Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

14.7.2020 o 17:50 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 17:58 - 17:59 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
V prvom rade sa chcem všetkým poďakovať za ich faktické poznámky. Začnem s pánom Sujom.
Áno, súhlasím, ale veď od toho tu bude tá polícia, ktorá práve v spolupráci ohodnotí, či to zviera bolo týrané alebo nie, či to jednoducho bol iba nejaký kolaps, ktorý nemal vzniknúť. Tak, samozrejme, tá polícia usúdi, že to bola iba náhoda alebo to bola prirodzená vlastnosť tých psov. Ale súhlasím s vami, môžeme, príďte, navrhnime nejaké pozmeňováky k tomuto zákonu, ja sa rád tejto diskusie zúčastním, diskutujme, pripravme a to ďalej posunieme, budem len rád.
A ja súhlasím aj s pánom Svrčekom. Ja som rád, že tento zákon vznikol, vznikol aj v spolupráci s veterinármi a útulkami.
Samozrejme, ďakujem aj pani Kozelovej, ja som taktiež členom útulku, kde sme denne prijímali desiatky žiadostí o pomoc, kde nám volali ľudia, kde častokrát, ako bolo spomínané, mal pes zaťatú sekeru, mačka mala odrezanú nohu, vypálené oči a tak ďalej. Je to inak bežná prax, ktorá sa používa. A to týranie je. Nie je to napríklad, ak sa dvaja psi stretnú a sa medzi sebou požerú. Jednoducho to tá polícia určí, že to tak nie je.
A asi takto v krátkosti a ešte raz všetkým ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 14.7.2020 17:50 - 17:53 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Vážení poslanci, momentálny zákon ohľadne ochrany zvierat na Slovensku je veľmi slabý. V minulom období sa prijal zákon, podľa ktorého zviera nie je vecou. V našej legislatíve je zviera živou bytosťou, no ani to neodradilo mnohých hulvátov k nehanebným činom týrania zvierat.
Organizácia zvierací ombudsman prijala za minulý rok viac ako 400 podnetov o týraní zvierat. Viacero bolo závažných. Za posledných šesť rokov bolo odsúdených len sedem ľudí za týranie zvierat na Slovensku a za zanedbanie starostlivosti nula. Je to žalostne málo na to, koľko skutočne týraných zvierat bolo a koľko z nich, týraných, neprežilo. Útulky a organizácie však vedia, že počet odsúdených za týranie zvierat nezodpovedá skutočnosti, pretože so zvieratami pracujú každý deň a každý deň riešia desiatky podnetov a problémov, častokrát vo svojom voľnom čase a dokonca zadarmo.
Týranie zvierat tu máme teda denne napriek tomu, že zviera v našej legislatíve nie je vec. Zdá sa však, že naša spoločnosť stále nedozrela k tomu, aby zviera považovala za viac ako len nejakú nepodstatnú vec, do ktorej si môžeme kedykoľvek udrieť, poliať ju benzínom a zapáliť, napchať do nej petardy, či ju ťahať priviazanú za auto. Je to veľmi smutné. Zviera však dýcha a má srdce. Zviera prejavuje radosť aj smútok. Zviera myslí, vníma, vidí a počuje. Preto by týranie zvierat malo byť naozaj prísnejšie a trestané. A verím, že touto novelou zákona sa docieli len to, aby každý, kto vykonal utrpenie na zvierati, bol za to aj príslušne potrestaný, pretože tak to má byť a tak je to správne. A nielen pokutovaný.
Verím, že vo vzťahu k zvieratám pôjdeme ešte ďalej a v najbližšej dobe sprísnime držanie zvierat na reťaziach či zastavíme nelegálne množiarne psov či mačiek. Vzťah našej spoločnosti k zvieratám hovorí veľa o tom, ako sme ako spoločnosť vyspelá, či sme spoločnosť vyspelá, alebo nevyspelá. Netreba zabúdať aj, čo hovorí prax. Na základe mnohých prípadov sa totiž ukazuje, že človek, ktorý počas života ublíži zvieraťu, dokáže ublížiť bez problémov aj človeku. A toto si treba pamätať.
A zároveň možno aj tak na záver by som povedal, ja som podporil zákon o ochrane detí a podporím každý, ktorý taký bude, ale zároveň podporím aj zákon, ktorý bude chrániť zvieratá, pretože tak to má byť.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 15:06 - 15:07 hod.

Tomáš Šudík
Ďakujem za slovo. Ja by som ti, Peťo, len chcel poďakovať, že tvoje názory sú vždy na strane zdravého a racionálneho rozumu a nie na strane populizmu, ako tu môžme často počúvať. A my musíme chrániť práve tých zodpovedných ľudí, ktorí sú zodpovední, aby na nich tí nezodpovední nedoplácali. Takže ja tento návrh určite podporím a som ešte raz rád, že si takto dobre argumentačne vystúpil v tejto rozprave.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.7.2020 12:42 - 12:44 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Martin, ja by som aj touto cestou chcel poďakovať za tvoje vystúpenie v rozprave, pretože podľa mňa tento zákon je veľmi skvelý boj; veľmi skvelý krok v boji proti hazardu a určite má zmysel bojovať proti herniam, hoci nevieme do budúcnosti presne teraz povedať, že aký výsledok príde po tomto zákone. Ale ja snáď verím, že tento výsledok bude pozitívny.
Ja možno aj z takých vlastných skúseností, bohužiaľ, tých smutných, moji traja kamaráti počas života spáchali samovraždu hlavne kvôli tomu, že veľa času trávili v herni a ich finančné prostriedky si napožičiavali a mali obrovské záväzky, čo ich viedlo už k samovražde, pretože ich nedokázali splácať a nechali po sebe len svoje manželky a deti a tie hypotéky, ktoré ostali. Takže ja si myslím, že s kasínami a herňami sa spája len smutný príbeh a je na čase pomaličky, pomaličky s nimi skoncovať, či pomaličky v tejto prvej časti, v herniach v mestách, ale možno v budúcnosti aj s tou ich online formou, pretože veľa ľudí sa práve z tejto formy neskôr presunie na tú online formu. A verím, že v budúcnosti zákony budú obmedzovať aj takýto hazard. Tak verím, že sa nám to podarí a budeme práve týmito zákonmi chrániť ľudí, ktorí by si v budúcnosti mohli siahnuť na život.
Ďakujem krásne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 16:45 - 16:46 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som iba touto cestou chcel poďakovať pánovi predrečníkovi za jeho názor a podporu nášho návrhu, pretože návrh OĽANO nikoho neobmedzuje. Práveže tento návrh len ľuďom pomáha. A príde mi to, že poslanci, ktorí tento návrh kritizujú, ho možno ani nečítali, pretože častokrát o ňom šíria nepravdivé informácie.
A neviem, čo je zlé na tom, ak chceme pomáhať zdravotne ťažko znevýhodneným deťom napríklad. Čo je na tom také zlé, že sa proti tomu bojuje? Práve títo ľudia si našu pomoc zaslúžia. A mám aj množstvo kolegov, kamarátov, ktorí sú liberáli, ale aj konzervatívci, a všetci mi povedali, že to znenie, ktoré predložilo OĽANO, je skvelý zákon a mali by ho podporiť všetci a sa s ním sami aj liberáli častokrát stotožňujú.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 15:33 - 15:34 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým svojim kolegom za ich vystúpenia a podporu, zároveň by som chcel ešte raz poďakovať aj pánovi Kuriakovi, ktorý ako bývalý podnikateľ taktiež zhodnotil, ako vlastne tie kontroly prebiehali a prečo je, ako tie kontroly prebiehali a prečo tak často dávali pokutu. Jednoducho podľa mňa množstvo podnikateľov, ktorí na Slovensku aj tí malí podnikali, pochopili, že jednoducho ak popri svojej podnikateľskej činnosti aj kritizovali vtedajšiu vládu, tak nejaký okresný predseda vtedajšej vlády zavolal napríklad na úrad verejného zdravotníctva, tak počuj, Anča, ta on si tam ide otvárať nejakú prevádzku, no ta mu príď až na 30. deň. 30 dní pri..., môžeš spísať nejaké povolenie a takto prebiehalo. Takto častokrát tieto kontrolné subjekty sa snažili po ponoriť všetkých podnikateľov, ktorí chceli slušne podnikať.
Ja si myslím, že aj týmto sčasti obmedzíme nejakú tú politizáciu v týchto podnikoch, aby takto nedávali ďalej tie pokuty.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.7.2020 15:21 - 15:27 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem krásne. Pozdravujem. Vážený pán minister, vážení páni poslanci, dovoľte mi, aby som sa takto v krátkosti vyjadril k návrhom, ktoré majú zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku. Som v Národnej rade síce nováčik, ale nemyslím, že v histórii slovenského parlamentu sa predkladal takýto geniálny zákon, ktorý zlepší podnikateľské prostredie na Slovensku, čo veľmi kvitujem, a za to ďakujem aj pánovi Sulíkovi. Mnoho nielen mladých ľudí s dobrým podnikateľským nápadom je znechutených z toho, že na úradoch strávia hodiny, kým si vybavia všetky potrebné náležitosti, dokonca až mesiace, kým majú všetky papiere, nálepky, výkazy, zmluvy, poriadky v poriadku a prejde mesiac, aby mohli konečne začať podnikať.
Kým si noví podnikatelia preštudujú, aké majú mať kde nálepky, aké majú mať rozmery tieto nálepky, záznamy, čo majú byť, a kde majú byť vyvesené, v akej farbe, veľkosti, ako napísané a podobne, tak ich mnohých tá zodpovednosť nedostať pokutu vystraší. Táto zbytočná byrokracia len znechutí malého podnikateľa otvoriť si svoj biznis, a už keď ho otvorí, tak po prvej či druhej pokute za nejakú nenalepenú nálepku v zlom rozmere, napríklad namiesto 15 cm na 4 s rozmerom 15 cm na 3, alebo za neurobenie nejakého správneho záznamu prevádzku často zatvorí a podnikanie týmto skončí, pretože také drobnosti a hlúposti častokrát vedú k zatvoreniu prevádzok hlavne u malých podnikateľov.
Cítim to hlavne v menej vyspelých častiach Slovenska, hlavne na východnom Slovensku, kedy mladí ľudia s chuťou podnikať nemajú dostatok finančných prostriedkov na to, aby si mohli ešte platiť externé právne služby, ktoré im častokrát vypracovávajú rôzne poriadky, reklamačné poriadky, obchodné poriadky, aby mohli úspešne podnikať. Je to veľký problém, ktorý mladých ľudí demotivuje podnikať na Slovensku, pretože sa nevedia častokrát pohnúť a nevedia sa nikde uchopiť. Slovensko je naozaj jeden z najbyrokratickejších štátov a je to úplne nezmyselné.
V týchto dňoch, v čase COVID-19 sme videli, čo drží našu ekonomiku nad vodou - podnikatelia. Teraz keby sme si predstavili, že by sme zatvorili všetky prevádzky a firmy hoci len na týždeň, spôsobilo by to miliónové škody na ekonomike, a to si dovoliť nemôžeme. Mali by sme preto podnikateľom, myslím, tých slušných podnikateľov, poctivých podnikateľov, ktorí nevykorisťujú ľudí nízkymi mzdami, kým oni si stavajú honosné vily, vychádzať v ústrety a pomáhať im, ako sa len dá.
Veľmi sa mi páči krok, ktorý má viesť k tomu, aby Slovenská obchodná inšpekcia hneď pri prvej kontrole nedávala podnikateľom pokuty, ale upozornila ich na ich nedostatky, pretože pokuta za nejakú malú somarinu, ktorou sa prejaví podnikateľ, je podľa mňa častokrát nezmyselné a je to častokrát len šikana kontrolórov.
Taktiež ma teší, že v budúcnosti si budú môcť zamestnanci vybrať, či chcú gastrolístky, alebo reálne peniaze na svoj účet, pretože gastrolístky je len ďalší podvod za roky vlády SMER-u, ktorý tu vznikol, a nikdy s tým nič nechceli urobiť. Alebo ďalej, úrady verejného zdravotníctva pokiaľ vykonajú kontrolu. Dokonca ľudia, ktorí častokrát kritizovali SMER a si chceli otvoriť nejakú prevádzku potravín alebo podobne, tak čakali 30 dní, pokiaľ tam tá vlastne kontrola príde, a potom čakali ešte 30 dní na vydanie rozhodnutia. Tu kolegovia zo SMER-u smejú, ale je to pravda.
Drahí poslanci, ja som nedávno aj obhajoval svoju bakalársku prácu, kde som hodnotil podnikateľské prostredie vo vybraných krajinách, Slovensko a Vyšehradskej štvorky, a porovnával ho v celej Vyšehradskej štvorke. Dopadli sme úplne katastrofálne. Vo všetkých indexoch sme skončili medzi poslednými spolu s Maďarskom. Je to katastrofa, aké tu za roky bolo podnikateľské prostredie. Vymýšľali ste tu, čo idete všetko meniť, ako chcete podnikateľskému prostrediu pomôcť, no keď sme robili výskumy, expertízy, všetko končili, vždy sme skončili na posledných miestach. Hlavný problém bola byrokracia a tak ďalej.
Jedno, na čo by sme si fakt, fakt mali dávať pozor je to, aby sme neurobili opatrenia, ktoré zhoršia kvalitu potravín na slovenských regáloch, hlavne mäsa a mlieka. Vážení poslanci, urobme si zo Slovenska krajinu, kde nebude trestom podnikať a kde nebude podnikateľ bičovaný úradníkmi, ale práve títo úradníci mu budú pomáhať. A mu pomôžu v jeho podnikateľskej činnosti, pretože títo malí podnikatelia častokrát, o ktorých som spomínal, sú najväčším ťahačom našej ekonomiky. Ale, samozrejme, keď som si čítal to, návrh zákona, našiel som tam aj menší nedostatok, na základe ktorého som sa rozhodol pripraviť svoj pozmeňujúci a doplňujúci návrh, v ktorom navrhujem čl. 1 vypustiť, doterajšie články sa primerane prečíslujú a navrhujem o bode 1 zo spoločnej správy vyňať a hlasovať osobitne. Poskytnem vám aj svoje odôvodnenie.
Nie je zrejmé, či by dodatočná montáž stavieb elektronických komunikačných sietí nemala podliehať ani ohláseniu, keďže neraz na komunálnej úrovni vyvoláva pochybnosti a spory medzi tretími osobami, ktoré sú dotknuté takouto dodatočnou montážou, pričom v zmysle návrhu stavebný úrad nemal dokonca ani prehľad o tom, že sa takáto montáž udiala. Odhliadnuc od sťaženia možnosti nápravy nežiaduceho stavu, nejde totiž len o montáž, o nosné konštrukčné stavby, ale napríklad aj o vzhľad domu či budovy, rušenia okolitých vlastníkov bytov či domov.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 18:38 - 18:39 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán kolega Žiga, dajte si ruku na srdce a povedzte na rovinu, my máme problém pomôcť podnikateľom na Slovensku. Pretože toto vy robíte. Toto celú dobu vy robíte.
Dané podnikateľské kilečko pomôže podnikateľom viac ako celá politika strany SMER za posledných 12 rokov. Ja viem, že doteraz sa tvorili len zákony, ktoré by boli blízke pre firmy a podnikateľov blízkych strane SMER, ale tomu je koniec. Podnikateľské prostredie na Slovensku patrí k jedným z najhorších v celej Európskej únii a to je katastrofa. Konečne nechajte robiť ľudí, ktorí sa tomu rozumejú a chcejú zlepšiť to podnikateľské prostredie na Slovensku.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 4.6.2020 14:45 - 14:45 hod.

Tomáš Šudík
Ďakujem za slovo. Kríza sa dotkla aj samospráv a ja zároveň ako aj mestský poslanec by som sa vás chcel opýtať, ako ministerstvo financií vie pomôcť samosprávam v tomto čase.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis
 

4.6.2020 14:25 - 14:25 hod.

Tomáš Šudík
Nenadávam... Aha. (Smiech v sále.) Ďakujem za slovo. Chcel by som sa opýtať pána..., pána ministra Mičovského, keď hovoril, že našiel rezort skorumpovaný, koľko podal trestných oznámení na svojich predchodcov. Alebo vlastne v prípadoch, kde tú korupciu našiel.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis