Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.7.2020 o 12:05 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.3.2021 10:54 - 10:56 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja by som najprv zareagovala na pána kolegu Suju, kedy hovoril vlastne o legitimite týchto 120-tisíc podpisov a ako o petícii.
Priznám sa, ako právnička vnímam aj argumenty pre a proti legitimite tejto petície, ale pre mňa, aj keby sme to nazvali občianskou iniciatívou, za ktorú sa podpísalo 120-tisíc ľudí, tak je to pre mňa obrovským signálom toho, že táto téma má veľké opodstatnenie a veľkú podporu verejnosti, pretože my ako volení zástupcovia ľudí by sme nemali riešiť len problémy, o ktorých si my myslíme, že sú dôležité, a vnímať všetko len cez svoju optiku, ale naozaj mali by sme načúvať tomu, čo obyvatelia a občania Slovenska vnímajú ako kľúčové. A tu pri tej masovosti tejto občianskej iniciatívy je to pomerne zrejmé.
Pokiaľ, pokiaľ by som sa mohla vyjadriť aj pánovi Kazdovi. Keď hovoríte o nejakom bianko šeku, nesúhlasím s tým, pretože krajiny, ktoré naozaj klimatickej, klimatickej kríze venujú oveľa väčšiu pozornosť, ako, ako dosiaľ venujeme my, nemali problém s vyhlásením tohto klimatického stavu núdze, a to z dôvodu, aby naozaj tú naliehavosť problému preniesli aj na verejnosť, aj na elity, na špičky politické.
Obsah tohto pojmu je podľa mňa veľmi široký a naozaj vieme pod neho obsiahnuť všetky naše snahy, ku ktorým sa ako vládna koalícia, ale aj ako jednotlivci podpíšeme v snahe zabrániť aktuálne kritickému snahu, stavu a docieliť tú uhlíkovú neutralitu alebo sa k nej prinajmenšom priblížiť našimi dôslednými opatreniami, takže pre mňa spochybňovať niečo, čo sa vo svete zaužívalo ako jasný a zreteľný signál verejnosti v prospech klímy a v prospech jej ochrany, nie je niečo, čo by som si sama dovolila spochybňovať, pretože naozaj je to už medzinárodne zaužívaný... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.3.2021 10:36 - 10:47 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dlho som uvažovala, či som ja tou správnou osobou, ktorá by sa mala vyjadrovať k požiadavkám signátorov výzvy za klímu. Nie som klimatickým expertom. Aj napriek mojej snahe žiť čo najudržateľnejším spôsobom života sa ešte stále s pokorou učím, čo môžem robiť lepšie, ako môžem svoju spotrebu minimalizovať, a čím ako jednotlivci páchame vo vzťahu k životnému prostrediu naozaj najväčšiu škodu. A napriek tomu som sa ako prvá z pléna prihlásila o slovo.
Dôvod je pre mňa jednoduchý. Už pol roka som matkou. Moje uvažovanie o dôsledkoch mojich činov, či osobných, alebo politických, sa zmenilo odo dňa, kedy bude musieť ťarchu mojich rozhodnutí zniesť aj moja dcéra a celá jej generácia. A to doslova, keď hovoríme o téme klimatických zmien. A ja si veľmi želám, aby som pre ňu a pre jej rovesníkov spolu s ľuďmi, ktorí dnes sedia v tomto parlamente naprieč politickým spektrom, a rovnako aj tými, ktorí zastávajú iné dôležité funkcie v tomto štáte, zabránila väčším škodám na ovzduší, na kvalite vody, pôdy, na podobe našich lesov a najmä stabilite klímy, než akým čelíme v súčasnosti.
Je to na nás politikov, lebo my robíme rozhodnutia za túto krajinu. A je to tiež na nás politikoch, aby sme išli občanom príkladom a dali jasne najavo, aká kľúčová je táto téma. Už v úvode som priznala, že nie som klimatickým expertom, ale ako politička chcem prijímať expertné rozhodnutia aj v tejto oblasti, a preto som presvedčená, že ľudia, ktorí o ochrane prírody a životného prostredia vedia dosť, majú sedieť pri každom jednom stole, kde sa robia dôležité rozhodnutia tejto krajiny.
Príroda ani klíma nám nedá reparát, keď to teraz podceníme. Cenu zaplatia naše deti. S dýchacími maskami, bez ostrého slnka, ktoré sa neprederie pomedzi smog, bez pitnej vody, vône lesa. Teraz podaktorí krútia hlavami a hovoria si, že preháňam a maľujem nejaký apokalyptický scenár. A ja vám hovorím, že toto je realita už teraz, a našťastie žijeme v tej šťastnejšej časti planéty, pretože tomu nečelíme denne alebo v pravidelných obdobiach, ako tomu čelia napríklad ľudia v Číne. Môj manžel tam strávil profesne rok, takže situáciu v takom Pekingu poznám osobne.
Možno mi neuveríte, keď vám poviem, že boli dni, kedy dochá... doká... dokázal vyjsť na ulicu len s dýchacou maskou, ktorá vyzerala ako súčasť nejakej vojenskej výbavy. Bežne tam čelili dňom, kedy nevideli na pol metra od seba. Nedovoľme, aby bola toto každodenná realita budúcnosti aj v našej časti planéty.
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spustila petíciu za klímu za budúcnosť koncom septembra 2020. Petíciu podporilo vyše 120-tisíc ľudí a ide o najúspešnejšiu petičnú akciu na Slovensku, v ktorej žiadajú nás poslancov Národnej rady o vyhlásenie stavu klimatickej núdze s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu Slovenska už v roku 2040. Zároveň chcú, aby vláda pripravila záväzný plán a stratégiu, ako túto neutralitu dosiahneme. Tieto požiadavky považujem za úplne legitímne. Dovoľte, aby som sa k nim jednotlivo vyjadrila.
Som veľkým zástancom deklarácie stavu klimatickej núdze, ktorý by sme mohli a mali prijať, a to preto, aby sme vyslali verejnosti jasný signál, že parlament si vážnosť klimatickej situácie uvedomuje a spraví potrebné kroky na to, aby odvrátil nežiadúce zmeny, ktoré s tým prichádzajú. Je to podľa mňa nevyhnutné morálne gesto, a preto hovorím gesto, lebo áno, ide o gesto, ktoré nás nič nestojí. Stojí nás iba našu česť a politickú zodpovednosť, aby sme naňho prikývli. Postavíme sa ním za ľudí a nie proti nim.
Medzi krajiny, ktoré vyhlásili stav klimatickej núdze, patrí napríklad susedné Francúzsk... susedné Rakúsko, Veľká Británia, Írsko, Francúzsko, Kanada. Stav klimatickej núdze vyhlásila aj Európska únia uznesením Európskeho parlamentu, a dokonca aj Svätý Otec pápež František, ktorý k tomu dodal, že nesmieme zaťažiť ďalšie generácie problémami, ktoré spôsobili predchádzajúce generácie. Namiesto toho by sme im mali dať možnosť zapamätať si našu generáciu ako tú, ktorá konala čestne, zodpovedne, rozvážne a dopomohla globálnemu úsiliu na odvrátenie týchto klimatických zmien.
Druhou požiadavkou signatárov petície za klímu je uhlíková neutralita. Klimatická zmena nie je nejaký prírodný jav. Klimatická zmena je podľa medzinárodného vedeckého aj politického konsenzu spôsobená hromadením oxidu uhličitého a ďalších skleníkových plynov v atmosfére. Inak povedané, klimatická zmena je spôsobená našou činnosťou, nás ľudí. A som presvedčená, že len naším rozhodnutím a naším ďalším uvažovaním a spôsobom, akým budeme konať, ju vieme odvrátiť, pretože jedine touto snahou o dosiahnutie uhlíkovej neutrality, čo vyplýva aj z Parížskej dohody, ku ktorej sme sa zaviazali, budeme schopní naozaj zabrániť klimatickým dopadom, ktoré v súčasnosti pozorujeme.
V rámci Zelenej dohody má do roku 2050 Európska únia ambiciózny cieľ stať sa prvým klimaticky neutrálnym kontinentom, čo znamená, že odstráni také isté množstvo emisie CO2, koľko vyprodukuje. Ja si myslím, že aj napriek tomu, že tento cieľ má prívlastok ambiciózny, bez prijatia takýchto cieľov a zelenej vízie nespravíme nič, pretože už teraz ľudia pociťujú dopady klimatickej krízy, sú ňou zasiahnutí čoraz viac. A nestačí hovoriť len o ambicióznych cieľoch, treba hovoriť o nevyhnutných cieľoch a krokoch, pretože bez nich nás čakajú niekoľkoročné suchá a nedostatok vodných zdrojov, čo považujem za jeden z najkľúčovejších problémov, prečo musíme o tejto téme hovoriť, a taktiež aj zdraviu nebezpečné horúčavy.
Už teraz máme na Slovensku okresy a územia, kde v dôsledku naozaj zlého ovzdušia, zlého životného prostredia a dopadov, ktoré majú klimatické zmeny, zomierajú ľudia. Je to 5 % úmrtností, ktorá úzko súvisí naozaj so zmenou, zmenou životného prostredia v danom území. Nehovoríme o nejakej fikcii alebo o nejakých vzletlých pojmoch, hovoríme o realite, preto vyjadrujem podporu aktuálne navrhnutému uzneseniu, s ktorým prišli moji koaliční partneri. A som vďačná, že sme na koaličnej úrovni našli zhodu, že táto téma klimatických zmien a požiadavky 120-tisíc signatárov za klímu si zaslúžia diskusiu na tej najvyššej úrovni, a to v pléne parlamentu.
Ako som povedala, vyjadrujem podporu aj textu uznesenia s ktorým prišiel výbor, ale prosím koaličných partnerov z tohto miesta, aby sme sa neuspokojili len s týmto znením. Navrhla som, aby sme zvážili naozaj vyhlásenie, deklarovanie stavu klimatickej núdze, a to z dôvodu, aby sme vyslali jasný signál, že aj napriek tomu, že nás to nič nestojí, tak je naším záujmom venovať obrovské úsilie a zvýšenú pozornosť práve klimatickej kríze, jej dopadom a tomu, ako budeme v budúcnosti ako krajina dôstojne vyzerať pred ďalšími generáciami.
Keď hovorím o stave klimatickej núdze, pre mňa je to akousi svietiacou kontrolkou, ktorú by sme mali mať my všetci politici, ale nielen my, ale aj ľudia v našej krajine pri nielen rozhodovaní o tom, aký zákon prijmeme, ale aj pri rozhodovaní o tom, kde si postavíme dom, ako si ho postavíme, ako budeme cestovať, čo si kúpim, čo si nekúpim, ako budú fungovať naše deti, ako budú uvažovať, ako ich budeme vychovávať. Naozaj táto kontrolka, ktorú spúšťa toto jedno symbolické gesto v mnohých krajinách, by malo byť niečo, čo by sme si mali a mohli osvojiť práve dnes, preto navrhujem svojím pozmeňovacím a doplňujúcim návrhom, aby sa uznesenie, pán predsedajúci, doplnilo takto:
„C. deklaruje stav klimatickej núdze ako východiskovej pozície pre riešenie návrhov opatrení v boji proti klimatickej zmene na úrovni Slovenskej republiky.“
V zdôvodnení môjho uznesenia opakujem len slová, ktoré zazneli aj tu, že cieľom deklarácie takéhoto stavu je zdôrazňovať naliehavosť opatrení, ktoré odvrátia najhoršie možné scenáre dopadov klimatickej krízy na ďalšie generácie obyvateľov Slovenska.
Opakujem, že samotné vyhlásenie nemá žiadne priame ani nepriame dôsledky na rozpočet, prípadne iné záväzky, pokiaľ tak nie je zadefinované v legislatíve. A budem veľmi hrdá, ak budeme schopní pridať sa ku krajinám a k osobnostiam, ktoré vnímajú dôležitosť tejto témy, a klimatickú núdzu vyhlásili.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.3.2021 13:55 - 13:56 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, ja sa chcem poďakovať za naliehavosť, ktorú počujem vo vašom hlase, keď hovoríte o klimatickej kríze a o všetkému, čomu v rámci týchto zelených tém momentálne čelíme.
A tiež sa chcem vyjadriť k uzneseniu, ktoré ste spomínali. Plne podporujem aktuálne znenie, ale chcem aj takýmto spôsobom vyjadriť apel a možno prosbu na koaličných partnerov, mojich kolegov, aby sme sa neuspokojili len naozaj (zaznenie gongu) s týmto znením a aby sme zašli ďalej, aby sme naozaj našli konsenzus v tom, že aj napriek heterogénnosti našich politických názorov musíme vychádzať zeleným snahám v ústrety. Všetkým zeleným snahám, pretože naozaj toto bude definovať našu budúcnosť, a ako čerstvá matka, najmä budúcnosť našich detí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.3.2021 16:17 - 16:21 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Aha. Ďakujem veľmi pekne.
Chcela by som ubezpečiť pána kolegu Saloňa, že o naozaj stabilite sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov ani nemusíme diskutovať, pretože je to jedna z priorít tejto vlády a viackrát to spomenul v rámci našich tlačových výstupov aj predseda branno-bezpečnostného výboru, s ktorým som túto novelu pripravovala, takže práve z jeho úst to zaznelo viackrát a ja to chcem len zdôrazniť, že je to pre nás prioritou, aby tieto všetky výhody zostali zachované, a chceme ich, samozrejme, rozširovať, čoho dôkazom je aj tento krok.
A chcela by som poďakovať za podporu. Naozaj si cením, že aj ženy v tejto, v týchto tradične mužských povolaniach našli, našli, našli oporu pre túto zmenu aj v parlamente naprieč politickým spektrom. Nie je ich málo. Už v momente účinnosti tohto zákona, ak prejde, tak sa to bude týkať 650 žien a naprieč Policajným zborom, naprieč armádou, naprieč ďalšími zložkami hovoríme o tisíckach žien, viac ako 7-tisíc žien, ktoré budú mať možnosť mať naozaj spravodlivú materskú v porovnaní s ostatnými zamestnaniami.
Čiže myslím si, že ide o významnú zmenu, ktorá sa netýka len nejakej malej skupiny ľudí, a naozaj nejde o nezanedbateľné peniaze.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.3.2021 16:07 - 16:09 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, jednou z motivácií, prečo som sa rozhodla vstúpiť do politiky, bolo, že som chcela byť hlasom žien, matiek, dievčat, ktoré v rôznych životných situáciách narážajú na nespravodlivosti v rámci našej legislatívy, v rámci životných situácií, ktoré vyplývajú z ich rolí, a snahy zladiť tak súkromný, ako aj pracovný a rodinný život v tej najlepšej možnej miere v rámci možností, ktoré náš sociálny systém zabezpečuje.
A jednou z vecí, na ktoré ma upozornili ženy v súčasnosti, nie v úplne ideálnej pozícii, bola práve nevýhoda, ktorú majú vojačky, policajtky a ďalšie, ďalšie povolania v rámci zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, kde naozaj cítili tú krivdu, že od roku 2017, kedy bolo navýšené materské pre všetky ostatné povolania, pri ich povolaní k tomuto navýšeniu vymeriavacieho základu o 5 % nedošlo.
Aby ste mali predstavu, nebavíme sa o malých peniazoch. Je to suma, ktorá robí približne 56 až 105 eur pre jednotlivú ženu na mesiac. Čiže naozaj v priebehu tých rokov nejde o malú sumu a ja by som bola veľmi rada, keby sme túto spravodlivosť naozaj prinavrátili do nášho systému sociálneho zabezpečenia a do budúcnosti boli naozaj pozornejší ako predchádzajúca vláda a takýmto nespravodlivostiam dali stopku.
Som veľmi rada, že som podporu pre túto legislatívnu zmenu našla u kolegov v rámci branno-bezpečnostného výboru, ale takisto na ministerstvách, ministra obrany, ministra sociálnych vecí a rodiny a takisto ministra vnútra, ktorí veľmi ochotne prispeli k tomu, aby sme sa mohli naozaj na finálnu verziu novely pozerať a rokovať o nej. Takže ďakujem partnerom a som presvedčená, že je našou úlohou, aby sme takéto nedostatky v rámci legislatívy, ktoré naozaj bránia tomu, aby ženy, matky, dievčatá, ale aj muži, ktorí využívajú túto možnosť, na Slovensku mali absolútne spravodlivé podmienky pre výkon rolí otca alebo matky naprieč všetkými povolaniami.
Prosím vás opätovne o podporu tejto novely. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.3.2021 16:03 - 16:05 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Dobrý deň. Ďakujem, pán predsedajúci. Vážení kolegovia, vážené kolegyne, týmto návrhom a touto novelou by sme radi dosiahli spravodlivosť v materských dávkach tak v civilných povolaniach, ako aj pri Policajnom zbore, armáde a ďalších povolaniach, ktoré upravuje zákon o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, keďže od roku 2017, kedy sa zvyšoval vymeriavací základ pre materskú civilným povolaniam na 75 % vymeriavacieho základu, sa naozaj počas celých štyroch rokov až do tohto momentu pozabudlo na vojačky, policajtky, záchranárky, hasičky a vlastne všetky ženy, ale zároveň aj mužov, ktorí môžu využívať túto možnosť, pretože v rámci ich vymeriavacieho základu nedošlo k navýšeniu, tak ako to bolo pri ostatných povolaniach, ktoré štandardne platia odvody. Preto by sme túto nespravodlivosť chceli touto novelou odstrániť a budeme vďační za podporu tejto zmeny, aby sme naozaj dosiahli spravodlivosť v rámci vyplácania materského naprieč všetkými povolaniami.
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo a hlásim sa do rozpravy ako prvá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2021 13:41 - 13:42 hod.

Vladimíra Marcinková
Ja by som len chcela aj v tomto verejnom priestore zdôrazniť, že v prípade, ak budú anketári chodiť, samozrejme, po domoch počas pandémie, ktorá, nevieme, ako dlho bude trvať, zvážme, či títo ľudia nebudú mať nárok na prednostné očkovanie, aby sme ich vedeli chrániť, keďže naozaj budú navštevovať množstvo domácností, často veľmi vylúčené komunity, aby naozaj ich zdravie bolo chránené pri tejto činnosti. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.7.2020 17:19 - 17:19 hod.

Vladimíra Marcinková
Zvolávam ľudskoprávny výbor zajtra o 8.30 hodine, miestnosť bude upresnená. A tiež by som chcela poprosiť o dodržiavanie zachovávania rúšok na tvári pre tých, ktorí to nedodržiavajú. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 12:05 - 12:06 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Úplne s vami súhlasím, že poslanecký prieskum ani nejaký subjektívny názor poslanca nestačí na to, aby sme mali dôvodné podozrenie, že dochádza k porušovaniu zákona. Aj poslanecký prieskum bol len reakciou na podnety práve sociálnych partnerov a občianskej spoločnosti, o ktorých hovoríte, organizácií, ktoré práva detí chránia, a organizácií, ktoré majú strážiť protikorupčné správanie orgánov verejnej moci a politikov. Čiže aj náš poslanecký prieskum bol len reakciou na naozaj závažné podozrenia, ktoré títo sociálni partneri mali a cítili sa doslova bezmocní v tejto situácii. Toľko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 11:54 - 11:55 hod.

Vladimíra Marcinková Zobrazit prepis
Keď hovoríme o princípoch, keď hovoríme o princípoch stability a nezávislosti funkcie komisára pre deti, tieto princípy tak v nadnárodnej legislatíve, aj v našej národnej legislatíve predpokladajú, že komisár nekoná v ich rozpore a je ich nositeľom. Tu tak pri nezávislosti, tak aj pri stabilite, taktiež aj pri ďalších aspektoch, akými sú najmä náležitá ochrana základných ľudských práv a slobôd, v tomto prípade maloletých, máme jednoznačne za to, že pre zachovanie týchto základných princípov nášho právneho poriadku musíme konať a naozaj dbať na to, aby tento úrad tieto garancie, právne garancie hájil v tom najlepšom možnom záujme maloletých.
Skryt prepis