Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.10.2021 o 15:40 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2021 14:11 - 14:12 hod.

Romana Tabák
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán Suja, poďme sa pozrieť na fakty a na vašu prácu z 12 predložených zákonov. Koľko prešlo? Nula! Z vašich riešení pre ľudí? Nula! Vy chodíte do parlamentu akurát si tak len točiť videá na Facebook. Ja sa budem radšej otužovať ako užívať steroidy. Ste obyčajný grobián, ktorý len uráža ženy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2021 10:39 - 10:40 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ďakujem za vaše vystúpenie, pán Vetrák, komplexne ste to zhrnul, ďakujem aj pánovi Pilipovi z Úradu pre zahraničných Slovákov, aj pánovi Korčokovi za ich prácu v tejto oblasti.
Slovákov v zahraničí je potrebné podporovať, aby sa uchovala naša národná identita. A mimo nášho územia ich žije skutočne veľa. Podľa štatistík ich môže byť až 1,3 mil.
Chcela by som upriamiť do pozornosti práve osvedčenia. Držiteľ takéhoto osvedčenia môže v súčasnosti žiadať o štátnu podporu v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu, kultúry, médií a podobne. Žiadosť o vydanie osvedčenia stojí 10 eur. Dávam to do pozornosti pre ľudí zo zahraničia, ktorí o tomto možno nevedeli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2021 9:22 - 9:22 hod.

Romana Tabák
Ďakujem za slovo. Pán minister, ďakujem za vašu trpezlivosť. Ďakujem, že ste to takto dopodrobna vysvetlil. Za mňa poviem, že vždy, keď napíšem pánovi ministrovi Korčokovi, oslovím ho správnym menom, tak mi odpovie. A ja som s jeho prácou spokojná.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 22.10.2021 9:11 - 9:14 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Príjemné, dobré ráno vám prajem. Dovoľte mi, aby som predniesla spoločnú správu výborov Národnej rady o prerokovaní návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady s Dohodou o partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Singapurskou republikou na strane druhej.
Návrh pridelil predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 653 z 30. augusta 2021 na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, výboru pre európske záležitosti a zahraničnému výboru. Za gestorský určil Zahraničný výbor Národnej rady.
Výbor Národnej rady pre európske záležitosti uznesením č. 78 zo 16. septembra 2021 a Zahraničný výbor Národnej rady uznesením č. 60 z 28. septembra 2021 odporučil Národnej rade vysloviť súhlas s predmetnou dohodou dohodu a rozhodnúť, že táto dohoda je medzinárodnou zmluvou podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi. Ústavnoprávny výbor Národnej rady rokoval o predmetnom návrhu 14. októbra 2021, avšak neprijal uznesenie, keďže návrh uznesenia nezískal podporu potrebnej nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov podľa čl. 84 ods. 3 Ústavy Slovenskej republiky a § 52 ods. 4 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady v znení neskorších predpisov.
Gestorský výbor odporučil Národnej rade podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s predmetnou dohodou a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Spoločná správa výborov Národnej rady o prerokovaní návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady s Dohodou o partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Singapurskou republikou na strane druhej bola schválená uznesením Zahraničného výboru Národnej rady č. 64 z 19. októbra 2021. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril plniť úlohy spoločnej spravodajkyne.
Toľko, pán predsedajúci, spoločná správa. Prosím, aby ste otvorili rozpravu k tomuto bodu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 21.10.2021 9:02 - 9:05 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Príjemné dobré ráno vám prajem. Dámy a páni, na tento zákon sme čakali päť rokov. Dovoľte mi v krátkosti vyjadriť sa k novelizácii zákona o cestnej premávke.
Navrhuje sa v nej upraviť pravidlo o obiehaní účastníkov cestnej premávky. Súčasný zákon hovoril o tom, že vodič je povinný pri obiehaní dodržať dostatočný bezpečný odstup. Každý z nás si ale dostatočnosť môže vysvetľovať po svojom. Preto prichádzame s úpravou, kde sa zavádza: Navrhovaný odstup spravidla najmenej jeden meter pri najvyššej dovolenej rýchlosti do 50 km/h a najmenej 1,5 metra v prípade rýchlosti vyššej ako 50 km/h.
Oproti súčasnému zneniu zákona sa upravujú pravidlá vodičov aj voči vodičom samovyvažovacích vozidiel, čiže segvejov, a taktiež kolobežiek s pomocným motorčekom. Budú pre nich platiť rovnaké pravidlá, ako sa dodržiavajú voči vodičom malých motocyklov, cyklistom a chodcom.
Nový zákon by mal následne platiť od 1. marca 2022.
Na tomto zákone sme pracovali od februára, nechali sme si počas leta vypracovať porovnávaciu analýzu cez Parlamentný inštitút, ktorý zmapoval situáciu v celej Európskej únii. Od júna prebiehali intenzívne rokovania s odborom dopravnej polície Prezídia Policajného zboru a nakoniec sme dostali aj súhlas ministrov.
Samozrejme si plne uvedomujeme, že stanovenie bočného odstupu nevyrieši všetky problémy cyklistov. Tých zmien musí prísť viac a toto je len začiatok.
Vnímame požiadavky cyklistov, ale aj vodičov. Sme si vedomí, že sa musia najmä stavať nové cyklotrasy. Ja vám v tejto súvislosti pripomeniem, že v rámci fondu obnovy je vyčlenených 100 mil. eur na cyklodopravu. Do roku 2026 sme sa zaviazali postaviť 200 km nových cyklotrás. Rozmýšľa sa dokonca aj o inovatívnom prístupe, kde by sa nepoužívané železničné trate prerábali na cyklotrasy pomocou panelov vyrobených z recyklovaného odpadu, navyše bez negatívneho vplyvu na životné prostredie. Aj takéto nápady sa rodia na Slovensku vďaka Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity.
Ak tento návrh zákona zachráni aspoň jeden život, bude mať zmysel. Dúfam, že tento zákon sa bude páčiť aj Petrovi Saganovi. A týmto by som chcela poďakovať, čo pre nás robí a ako reprezentuje Slovensko vo svete.
Na záver už len dodám radu od Petra Sagana: "Hlavne robte, čo milujete."
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 18:58 - 18:59 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Svrček, ďakujem vám za vaše vystúpenie, ďakujem vám za vašu iniciatívu. Som veľmi rada, že ste spomenuli, že my k tomuto zákonu máme súhlas pána ministra Mikulca. Máme k tomuto súhlas od pána ministra Doležala. Tiež máme súhlas od policajného prezídia.
Čo sa týka argumentov pána Takáča, žiadali sme vás, aby ste váš návrh zákona prepracovali. A jediné, čo ste prepracovali je, že ste v návrhu zákona zamenili slová zastavené územia obce za slovo obec. To bola, to bola vaša zmena. Vaše argumenty považujem za Wima Hofa argumenty. Vy ste tento zákon na kolene napísali pred septembrovou schôdzou, lebo ste vedeli, že to dávame na október... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, prosím, reagovať na pána Svrčeka.

Tabák, Romana, poslankyňa NR SR
... nie, a proste tento zákon vy ste odpísali od klubu SaS spred 5 rokov. Nie je o čom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.10.2021 15:40 - 15:41 hod.

Romana Tabák
Pán poslanec Taraba, ja mám za sebou cez 250 profesionálnych zápasov, takže kľudne si kopte ďalej. Ja sa môžem modliť Otčenáš, koľko chcem, ja môžem veriť v Ježiša a zároveň veriť, že žena má možnosť si vybrať. Boh nám dáva slobodnú vôľu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.10.2021 15:18 - 15:19 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Pán poslanec Cmorej, ďakujem za vaše vystúpenie, ja by som pridal ešte taký malý fakt.
Priemerná cena interrupcie je podľa výskumu 414 eur, čo je pre mnohé domácnosti privysoká suma, a nedokážu ju rýchlo získať, čo robí interrupciu pre mnohé ženy nedostupnou tak či tak.
Tiež som veľmi rada, že ste spomenuli občianske združenie Ženské kruhy, ktoré veľmi konzistentne presadzujú rešpekt a možnosť slobodnej voľby žien. A ja to robím tiež.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.10.2021 15:01 - 15:02 hod.

Romana Tabák Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Šefčík, vyznel ste veľmi arogantne. Buď váš názor, alebo žiadny.
Čo vás je do toho, či chodíme na hlasovanie s našimi deťmi, alebo nie? Ja som toho názoru, že muži by tento zákon ani nemali predkladať, lebo sa nevedia ani vcítiť, čím si, čím si ženy prechádzajú. Žena má právo, možnosť sa rozhodnúť. Ak by ste zrušili tú lehotu, 72 hodín, tak tento zákon podporím. Všetko, čo dáva človeku samostatne sa rozhodovať, slobodne si zvoliť, je lepšie, ako okyptiť to zákonom. Čím má človek viac slobody rozhodnúť sa, tak tým lepšie, lebo zodpovednosť je na morálke jednotlivca. Zákon dáva ho možnosť ilegálne prekračovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.10.2021 11:44 - 11:44 hod.

Romana Tabák
Pseudoposlanec besný, vaša pseudopolitika je založená len na rozbíjaní, ničení a urážaní. Vy by ste mal mať právo vystupovať len jeden deň v roku, a to je 28. októbra, kedy je svetový deň besnoty. Aj práve kvôli ľuďom ako ste vy, potrebujeme akútne parlamentnú stráž.
A ešte jedna vec a skúste ešte raz si ma brať do vašich úst, tak vám ukážem môj forhend. (Potlesk.)
Skryt prepis