo odmietne zakázať prevádzkovanie hazardných hier na území mesta a o dva týždne príde alebo o mesiac príde zase VZN-ko, o mesiac zase VZN-ko a každý mesiac bude to isté VZN-ko, kým nebude želaný stav. Čiže aj toto treba vyriešiť, nech to má hlavu a pätu. Lebo potom zastupiteľstvá sa nebudú zaoberať ničím iným, len na každom jednom vézetenkovom hazarde, lebo niekomu sa nebude páčiť výsledok.
Keď sa tu odvolávame na samosprávu a na poslancov, ktorí sú volení, no tak dajme im tú dôveru, nech oni si rozhodnú, či ten hazard bude, alebo nebude. A keď poslanci mestského zastupiteľstva povedia, že chceme hazard, tak aj to treba rešpektovať, hej? Netvárme sa, že toto je dobré rozhodnutie, toto je zlé. Tak buď rešpektujeme vôľu občanov, ktorí si ich zvolili, a vôľu poslancov.
Čiže tento návrh zákona určite podporíme, ale ešte pár pozmeňovákov tam bude, ktoré si myslím, že ešte vylepšia ten návrh zákona a bude jasný a nikto nebude môcť spochybňovať výsledky prijatého VZN-ka.
Mnohí ste tu rozprávali o všetkom možnom, aký je ten hazard zlý, škaredý a tak ďalej. Ono všetko je to pravda, má svoje následky, ničí to rodiny. Ale. Tritisíc rokov je tu hazard, tritisíc rokov. Nedávno som čítal, že najstaršie hracie kocky objavili v Číne, mali vyše tritisíc rokov. Čiže netvárme sa, že hazard je niečo, čo dnes luskneme a nebude. On bude. Vždy bude. Chlapi, ktorí z vás, keď ste boli mladší, starší alebo akíkoľvek, koľkí z vás hrali karty v krčme? Priznajte sa! Mnohí. Koľkí z vás hrali karty v partii aj o peniaze. Mnohí. Tak sa netvárme, že nikto z vás s hazardom nikdy nič nemal.
Hazard zakázať sa nedá. Je to nezmysel a bolo by fajn, keby poniektorí ste si uvedomili, že sa to nedá, je to nereálne. Ten hazard tu bude vždy. Ide o to, či štát nad ním bude mať kontrolu, alebo nebude mať kontrolu. Napríklad v meste Brno zakázali na území mesta herne. Všetci sa tešili. Za tri mesiace mali 62 nelegálnych prevádzok. Šesťdesiatdva nelegálnych prevádzok. Dodnes s týmto tam bojujú. Čiže dá sa to, ale treba veľmi zvažovať aj ďalšie kroky a všetko, čo s tým súvisí. Čiže hazard zlikvidovať neviete, ten tu bude vždy. My ho môžme veľmi prísne regulovať, kontrolovať, obmedzovať, môžme s ním robiť veľmi veľa vecí.
Poniektorí viete, že chcete ten hazard nejako zlikvidovať, len neviete ako. Tých spôsobov je strašne veľa. Ale rozlišujme, resp. nerozlišujme, že stávkové kancelárie, však to je mäkký hazard, lebo počúvam, že to je mäkký hazard. Jaký mäkký hazard? Necháš tam peniaze? Necháš. Necháš ich v herni? Necháš. Hazard nie je ani mäkký, ani tvrdý, ani neviem aký. Je to hazard.
A teraz, aby ste boli aj trošku v obraze, aká je realita na Slovensku, čo sa týka čísel. Tak poďme, poviem vám čísla za prvý kvartál tohto roka. Lebo mnohí, mnohí tu rozprávate, že tie herne, to je, to je, to je strašné, to je najväčší problém, to najviac ničí rodiny. A ja vám hovorím, že nie. Herne sú najmenší problém. A viete prečo? Za prvý kvartál tohto roka na kurzových stávkach, to znamená všetky stávkové kancelárie, Slováci nechali v stávkových kanceláriách 416 mil. euro za prvý kvartál. Živé hry, to znamená kasína a živé hry, za kvartál 14,5 milióna. Výherné prístroje, čiže automaty, za prvý kvartál tohto roka 67 miliónov. Videohry, to prvé boli VHP-čka, výherné prístroje a teraz videohry, to sú videoloterijné zariadenia, to je trošku niečo iné, tam nechali Slováci 296 miliónov. Čiže si pamätajte, že nejakých 70 miliónov a nejakých 300 miliónov. 370 miliónov sú automaty, hej? Aby ste, aby ste pochopili, že čo vám chcem povedať. Kartové hry, tam je nejaká smiešna suma, 360-tisíc, to je nič.
Ale čo je dôležité, čo je dôležité, lebo to sú, to sú celkom zaujímavé čísla, a teraz tú tabuľku otvoriť (rečník vyhľadával údaje na svojom mobilnom telefóne), to sú zaujímavé čísla, napríklad lotérie. Lotérie, to znamená, to znamená TIPOS a... lotérie, lotérie, pardon. (Rečník ďalej vyhľadával údaje na svojom mobilnom telefóne.) Aha, tu sú. Lotérie NIKÉ a TIPOS, tak lotérie za prvý kvartál boli 11 miliónov, čiže to nie je nejaké veľké číslo, kasína 67 miliónov, ale čo som vám vlastne chcel povedať, že za prvý kvartál tohto roka Slováci nechali v hazarde zhruba 1,2 mld. euro. 1,2 miliardy euro. Herne z toho tvorili asi tretinu. Dve tretiny tvorili kurzové stávky a online kasína, online hazard. Čiže ja vám dnes hovorím, najväčší problém pri hazarde nie sú herne, najväčší problém sú online hry a stávkové kancelárie. Tam idú dve tretiny peňazí, tam minú Slováci najviac peňazí. To sú čísla, to sú reálne fakty.
A teraz v čom je rozdiel? Všetkým nám vadia tie herne a vadia nám preto, lebo ich vidíme, vy ich vidíte na tých sídliskách. Ale nikomu, nikomu, ako nikto nerozpráva o online, lebo ten nevidíte. Ale tie herne vidíte, tie vadia každému, ale ten online nikomu nevadí, v úvodzovkách, lebo ten nevidíme. Ale uvedomte si, že dve tretiny peňazí idú tam, tam ide najviac peňazí. A ja sa pýtam napríklad, prečo by sme nemohli, už som to vravel vo faktickej, keď zakážeme hazard na území mesta, tak prečo ideme zakázať len herne a kasína? Prečo nejdeme zakázať aj stávkové kancelárie? Prečo nejdeme zakázať aj online? A dá sa to úplne jednoducho. Keď štát vedel zablokovať na blackliste vyše 200 webov, keď sa robil zákon o hazarde a riešili sa tam online licencie, keď štát vedel vyše 200 webov, ktoré bez nejakej licencie a bez platenia akýchkoľvek poplatkov podnikali na území Slovenskej republiky, prečo by mesto nemohlo na základe VZN-ka poslať súdu žiadosť o zablokovanie týchto a týchto internetových adries na území mesta. Samozrejme, že sa to dá. Zisťoval som po tej technickej stránke, dá sa to. Že poďme sa baviť aj o tom, nielen herne a kasína, ale aj online. Lebo viete čo, potom ja sa pýtam, keď zakážeme herne a kasíne dajme tomu v Nitre, tak ja sa môžem pýtať, no dobre, páni poslanci mestskí, ale ten online vám tam nevadí? Či s onlinom ste sa dohodli, či jak to je? Chápete? Stávkové kancelárie, však poviete si, že však čo, stávkové kancelárie. A tam sa nemíňajú peniaze? A dokonca stávkové kancelárie ako jediné nie sú v tzv. registri vylúčených osôb.
Register vylúčených osôb je novela zákona z roku 2016, ktorá začala platiť v 2019 1. januára, a spôsobil to, aby ste trošku chápali, že tie herne sú, tie herne ako že sa sekajú každým rokom, spôsobil to, že ony spadli zhruba o 30 až 40 percent a zavrelo sa asi 27 percent prevádzok po Slovensku. Pretože register vylúčených osôb znamená, že ak poberáš sociálnu, respektíve dávku v hmotnej núdzi alebo máš dlh v Sociálnej alebo zdravotnej poisťovni, tak nejak je to špecifikované, máš zákaz...
Ak dovolíte, kolegovia, ak mi dovolíte ešte minútu, súhlasíte? Ďakujem pekne.
... zákaz chodiť do tej herne. Vy musíte dať občiansky preukaz, oni to prejdú cez čítačku a tá čítačka vyhodí, či ste v tom registri. Ak ste, von, nemôžte hrať. Musia to mať herne, musia to mať kasína, musí to byť aj na online, hej, keď sa chcete zaregistrovať na online a vytvoriť si tzv. hráčske konto, musíte dať občiansky preukaz, na základe ktorého oni verifikujú, či ste, alebo nie ste, hej? Ale stávkové kancelárie nie. Ja tvrdím, že si to vylobovali pri tvorbe zákona. Stávkové kancelárie nie. Čiže poďme riešiť aj to, že aj stávkové kancelárie musia byť v registri vylúčených osôb a poďme sa baviť o tom, že ak mesto ide zakázať na území mesta herne a kasína, nech sú tam aj stávkové kancelárie a nech je tam aj online. Lebo v tom prípade zvýhodňujeme inú časť hazardu voči dajme tomu tým herniam a stávkovým kanceláriám.
A posledné čísla. V hazarde pracuje na Slovensku zhruba 15-tisíc ľudí. Hazard zaplatí štátnemu rozpočtu zhruba 250 miliónov euro ročne na rôznych daniach, poplatkoch, odvodoch a tak ďalej. Je to pomerne veľká položka, čiže my ako štát musíme si položiť otázku, čím nahradíme 250 miliónov, to je jedna vec. A druhá vec, akú prácu nájdeme pre tých 15-tisíc ľudí, pretože my dnes v tejto situácii pre nich prácu nemáme, bohužiaľ. A to je aj odpoveď, páni z ĽSNS, keď ste sa pýtali, neviem, pán Šimko, alebo aj vy, pán Kotleba, že, alebo pán Kuffa, už neviem teraz, prečo sme hlasovali na minulej schôdzi za odloženie platby... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec ...

Pčolinský, Peter, poslanec NR SR
...za odloženie platby. To nebola žiadna podpora a zrazu to bolo odloženie platby. (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím vás, aby ste dokončili myšlienku. Už sú dve minúty. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Pčolinský, Peter, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. Asi toľko. (Povedané súbežne s predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 12:10 - 12:12 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Juraj, keďže budem – na rozdiel od ostatných – reagovať na predrečníka, Juraj, ty si spomínal ten maďarský model; áno, ten maďarský model je veľmi dobrý, ja som určite za.
Ďalšia vec, riešil si vlastne tú petíciu, aké to môže mať dopady alebo nemôže mať dopady. Ale čo mňa zaráža, mnohí sú tu veľmi múdri, ale nikto tu nerieši fakt, že dnes je žiaduce zakázať hazard na území mesta, ale nielen herní a kasín. Nikto tu nerieši internet. Nikto tu nerieši stávkové kancelárie. Keď ministerstvo financií vedelo robiť blacklist, keď sa robil zákon v dvetisícosemnástom, robil sa tam, riešil sa tam online, tak ministerstvo financií dalo na blacklist vyše 200 webov, ktoré boli blokované súdom na území Slovenskej republiky kvôli tomu, lebo nemali žiadne, žiadnu licenciu, žiadny papier na podnikanie u nás, rôzne zahraničné weby. Čiže skúste sa všetci zamyslieť, prečo by obec, už keď si zakáže hazard na svojom území, nemohla zakázať aj online na svojom území. Technicky je to možné, už som to zisťoval, pretože potom, potom, vážení, hrozia žaloby, lebo nedávate rovnaké podmienky na podnikanie všetkým.
Druhá vec, nikto tu nehovorí o stávkových kanceláriách, ktoré ako jediné z celého hazardu nie sú v tzv. registri vylúčených osôb. Dnes sociálne slabí nemôžu vstúpiť do herní, pretože poberajú sociálnu dávku, ale stávkové kancelárie v tom registri nie sú, čiže tie sú plné práve týchto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis