Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 16:36 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2022 10:13 - 10:29 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Potom je dobre. Čiže chcem stručne zareagovať na predložený pozmeňujúci návrh, resp. na nejaký dodatok po ňom, pretože je správna tá ambícia zachrániť národné projekty z eurofondov a zachrániť aj dopytové projekty z eurofondov. Ja schvaľujem, aj celý ten postup schvaľujem. Len čaká vás to, že bude potrebné riešiť, ako to urobiť. To znamená, že týmto, keď dnes tento návrh zákona prejde, tak týmto krokom schválime nejakú právnu rovinu alebo právny systém, ako tieto projekty zachrániť, ako vôbec môžme urobiť také zmeny v zmluvách, ako sú. A je treba urobiť aj tú technickú rovinu alebo tú techniku zabezpečenia, zvýšenia nákladov, ktoré sú naozaj oprávnené zvýšenie. To znamená, že my zadefinujeme zmenu zmluvy, ale nezadefinovali sme postup, ako tú zmenu urobiť.
A to je ambíciou môjho pozmeňujúceho návrhu. Žiaľ, nemám na ňom dosť podpisov. Chýbajú mi piati, pretože začínal tento bod o deviatej. Ale, pani navrhovateľka, ak budete mať záujem, tak vám ho môžem dať, aby ste si si to pozreli, pretože už je neskoro zháňať teraz niekde podpisy. Ale ambíciou toho, tohto zákona je to, že aby sme nevnášali neistotu do prijímateľov, ako aj do zhotoviteľov, do ich radov, pretože ten rast cien stavebných materiálov naozaj spôsobil problémy. A tým, že necháme techniku zvýšenia cien na ich, na ich úroveň, to znamená, že budeme musieť tisíce zmlúv nechať na ich prepracovanie a zvýšením tým dochádza k určitej neistote u prijímateľov, ako aj dodávateľov, či postupujú správne. Preto ja si myslím, že je potrebné zadefinovať nejakú indexáciu, tak ako to bolo v minulosti, a neriešiť nejaké individuálne kalkulácie, pretože je to pracné, byrokraticky zložité. Ale jedným mesačným indexom by sa zvýšila cena.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 17:02 - 17:04 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán poslanec, skôr ako spomeniem tú legitimitu, o ktorej si ty hovoril, tak chcem taký podobný príklad uviesť, čo bolo v tvojom vystúpení tiež deklarované, že stále sú tu niektorí poslanci z koalície alebo väčšina poslancov z koalície, ktorí nechápu rozdiel medzi vyšetrovaním obvinených, ktorí sú, sa vyšetrovaniu nebránia, neutekajú za hranice Slovenskej republiky a naviac spolupracujú a chcú čo najskôr vyšetriť toto vznesené obvinenie, a rozdiel medzi vyšetrovaním v kolúznej väzbe, ktorá je v tomto prípade absolútne bezdôvodná aj z hľadiska času, aj z hľadiska možností ovplyvňovania svedkov. Čiže niektorí poslanci, koaliční, alebo väčšina koaličných poslancov nechápe alebo nechce chápať tento rozdiel, alebo má jednoznačné pokyny nezamýšľať sa nad touto vecou a stlačiť tlačítko.
Čiže to je paralela k tomu, čo si ty naznačil tiež pred chvíľou, že ak nebudeme súhlasiť v Národnej rade, to vystúpil tu jeden koaličný poslanec, s väzobným stíhaním, stratíme legitimitu ako Národná rada. A to je tak isto presne naopak, že Národná rada stratí legitimitu, čo sa týka, legitimitu, čo sa týka tohto hlasovania, ale naopak, stratí alebo naviac stratí tú legitimitu aj Slovensko ako také a takýmto hlasovaním uvrhnete Slovensko ozaj desať krokov dozadu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 16:36 - 16:38 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda.
Pán poslanec Richter, do hĺbky si analyzoval Trestný poriadok v súvislosti so založením zločineckej skupiny, respektíve s jej zosnovaním, podporovaním a aj s jej zameraním, čo je predpoklad jej uplatnenia v Trestnom poriadku. Pred cca pol rokom boli zo zákona vypustené všetky dôvody pre možnú kolúznu väzbu dlhšiu ako päť mesiacov, okrem založenia zločineckej skupiny. Chcem ti len zdôrazniť, že zbytočne si až tak do hĺbky analyzoval trestný čin založenia zločineckej skupiny, pretože cieľ súčasnej koalície je uvaliť poslanca Fica do väzby a zastrieť tak nelichotivý vývoj na Slovensku. V prípade, že by pred pol rokom zostal, zostal v zákone okrem založenia zločineckej skupiny aj trestný čin pre kolúznu väzbu dlhšiu ako päť mesiacov, napríklad trestný čin vyplašenia škorcov zo svojej čerešne, súčasná koalícia by bola schopná uvaliť Roberta Fica do väzby aj za vyplašenie škorcov zo svojej čerešne. Toto je tá absurdita.
A čo je výsledok? Výsledok je absurdita vo vznesení obvinenia dotknutým osobám zo založenia a zosnovania trestného činu zločineckej skupiny.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 15:04 - 15:06 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, ďakujem za ten historický exkurz do doby spred 70. rokov, ale aj do tej historicky vzdialenejšej doby. Veľmi správne si spomenul zmeny zákonov, ktoré boli úplne za čiaru, čo sa týka predvolebných sľubov, a to zákon policajného prezidenta alebo zákon, ktorý sa upravoval z dôvodu osadenia si svojho špeciálneho prokurátora, to bolo asi za štyri čiary ďalej, a tak isto tie zákony ohľadne súdnej mapy, ktoré si spomenul a čo je vlastne ich výsledkom. Ale opomenul si tie zákonné zmätky, ktoré boli realizované pod rúškom anticovidových opatrení skoro vždy v skrátenom legislatívnom konaní. Žiaľ, výsledkom vášho experimentu, milá koalícia, vo zvládnutí COVID-u-19 bolo nepovinné, ale v praxi viac-menej povinné testovanie, ktoré výrazne zvýšilo mortalitu Slovákov v porovnaní s inými krajinami.
Taktiež si spomenul, pán poslanec, správne cenzúru a chcem tiež zdôrazniť, že v cenzúre ide ruka v ruke s vymývaním hláv na dennodennej báze. Dneska som bol svedkom ohľadne veľmi dobrej, veľmi dobrej priečky umiestnenia sa Slovenska s okolitými krajinami alebo s členskými krajinami Európskej únie z pohľadu slobody tlače. No toto je výsmech. Dnes oveľa viac ako hocikedy v minulosti platí ten socialistický alebo komunistický vtip ohľadne denníkov. Tento bol konkrétne denníka Pravda, ktorý vtedy pred štyridsiatimi rokmi sa hovorilo, čo je na Pravde pravda? A odpoveď bola: iba dátum. A dneska to platí vo všetkých mainstreamových tlačových médiách a dnes cez vymývanie hláv idete konštatovať, som dneska to zazrel v TA3, že Slovensko sa umiestnilo na historicky najlepšej priečke v slobode tlače. No s pánom bohom za takýto štát.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 14:23 - 14:25 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec veľmi správne si vymenoval tie skutočnosti alebo tie nesplnené volebné a predvolebné sľuby ako vlaky, obedy zadarmo, štátna správa, polícia. To bolo veľa rečí o rodinkárstve, ktoré bude odstránené. Hmotná zodpovednosť verejných činiteľov, tak isto nič. Operácie onkologické do dvoch týždňov, úplne, realita je úplne, úplne inde. A stotožňujem sa s tebou, že tieto nesplnené sľuby je potreba niečím zakryť, je potreba niečím zastrieť a preto alebo sčasti preto je tu aj táto kauza teraz na stole, o ktorej sa už pomerne dlho bavíme.
Chcem ťa ale doplniť, že to nie sú len tých sedem alebo osem predvolebných sľubov, ktoré si vymenoval, ale dôsledok tohto dvojročného vládnutia je veľká skepsa a sklamanie ľudí, bežných ľudí, ktoré sa, samozrejme, prejavuje aj v preferenciách, ktoré nie sú jediným merítkom, ale myslím, že vnímate, že tie preferencie sú pre súčasnú koalíciu katastrofické.
Samozrejme, je to zapríčinené nielen tými nesplnenými sľubmi, ktoré si vymenoval, ale je to celkovo znižovanie sociálnej úrovne bežných rodín, znižovanie sociálnej úrovne dôchodcov, najmä solitérov dôchodcov, ktorí už sa sťažujú, že pomaly nemajú z čoho žiť.
Čiže existuje tu veľká ťažoba z vášho riadenia štátu, taká bezvýchodiskovosť, bez perspektívy a taká minianketa hovorí, že horšie ako COVID a horšie ako ukrajinskú vojnu alebo ruskú agresiu na Ukrajinu vníma, vnímajú ľudia vaše vládnutie a hlavne tá bezperspektívnosť, čo s tým vlastne sa ide ďalej robiť. A z takéhoto zneužívania štátnej moci pre cenzúru a pre zatváranie ľudí na základe vôle jediného alebo dvoch ľudí vychádza aj to, že niektorí ľudia sa chcú natrvalo odsťahovať zo Slovenska... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 11:34 - 11:36 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán poslanec, dobre si poukázal vo svojom príspevku na porušovanie základných ľudských práv a slobôd, porušovanie ústavy. A to nehovoríme my, ale to hovorí Generálna prokuratúra, Ústavný súd, Najvyšší súd. Je známych tých 16 prípadov, ktorým nepovedali, ktorým nepovedali ani ospravedlnenie sa za to, že ich väznili a zbytočne. A so škodoradostným úsmevom niektorých aktérov, ktorí v pozadí stoja. Tých aktérov všetci, všetci poznáme a je to veľmi nebezpečné a bezprecedentné konanie týchto aktérov.
Ale aké sú dôsledky? Dôsledky sú smrť dvoch ľudí. Vieme, o ktorých hovoríme. A takisto právoplatne nebol odsúdený nikto. Čiže len so škodoradostným úsmevom aktéri pôsobia ďalej a dostávajú stále ďalšie a ďalšie povzbudenie. A kto zodpovedá za tieto procesy? Tí aktéri sú veľmi ticho v pozadí. Je to špeciálny prokurátor. Myslím, že všetci viete, že minister financií a, samozrejme, aj ostatní členovia tohto molochu.
A kto bude, kto dnes zodpovedá za tie procesy? Kto sa ospravedlní? To sa, to je vôbec neospravedlniteľné tým ľuďom, ktorých zatvorili a dodnes ich neodsúdili.
A ako je odôvodnená snaha koalície tieto procesy realizovať? Výsledok má byť zatvorenie poslanca do väzby? No toto som ešte nezažil nikdy. A apelujem na vás všetkých, ktorí chcete takto hlasovať, aby ste si prečítali tých 107 strán odôvodnenia, ktoré je prílohou toho alebo súčasťou toho uznesenia, o ktorom tu dnes, ktoré tu dnes prerokúvame. Fakt sú, je tam len 107 strán balastu. Je tam, za to majú ísť do väzby, že dosadili do funkcií nimi vybrané osoby a lojálne osoby, za to, že utajili samotnú existenciu zločineckej skupiny, o ktorej existencii nemali ani šajnu. Čiže toto je nenormálne, čo sa tu v tejto krajine deje a čo tu chcete vy dosiahnuť. Chcete umlčať všetkých kritikov tejto verejnej moci... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 10:01 - 10:03 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem. (Rečník si odkašľal.) Ďakujem.
Pán poslanec Pellegrini, veľmi správne si poukázal na skutočnosť, že tento proces je vlastne zastierací manéver neschopnosti súčasnej vlády vo veci riadiť krajinu a zabezpečiť jej základné funkcie v oblasti hospodárstva, energií, v oblasti znižovania sociálneho štandardu rodín, bežných rodín. Ale je príliš krátkozraké zastierať neschopnosť vlády a celej koalície takýmto monster procesom, ktorý sa nám určite vráti.
Čiže účinne ničí súčasná koalícia Slovensko nezvládnutým vládnutím v tých oblastiach, ktoré som spomenul, hospodárstvo, energie, sociálny štandard bežných rodín, ale úplne ho zničíte takýmto prípadným rozhodnutím neoprávneného vydania poslanca Národnej rady, ktorý naviac spolupracuje s políciou, do väzby, čím zadáte, zadefinujete precedens nielen zničenia Slovenska v oblasti hospodárskej, ale aj zničenia Slovenska v oblasti právneho štátu, demokracie a všetkých súvisiacich funkcií.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 9:29 - 9:31 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem.
Vážení páni poslanci a pani poslankyne, ďakujem za zmysluplné reakcie a prakticky plné podporné stanoviská na moje vystúpenie. Stotožnili, stotožnili ste sa s tým, že je to veľký nezmysel dať do kolúznej väzby či už pána Kaliňáka, tak isto aj pána Fica, a stotožnili ste sa s tým, že je to jednoznačné zneužitie štátnej moci na politický boj, čo je v demokratickom štáte neprijateľné. A stotožnili ste sa s tým, že budúcnosť Slovenska dávate veľmi-veľmi dozadu a míľovými krokmi Slovensko ustupuje z pozície moderného demokratického štátu.
Veľmi dôležité je to, že to uznesenie, ktoré je predlohou k tomuto dnešnému rokovaniu, ktoré máte, ktoré je súčasťou tlače 1010, a už odôvodnenie v tomto uznesení je úplne nedostatočné. Jednoducho nemôže to tak byť, že chceme zatvoriť človeka do kolúznej väzby za to, že chce robiť tlačové konferencie. Je to výsmech ozaj právneho poriadku štátu, ak tá vypovedacia schopnosť tohto odôvodnenia je úplne na vode. Ja som to vnímal tak, že tým procedurálnym návrhom vám podávam ruku, podávam vám ruku, myslím tým vás koaličných poslancov, podávam vám ruku na to, aby ste si zachovali tvár, pretože naozaj tie dôvody sú tam nijaké, a ten procedurálny návrh vo veci doplnenia, vo veci doplnenia odôvodnenia o relevantné argumenty ste pred pár minútami zamietli.
Čiže stratili ste definitívne tvár a neprijali ste túto podanú ruku, aby ste mohli Slovensko vrátiť do nejakého normálneho stavu. Čiže ostávame ozaj krajina, kde demokracie, demokracia ustupuje míľovými krokmi.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.4.2022 13:25 - 13:38 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem.
Vážený pán predsedajúci, vážený pán spravodajca, vážené panie poslankyne, páni poslanci a, samozrejme, vážená nedôveryhodná koalícia, ak sa vám niečo za dva roky podarilo, tak to je katastrofálne nezvládnutie riadenia krajiny a historicky najvyššia nedôveryhodnosť občanov Slovenskej republiky. Vy to veľmi dobre viete, to je jednoducho fakt, o ktorom nemusíme vôbec polemizovať. Občania sa obávajú o svoju budúcnosť pre cenzúru, pre zatváranie ľudí na základe vôle jedného človeka, zneužívanie štátnej moci a v neposlednom rade pre enormný rast cien všetkého, na čo si len spomeniete.
Pre vládnu koalíciu, ktorá sa nevie dohodnúť na pomoci pre najslabších, je však prioritou číslo jedna dať Matovičovi darček k narodeninám a strčiť do väzby lídra opozičnej strany. Len preto, že nemáte čo ľuďom ponúknuť. Veríte, že vašou jedinou záchranou je kriminalizácia opozície za každú cenu, čím sa ani netajíte. Vaša ponuka pre Slovensko je zavrieť celú opozíciu do väzenia, aby ste zapchali ústa všetkým kritikom. Čisté zúfalstvo. Vy si vôbec neuvedomujete, že ste strojcami niečoho, čo si vás nájde. Vytvárate na Slovensku systém, v ktorom každý kto nesúhlasí s Matovičom a Lipšicom, skončí vo väzení. Lenže títo páni tu nebudú večne. Uvedomte si, že figúry sa zmenia a potom vám to nebude jedno, keď sa na Slovensku bude súdiť vaším pričinením alebo vaším zavedením takéhoto systému politicky.
Kolegovia z koalície, svojím hlasovaním nebudete rozhodovať len o Robertovi Ficovi, ale budete rozhodovať o jednom ľudskom osude a budete rozhodovať tiež o budúcnosti Slovenska. Ak ste tak ešte neurobili, možno by ste sa mohli zamyslieť, na akých dôvodoch sú postavené obvinenia opozičného lídra a prečo má ísť do väzby. Čítali ste obsah, čo dávajú Robertovi Kaliňákovi, ktorý je vo väzbe, za vinu a prečo tam má ísť Robert Fico? Alebo ste sa už dokonale vžili do úlohy inkvizítorov, ktorí chcú upáliť Roberta Fica za každú cenu. Prosím, prečítajte si tu veľakrát opakované stanovisko dekana Právnickej fakulty v Bratislave, ktorá nominovala vášho nominanta, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Pre tých, ktorí sa k nemu doteraz nedostali, pripomínam slová Eduarda Burdu: „Predmetné uznesenie o vznesení obvinenia považujem za značne prehnané. Predpokladám, že bude mať značné dosahy na chod spoločnosti i politiku, a to bez ohľadu na to, ako toto trestné konanie dopadne. Obávam sa však, aby sa nestalo vzorom pre umlčiavanie kritikov pôsobenia osôb vo verejnom živote.“ A o tom chcem hovoriť aj ja. To, čo chcete urobiť, sú čisté päťdesiate roky. Monsterproces, takto s oponentami narábali nacisti, takto narábal s oponentami Stalin a takýto politický proces je v rozpore s demokraciou a právnym štátom. Nastavili ste si aj vy sami zrkadlo? Ak Roberta Fica a Roberta Kaliňáka obviňujú zo zosnovania zločineckej skupiny, tak vášmu Igorovi Matovičovi a jeho pravej ruke Lipšicovi sa podarilo za pár mesiacov vytvoriť nebezpečnú protištátnu chobotnicu, ktorá krágľuje politických oponentov. Títo dvaja si sprivatizovali políciu, špeciálnu prokuratúru a chcú rozhodovať, kto je dobrý a kto zlý. To jednoducho naozaj nemá obdoby. Za pár mesiacov dosiahla matovičovsko-lipšicovská chobotnica pomerne rozsiahlu organizačnú štruktúru. Jej zárodkom boli stretnutia Matoviča s kajúcnikmi Slobodníkom a Makóom ešte v rokoch 2018, 2019, 2020.
Citujem vášho expremiéra a súčasného ministra financií: „Ja som do toho šiel s tým, že sa pokúsim z nich vydolovať nejaké informácie, ktoré by som mohol použiť v politickom boji.“ To povedal Igor Matovič, ktorý zháňal špinu na politickú konkurenciu. Nepamätáte si, ako na tlačových konferenciách čítal utajované informácie, súkromnú komunikáciu a vydieral tým politikov z iných strán? To nebolo nelegálne? Tam, samozrejme, nikto nič nevidel, pretože špeciálny prokurátor nebol Daniel Lipšic. A viete, čo povedal Igor Matovič na kajúcnika Slobodníka, keď dostal otázku, prečo chodí na stretnutia s gaunermi, na ktorých upozorňovali slovenské médiá? Matovič povedal, že pri Slobodníkovi mal pocit, že mu tlčie svedomie a bol to podľa neho zlomený človek. Vyberte si sami z tejto citácie.
Dámy a páni, už vieme, že Igor Matovič sa stretával s obžalovanými, ktorí dnes veselo beztrestne behajú po slobode. Jedného z nich Makóa obžalovaného z korupčnej trestnej činnosti dokonca Matovič presadil do Slovenskej informačnej služby. Pričom stále existuje podozrenie, že pre službu pracuje. Makó donášal Matovičovi pred voľbami v roku 2020, pokračoval s tým po voľbách a za to dostal trafiku v Slovenskej informačnej službe.
Namiesto väzenia kriminálnici vďaka vašej vládnej garnitúre behajú vonku, aby iných mohli stíhať. Zúfalstvo. Kolaborantov, ktorí donášali, ste teda už mali. Matoviča, Matovič, prepáčte, a Lipšic ako advokát ich dobre podchytili. Už si nepamätáte, že to bol práve Lipšic, kto nahováral podozrivých, aby udávali a zachránili si tak svoju vlastnú kožu. Boli to desiatky prípadov, ktoré ovplyvňoval. Už im len chýbalo ovládnuť políciu a prokuratúru.
Nezastavili ste sa, ani keď si prezidentka klopala na čelo, že z Lipšica idete urobiť generálneho prokurátora, tak ste ho nasilu pretlačili za špeciálneho prokurátora. Odsúdeného človeka, ktorý navštevuje probačného úradníka a Matovičovu dvojičku ste nechali riadiť spravodlivosť na Slovensku. A vy si naozaj myslíte, že ľudia nevedia narátať do päť? Urobili ste prokurátora z politika, ktorý si pokútne urobil bezpečnostnú previerku, len aby ste ho za každú cenu pretlačili na špeciál a mohol plniť vaše úlohy. Matovičove úlohy. Aj napriek protestom prezidentky a mimovládneho sektora.
Dnes nie je žiadnych pochýb, že špeciálna prokuratúra nie je nestranná. Slúži Matovičovi aj Lipšicovi, pravdu sme sa dozvedeli vďaka utajenému stretnutiu najvyšších ústavných činiteľov v budove Slovenskej informačnej služby k ovplyvňovaniu vyšetrovaní. Prosím, aký ďalší dôkaz ešte potrebujete? V septembri 2021 zadržala NAKA tzv. čurillovcov, ktorí idú po ruke vašej vládnej koalícii a opäť si dovolím zacitovať Igora Matoviča zo 17. septembra minulého roku: „Je tu partia statočných chlapov, ktorí si dovolili hriech najväčší. Ísť po krku Ficovej a Pellegriniho mafii.“ Viete, koho mal na mysli tými statočnými chlapcami? Tak si pomôžme ich vlastnými slovami zo spisu. Treba robiť Fica a Kaliňáka. Len ju treba ako keby, viete, že Santusovú, normálne spraviť a do väzby ju, nechcem vulgarizovať. Zapálime jej auto kanistrom. Toto sú výroky tých statočných chlapcov vyšetrovateľov. Nonsens. Táto skupinka mala manipulovať s vyšetrením tak, aby vzbudzovala zdanie nezaujatého vyšetrovania. Pripomínam vám, že čurillovci mali eminentný záujem na tom, aby vyšetrovateľku Santusovú, ktorá prišla na ich spiklenectvo, dostali do väzby. Toto má byť vaše nezávislé vyšetrovanie? Tomuto máme dôverovať? Nielen my poslanci, ale aj všetci občania Slovenskej republiky. Nevyzerá toto ako skutočná organizovaná skupina? Matovič je hlava, Lipšic chápadlo, ďalším je minister Mikulec, ktorého držíte len preto, že robí pre Matoviča špinavú robotu a biznis s Hegerovými firmami. A ak by sa vám to náhodou nezrútilo, aby sa vám to náhodou nezrútilo, spolitizovali ste aj políciu. Namiesto transparentného výberu v parlamentnom výbore, o čom ste vykrikovali stále, stále, ste kompetenciu výberu policajného prezidenta dali priamo Mikulcovi. A tak máte tam aj Hamrana, ktorý na počkanie hovorí, ktorého politika zoberie. Nehorázne, čo sa tu deje.
Kruh sa uzatvára. Kolegovia, ak je v tomto štáte organizovaná skupina a to vám dávam za pravdu, že je, ja s tým súhlasím, práve som vám o nej povedal pred chvíľou. Keď takto plánujete prenasledovať politickú opozíciu a vy to už dva roky robíte, buďte si vedomí, že tento systém ste nastavili a požehnali práve vy. Preto chcem vyzvať z tohto miesta koaličných poslancov, ktorí dovidia za najbližší roh a požiadať, aby tieto informácie a súvislosti zvážili pri svojom rozhodovaní a návrh na vydanie Roberta Fica do väzby nepodporili. Naviac som vás vyzval, aby ste si prečítali to uznesenie, ktoré hovorí o obvinení dotknutých osôb, to uznesenie nemá žiadnu relevanciu, nemá žiadnu právnu silu, sú tam hrozné nezmysli popísané. Hlavným dôvodom v tom uznesení je to, že Robert Fico má ísť do kolúznej väzby, pretože môže ovplyvňovať občanov a môže robiť tlačové konferencie. Je to výsmech právnemu štátu. Výsmech právnemu poriadku. Žiadna vypovedacia schopnosť a výsmech občanov do tejto krajiny, ktorí by mali mať dôveru v právny štát, ktorú vy výrazne podkopávate. Odôvodnenie v tom uznesení na 97 stranách je ozaj spústu nezmyslov, spústu balastu, ktorý tam vôbec ani nepatrí a jediný relevantný argument tam nie je.
Z toho dôvodu podávam procedurálny návrh v zmysle § 34 rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky, procedurálny návrh poslanca Vážneho k prerokovávanému bodu, ktorý máme ako tlač 1010, žiadosť Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky o vydanie súhlasu na vzatie do väzby poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Žiadam doplniť odôvodnenie v uznesení MV ministerstva vnútra z 19.04.2021 číslo jednacie ČVS:PPZ-230/NKA-VI4-2021, čiže doplniť odôvodnenie v tomto uznesení, ktoré som citoval, o relevantné argumenty s jasnou vypovedacou hodnotou. S udaním jasných dôvodov, ktoré budú v zmysle platného právneho poriadku Slovenskej republiky dostatočné na vznesenie obvinenia dotknutým osobám.
Hlasovanie k tlači 1010 žiadam po doplnení tohto odôvodnenia a oboznámení sa s relevanciou takéhoto odôvodnenia.
Dôvod: Citované uznesenie neobsahuje relevantné dôvody a má znaky politickej motivácie.
Tento procedurálny návrh, pán spravodajca, vám odovzdávam. Pardon.
Takže, dámy a páni, najmä z koalície, zamyslite sa nad tým, ako tým stlačením tlačidla hlasovacieho viete ovplyvniť budúcnosť a chod tejto krajiny.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2022 12:55 - 12:57 hod.

Ľubomír Vážny Zobrazit prepis
Ďakujem.
Vážený pán podpredseda, ďakujem za slovo.
Vážený pán poslanec Takáč, veľmi dobre si poukázal a vyzdvihol ten problém absurdity tohto uznesenia a tá absurdita spočíva najmä v činnosti zločineckej skupiny, ktorá je naozaj definovaná v Trestnom zákone a to tak, že je trestné založiť, zosnovať zločineckú skupinu, je trestné byť jej členom, podporovať ju alebo byť pre ňu činný, resp. finančne, organizačne alebo technicky tú zločineckú skupinu podporovať a teraz je to tá čerešnička na torte, že Fico a Kaliňák sú obvinení za to alebo sú zosnovateľmi trestnej skupiny za to, či zločineckej skupiny za to, že dosadili do funkcii nimi vybrané osoby. Za to, že utajili samostatnú existenciu zločineckej skupiny, o ktorej ani nevedeli. Sú obvinení za to, že získali výhody v politickom boji pre SMER. To sú také absurdity, nad ktorými rozum zastáva.
Na druhej strane stále a dobre si to zdôraznil a súhlasím s tým. Na druhej strane stále tu v tejto sále rezonuje nepochopenie rozdielu po a) medzi vyšetrovaním obvinených, ktorí sú, sa vyšetrovaniu nebránia, neutekajú za hranice Slovenskej republiky a spolupracujú s vyšetrovateľmi. Dokonca chcú, aby sa to čo najskôr vyšetrilo, aby sa aj im meno očistilo, pretože nie je dobré byť obvinený a s naťahovaním sa vyšetrovania. Čiže rozdiel medzi vyšetrovanými o vine, ktorí spolupracujú a rozdiel medzi vyšetrovaným, obvineným v kolúznej väzbe, ktorá v tomto prípade je úplne bezdôvodná a toto tu stále akoby koaliční poslanci nechápali. Nerozumiem tomu predsa sa všetky nástroje využiť u osôb, ktoré sa nebránia vyšetrovaniu bežne, tak ako sa dajú realizovať pri osobe, ktorá je na slobode.
Ďakujem.
Skryt prepis