Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2020 o 9:37 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 24.4.2020 13:18 - 13:28 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, najprv by som chcel charakterizovať toto programové vyhlásenie vlády a potom konkrétne ku niektorým bodom.
Pozorne som si prečítal predložené programové vyhlásenie vlády, veľakrát, poviem vám pravdu, čo ma napadlo. Toto nie je programové vyhlásenie vlády, toto je sen noci svätojánskej.
Prečo? Mám 56 rokov, ale v živote som nečítal toľko prázdnych utopistických fráz, toľko floskulí, toľko slovnej vaty v jednom dokumente, čítajúcom 121 strán. Však to je utópia Thomasa Moora, toto je Marx, Engels, toto je budovanie svetlých zajtrajškov, toto je spis kovaných fantastov.
Premiér vyhlásil, že je to ambiciózny plán. Táto ambiciózna utopistická nereálnosť má však jednu strašne temnú stránku, táto utopistická nereálnosť má v sebe obrovské množstvo indícií, ktoré budú obmedzovať slobodu. Tento plán, toto vyhlásenie je len modrá strana mince, ktorej druhá strany je červená. Je to minca neslobody a ovládania občanov Slovenskej republiky.
Toto programové vyhlásenie vlády vyzerá ako mrakodrap. Napríklad ako mrakodrap Donalda Trumpa. Zvonku lesklé okná, vnútri preexponovaný americký gýčizmus. Ale má to háčik, takýto mrakodrap chce súčasná vláda postaviť na základoch nášho slovenského klasického dvojgeneračného dvojposchodového domu. No môže takýto mrakodrap stáť? No nemôže. Súčasná koronakríza, riešenie jej následkov úzko súvisí s prepadom ekonomiky. A toto sú základy toho mrakodrapu.
A možno som ako príklad použil veľmi zlý mrakodrap, potrebujem väčší. Programové vyhlásenie skôr pripomína mrakodrap Burj Khalifa. Igor Matovič, ktorý vyhlásil, že kresťanstvo je podmnožinou islamu, chce obrazne prekonať arabských šejkov. Ale má to dva zásadné nedostatky. Náš Igor nemá ropu a dokonca nepozná ani množinovú matematiku. Nepozná De Morganove pravidlá, nepozná problém disfunkcia.
Keďže som učiteľ a súčasne som vo výbore pre kultúru a médiá, vypichnem dva čriepky z tohto programu. Nebaví ma hovoriť o všetkom, mám aj málo času. Aj tak to nemá finančné krytie.
Prvý čriepok z týchto utopistických predstáv. Vláda chce podporovať opatrenia, ktoré zamedzenia predčasnému ukončeniu školskej dochádzky či opakovaniu ročníkov a následné opustenie školského systému bez vzdelania a bez potrebnej kvalifikácie. Ja mám taký zvyk, že keď s niečím nesúhlasím, dám príklad z praxe. Takže dám príklad z praxe. Po prvé, toto je priam dehonestácia práce učiteľov. Ja sa absolútne čudujem, čo si ten tvorivý kaviarenský povaľač myslel, kto vlastne tento bod programu tam dal? Desaťročia som učil na škole s takzvanými marginalizovanými menšinami. Ak to už, to už nebola ani menšina, ale väčšina. Čo sme sa s kolegami natrápili, aby sa len dostali z ročníka do ročníka, pri niektorých sa to podarilo. Ale bolo to veľmi ťažké.
Tiež príklad. Riaditeľ poľnohospodárskej školy spolu s mojou manželkou, s výchovnou poradkyňou, predostreli unikátnu víziu, na vlastné náklady zobrali deti na exkurziu do danej školy. Čo im tá škola ponúkla? Dobre počúvajte. Všetky typy vodičákov skoro zadarmo, perfektné bývanie na internáte pre deti z osád, štipendium, strava, nezabudnime na zadarmo na pílčický kurz a tak ďalej. No ale niektorým sa to málilo. Lepšie sa im žije v polorozpadnutom váľkovom dome, vodu vláčia dva kilometre, pretože železnú pumpu priamo pri dome bolo treba zničiť.
A ešte jedna vec je tu charakteristická, veľmi. Čakajú častokrát na bolestné svojej 15-16-ročnej družky. Viete niekto, čo to je bolestné v niektorých regiónoch? Ja vám to poviem. Je to príspevok pri narodení dieťaťa. Tak to volajú. Myslite si, že paušalizujem? Vôbec nepaušalizujem, neurážam, nedehonestujem túto menšinu. Popisujem realitu, ktorá existuje.
A iné školy v mojom regióne sú na tom podobne takisto. Ale my sme šťastní v mojom regióne, akú máme dobrú marginalizovanú väčšinu v porovnaní s lokalitami, ako sú Sečovce, Veľká Ida a množstvo iných lokalít, napríklad na Spiši. U nás si len zašúľajú cigaretku, kým inde šup-šup handrička do sáčka. Naliatie toluénu či inej chemikálie na tú handričku a sáčok s touto čarovnou zmesou priložiť k ústam a zhlboka dýchať. Tolerujú to aj rodičia, to je absolútny fakt.
Vidím ten priepastný rozdiel medzi minulosťou a súčasnosťou. Moje prvé učiteľské miesto bolo na Luníku IX. Žiaci mali rešpekt pred učiteľmi, rodičia pred príslušníkmi VB. Pre niektorých mladých poslancov, VB, to nebola bratislavská taxislužba, VB bola polícia, Verejná bezpečnosť. Môj otec bol riaditeľom špeciálnej učňovky, čuduj sa svete, bola plná takejto mládeže. Drvivá väčšina získala výučný list a potom pracovali v správe mestských komunikácií, v záhradníctvach rôznych a tak ďalej. Bol to iný svet, kde neboli žiadne darmožráčke mimovládky, všelijakí splnomocnenci, ktorých výsledok práce je obyčajne jedna takáto (rečník to naznačil rukami) veľká, obrovská nula. Stačili dvaja príslušníci VB, vek cca 55 rokov, kolty, pištole veľmi nízko od pása kvôli obrovským bruchám, ale rešpekt bol.
Druhá črepinka. Toto je už veľmi vážne, toto zaváňa niečím temným. Vláda vraj so znepokojením sleduje nárast dezinformácií v médiách a sociálnych sieťach, ktoré vraj účelovo vyvolávajú strach a nedôveru v štátne zriadenie a liberálnu demokraciu. Vláda preto podporí iniciatívy bojujúce proti hoaxom, falošným správam a iným deformáciám a vytvorí mechanizmy na boj proti hoaxom, falošným správam a iným deformáciám.
No čo to už znamená? Každý, kto má rozum, pochopí, že to bude prenasledovanie každého, kto nebude mať tie správne liberálne, proatlantické, merkelovské, európske názory.
Je tu taká zvláštna skutočnosť. Martin Klus, štátny tajomník ministerstva zahraničia, dokonca zvažuje boj proti konšpirátorom. A čo ide urobiť? Chce povolať adminov tej najväčšej župy, ktorá funguje na internete, adminov ZOMRI. Toto je ten boj proti hoaxom. Špinavé mechy na hlavách ľudí, ktorí sa neštítia dehumanizovať svojich politických oponentov. Ale, ale, čo sa deje? Však tí odporní mecháči nakladajú v poslednom čase už aj premiérovi Matovičovi a Klus je súčasťou jeho vlády. Zaujímavé.
Rozdiel medzi hoaxom a konšpiráciou a realitou je veľakrát možno dva-tri roky. V tomto štáte sa všetko sleduje. Za komunistov stačila jedna ŠtB a vojenskí kontráši. Teraz máme SIS-ku, NAKU, Národnú ústredňu informácií, Vojenské spravodajstvo, Interpol, kamera na každej ulici. No ešte aké ďalšie ústredne budú vymyslené? Národná ústredňa o myslení? O hoaxoch? Či Národná ústredňa pre veľkosť čínskych tenisiek? A v rámci týchto úradov, ústrední budú ešte komisie a ďalšie kontrolné komisie, ktoré budú kontrolovať tie prvé komisie?
Toto programové vyhlásenie vlády je zmätočné. Nie je to štíhly štát, ako to stojí v programovom vyhlásení vlády. Je to 150 kilový, meter päťdesiat vysoký chlap, aj ten je blízko k smrti. Toto rozpočet nemôže zniesť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 11:47 - 11:49 hod.

Stanislav Mizík
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 9:37 - 9:38 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Gyimesi, normálne som stratil reč. Čo to malo znamenať? V prvom rade by ste sa mali pozrieť, aké školy či triedy majú slovenské deti na územiach, ktoré obýva maďarská národnostná menšina. Minule, v minulom volebnom období sme riešili obštrukcie riadiacich funkcionárov v daných lokalitách, ktoré neumožňovali založiť slovenskú triedu alebo slovenskú školu. Dokonca aj ja som hovoril o tom na tlačovke.
Vaše návrhy sú ne-re-a-li-zo-va-teľ-né, máte zmätok v pojmoch, plus nemáte tlmočníkov. Ja by som snáď vedel pretlmočiť "šun, more, čites", hej, ale viacej asi nie. A ostatok perfektne vysvetlili moji dvaja predrečníci pán Kotleba a pán Suja.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 9:16 - 9:18 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Vašečka, vrátil by som sa k tým učebniciam z programového vyhlásenia vlády. Podľa môjho konzervatívneho pohľadu sú naozaj nekvalitné,niektoré. Grafická úprava textov, typov písma, ilustrácií, poviem vám pravdu, keby som bol epileptik, tak dostanem z toho mišmašu záchvat. Malý typ písma, veľký typ písma, do toho primiešané asymetricky obrázky, žiaden systém, všetko je urobené tak, že všetko možné, celé to usporiadanie odvádza pozornosť dieťaťa.
A na základe mojich skúseností dieťa potrebuje systém, jasné a zrozumiteľné pravidlá. Potrebuje systém, a nie chaos. Nesmie sa tvorivosť zamieňať za chaos.
A ešte raz k tým učebniciam. Vo vyhlásení vlády je, že otvorí, že sa otvorí trh s učebnicami, zabezpečí, vláda zabezpečí chýbajúce učebnice, podporí tvorbu kvalitných učebníc, ako aj ich elektronických verzií. Jej ambíciou je umožniť nakupovať učebnice podľa vlastného výberu aj so zabezpečením finančných prostriedkov.
No, pán Vašečka, tá studňa na financie bude musieť byť enormne hlboká. A neviem, či Matovič objavil aspoň desať ropných ložísk a urobil desať vrtov, aby utópiu programového vyhlásenia vlády bol schopný finančne uniesť, vrátane školstva.
A neviem si predstaviť aj schvaľovanie týchto učebníc. Vy ako predseda výboru a minister školstva ste za úplne iné hodnotové protipóly. Uvidíme, ako budete spolupracovať.
A ešte jedna skutočnosť. Tvrdíte, že vláda bude podporovať rodinu, že je to priorita vlády. Ale vo vláde je aj pán Sulík, tak nechápem, nie on mal tričko JBM rodinu? Nie je to rozpor? Viete, čo to tá skratka znamená? JBM rodinu. Toto mi vysvetlite.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 16:27 - 16:29 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Pollák, hovorili ste o školstve, o rómskej komunite. Niektorí Rómovia sami hovoria z mojej oblasti, že nie sú žiadni Rómovia, že oni sú Cigáni. A že prečo sú Cigáni? Lebo Cigáni idú do neba a s Rómami to nie je isté. Naozaj, to vám hovorím pravdu.
Aby ste boli v obraze, moje prvé pracovné miesto bol Luník IX. Následne som desaťročia učil v obci, kde marginalizovaná menšina už nie je menšinou, ale väčšinou. Presne s takými žiakmi pracoval môj otec ako riaditeľ, jeho sestra učiteľka v osade a tiež aj moja mama ako učiteľka. Len si myslím, že problém je zakopaný niekde inde. Neviem, či ste si toľko odmakal - nemohol ste, máte málo rokov - v takýchto komunitách ako ja a moja rodina. Ambície mali mnohí, všetko skrachovalo. Bližšie vám o tom poviem v rozprave, aj o tom opakovaní ročníkov, kde je asi ten psík zakopaný.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 14:50 - 14:52 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Dostál, hovorili ste o slobodných štátoch západu, o určitých hodnotách, tak vám pripomínam, že tieto takzvané slobodné štáty západu, kam podľa vás patríme, hodnotovo patríme, rozvrátili celý svet, aj sami seba. Len tak dám príklad, už som to vám vravel, ale vám to zopakujem, opakovanie je matka múdrosti. Arabská jar. Stabilné štáty, ako Irak, Líbya, Sýria, boli rozvrátené. Státisíce mŕtvych, státisíce telesne a duševne postihnutých, ich vodcovia, ktorí tieto štáty držali nakrátko, ale ku prospechu a prosperite občanov, myslím tým Líbyu a Irak, boli zavraždení. Kaddáfí bol dokonca zlynčovaný. Toto sú tie vaše západné hodnoty, ktoré vyvolali tieto udalosti. Toto je ten fašizmus. A o tých menšinách, prípadne aj oblečených v tom cirkusovom ženskom kostýme pred gymnáziom, choďte rozprávať napríklad do Líbye, Iraku či do nejakého tábora bojovníkov ISILU alebo ISISU. Už som vám v minulom volebnom období hovoril, že takých ako vy, zhadzujú z najvyššej budovy v meste. A oni veru nezoberú do úvahy ani to, že ste jeden z hlavných ochrancov islamu a migrácie na Slovensku. Celkovo ste nesklamal svoj schizofrenický pohľad na svet. Invektívy na mňa nemusíte dávať, za chvíľu mám poradu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 17:23 - 17:24 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Laurenčík, orientácia na NATO a Európsku úniu. No, no. Jeden z vašich predrečníkov povedal myšlienku, že Únii trvá aj mesiac pri zložitejších situáciách na zorganizovanie sa a rozhodovanie. V prípade tejto krízy zlyhala úplne, bezprecedentne, úplne. Nevolení funkcionári v tomto babylonskom kolose neboli schopní zareagovať nijako. Každý štát ťahá sám za seba svojou pílkou. Príklad? Nemecko. Zadržiavanie kontajnerov so zdravotníckymi potrebami. Bolo to fér? Bola to európska spolupráca? V prípade takýchto kríz je potrebné konať ihneď. A taký príklad, v Taliansku sa masovo pália zástavy Európskej únie. No prečo asi? (Reakcia z pléna.) Áno, sa môžte smiať, ale to je pravda. Vešajú sa zástavy Európskej únie v mnohých mestách.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:49 - 16:51 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Šeliga, keďže neviete byť poetický, pomôžem veľmi rád. Je to moja parketa, som slovenčinár. Hovorili ste o slušnosti. No teda váš premiér je garantom slušnosti. Sypal striekačky na hlavu Poliačika, bil sa v parlamente, spal pod kabátom, navláčil do parlamentu milión vo falošných bankovkách. Matovič – váš spravodlivý a slušný – krivo obvinil pendlera, že rozširoval vírus a nakazil, a pritom on sa nakazil od členky vlastnej rodiny. Od svokry pracujúcej v nemocnici. Netaktne kopal aj v prípade nakazenej ženy. Keď by som to trošku pritiahol za vlasy, tak to niekto môže precitlivejší brať ako návod na pokus o lynč.
Premiér svoje parlamentné roky, za svoje parlamentné roky mnoho ráz prerazil dno. Posledné jeho vyjadrenie, to je jeho prvý skalp, to prerazilo tentoraz dno kanoe s tomahavkom. Získal skalp chudáka Kičuru, ktorý ešte nebol ani vyšetrený, ani odsúdený, ani nesedel v base. Tak neviem, či je Apač, Dakota, Komanč, Mohykán či Delawar. Toto nie sú slová kultúrne, ale možno práve sa napĺňa tá zmena po SMER-e. Dobre teda terazky vedieť, budeme bojovať nožmi, tomahavkami a winchestrovkami.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:23 - 16:24 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak, pán Grendel, vrátim sa na začiatok vášho prejavu. Toto ste hovorili do vlastných radov, či tam máte nejaké rozpory? Ale máte a veľké. A jedno vám poviem. Napríklad, ja napríklad neverím pánovi Korčokovi. Prečo? Pretože sa vyjadril, my sme Brusel a Brusel je tu na tomto mieste. No nech si to hovorí sám sebe, svojim kamarátom, svojej rodine, ale nech tam nedáva slovko "my" ako my všetci. Hoci je to minister, mne nebude hovoriť ujo minister, že ja som Brusel. Ja nie som moslimská štvrť Molenbeek a Schaerbeek v Bruseli.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 15:21 - 15:22 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
No ďakujem za slovo. No toto, toto, pán Ňuňuňu, vy ste si dovolili označiť osady a osadníkov za príčinu zamorenia riek plastami? Toto, toto. No neviem, čo by sa to stalo, keby som to urobil ja, už by som bol obvinený z rasizmu. A keby som to povedal na verejnosti či v rádiu, už by fungovala NAKA, Špecializovaný súd, Najvyšší súd a tak ďalej. Ale máte pravdu, ministrovi ste ale mal povedať, nech sa ide pozrieť na priehradu Ružín, zlepšili by ste ten nekvalitný výkon na ihrisku, na javisku.
Ďakujem.
Skryt prepis