Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 19:26 hod.

MUDr.

Anna Záborská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

29.9.2020 20:14 - 20:19 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Milí kolegovia, vydržali sme tento maratón a ja vám všetkým chcem poďakovať za diskusiu a dovoľte mi, kým poviem pár slov na záver, aby som odcitovala rokovací poriadok, § 94 ods. 2, ktorý znie: „Pri prerokúvaní návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa iný zákon, možno podávať návrhy, ktoré predložený návrh zákona rozširujú len vtedy, ak s tým navrhovateľ vyjadrí súhlas najneskôr pred hlasovaním.“
Teda ako navrhovateľka novely zákona o pomoci ženám, nesúhlasím s tým, aby plénum hlasovalo o podaní pozmeňujúceho návrhu pani poslankyne Jany Cigánikovej o chemickom potrate, pretože je to jednoznačne rozširujúci návrh témy tejto novely. Zároveň zopakujem, že takýto návrh do zákona nepatrí, lebo zákonom sa stanovujú právne podmienky poskytovania zdravotnej starostlivosti, a nie spôsob a druh liečby alebo liečebné postupy. Na to slúžia vykonávacie predpisy, vyhlášky, odporúčania alebo iné podzákonné normy. To je môj prvý návrh.
Teraz už nebudem mať návrh, možno len krátku, krátku úvahu na záver tejto debaty. Jedna z mojich posledných zahraničných ciest v rámci Výboru pre práva žien Európskeho parlamentu bola vlani tesne pred Vianocami v Taliansku. Navštívili sme Neapol, ktorý je známy značne rozšíreným obchodom so ženami. Sú to vo veľkej väčšine dievčatá, ktoré sú nalákané na dobré zamestnanie alebo štúdium, zo Subsaharskej Afriky. V roku 2017 ich bolo 6-tisíc, a to nie je celkom presné číslo. Samozrejme, v Neapole nemajú ani dobré zamestnanie, ani štúdium, ale sú im zobrané doklady a robia prostitútky. Tie, ktoré otehotnejú, vyhodia na ulicu, niektorým sa podarí utiecť. Keď sme tam boli ako poslanci, nocou nás tajne zaviedli do domova, kde sa podarilo týmto mladým ženám, ktoré sa za..., ktoré ušli, ktoré sa zachránili, uchýliť. Bolo ich tam asi 30 a pobiehalo taj aj zo 10 malých detí. Keď nám vedúca zariadenia opísala niektoré osudy, môžem povedať, že strašné. Jedna z mojich kolegýň, nebudem hovoriť politickú skupinu, z ktorej bola, sa opýtala, či tieto dievčatá majú zaručené právo, či majú zaručené reprodukčné práva.
Vedúca sa nechápavo na ňu pozrela a povedala, že nerozumie otázke. Tak ju jej kolegyňa vysvetlila, ako majú zaručené, že keď prídu tehotné, že môžu ísť na potrat. Vedúca až nevrlo odpovedala, že tieto mladé ženy na potrat ani nepomyslia. Vedia, že to dieťa bude možno to jediné, čo im v živote zostane. Ak si ho teraz dajú zobrať, možno už nikdy v živote nebudú mať deti. Viaceré z poslankýň Európskeho parlamentu zostali zahanbené. Necítila som sa v tej chvíli dobre.
Tieto listy, ktoré dostal náš výbor a ktoré tu prezentovala pani poslankyňa, pani predsedníčka Cigániková, sú plné sexuálnych a reprodukčných práv. Väčšina našich tehotných žien na Slovensku, ktoré sú v núdzi, nie sú až v takej ťažkej situácii, ale mnohé myšlienkové pochody majú rovnaké. A týmto ženám našou novelou zákona chceme pomôcť. Ja by som bola veľmi rada, keby nás chcelo pomôcť čo najviac, aby tento zákon prešiel.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 20:11 - 20:12 hod.

Anna Záborská
Pán kolega Bubnár, milý Jožko, toto tvoje vystúpenie bolo veľmi, veľmi silným svedectvom a poviem len jednu vetu. Ak na Slovensku budú takí mladí ľudia, ako si ty, tak sa nemusíme báť o to, že by niekto zabudol na tehotné ženy, ktoré potrebujú pomoc. Ty si dokázal, že to nie parlamentné panoptikum, ktoré sa zaoberá pomocou tehotným ženám, ale že sú to aj mnohí mladí ľudia. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 20:01 - 20:02 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Ďakujem pekne pánu poslancovi Kremskému, že sa na túto tému pozrel čiste pragmaticky, a to z toho demografického hľadiska. Je to skutočne veľký problém a si spomínam, keď sme na Slovensku hovorili o tom, že však sa nemusíme starať o to, že sa rodí málo detí, veď potom prídu ešte Husákove deti, ktoré začnú rodiť, a tá demografia sa zlepší. Prišli Husákove deti, ktoré boli, možno viacerí viete, aké to boli, a..., ale tieto deti nemali 4 deti ako ich rodičia, ale mali len jedno. A dostali sme sa tam, kde sme teraz.
Ale pri vystúpení pána Kremského mi napadlo jedno, že je oveľa jednoduchšie nechať tú ženu, nech ide na potrat, a potom ju už aj nechať s tými problémami, ktoré možno po tom potrate má, ako zobrať spoluzodpovednosť na tie de..., za tie deti, ktoré sa narodia v ťažších podmienkach v prostredí, ktoré je pre nich nežičlivé, pretože túto zodpovednosť na seba zobrať nechceme.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 19:43 - 19:45 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. A ďakujem aj tebe, Janko, za tvoje vystúpenie a za tvoju podporu. Po tom, čo som tu počúvala dva a pol mesiaca, by som si myslela, že prídeš k tomuto pultu a povieš: „Poslanci Národnej rady, majte rozum a neschváľte zákon, ktorý navrhuje Záborská, lebo viete, koľko nechcených detí sa narodí, pretože tie ženy sa ulakomia na to, že dostanú peniaze? Ja to môžem, ja to môžem dosvedčiť, ja som žil v detskom domove, videl som ix iných a toto sú nešťastné deti celý život.“
Možno Janko mal to šťastie, že sa stal až poslancom Národnej rady, ale určite s takýmto vystúpením by neprišiel, ak by bola pravda, že všetky deti, ktoré sú nechcené, sú nešťastné. Tu nejde o to, či to dieťa je chcené alebo nechcené, tu ide o to, či to dieťa je prijaté alebo je neprijaté. A tam je veľký rozdiel.
Janko, ešte raz, veľká vďaka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 19:26 - 19:28 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Keď sa začala táto debata o tomto zákone, tak vo svojom prvom rozhovore s novinárom som povedala, že po skúsenostiach, ktoré mám, nerozprávajme o práve ženy a o práve na život, pretože takáto diskusia je tu desiatky rokov a vedie to do slepej uličky. Poďme sa rozprávať o tom, ako pomôcť tehotným ženám, a je na to pekný slogan: Ako pomôcť tehotným ženám, aby mali právo neísť na potrat.
Pán poslanec Dostál, ktorému ďakujem veľmi pekne za jeho vecný príspevok, hovoril o tom, že reštrikcie vytvárajú obete. Ja si myslím, že v každom jednom štáte Európskej únie sú reštrikcie v zákonoch, ktoré povoľujú umelé ukončenie tehotenstva, možno jediný štát, kde od prvého augusta tohto roku, od 01.30 hod. minút v noci už nie sú žiadne reštrikcie, je od základnej školy sexuálna výchova, je antikoncepcia zadarmo, sú potraty zadarmo, nie je žiadna čakacia doba, a od toho prvého augusta sa žena môže rozhodnúť pre potrat deň pred pôrodom z psychosociálnych dôvodov. Čiže sú tam obete reštrikcií alebo nie sú obete reštrikcií?
Ja by som bola veľmi nerada, keby sme si, keby sa Slovensko dostalo do tejto situácie. A to sa Francúzi vyhlasujú za národ, ktorý rešpektuje slobodu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 19:09 - 19:11 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Monika, ďakujem veľmi pekne za tvoj príspevok. A opakovane si hovorila slovo život a mne vtedy napadlo, že koľko miliónov eur sa dáva do výskumov, či, ja neviem, 3. mil., 5 mil. rokov bol tu na Zemi život, či začneme stavať metro, a odrazu naďabíme na nejaké, na nejaké vykopávky alebo na nejaké archeologické nálezy, všetko sa zastaví a hľadáme, či tam bol život, kto tam žil, čo používal. Chodíme do vesmíru, čo stojí obrovské peniaze, a bol tam život, nebol tam život, je to zlučiteľné so životom, nie je to zlučiteľné so životom, a tu, kde vedecky máme dokázané, že ten život skutočne začína splynutím tých dvoch pohlavných buniek, lebo inak by sme nerobili umelé oplodnenie, keby sme toto nevedeli, tak tu pochybujeme o tom, či tá žena, ktorá si to dieťa chce nechať, či jej máme pomôcť, alebo nemáme pomôcť.
A to nechceme žiadne milióny, žiadne stámilióny na to, aby sme im pomohli. To je niekoľko miliónov, ktoré sú smeťou v našom rozpočte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 18:57 - 18:59 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Ja chcem v prvom rade poďakovať pánovi poslancovi Lehotskému, lebo on bol jeden z prvých, ktorý ešte dokonca pred prvým čítaním ma oslovil, a strávili sme spolu skoro celé dopoludnie, kde sme podrobne prebrali tento zákon, a viaceré veci, ktoré boli pripomienky, tak sme v tých pozmeňovacích návrhoch zohľadnili.
Ale chcem povedať k tomu vypytovaniu sa alebo dotazníku alebo podobne. Ja si myslím, že pri iných príležitostiach sa lekári pýtajú, ako a prečo niekto dostal tú alebo, alebo onú chorobu, a nie vždy je to pre toho pacienta príjemné, napr. pri závislostiach alebo dokonca pri pohlavných chorobách, kde sa pýtajú aj na kontakty, čo.., a je to trestné, ak ten človek tie kontakty nepovie. Alebo ak žena príde s úrazom, ktorý jej spôsobil násilný muž, tak takisto povie a vyzývame ženy, aby, aby to hovorili. Čiže tie, tie otázky sú preto, aby, a tí lekári sa to pýtajú, pýtajú preto, aby stanovili dobre diagnózu, navrhli liečbu, aby pomohli tomu pacientovi, aby pomohli rodine, v prípade toho, toho potratu aj tej žene. A nielen tou liečbou, ale aj prevenciou. A dokonca aj tá žena ešte predtým, ako ide na to ukončenie toho tehotenstva, tak musí ísť na predoperačné vyšetrenia. A by ste sa čudovali, čo všetko sa jej ten lekár pýta, a on to zapíše.
To, čo my chceme, je použiť to v rámci prevencie, a tieto údaje, keď sa raz hodia do systému, sú anonymné a slúžia len pre budúcnosť. Čiže nie je to žiadne strašenie a nič nejak extrémne nepríjemné pre tú ženu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 17:50 - 17:51 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ďakujem pekne za, za vašu, vašu reakciu na moje vystúpenie. Všetko to, čo ste povedali, je, je známe a ja, ja to podpíšem, ale mne ide o to, že my hovoríme a viaceré dokumenty to hovoria, že žena má mať prístup k dostupnej a bezpečnej interrupcii.
A to, čo ste vymenovali ako..., a ja som to zopakovala ako následky interrupcie, mne ide len o to, že či to tie ženy vedeli, či to tie ženy vedeli. Poznala som ich ix, ktoré skutočne potrácali, ktoré skutočne mali problémy otehotnieť, ktoré už nikdy viacej nemohli mať deti, a povedali, že im to nikto pred tou interrupciou nepovedal. O nič iné mi neišlo v tom mojom vystúpení.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 29.9.2020 17:45 - 17:48 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Dovoľte mi ešte predniesť jeden návrh. Vzhľadom k tomu, že body 5, 8 až 11 Informácie o prerokovávaní návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 154), vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky sú v kolízii s mnou predloženým pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom.
Žiadam preto, aby ste vyňali body 5, 8 až 11 z tejto informácie na osobitné hlasovanie. Ďakujem veľmi pekne.
A keď mám slovo, dovoľte mi, jednu poznámku. Ja sa nestačím čudovať, čo som posledné dni počula, či už z médií, ale aj teraz pred chvíľočkou z vystúpenia kolegyne pani predsedníčky Cigánikovej, a to, že na Slovensku povoleným spôsobom vykonávania umelého prerušenia tehotenstva my, ktorí nechceme, aby medikamentózny potrat bol v tomto zákone, pretože tento zákon je o tom, trvalo poškodzujeme slovenské a asi aj ročne 1 200 poľských žien, lebo nechceme chemický potrat.
Pýtam sa celej gynekologickej spoločnosti, všetkých gynekológov, ktorí vypisovali ženám žiadosť na potrat viac ako 70 rokov na Slovensku, či týmto ženám prijateľným spôsobom povedali, že potrat, na ktorý idú, nie je bezpečný, že im hrozí roztrhnutie krčka maternice s následnými jazvami, že ten krčok môže zostať insuficientný a budú spontánne potrácať, že po možných zápaloch môžu mať nepriechodné vajcovody, že sa pri zákroku môže prederaviť maternica, že im hrozí placenta praevia, že možno už nikdy nebudú mať deti, že toto, ak je to ich prvé tehotenstvo, je možno aj to posledné. Čiže nie tí, ktorí ženu posielali na bezpečný potrat, ale my, ktorí teraz nechceme potratovú tabletku a ktorí sme na všetky tieto nebezpečenstvá ženy počas minimálne tridsiatich rokov aj viac upozorňovali a vysvetľovali im, a mnohé vďaka tomu na potrat nešli, sme na vine, že sa toľké roky poškodzovali slovenské ženy. Sme tak zaslepení reprodukčnými právami, že sme zabudli na materské zdravie. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 14:47 - 14:49 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Ďakujem pani kolegyni za jej príspevok do diskusie.
Len by som chcela upresniť. Už niekoľkokrát som počula, že spochybnila pojem ukončenie tehotenstva v takomto prípade, a hovorila o, o ukončení tehotenstva cisárskym rezom. Ja si myslím, že každý právnik jej povie, že ukončenie tehotenstva v tomto prípade platí pre zákon o ukon..., o prerušení tehotenstva. Ukončenie tehotenstva cisárskym rezom je ošetrené iným zákonom a inou vyhláškou. Čiže vždycky treba zohľadniť zákon, o ktorom sa hovorí.
Samozrejme, s ňou súhlasím, že muži sú zodpovední a muži sú zodpovední aj pred otehotnením, aj po otehotnení a mali by sme na to dôsledne myslieť.
Chcem možno doplniť kolegu Mihálika, ktorý tu hovoril o potratovej tabletke. Potratová toblet..., tabletka do zákona nepatrí, lebo zákonom sa stanovujú právne podmienky poskytovania zdravotnej starostlivosti, a nie spôsob a druh liečby alebo liečebné postupy, na to slúžia vykonávacie predpisy. A vy ste tu sama čítali list prezidenta Slovenskej gynekologickej spoločnosti, ktorý hovorí, že u nás vyhláška ministerstva zdravotníctva, nie zákon, upravuje spôsob výkonu umelého prerušenia tehotenstva, a on sám žiada nie zmenu zákona, ale zmenu vyhlášky, a preto váš návrh, pani predsedníčka, je, bohužiaľ, nesystémový až antisystémový.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis