Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2020 o 18:04 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 11:32 - 11:34 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán Kollár, veľmi oceňujem, že ako koaličný poslanec ste napadli aj vy nezmysel toho, toho zámeru rozdávať ľuďom propagandistické noviny s hlavičkou Úradu vlády alebo ministerstiev; neviem, ako je to zamýšľané. Nepatrí to už vonkoncom do tretieho tisícročia, naozaj, že svet komunikuje inak, ľudia si vedia urobiť vlastný názor. V podstate človek je slobodný, mal by iba dostať všetky druhy informácií a mal by vedieť sa podľa toho zariadiť.
Ja s údivom počúvam, že koľkáti koaliční poslanci sa od tohoto zámeru dištancujete a v podstate už niet ani toho, že kto to tam dal. Preto možno by stálo za zmienku zistiť, že kto s týmto nápadom prišiel, lebo pochopil som, že ani pani ministerka kultúry tento nápad nevytvorila, takže naozaj, kto je ten, ktorý v tej štvorkoalícii má takéto totalitné myslenie, by ma vcelku zaujímalo.
A druhá vec, ten boj proti hoaxom a dezinformáciám a podobne. Hľadanie pravdy patrí vždy k človeku, je to tak stará vec, ako je ľudstvo samé, a preto moja otázka, že keby ste žili napríklad v čase, kedy žil Galileo Galilei, čo bol najväčší hoaxér danej doby, ktorý si dovolil povedať, že Zem nie je plochá a nie Slnko obieha okolo Zemi, že čo by ste vtedy urobili vy s ním cez nejaký takýto orgán hľadania pravdy, pretože ak, aký máte premyslený ten mechanizmus dodatočnej korekcie tej pravdy, ktorú vyhlásite za dezinformáciu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 9:56 - 9:58 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Štefan, nedovolili ti dokončiť to, čo si začal o Mariánovi Kuffovi, tak to dopoviem asi, ako si to chcel povedať. Bola to vláda Ivety Radičovej, ktorej členovia poslaneckých klubov vo veľkej väčšine sedia tu neustále, ktorí súhlasili s tým, aby Slovensko podpísalo Istanbulský dohovor, ktorý našu krajinu mal dať pod nadnárodný výbor GREVIO, ktorej členovia mali celoživotnú imunitu a mali právo vykladať všetky právne dokumenty Slovenskej republiky podľa genderistickej ideológie. A áno, Marián Kuffa bol prvý nad všetkými intelektuálmi, ktorý si to všimol ako prvý.
A po druhé, nikde som ja nezaregistroval, že ty si povedal, že si jediný, ktorý pozná Rómov, nikde som nezaregistroval v tvojej debate, že si jediný, ktorý tvrdí, že ako rodina im pomáhate. Dokonca si tu bol obvinený, že včera, predvčerom si nebol v Národnej rade; ja si myslím, že keď sa dnes pozrieme aj na koaličných poslancov, to, že tu nesedia, neznamená, že nie sú vo svojich kanceláriách. Ja si myslím, že toto je úplne každému jasné, že nie každý, kto tu fyzicky sedí, nie je v Národnej rade alebo sa na činnosti Národnej rady nepodieľa.
Ďakujem veľmi pekne za vystúpenie, ktoré viacerých, zdá sa, vždy podráždi len preto, lebo máš priezvisko Kuffa. A tí, ktorí ťa obviňujú z nejakého farizejstva a podobne, po prvé, nevedia, že asi ty ani nie si členom ĽSNS, ty si členom Kresťanskej demokracie – Život a prosperita, ktorá ako jediná má v stanovách, že bude presadzovať ochranu života ako podmienku akejkoľvek spolupráce s inými.
A, pán Baránik, ja veľmi, veľmi dúfam, že vy tú ochranu života... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 17:42 - 17:43 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Kremský, ďakujem za tento úvod, myslím si, že programové vyhlásenie vlády v časti podpory rodín je tá lepšia a kvalitnejšia časť celého programového vyhlásenia.
Skutočnosť je naozaj taká, že na jedného dôchodcu dnes pripadajú piati a o približne 20 rokov už to budú iba dvaja pracujúci občania. Ale na druhej strane nielen zvyšovanie produktivity, nielen zvyšovanie ekonomickej podpory rodiny, ale aj všeobecná ochrana počatého života je riešením pre zmenu tohoto trendu. A práve preto ja si myslím, že toto by mala byť dnes jedna z tých platforiem, kde by sme sa mali vedieť zhodnúť, a práve preto za náš klub a za seba osobne hovorím verejne, prídite s akýmkoľvek návrhom, ktorý zvýši túto ochranu života, pretože dnes je loptička na vašej strane, nechceme z toho vytĺkať politický kapitál, aby sme neboli z toho obviňovaní, preto to hovorím verejne.
Prišli ste s ochranou recyklovaných fliaš v skrátenom konaní. Riešili sme tu azbest, preto prosím, máte vzťah na ministra zdravotníctva, v minulosti iba jedným hlasom neprešiel jeho návrh, ktorý síce neriešil ochranu života v zmysle nejakých zákazov, ale zvyšoval proste informovanosť v tejto oblasti a myslím si, že zvýšiť informovanosť je úplne legitímne. A preto si myslím, že vyvinte akúkoľvek aktivitu v tejto oblasti, a za nás hovorím verejne, podporu dostanete, ale nebudeme čakať donekonečna a príliš dlho, v opačnom prípade s tou aktivitou prídeme my sami.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 11:18 - 11:20 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Pčolinský, my sme dnes v bode prerokovania programového vyhlásenia vlády, to znamená, k tomuto bodu to rozumiem tak, že máme právo sa vyjadrovať a prichádzať s vecami, ktoré sa nám nejavia ako buď konzistentné, alebo navzájom prepojené, alebo dávajú logiku. To znamená, sme v tomto bode.
Ak budete prichádzať so zákonmi, tak znova budeme v danom momente riešiť dané zákony, ktoré sem prichádzajú. To znamená, že, že v tejto rovine sme aj v minulosti postupovali, teda za seba môžem hovoriť, som podporil všetky zákony. Niektoré boli úplne že logické, posúvanie termínov, to znamená, preto si myslím, že takú veľkú podporu aj získali, ostatné, si myslím, najmä z rezortu ministerstva práce a sociálnych vecí mali hneď od začiatku kvalitnú úroveň, vysokú úroveň, ale boli zákony, ktoré sme nepodporili.
Takže ja to aj do budúcna tak vidím, že vždy ku konkrétnemu bodu, ktorý nám sem dáte, sa budeme vyjadrovať, a preto by som len tak uvítal, že treba rozumieť, prečo kritizujeme možno v tejto fáze niečo, čo sa vôbec nebije s tým, že v minulosti sme nejaké zákony podporili, tak to podľa mňa bude aj v budúcnosti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 10:56 - 10:58 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Haló? Vážená pani poslankyňa, ako členka výboru pre kultúru ste tu predstavili nejakú ví..., nejakú víziu ochrany pamiatok, s ktorou sa v podstate každý môže len zhodnúť. Sme za to, aby sa na Slovensku filmy točili, aby tu bola audiovizuálna tvorba, to sú všetko pekné plány. Ale napriek tomu mi nedá sa vrátiť k tomu, že tu prísediaca pani ministerka mala nechutné rasistické reči na adresu rómskej komunity.
A, pani ministerka, vy dlžíte ospravedlnenie tejto snemovni, nie na Denníku N, vy ste nazvali zlodejskými sviňami Rómov. Môžete točiť o... (Reakcie z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujte, prosím, na vystúpenie pani poslankyne Kozelovej.

Taraba, Tomáš, poslanec NR SR
...a preto ja vás žia..., že... (hovorené súbežne s predsedajúcim), áno, ja vás žiadam práve preto, že pani poslankyňa je členka tohoto výboru pre kultúru, ja sa pýtam, z akého dôvodu ste nominovali osobu, ktorá sa takto vyjadrovala na adresu Rómov, za ministerku kultúry. Aký je to odkaz pre slovenskú kultúru, keď hlavná nominantka strany OĽANO má takýto slovník?
Ďakujem pekne za vysvetlenie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 12:34 - 12:36 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Osuský, ďakujem za váš veľmi taký jasný slovník vo vzťahu k Číne, pretože v prípade COVID-u som mal sám vystúpenie, keď som povedal, že neverím oficiálnym údajom, ktoré chrlia do sveta, že vlastne oni sú tá jediná dokonalá krajina, ktorá sa vysporiadala s COVID-om 19, a my babráci na Západe sa s tým vysporiadať nevieme. A vtedy som povedal, že existujú veľmi seriózne štúdie, ktoré dokazujú, že oficiálne údaje v Číne sú úplne niekde inde. No a vtedy niektorí poslanci koalície na mňa reagovali, že tu šírim teda nejaké konšpirácie. Dnes viete, že o 50 % oficiálne korigovala Čína úmrtnosť vo Wuhane. A preto ja iba na margo vášho vystúpenia sa chcem spýtať, že akú máte predstavu o tom, keď začnete zavádzať tie oddelenia boja proti hoaxom a podobne, že ako sa s takýmito prípadmi budete vysporadúvať.
Lebo mňa napríklad veľmi zaujal prejav Donalda Trumpa, kde povedal, že Svetová zdravotnícka organizácia mala informácie, že miznú lekári, ktorí poukazujú na COVID-19, v Číne, a tieto informácie neposúvala ďalej. Bola to Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá napríklad nedala v prvej fáze odporúčania, aby sa zavreli letiská, aby sa okamžite uzavrela letecká doprava s Čínou, čím vlastne nazval túto organizáciu, že je taká pročínska, proste podržtaška.
Takže preto ja sa chcem len spýtať na margo, lebo keď sa bavíme o tom programovom vyhlásení, že ako tí, tí strážcovia pravdy, ktorých tu zavediete, budú takéto informácie vyhodnocovať, ktoré po pár dňoch sa ukážu, že vlastne sú pravdivé.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 11:37 - 11:37 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Šeliga, ja som očakával skôr teraz, že vyzvete pani ministerku kultúry, aby nám prišla vysvetliť ten svoj blog, pretože ak ten blog znie tak, ako tu bol prečítaný, tak je to nechutný rasistický útok na rómsku komunitu na Slovensko. A to je úplne jedno, kto je adresátom takýchto urážok a dehonestovania. A ja si myslím, že rómska komunita a zaslúžime si to aj my ako poslanci, aby ministerka kultúry predstúpila a ospravedlnila sa za svoje dehonestujúce, rasistické vyjadrenia na adresu tejto komunity. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 18:04 - 18:06 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Pellegrini, zaujímalo ma, ako ste spomenuli, že v tom celom programovom vyhlásení nie sú v podstate žiadne termíny, žiadne záväzné dátumy a tak ďalej. Ja by som chcel zdôrazniť, že toto je asi prvé programové vyhlásenie vlády, ktoré obsahuje najviac anglických termínov aj pri tom mále, ktoré je. Vy zrejme ste si neuvedomili, že kto je poslucháč, ale veľa ľudí ma kontaktuje a pýta sa, že čo pod tými rôznymi termínmi rozumiete. Okrem toho, že každú jednu kapitolu začínate uvádzať s tým, že zriadite úrad, zriadite komisiu, prehodnotíte a tak ďalej, tak hneď za tým ide, že si pomáhate nejakými americkými termínmi alebo anglickými termínmi, ktorým reálne ľudia nemajú dôvod rozumieť, a ja si myslím, že v tejto sále tomu nerozumiete ani vy. Takže toto programové vyhlásenie by mohlo byť oveľa adresnejšie, mohlo by byť možno skromnejšie na tie anglické termíny, pretože sme na Slovensku.
A všimnite si, ja som sa dvakrát pýtal vašich predrečníkov z koalície konkrétnu otázku, jedna sa týkala, že ako teda chcete pomôcť tým slovenským firmám konkrétne a vyčleniť ich z toho európskeho rámca, aby to nebolo brané ako nekalá konkurencia, pán Šeliga odišiel, neodpovedal mi. Teraz som sa pýtal, ako chcete teda zabezpečiť tú vetu, že dotiahnete investorov na východné Slovensko, pán podpredseda parlamentu nepovedal nič, odišiel, takže takto je to s celým tým programovým vyhlásením. Keď ideme do detailov a nebavíme sa o nejakých všeobecných rečiach, tak jednoducho tam sa neni čoho veľmi oprieť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 17:18 - 17:19 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán podpredseda parlamentu, papier znesie všetko a toto programové vyhlásenie teda obsahuje veľa papiera. A mňa tak zaujalo to vaše nadšenie, že chcete podporovať aj slovenské subjekty podnikateľské, za čo sme úplne všetci, ale mne dlží koalícia odpoveď, že ako to chcete robiť, pretože Európska únia vyslovene zakazuje používať terminológiu "domáce subjekty" a vyhradzovať ich v nejakom protipóle oproti podnikateľským subjektom z ostatných krajín Európskej únie. To znamená, my sa nachádzame v nejakom regulačnom rámci, ktorý je v Európskej únii, a toto by ma teda naozaj zaujímalo, lebo už tú odpoveď hľadám dlhšiu dobu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:55 - 16:56 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
No tak toto bol teda riadny úlet, ale chcel by som ísť do vecnej roviny. Ja som včera bol na hospodárskom výbore a prišiel tam štátny tajomník ministerstva hospodárstva a, pán podpredseda parlamentu, keď teda obhajujete kvalitu tohoto predkladaného materiálu, za jeden a pol minúty sme počuli o tom, že v cestovnom ruchu idete znížiť daň, potom chcete zaviesť rovnú daň a chcete zvýšiť spotrebné dane a dane na majetok. To znamená, behom troch asi minút sme sa dozvedeli tri rôzne daňové scenáre, ktoré chcete realizovať.
A už keď idete pre pani Veroniku zriaďovať teda nové ministerstvo a chcete rozvíjať tie, tie zaostalé regióny, tak ja som mal tú česť robiť na veľkých strategických projektoch, ktoré sem išli, a moja otázka bola, máte tam jednu vetu, že zabezpečíte prílev zahraničných investorov do zaostalých regiónov, akože nejak takto to znie. A keď som sa opýtal, ako to chcete urobiť, tak odpoveď vášho štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva bola, že ale, prosím vás pekne, veď to teraz neni vôbec aktuálne, my vôbec nevieme, či sem niekto príde.
Takže prezentovali ste sa, že treba začať hovoriť pravdu, tak hovorte potom ľuďom pravdu! Vy ste mali začať to programové vyhlásenie vetou, že neviete, čo bude o mesiac, neviete, čo bude o dva mesiace, pretože, pretože tak – a to je objektívne, ja tomu rozumiem, že keď ste zavreli celé hospodárstvo, že naozaj sa nevie, že ako sa to naštartuje, ale potom treba toto ľuďom povedať, že vy neviete, čo bude o dva mesiace. A všetky tieto traktáty ostatné, ktoré tam sú, tak jednoducho to sú, to sú vzdušné zámky zatiaľ.
Ďakujem.
Skryt prepis