Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

23.9.2020 o 10:41 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 11:24 - 11:25 hod.

Stanislav Mizík
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 10:49 - 10:49 hod.

Stanislav Mizík
Ďakujem za slovo. Ďakujem za faktické poznámky. Chcel by som len podotknúť, že toto vyľudňovanie a osídľovanie novými prišelcami vyvoláva údiv a šok u domácich, ktorí sa ako-tak prispôsobili. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.9.2020 10:41 - 10:45 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Vážené kolegyne a kolegovia, poviem vám, prečo je tento návrh zákona potrebný. A pôjdem do takých podrobností, lebo ja som človek praxe. Budem sa zaoberať sociálnou tragédiou a demografickou katastrofou spôsobenou zlými rozhodnutiami a nesprávne nastavenou investičnou pomocou.
Pochádzam z okresu Rimavská Sobota. Nezamestnanosť je vyše 20 percent. V susednom okrese Revúca je vyše 18-percentná nezamestnanosť. Okres Rimavská Sobota je v posledných desaťročiach bitý a zbedačovaný. Bitý poriadne hrubou palicou a zbedačovaný všetkými ekonomickými opatreniami mnohých vlád. V priebehu niekoľkých desaťročí sa absolútne zrušili a zruinovali kľúčové firmy zamestnávajúce miestne obyvateľstvo, zásobujúce región Gemera, ale tiež aj Slovensko. To, čo sa za desiatky rokov vybudovalo, a podotýkam, vybudovalo sa to z absolútneho ničoho, po roku ´89 poväčšine skapalo. Skapalo tak, že to skrachovali či vytunelovali privatizéri, či skúpili zahraniční investori, ktorí to kúpili len preto, aby to zrušili a mohli nám predávať svoje šunty.
Poskytovanie investičnej pomoci zo strany štátu do tohto okresu, ale aj iných okresov je absolútne nedostatočné. Nesprávne alokovaná investičná pomoc do vysoko rozvinutých okresov totálne devastuje zdravé trhové prostredie, vytvára sociálnu tragédiu, demografickú katastrofu. V mojom a priľahlých okresoch to vidno najlepšie. Odliv práceschopného obyvateľstva spôsobuje vymieranie a vyľudňovanie mnohých oblastí, kde lacné domy húfne skupujú – slušne povedané, áno, slušne sa vyjadrím – občania, ktorým sa pracovať buď nechce, alebo nemajú žiadne vzdelanie.
A potom je tu ešte jeden taký špeciálny model, ktorý funguje v regióne Gemera. Mladí odídu za prácou do zahraničia či na západné Slovensko, už vracať sa im nechce. Starí vymierajú. A je to presne podľa hesla: A čo mladé zutekalo a čo staré pomrelo. A tu nastáva tento problém.
Realitní agenti, napríklad z Popradu či inokadiaľ, si vytipujú najproblémovejšie rodiny u nich. Skúpia ich domy. A čo ďalej? Šup-šup, kúpia lacné domky na Gemeri, domky sa dajú už kúpiť aj za 3- – 5-tisíc eur, a už je tu prísun nového obyvateľstva. Ale je to iné obyvateľstvo, ktoré tam žilo. Vzdelanie žiadne. Pracovné návyky skoro nulové, česť výnimkám, ktoré, ktorí sa krátkodobo – aj to častokrát načierno – zamestnajú pri ťažbe dreva. Keď sa do obcí prisťahujú čo len štyri také rodiny, ceny nehnuteľností klesnú ešte raz toľko, ako je ten; a to je ten začarovaný kruh, v ktorom sa točia tieto regióny.
Preto si myslím, že také investície, ako je Jaguar, sú nezmysel, ktorý degeneruje trhové prostredie. Dáva prácu tam, kde už nie je pracovná sila. Jednak odčerpáva ľudí zo slabších regiónov a dováža na prácu cudzincov, ktorí zárobok posielajú do domovských krajín a peniažky sa netočia u nás. V domovských, v ich domovských krajinách.
A viete si predstaviť ešte aj takýto aspekt, ktorý postihuje Gemer? Rodiny sa týždne, mesiace nevidia, rozpadávajú sa manželstvá. Preto, práve preto je tento zákon potrebný. Hovoril by som dlhšie, ale toto rúško, toto Matovičovo znamenie, už mi včera trikrát vyvolalo astmatický záchvat, takže končím.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 15:12 - 15:14 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Správne, Milan! Tento zákon je ohybný prútik, ktorý títo bezchrbtoví prútikári dokážu ohnúť podľa svojich chútiek. Ohýbajú ho už aj teraz, tuná priamo v tejto rozprave, keď hovoria, že všetci boli v Socialistickom zväze mládeže. Áno, skoro všetci boli v Socialistickom zväze mládeže okrem jehovistov a pár ďalších, ale boli to mŕtve chrobáky. No ale čo sa nestalo? Boli tam aj poniektorí ako prebudené agresívne osy šíriace boľševickú propagandu ako pán Dostál, a to dokonca v legendárnom časopise Nové slovo. Tu sme videli, práve videli, ako sa preona..., ako preonačia členstvo v SZM v diskusii o členstve s aktívnym boľševickým aktivistom za reálneho socializmu koncom 80. rokov.
A ako sa teraz teda budú volať nové ulice, keďže tak veľa sa ich buduje? Napríklad: Jazvečia, Transrodová? Alebo či ulica Ondreja Dostála z oa..., z OKS, alebo ulica Ondreja Dostála zo SZM? Ulica Ondreja Dostála, transrodového spred gymnázia? Dostál street? Alebo Ondreja Dostála, slávneho SaS-kára?
A príklad pána Vojtaššáka si veľmi dobre poznamenal. Je to svätý človek, birmovný otec mojej mamy a naňho mi nikto šahať nebude.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 14:37 - 14:38 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Takže, pán Dostál, je obzvlášť paradoxné, keď vy ako mladý aktívny zväzák Socialistického zväzu mládeže ste publikoval v Novom Slove a boli tam publikovaní aj komunistickí básnici a ľavicoví básnici. Čiže to keby ste vysvetlil, že či teraz nebude môcť byť pomenovaná nejaká ulica, pretože strašne veľa ulíc sa stavá, tých 25, 30-tisíc bytov, čo sa stavá, tak bude treba veľa nových názvov ulíc, no a že či sa ulica nebude môcť volať ulica Laca Novomeského napríklad. Alebo napríklad Miroslava Válka, starého otca to vášho bratislavského primátora. Takže len toľko. Ďakujem. To je veľký paradox.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 10:31 - 10:31 hod.

Stanislav Mizík
Ďakujem za všetky faktické poznámky. Tak, pán Pročko, ja vás má tiež veľmi rád. Nuž, ste herec, komediant, tak vás beriem.
A, pán Osuský, prečo spomínate pána Tisa, keď nepoznáte súvislosti danej udalosti. Preverte si, čo, prečo, kde, kedy, ako.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.9.2020 10:21 - 10:25 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis

Vážené kolegyne a kolegovia, na stole máme návrh poslancov, skupiny poslancov, medzi nimi poslanci Dostál, Osucký..., Osuský, Benčík, Šeliga, Grendel a iní. Títo poslanci chcú zmeniť pamätný deň vzniku prvej Československej republiky na štátny sviatok. Môj názor - sú to práve tí poslanci, ktorí majú zjavný problém stotožniť sa so vznikom samostatného Slovenska. Preto si idealizujú a ostatnému, ostatným ľuďom a národu chcú idealizovať prvú Československú republiku. Ona ale ideálna nebola. A nemala ani nijakú bohvieakú humanistickú tradíciu, ako sa píše v dôvodovej správe.
Boli Slováci za Masaryka štátotvorný národ? Jeden má taký názor, druhý má taký názor. Môj názor je taký, že keď boli, tak iba na papieri. A prečo? Lebo papier veľa znesie. Pittsburská dohoda bola iba na papieri. Čechoslovakistická vláda ju nikdy nerešpektovala, hoci ju podpísal aj samotný Tomáš Garrigue Masaryk. Podkarpatská Rus mala dokonca v ústave z roku 1920 prisľúbenú autonómiu. Tú porušila Československá republika aj rozhodnutie veľmocí, že podmienkou začlenenia Podkarpatskej Rusi do ČSR bude práve autonómia. Českí predstavitelia sa ku Slovákom správali, ako sa správa koloniálny pán ku svojim podriadeným. Snáď nič lepšie necharakterizuje vzťah českých predstaviteľov ku Slovákom ako výrok Tomáša Garriguea Masaryka pre Le Petit Parisien, opakujem to ešte raz, povedal toto: „Niet slovenského národa, to je výmysel maďarskej propagandy.“ Toto povedal slávny Tomáš Garrigue Masaryk, ktorého niektorí obdivujú.
Ďalší príklad spomenula aj moja kolegyňa, Ottův naučný slovník: „Slovensko bude naší koloniální zemí,“ vážení poslanci, ktorí toto chcete schváliť. Vysokoškolskí profesori považovali za prvej Československej republiky slovenčinu za dialekt češtiny, a nie za samostatný spisovný jazyk. Maďari poznali len národ maďarský a českí predstavitelia len národ československý, tí vrcholoví, ktorí to riadili. Nehovorím o českom národe, českí predstavitelia, vážení páni, budúci kritici vo faktických.
Zo Slovenska sa vytvárala akási koloniálna plantáž, prakticky agrárna krajina, ktorej sa hospodárske otrasy zvlášť dotýkali. A centrálna vláda riešila hladové štrajky ako? No riešila ich streľbou ostrými nábojmi do bezbranných ľudí a väznením štrajkujúcich žien a mužov, robotníkov. Slovenské noviny boli cenzurované tak, že niekedy z nich ostal iba nadpis. Slovenskí vlastenci boli zatváraní, medzi nimi aj otec národa Andrej Hlinka.
Nech ma nikto tuná nebude obviňovať, že som proti Čechom. Pomenúvam iba zvrátenú teóriu čechoslovakizmu, s ktorou nesúhlasila aj časť českej politickej scény, a dokonca to tvrdo kritizovali. Potomkovia zastrelených robotníkov či ich rodinných príslušníkov teraz len môžu krútiť hlavou. Časť mojej rodiny je v Kanade, kde odišli práve kvôli biede a prenasledovaniu práve počas tej slávnej prvej Československej republiky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 10:01 - 10:02 hod.

Stanislav Mizík
Ďakujem za slovo. Pán Osuský, vy ste osobný skoro vždy. Vy rád dehonestujete s rétorickým pátosom, hocikedy, aj keď nemusíte. Ako napr. minulý týždeň ste bľabotali niečo o Edelweisse či Wehrmachte, čo ma síce urazilo, ale nenazval som vás vylízaným čechoslovakistom. Vy dokonca fackáte ľudí. Vždy, keď nemáte argumenty, dehonestujete, zosmiešňujete ako váš kolega, ktorému už vadia aj mobily.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 9:39 - 9:40 hod.

Stanislav Mizík
Ďakujem za slovo. Magdaléna, výborne si to zhrnula, aj keď sa ti dostalo zdrvujúcej kritiky. Výborne si dala citát z Ottovho náučného slovníka: „Slovensko bude naší koloniální zemí.“ A ja by som k tomu, k tej citácii citoval slávneho Tomáša Garriquea Masaryka, ktorý pre Le Petit Parisien povedal toto: „Niet slovenského národa, je to výmysel slovenskej propagandy.“
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.9.2020 16:52 - 16:52 hod.

Stanislav Mizík
Pán poslanec, ja som, vy ste hovorili o NATO, ale toto je misia EÚ. Je rozdiel trošku medzi EÚ a NATO, možno v niektorých hlavách je to dokopy. Ďakujem.
Skryt prepis