Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2021 o 14:38 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 16:26 - 16:28 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja úplne stručne. Tak na ohľadne tých salašov, ako sme rozprávali, tých salašníckych a pastierskych psov, my sme to komunikovali so združením chovateľov oviec a kôz, ktorí sa o to starajú, a je to presne takáto definícia, majú tam salašnícke a pastierske psy, ktoré sú vo výnimke, ak by sme túto výnimku nedali, tak automaticky by ten pes nevedel chrániť to stádo, pretože ako mi povedali, tak ten pes je nacvičený, že ak behá, tak to stádo chráni, ak je uvoľnený, ak ho nakoniec potom zavrú nato, tak je to čas, kedy odpočíva. Tak tam sú tieto psy takto zaužívané a je to po dohode so združením. Ja som viedol k tomuto zákonu množstvo odborných diskusií, kde sme si volali rôzne občianske združenia a chovateľov, aby sme čo najmenej uškodili ľuďom, ktorí to robia spravodlivo a tých psov netýrajú.
Áno, psov je v útulku veľa, pretože nefunguje legislatíva a pretože nemáme vytvorené podmienky na to, aby nemohol mať psa ktokoľvek, a to je ten hlavný problém, tak si na tom aj vieme povedať.
A do rómskych osád chodím, vám poviem popravde, ešte predtým, ako som vstúpil do národnej politiky, som členom Gréckokatolíckej charity v Humennom, máme osadu Podskalku, robíme tam rôzne podujatia, pomáhame týmto ľuďom, mládežníckeho parlamentu, kde robíme rôzne akcie pre týchto ľudí. Ja mám množstvo kamarátov práve z týchto rómskych osád, rómskych komunít, komunikujem s nimi, tak teda mne sú tie rómske osady veľmi blízke, mám tam množstvo kamarátov a nemám sa tam problém s kýmkoľvek porozprávať, s kýmkoľvek tam zájsť aj na kávu do miestneho baru alebo krčmy na pivo, takže ja s rómskymi osadami nemám žiaden problém a viem, aké problémy ich trápia, hoci tu napríklad v Humennom považujem, že tam až také veľké problémy nie sú, ale viem, že niekde v ostatných osadách sú problémy väčšie, ak pôjdete kedykoľvek do Humenného, môžeme ísť na rómsku osadu, viete, že ma tam väčšina z týchto ľudí pozná ako aktívneho aktivistu, ktorý tam chodí pomáhať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 22.6.2021 16:19 - 16:22 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, iba v krátkosti odpoviem vlastne na otázky, ktoré tu boli položené, a som už nestihol reagovať, hlavne na pána Kuffu.
Áno, ja s vami súhlasím, že Slovensko má množstvo problémov, máme zanedbané zdravotníctvo, nefungu... máme nedostatok kvalitných diaľnic, máme nízke mzdy v rámci Európskej únie, ale ja si myslím, že ak riešime tieto problémy, mali by sme riešiť všetky problémy. Nie je nič na tom zlé, že pokiaľ riešime aj tie sociálne problémy, ktoré sú, a predkladá sa množstvo zákonov, práve riešime aj takéto zákony.
Veď v tomto zákone ide častokrát aj o bezpečnosť ľudí, pretože ak taký pes celý život vyrastá na reťazi a má zlé chovné podmienky, sa môže neskôr stať veľmi agresívny a môže niekoho napadnúť. Jednoducho temu psovi sa, prepne mu psychika, už je potom agresívny, tak my potom riešime, aby nebolo toľko psov. Hovorím, v Rakúsku tento zákon prijali, majú oveľa menej túlavých psov, lebo my musíme pomaličky, pomaličky my rokmi definovať podmienky na chov a držanie psov, aby boli také, musím znova opakovať, aby nie každý tohto psa mohol mať. A takto pomaličky vyriešili túto situáciu s premnoženými psami aj to množstvo videí, ktoré vidíme.
Rozprávame sa tu o rómskych osadách, ja si myslím, že áno, sú aj na rómskych osadách, ale nie je to najväčší problém. Rómske osady patria k tým menším problémom, kde držia psov na reťazi, pretože tam sú tí pso... psi skôr častokrát pustení bez výchovy, a práve ľudia z miest tam nosia psov, keď sa ich chcú zbaviť, lebo nemajú ich kde dať. Preto sa im častokrát rozmnožia a nemajú čo s tými psami robiť, tak ich priamo na tie osady odnesú, kde tam potom tie psy divo behajú, a túto situáciu, ako aj v osadách znova vyriešime tým, že budeme postupne zákonami špecifikovať podmienky na držanie a chov psov.
Ohľadne tohto som aj komunikoval so štátnou veterinárnou správou či s enviropolíciou, či bude možné a ako dokazovať tento zákon, tak hovorili, že bude to oveľa jednoduchšie, ako je to v súčasnosti, pretože je tam oveľa málo výnimiek, a my sa budeme aj snažiť, čo sa týka, taká Sloboda zvierat alebo ďalšie útulky, ktoré chcú kontaktovať samosprávy a všetky obce, ktoré sú, aby možno cez nejaký obecný rozhlas vyhlásili, že od 1. 1. roku 2024 platí a platí taká povinnosť, aby sa tí ľudia pomaly na to pripravili.
Ja som podobný problém videl keď sa v Národnej rade prijímalo povinné čipovanie psov, sa každý obával, že koľko bude túlavých, opustených psov, ako každý psov vyhodí. Nuž pravda bola taká, že tí majitelia sa prispôsobili, dali toho psa začipovať a v tom roku, keď to bolo povinné, sa zvýšilo množstvo túlavých, opustených psov iba o 1,8 %, teda to je a môže byť aj na štatistickej, na štatistickej chybe, teda útulky sú na to aj pripravené, ale veď je to vlastne aj ich iniciatíva, že tento zákon chcú prijať. A ak s tým aj súhlasila enviropolícia, štátna veterinárna správa, ja v tom problém nevidím.
A ďakujem všetkým za slušnú a kultivovanú debatu a som veľmi rád, že sa našli v pléne poslanci vo väčšine, ktorí majú záujem riešiť tieto problémy a postupne vybudovať aj takto zo Slovenska modernú a demokratickú krajinu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 16:07 - 16:09 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Áno, ako si spomínal, tak som tam spomínal, že nie každý by mal mať psa, pretože nie každý sa oňho vie postarať. Veď dokonca ani kravu nechováme všetci doma na balkóne, nemáme vytvorené podmienky. Alebo ani tigra nemá každý doma na dvore, lebo nemá naňho vytvorené podmienky. Len nuž, bohužiaľ, na Slovensku môže mať psa ktokoľvek, aj keď nemá naňho vytvorené podmienky, pritom má takéto a dlhodobé problémy.
Áno, považujeme to za problém, pretože keď som komunikoval s útulkami, kľudne ich môžeš kontaktovať, či najväčšia, nejaká Sloboda zvierat, ktorá má aj linku proti krutosti, alebo aj iné útulky, 65 % sú práve záchrana psov z reťazí. A oni robia tú prácu, ktorú by podľa mňa malo častokrát robiť práve Štátna veterinárna správa alebo environmentálna polícia. Ale častokrát im to ľudia hlásia, pretože oni na to miesto prídu, potom tú políciu privolajú a riešia súčasnú situáciu, ako to vyriešiť, a väčšinu finančných prostriedkov, ktorú majú, práve oni vkladajú na zachraňovanie týchto psov. Obrovská časť rozpočtu idú na veterinárne úkony pre psov z reťazí. To je najväčší problém, aké útulky hlásia, že majú. Možno sa to takto nezdá, ale vychádzame z grafov a čísiel, ktoré majú. Podľa mňa, ak kontaktuje Slobodu zvierat, presne tieto informácie poskytnú. Hlavne, keď tie psy na lazoch. Áno, tam ide častokrát a možno sú aj kvalifikované medzi v kategórií buď salašnícke, pastierske alebo strážne psy. Teda tam sa, o to sa nebojím, aby to nefungovalo.
Pozerám, koľko mám času. Zároveň bude aj napríklad ministerstvo pôdohospodárstva pripravovať čoskoro celú novelu zákona o veterinárnej starostlivosti. Ak uvidíme, že niektoré veci nefungujú, tak ja si myslím, že ich tamto potom zákonom môžme upraviť. Veď dajme tomu chvíľku čas. Bude úplná novela zákona. Tam tie malé chybičky, ktoré sú, našli sa, opravíme, ktoré nám ukáže, že ako to vlastne funguje alebo nefunguje.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 15:58 - 16:00 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ako spomenula pani kolegynka, máme pripravených ešte viacero zákonov, ktoré sa postarajú o zlepšenie podmienok chovu psov, ako tuná máme jeden z najhorších podmienok v rámci Európskej únie.
Napríklad v Rakúsku prijali tento zákon a im to rapídne spadol počet túlavých psov, alebo ktorých psov mali, a teraz si častokrát adoptovávajú psov priamo na Slovensku a vraciame sa k tomu podnetu, ako som hovoril, nie každý by mal mať psa, len kto má na to vytvorené podmienky.
Tak to kus popreskakujem, tak nebezpečný pes je pes taký, ktorý niekoho pohrýzol, a dostane takú známku od mesta, že patrí k nebezpečným psom. Automaticky môže byť držaný na reťazi. Je to legislatívne ošetrené v tejto kategórii. Áno, pán kolega, spomínali ste, my sme tam dali aj preto to prechodné obdobie 4 roky, aby sme, po komunikáciách s ľuďmi, aby sa vedeli na to pripraviť, aby si buď dobudovali ten nejaký vyšší plot, prípadne dali toho psa do útulku, sme aj s útulkami rozprávali. Oni nám rozprávali, že 65 % hlásení, ktoré majú, sú priamo záchrana psov z reťazí, ktorí tam častokrát sa nevedia vôbec nejako hýbať. Takže sme tam dali to prechodné obdobie od 1. 1. 2024, aby sa na to majitelia vedeli konkrétne pripraviť. Už v súčasnosti je legislatíva, ktorá upravuje veľkosť voliéry, aká má byť na, podľa toho, aký je tento pes veľký, aby táto voliéra bola postačujúcu. Takže asi v krátkosti toľko.
Možno som ešte na niečo neodpovedal, tak môžme potom mimo pléna, keď skončí rozprava, tak vám na všetko odpoviem, prípadne odpíšem argumentáciu aj na maily, na ktoré ste mali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 22.6.2021 15:45 - 15:54 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ako som spomínal, pripravili sme dvoje pozmeňujúce návrhy. V krátkosti vám vysvetlím a potom vám ich prečítam.
Prvý sa týka, pozmeňujúci návrh, výnimiek, ktoré vkladáme do života, teda do zákona. Týka sa krátkodobého držania psov, kedy je možné toho psa krátkodobo držať, a potom sú tam výnimky, ak ide o psov ministerstva vnútra a ministerstva obrany, ktoré potrebujú tento základný výcvik. Potom je tam čiastočné a krátkodobé uväzovanie psa po dobu jeho čistenia chovného priestoru, kŕmenia alebo ošetrovania. Viac bude popísané priamo v pozmeňujúcom návrhu a správe.
Ďalej znižujeme v našom pozmeňujúcom návrhu dobu z 90, z 90 na 45 dní, pokiaľ sa pes dostane do karanténnej stanice a sa núka k adopcii, to trvá to 90 dní, ale po odbornej diskusii sme zistili a s ministerstvom sa dohodli, že stačí 45 dní, a pevne veríme tomu, že automaticky tým pomôžeme rýchlejšie sa psom dostať k ich budúcim majiteľom, prečo sme nevideli dôvod, aby 90 dní museli trčať alebo byť uzavretí v karanténnej stanici.
A neskôr sa ešte jedná v pozmeňujúcom návrhu o transpozíciu smernice Európskej únie, kde sa jedná ohľadne zjednodušenia podmienok prekladov ohľadne chovu psov.
A môj druhý pozmeňujúci návrh je, teda sa týka iba legislatívnej technickej úpravy. Tak teraz si dovolím prečítať pozmeňujúce návrhy.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Tomáša Šudíka, Jarmily Halgašovej, Miriam Šutekovej, Jaroslava Karahutu k návrhu poslancov poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Anny Zemanovej, Tomáša Šudíka, Alexandry Pivkovej, Jarmily Halgašovej, Jaroslava Karahutu, Moniky Kozelovej, Jaromíra Šíbla, Jána Szőllősa a Jána Heráka na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s chovom a držaním psov (tlač 515).
Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Anny Zemanovej, Tomáša Šudíka, Alexandry Pivkovej, Jarmily Halgašovej, Jaroslava Karahutu, Moniky Kozelovej, Jaromíra Šíbla, Jána Szőllősa a Jána Heráka na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s chovom a držaním psov, sa dopĺňa takto:
1. V čl. 1 bod 1 znie:
1. V § 22 sa odsek 4 dopĺňa písmenom i), ktoré znie:
„i) v chovnom zariadení vrátane domácnosti chovať alebo držať psa uviazaného prostriedkom na uväzovanie okrem
1. chovu alebo držania nebezpečného psa; 106ca) to neplatí, ak ide o suku v poslednej tretine gravidity, dojčiacu suku, chorého psa alebo šteňa mladšie ako šesť mesiacov, a ak ich je možné uviazať len z dôvodu podľa tretieho bodu,
2. uviazanie služobného psa 106cb) alebo psa určeného na osobitný účel 106cc) počas vykonávania stráženia alebo inej pracovnej činnosti, na ktorú je tento pes určený, alebo počas výcviku psa,
3. krátkodobého uviazania psa pod dohľadom čistenia chovného priestoru, počas kŕmenia psa alebo pri ošetrovaní psa.“
Poznámky pod čiarou k odkazom 106ca až 106cc znejú:
„106ca) § 2 ods. 1 písm. b) a § 3 ods. 5 zákona č. 282/2002 Z. z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov v znení neskorších predpisov.
106cb) Napríklad zákon č. 124/1992 Zb. o Vojenskej polícii v znení neskorších predpisov, zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore v znení neskorších predpisov, zákon č. 4/2001 Z. z. o Zbore väzenskej a justičnej stráže v znení neskorších predpisov, zákon č. 321/2002 Z. z. o ozbrojených silách Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, zákon č. 35/2019 Z. z. o finančnej správe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
106cc) Napríklad § 2 ods. 1 písm. a) zákona č. 282/2002 Z. z. v znení neskorších predpisov.“
2. V čl. 1 bod 6 znie:
6. Za § 54j sa vkladá § 54k, ktorý znie:
„§ 54k Prechodné ustanovenie k úprave účinnej od 1. januára 2022
Vlastník psa alebo držiteľ psa narodeného pred 1. januárom 2022 je povinný dodržiavať zákaz podľa § 22 ods. 4 písm. i) od 1. januára 2024.“
3. Za čl. II sa vkladá nový čl. III, ktorý znie:
Článok III
Zákon č. 442/2004 Z. z. o súkromných veterinárnych lekároch a o Komore veterinárnych lekárov Slovenskej republiky a o zmene a doplnení zákona č. 488/2002 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v znení zákona č. 99/2008 Z. z., zákona č. 136/2010 Z. z., zákona č. 36/2014 Z. z., zákona č. 422/2015 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 83/2019 Z. z. a zákona č. 359/2019 Z. z. sa mení takto: V § 23a odsek 16 znie:
„(16) Osvedčenie vydané príslušným orgánom členského štátu nesmie byť pri predložení staršie ako tri mesiace. Osvedčenie a doklad o vzdelaní vydané príslušným orgánom členského štátu musia byť predložené spolu s ich prekladom do štátneho jazyka a v písomnej forme. Osvedčený preklad osvedčenia alebo dokladu o vzdelaní vydané príslušným orgánom členského štátu môže štátna veterinárna a potravinová správa alebo komora vyžadovať, ak
a) správnosť alebo úplnosť prekladu nebolo možné overiť prostredníctvom spolupráce 19) príslušných orgánov a
b) má pochybnosti o jeho pravosti.“
V súvislosti s vložením nového článku sa v názve zákona slová „ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s chovom a držaním psov“ nahrádzajú slovami „ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 39/2009 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony“.
Nasledujúci článok sa primerane pričesluje, prečísluje.
4. V čl. III sa slová „od 1. júla 2021“ nahrádzajú slovami „od 1. januára 2022“.
A súčasne navrhujeme vyňať body 2, 7 a 11 časti IV spoločnej správy na osobitné hlasovanie.
To bol prvý pozmeňujúci návrh.
A je ten druhý, ten legislatívnotechnický, ide o pozmeňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Tomáša Šudíka k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Anny Zemanovej, Tomáša Šudíka, Alexandry Pivkovej, Jarmily Halgašovej, Jaroslava Karahutu, Moniky Kozelovej, Jaromíra Šíbla, Jána Szőllősa a Jána Heráka na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s chovom a držaním psov (tlač 515).
Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Anny Zemanovej, Tomáša Šudíka, Alexandry Pivkovej, Jarmily Halgašovej, Jaroslava Karahutu, Moniky Kozelovej, Jaromíra Šíbla, Jána Szőllősa a Jána Heráka na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s chovom a držaním psov, sa dopĺňa takto:
V čl. 1 bod 4 znie:
4. V § 48 ods. 5 písm. p) a § 50 ods. 2 písm. 1) sa slová „alebo 4“ nahrádzajú slovami „alebo ods. 4 písm. a) až h)“.
V súvislosti s predloženým pozmeňujúcim návrhom navrhujem vyňať bod 5 spoločnej správy na osobitné hlasovanie.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 22.6.2021 15:41 - 15:42 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážení poslanci, vážení prítomní, dovoľte mi predstaviť návrh zákona, ktorý vznikol ako kompromis štyroch koaličných strán a občianskych združení či ministerstva pôdohospodárstva. Zákonom chceme zlepšiť podmienky držania a chovu psov. Sme presvedčení o tom, že psa by mal mať iba človek, ktorý má na to vytvorené podmienky, a nie každý.
V rámci legislatívy máme druhú najhoršiu legislatívu v rámci Európskej únie po Rumunsku, ktorá sa týka tejto oblasti. Reťaz je väzenie. Nemožno z nej uniknúť pred hladom, smädom, páľavou... páľavou či mrazom, ohrozením bolesťou a osamelosťou. Tisíce psov sa na Slovensku trávia celý svoj život na reťazi. Aby sme im dokázali pomôcť, je potrebná zmena myslenia, ale aj zákona. Držanie psa na reťazi spôsobuje zvieraťu utrpenie, môže mať negatívny vplyv na jeho zdravie a môže spôsobiť trvalú poruchu jeho správania. Držanie na reťazi potláča prirodzené potreby spoločenského a... spoločenského života zvieraťa, akým je pes, a vedie k frustrácii zvieraťa. Dôsledkom je agresívne správanie a sebapoškodzovanie, to znamená, hryzenie si vlastných častí tela. Držanie psa na reťazi potláča aj jeho etologické potreby.
Pán predsedajúci, skončil som a hlásim sa ako prvý do ústnej rozpravy, kde potom predvediem aj dvoje pozmeňujúce návrhy, ktoré vznikli ešte ako neskorší kompromis s občianskymi združeniami a združeniami, ktoré sa zaoberajú.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 16:03 - 16:04 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som iba takto chcel pochváliť, že prišiel do pléna tento návrh zákona, pretože ja som dlhodobo poukazoval na to, že sa treba pozrieť na tie kritériá súčasné, ako vznikajú tie menej rozvinuté regióny. Kdežto jaký príklad mesto Humenné, z ktorého pochádzam, je obklopené vôkol všetkými okresmi, teda mestami, ktoré sú zahrnuté medzi menej rozvinuté, ale presne Humenné nebolo. A si určite nemyslím, že by bolo Humenné na nejakej lepšej úrovni ako okolité mestá, a pevne verím, že sa to teraz vyjasní a bude aj môcť mesto Humenné čerpať rôzne dotácie na podporu rozvoju regiónu.
Ja sa veľmi teším, že tento zákon prišiel, a určite počas druhého čítania aj k nemu vystúpim s nejakými pripomienkami.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 16:54 - 16:56 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som sa vás, pán Kuffa, chcel opýtať, kto sa tu komu s čím vyhráža? Pretože ak máte také informácie, tak navštívte políciu, ak sa vám niekto vyhráža a máte nejaký strach, ja som zatiaľ o tom nič nepočul.
A čo má spoločné pán minister vnútra s podmienkami kolúznej väzby? Neviem, ja tomu nechápem, ale ak sa nemýlim, ste bol poslancom Národnej rady, tak prečo ste nikdy neprišiel so zákonom, aby ste podmienky kolúznej väzby zlepšili? Veď vy ste k tomu mali príležitosť štyri roky ako poslanec Národnej rady.
A ja som presvedčený, že pán Mikulec manažuje veľmi náročný rezort a veď po tom všetkom, čo urobili vaši terajší opoziční kolegovia v samosprávach, by sa dala napísať veľká kniha, a keď sa to všetko vyšetrí, som presvedčený, že budeme potrebovať ešte postaviť minimálne jednu novú väznicu, aby sme tam všetkých týchto nominantov vedeli (reakcie z pléna), ktorí budú odsúdení, tam dať.
A možno takú (reakcie z pléna) a možno malú pripomienku aj ku... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pokoj, páni poslanci. Nech sa páči, pán poslanec.

Šudík, Tomáš, poslanec NR SR
... aj ku pánovi predsedajúcemu, ak si môžem dovoliť, aby sa viedla schôdza fakt podľa rokovacieho poriadku, a nie, keď nejaké moje kolegyne trepú somariny a vôbec nereagujú na predrečníka, ktorý bol v pléne, aby ste ich na to upozornili a nerozprávali tu somariny, ktoré sa netýkajú.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 15:26 - 15:27 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Blaha, celá vaša rozprava bola pre mňa založená len na urážkach, hoaxoch, dezinformáciách a klamstvách a nie na argumentoch. A ja tomu nerozumiem, prečo vždy opozícia začína len hlúposťami a nie argumentami. Veď poďme urobiť tú politiku argumentov vecne, dajme si, čo je pravda, čo pravda nie je.
Niečo ste tu spomínali o vzdelaní. Ja tak sledujem politiku dlhšie, no nikdy ste sa nevyjadrovali tiež ku svojim kolegom zo SMER-u, aké majú vzdelanie. Ja vám pripomeniem napríklad pán Richter, pani Vaľová, pán Kubánek, pán Bublavý a tak ďalej by som mohol pokračovať až do rána, aké tam sú vlastne tie vzdelania.
Už tu dneska spomenul aj môj kolega, ale radšej byť možno v strane, ktorá bude mať 5 %, 3 %, ale budem zaspávať s čistým svedomím, ako byť v strane, ktorá má možno 15, 20 %, ale asi sa vám veľmi ťažko zaspáva, pretože sa bojíte, kto čo na koho povie a povie, že v čom ste všetci fičali.
A na záver znova zopakujem to, čo asi v predchádzajúcej poznámke, znova žiadne argumenty na odvolanie pána Mikulca, len úplne trápne, vymyslené fámy.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 14:38 - 14:39 hod.

Tomáš Šudík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Veronika, ja ťa dlho poznám ako dlhodobú a odvážnu bojovníčku proti korupcii a bojovníčku proti nespravodlivosti. Jasne a vecne si pomenovala situáciu tak, ako tá situácia je, a možno by som vám pripomenul, že sa tu niečo kritizuje, ale keď ste vy ešte ako opoziční poslanci odvolávali členov bývalej vlády, tak ste to robili pre podozrenia. Súčasne všetky odvolávania terajšej opozície sú len zo strachu, zo strachu preto, pretože ich nominanti sú častokrát v base a čelia rôznym obžalobám.
Tak možno len v krátkosti toľko a držím palce súčasnej vláde, aby naďalej pokračovala a robila si svoju prácu, ktorú robí podľa môjho názoru odborne a slušne, a ak ju takto robiť nebude, tak nikdy nevybudujeme slušné a transparentné, spravodlivé Slovensko.
Ďakujem.
Skryt prepis