Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2021 o 17:28 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 25.11.2021 11:42 - 11:42 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem, pán predseda. Chcel by som vás poprosiť, aby ste upozornili pána poslanca Lukáča, aby prestal tu vyrušovať, lebo naozaj potom sú zmätočné hlasovania.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2021 14:16 - 14:17 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mám dve poznámky.
Je tu pán Mazurek? Jaj, tam si, nevidím ťa. Pred chvíľou som sa dozvedel, že rodák z mojej obce, ktorého som poznal celý život, ktorý sa odmietal zaočkovať, pretože neverí, že COVID existuje, ktorého niekoľkokrát prosili, aby sa zaočkoval, tak dnes zomrel na COVID, to je jedna vec.
Druhá vec. Pán kolega, to, že sa ti nepáčia opatrenia, však rešpektujem, nie každému sa páči to, že kritizuješ vládny návrh zákona, to tiež rešpektujem, každý máme právo na názor. Úplne vážne ja by som privítal, keby, keby si spolu s kolegami nám povedal, že ako by ste vy riešili túto situáciu po tej ekonomickej stránke, po tej stránke zdravotníckej.
Čiže nič nekritizujem, tvoje vystúpenie, to nechám na iných, mňa by len zaujímalo, že ako by ste to riešili vy. Nič viac.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.10.2021 17:11 - 17:12 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem pekne. Ja by som chcel kolegom na objasnenie. Tak za prvé, o terminovaní rozhodlo plénum pred chvíľou. Plénum je určite viac ako grémium. To je jedna vec.
A druhá vec, ten odklad na zajtra 9.00 je kvôli tomu, že sa ešte upravuje pozmeňovák, nakoľko sa tam ešte musia nejaké technické veci riešiť. Len kvôli tomu.
Čiže bolo by fajn, keby ste sa trošku skľudnili a akceptovali rozhodnutie pléna.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1.10.2021 11:53 - 11:53 hod.

Peter Pčolinský
Ja mám procedurálny návrh, pán predsedajúci, chcel by som poprosiť prítomných poslancov, že prerokovaný bod je správa generálneho prokurátora, špeciálneho prokurátora za rok 2020. Prosím vás, držte sa témy, preboha!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 16:48 - 16:50 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
No ja som sa normálne stratil. Ako, sorry, Marek, tu všetci, čo sedíme, ako naozaj nikto nerozumie, čo sa pýtaš. Fakt. Nerozumieme, čo sa pýtaš.
Ak sa pýtaš, že prečo som sa vyjadroval, no pretože je to môj brat a pre mňa je rodina na prvom mieste. Je pre mňa viac ako nejaká funkcia, stolička, čokoľvek. Pre mňa je rodina posvätná vec. To je za prvé.
Za druhé. Prvé tri mesiace som bol ticho a čakal som, ako bude vyzerať ten vyšetrovací spis. A po troch mesiacoch, keď bolo jasné, že celé obvinenie je nezákonné, postavené na vode, bez akýchkoľvek dôkazov, na základe výpovede kajúcnika, tak som sa začal vyjadrovať.
A všetky ďalšie úkony, všetky ďalšie úkony, ktoré boli vykonané, kopec výsluchov, znaleckých dokazovaní, listinných dôkazov, všetky boli v prospech môjho brata. Vieš, čo po pol roku napíše špeciálny prokurátor, dozorový? Dôkazná situácia sa nezmenila. No nechcem byť akože vulgárny, lebo som vás tu vyzýval, keby som nevyzýval, bol by som, teraz by mi to ušlo, tak jasné, že sa budem vyjadrovať, keď vidím, akým spôsobom postupuje dozorový prokurátor. Keď vidím, akým spôsobom absolútne ignorujú dôkaznú situáciu. Keď čítam zápisnice, keď čítam zápisnice zo súdu, kde sudca povie, že on tu nie je na to, aby čítal nejaké dôkazy, on má kopec inej roboty. Čo si myslíte, že ja tu budem nejaké dôkazy čítať? Odchod!
Mám byť ticho?
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.9.2021 16:34 - 16:44 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne a kolegovia, dnes tu máme bod správa generálneho prokurátora. Bolo by dobré, žiaduce pre duševné zdravie celého národa, aby sme sa venovali téme a prestali sa zaoberať sami sebou.
Prosím vás, kolegovia, prestaňte na seba útočiť a nevhodné poznámky a úplne zbytočné ironické faktické poznámky. Na čo je toto dobré? Ľudia si aj tak myslia o nás svoje. Nepotrebujeme ich v tom utvrdzovať. Okrem týchto kamier máte na... hore novinárov z Markízy a z JOJ-ky, budú mať určite krásny zostrih vo večerných správach. Viacerí sa tam uvidíte. Potom si to nezabudnite strihnúť a dajte si to aj na facebooky. Ako ste vyzerali. Fakt s tým prestaňte. Skúsme sa venovať téme.
Bolo tu vyčítané v rozprave generálnemu prokurátorovi - komunikácia. Treba si uvedomiť, že generálny prokurátor pán Žilinka je prokurátor, nie je politik s dlhoročnou praxou, nie je ani bývalý moderátor ani novinár, je to človek, ktorý sa venuje trestnému právu, a možno ten jeho prejav smerom von nie je úplne geniálny, ako tu mnohí máte, ale hovorí k veci. Drží sa faktov, drží sa Trestného zákona a Trestného poriadku. Mnohí si myslíte, že nie. Váš názor je v poriadku. Každý má svoj názor. Ale aj ten názor sa dá vyjadriť normálne.
A nakoľko posledné mesiace Generálna prokuratúra čelí ataku, čelí okydávaniu, čelí nejakej mediálnej kampani, tak je úplne normálne, že generálny prokurátor sa k tomuto na záver svojho vystúpenia vyjadril. Prvú časť jeho... dve tretiny jeho vystúpenia boli štatistiky, čísla, správa a tretiu čas venoval aktuálnej všeobecnej známej téme prokuratúra a stav, nejaká vojna alebo ja neviem, čo všetko možné. Čiže to, že sa k tomu vyjadril, myslím, že kolega Šefčík ho kritizoval za to, že sa vyjadroval nielen k správe, no vyjadroval sa k tomu, že sú útoky na Generálnu prokuratúru, a ako generálny prokurátor, si myslím, že je úplne normálne, že sa snažil obhájiť a povedať svoj pohľad.
Tento cirkus, povedzme si, kedy nastal. Nastal 31. augusta, keď Generálna prokuratúra oznámila, že v rámci podaní podľa § 363 Generálna prokuratúra využila svoje právo a rozhodla. Ale málokto z vás tu povedal, aspoň som tu nezaregistroval, že aj Generálna prokuratúra má lehoty. A Generálna prokuratúra musela rozhodnúť. Mnohí rozprávate pol roka všetko možné - bez znalostí spisov, bez znalostí dôkaznej situácie, bez akejkoľvek znalosti. Prosím vás, kto v tomto pléne je trestný právnik aspoň s desaťročnou praxou? Nikto. Ani ty, Romanka. (Smiech v sále.) Nikto. Romana sa hlásila totiž, tak reagujem. (Smiech v sále.) Nikto. Prosím vás, nevyjadrujte sa k trestným veciam a k Trestnému zákonu, pokiaľ nie ste trestní právnici bez nejakej praxe, lebo častokrát to, bohužiaľ, vyznieva smiešne. Naozaj smiešne.
Čo sa týka tých rozhodnutí, § 363, tak ja len taká krátka poznámka, pretože toto je predmet tohto cirkusu, ktorý je tu za posledný mesiac. Pán generálny prokurátor, predpokladám, že vystúpite, a ja vás žiadam, aby ste objasnili v prípade Haščáka, prečo ste rozhodli, ako ste rozhodli, pretože tu počúvam rôzne právne názory. A chcem vás poprosiť, aby ste skúsili nevystúpiť ako prokurátor, ale skúste vystúpiť ako človek, ktorý sa zaoberá trestným právom a čo najjednoduchšie to vysvetliť, pretože keď hovoríte právnou rečou, skoro nikto vám v tomto pléne nerozumie. Aspoň z tých reakcií to vidno. Skúste to čo najjednoduchšie vysvetliť.
Ja nie som právnik, ale viem čítať celkom dobre a prečítam vám titulku Denníka N (rečník číta z mobilného telefónu), nevidím tu dátum, bolo to pred pár dňami: „Najvyšší súd kritizuje ministerku Kolíkovú: Jej postup v dovolaní k Haščákovi je neakceptovateľný. Najvyšší súd skonštatoval, že aj keby Generálna prokuratúra obvinenie Haščákovi nezrušila, nebolo by ministerkino dovolanie úspešné.“
To rozhodnutie urobil Najvyšší súd, ak sa nemýlim, pani ministerka využila svoju zákonnú možnosť, podala mimoriadne dovolanie, a keďže obvinený Haščák niekedy v máji, myslím, podal 363, alebo v apríli, ja neviem, ale vraveli ste tu, pán generálny prokurátor, že vám končila lehota a museli ste rozhodnúť. Generálny prokurátor nemôže nerozhodnúť, ak má lehotu. Porušil by zákon, čiže on musel rozhodnúť. A že sa držal predošlého rozhodnutia súdu? To mu vyčítate? Že urobil de facto to, čo konštatoval súd? To je problém?
V prípade druhom, Vladimír Pčolinský, áno, som strašne zaujatý, to už som počúval pol roka, Vladimír Pčolinský 4. mája podal 363, 6. mája bola doručená na Generálnu prokuratúru a Generálna prokuratúra rozhodovala štyri mesiace, nakoľko podanie malo 250 strán, nakoľko sme dávali doplnenia 363, ktoré zakaždým musel generál... Generálna prokuratúra musela zakaždým preskúmať, a tiež uplynula lehota. Musel rozhodnúť, pretože mu plynula lehota. Pokiaľ by nerozhodol, porušil by zákon. Mýlim sa, pán generálny prokurátor? A v čom je problém? Že konštatoval 27 porušení Trestného poriadku a Trestného zákona?
Ústavný súd, už neviem, v ktorej veci, konštatuje, že jediný, kto môže, kto môže riešiť sťažnosť obvineného v súvislosti s procesom, teraz, myslím - nie som právnik, ospravedlňujem sa, áno, to ste rozobrali v úvodnom slove - Ústavný súd konštatuje, že takýmito vecami sa musí a môže zaoberať jedine prokurátor. A ten to urobil a konštatoval 27 porušení. Čiže pýtam sa, tie dve 363, v čom je problém. Porušil generálny prokurátor zákon, že tu mnohí vykrikujete? Držal sa výlučne zákona, ak by to tak nerobil, sám by porušil zákon. Čiže kritizujete Generálnu prokuratúru teda za čo? Za to, že nerozumiete mnohí právu? Za to, že nikto z vás pomaly si neprečítal tie 363? V prípade môjho brata 78 strán? Koľkí ste ju čítali, to odôvodnenie? Dvaja? Traja? Ktorých to zaujímalo. Ale budete mudrovať a mudrovať a mudrovať.
Vyjadrujte sa k veciam, prosím vás, ktorým rozumiete.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.9.2021 16:08 - 16:09 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem. Vážení kolegovia... (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Vážení kolegovia, chcel by som vás vyzvať.... Vážení kolegovia, chcel by som vás vyzvať, aby sme nízku úroveň tohto pléna ešte viac neznižovali. Naozaj. Ďakujem pekne. Ale všetci. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2021 18:48 - 18:49 hod.

Peter Pčolinský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega, ty si hovoril, že generálny prokurátor zavádza, lebo povedal, že zrazu sa rieši kvôli dvom prípadom tri šesť trojka a že to nie je pravda, lebo je to v PVV. Áno, v PVV je § 363, začína to, myslím, že slovom preskúma. Slovo preskúma a slovo zváži sa objavuje v texte PVV asi 80-krát. Nebudem vysvetľovať prečo.
Ale ja ti chcem pripomenúť inú vec, a to je fakt, že za rok a pol, čo chodím na koaličné rady, ani raz, ani raz nikto neprišiel so slovom 363, s § 363. Ani raz. Až teraz. A to je fakt. Jediná vec, ktorú strana SaS v súvislosti s prokuratúrou chcela riešiť, bol návrh kolegu Baránika, aby generálny prokurátor bol podriadený členovi vlády. Jedinú vec, ktorú ste chceli riešiť, bolo spolitizovanie Generálnej prokuratúry.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2021 17:28 - 17:28 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem pekne za slovo. Milý kolega Jano Podmanický, úprimne verím, že si svoje vystúpenie myslel úprimne, nie kvôli videu na facebook a titulke v hlavných správach, ale ja som tu šiesty rok a minulé volebné obdobie si pamätám blokovanie schôdzí, otváranie rozpravy ministrami, pamätám si chaos, pamätám si obštrukcie. Prosím ťa, Jano, akože čo nám vyčítaš? To, čo sme sa naučili od vás?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.9.2021 17:09 - 17:10 hod.

Peter Pčolinský
Ďakujem pekne. V mene troch poslaneckých klubov, OĽANO, SME RODINA a SaS, podávam návrh na vypustenie bodu 79, ktorým je Správa o finančnej stabilite (tlač 605), z programu 40. schôdze s tým, že táto správa bude zaradená do návrhu programu schôdze Národnej rady v novembri. Ďakujem pekne.
Skryt prepis