Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

14.5.2020 o 11:00 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 14.5.2020 18:28 - 18:32 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dobrý deň, kolegovia, kolegyne, ja by som chcela reagovať aj na moju predrečníčku s rozpravy a na to ako reagovala pani komisárka na jej slová, keď povedala, že nás iniciatívne pozvala v rámci Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny navštíviť jej úrad a pozrieť sa na jej činnosť. Žiaľ, nie je to pravdou.
Ja som ako poslankyňa a predsedníčka výboru, podpredsedníčka výboru iniciovala poslanecký prieskum na úrade pani komisárky pre deti, do ktorého som ochotne pozvala, samozrejme, aj ďalších kolegov, ktorí sa prihlásili. A nejde z našej strany o žiadny rozmer, ale o dôvodné podozrenia, že váš úrad, pani komisárka, pri hájení najlepšieho záujmu dieťaťa nie je nezávislý.
Ani na základe rozpravy vo výbore pre ľudské práva a národnostné menšiny, ani v sociálnom výbore som sa s argumentáciou pani komisárky neuspokojila a zostali vo mne pochybnosti o profesionálnom riadení tohto úradu, preto na poslaneckom prieskume trvám a absolvujeme ho v najbližších týždňoch.
Za najváž..., najzávažnejšie pochybenia v činnosti úradu komisárky pre deti výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny upozornila svojím podnetom Nadácia Zastavme korupciu a naozaj ma znepokojili. Prvý z týchto podnetov hovoril o tom, že na nahrávke, ktorú má Nadácia Zastavme korupciu k dispozícii, komisárka nabáda matku dieťaťa, aby nerešpektovala rozhodnutie súdu a nevrátila maloletú otcovi, ktorému bola dočasne zverená. V tejto veci komisárka porušila zásadu nezávislosti a profesionality, keď tejto matke odporučila konkrétneho advokáta so slovami, že má kontakty na Ústavný súd aj na Európsky súd pre ľudské práva. Táto nahrávka bola nedávno aj zverejnená v relácii Cez čiaru.
Druhým podnetom bolo, že komisárka odmietla nadácii odpovedať, či a na akú náplň práce zazmluvnila svojho švagra ako odborného poradcu komisárky. Nám to na výbore pani komisárka ozrejmila, že išlo o prácu, ktorej obsahom mala byť archivácia a registratúra.
Po tretie pani komisárka tiež v minulosti v čase kauzy Čistý deň opakovane stretla odsúdeného Mariana Kočnera. To nepoprela.
Po štvrté, posledné a nedávne pochybenie v súviselo s obmedzením pohybu osôb počas veľkonočných sviatkov v dôsledku pandémie COVID-19, kedy pani komisárka vo svojom pôvodne zverejnenom článku na internetovej stránke úradu 18. marca zovšeobecnila stanovisko Úradu verejného zdravotníctva v konkrétnej veci na všetky prípady premiestňovania detí medzi rodičmi v prípade striedavej starostlivosti. Neskôr pani komisárka svoje stanovisko zo stránky stiahla a vzniknuté nezrovnalosti a povinnosť rešpektovať rozhodnutie súdov v týchto veciach riešilo ministerstvo spravodlivosti a verejná ochrankyňa práv.
Aj preto som v rámci uznesenia navrhla, aby sme toto naozaj závažne pochybenie v činnosti brali na ohľad, aby Národná rada Slovenskej republiky poverila Výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny, aby sa týmito podnetmi naďalej veľmi vážne zaoberal a bral ich do úvahy.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 16:08 - 16:09 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Snaha o zvýšenú pozornosť regiónom je jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodla vstúpiť do politiky a prečo tu aj sedím a o čo sa chcem intenzívne usilovať aj naďalej, a som veľmi vďačná, že už v prvých mesiacoch novej vlády sa táto pozornosť regiónom, zvýšená pozornosť inštitucionalizuje a má to moju plnú podporu, ale verím, že, že tam neskončíme, pretože naše regióny doslova zachraňujeme v hodine dvanástej.
Desiatky rokov sme ignorovali mnohé miesta, mestá, dediny na Slovensku, ktoré naozaj potrebujeme pozdvihnúť, a ja sledujem desaťtisíce mojich rovesníkov, ako odchádzajú z miesta, kde sa narodili, kde by možno radi žili, ale chýbajú tam príležitosti. A to je možno aj o tom inom prístupe štátu, ktorý, ku ktorému by som chcela vyzvať, pretože aj ja som mladý človek, ktorý sa chce vrátiť do regiónu. A vďakabohu som z obce, kde sa mi podarilo založiť krajčírsku dielňu, nájsť na ňu napríklad aj priestor. Ale vidím schátrané štátne budovy v rôznych okolitých obciach a mestách, ktoré sa aj mladí ľudia, aj domáci podnikatelia, aj neziskové organizácie snažia získať naozaj na užívanie, na dobré, pekné projekty a odovzva štátu pri využívaní týchto priestorov je veľmi nízka.
Takže ja naozaj chcem aj vyzvať túto novú vládu, aby sa zamýšľala nad týmito možnosťami a hľadala príležitosti, kde vieme rozšíriť možnosti, aby tam ľudia ostali a zveľaďovali tam, čo tam máme.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14.5.2020 11:00 - 11:04 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, pani verejná ochrankyňa práv, gestorským výborom správy o činnosti verejného ochrancu práv je výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Poprosím vás o kľud v rokovacej sále, nech môže pani spravodajkyňa svoje záverečné slovo prečítať.

Marcinková, Vladimíra, poslankyňa NR SR
Ďakujem, pán predsedajúci. (Zaznievanie gongu.)
Zopakujem, že gestorským výborom správy o činnosti verejného ochrancu práv je výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. V rámci tohto výboru celá koalícia jednomyseľne rozhodla a odporučila Národnej rade Slovenskej republiky, aby túto správu zobrala na vedomie.
Diskusia vo výbore bola veľmi kultivovaná a vecná. Až tu v tomto pléne bola táto správa, doslova informácia o dodržiavaní ľudských práv a národnostných, ľudských práv a slobôd na Slovensku ponížená na nejakú ideologickú rozpravu založenú na dojmoch, našich postojoch, názoroch a zabudli sme na jej kľúčový rozmer, a ten je právny. To považujem za nepochopenie úlohy verejného ochrancu práv a sčasti aj našej úlohy ako poslancov.
Pani Patakyová ako profesorka práva je aj pre mňa autoritou v tejto veci a považujem za nedôstojné poučovať ju alebo pochybovať o tom, že je tu medzi nami niekto so šírnou právnou znalosťou vnútroštátnej alebo nadnárodnej legislatívy, ktorá základné ľudské práva a slobody chráni. Preto o jej odbornom úsudku v tejto oblasti nemám pochybnosti a želám si, aby aj napriek nepríjemným invektívam zo strany niektorých poslancov vo svojej funkcii zotrvala.
Včera som od kolegu z opozície v rozprave počula, prečo my koaliční poslanci ukazujeme na možno nedostatky aktuálnej legislatívy alebo vyzývame aj k nejakým doplnkom, ako som to spravila napríklad ja pri práve na bývanie a mojim odporúčaniam v tejto téme. Vraj si to môžeme s ministrami ako koaliční poslanci vybaviť, vyriešiť mimo pléna. Počula som. Slovo vybaviť považujem za hnis Slovenska. Vybaviť, vybavíš, dá sa vybaviť? Kým takéto postupy a takéto uvažovanie v politike a kdekoľvek inde nevyženieme zo Slovenska, len ťažko sa posunieme. Nie nadarmo je tu trojdelenie moci, a to výkonná, zákonodarná a súdna. Nie nadarmo sme tu my parlament, vláda a súdy. Jedni majú skultivov..., majú skultúrňovať, zlepšovať a kontrolovať výsledky práce druhých. Nie veci vybavovať.
Preto je tu s nami aj ombudsmanka. Aj ona je doplnkom tohto systému, ktorý má skvalitňovať procesy v tomto štáte. Ja nie som členkou vlády, som členkou parlamentu, vediem momentálne výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny a túto prácu si budem poctivo robiť, lebo také sú moje povinnosti. A z pozorovania prístupu verejnej ochrankyne práv nielen na základe tejto správy, ale odkedy bola vo funkcii, mám za to, že túto prácu robí dobre, nadmieru svedomito a jej úrad a práca a výsledky práce tohto úradu sú žiaduce pre situáciu, v ktorej sme. Nepochybujem o jej odbornosti, ako som povedala, a nezaujatom profesionálnom prístupe k ľudskoprávnej agende.
Ako podpredsedníčka výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny naozaj úprimne apelujem na kolegov, aby sme agendu ľudských práv a slobôd očistili od politických nánosov a hľadeli na ňu ako zákonodarný orgán, teda v medziach práva a naprávania nedostatkov našej súčasnej legislatívy a právnej úpravy.
Pani verejná ochrankyňa práv, ja vám tiež prajem všetko najlepšie k dnešným narodeninám a úprimne vám ďakujem a taktiež vašim spolupracovníkom za prácu, ktorú odvádzate. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 10:07 - 10:08 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Kolegovia z ĽSNS, ja som veľkým fanúšikom politickej plurality, ale politiku nenávisti medzi tú škálu politík, ktorú považujem za cennú a ktorá dokáže ten politický diskurz na Slovensku obohatiť, naozaj nepovažujem, pretože prezentovať nenávisť k homosexuálom, k transrodovým osobám, k ľuďom, ktorí sa naozaj narodili do nešťastnej situácie, do chudoby, toto nás nikam neposunie.
A keď ste sa opovážili naozaj prihovoriť k cigánskym deťom, ktoré nazývame v kultivovanej spoločnosti rómskymi deťmi, a hovoriť o tom, že tieto deti mnohokrát neprávom nie sú zaraďované medzi deti s mentálnym postihnutím, tak sa veľmi mýlite, lebo štatisticky je nemožné, aby 60 % všetkých detí, ktoré máme v špeciálnych školách, boli rómskeho pôvodu. Je to štatisticky nemožné. A je dokázané, že tieto deti, keď prišli do iného prostredia, máme mnoho prípadov, napríklad v Anglicku, boli zaradené do normálnych tried. Až 85 % detí, ktoré u nás mali kategóriu A, to znamená nejaké mentálne postihnutie, a boli takto diagnostikované, v Anglicku v školskom systéme nemali problém fungovať a boli zaradené do normálnych tried.
Takže hovorme o diskriminácii, pretože je prítomná.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 9:37 - 9:38 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Ja som veľmi rada, že od kolegu Dostála zaznelo to nepochopenie úlohy verejného ochrancu práv, ktorú aj ja vnímam naozaj intenzívne v rámci včerajšej rozpravy.
Často skĺzame v diskusii o základných ľudských právach a slobodách k rôznym ideológiám a pocitovým hodnoteniam, ale pani ombudsmanka, osobne pani ombudsmanka Patakyová, nie je profesorkou práv náhodou, je právničkou, pretože pracuje nie na základe nejakých svojich dojmov, ale na základe naozaj medzinárodných právne záväzných dokumentov a vnútroštátnej legislatívy, kde jej prináleží hľadať v tejto našej legislatíve nedostatky a upozorňovať nás zákonodarcov sediacich tu na to, kde potrebujeme urobiť zmeny, aby sme naozaj zachovávali ten rozsah základných ľudských práv a slobôd, ktorý je aj vzhľadom na členstvo v Európskej únii, ale aj vzhľadom na ratifikáciu rôznych medzinárodných dohovorov a zmlúv pre nás kľúčový.
Takže toľko, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.5.2020 16:32 - 16:34 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi predložiť správu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci o výsledku prerokovania návrhu na voľbu zástupcu navrhnutého vládou Slovenskej republiky do Dozornej rady Sociálnej poisťovne (tlač 85).
Vláda Slovenskej republiky predložila Národnej rade Slovenskej republiky návrh na voľbu zástupcu navrhnutého vládou Slovenskej republiky do Dozornej rady Sociálnej poisťovne. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 84 zo 6. mája 2020 pridelil návrh na voľbu zástupcu navrhnutého vládou Slovenskej republiky do Dozornej rady Sociálnej poisťovne na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci prerokoval dňa 12. mája 2020 predložený návrh a uznesením č. 29 odporúča Národnej rade Slovenskej republiky
1. zobrať na vedomie zánik členstva člena Dozornej rady Sociálnej poisťovne Jany Polakovičovej Kolesárovej uplynutím päťročného funkčného obdobia podľa § 123 ods. 6 a ods. 17 písm. a) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení;
2. zvoliť podľa § 123 ods. 4 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení za člena Dozornej rady Sociálnej poisťovne zástupcu navrhnutého vládou Slovenskej republiky, a to Borisa Ažaltoviča, ktorého funkčné obdobie začína plynúť dňom zvolenia;
3. vykonať akt voľby podľa príslušných ustanovení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky a v súlade s volebným poriadkom o voľbe a odvolávaní funkcionárov, schváleným uznesením Národnej rady Slovenskej republiky zo 17. júna 2011 č. 498.
Zvolený je kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Opakovaná voľba sa nekoná, ak bol na funkciu navrhnutý len jeden kandidát, ktorý z dôvodu, že nezískal potrebnú väčšinu hlasov, nebol zvolený. V takom prípade sa vykoná nová voľba na niektorej z ďalších schôdzí Národnej rady Slovenskej republiky.
Výbor ma poveril predložiť Národnej rade Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania návrhu na voľbu zástupcu navrhnutého vládou Slovenskej republiky do Dozornej rady Sociálnej poisťovne a návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 16:13 - 16:14 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Som veľmi rada, že poslanec Dostál spomenul, že táto sála bola plná počas vystúpenia pani ombudsmanky na rozdiel možno od predchádzajúcich rokov. A chcem zdôrazniť, že teraz má v parlamente väčšinu tá čas slovenskej politickej scény, ktorej naozaj záleží na dodržiavaní ľudských práv, ich ochrane, a naozaj teraz verím, že krajinu vedú ľudia, ktorí nie sú ľahostajní k týmto právam a možno aj k tým, ktorých nie je hlasno počuť, ale ktorým dala hlas dnes pani ombudsmanka v parlamente.
Čiže ďakujem aj za to, že sme tu boli v takom hojnom počte. Pre mňa ako novozvolenú poslankyňu je to veľmi výrazný signál, že som v správnom zoskupení, v správnej koalícii.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 15:38 - 15:40 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Pán poslanec, udivujete ma, lebo jedným dychom dokážete hovoriť o ochrane života, a pritom svojimi vyjadreniami, poviem to obrazne, ale ľudí naozaj zabíjať.
Pretože keď hovoríte o transgender osobách ako o bláznoch, tak ja by som vám chcela povedať, že či viete o tom, že až 40 % týchto ľudí sa počas svojho života pokúsi o samovraždu, lebo sú odsudzovaní, nazývaní bláznami a namiesto pomoci týmto ľuďom ich politici v priamom prenose zosmiešnia. Ja si myslím, že pochopenie inakosti, scitlivovanie spoločnosti, že toto je cesta k ochrane života a oveľa účinnejšie ako nenávisť.
A keď hovoríte o potratoch, tak ja si dovolím sa k tomu vyjadriť. Myslím si, že som v tejto miestnosti jediná očakávajúca matka. Viete o tom, že ročne umrie viac ako 30-tisíc žien, ktoré postúpia (podstúpia, pozn. red.) nelegálne potraty? A viete o tom, že v krajinách, kde sú potraty zakázané alebo obmedzované, tak je viac potratov ako v krajinách, kde je legislatíva podobná tej našej? Konkrétne na tisíc obyvateľov je to 34 potratov tam, kde sú legálne, a 37 potratov tam, kde sú nelegálne. A pritom naozaj veľa žien umrie, pretože sa vrhnú do rúk rôznym šarlatánom a ľuďom bez zdravotníckeho vzdelania a bez potrebnej pomoci.
Čiže keď hovoríme o ochrane života, ja ako budúca matka si veľmi želám, aby sme zachránili čo najviac životov na Slovensku, ale robme to poctivou rodinnou politikou, a nie reštriktívnou politikou. A robme to naozaj s ohľadom na reprodukčné práva žien a na možnosť týchto žien rozhodnúť sa, a nie dávať sa do rúk rôznym pochybným osobám. Keď už toto naozaj veľmi, veľmi smutné rozhodnutie... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 13.5.2020 15:09 - 15:11 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Zareagujem v úvode na pánov poslancov Ľudovej strany Naše Slovensko. Máme tu na Slovensku problém, ktorý ste pomenovali, a s tým súhlasím. Máme tu obydlia, ktoré sú nelegálne a na nevysporiadaných pozemkoch, a myslím si, že tak ako nás, aj vás trápi, že tento problém tu je, ale na rozdiel od vás my ho chceme riešiť, pretože nechceme sa mu ďalšie desaťročia prizerať. Čiže tento problém tu je a my ho chceme odstrániť.
Ak budeme používať rétoriku, ktorú používate vy, tak budeme ľakať všetkých starostov a primátorov, ktorých doslova potrebujeme k riešeniu a vysporiadaniu týchto pozemkov pod nelegálnymi stavbami, pretože toto budú argumenty, ktoré budú používať ľudia proti nim, že prečo zase riešime nejaké takéto veci, ktoré sa týkajú možno marginalizovaných skupín, možno neprispôsobivých skupín a tak ďalej. Ale my ich chceme motivovať k tomu, aby k tomuto problému pristúpili čelom, lebo ich potrebujeme na vyriešenie tohto problému.
Tak ako povedal môj kolega Dostál, ja pochádzam z dediny, kde sme sa tomuto problému postavili, naozaj mali sme tam nelegálne stavby na nevysporiadaných pozemkoch a podarilo sa nám to a nič nedostali Rómovia zadarmo, naopak, mikropôžičkami všetko splatili, potom, čo bol zavedený aj prístup k vode, za vodu platili. Potom, čo si postavili kúpeľne, boli schopní nájsť si prácu. Dnes tam máme vysokoškolákov, stredoškolákov. Keď som bola ja dieťaťom na základnej škole, nás bolo v triede šestnásť, z toho bolo deväť Rómov, a tých deväť Rómov bolo všetkých o dva, tri roky starších odo mňa, pretože prepadávali prvou, druhou, treťou, proste všetkými triedami, a dnes títo ľudia majú robotu a dokázali sa z tejto naozaj akože viacgeneračnej chudoby vymaniť a vzoprieť sa tejto situácii.
Čiže ja rozumiem, že jeden pohľad a jeden postoj veľmi populárny v našej spoločnosti k tejto veci je, naozaj ukázať, ukázať... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.5.2020 14:36 - 14:51 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ďakujem pekne ešte raz pani verejnej ochrankyni práv za prednesenú správu a aj za jej činnosť v minulom roku, ktorú považujem za veľmi významnú pre fungovanie našej republiky, ale čo považujem za veľmi kľúčové, je jedna oblasť, ktorá je v tejto správe spomenutá. Možno nie detailne, ale viem, že sa jej v rámci úradu venujú, a považujem za dôležité doplniť informácie v rámci tejto témy a taktiež poukázať na dôležitosť riešenia tohto problému.
A tým je najmä právo na bývanie, jeho dodržiavanie a takisto právo na pitnú vodu, ktorá je momentálne stále v Slovenskej republike vec a otvorená téma. Považujem za vážny nedostatok našej ústavnoprávnej legislatívy, že naša ústava výslovne neupravuje právo na bývanie ani právo na pitnú vodu. Napĺňanie uvedených práv však v Slovenskej republike vyplýva z viacerých medzinárodných dohovorov, ako vo svojej predloženej správe uvádza aj pani verejná ochrankyňa práv. Napriek tomu, že sa štát už v roku 2010 zaviazal, že vytvorí podmienky pre všetky osoby na Slovensku, aby mali prístup k pitnej vode a aby bol tento prístup aj cenovo dostupný, je rok 2020 a my tento problém stále riešime.
A tento záväzok štátu si po nedostatočnom konaní minulých vlád nesie so sebou aj táto vláda, ktorá bude stáť pred riešením naozaj veľmi rozsiahleho nedostatku, ktorému stále naše územie čelí. Táto akútna povinnosť sa týka vyše 11 % vylúčených rómskych komunít, ktoré na Slovensku máme a ktoré dnes fungujú bez takéhoto prístupu k pitnej vode. Ukazuje sa, že tento nedostatok naozaj hygienický, ľudskoprávny a sociálny je kľúčový aj v tomto pandemickom období, kedy práve tieto vylúčené rómske komunity majú najťažší prístup k dodržiavaniu hygienických štandardov, ktoré sú potrebné nielen pre ochranu ich samých, ale aj pre ochranu všeobecného a celkového obyvateľstva, ale taktiež v súvislosti s ďalšími okolnosťami, ktoré v nedostatku hygienických návykov, v nedostatku prístupu k hygiene, k pitnej vode vyplývajú z tohto stavu.
Okrem zdravotných rizík, ktoré som spomenula, je naozaj obmedzený prístup k vode aj vážnou spoločenskou a sociálnou prekážkou pre integráciu, o ktorú sa snažíme. Bez možnosti umyť sa, udržiavať hygienické návyky si len veľmi ťažko nájdete prácu, len veľmi ťažko vás niekto zamestná, keď nemáte možnosť ráno sa umyť a prísť dôstojne vystrojený do práce, a v škole si deti, ktoré nemajú prístup k pitnej vode, a k žiadnej vode, povedzme si úprimne, len veľmi ťažko nájdu cestu priamo do kolektívu a k začleneniu.
Napriek tomu, že sme posledných desať rokov vnímali nejaké náznaky riešenia tejto krízy, či už od splnomocnencov pre rómske komunity, alebo jednotlivých členov vlády, ku komplexnému riešeniu nedošlo. Je to naozaj veľmi dlhé obdobie na to, aby sme tu stále tento problém mali citeľný a aby sa dotýkal takého veľkého počtu osídlení na Slovensku.
Ako poslankyňa, ako podpredsedníčka výboru pre ľudské práva budem túto tému opakovane a naozaj neúnavne otvárať, pretože ju považujem za kľúčovú nielen pri takýchto situáciách, v akej sme teraz, akým je pandémia a do akej sa, verím, že už nedostaneme veľmi dlhú dobu, ale aj kvôli tomu, že začlenenie týchto ľudí do našej spoločnosti bude nielen spoločenskou výhrou pre nás všetkých, posunutím Slovenska k naozaj modernému obrazu krajiny, ale aj dôležitým ekonomickým progresom, keďže nadobudnutie naozaj stáleho pracovného vzťahu alebo zlepšenie podmienok v škole je nevyhnutým predpokladom na to, aby mohli všetci na Slovensku viesť dôstojný život.
Okrem práva a prístupu k pitnej vode som spomenula aj právo na bývanie. Všímam si, že kolegov z Ľudovej strany to veľmi nezaujíma (zaznenie gongu), ale je to veľmi dôležité, takže poprosím vás o pozornosť.
Právo na bývanie a zabezpečenie bývania pre jednotlivcov a pre rodiny a prevencia straty dôstojného bývania u celých rodín, ktoré zápasia s chudobou, je obrovskou výzvou, s ktorou sa náš sociálny systém brodí a bude musieť popasovať aj v najbližšom období. Ceny bytov rastú, len za posledný rok stúpli o viac ako 7 %. Verejné nájomné bývanie tvorí na Slovensku iba 6 % bytového fondu a v krajinách Európskej únie pre porovnanie je to niekde medzi 19 a 62 %. Súčasný stav vytvára veľmi nízku a v niektorých územiach až nemožnú možnosť nájsť si bývanie pre rodiny, ktoré majú nízke príjmy, alebo pre rodiny, ktoré sa ocitli naozaj v ťažkej bytovej núdzi.
Riešením je, samozrejme, posilnenie a podpora nájomného bývania, o ktorom sme hovorili nielen my, strana ZA ĽUDÍ, ale aj naši koaliční kolegovia, ale nemôžeme sa obmedziť len na sľuby a na veľké plány. Musíme naozaj konať zo dňa na deň, a to systematicky a plánovite už dnes odstraňovať tie prekážky, ktoré bránia rozvoju nájomného bývania. Vieme o nich, komunikujú ich aj úradníci a takisto sa v minulých správach verejných ochrancov práv niekoľkokrát objavili, či už išlo o prieťahy v konaní Slovenského pozemkového fondu, ktoré sa týkajú takisto miest, obcí a organizácií, ktoré chcú naozaj stavať sociálne nájomné byty a iné nájomné bývanie, alebo rozdrobenosť slovenskej pôdy, čiže nekonečný proces sceľovania pozemkov, k čomu sme aj v programovom vyhlásení vlády naozaj dôsledne viedli diskusiu a je to, je to veľkou ambíciou tejto vlády, aby sme sa pohli v týchto témach a naozaj boli schopní zabezpečiť účinne dostupné nájomné bývanie. Ale potrebujeme začať čo najskôr, keďže za posledných niekoľko rokov to boli stovky, v lepších prípadoch a pri lepších rokoch tisícka, možno 1 500 bytov, ktoré sa nám podarilo v rámci toho bytového fondu buď obnoviť, alebo doplniť. Ale nešlo o nejaké masívne zmeny, ktoré by sme dokázali obyvateľstvu priniesť.
Pomoc s bývaním sa neukazuje len ako prejav solidarity ľuďom v núdzi alebo v ťažkej životnej situácii, ale aj ako nástroj výrazného šetrenia verejných prostriedkov vynakladaného na sociálnu a naozaj aj zdravotnú intervenciu. Ak sa na ulicu dostane rodina, ktorá má päť detí, ústavná starostlivosť pre každé jedno dieťa, následná sociálna intervencia v rámci rodičov, zhoršujúci sa zdravotný stav rodičov a jednotlivcov bez strechy nad hlavou, všetky tieto náklady výrazne prevyšujú náklady, ktoré by sme vynaložili na vybudovanie čo i len jednej bunky na sociálne a dostupné bývanie.
Keď som si porovnala prax, naozaj veľmi schopných a dôležitých neziskových organizácií v tomto sektore, tak boli schopní vybudovať jednu bytovú jednotku za 50-60-tisíc eur vo veľkých mestách, trebárs v Košiciach. Kdežto keď som si zrátala náklady štátu v minulosti na sociálnu intervenciu pri takejto jednej rodine, päťčlennej, čiže sedemčlennej s rodičmi, tieto náklady len za jeden rok v tejto krízovej situácii výrazne prevyšovali túto jednorazovú investíciu do dostupného nájomného bývania, ktoré by bolo dlhodobým riešením. Len päť detí, naozaj päť detí za jeden rok v ústavnej starostlivosti v detskom domove, keď každé jedno dieťa má nejakú, naozaj stojí ten rozpočet nejakých 16-tisíc eur ročne, je väčšou investíciou a naozaj obrovskou ľudskou tragédiou, ak to uprednostníme pred dodržaním naozaj ľudského princípu zachovania rodiny a zachovania tej rodiny pokope pod jednou strechou.
Riešením problému bývania a intervenciou do dostupného nájomného bývania by sme naozaj dokázali týmto nešťastiam, sociálnym a ľudským, predísť. Aj preto vzhľadom na aktuálnu sociálnu a ekonomickú situáciu v dôsledku pandémie na tento problém upozorňujem aj tu v pléne Národnej rady, pretože skupina týchto ľudí, ktorí pomoc s dostupným bývaním potrebujú, sa nám zväčšuje. Je kľúčové venovať jej pozornosť, lebo v dnešných dňoch a v uplynulých mesiacoch prišlo množstvo ľudí o prácu, prišlo množstvo ľudí o svoje príjmy, a tak aj množstvu ľudí hrozí strata bývania.
Navrhla som preto členom vlády, aby prijali moratórium na vysťahovanie pri strate platobnej schopnosti v nájomných vzťahoch počas týchto troch naozaj kritických mesiacov núdzového stavu. Vyhoveli, čomu sa veľmi teším. Pardon. (Rečníčka si odkašľala.)
Nejde v žiadnom prípade o odpustenie nájmu, nájomcovia sú stále povinní svoju nájomnú povinnosť plniť, ale získali sme pre nich čas. Čas vyrovnať svoje nedoplatky do konca roka a prežiť naozaj tieto tri kritické mesiace so strechou nad hlavou. V rámci tejto úpravy sa však pozabudlo na ubytovne a na ubytovacie vzťahy. (Rečníčka si znova odkašľala.) Pardon.
Len v Bratislave sa pod strechou ubytovní skrýva viac ako 1 600 ľudí, ktorí dnes nemajú naozaj z čoho platiť tieto ubytovacie poplatky. Preto som oslovila vládu a členov vlády, aby toto moratórium rozšírili aj na túto skupinu obyvateľstva. Následné získanie prostriedkov cez humanitárnu pomoc, ktorú včas ministerstvo práce a sociálnych vecí a rodiny poskytlo, by umožnilo týmto naozaj ťažkým prípadom, aby svoje nedoplatky na bývaní včas doplatili.
Preto opätovne aj z tohto miesta chcem pripomenúť vláde túto zložitú situáciu, v ktorej sa ľudia s týmito ubytovacími vzťahmi vyskytli a ktorí - ďakujem veľmi pekne (povedané poslancovi, ktorý rečníčke položil na rečnícky pult fľašu minerálnej vody) - a na ktorých sa pri moratóriu o nájomných vzťahoch pozabudlo.
Okrem riešenia problému s bývaním, ktorý sa na Slovensku zväčšuje aj v súvislosti s COVID-om-19, ktorému čelíme, nedostatku prístupu k pitnej vode, na ktorý upozorňuje rok čo rok neúnavne či už táto pani ombudsmanka, alebo jej predchodkyňa. Sú to taktiež ďalšie témy, ktoré pani ombudsmanka otvorila a ktoré považujem za naozaj vyčerpané v jej správe, a preto ich nebudem bližšie otvárať, ale chcem, aby zazneli a aby zaznela aj pozornosť, ktorú týmto problémom venujeme v rámci výboru pre ľudské práva, ale aj v strane ZA ĽUDÍ, a to sú, a to je tak ochrana práv žien v rôznych smeroch, či už hovoríme o ochrane ich pôrodných práv, reprodukčných práv, alebo keď hovoríme o deťoch, kde sme veľmi významne aj v našom programe počas volebnej kampane otvorili tému adopčného procesu a naozaj veľkej pozornosti deťom, ktoré sa ocitli na čakačke za šťastím, za lepšou rodinou, ale, bohužiaľ, kvôli naozaj byrokratickým prieťahom a niekedy nefunkčnému systému toto, toto konanie a tento proces trvá až príliš dlho. Riešime obrovský problém násilia na ženách, násilia na deťoch, ktorý sa nám až o 30 % zväčšil práve v súvislosti s pandémiou a s tým, že mnoho rodín je naozaj vo vypätej situácii a mnoho žien a mnoho detí len veľmi ťažko nachádza pomoc v zariadeniach, ktoré sú v týchto chvíľach preplnené.
A takisto veľmi oceňujem, že pani verejná ochrankyňa práv znova pripomenula kompetentným, že nám chýba zariadenie pre deti so psychickými poruchami, ktoré sa dostali do ústavnej starostlivosti. Veľmi často navštevujem zariadenia, kde sa ocitli deti, ktoré sú naozaj z ťažkých životných pomerov, a nenašla som jedno zariadenie, ktoré by nemalo viac ako tretinu detí naozaj s ťažkými psychickými, ak nie už fatálnymi dôsledkami toho, čím si prešli. Takéto zariadenie nám na Slovensku chýba a títo pracovníci to často nezvládajú. Nezvládajú to ani sociálni pracovníci, pretože je to úplne iná situácia, ktorá si vyžaduje úplne iný prístup.
Pomôžme im, myslime na túto tému, je to stále sa zväčšujúci problém a, tak ako spomenula pani ombudsmanka vo svojej správe, nemal by skončiť bodkou v jej správe, ale mal by naozaj skončiť až vyriešením tejto situácie a prinavrátením dôstojnej starostlivosti týmto možno veľmi tichým, ale o to smutnejším prípadom.
Ďakujem vám, pani ombudsmanka, za vašu prácu, pretože nielen v rámci svojej činnosti vybavovania podnetov od ľudí, ale aj v rámci svojej iniciatívy ste pomohli aj nám v rámci ľudskoprávneho výboru, ale aj nám v rámci parlamentu odhaliť porušovanie práv, a to konkrétne nedávno pri pani Pötheovej, ktorá naozaj svojou činnosťou a činnosťou jej úradu prekročila právomoc ochrany práva na slobodu slova, na slobodu tlače, na ochranu a utajovanie zdrojov a v dôsledku toho bola týmto parlamentom odvolaná. Naozaj, nebyť aj vašej právnej analýzy a právneho prístupu k tomuto problému, nepohli by sme sa a nedokázali by sme takto efektívne čistiť Slovenskú republiku na miestach, kde chceme efektívnejšie, spravodlivejšie a lepšie poskytovať služby a ochranu práv občanov.
Ďakujem vám a teším sa na ďalšiu spoluprácu. (Potlesk.)
Skryt prepis