Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.2.2021 o 10:39 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 30.3.2021 16:18 - 16:22 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ctení kolegovia, tiká nám časovaná bomba. Áno, takto môžme nazvať problém klimatickej krízy. V piatok 19. marca sme symbolicky v deň Globálneho klimatického štrajku začali rokovať o prijatí uznesenia, ktoré už nie je len prázdnym sľubom, že niečo v tejto oblasti urobíme. Klimatické problémy sú veľmi reálne. Nemusíme chodiť do zahraničia, aby sme cítili vplyv týchto zmien.
Minulý rok bol podľa Slovenského hydrometeorologický ústavu najteplejším rokom za posledné storočie. Tieto prejavy poznačili napríklad Demänovskú ľadovú jaskyňu, ktorá už neobnovuje bohatú ľadovú výzdobu. K prejavom klimatických zmien patrí aj veterná smršť v Tatrách z roku 2004, alebo takmer každoročné povodne. Zmeny na klíme sa budú v budúcnosti na Slovensku prejavovať zvýšenou teplotou vzduchu, poveternostnými katastrofami, prívalovými dažďami a povodňami, ktoré sa budú striedať s dlhotrvajúcimi periódami sucha. Znížia sa taktiež zásoby vodných zdrojov, čo bude mať negatívny vplyv aj na poľnohospodársku produkciu.
Globálne otepľovanie ohrozuje existenciu zimných športov, ich budúcnosť, ktorú poznáme v dnešnej podobe, ostáva nejasná. Dámy a páni, viete si predstaviť, že zimné olympijské hry by sa už nekonali? Ja osobne nie. Ľudia ako keby potrebovali vidieť až extrémy, až potom sú ochotní vnímať správy a počuť vedcov, počúvať vedcov, ktorí už približne 40 rokov upozorňujú na blížiacu sa klimatickú katastrofu. Žiaľ, táto sa nevyhne ani Slovensku. Odborníci predpokladajú, že neustále prehlbovanie klimatickej krízy vyústi do vážnych zdravotných problémov ľudstva. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie znečistenie ovzdušia každoročne zabije na celom svete približne 7 mil. ľudí. Alergie, astma, rakovina kože - aj takéto sú dopady klimatických zmien.
Ľudia hovoria, že neriešime ich problémy. Tak poďme spoločne ľuďom dokázať opak a podporme petíciu, pod ktorú sa podpísalo cez 120-tisíc ľudí. Ich hlas je mohutný a nesmieme ho ignorovať. Touto cestou im chcem veľmi pekne poďakovať za ich iniciatívu. Navrhujem a zároveň prosím, opravme iba to, čo sme my ľudia pokazili. Ostatné nechajme na prírodu, ona má ešte stále viac rozumu a sily ako my.
Budem rada za každý, aj jeden hlas na podporu tohto uznesenia aj z radov opozície.
A na záver chcem taktiež poďakovať pánovi ministrovi Budajovi za jeho prácu v tejto oblasti a vám ostatným vám ďakujem za vašu pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.3.2021 16:06 - 16:07 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Kazda, ďakujem vám za vaše vystúpenie, ste ma prekvapil trošku v negatívnom smere. Ja chápem vaše obavy, ale, samozrejme, je potrebné rozprávať o financiách.
A dovolím si vás upozorniť, že aj nečinnosť v tejto oblasti prináša dopady na financie. Každoročne tu máme povodne, ktoré zaťažujú rozpočet, náklady na zdravotnú starostlivosť a riešenie zdravotných problémov obyvateľov spôsobených zmenou klímy, ako alergie, astma, rakovina kože nám zvyšujú náklady tiež, takže treba povedať, ako to bude, ak nebudeme v tejto oblasti robiť nič.
Čo sa týka Grety Thunberg, ak ona je blázon, tak potom Leonardo di Caprio je blázon tiež? Ja som vďačná za týchto aktivistov. Kým nebylo... keby nebolo ich snahy, tento klimatický problém by nemal dostatok pozornosti.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.3.2021 11:59 - 12:00 hod.

Romana Tabák
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán poslanec Szőllős, ja vám veľmi pekne ďakujem za vaše vystúpenie. Ja by som len tak chcela vypichnúť, že ľudia hovoria, že neriešime ich problémy. Tak poďme spoločne ľuďom dokázať opak a podporme petíciu, pod ktorú sa podpísalo 120-tisíc ľudí. Ich hlas je mohutný a nesmieme ho ignorovať. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.3.2021 16:34 - 16:34 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Chcem sa veľmi pekne poďakovať kolegom a hlavne kolegyniam, vám dámam, to je úžasné, dneska to tu ženy valcujú, ktoré predkladajú tento zákon.

Laurenčík, Milan podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, musíte sa vyjadrovať k príspevku pani Cigánikovej.

Tabák, Romana, poslankyňa NR SR
No tak potom výborné, výborné vystúpenie. Ja sa veľmi teším, že ženy sa venujú tomuto zákonu, a určite to podporím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.3.2021 16:14 - 16:15 hod.

Romana Tabák
Ďakujem veľmi pekne za slovo, Milanko.
Pani poslankyňa Marcinková, ja vám ďakujem veľmi pekne za vaše vystúpenie a ako ste spomínali, policajtky, hasičky, vojačky majú veľmi dôležitú, dôležité postavenie v našej spoločnosti a ja ako aj mladá matka, odkedy mám malé dieťa, tak s týmto veľmi súcitím a my matky musíme mať podporu v štáte. Takže tento zákon určite podporím a myslím si, že to je veľmi pozitívna správa.
Ďakujem vám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.2.2021 10:39 - 10:39 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, pre vašu informáciu. Diskusia o pláne obnovy prebieha nielen na výbore pre európske záležitosti za účasti všetkých poslancov aj zástupcov z vašej strany, aj za účasti europoslancov vrátane pána Uhríka, tak keď tak jeho sa opýtajte. Prebehli aj verejné online diskusie, ale vy sa snažíte podsúvať, že tento proces nie je transparentný, čo však nie je pravda.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Koniec?

Tabák, Romana, poslankyňa NR SR
Končím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.2.2021 10:26 - 10:26 hod.

Romana Tabák
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Blaha, vy ste prekvapil, lebo ako bývalý predseda výboru pre európske záležitosti som myslela, že viete aspoň trochu po anglicky. Vy ste si v priamom prenose pomýlil rule of law s rule of love, čo vlastne, vy ste spomenul, že miesto pravidla zákona ste spomínal pravidlo lásky? Veľmi zaujímavé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.2.2021 10:06 - 10:08 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, mne sa zdá, že vy ste si všetci dali kyslé raňajky dneska ráno, nakoľko na nás toľko útočíte. Ja chápem obavy ľudí z bývalej vlády, že máte pocit, že sa pripravuje plán obnovy bez vás. Ja súhlasím s vami, že verejná diskusia je potrebná. Diskusia však prebehla a neustále prebieha. Dokonca aj ministerstvo financií zriadilo e-mailovú adresu, kde verejnosť posiela, môže posielať pripomienky a návrhy k plánu obnovy.
Včera som to v pléne spomínala, ale približne od roku 2015 prestalo Slovensko dobiehať životnú úroveň v Európskej únie. Aj napriek tomu, že sme mali k dispozícii eurofondy. Ich čerpanie bolo však katastrofálne. Podľa štatistík približne na úrovni len 29 %. Prepadli sme sa na predposledné miesto v efektivite čerpania eurofondov v rámci celej Európskej únie. Za vás teda hovoria výsledky práce.
Takže len na záver, že aj keď možno máte skvelé plány, tak realizácia bola už v minulosti katastrofálna. Ja sa len chcem zastať ľudí na ministerstve financií, pretože tam pracuje skvelý tím ľudí, ktorí má skutočne dobré záujmy.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

26.2.2021 9:25 - 9:26 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Príjemné doobedie vám prajem. Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené poslankyne, vážení poslanci, v zmysle rozhodnutia predsedu Národnej rady č. 424 podávam správu o výsledku prerokovanie uvedeného materiálu vo výboroch.
Predseda Národnej rady uvedeným rozhodnutím pridelil materiál na prerokovanie výboru pre európske záležitosti a výboru pre financie a rozpočet. Oba výbory tlač prerokovali a neprijali žiadne uznesenie, nakoľko návrh uznesenia nezískal súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných členov.
Navrhujem, aby sme rokovali o návrhu uznesenia tak, ako ho navrhli predkladatelia.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 19:04 - 19:05 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, ďakujem vám za vaše odborné a kľudné vystúpenie. Si myslím, že toto práve ľudia potrebujú v týchto ťažkých časoch. A osobne ja budem hlasovať za núdzový stav. Ale je ťažké porovnávať rôzne krajiny, pretože v každej krajine sú iné podmienky, iné predpisy, iné zákony a hlavne iní ľudia. Čo sa týka tej viery, je to každého voľba. Ja som osobne toho názoru, že Boh nie je len v kostoloch, ale aj v našich srdciach. Ale je to každého možnosť, aby si vybral. Takže pokiaľ sú zatvorené obchody, tak by mali byť zatvorené aj kostoly.
Pred pár dňami som bola darovať krv na Transfúznej stanici na Kramároch a pýtala som sa zdravotných sestier, či považujú za správne predlžovanie núdzového stavu. Samé mi potvrdili, všetky, že núdzový stav je potrebný. Je potrebné povedať, že situácia je kritická. V nemocniciach je od začiatku pandémie najviac pacientov, kapacity sú pomaly úplne naplnené. Neviem si predstaviť, že v takto vážnej situácii by sme núdzový stav nepredĺžili.
Na záver by som chcela už len dodať, že je smutné vidieť, v akom stave je slovenské zdravotníctvo. Päťmiliónová krajina je schopná zvládnuť 5-tisíc COVID-pacientov, okolo 5-tisíc. Mali by sme dobiehať za minulé roky Európsku úniu, no stal sa opak. Ľudia nech si urobia vlastný názor. Aspoň vidia, aké bolo dvanásťročné sociálne vládnutie bývalej vlády.
Ďakujem.
Skryt prepis