Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2020 o 12:05 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 14.5.2020 10:14 - 10:23 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda parlamentu, za slovo. Ctená snemovňa, na úvod ako posledný, by som chcel prejaviť trošku také prekvapenie, že časť opo..., koalície považuje pani ombudsmanku ako keby za nejakú slabú ženu, pretože od včera počúvame, že ju nemôžeme kritizovať, veď ona je žena. Tak keď ste dokázali kritizovať napr. pani Sakovú, a kritizovali ste ju veľmi tvrdo a znášala to a myslím si, že ak máme postavenú politiku na tom, že muž a žena sú si rovní, tak ja vás budem kritizovať. Budem vás kritizovať úplne otvorene a to, že či ste žena, na to nemá absolútne žiaden vplyv. Myslím, že v tom sa zhodneme. Na druhej strane vás považujem za veľmi silnú ženu, pretože to, čo ste predniesli, a to, čo, čo ste nám tu predhodili, túto vašu správu, tak to dokáže naozaj urobiť len veľmi silná osobnosť, pretože vy v tej správe nemáte problém jedno tvrdiť, druhé ignorovať.
Začali ste ju s tým, ako prvý úžasný bod, ochrana života. Je tam osem a pol riadkov, osem a pol, ani nie deväť, o ochrane života a absolútne ani, ani bodka, ani čiarka, ani slovo. Hovoríte tam o tom, že niekto dostal neskoro očné vyšetrenie vo väznici, odvolávate sa tu na nejaké, na nejaké právne nálezy iných súdnych dvorov, potom tu hovoríte aj, aký účes by mali mať väzni a podobne.
Ja si myslím, že vy buď ste nepochopili svoju funkciu, že ste boli zvolený, že ste boli zvolená na to, aby ste obhajovali ľudské práva v súlade s tým, ako ich definuje slovenský právny poriadok a ústava. A aj vy ste viazaná Ústavou Slovenskej republiky. My môžme mať ako poslanci vlastný názor, ideológie a presadzovať ich, pretože my sme dostali mandát od občanov. Môžem to robiť ja, môže to robiť ktokoľvek z SaS, pretože každý väčší alebo menší mandát máme, ale máme ho, ale vy máte odvodený mandát od Národnej rady Slovenskej republiky.
A to, že vy ste nám tu predložili správu, ktorá nerešpektuje ústavu, pretože po prvé nám tu odporúčate, čo máme my ako hlasovať, Národná rada ako sa má správať, je tam veľa vyjadrení. Včera, keď ste to tu čítali, keby ste sa pozreli popri tom, jak ste to čítali, ja si myslím, že tu 90 % poslancov ani nevnímalo, čo čítate, tak ste, to bolo plné slov „rozhodla som“, „ustanovila som“ a podobne. Vy nemáte autoritu, aby ste rozhodovali. Vy máte autoritu, len na to, aby ste bránili ako soft power, ako ste to nazvali, to znamená, že vy nemáte v tom mocenskom systéme žiadnu akože moc takú, že by ste niekomu mohli niečo nariaďovať, ale práve preto ten váš hlas je strašne dôležitý.
Ústavné práva sú absolútne kľúčové a to sa týka menšín, všetkých menšín. Týka sa to menšín etnických, sexuálnych, všetkých, aby si pred zákonom boli rovní. A my sme si pred zákonom rovní? Od včera tu počúvame, že v rámci tej rovnosti, my vás de facto nemôžeme kritizovať. Dneska pán Antal povedal, že sa nemáme na vás ani obraciať, keďže ja sa aj na vás obraciam, a to, čo považujem za úplne primárnu vec, je pochopiť, že prečo my obhajujeme ľudské právo na život ako úplne primárne, pretože neni nič nad tým, čo je život. A ja si dovolím citovať pána pána Osuského, ktorý povedal jednu krásnu vetu, ktorá je známa, že kto zachráni jedno dieťa, zachráni ľudstvo. Kto zachráni jedného človeka, zachráni ľudstvo. A jednoducho tu bolo 600-tisíc ľudí zabitých, našich občanov, to sú deti a vy nemôžete mať nikto za zlé tomu, že jednoducho sú tu ľudia, a ja veľmi chcem oceniť a poďakovať všetkým od opozície cez koalíciu, ktorí ste zdvihli hlas, ktorí ste proste v mene týchto detí čokoľvek urobili. A jednoducho keď budeme ignorovať ich právo na život, tak potom všetky tieto ostatné práva sú postavené na vode a nikam nespejú.
A druhú vec, aby som sa teda trošku aj zastal kvôli kritike, lebo čokoľvek sa zdvihne, hneď ich nazývate fašistami a podobne. Včera aj Štefan Kuffa nadhodil úplne logickú otázku, že keď matka čaká, čo čaká. Ona nečaká zhluk buniek, ona nečaká absolútne žiadne, žiadne fetusy, ona čaká dieťa. Čaká dieťa a proste pomenúvajme to reálnym termínmi, a preto by sme od vás čakali, že jednoducho vy nebudete ignorovať to, že na Slovensku každý rok tisíce detí zomrú. A vy to úplne ignorujete. Ja nerozumiem, prečo vy máte takú averziu k tejto téme. A vy viete, že tento parlament sa stal relatívne dosť konzervatívny a vy prídete do Národnej rady a vy úplne ignorujete to, že jednoducho tí konzervatívni poslanci očakávajú od vás, že poviete, čo ste v tejto agende urobili. A druhá vec, prečo veľa kolegov obhajuje túto vec, pretože sú katolíkmi, a existuje aj proste úzus, že verejný činiteľ, ktorý obhajuje potraty, podlieha automaticky exkomunikácii. Takže akceptujte to, že proste tí politici a verejní činitelia túto vec jednoducho obhajovať budú, obhajujú ju.
Ja si myslím, že tento dokument nemá hodnotu milión euro, koľko stojí činnosť vášho úradu. V podstate túto znúšku, znôžku rôznych takých nápadov a postrehov, to by dal dokopy akýkoľvek normálny úrad, ktorý jednoducho je v kontakte s ľuďmi. Neni to ako absolútne nič svetoborné. A... Ale áno, všade, kde dochádza ku krivdám, tie treba, to treba opraviť. Ja si myslím, že ak ste niečo dosiahli touto správou, tak po prvé je to to, že aj táto Národná rada sa rozdelila na také dva tábory, ktoré na jednej strane sú za ten život, na druhej strane proste za ten život nie sú.
A ja by som chcel aj toto využiť na povzbudenie všetkých. Ja si myslím, že nastal čas, aby sme sa k tejto téme začali správať normálne, ľudsky, to neni nič ideologické, a aby sme vytvorili povedzme v tento Národnej rade nejakú platformu, z každého klubu nech je tam jeden poslanec naprieč politickým spektrom, aby sme spolu začali nie navzájom tu nejak tak štekať, ale aby sme normálne systémovo si povedali dobre, chceme byť úspešní nie len v boji proti COVID-u, chceme byť nie len na titulných stránkach, že ako málo ľudí na COVID zomrelo, ale že chceme proste mať aj tú pečať, že chceme tie deti na Slovensku, aby mali priestor na to, aby sa mohli narodiť, aby sa mohli rozvíjať. Každé to dieťa má talent, ktoré pre Slovensko dokážu veľké veci vo svojom živote urobiť, a ja si, ja si myslím, že na tomto sa vieme zhodnúť.
A preto by som bol rád, ak by sme takúto platformu proste poslancov naprieč politickým stranám dokázali vytvoriť, ja si myslím, že by to bol úžasný signál aj pre, pre okolité krajiny, pre svet. Osobitne povzbudzujem všetkých, ktorí, či už boli na potratoch, alebo ženy poslali na potraty, nech sa pripoja k tomu. Proste v Amerike na čele tohoto hnutia stojí žena, ktorá bola na čele gigantu Planned Parenthood, to je proste organizácia, ktorá zarába na tom, že zabíja deti, zarába na tom, to je normálny biznis v Amerike a dnes je na čele proste hnutia, ktoré bojuje za ochranu života. Nie je to hanba. Treba sa len proste dať na, na tú správnu stranu. Niekedy zachrániť človeka znamenalo, že ste ohrozovali celú svoju, celú svoju rodinu. Zachrániť Róma, Žida atď. počas vojny, viete, že znamenalo, že vám vystrieľali rodinu. Nie každý, nie každý možno mal tú odvahu, ale dneska nikomu nič nehrozí. Nikto nikoho tu nejde strieľať. Tu je jeden gombík stratíte, stlačíte a viete veľké veci zmeniť. A preto ja si myslím, že sa spojme na tej ľudskej platforme.
Osobne si myslím, ak vám táto správa neprejde, vy nemáte autoritu ani, ani dôvod zostať v tejto funkcii, pretože to bude obrovská, obrovský odkaz vám, že jednoducho ak nemáte za sebou Národnú radu, ktorá má odvodenú moc od občanov, a my sme v demokratickej krajine, to znamená, že tento parlament je nositeľom demokracie, a ja si myslím, že táto správa neprejde, jednoducho by ste mali odstúpiť. Ja si neviem predstaviť, že takto o rok sem zase prídete. Ja mám veľmi vážne podozrenie, či vy máte schopnosti na to, aby ste túto funkciu zastávali, lebo keby ste ich mali alebo keby ste mali tú empatiu, tak túto správu by ste pripravili tak, že by neboli veci, ktoré túto Národnú radu jednoducho zaujímajú a ktorú zaujímajú aj občanov Slovenskej republiky.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 19:21 - 19:23 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Homosexuál je taká istá ľudská bytosť ako ktorýkoľvek iný človek a zaslúži si rešpekt, zaslúži si úctu a zaslúži si úplne právo na existenciu. To je úplne každému jasné.
To, čo jasné, zdá sa, že nie je, sú rôzne rozsahy práv v rôznych oblastiach spoločenského života, ktoré by, ktorých nositeľom by niekto mal byť. Aj dieťa nemá právo do nejakého veku napríklad šoférovať auto. A to je na spoločnosti, aby určila, kto, v ktorej oblasti, aký rozsah práv niekomu pristúpi. To, ako sa definuje rodina, je úplne výsostné právo každej spoločnosti a každého jedného štátu. A pani ombudsmanka bola zvolená za ombudsmanku na území Slovenskej republiky, ktorá sa riadi ústavou. Ústavou Slovenskej republiky, ktorá definuje, čo je rodina.
A tento traktát, ktorý tu ona predniesla, je úplne mimo rámca ústavného zákona. A to nie sú teraz urážky na pani ombudsmanku, ale to sa týka jej práce. A jednoducho, či sa to niekomu páči, alebo nie, tak to je naše právo a naša povinnosť jej činnosť hodnotiť. Preto sem prišla, preto nám to sem predložila. A v tomto budeme pokračovať.
A ja to zdôrazním ešte raz, myslí si a som o tom presvedčený, ak pani ombudsmanka a jej správa neprejde, jednoducho mala by odstúpiť, nemá legitimitu, nemá dôveru tejto poslaneckej snemovne.
A týmto aj vyzývam všetkých kresťanských aktivistov v OĽANE, aby ste netrpeli ombudsmanku, ktorá tu predstavila projekty, ktoré možno majú oporu v nejakej úzkej komunite ľudí, ktorá ju podporuje. Zdá sa, že tu je dnes už iba poslanecký klub SaS a sčasti ZA ĽUDÍ.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 18:40 - 18:41 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán Marcinčin, ja začínam sledovať, že v podstate ťažko tu nájsť niekoho, kto by bol s prácou pani ombudsmanky nadšený, pretože tie výhrady, ktoré začínajú, samozrejme, až na najväčších liberálov, ktorí tu sú, ale stále dokola čoraz viac poslancov poukazuje na to, že pani ombudsmanka si vytvorila vlastný svet, ktorý presadzuje v tejto funkcii. Ona ignoruje najviac nerešpektované práva a na druhej strane tu pretláča agendu, na ktorú jej nikto nedal mandát, ktorá nemá oporu v ústave, ktorá nemá oporu ani v našich zákonoch. A preto ja si myslím, že nastáva teraz otázka, ak dnes neprejde táto správa, tak, pani ombudsmanka, vy by ste mali odstúpiť. Vy by ste mali odstúpiť, a keď nie, tak si myslím, že normálne tu treba dať návrh na vaše odvolanie. Vy nemáte oporu v tom od prvého momentu, ako ste sa ujali funkcie, jak ste tam začali vyvešovať tie zástavy, čo nemá absolútne žiadnu zhodu ani so slovenskými zákonmi, tak ja si myslím, že tá otázka začína vznikať takto. Pretože ja si myslím, že dnes táto vaša správa neprejde, a keď má mať úctu táto snemovňa, pretože parlament je najväčší zákonodarný orgán, vy ste si neukradli ombudsmana funkciu, vás nikto nevolil okrem týchto poslancov, okrem tejto ctenej snemovne.
To znamená, teraz vzniká otázka, že snáď to nedopadne tak, že tá správa neprejde, pretože podľa mňa neprejde, pokrčíme plecami a ideme ďalej a o rok tu dôjdete zas a zas o rok sme tam, kde sme boli. To je môj podnet na úvahu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 17:56 - 17:57 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Štefan, táto vládna koalícia dokázala za dva mesiace de facto na kolená položiť slovenské hospodárstvo, a preto týchto útlocitných debát, kedy každý druhý príspevok je nejaké morálne ponaučenie, že akým spôsobom máme vystupovať, akých tém sa môžeme dotýkať, ako si čo máme predpripraviť, tak to len bude pribúdať, pretože nervozita v uliciach bude narastať.
A ja som rád, že si sa nebál dotknúť agendy ochrany života, som totálne prekvapený z toho cynizmu, že niekto tu povie, že nie 13-tisíc detí sa zabíja, ale iba 7 150. To je neskutočný cynizmus.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 16:45 - 16:46 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Vašečka, ďakujem za adresný príhovor. Moja otázka, pretože - ak to tak trošku zhutním - pochopil som v podstate, že sa zhodneme spolu v takých základných veciach.
Po prvé, pani ombudsmanka si presadzuje svoju vlastnú nejakú ideológiu, ktorú na začiatku ste správne označili, že nemá absolútne oporu v ústave.
Presadzuje si vlastné vnímanie sveta, na ktoré ju nikto tu nezvolil, nedal jej nikto na to mandát. A to, čo robiť má, to znamená, v prvom mieste chrániť život, pretože život je najvyššia hodnota. Dokonca kapitolu, tú prvú kapitolu nazvala Ochrana života, preto som si to s veľkým záujmom išiel otvoriť, že si teda prečítam, ako vyzerá ochrana života. A výsledok je, že tam sa hovorí o nejakých väzňoch. V sekcii o ochrane života.
Jasne ste povedali, že túto agendu absolútne ona zanedbáva, a preto vzhľadom na toto všetko sa pýtam, že či sa cítite komfortne, že pani ombudsmanka by mala byť do marca 2022 vo svojej funkcii. Vo svojej funkcii. Pretože keď niekto takto diletantsky nevykonáva funkciu na to, na čo bol zvolený, neochraňuje tých najzraniteľnejších v spoločnosti, z akého dôvodu do marca 2020 chcete čakať?
Ďakujem pekne. 22, marca 22.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 16:14 - 16:16 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Dostál, ďakujem za príspevok. Moja otázka len je, že kde sú teda všetci tí predstavitelia toho dobrého zoskupenia vládnej koalície, keď teraz je tá sála úplne prázdna a bavíme sa o ľudských právach. Percentuálne najväčšie zastúpenie tu ku klubu máme my.
Ale povedali ste, že pani ombudsmanka má zdržanlivý prístup. Podľa mňa to nie je zdržanlivý prístup, v ľudovej reči sa tomu hovorí lenivosť, pretože v roku 2016 jej predchodkyňa prišla s problémom, akým sa zadržiavajú ľudia na policajných staniciach. Pani ombudsmanka uviedla vo svojej správe, že ona sa k tejto veci stretla v roku 2019. Vy ste - 2017, ´18, ´19 - tri roky vo funkcii a vy sa stretnete po troch rokoch v tak závažnej veci s ministerkou vnútra?
Takže my ani nemusíme ísť do nejakých tém, ktoré vás presahujú, ako ochrana života, že dnes v čase koronakrízy tu úplne cynicky beháte a advokátom najväčším ste sa stali potratov, ale vy tri roky neriešite otázku ani zachytávania ľudí na policajných staniciach.
Ombudsmanka má byť jeden z najsilnejších inštitútov, ktoré chráni ústavné práva ľudí. Áno, demokracia pripúšťa možnosť, že ľudské práva sú porušované, preto ich treba chrániť v maximálnej miere, ale na druhej strane náš právny poriadok predpokladá, že ombudsman má disponovať prirodzenou autoritou a spôsob, akým vy vykonávate túto funkciu, tak, nehnevajte sa, ani tempo práce, ani to, čo ste tu predložili, veď to sú také marginálne veci. Hovoríte, že v Somálsku nebol vydaný cestovný doklad niekomu. Toto podľa vás patrí do správy, kde príde prezidentka republiky? Ja sa absolútne nedivím, že sa zobrala a išla preč.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 15:55 - 15:57 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec, ďakujem veľmi pekne za, vždy za každé slovo, ktoré jednoznačne stojí za ochranu ľudského života, a to tak už býva, že vždy, keď sa niekto postaví na stranu ochrany detí, ktorým trhajú ruky, prsty, natlačia do nich chemikálie, aby sa im zastavilo srdce, potom ich vysajú, alebo keď sú príliš veľké, ich rozstrihajú. Potom v rámci reprodukčných práv, ako tu pani ombudsmanka veľmi rada používa, dokonca v New Yorku to môžu robiť aj v deň pôrodu, to sú všetko ľudské práva podľa nich. To sú všetko ľudské práva, len nedajbože sa dotknúť toho, že práva majú aj tieto deti. A veľký prezident, americký, Ronald Reagan, vďaka ktorému máme aj my časť našej slobody, povedal jednu vec, že on si všimol, že "za zabíjanie detí sa prihovárajú len tí, ktorí mali možnosť sa narodiť".
A všetci ste tu, poučujete a hanebne necháte tieto deti vraždiť. A tento parlament je rozdelený iba na dve skupiny, na tých, ktorí sú na strane života, a tí, ktorí sú na strane smrti. A niektorí tu môžete sedieť desať, dvadsať, tridsať rokov, tak jak tu niektorí sedíte desať a zatiaľ tu bolo vyvraždených 600-tisíc detí. A tieto reči o tom, ako treba brať práva tým, ktorí tieto vraždy vykonávajú, tak jednoducho toto hovorí o tom, že vy neakceptujete to, že človek má život a každý ten život má rovnakú hodnotu.
A to, že niekto povie, že transgenderizmus je problém, tak prakticky viete, v čom je problém? No presne v tom, ako v Amerike už to raz dovolili, prišiel Donald Trump a to zrušil, pretože napríklad osoba, ktorá sa vyhlásila, že ráno sa cíti byť ženou a išla na detské, išla na ženské záchody v škole, tak to bol problém. A jednoducho toto sú aj praktické aspekty, a to, že... Dobre... (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.5.2020 13:55 - 14:10 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Navrhujem, aby ste dali hlasovať o procedurálnom návrhu, ktorým sa upraví program schôdze o nasledujúci bod Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým Národná rada Slovenskej republiky zaväzuje vládu Slovenskej republiky na predloženie novely zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach, obsahom ktorej bude 50-percentné zníženie príspevku politickej strany za hlasy v zmysle § 26 a 50-percentné zníženie príspevku na mandát v zmysle § 28 daného zákona.
Odôvodnenie: Slovensko sa nachádza, tak ako Európa a celý svet, v bezprecedentnej ekonomickej kríze a politické strany si majú prerozdeliť viac ako 70 mil. eur. Myslím si, že na činnosť politických strán úplne stačí v tejto dobe, v tomto čase polovička tejto sumy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 12:05 - 12:07 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem, ospravedlňujem sa. Myslel som zálohovanie, samozrejme, veď sme o tom tu rokovali.
Pán Dostál, pokiaľ ide o daný blog, tak ja verím, že bude konať v danej veci polícia, pretože ja si myslím, že len chorá hlava, vyslovene chorá hlava môže tvrdiť, že plynové komory sú na dezinfekciu. A som za absolútnu slobodu slova v zmysle, pokiaľ neni degradovaný ľudský život. To je proste hranica a týka sa to, myslím si, že malo by byť nielen, čo sa týka potierania týchto výrokov na adresu holokaustu, takto tvrdo postupované, za čo som, ale taktiež aj genocíd, čo sa týka voči, voči obetiam v gulagoch, ale myslím si, že by na Slovensku mala byť rovnako chránená podstata života kohokoľvek, aj počatých detí, čo sa týka proste propagácie potratov a tak ďalej. Takže ja v tomto mám absolútne jasno a verím teda, že ten blog si, ak tvrdíte, že vyšiel, že si ho všimnú aj orgány činné v trestnom konaní, pretože toto považujem za čiaru.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

29.4.2020 11:55 - 12:03 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Sme už na konci diskusie o programovom vyhlásení vlády a myslím si, že zaznelo už všetko podstatné. Koalícia úplne prirodzene a logicky programové vyhlásenie nielenže obhajuje, ale je presvedčená o tom, že ho napísala najlepšie, ako vie. Je to plné vízií; s tými víziami sa nedá nesúhlasiť z veľkej časti. Sú tam dobré nápady, sú tam nápady, ktoré pomôžu Slovensku v rôznych oblastiach.
Keď ste prišli a prezentovali tento dokument, mal som taký pocit, že sa kladie dôraz na to, že aký má rozsah. Ja si myslím, že ten rozsah netreba komentovať, pretože aj pri písaní diplomovej práce sa vždy dáva nejaký limit na rozsah, pretože veľmi často rozsah ide na úkor kvality. Ale to, čo bolo ešte predtým dôležité, že pán premiér tu z tohoto miesta povedal, že vaša vláda bude rozprávať pravdu, aj keď nebude populárna. A to, čo mi v tom programovom vyhlásení hlavne chýba, že v skutočnosti dnes tá pravda je taká, že ju nepoznáme nikto, nepoznáte ju ani vy z pohľadu hospodárstva a ekonomických dopadov, k ktorým smerujeme.
V roku 2008, keď bola ekonomická kríza, ktorú cítil úplne každý na Slovensku, v každom segmente, kde žil, tak prepad hospodárstva bol päť percent. Dnes sa očakáva, že prepad hospodárstva bude minimálne 10 %, dokonca hovorí sa o pätnástich percentách. Už z tohoto vyplýva logicky, že nie je úplne možné, že v čase takéhoto obrovského prepadu sa baviť o tom, že bude na Slovensku o dva roky vyrovnaný rozpočet, že pôjdu, že pôjde zadlženie dole, že budú kapacity, finančné kapacity na realizovanie takto rozsiahleho projektu. Ale čím viac sa z neho podarí, tým to bude pre Slovensko lepšie.
Veľmi často sme atakovaní z opozície. Ja osobne nerozumiem prečo, pán Kollár keby neodišiel, by som sa ho chcel spýtať, on pred chvíľou povedal vetu, že moja strana by nemala existovať. Ja som predseda Kresťanskej demokracie – Život a prosperita a ja absolútne nerozumiem, prečo moja strana by nemala existovať, keď my v programovom vyhlá... vo vlastných stanovách máme len dve veci, ktoré nemá ani jedna strana, a to je absolútnu úctu k životu a na druhej strane máme tam slovo prosperita, pretože len tam, kde je život, kde sa chráni život, tam môže byť prosperita. To znamená, že mali by sme akcentovať teraz aj ten rozmer, ktorý tu spomenutý nebol.
Ja si myslím, že všetci tu pri každých faktických poznámkach na adresu ĽSNS spomínate históriu, ochranu životu a tak ďalej. My keď sme išli do spolupráce v novembri, že budeme kandidovať za ĽSNS, tak sme jednoznačne si dohodli podmienku, že nikdy nebudeme na tejto kandidátke za predpokladu, že zaznie čokoľvek, čo by bolo proti ochrane života, čo by popieralo či už holokaust, či by popieralo akékoľvek traumy minulosti. A preto bez ohľadu na to, kto tu je akého vierovyznania, je dôležité si uvedomiť, že chránime život a na Slovensku prebieha práve genocída, ktorá už tu prebieha 30 rokov, vlastného obyvateľstva, a tá genocída sa týka tých, ktorí nemajú na právnikov, ktorí nemajú, ktorí nemajú kontakty na médiá, ktorí nemajú poväčšine ani politikov, a to sú počaté deti, ktoré nikomu nič nespravili. Je to obrovská trauma na našom obyvateľstve a chcel by som vás poprosiť v tejto rovine, pretože je tu možno najväčšie zastúpenie kresťanských aktivistov aj v klube OĽANO a v ostatných, aby ste prišli relatívne urýchlene s touto agendou.
Prečo hovorím vy a prečo urýchlene. Po prvé, vy z toho dôvodu, že už v minulosti bol parlament veľmi rozhorčený, že kotlebovci predložili zákon na ochranu života. Chceli ste ich predbehnúť, prišli sem iné návrhy, tie neprešli tak či tak, preto príďte s návrhom, ktorý jednoducho vo vašich radoch dá istotu, že niečo prejde. Už sme tu riešili zákon na pozastavenie recyklácie plastových fliaš, bola tu, bola tu agenda ohľadom azbestu. To znamená, ak si pozrieme všetky opatrenia, dodnes približne 4 mld. eur bude stáť táto karanténa, ktorú ste naordinovali slovenským živnostníkom, podnikateľom, ľuďom a doposiaľ zomrelo asi 19 ľudí, myslím, ak sú tie čísla k dnešnému dňu správne. Takže pri úplne jednoduchej matematike, zatiaľ sme na úrovni približne 200 mil. euro za jeden ľudský život. To je presne, 20 ľudí zomrie na Slovensku denne a z tohoto dôvodu, ak toto necíti niekto ako eminentnú, naliehavú okolnosť, ktorú treba riešiť, samozrejme, že sú tam ekonomické opatrenia, sú tam opatrenia na podporu justície a tak ďalej, to je všetko v poriadku.
Ale keď tu vystúpil pán Šeliga, povedal, ak by sa tejto vláde nepodarilo nič iné iba vymenovať nového generálneho prokurátora, tak bude úspešná, tak chcel by som povedať, že už za tých 30 rokov sa tu otočilo množstvo kresťanských politikov, mali prístup rôzny, jeden povedal, že treba vystavať diaľnice a vtedy bude úspešný, druhý proste reformovať Zákonník práce a bude úspešný.
Nebudete úspešní, pokiaľ sa nepohne v tejto oblasti. Či budete mať generálneho prokurátora takého alebo onakého, či tu zavediete detektor lži na policajného prezidenta, ale na vlastných ministrov nie, to sú všetko parciálne veci, pokiaľ odídete o štyri roky odtiaľto, či už individuálne, alebo niektorí možno ako politické strany s tým, že pre tieto počaté deti nič nespravíte. A preto za mňa a verím, že aj za mojich kolegov Filipa a Štefana Kuffu, ako aj za ostatných v poslaneckom klube s istotou vám môžem povedať, naše hlasy máte k dispozícii. Príďte s tou iniciatívou, aby ste nemohli povedať, že my ideme vytĺkať z toho politický kapitál, ale na druhej strane úplne transparentne hovoríme, nebudeme čakať dlho a ak sa nerozhýbete, ak sa nerozhýbu kresťanskí aktivisti, ak sa nerozhýbe pán minister zdravotníctva, ktorý v minulosti niečo predkladal, aj keď to nebolo nič svetoborné, tak jednoducho s tým prídeme potom my.
Preto na záver by som vám chcel povedať, prajem vám, aby ste boli úspešní, pretože veľa z tých bodov stojí za podporu. Až keď individuálne sa budeme pozerať na tie zákony, tak samozrejme, že vtedy ich budeme či pripomienkovať, či namietať, či meniť. Už to bude na vás, že či od nás niečo si zoberiete alebo nie, ale chceme, aby Slovensko úspešné bolo. To znamená, dnes riadite krajinu, Slovensko vy, takže prajem vám úspech v tom zmysle, aby Slováci cítili podporu, že Slovenská republika za nimi stojí práve v čase tejto bezprecedentnej krízy, ktorú dnes ani jeden z nás nevie odhadnúť, kde skončí.
Ja si myslím, že tieto sľuby, ktoré v tom programovom vyhlásení sú, sú absolútne nadnesené, proste takmer nerealizovateľné, ale čím viac pozitívnych vecí sa presadí najmä v sociálnej oblasti a v oblasti podpory rodín, tak tým budeme všetci radšej. A našu podporu mať budete.
Všetko dobré, ďakujem pekne.
Skryt prepis