Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.2.2021 o 19:20 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.2.2021 19:20 - 19:20 hod.

Tomáš Šudík
Jožino, ja ďakujem za tvoj kultivovaný prejav a možno aj týmto by mohli občania vidieť, keď tu raz naša opozícia po nás kričala, že sme magori a, v úvodzovkách, debili a sa nevieme správať, tak aby to reálne videli, že aj od nás idú tie kultivované prejavy a že sme slušní ľudia a nie to, čo z nás vykresľuje tá opozícia. Takže ďakujem ti a tvoj prejav bol, myslím, že aj celkom emotívny a veľmi dobrý.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.2.2021 19:11 - 19:12 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Chcel by som všetkým kolegom poďakovať za ich faktické poznámky, ktoré na mňa smerovali. Je mi ľúto, že nás tu je v pléne práve takto málo a si neprišli kolegovia vypočuť ani prejavy poslancov Národnej rady. Ešte bude za mnou pokračovať môj kolega, čož je veľmi smutné, že takto poslanci odchádzajú z pléna a zrazu chcejú robiť predčasné voľby a ani tu nesedí z nich väčšina, tak ako by tu potom vlastne sedeli? A som rád, že aj kolegovia sa so mnou zhodli na tom, že voľby predčasné nemajú žiaden zmysel, pretože v súčasnosti podľa preferencií nie je možnosť, ak HLAS so SMER-om nepôjde s ĽSNS, aby vznikla nejaká koalícia. Jednoducho sa to nedá a nedá.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.2.2021 19:03 - 19:09 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, máme pred sebou predloženú zmenu ústavného zákona. V prvom rade by som chcel povedať, že voľby sa uskutočnili minulý rok a stáli nás skoro 15 miliónov. Tieto, ak by sa uskutočnili ďalšie, stáli by ďalších 15 miliónov z daní našich občanov. A teraz som si pripravil pár otázok na to, či naozaj do tých volieb potrebujeme ísť.
Moja prvá taká zásadná otázka je, že s kým vlastne strana HLAS chce a má záujem vládnuť? Ak si pozrieme súčasné preferencie a prieskumy, tak môžme z toho usúdiť, že jediný ich potencionálny koaličný partner je strana SMER – SD. S touto stranou nikdy nezostavia potrebnú väčšinu.
Ďalšie politické strany v súčasnej koalícii podľa mňa nemajú žiaden záujem participovať a spolupracovať so stranou HLAS, pretože už z minulosti vedia, že kto bude spolupracovať so SMER-om alebo SMER-om č. 2, upadne, tak ako upadla strana SIEŤ a upadla strana MOST – HÍD. Jednoducho táto spolupráca sa nevypláca. Teda ja nevidím logický dôvod, aká koalícia môže vládnuť. Teraz čo? Budú voľby, nespraví sa žiadna väčšina a kto bude pri moci? Budú ďalšie voľby? Ďalšie, ďalšie? Jednoducho súčasné politické prieskumy ukazujú to, že iná možnosť nie je.
Ak som si pozrel, ak som si pozrel prieskum politickej strany, teda nie politickej strany, ale agentúry VOX politico, tak tá píše, že 38 % ľudí by sa zúčastnilo týchto predčasných volieb. Niekto sa smeje z tejto agentúry, ale môžme vedieť, že pri posledných voľbách presne celkom odhadla výsledky, ako to reálne tieto voľby skončili.
Ďalej, keď budem pokračovať, ako chce HLAS vládnuť, keď už teraz je tento klub rozbitý? Pána Žigu vyšetrujú, zároveň potom sa druhý člen tejto strany pýta poslancov koaličných, že kedy už zavrete toho nášho kolegu, pretože už máme problémy. Tak to je výborná spolupráca v tomto klube!
Budem ďalej pokračovať. Ak si to položíme na misku váh, povedzme si, samozrejme, aj táto vláda urobila množstvo chýb. Sú to hlavne komunikačné chyby, s tým sa všetci zhodneme. Ale ako som to spomínal aj včera, ak si dáme na misku váh komunikačné chyby súčasnej vlády a korupčné, ktoré boli za bývalej vlády pod vedením Roberta Fica, tak čo vyhrá? Ľudia si vyberú tie komunikačné chyby alebo tie korupčné? Je to veľmi zásadná otázka.
Ďalej, protesty sa spomínali. Podľa mňa protesty sa dejú v celej Európe. V celej Európe. Mám kolegov v Anglicku, ktoré vlastne odišlo z Európskej únie, v Rakúsku, v každej krajine sú každý deň protesty. Každý deň. Tak nielen na Slovensku. Jednoducho žijeme konzumný spôsob života a obmedzovanie ľudí trápi. Či by ste boli pri vláde vy, taktiež by boli tie protesty, pretože by ste nejaké obmedzenia museli prijať, jednoducho museli, iná možnosť by nebola. Ak by ste nechali ľudí doma, automaticky by išli protestovať. To, že jak sa dostanete k moci vy, tak to neznamená to, že obmedzenia skončia. Povedzte si pravdu.
Takže to je ten dôvod, prečo ja nemôžem hlasovať za, pretože to je iba populistický marketing, ktorý nič nezmení. Nemáte s kým vládnuť podľa prieskumu. Jednoducho takáto šanca nie je. Protesty sú v celej Európe.
Včera sa častokrát spomínalo, že sme znova najhorší v boji proti pandémii. V Čechách, ktoré je dvojnásobne väčšie ako Slovensko, zomrelo 15-tisíc ľudí. Je to o 10-tisíc viac. Tak kto povie, sme najhorší, by si mal zopakovať asi základnú školu, pretože počty nebola určite jeho silná stránka.
Samozrejme, všetci asi vieme, že nebudeme sa na to hrať, že daný zákon určite neprejde cez plénum. Rátam, že začnete zbierať podpisy na to referendum a, samozrejme, ak zozbierate podpisy, to referendum bude a ľudia sa vyjadria v tomto referende, že by táto vláda mala padnúť a by nemala pokračovať. Ja, samozrejme, zahlasujem za, pretože ja si ctím všetkých ľudí a ako sa ľudia rozhodnú. Ale momentálne nevidím dôvod na to, aby som podporil nezmyselný návrh na skrátenie, na skrátenie tohto obdobia. Pretože pripomienky, ktoré som k tomu mal, som už povedal.
Tak možno v krátkosti toľko, mal som toho viac, ale nebudem zbytočne zdržiavať a už som aj tak rozprával asi pridlho. Tak v krátkosti. Verím, že daný návrh neprejde, asi aj kolegovia zo strany HLAS si uvedomia, že iná možnosť nie je a nebudeme takto zbytočne plytvať peniazmi daňových poplatníkov, pretože oni by to nerobili inak, ako to robíme my.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2021 18:32 - 18:34 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja by som možno doplnil kolegu, že o zákone o trestnoprávnej zodpovednosti, tak ten už je skoro pripravený a bude predložený do Národnej rady. A to je možno aj dôvod, prečo sa snaží opozícia prísť s nejakým referendom alebo s predčasnými voľbami, lebo možno sa toho zákona práve bojí.
A zároveň ste hovorili znova, že sme najhorší v boji s COVID-om. Aj to znova pripomeniem. K dnešnému dňu v Čechách majú 16,5-tisíc mŕtvych, na Slovensku 4 800. Šestnásť a pol tisíc je viacej ako 4 800. A jak to prepočítate na veľkosť krajiny, na počet obyvateľov, tak, prosím, neklamte. Oveľa viac krajín má horšie výsledky ako Slovensko, a to aj napriek tomu, že naše zdravotníctvo je v katastrofálnom stave.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2021 16:39 - 16:41 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Juraj, ďakujem za tvoje vystúpenie, ja sa s ním plne stotožňujem a som presvedčený aj s tebou súhlasím, že áno, táto vláda má množstvo komunikačných chýb. Je to, bohužiaľ, tak. Ale ak si dám na misku váh komunikačné chyby tejto vlády a všetky korupčné kauzy, ktoré mala bývalá vláda, tak to sa asi ani nedá porovnávať.
A to, že máme obrovské množstvo mŕtvych ľudí v nemocniciach, ja niekedy nerozumiem, ako niekto to môže povedať. Veď kto bol roky, z ktorej vlády bol minister zdravotníctva, v akom stave sú tie nemocnice, choďte za tými lekármi a sestrami, v akom stave to všetko ostalo. Aj preto, to je ten následok, prečo máme toľkých mŕtvych ľudí v nemocniciach.
A to, že tu nejaká opozícia začne rozprávať, že sme najhorší v počte mŕtvych ľudí. Ja som si teraz pozrel štatistiku, tak v Čechách zomrelo 16,5-tisíc ľudí, na Slovensku 4 900. Tak kto toto tvrdí, by sa mal asi vrátiť do strednej alebo do základnej školy, pretože asi počty mu veľmi nejdú.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 15:12 - 15:13 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak, pán Kočiš, viete, ono je to tak. Ak nejaký návrh dáte, tak ho treba ísť najprv možno skúsiť aj odkonzultovať s príslušným ministrom, či na to financie v tom balíčku sú alebo nie sú. Pretože všetko niečo stojí. A každý si vie prísť, chce byť za populárneho, pekného, nasľubuje ľuďom veci, na ktoré peniaze nie sú. Tak to jednoducho nejde. Ale choďte, navštívte pána ministra, že máte taký a takýto návrh, sú v rozpočte na to pripravené peniaze? Pretože vy tu prídete, máte prepočítané, si strelíte a v rozpočte sa peniaze nenachádzajú. Pre mňa je to dosť také populistické. Alebo si dajte ruku na srdce. My tu môžme tiež sľubovať hory-doly, ale ak na to nie sú peniaze, ako to zrealizujeme? Toľko v krátkosti. Ďakujem. (Potlesk jedného poslanca.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 8.12.2020 15:03 - 15:08 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Vážený predsedajúci, milí poslanci, dovolil som sa prihlásiť sa do tejto rozpravy k tomuto bodu z viacerých dôvodov. Ten prvý a hlavný dôvod je ten, že oceňujem tento návrh zákona, ktorý má asi za cieľ finančne podporiť budúce matky a podporiť tak pôrodnosť na Slovensku, ktorá je v súčasnosti veľmi nízka. Asi nikomu nešiel fakt, že na Slovensku sa rodí naozaj málo detí a, naopak, podiel seniorov prudko narastá. To spôsobuje, starnutie obyvateľstva a s tým spojené finančné ťažkosti celého štátu. Preto by som, by našou maximálnou prioritou, aby sme s podobnými zákonmi podporovali pôrodnosť na Slovensku. Som veľmi rád, že je to aj prioritou nášho hnutia OĽANO.
Druhým dôvodom, pre ktorý som prihlásil do tejto rozpravy, je fakt, že chcem upriamiť pozornosť na daný návrh, pretože sa mi zdá, že mnohí poslanci nepostrehli, o čo tu vlastne ide. Ide hlavne o poslancov, ktorí hovoria o tejto vláde a vládnych poslancoch, že sme sociálne netvory a že na Slovensku je nesociálna vláda, ktorá všetko ruší a ničí. Ale nie je to tak. Táto vláda myslí na tých najzraniteľnejších. Nebudem už hovoriť o tom, že na rozdiel od vlád SMER-u práve táto vláda Igora Matoviča ide dať seniorom na konci tohto roku ten 13. dôchodok, ktorý od roku 2010 sľubovala strana SMER. Alebo o to, že sa snažíme zjednodušiť podmienky na výstavbu nájomných bytov, či o regulovanie hazardu, ktorý systematicky ničí naše rodiny.
Aj tento návrh o sociálnom poistení alebo, ak chcete, o tehotenskej dávke je dôkazom, že vláda Igora Matoviča je sociálnou vládou, a môžte hovoriť hocičo, že nie je mysliaca na tých, ktorí to potrebujú, ktorá, a to je to najdôležitejšie, aj v časoch jednej z najväčších kríz za posledných 100 rokov, kedy naozaj nemáme dostatok finančných prostriedkov pomaly ani na správu štátu, je schopná nájsť dostatok financií na to, aby pomohla rodinám na Slovensku, a to aj napriek tomu, že bývalé vlády nevytvárali v ekonomických dobrých časoch žiadne rezervné balíky, ale, naopak, našu republiku a obyvateľov zadlžovali a zadlžovali.
Chcem sa takto spred rečníckeho pultu opýtať vás, pánov za SMER a SMER 2, ktorí tu ani v podstate nesedíte, ako sa vy ľudia s 10-tisícovými mobilmi a hodinkami či drahými majetkami vôbec opovažujete o tejto vláde tvrdiť a o týchto poslancoch, že sme sociálne netvory a podobné žvásty? Ani jeden z týchto poslancov tu nie je milionár ako vaše skupinky. A kto tu je sociálny netvor? Vy, ktorí ste mali, ktorí ste vlastne ani nemali silu ani odvahu za ekonomických časoch (časov, pozn. red.) niečo spraviť pre tie tehotné ženy. O 13. dôchodkoch ste iba rozprávali, nebyť volieb a toho, že si potrebujete udržať vašu beztrestnosť, tak aby ľuďom nepriniesli nič.
Musel som to spomenúť, lebo vaše slová absolútne nezodpovedajú tomu, čo robia ministri či vládni poslanci. Hlboko klamete a si to konečne uvedomte.
Prorodinná politika je pre OĽANO, ako som spomínal, dôležitou a veľkou prioritou. Zavádzame nový druh nemocenskej dávky, tzv. tehotenské. Tehotné mamičky tak už počas tehotenstva dostanú od štátu podporu napríklad na ošatenie či stravu. Taktiež ma teší, že nárok na dávku budú mať aj tehotné študentky.
Teší ma tento návrh zákona a som rád, že je tento návrh predložený, a veľmi ma teší, že sme našli potrebnú finančnú podporu k tomuto zákonu.
Ďakujem vám všetkým za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 3.12.2020 14:13 - 14:14 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, ja sa ešte chcem opýtať, či náhodou ministerstvo nerozmýšľalo nad tým, aby poskytlo nejaké dotácie na ochranu oviec. Tým pádom to znamená na kúpu ohradenia a podobne, aby tie ovce mohli byť viacej chránené.
Alebo pri strieľaný vlkov, či sa nepremýšľalo o nejakom území, že to znamená, že v lokalitách, kde je viacero prípadov útokov vlka na stádo oviec, hej, aby sa to takto riešilo podľa regiónov, že kde by tie kvóty boli a kde nie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 14:34 - 14:34 hod.

Tomáš Šudík
Ďakujem za vašu odpoveď. Ja som sa to pýtal hlavne preto, pretože ma oslovili podnikatelia, ktorí komunikovali so zamestnancom, im schválili príspevok, príspevok im prišiel a potom ten príspevok museli už naspäť vrátiť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 10:56 - 10:57 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja budem veľmi stručný. Ja by som iba potvrdil, že ja medzi bežných ľudí chodím, dokonca mám aj kanceláriu vo svojom rodnom meste, v Humennom, kde za mnou chodia pravidelne občania, samozrejme, ak to epidemiologická situácia povoľuje. Ale nuž ľudia sa mi chodia sťažovať do kancelárie na tú nespravodlivosť a korupciu, ktorá dlhé roky Slovenskom viedla. To si, to je pravda, čo sa chodia ľudia sťažovať, že aké boli časy, kde boli časy, že existujú iba naši ľudia a ostatní ľudia boli úplne ukradnutí. Na toto sa mi ľudia chodia sťažovať. A mňa to skôr trápi, že ak by tát..., ak bývalá vláda fungovala tak, ako mala, tak sme tu mohli mať desaťnásobne lepšie sociálne balíčky, aké ste zanechali našej vláde.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis