Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

2.11.2021 o 14:04 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2021 11:48 - 11:50 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Šíbl, hovorili ste dlho, skoro ako Fidel Castro. No hovorili ste veľa, takže len k niektorým veciam.
Povedali ste, prečo by sme mali dodávať drevo do Číny, byť dodávateľom do iných štátov. No ja vám niečo poviem. My vôbec nemusíme vyvážať drevo do cudziny. Prečo sa nespracúva u nás? No preto, lebo všetky vlády, všetky od roku 1989 spôsobili zničenie domácej výroby, domácej produkcie. Hovorím všetky vlády, tak Mečiarove, Slotove, Ľuptákove, Dzurindove, Radičovej, Ficove vlády. Vaša vláda to dorazila, zabila posledný klinec do rakvy slovenskej výroby.
V prvom rade, pán Šíbl, je potrebné podporiť aj dotačne každého jedného výrobcu, ktorý produkuje tovary zo slovenského striebra, to je drevo, a nielen dotovať týchto výrobcov, keď nejakí zvýšili. Ostali ešte, ale aktívne vytvárať nové kapacity na spracovanie tohto slovenského rodinného striebra - dreva. A čo sa týka tých mimovládok, ktoré ste spomínali, tak vám to poviem tvrdšie. Sú to pijavice prisaté na štátny cecok. Konkrétne aj tá vaša, ktorú ste zakladali.
A čo sa týka lykožrúta, tak normálny rozum hovorí, každú kalamitu zlikvidovať okamžite, kým nenastane lykožrútova kalamita, a potom sa samonáletmi vytvorí aj prirodzený les, keď ho tak chcete.
A na záver. Spomínali ste vo svojej rozprave dlhej Európsku úniu a Brusel, no a trošku som sa pousmial. Najvýstižnejšie slová ste nemohli povedať, že aj vtáky majú svoje smernice. No ja už len dodám, že EÚ má aj smernicu 29/58/ES o násadových vajciach.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2021 9:56 - 9:58 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Takáč, tak vám sa zdá, že mimovládky majú taký zámer. No mne sa to nezdá, mne je to jasné. Mne je to úplne jasné! To nie je žiadne zdanie, to je realita. Toto je presne účel mimovládok, urobiť nás závislými, závislými na všetkom, rozvrátiť ekonomiku, teda aj zvyšky slovenskej ekonomiky, zničiť vidiek, spôsobiť čoraz väčší exodus vidieka do miest. Tam sa dajú ľudia aj ľahšie ovládať, tak ekonomicky, ako aj psychicky. Vidno to krásne aj tu v Bratislave, ktorá je plná akýchsi robokopov či zmutovaných transformérov napichaných a s vymletými mozgami. Toto je cieľ mimovládok. A čo je najhoršie, ich cieľ je v konečnom dôsledku zničiť slovenskú štátnosť.
Ale dajte si ruku na srdce, pán Takáč, vaši predchodcovia zo SMER-u, keď vládli a viackrát vládli, štedro dotovali mimovládky, tieto pijavice odporné. Ešte raz. Aj vy ste ich chovali. Vy ste vychovali týchto hadov na svojich prsiach. Ja žijem na vidieku, v lesoch, sám som vlastník lesa a spoluvlastník v urbári a hovorím vám, toto sa nedotkne len tých sedemtisíc ľudí, o ktorých ste vy hovoril. Bude to ďaleko-ďaleko väčšie číslo.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.11.2021 15:09 - 15:10 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Taraba, čo sa týka kúpy tých budov, konkrétne napríklad v Košiciach, viem o tom niečo. Konkrétne viem niečo o budove na Hlavnej ulici, kde sídli Ústavný súd.
Predtým tam bola Východoslovenská galéria a v nej šéfoval istý pán Zuzuľák, ideologický šéf KSČ pre kultúru v Košiciach. Poznám tú budovu až veľmi dobre, aj pivnicu tej budovy poznám. Nejaký čas som si totižto prenajímal celý zadný trakt z tejto budovy. Organizoval som tam výstavy pre výtvarníkov, ktorí nemohli vystavovať počas socializmu. Nuž poznám aj tú rodinu, čo to zreštituovala a bola to veru vec peňazí. Kto dal, oni brali a tu je na vine práve naša vláda, ktorá neuplatnila predkupné právo. To je tá kultúra, čo naša vláda zdevastovala, a tento palác mohol patriť Slovenskej republike.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.11.2021 14:52 - 14:53 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Magdaléna, tu je presný preklad Csemadoku. Je to kultúrny spolok maďarských pracujúcich v Československu. No, teraz na Slovensku.
Pýtala si sa, kde zmizlo pár stotisíc Slovákov od roku 1918 v Maďarsku. No, ja ti poviem, kde zmizli. Keďže dobre poznám všetky národné, nacionalistické, vlastenecké hnutia a strany v Európe a, samozrejme, aj v Maďarsku, tak ti to objasním. Kde sú? Počúvaj. Bývalý šéf Jobbiku Gábor Vona sa volal, kým sa nepremenoval z mena Zázrivecz. Krásne meno slovenské. Prezývali ho Zaza. Alebo László Toroczkai sa pred premenovaním volal László Tóth. Priezvisko Tóth jasne ukazuje a predurčuje, skade prišlo to meno. Z onomastického jazykovedného hľadiska. Alebo Előd Novák, čo bol najprv v Jobbiku a teraz je u Toroczkaia. Előd Novák aj s dĺžňom. No, kde zmizli? Už sú z nich Maďari.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.11.2021 14:38 - 14:39 hod.

Stanislav Mizík
Ďakujem za slovo.
Pán Gyimesi, ave György, tak škaredo ste opäť škatuľkoval na začiatku rozpravy. Tu mám modlitbu ku sv. Michalovi archanjelovi, ktorý spolu s anjelmi premohol satana. Tentoraz nehovorím ironicky žiaden bonmot, ako ste častokrát odo mňa zvyknutý, hovorím úplne vážne. Vidím, že túto modlitbu sa budem musieť modliť viackrát za deň.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.11.2021 14:23 - 14:24 hod.

Stanislav Mizík
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.11.2021 14:16 - 14:17 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
No, Miro, ja som nevyčítal maďarskej vláde nič, asi si zle počúval, naozaj som nič o podpore Maďarska teraz nepovedal, nič, nič, nič. A keď si... a Stanke, keď si ho už spomínal, no ja si myslím, že jemu je až veľmi dobre, však on si žije kdesi v Čechách aj so svojím manželom.
A, Edo, to isté platí, čo som povedal Mirovi, nič som o vláde Maďarska nehovoril, o jej podpore Csemadoku alebo hocijakým Maďarom, koniec koncov nech si podporuje, koho chce, ja podporujem napr. Slovákov vo Vojvodine, urobil som im tam dve knižnice. Takže tak.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.11.2021 14:04 - 14:11 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Vážené kolegyne a kolegovia, táto vláda pod taktovkou Matoviča, a je jedno, či bol premiér a či je teraz minister, zničila Slovenskú republiku. Zničila všetky sféry života. Zničila, absolútne dokatovala a zdehonestovala normálny život. Všetko prevrátila naopak.
A teraz tu máme návrh poslanca Gyimesiho. Týka sa kultúry. Tej kultúry, ktorú táto vláda položila na lopatky. Dala jej KO, dala jej taký knokaut, z ktorého sa bude zotavovať veľmi-preveľmi ťažko. Ak vôbec.
Vážení poslanci, máme tu nový návrh poslanca Gyimesiho. Áno, práve toho Gyimesiho, cez ktorého doplňujúci zákon, návrh, prešla šialená očkovacia lotéria, ktorá bola jeden obrovský a sprostý škandál a bohapusté míňanie peňazí. Máme tu teraz návrh, ktorý dokazuje, že štát asi financie má, keď je tu návrh zákona na financovanie menšinového združenia, jedného spolku, pričom tých spolkov je tu obrovské množstvo. Pritom Fond na podporu kultúry národnostných menšín Kult Minor má po novom predstavovať 8,2 milióna eur ročne, čiže o 200-tisíc viac. Nemal teda Csemadok z čoho čerpať? Nebude mať z čoho čerpať? Nečerpal projektové podpory?
Fond pre kultúru, podporu kultúry národnostných menšín definuje percentuálne prerozdelenie celkového objemu zdrojov v prospech jednotlivých menšín. V prípade maďarskej menšiny je to 53 %. Tak nemá teda z čoho čerpať Csemadok? Chcete povedať, že nečerpal? Žil zo vzduchu?
No nie, nežil zo vzduchu. Organizácie Csemadoku sú štedro financované zo špeciálnych štátnych menšinových fondov práve cez projekty. Všetky kultúrne a osvetové projekty a aktivity Csemadoku sú omnoho lepšie podporované z daní občanov Slovenska ako činnosť Matice slovenskej v prospech štátotvorného národa. Táto je podfinancovaná, bola jej znížená dotácia o 23 %, ale, samozrejme, je vylúčená z grantových schém.
Tentoraz na rozdiel od toho, ako som obyčajne korektný, tak teraz nebudem korektný. Nebudem ani veľmi tolerantný. No a prečo? Pretože nemôžem. Bohapustá drzosť, vaša nafúknutosť, pán Gyimesi, a rafinovaný šovinizmus a farizejskosť prekračuje normy, preráža dno normality. Aký má význam váš návrh, keď je o vás, vašu menšinu postarané ako maličké dieťa v bavlnke. Vaša menšina má veľké, preveľké nadpráva, o ktorých nemôžu menšiny v Maďarsku ani snívať. Máte nadpisy v maďarčine, už budete mať šípové tabule v maďarčine, máte materské školy, stredné školy, ešte aj váš Csemadok je financovaný nad priemer, aj celú, v celoeurópskom kontexte financovania menšinových kultúrnych spolkov. Máte všetko na tácke, lenže sa mi zdá, že vaša pahltnosť je nekonečná.
Pán Gyimesi, keď som išiel druhýkrát do parlamentu, vedel som, že človek musí byť pripravený na to, s kým príde do stretu. Preto som si vyselektoval ľudí, ktorí boli primátormi, starostami, viceprimátormi, poslancami, čerpateľmi európskych fondov, našich dotácií, tiež podnikateľov s nadpriemernými obratmi a ziskami a tiež tých, ktorých rodinní príslušníci už sedeli v predchádzajúcich parlamentoch. A predstavte si, vy ste sa zaradil medzi takých, čo mi spadli dokonca do viacerých kategórií. Vy vlastne aj do všetkých.
Takže teraz fakty. Pán Gyimesi, postupnými krokmi ste sa vďaka svojim stykom a výrobou svojich nepriateľov stal veľmi viditeľná osoba z maďarskej menšiny a na tento váš návrh sa preto treba pozrieť aj z pohľadu takéhoto. Ste strčený všade, kde sa narúša protokol, normálne vzťahy medzi susednými štátmi, v tomto prípade medzi Slovenskom a Maďarskom. Pripomeniem vám vaše rokovanie s maďarským ministrom Szijjártom. Vy ste normálne a na drzovku rokoval s ministrom zahraničných vecí o vnútroštátnych témach Slovenska, okrem iného o dvojitom občianstve. A na drzovku ste dokonca nazval našich bruselských sluhov a otrokov Korčoka a Klusa hungarofóbmi. Váš predok mal kontakty na maďarských komunistických funkcionárov, a to najvyšších, Jánosa Kádára a Károlyho Grósza. Obaja boli poloviční Slováci dokonca. A ajhľa, pokračujete v tradícii. Vy sa vytŕčate pri Orbánovi.
A tie vaše vyjadrenia o tom, že kto nie je Maďar, nemôže ani myslieť ako Maďar, či ten, kto sa prižení do maďarskej komunity, nemôže byť člen maďarskej komunity, potvrdzujú, tieto výroky potvrdzujú váš šovinizmus. A okrem iného to ste teda ale dali kvapky pánovi Maroszovi, čo potajme fotí ľudí v reštauráciách, čo má ženu Maďarku. Chudák, kde on bude patriť?
A práve cez tieto fakty, ktoré som povedal, je potrebné pozerať sa na tento váš návrh. Práve touto optikou.
Vy používate v tomto prípade Csemadok ako falošný štít a baranidlo. Štít, ktorý vám slúži k vašim cieľom. Absolútne vám ušlo, teda naschvál vám ušlo, že Csemadok je financovaný veľmi dobre, dostatočne, až veľmi dobre. Kultúru vaša vláda, vláda, v ktorej ste aj vy, šovinista a oportunista, pán Gyimesi, súčasťou, zničila. Táto kultúra bola zničená. Zničila a zdehonestovala všetko dobré, čo tu po komunistoch a ich darebáckych nasledovníkoch ostalo. Ešte aj tie malé odrobinky dobrého ste zničili.
Vy ste tu konkrétne sedel ako akýsi démon, keď Matovič zavádzal šialenú lotériu a vy ste ju obhajoval, vy ste bol jeho komplic. Vy ste bol súčasťou lotroviny, ktorá nemá v stredoeurópskom kontexte obdobu. Vyhadzovali ste neuveriteľné financie na naozaj, poviem tak tvrdo, retardovanú nuansu, ktorú ste spichli s Matovičom. Vaša vláda okradla Slovákov, Maďarov, Rusínov, ešte aj Cigánov okradla, keby tu boli Eskimáci či Masajovia, aj tých by ste obrali o peniaze, slobodu a práva. Teraz vaša vláda obsekáva Maticu a vy chcete ďalšie nadpráva jednému spolku. Ale kde sú desiatky ďalších spolkov, tak slovenských ako maďarských, rusínskych, českých?
Pán Gyimesi, keď existuje iredenta a piata kolóna, tak ste to vy, tu sedíte vedľa mňa.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.11.2021 10:40 - 10:55 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Rasťo, veľmi dobre si to analyzoval, par excellence. Táto situácia a tie fakty, ktoré si predniesol, mi pripomínajú proces, ktorý prebehol v Sudetoch pred druhou svetovou vojnou. Ja naozaj vidím niektoré styčné body medzi Gyulom Bárdosom a Konradom Heinleinom, toho nemeckého iredentistu, ktorému sa spolu s jeho stranou zachcelo späť do ríše.
Pánovi Gyimesimu som minule pripomenul veľkú slávu, keď prišiel Horthy na bielom koni do Košíc. No tá sláva skončila veľmi rýchlo a Košice onedlho boli posiate heslami Minden drága, vissza Prága. Tudom?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.11.2021 10:10 - 10:25 hod.

Stanislav Mizík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Blanár, áno, je to tak. Pán Gyimesi je všade, kde sa narúša protokol, normálne vzťahy medzi štátmi. Viď jeho stretnutia s maďarským ministrom Szijjártóm o dvojitom občianstve, obídenie tradície pri stretnutí s Orbánom. Áno, tento návrh je škandál, je to pripaľovanie pahreby, ktorá bola vyhasnutá. Tento tu, poslanec Gyimesi, je slon v porceláne a rozdúchava cez tento návrh nevraživosť. Viacej o tom poviem v rozprave.
Ďakujem.
Skryt prepis